Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Demokratikus minimum

2010.04.13. 16:47 | ZöldMarci | 17 komment

Címkék: mszp fidesz lmp voks10

A legkomolyabb LMP szimpatizánsi blog a választás után közölte, ne az LMP lépjen vissza az MSZP javára, lépjen vissza az MSZP az LMP-nek. A fölvetés meglepő sőt kicsit hetyke, de politikailag reális: nem várható el, hogy viszonzás nélkül visszalépjenek. Az LMP vezetői azonban másként akarják jelezni politikai komolyságukat, egyenesen elutasítanak minden  ilyenajta együttműködést a szocikkal.

Az MSZP viszont nagyon elszántnak látszik az egypárti kétharmad megakadályozásában: négy helyen is visszaléptette jelöltjét. Ugyan mind a négy szoci jelölt 8-10-14 százalékkal többet kapott mint az LMP-s, de látható, hogy csak egy közös jelöltnek van esélye nyerni. Az MSZP továbbá tudomásul vette az LMP-vezérkar reagálását, s most már nem az LMP-nek üzen, hanem a választóiknak. Lendvai szerint: "Nincs dolgunk az LMP-vel, nem lesz titkos tárgyalás, nem varunk viszonzást".

Ami a Fidesz kétharmadát illeti, választás után Orbán már közölte, hogy a célok világosak, márcsak az eszközt, a kétharmadot kell hozzávenni. Példaként a kisebb parlamentet hozta. Ha csak erről kellen dönteni a következő négy évben, akkor a dolog így is lenne. De a "célok" azért nem ilyen egyértelműek. A példánál maradva, nagyon nem mindegy, hogy változik-e a vegyes választási rend (listás + egyéni körzetes). Ha meglesz a kétharmad, akkor vajon mit tesz Fidesz? - egy szót sem hallottunk a kampány során erről (sem).

Általában is, emlékezhetünk Orbán a kötcsei beszédére, amelyben közölte, hogy a vitáknak az "eliten belül" a helye. A kétharmad esetén ez azt jelenti: a Fidesz-eliten belül.

Az LMP egyik fő céljaként nem egyszerűen a demokratikus döntéshozatalért, hanem a részvételi demokráciáért küzd. Ha valami, akkor az "eliten belüli" döntéshozatal szögesen ellentétes ezzel.

Túl az elveken, az LMP-nek a gyakorlatban sem lenne annyira jó  Orbán kétharmada. Erről a párt szimpatizánsi blogjából is olvashatunk:

"Jó lenne az LMP-nek ha nem lenne a Fidesznek kétharmada?

Természetesen igen, hiszen, akkor az LMP lenne az a párt akivel a Fidesznek egyeztetnie kéne a kétharmados törvényekről. Ennél nagyobb politikai bonuszt pedig az LMP nem kaphatna."

Érdekes helyzet adódott. AZ MSZP fölajánlotta az LMP-szavazóknak, hogy érvényesítsék ők az LMP érdekét.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr321918080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2010.04.13. 17:13:38

"A legkomolyabb LMP (szimpatizánsi) blog a választás után közölte, miért az LMP lépjen vissza az MSZP javára"
Tessék lenni szíveskedés mondatot átírni értelmes szerkezetre, mert így van kissé félreérthetőség a mondatban.

ZöldMarci 2010.04.13. 17:22:35

@TH: elgépeltem, javítva.

bryan 2010.04.13. 17:25:29

Az MSZP cikibb annál, minthogy az LMP-nek bármilyen köze legyen hozzá. Az MSZP visszalépését mint LMP szimpatizáns köszönöm, de de nem hiszem, hogy ezzel az LMP mandátumot nyerne, ez egy üres gesztus, ha meg nem az lenne akkor sem szeretnék MSZP-s javára visszalépő LMP-s jelöltet látni, ahogy Fideszes jelöltére visszalépőt sem.
Kösz, de kösz nem.

TH 2010.04.13. 17:31:07

Én nem vagyok LMP szimpatizáns (még), de ha visszalépnek az MSZP javára, akkor nem is leszek, az 100%.

Extrovertált 2010.04.13. 17:55:20

"Az MSZP szerencsére bizonyította, nemcsak szavakban akar fellépni az egypárti kétharmad ellen, s most négy helyen is visszaléptette jelöltjét."

Pont azért nem bizonyított semmit, mert csak 4 jelöltet léptettek vissza. Ha ez elméletük helyes, és az ő visszalépésükkel biztosítani lehet az LMP és az MSZP szavazók együtt szavazását (LMP-s visszalépés esetén ez koránt sem lenne így), akkor 4 helyett akár 9-10 körzetben is visszaléphettek volna. Ha megnézed a számokat, visszaléptek például a 8-as körzetben: Fidesz 48,6%, MSZP 26,0%, LMP 16,7% - vagyis az LMP-MSZP együtt 42,7% lenne, továbbra is 6%-al lemaradva. Ugyanakkor nem léptek vissza a 3-as körzetben (Fidesz 44, MSZP 30, LMP 13), nem léptek vissza az 5-ös körzetben (Fidesz 43, MSZP 28, LMP 13), nem léptek vissza a 13-as körzetben (Fidesz 44, MSZP 31, LMP 12), és ami talán a legdurvább, a 22-esben (Fidesz 44, MSZP 31, LMP 15). Itt matematikailag már nyerésre is állnának, de nem, az MSZP igyekezett úgy visszalépni, hogy azért nehogy már véletlenül túl sokat nyerjenek az LMP-sek! És persze mindezt úgy, hogy feltételeztük, hogy az MSZP-sek mind átszavaznának, és nem vettük figyelembe a negyedik helyen többnyire 5-10%-al kieső Jobbikosokat.

Ezzel az MSZP pontosan azt bizonyította, hogy továbbra is csak szavakban nagy demokrata, valójában pedig megelégszik látszatintézkedésekkel. Beismerték, hogy az LMP nélkül nem tudják megszorítani a Fideszt, még a visszalépések egyetlen működőképes irányát is kijelölték, de aztán megálltak félúton. Ez igen, erre aztán döngethetik a mellüket, "hogy ők aztán igazán mindent megtettek".

Frank'Leó 2010.04.13. 18:12:35

@Extrovertált:
Amit leírsz, az igaz. De tudod, hol lenne ennek értelme? Ott, ahol a legjobb együttműködési módokról tárgyalnak.

Egyelőre viszont ott tartunk, hogy a szocik tettek egy gesztust, hogy elkerülhető legyen, ami egyik pártnak sem érdeke.

Frank'Leó 2010.04.13. 18:26:27

@TH: @bryan:

Értem én, hogy jó érzés, amolyan „elvi érzés”, ha az ember gondolkodás nélkül elutasít egy döntést.

A helyzet viszont az, hogy adódott egy elvi kérdés: hagyjuk-e, hogy Orbán alkotmányozó hatalmat kapjon. Mint tudjuk, ez biankó felhatalmazás lenne/lesz, mert az LMP száz kérdésére sem válaszolt, hogy mit fog tenni.

Persze, el lehet hessenteni ezt az elvi kérdést azzal, hogy fúj szocik. De nem akartok inkább elgondolkodni rajta? (Nem az MSZP szempontjábó. Kizárólah az LMP-s elvek alapján.)

TH 2010.04.13. 18:42:30

@Frank'Leó: hát már elég sokan leírták, h. semmivel se tudná jobban lejáratni magát az LMP, mintha ők is elkezdenék a régi nótát fújni,h. "jajj, csak a Zorbán ne!". Volt már kétharmad feletti parlamenti többség, a hírhedt demokrata Horn Gyula vezetésével, és emlékeim szerint azért annyira nem volt vészes...
Egyetértenék azzal, h. Orbánt meg kell állítani, ha bizonyítottan valami veszélyes diktátor lenne, de azért ez nekem annyira nem egyértelmű valahogy...ők is voltak már kormányon, és bár nekik is sok csúnya húzásuk volt, de azért a demokratikus rendet nem veszélyeztették.
Szóval a kérdést azzal hessentem el, h. "kétharmad...na és?"
Az LMP elvei meg rohadtul nem érdekelnek, az érdekel, h. a parlamentben mit fog csinálni.

bryan 2010.04.13. 18:54:07

@Frank'Leó:
Elgondolkoztam rajta. Rövid távon nézve nem lenne kifogásom a visszalépések ellen, racionális döntés lenne, a szavazatom többet érne, ha a Fidesznek nem lenne meg a kétharmada. DE ezzel egyrészt a jelenlegi felfokozott helyzetben az LMP bekerülne a szekértáborharcba, amit mindenáron el kell kerülni, az LMP nem szerezne több mandátumot szerintem ezzel, a huhogó SzDSz 2.0-zók érdemi érveket kapnának és már enélkül is túl sokan vannak. Másrészt az MSZP gyengítése az LMP számára és bár nem ugyanezért, de számomra is nagyon fontos kérdés. Az MSZP miatt ciki baloldalinak lenni, olyan vállalhatatlan arcok kezébe adták a baloldali értékek képviseletét, akikre egy taknyos zsebkendőt nem bíznék, nemhogy bármilyen értéket . Azzal, hogy az MSZP-t megfosztjuk az érdemi beleszólás minden lehetőségétől megfosztjuk az LMP-t is ugyanettől, de cserébe talán elpusztul az a pártállami Gólemmaradvány, aminek ugyan most kirúgták az agyaglábát, de még mindig kapaszkodik belénk.

ZöldMarci 2010.04.13. 18:56:12

@TH: "sok csúnya húzásuk volt, de azért a demokratikus rendet nem veszélyeztették. "
Hát ha valamit, akkor épp azt veszélyeztették:

-háromhetes parlament
-csonka médiakuratóriumok
-vizsgálóbizottságok elszabotálása
-korábbi pártjelölt kinevezése a Legfőbb Ügyészség élére
-az ügyészség csak egy koalíciós vita után kezdi előszedni az FKGP ügyeit (addig miért nem kerültek elő?)
-Az MTV EBESZ által is elítélt választási műsorai
-az elnökválasztás titkosságának kijátszása (mutasd meg a szavazatod).
- "E" betűs "komcsik" Kubatov-féle listázása
- "működik a parlament ellenzék nélkül is.."

bryan 2010.04.13. 19:11:05

@ZöldMarci:
A média nem releváns, doktor internet ezt megoldja, próbálja meg szabályozni a Fidesz a blogokat, jól beletörne a bicskája. A köztévét meg nézi még valaki?
A koalíciós botrány emlegetésénél nem ugrik be hírtelen Mesterházy Ernő, meg Hagyó Miklós neve? Ha nem segítek: BKV. Ahol Kocsist benyomták, erre az kidobta az ott lévő ügyeket, (nagy rutinja van korrupciós ügyekben), majd hírtelen előkerülnek Mesterházy ügyei is, ezzel elvágva az SzDSz utolsó pénzforrását is. Miért is nem tettek ott rendet korábban a pesti ballibek? Csak nem egy koalíciós belharcra vártak? :)
A listázás nekem sem tetszik, Kubatov stílusa eléggé parasztos, a negatív listán meg valószínűleg én is rajta vagyok. De azért nem érdemes diktatúrát vizionálni, mert arra elég kevés az esély.

Frank'Leó 2010.04.13. 19:25:05

@TH: "Volt már kétharmad feletti parlamenti többség ... és emlékeim szerint azért annyira nem volt vészes."

Ez brilliáns érv! Kétharmada a szoc-libeknek volt '94-től, akik vállalták, hogy nem nyúlnak az Alkotmányhoz (csak, ha két ellenzéki párt is egyetért). Tehát AZ tényleg nem volt vészes.

Ez a dolog hogy vonatkozik Orbán Viktorra?
(Tegnap épp a 2/3 szükségességéről beszélt, és nem hallottam, hogy bármiben korlátozná magát.)

Frank'Leó 2010.04.13. 19:27:58

@bryan: Kössz, hogy megosztottad velem az érveidet.

Tehát a lényeg, hogy remélhetőleg "elpusztul" az MSZP.

Ehhez tényleg nem kell semmi további gondolatmenet. Éljen a kétharmad ...

bryan 2010.04.13. 19:44:41

@Frank'Leó:
Ez van, a szociknak köszönd, ezt nehéz rátolni az LMP-re. De még a Fideszre is. Nem a diabolikus kampánytudással szerezték meg ezt a kétharmadot, hanem a szocik bődületes kormányzásképtelenségének segítségével, akik azt hitték mindent megúszhatnak. Hát nem.
Ha a kétharmad segítségével diktatúra felé csúszunk, legfeljebb találkozunk valami tüntetésen. De Lendvai, vagy Bauer szónoklata még ezektől is távol tarthatna.
Itt említeném meg Gyurcsányt és a Tarka Magyar ellehetetlenítését, vagy a Hollán utcai második tüntetést.
Az MSZP-nek _mint pártnak_ (még mielőtt csúsztatni kezdenél) pusztulnia kell. El kell tűnnie a közéletből, ahhoz, hogy elkezdődhessen megint valami a baloldalon.

nevetőharmadik 2010.04.13. 22:21:42

Az ész megáll, micsoda szirénhangok! De legalább nyilvánvaló, hogy _semmit_ sem vagytok képesek felfogni az LMP lényegéből.

Frank'Leó 2010.04.13. 22:54:24

@nevetőharmadik: "semmit_ sem vagytok képesek felfogni az LMP lényegéből"
De ha lennél szíves fölvilágosítani :(((

TH 2010.04.14. 12:06:40

@Frank'Leó: @ZöldMarci: Igen, a Fidesz gonosz, az MSZP jó. Szerencse, hogy a világ ennyire egyszerű, de tényleg!

Részemről a témához nincs több hozzászólnivalóm...
süti beállítások módosítása