Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kikből áll a Jobbik?

2010.03.09. 13:28 | partizano | 4 komment

Címkék: választás jobbik 2010

A Jobbik magát már büszkén második erőnek nevezi. Sőt egy negyed házzal futó újbudai lakossági fórumon, már kétharmados győzelemről vizionáltak a jobbikos erős emberek. De az igazat megvallva nem ismerjük a jobbikos jelölteket. Nem tudunk róluk semmit. Úgy teremtek a politikai porond jobb szélén, ezek az ismeretlen „csudatevő” néphuszárok, mintha soha semmi közük nem lett volna a politikához. Pedig ez nincs így. Az ember azt gondolhatná, hogy teljesen új terep ez nekik, de nézzük, kikből tevődnek össze a Jobbikos képviselőjelöltek zöme.

A politikusok többsége, lényegében –kisebb-nagyobb összenövéssel- három jól elkülönülő forrásból verbuválódtak, érkeztek a Jobbikba.
Az első ilyen csoport eredője a MIÉP. A másik ilyen kör, az a Fideszből kiszorult, vagy be sem került ejtőernyősök mélyrepülése, illetve ide pottyantak volt MDF-es FKGP-s és KDNP-s politikusok egy része is. Érdekes, hogy a párt színeiben viszonylag magas számú kis, közép és nagy vállalkozó indul. Lehet, hogy ők azok, akiket eddig még nem nagyon ültetek le ahhoz, az asztalhoz, ahol a „politikai tortát” felosztják, magyarul nem kerültek be a politika sáncai mögé, és most oda igyekeznének.

No de nézzük meg mindegyik csoportot részletesebben. Kezdjük az ex-MIÉP-es politikusokkal.


A 2002-es választás igen komoly zakó volt a MIÉP-nek. A párt 98-ban épphogy csak bekerült a parlamentbe és a hatalom közelébe, különböző ügyes bajos dolgai láttak napvilágot. Részben ennek köszönhetően, a párt búcsút inthetett a törvényhozásnak. A hatalomból kiszorult politikusok első számú bűnösnek Csurkát kiáltották ki, és a pártban több kísérlet volt Csurka István eltávolításra. Ám kudarcot vallottak. Csurka maradt, ők pedig távoztak. Természetesen, sok volt MIÉP-es sokáig kitartott a párt mellett, de hogy egy dakota közmondással éljek: akkor szálltak le a lóról, amikor már látták, hogy megdöglött.


A Jobbik képviselő-jelöltjei között van, a MIÉP-es képviselő Balczó Zoltán, Rozgonyi Ernő. A MIÉP-IT erős emberei, mint Bana Tibor, Novák Előd (akinek amúgy felesége Duró Dóra). (Novák Előd a 2002-es önkormányzati választásokon, még független kisebbségi képviselő-jelöltként indulva próbált, az akkori kisebbségi törvény kiskapuján át, beülni az újbudai önkormányzatba. Sikertelenül.) De itt folytatják politika pályafutásukat a MIÉP vidéki politikusai is.(pl.: Sneider Tamás, a MIÉP korábbi egri elnöke, sajtó hírek szerint ő is azt a véleményt osztja, hogy maffiózókkal is jóban kell lenni)


Egykori MIÉP tag, jobbikos képviselőjelöltek: Balczó Zoltán, Novák Előd, Árvai György, Bana Tibor, Baksy Rezső, Bodrog László, Csanádi Gábor Ferenc, Dénes Dénes, Dr Dévényi-Dabrowsky Géza, Endrésik Zsolt, Fejes István, Dr. Gyüre Csaba, Kis Csaba, Kisgergely András, Kopetti Tamás. Dr. Léhmann György, Magyar Zoltán, Molnár József, Dr. Nagy Gergely, Pályi István, Szilágyi György, Tóth Endre, Péntek László, Rozgonyi Ernő, Sneider Tamás, Soós Antal, Szabó Gábor, Zagyva Gyula, Zsiga-Kárpát Dániel, Csorba János, Polgár Károly, Ambrus Tibor


A második csoportba azok a képviselőjelöltek tartoznak, akik már megjártat egy pártot. A Fidesz körökből érkezett maga a pártelnök Vona Gábor is, bár nem volt tagja a pártnak. Úgy ahogy Morvai Krisztina sem, csupán a Fidesz karolta őt is fel, és csinált belőle "nemzeti jogvédőt". Talán a legérdekesebb Losonczy Pál, aki a Fidesz 2006-os kampányában (igen magas szinten) aktívan részt vett. Ide lehetne sorolni, azt a Gyenge Zsoltot aki, a Terézvárosi Önkormányzatban csücsül jobbikos képviselőként, és náci egyenruhában pózolt régebben, de pártja nem indítja most képviselőjelöltnek. Dr. Staudt Gábor és Gál Péter Pál csupán azért kerültek ide, mert 2006-ban Fidesz-Jobbik színekben lettek önkormányzati-képviselők. Nincs olyan jobboldali párt, ahova ne hullott volna a Torgyáni Kisgazda Pártból, ilyen például az új jobbikos, egykori FKGP-s képviselő Zakó László. Az MDF egykori táborából két igazi csemege lett mára jobbikos. Miklós Árpád korábbi képviselőnél azonban mindenképp érdekesebb az a Pősze Lajos, aki 1990-ben az MDF kampányfőnöke volt, majd a győztes választások után, az állami tulajdonú Szerencsejáték Rt. igazgatói székébe landolt, igaz csak kormányváltásig.


Fidesz-KDNP front: Boros István, Császár József, Erőss Bulcsú, Fazekas Ferenc, Gál Péter Pál, Dr. Károlyfalvi József (KDNP), Losonczy Pál, Nyíri Márton, Pomuczné Dr. Nagy Ildikó,. Stamler József, Dr. Staudt Gábor, Varga Géza
FKGP: Betz József, Dr. Filó András, Zakó László
MDF: Miklós Árpád, Dr. Murányi Levente, Czuczi János, Michl Miklós, Szajkó Gábor, Pősze Lajos


Talán mindenféle aljas következtetés nélkül szembeötlő az, hogy a Jobbik színekben mennyi vállalkozó indul. A pénzemberek az üzleti világ különböző részéről érkeztek a politikába. Van köztük lapigazgató, gyógyszertár tulajdonos, agrár vállalkozó, szoftverfejlesztő, vasipari cégigazgató, élelmiszer-ipari vállalkozó, sport menedzser, autómosó üzletvezetője, faipari vállalkozó, magániskola tulajdonos, egészség bizniszben utazó többszörös bolt tulaj, kommunikációs vállalkozó, de a sort színesít egy autószerelő is. Igazi kuriózum, az a Kovácsné Győri Sarolta (Ferencváros-Pesterzsébet közös választókörzetében indul) aki, presszó üzemeltetésből élt és most a környék csendjéért küzd.


Ebbe a sorba illene, az időközben hitel csalásért letartoztatott, keszthelyi jobbik elnök, vagy Vona Gábor kampányfőnöke, aki a hevesi éjszakai élet jól ismert figurája. (Persze ez nem jelenti azt, hogy minden vállalkozó tisztségtelen -sőt azt sem, hogy ők nem azok- és nem is lenne korrekt őket így beállítani.)


Üzleti világból érkező jelöltek: Balla Gergő, Balog Barna, Beck Ottó, Bedéné Dr. Balogh Róza, Bencs Gábor, Bencze János, Bertha Szilvia, Boros László, Csender Tamás, Csorba János, Draskócziné Kertész Júlia, Dudás Zoltán, Ferenczi Gábor, Futó Tibor, Giczy József, Gőbl Gábor, Holcman László, Horváth Zoltán, Jámbor Nándor, Kepli Lajos, Kovácsné Győri Sarolta, Kulcsár Gergely, László Ferenc, Molnár Áron, Navratil Attila, Dr.Nyujtó Zsolt, Pete Róbert, Porpáczy Ernő, Silhavy Máté, Süle-Szigeti Gábor, Szabó Richárd, Szabóné Papp Klára, Szilágyi Péter, Dr. Vakulya István, Vas Zoltán Vízi István, Adorján Béla, Ambrus Tibor, Dr. Apáti István


A maradék képviselőjelölt sem nyújt igazi színes kavalkádot. Kiemelkedően sok köztük ügyvéd, akik saját ügyvédi irodájukat vezetik (Gaudi-Nagy Tamás). Van köztük pár egyetemi hallgató, sportoló, „nemzeti” zenész, „nemzeti” tollnok, vasutasok és orvosok.


Csak, hogy a végén egy igazi politológushoz méltó konklúzió is legyen. A Jobbik nem új erő, hisz politikusainak több mint harmada már politizált. Ki az elbukott MIÉP-ben, ki a Fideszben. Az újak, pedig nem a választó rétegük zömét reprezentáló csoportból jönnek, hanem az eddig talán kevésbé képviselt vállalkozói rétegből, illetve a tradicionálisan jó érdekérvényesítő szakmákból (jogász, orvos, újságíró). A nép egyszerű szegény legénye, a legkisebb fiú, a Jobbikban nem lehet királyfi. A kibékíthetetlen ellentét már látszik, a szavazó bázis nem képződik le a képviseletben. Öreg hiba, bár az érdekek nyilván mások. Még nem is sejtik , de ebből nagy pofára esés lehet, mert a mezítlábas fellázadhat. És ő a több. Mi szóltunk.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr631823835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.03.10. 19:35:46

De egy jót zsidózni a harcos pap képviselők is tudnak, ha kell, a szavazóknak!

eszkep 2010.03.10. 19:41:27

Ez a blog totál idióták gyülekezete.
Túlzottan nem is érdemes foglalkozni ezzel a firkálmánnyal, talán a blogger butaságára egy példa elég lesz: Gyenge Zsoltnak hobbija a katonai egyenruhák, így pl. a Vörös Hadsereg egyenruhájában is le van fényképezve. Ezek szerint fasiszta-kommunista?

Gepárd Géza 2010.03.10. 22:15:04

@eszkep: A szélsőjobbosok üvöltözték annak idejéén Budapest utcáin hogy vörös fasiszták:P Mellesleg nem hiszem hogy fasiszta kommunista lenne elég csak a pártját megnézni mindenki gondoljon amit akar:P

kuki123 2010.03.12. 17:39:27

"Vona Gábor kampányfőnöke, aki a hevesi éjszakai élet jól ismert figurája." jól hangzik mi?

DE tévedsz öcsisajt :)
süti beállítások módosítása