Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kamu Máltai Szeretetszolgálat Nagycenken

2009.12.04. 11:37 | balközép | Szólj hozzá!

Címkék: nagycenk máltai szeretetszolgálat

Vigyázat hamisítják!

Tanmese, amelyről azonban mondhatnánk: nem „nagy” ügy, hiszen nem egy nagyvárosi történet, hanem kicsiben egy apró település életének visszásságaiba enged bepillantást. A tanulság azért mindenképpen ugyanaz: mi történik majd 2010 után akkor, ha vidéken, a kistelepüléseken is olyanok jutnak a kormányrúdhoz, akik azt hiszik, mindent lehet. A történet a Győr-Moson-Sopron megyei Nagycenk községről szól. A település képviselő-testülete kilenc főből áll, egyikük a polgármester. A független polgármester most már nyíltan vállalva kötődik a Fideszhez, holott a 2006-os választásokon kopogtatócédulájával még a szocialista jelöltet biztosította teljes támogatásáról.

A testület nyolc tagja nemrégiben sajtótájékoztatón szólította fel lemondásra a polgármestert. Azért álltak a nyilvánosság elé, mert úgy vélték, ez az egyetlen lehetőségük, hogy a közvélemény megismerje a tényeket településük vezetőjével kapcsolatban. Határozottan állítják, hogy a polgármester ténykedése rendkívül káros Nagycenk számára. Az előzményekhez tartozik, hogy a 2006-ban megválasztott polgármesterről a vele együtt választott testület többsége kevesebb mint egy év elteltével úgy vélte, nem lehet együttműködni, együtt dolgozni. Ezért 2007 nyarán feloszlatták magukat. A később megtartott időközi választáson azonban minimális különbséggel ugyan, de a nagycenkiek újraválasztották a polgármestert.

A testület úgy látja, ezt a győzelmet a polgármester nemtelen eszközökkel, hamis rágalmak segítségével szerezte meg, mivel ellenfeleit minősíthetetlen stílusban és hangnemben támadta. (Az előző polgármestert lejárató hadjáratáért rágalmazás bűntette miatt jogerősen elmarasztalta a bíróság.) A helyzet azonban semmit nem javult, sőt, tovább romlott, a nagyközség első embere a testület döntéseit több esetben nem hajtotta, hajtja végre. Sokszor önkényesen, a testület tudta és beleegyezése nélkül, a szükséges felhatalmazás hiányában járt el, a döntések ellenére többszázezer forint közpénz kifizetéséről rendelkezett.

Rendezvényekre adott be pályázatokat az önkormányzat nevében, mely rendezvényeknek az önkormányzat sem szervezője, sem rendezője nem volt. Majd a pályázatokon nyert pénzekből magánszemélyek és vállalkozások számára finanszírozott és előfinanszírozott a rendezvényekhez kapcsolódó kiadványokat, rendezési költségeket. Mindezekről a testület csak utólag szerzett tudomást.

A legutóbbi ügy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat állítólagos nagycenki csoportjáról szól. 2009 tavaszán egy hölgy, aki nem sokkal korábban költözött Nagycenkre, felajánlotta segítségét a polgármesternek, hogy Nagycenken alakuljon meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. A csoport a polgármester tájékoztatása szerint 2009 áprilisában meg is alakult. A csoport megalakulásának körülményei is aggályosak voltak, ráadásul a csoport nevében kezdettől fogva a polgármester járt el, a különböző felhívásokat, tájékoztatókat ő írta alá. A helyi csoport a Máltai Szeretetszolgálat nevében adományokat gyűjtött, irodát alakított ki, használta e nemzetközi segélyszervezet nevét, emblémáját. A későbbiek során azonban kiderült, hogy a megalakulást kezdeményező személynek semmilyen felhatalmazása nem volt a Máltai Szeretetszolgálat nevében eljárni. Így tehát a szeretetszolgálatnak sem alakulhatott csoportja Nagycenken.

Ezekről a tényekről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is tájékoztatta a polgármestert. Ennek ellenére továbbra is használták a szeretetszolgálat nevét, emblémáját. A testület hiába kérte a polgármestert, tájékoztassa a közvéleményt a valóságról, hogy nincs és nem is alakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nagycenki csoportja. A polgármestertől visszaélés miatt nemcsak a Máltai Szeretetszolgálat, hanem a helyi plébános is elhatárolódott. A testület pedig a többszörös törvénysértések miatt feljelentette a település első emberét. A jóhiszemű nagycenki polgárok pedig döbbenten figyelik, mi történik nagyközségükben.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr551572880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása