Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Igazából az állami nyugdíj működik rosszul

2010.10.19. 14:21 | szocdemman | 180 komment

Címkék: fidesz nyugdíj orbán kormány magánnyugdíj

Szemmel láthatóan a Fidesz dacosan igyekszik megmagyarázni, igazolási alapot keresni döntéséhez, mely szerint nem fizeti ki az én befizetésemet a magánnyugdíjpénztáramnak.

 


A magyarországi nyugdíjrendszer 4 elemből épül fel

Az egyik legtöbbet hangoztatott érvük az, hogy azért nem jó a magánnyugdíj pénztári rendszer, mert havi 30 milliárd forintba kerül az adófizetőknek, azoknak is akik nem magánnyugdíj pénztári tagok, hogy ezt a nyugdíjrendszert fent tartsuk. A mondat már önmagában is zseniális, azoknak, akik vallásként és nem politikai pártként kezelik a Fideszt, hiszen ez egy hatalmas csúsztatás. Azt a látszatot kelti, hogy ezekbe a gaz magán nyugdíjpénztárakba az én befizetésemen kívül még az állam is tesz bele pénzt. Ilyen formában ez hazugság. A magánnyugdíj pénztárak (az ábrán a második pillér) abból a befizetésből élnek, amit mi, igaz kötelező jelleggel, de befizetünk nekik, természetesen az a mi pénzünk, azt mi kapjuk vissza majd idős korunkba. Az állam ahhoz egy vasat nem tesz hozzá, csak egy közvetítő, az neki a dolga, hogy befizeti nekik, azt a pénzt amit a mi bérünkből erre a célra átutalunk neki. Magyarul elvisz a zsét oda ahova kell, erre kapott megbízást.

 

No de akkor mi ez a 30 milliárdos hablaty, amivel hülyíti a népet a narancsos brigád? Az a 30 milliárd nem a magánnyugdíj pénztárak perselyeibe megy, hanem az állami nyugdíj kasszában (az ábrán az első pillér) nincs ennyi pénz. Magyarul azt a 30 milliárdot a szomszéd Irma néni nyugdíjába teszi bele és fizeti ki. Most fizeti ki neki és nem nekem a nyugdíj megtakarításomra költi. Ergo nem a magánnyugdíj pénztár veszteséges, hanem az állami kassza. Az én megtakarításaimat meg azért veszik most el, hogy az állam most kitudja fizetni Irma néninek a nyugdíjat. Persze kényelmesebb az én leendő nyugdíjamat most lenyúlnia az Orbán kormánynak, mintsem megreformálni a jelenlegi állami nyugdíj rendszert. Ja értem, ahhoz meg nincs meg a megfelelő tudás… Végül is a lopás az nem megszorítás. Meg nekem most úgy sem kell a nyugdíj, azt most oda lehet adni Irma néninek… aztán ha majd hatvan éves leszek sűrűn fogok gondolni Orbánra, hogy milyen egy jó miniszterelnök volt, egy marok népszerűségért, politikai gyávaságból, meg fél százalék újabb Fidesz fan begyűjtése miatt én kevesebb nyugdíjat kapok. Igaz vélhetően Orbán úr már nem lesz akkor sehol, max. az alcsuti idősek otthonában sakkozik majd Kosa Lajossal kereken 100 évesen.

A másik csúsztatás a fent mondatban, „hogy azon adófizetők pénzéből, akik nem magánnyugdíj pénztári tagok is „ mondat beszúrásban rejtőzik. Ugyan is 3 millió tagja van a magánnyugdíj pénztáraknak. Kérdezem én van ebben az országban egyáltalán 3 millió adófizető??? De most komolyan… jó lehet annyi van… de afelett? Tehát a többség adófizető magánnyugdíj pénztári tag is egyben.

Szerintem ez az egész történet nem erről szól valójában. Egyszerű propaganda, ha tetszik lejáratás. Újabb Fideszes célpont, csak most nem politikus a szenvedő alany hanem a magán nyugdíjpénztári rendszer (melynek, több elemének semmi köze nincs az államhoz az ábrán a harmadik és negyedik pillér). A cél az, hogy végérvényesen le tudja nyúlni az állam az én nyugdíj megtakarításomat. Olyan lehetetlen és negatív légkört kell létrehozni, hogy ép agyú ember ne maradjon ezekbe… és akkor máris lesz zsé miből fent tartani a veszteséges állami nyugdíjat 2012-ben és 2013-ban… és így tovább. A Fidesznek meg beállítja magát fasza gyereknek, nem hogy azt mondaná kedves állampolgárok kell a pénz az állami nyugdíjba mert nem tudjuk kifizetni a nyugdíjat Irma néninek ezért megszüntetjük a magán nyugdíjpénztári befizetéseket. Nem… a Fidesz ehelyett hazudozik, csúsztat és mocskol. Csak most cégeket, legyenek ők a hibásak, mert Viktorék nem lehetnek. Na pestiesen szólva ez a színtiszta szarfaszúság.

Ui:

Jó egészséget kívánok Irma néninek innen is, nagyon finom volt a meggyes süti, köszönöm, a tepsit még nem mostam ki, de majd holnap visszaviszem. Csókolom.

 

A portfólió.hu szakmai cikke arról, hogy az elmúlt két évtizedben mekkora veszteségek voltak az állami nyugdíjrendszerben.
 

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr532382566

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak az állam? 2010.10.19. 21:19:44

Bosszantó vita alakult ki magánnyugdíjpénztár témában az elmúlt napokban. Gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett a vitázó felek, mondhatni süketek párbeszéde zajlik. A kormány azt állítja, hogy a nyugdíjpénztárak nem hatékonyan kezelik a nyugdíj...

Trackback: Igazából az állami nyugdíj működik rosszul 2010.10.19. 18:46:10

Az egyik legtöbbet hangoztatott érvük az, hogy azért nem jó a magánnyugdíj pénztári rendszer, mert havi 30 milliárd forintba kerül az adófizetőknek, azoknak is akik nem magánnyugdíj pénztári tagok, hogy ezt a nyugdíjrendszert fent tartsuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Bolesz 2010.10.19. 19:10:54

ez egyszerű LOPÁS pártunk és kormányunk részéről. ha elveszi egyéves befizetésünket HA visszaadja, HA visszaadja vajon ad-e rá kamatot, hogy használhatta a pénzünket?

flippant 2010.10.19. 19:13:40

Te felcsúti kékszájú orbán! El a mocskos enyves kezeiddel az én nyugdíjamtól, pénzemtől! Takarodj!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.10.19. 19:16:09

@bolesz: az gondolom nem zavar, ha a nyugdíjpénztárad működési költség, árfolyamveszteség és ki tudja még milyen jogcímen lenyúl és francia meg német kisrészvényes nyugdíjasoknak fizet inkább osztalékot...

azért beszédes, hogy első blikkre a pénztáraknak legalább 4% kellene a működésre. azaz a 8% fele. lehet, hogy most derül majd ki, hogy a tagi követelésed egy nagy büdös semmit ér???

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.10.19. 19:16:57

@flippant: te meg aztán a 8%-ból fogsz nyugdíjba menni barátom...

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.10.19. 19:19:12

amúgy meg az a pénz, ami így bekerül a nagy kasszába és utána nyugdíjfizetésre megy, fogyasztást, adóbefizetést és munkahelyeket teremt. erre most talán nagyobb szükség lenne, mint pár bértollnok nyugdíjkövetelésére...

stikasz_1 2010.10.19. 19:19:35

Ez valami vicc? Amikor valaki ennyi fogalmazási-helyesírási hibát vét, vegyem be hogy képes átlátni a nyugdíjrendszert? Ugyan, ugyan.

alfredo07 2010.10.19. 19:26:28

@anyádbogár: A befizetett összeg 4 %-a nem egyenlő a 8% felével. Szerintem a közgazdaság helyett valami mást kellene választanod.

flippant 2010.10.19. 19:27:30

orbán folyamatosan hazudik. Legutóbb például azt hazudta, hogy két hét alatt rendet csinált. Aztán nemcsak a CB maradt hanem minden hétre kaptunk még egy rendőrgyilkosságot bónuszként.

okostojgli (törölt) 2010.10.19. 19:29:33

@anyádbogár: bazdmeg, az a pénz az enyém, coki tőle.

Egyébként meg a kommunista államosító, padláslesöprő kurva nénikéjét orbánnak.

Megfigyelo 2010.10.19. 19:30:13

Kétségtelenül az "einstand" klassyikus esete forog fenn. Ha az Alkotmánybíróságban az emberi és szakmai tartásnak a legkisebb nyoma még megvan. akkor nem fogja engedni.

flippant 2010.10.19. 19:30:53

orbán büszkén jelentette be a parlamentben, hogy a bakonyit lesittelték. Aztán pár napra rá bakonyi pofánröhögte ahogyan szabadult. Hogyan bízhatjuk a befizetett pénzünket egy ilyen széltolóra aki egyszer A-t mond, máskor pedig B-t?

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.10.19. 19:31:04

@anyádbogár: a törvényben 2%-ban van maximálva, amennyit működésre költhet a befizetésekből (persze az más kérdés, hogy pl. OTP-nek megvolt a teljes infrastruktúrája ehhez).
Tavalyi hozam: 31,29%

Más:
A 90-es évek elején boldog-boldogtalan kezére átjátszották a TB alapok befektetésének számító bérházakat, ingatlanokat.
Ja, hogy akkor a zOrbánék is ott voltak?
Hát istenem...

bucimaci666 2010.10.19. 19:31:49

@anyádbogár:

"erre most talán nagyobb szükség lenne, mint pár bértollnok nyugdíjkövetelésére..."

Remélem, hogy kb. velem egykorú lehetsz, mert így legalább láthatom, ahogy éhezel és fagyoskodsz nyugdíjaséveid során :)

tolsztoj 2010.10.19. 19:33:29

Olvassátok már el gyerekek Bayer Zsolt cikkét az MH-ban, aztán gondolkodjatok el, aztán még halgassátok meg mit mond a magánpénztárakról Bogár László, aztán gondolkodjatok el, aztán olvassátok el amit én írok itt le, aztán gondolkozzatok el - nos egy magánpénztár azért MAGÁN, mert az az egyetlen célja, hogy mások pénzét használja a börzéken, vagy más pilótajátékokon veszélyeztesse befizetéseteket és esetleg nyerjen, de nem ám nektek - hanem MAGÁNAK.
A működési költsége pedig kb. a 10-szerese az államinak - tépjétek csak a szájatokat továbbra is bunkókák....

Megfigyelo 2010.10.19. 19:35:16

@anyádbogár: Ja kérem, úgy látszik a törvények betartására sincs most szükség, most lopásra van szükség....

Megfigyelo 2010.10.19. 19:40:33

@tolsztoj: Az Alkotmánybíróság megállapítása szerint a magán nyugdíjbiztosító azért MAGÁN, mert a tagjai (akiknek a nyugdíját gyüjti) tulajdonában van. Ergo nem használhatja "magának" abban az értelemben, ahogy beállítottad. Itt egy ronda politikailag motivát mószerolás folyik, aminek egyetlen célja, hogy a kormány minél simábban lenyúlhassa a magán nyugdíjpénztárakban összegyült tekintélyes vagyont.

flippant 2010.10.19. 19:41:40

@tolsztoj: Tőlem akár cigarettát is sodorhatnak a pénzből és egy swingerparti keretében el is szívhatják, nem ez a lényeg. Én had rendelkezzek a pénzemmel, én had döntsem el, hogy hova fizetem.S ne egy mélynövésű felcsúti kékszájú. Bezzeg fajtársaitól nem merte megvonni a segélyt! Miért az ÁTLÁTHATÓ és ELLENŐRIZHETŐ befizetéseket nyúlja le? Miért nem a feketegazdaságot piszkálja meg s onnan szívná ki a hiányzó milliárdokat? Gyík? Nem elég tökös? Akkor alkalmatlan a feladatra és TAKARODJON!!!!!!!

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 19:42:17

@anyádbogár: Akkor Te és a fidesz szavazok adják be a megtakaritott pénzüket a nagy lyukas vödörbe, mert amit a magánnyugdij pénztárba mi befizetünk az pont ugyanolyan mint amit te raksz a bankba,és azt sem kezeli igyen neked a bank. A 4% pedig azt jelenti, hogy a befizetett 8% pl. 10000 ft 4% azaz 400ft,ne keverd szezont a fazonnal. Ez bizony lopás, ugyanis mindenkinek saját számlája van,mint neked a bankban,s ÖRÖKÖLHETŐ nem ugy mint a te nyugdijad.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.10.19. 19:42:24

@anyádbogár: Jaj, de buta egy hozzászólás! Csak arra jó, hogy Orbánékat isrenítse. Ugyanis a 4 %, az a befizetett összeg 4 %-a! Érthető? És nem a befizetett összeg fele!!!! Jól tudsz ferdíteni!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.10.19. 19:44:48

Csak azt az egyet nem értem, hogy az a sok Orbán fan mind teljesen vak, és süket? Nem látnak, nem hallanak? Vagy ennyire buták?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 19:46:12

@tolsztoj: nagy hülyeségeket beszélsz,mert a pénz nagy része államkötvényben van,a nyereséget meg az egyéni számlán könyvelik el,és ez örökölhető,nem ugy mint a sima nyugdij.

vudu2 2010.10.19. 19:47:14

Én csak egy dologra vagyok kíváncsi, hogy 25-30 év múlva mit fog érni a
befizetésem a magánnyugdíjkasszában.
Valószínű sz…se.
Talán visszalépek az államiba.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.10.19. 19:48:06

@tolsztoj: Szoktál rendelkezni az adód 1%-ról? Na én meg a nyugdíjbiztosításomról rendelkeztem.
Ennek értelmében a bruttó fizetésem (tudod, amiért minden nap lelkiismeretesen dolgozom a munkahelyemen) 8%-t a névreszóló, örökölhető mnyp számlámra utaltatok.
Mert törvény adta jogom, hogy így dönthessek.
Tehát, amire most a szeretett kormányod rátette a kezét, az az általam megkeresett pénznek egy része.
Ebből adódóan nagyon morcos vagyok, ha valaki meglop!

Amúgy pedig Bayer Zsolt és Bogár László nevű (nyugdíj)biztosítási szakembereket nem ismerek. Bár lehet, hogy valamikor nyomták a Nationale Nederlanden-t...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.10.19. 19:48:17

Bár nem ide tartozik, de érdekes, hogy amíg Orbán mindent igyekezett megtenni, hogy megszabaduljon a Nemzeti Bnk elnökétől, jól befeketítve azt, addig a nemzetközi bankszövetségtől most kapta meg a legjobb bankár címet! Hát ennyit Orbánékról!

Roa 2010.10.19. 19:50:09

@bucimaci666: Remélem, hogy velem kb. egykorú lehetsz, és amíg dolgozol, végig fizetni fogsz a magánnyugdíjpénztáradba önkéntes döntésed alapján, ami azon a nyilvánvaló tévedésen alapul, hogy ez jó befektetés. És persze remélem, hogy nem fogsz rinyálni a 4. nyugdíjaséved után, amikor elfogy a magánnyugdíjpénztári megtakarításod. Természetesen azt is remélem, hogy az állam nem fog ezért akkor kompenzálni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.10.19. 19:51:13

A legédesebb az hogy a mi Gabi anyánk azt nyilatkozta hogy ezzel ENGEM védenek, a befektetésemet, a vagyonomat.
Kicsit magam alá fostam, a részvényeim ide-oda ingáztak/ingáznak, volt amelyiken buktam is befektetést, vagyont ha úgy tetszik. A maradék megy a közösbe, mert állam bácsi jobban tudja kezelni?

Surko 2010.10.19. 19:52:31

@anyádbogár: " az gondolom nem zavar, ha a nyugdíjpénztárad működési költség, árfolyamveszteség és ki tudja még milyen jogcímen lenyúl és francia meg német kisrészvényes nyugdíjasoknak fizet inkább osztalékot...

azért beszédes, hogy első blikkre a pénztáraknak legalább 4% kellene a működésre. azaz a 8% fele. lehet, hogy most derül majd ki, hogy a tagi követelésed egy nagy büdös semmit ér??? "

Ez itt a legfőbb gond, hogy a tisztelt állampolgár nem érti, hogy miről is van szó...

Már hogy kapna a Te nyugdíjmegtakarításod után a német kisrészvényes osztalékot???

Gondolkodj már egy percet barátom!

Ha az a részvény, aminek az osztalékáról beszélsz a Te nyugdíjpénztáradban van, azaz közvetetten Te tulajdonolod, akkor az abból szárnazó osztalék is a Te nyugdíjpénztáradba fog befolyni...

Az, hogy az a részvény melyik országban van, az ebből a szempontból kurvára mindegy. Az árfolyamnyeresége, vagy osztaléka a Tiéd.

Pont ez is a lényege. Az állami nyugdíj esetében 100% ki vagy téve ennek a kis szaros országnak a kockázatának. Ha itt borul a gazdaság, akkor a te nyugdíjad is veszélybe kerül. Hiuszen ha az ország fizetésképtelen, akkor te ugyan megkaphatod a nyu7gdíjadat forintban, de az egy kiló kenyeret sem ér.

Ellenben ha nem csak itthon, hanem az ésszerű diverzifikáció jegyében külföldön is befektetsz, akkor az a rész már nincs kitéve a magyar kockázatoknak, és akkor is látsz belőle pénzt, ha magyarországgal netalán baj történne.

Sőt, a külföldi befektetéseid után a forint esetleges gyengüléséből is profitálsz, hiszen azok euróban, vagy dollárban denomináltak. Ha pedig esik a forint, akkor forintban kifejezve felértékelődik az idegen devizában tartott megtakarításod.

Megfigyelo 2010.10.19. 19:52:37

@tolsztoj: Az állami nyugdíjintézet a "felosztó-kirovó" elven múködik, csak átfolyatják rajta a folyó befizetéseket, annak nincs felhalmozott vagyona, amivel gazdálkodni kell és ezzel költségek járnak. Tehát a költségek vonatkozásában nem összehasonlítható a magán nyugdíjpénztátakkal.

A magán nyugdíjpénztárak szisztémáját épp azért találták ki, hogy a 25 év mílva nyugdíjba menők legalább VALAMI nyugdíjat kapjanak a befektetéseik eredményeként, mert akkor már gyakorlatilag nem lesz aki a "felosztó-kirovó" szisztémában befizetéseket csináljon. És most ezt a VALAMIT akarják lenyúlni.

Senki sem bolygatta volna a rendszert, ha nem lenne nyilvánvaló, hogy a hagyományos séma fenntarthatatlan.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.10.19. 19:52:42

@Roa: Kíváncsi lennék, mit szólsz majd akkor, amikor a minimál nyugdíjat fogod kapni, és rettenetesen csodálkozol majd azon, hogy abból hogyan élj meg!

ca2 2010.10.19. 19:53:08

Izé... 7 éves gyerektől nem is olyan rossz írás...
Mert ugyi ha a poszt írója akkor lesz 60 éves amikor orbán 100, akkor most 7 éves lehet.
Így nem csoda, hogy nem tudja, hogy a mnyp-be fizetett összeg az nem az ő meg az én pénzem, hanem a kötelezően fizetendő járulék egy része.
A mnyp-rak az imf által a volt szoc országokra erőltetett balfasz reform következtében jöttek létre, amivel az imf szándéka kb annyi volt, hogy néhány bank rátehesse a kelet-európai nyugdíjkasszákra a kezét.
Ezek a pénztárak azóta szépen termelik a veszteséget, ugyan akkor az állami nyugdíjkasszák működését azok az összegek amik átkerülnek a mnyp-akba teljesen felborították. És kétségünk se nagyon legyen, amint ezek a pénztárak nettó kifizetővé válnak majd véletlenül szépen tönkre fognak menni.
Akkor majd az állam helytáll értük abból a pénzből ami most az mnyp-be folyik be...

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 19:53:39

@Roa: "végig fizetni fogsz a magánnyugdíjpénztáradba önkéntes döntésed alapján"

ez nem önkéntes ha nem törvényileg kötelező pénztárat választani!!!! és a gyermeked örökli ha te nem éled meg,ami férfiaknál elég valoszinű,s tudomásom szerint az össz nyugdij 25% adja a magánnyugdij a fenmarado 75% ugyanugy állami.

Yogi 2010.10.19. 19:54:11

1978. évi IV. törvény (Btk.) 317. § (1) bekezdése szerint Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a sikkasztást kisebb értékre vagy a szabálysértési értékre elkövetett sikkasztást

a) bűnszövetségben,

b) közveszély színhelyén,

c) üzletszerűen,

d)

követik el.

(3)

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a sikkasztást nagyobb értékre,

b) kisebb értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon,

c) a sikkasztást kulturális javak körébe tartozó tárgyra

követik el.

(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a sikkasztást jelentős értékre,

b) a nagyobb értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon

követik el.

(6) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a sikkasztást különösen nagy értékre,

b) a jelentős értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon

követik el.

(7) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a sikkasztást különösen jelentős értékre,

b) a különösen nagy értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon

követik el.

karnak 2010.10.19. 19:54:45

@tolsztoj: Bayer Zs mint mervado kozgadasz? Mint nyugdijpolitikai szakerto?
Erdekes neztem az Echo-n vasarnap vmi ismetlest es egy jobboldali nyugdijpolitikai szakerto magyarazta, hogy mi hogy, es mennyire egyetert HA tokesites tortenne es stb.
Elmondta tovabba (ECHO Tv megegyszer) h akkor elfogadhato az irany, ha megmaradnak az egyeni szamlak, es csak igy tarthato elkepzelhetonek.
Hat nem jott be.

Kosa Ur tegnap elmondta h a tv garantalja a befizetett osszegek kesobbi kifizeteset, es meg 3 dolgot, ami _egyaltalan_ nem szerepel a tvben, szal mirol beszelunk?

Fel nem tudom fogni, hogy ha te kotsz egy szerzodest egy vallalattal amire a nyugdijadat alapozod, az allam azt mondja mostantol az enyem a tied, akkor hogy tudsz ennek orulni?
Vajon miert van az h amikor el kellett donteni h allami v maganyudijp.-t valaszthattak az emberek, akkor a jelentos tobbseg a magant valasztotta?
Miota kommunista Bayer Zs h az allami tulajdonba vetel mellett kardoskodik?
Es te?

Hol a hatar?

Surko 2010.10.19. 19:55:55

@csizsikpizsik: " Kicsit magam alá fostam, a részvényeim ide-oda ingáztak/ingáznak, volt amelyiken buktam is befektetést, vagyont ha úgy tetszik. "

Semmit sem buktál idáig, ezt jobb ha tudod. Az, hogy mennyi a részvényeid aktuális értéke teljességgel irreleváns egészen addig, ameddig el nem akarod őket adni, azaz ameddig el nem jön a kifizetés ideje a nyugdíípénztáradban.

Márpedig az MNYP tagoknak átlagosan 30 évük van hátra az első nyugdíjfolyósításukig, addig meg régen eltűnnek a mostani esetleges mínuszok.

Egy 30 éves befektetést nem érdemes 1 éves adatok alapján értékelni.

Ellenben ha valaki most visszalép az állami rendszerbe, az a mostani árfolyamon adja el a megtakarítását, azaz az a személy tényleg realizálja és elszenvedi a veszteséget.

A bentmaradók esetében viszont a megtartott portfólió az előttünk álló 30 évben ledolgozza majd a veszteséget, és szép hasznot hajt.

Megfigyelo 2010.10.19. 19:56:33

@vudu2: Csak arra számíthatsz, ami már most a neveden van. A demográfiai adatokból következően 25-30 év múílva állami nyugdíjat nem lesz kitől kapnod.

karnak 2010.10.19. 19:57:14

@ca2: a jobboldali sajto marhasagan kivul mutass egy szamot h milyen veszteseget termelnek?
az allampapir veszteseg?

ja h koltsegvetesi oldalon az maskepp csapodik le, es ez a baj? fogalmad sincs mirol beszelsz az baj, szajkozol valamit ami 10% valosag, es 90% hablatyos onigazolas.

Surko 2010.10.19. 19:57:34

Egyébként nem csak az MNYP működik így, hanem a nagyon népszerű életbiztosítások is!

Aki most teli pofával szidja az MNYP rendszert annk ugye nincs életbiztosítása?

Mert ha van, akkor barátom azt is fel kellene számolnod...

Vagy ha abban mégis bízol, akkor bíznod kellene az MNYP-ben is.

Roa 2010.10.19. 19:59:05

@butus: Te, én nem számolok azzal, hogy kapni fogok nyugdíjat. A magánnyugdíj meg nyilvánvalóan semmire sem lesz elég.

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Még nem lehet választani. Jövőre már lehet. Csak már megint nem lesz meg a jó választás: sem az államnak, sem magánnyugdíjpénztárba. Ugyanis én liberális vagyok: hagyjuk az embereknél, és ők döntsék el, hogy mire használják.

alfredo07 2010.10.19. 19:59:17

@tolsztoj: @vudu2: Az elmúlt 10 évben mindössze háromszor volt csődközelben az állam ( ez pl. azt jelenti hogy nem tudja fizetni a nyugdíjakat, a hiteleit stb.) nagyon biztonságos, lépjél csak.

Megfigyelo 2010.10.19. 19:59:25

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: A 75%-ot eleve leírhatod (l. feljebbm demográfia), és most a maradék 25%-ot is le akarják nyúlni.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.10.19. 19:59:54

@ca2: hát tudod, én inkább azokra a bankokra bízom a pénzem, mintsem, hogy ez a cigány elszórakozza!

ca2 2010.10.19. 20:00:48

@Surko: Ja csak van egy kis hiba a gondolatmeneteddel:
Lényegesen több bank meg nyugdíjpénztár ment már tönkre eddig mint állam!
Ha tönkremegy a nyp, akkor persze az állam álljon helyt...?!
Baromira egyszerű lenne a megoldás: Mindkét irányba átjárhatóvá kell tenni a pénztárakat, de az állami garancia megszüntetésével.
Tehát aki saját választása alapján magánpénztárba fizet, az vállalja annak a kockázatát is!
Ha jól működik a pénztára, akkor több nyugdíjat fog kapni, mint aki csal az államiba fizetett, ha meg tönkre megy a pénztára akkor fele annyit, mert akkor csak az állami részt kapja.

hower 2010.10.19. 20:03:12

@ca2: Nem semmi, ahogy a jövőbe látsz...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.10.19. 20:03:33

@Surko: Nem, én a saját részvényekre gondoltam amik fejreálltak úgy másfél éve. Szóval ha Gabi anya érveit követjük jön a hír hogy a brókerház csukva, a számlám zárolva mert ŐK tudják mi a jó nekem és hogy a lóvémmal mit kell tennem. Sőt, ha a bankbetétemre alacsony a kamat a számlám majd le lesz nullázva, hogy úgyis kicsi a kamat, ŐK jobban tudják mi a jó, majd visszakapom, nyugodtan aludjak...

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 20:04:02

@Roa: Tőled idéztem mégsem érted,a magánnyugdijpénztárba kötelező volt belépni,ez nem választás kérdése!!

Megfigyelo 2010.10.19. 20:04:36

@ca2: Frászt áll helyt az állam. A magyar államban bízni botorság. A magyar kormányok igéretében bízni - nevetséges. Most a magánnyugdíjpénztárakban lévő pénzünket veszik el, legközelebb a bankbetétek jönnek - talán nem is sokára.

Yogi 2010.10.19. 20:04:43

@karnak:" Miota kommunista Bayer Zs h az allami tulajdonba vetel mellett kardoskodik?" Elmondom: mióta a németek kitalálták a nemzeti szocializmus "eszméjét" Így teljesen össze illeszthető a szélső jobboldali és a szélső baloldali demagógia és populizmus. Ennyi a recept.

Surko 2010.10.19. 20:04:47

@Megfigyelo: Végre egy értelmes ember itt!

Ez a lényeg. Az állami nyugdíjrendszerben a mostani befizetésed nem a te nyugdíjadat hízlalják, hanem azonnal kifizetik belőle a mai nyugdíjasokat.

A kérdés, hogy akkor, amikor Te majd nyugdíjba vonulsz, akkor lesznek-e elegen akik fizetik majd a te nyugdíjadat?

Ezt meg egyszerű belátni.

A felosztó-kirovó rendszer az alábbi baromi egyszerű képlettel írható le:

járulékot fizető aktív munkavállalók száma * járulék mértéke = nyugdíjjogosultak száma * nyugdíj mértéke

Namármost a következő évtizedekben a nyugdíjasok száma nőni fog, míg az aktív munkavállalóké meg csökkenni. Ez akárhogy is nézzük, borítja a képletet.

Azaz ahhoz, hogy az egyesúlyban legyen, vagy növelni kellene a fizetendő járulék mértékét - ez legyünk őszinték elég valószínűtlen, vagy csökkennie kell a nyugdíjaknak.

Van egy harmadik lehetőség is, hogy az állam más adóbevételekből pótolja ki a nyugdyíjkassza hiányát. Ez már ma is megtörténik. A kérdés, hogy lesz-e elég pénz, hogy kipótolják a hiányt?

Egy AVIVA felmérés szerint 2050-re a nyugdíjkassza éves hiánya változatlan reálértékű nyugdíjmértéket feltételezve a GDP 6-7%-át fogja elérni. Az mai áron számolva 1200-1400 milliárd forint évente.

Ezt semmilyen más adóból nem lehet fedezni.

A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Ha abban bízol, hogy onnan lesz nyugdíjad, akkor nettó hülye vagy.

ca2 2010.10.19. 20:05:02

@karnak: Nem az állampapír a veszteség, hanem a pénztárak magas működési költsége!
Milyen eredményt produkáltak ezek a pénztárak az elmúlt 10 évben?
És mi van ha "véletlenül" tönkre megy, mielőtt fizetni kéne?
Akkor persze kell az állam!

Megfigyelo 2010.10.19. 20:05:16

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Nem mindenkinel volt kötelező, csak a fiataloknak.

Rá Dios 2010.10.19. 20:06:25

Meggyőzőbb volna a tisztázó szándékú eszmefutattásod, ha kicsit jobban ügyelnél a helyesírásra.
Szerintem.

karnak 2010.10.19. 20:06:33

@vudu2: arra is, h 25-30 ev mulva mennyi lesz a nyugdijkorhatar (nyilvan annyi h ne eld meg) es h addig hanyszor valtozik a nyugdijrendszer, mennyivel emelik, mennyivel nem, lesz-e 1x havi v nem.

altalanossagban elmondhato h a nyugdijkasszaba fizetett osszegek nagyon kis reszehez jutnak hozza a befizetok, mivel x evig fizetnek, es x-y evig elnek, es a szam nagyon kicsi.

alfredo07 2010.10.19. 20:07:11

Új ötlet rablásra: Az "új forradalmi" közgazdaságtan szerint csak államnál van biztonságban a pénzed, örületes hozamokat ér el, tehát ezen az alapon nyugodtan ráteheti a kezét a bankbetétedre, biztosítási díjtartalékodra stb. Az égvilágon semmi akadálya.Hajrá!

Rá Dios 2010.10.19. 20:07:27

no, bagoly mondja verébnek: eszmefuttatásod akart lenni :-)

hower 2010.10.19. 20:07:43

@Rá Dios: Sajnos, még ezzel a helyesírással is nagyon meggyőző. :)

Megfigyelo 2010.10.19. 20:09:10

@ca2: Arra nincs abszolút garancia, hogy a magánnyugdíjpénztár nem megy tönkre, bár igen szigorú prudenciális előírások vonmatkoznak rá, hogy ez ne történjék meg. Viszont az abszolút biztos, hogy 25 ÉV MÚLVA A MAGYAR ÁLLAM NEM FOG TUDNI NYUGDÍJAT FIZETNI!

Rá Dios 2010.10.19. 20:09:43

@Surko:
Levonhatjuk a tanulságot:
Hogyan fizet a nettó hülye?
Bruttósítva.

Surko 2010.10.19. 20:10:10

Még egy. Az állami nyugdíjrendszer nem azért fenntarthatatlan, és nem azért fog összedőlni, mert valakik valahol elkúrnak bármit is. Még csak nem is azért, mert ellopják a nyugdíjjárulékodat.

Ez egyszerű matematika és demográfia. A magyar társadalom öregszik. A modern egészségügynek (ami szintén őrült sok adóforintunkba kerül, hiszen pont az öregekre megy el az egészégügyi kassza költségvetésének nagy része) köszönhetően az emberek egyre tovább élnek, miközben egyre kevesebb gyerek születik.

Azaz egyre több a nyugdíjjogosult, akik ráadásul tovább élnek, azaz tovább jogosultak a nyugdíjra, mint a korábbi generációk, miközben egyre kevesebben vagyunk, akik járulékot fizetünk.

Azaz az állami nyugdíjat a demográfiai bomba, és a modern, mindenkit hosszú élettel megajándékozó egészségügy veri szét.

Ebben az a szép, hogy ez elég jól kiszámítható és előre jelezhető. Ez egy olyan katasztrófa, aminek a forgatókönyve a kezünkben van. Épp ezért ma még lehetne vele kezdeni valamit, de mivel ez majd csak 20-30 év múlva okoz robbanást, ezért a mai kormányok nem törődnek vele. Nem az ő gondjuk.

Yogi 2010.10.19. 20:10:49

@Surko: Igaz! Vagy gyártsál gyereket a'lá Viktor. De ez is hülyeség, mert hiányzik egy generáció, aki később fizetni tudna. Annyit még hozzá tennék a kommentedhez, hogy egy-pár éven belül megérkezik, az első minimálbérre bejelentett és/vagy adót elsunnyogó nyugdíjas generáció is. Na akkor nekik miből fognak nyugdíjt adni?

Rá Dios 2010.10.19. 20:10:55

@Yogi: Avagy összenő, ami összetartozik.

ca2 2010.10.19. 20:11:25

@Megfigyelo:" Madár István a portfolio.hu elemzője szerint a magán-nyugdíjpénztárak az elmúlt évtizedekben meglehetősen magas költségszinttel és rossz befektetési stratégiával üzemeltek. Nem voltak hatékony intézményei a rendszernek ...100 ezer befizetett forintból a legjobb pénztár is 10 év alatt csak 257 ezer forinttal gazdagította ügyfelét. Az állami rendszerben ez csaknem 400 ezer forint lett volna"

A "portfolio.hu" az jobboldali média?

Interesthing Blog 2010.10.19. 20:12:15

óóó apám, szerintem ha ez a törpemajom a Parlament ablakából lövöldözné a járókelőket, akkor is akadna aki azonnal védeni kezdené, hogy "de minden arra járó rablógyilkos volt"...
És most oldalfüggetlenül: gondolkozzanak már egy kicsit, akik elhiszik, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok, és tulajdonosok mind nagytőkés zsidók - mert szerintem holnap már ilyen ábra jön.

Kivancsi 2010.10.19. 20:12:28

nem vagyok penzugyi zseni.... DE kerdes?

maganpeztar az en mostani kis befizeteseimbol... azert kicsi mert a fizum sehol nincs az EU-s fizetesekhez kepest... hogy fog kb. 30 ev mulva EU-s szintu nyugdij kiegeszitest adni??

Szerintem sehogy!!!

Viszont az allamibol a mindenkori befolyo osszegbol reszesulok.. szoval 30 ev mulva EU-s szintu fizuk lesznek... es EU-s szintu nyugdijjarulek befizetesek lesznek...
HA MEGFELELO MENNYISEGU BEFIZETO LESZ!!!
Akkor ESETLEG EU-s szintu gyugdijra szamithatok!!

A magannyugdijak rogton kimutattak a fugok feheret az elso pillanatban!!!

Mi lesz a az O mukodesi kolsegukkel??

Magannyugdijak SZARNAK a te nyugdij kiegeszitesedre NAGYIVBEN!!!!

Szepen zsebre teszik a mukodes koltseget aztan a lovidat vagy fialtatjak? vagy eljatszak!!
Mikor meg kapod a dupla minuszos ertesitoket akkor csak tarogatjak a kezuket: Valsag van.....

Amint lehet huzok vissza az allamiba!!

AZ onkentes nyugdijamat meg fizetem.... MERT az az EN dontesem!!
NEM pedig egy kulso szervezet EU!! IMF!!
Altal kotelezoen RAM eroszakolt MAGANNYUGDIJ rendszer!!!!

Megerik azok is a penzuket!!!!
Biztos a maganemberek erdekeben eroszakoltank rank!!!!!
Nem volt mogottuk semmifile eu-s bankos lobbi-nyomas???

Yogi 2010.10.19. 20:12:51

"nyugdíjt" nyugdíjat (bocsi)

Megfigyelo 2010.10.19. 20:13:36

@Yogi: Ez tényleg nagy probléma.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 20:13:54

"A kötelező magánnyugdíjpénztárak eszközeiket döntően állampapírokba fektetik, finanszírozva ezzel többek között éppen azt a hiányt, amelyet a központi költségvetésből a felosztó-kirovó rendszerbe való utalások eredményeznek."

Valaki mesélje már el nekem,most kinek fogja eladni a fix kamatizású államkötvényket Viktátor, mert ugye ebből a havi 30 milliárdbol amit ellop az odadaja a mai nyugdijasoknak,meg a 16% adot fizitő milliomosok miatt keletkező költségvetési lyukba tömöget. Egy a lényeg Ő nem fizet adot,van elég gyerek, hogy leirja.

alfredo07 2010.10.19. 20:15:05

@ca2: Jelentősen jobbat mint az állam, ráadásul csak hogy tudd a pénztárak ma is szolgáltatnak, mégpedig rendben.Hiszen ha meghal valaki nyugdíjkorhatár előtt, az örököse megkapja a számláján felhalmozódott összeget.Többek között ez az "apró" eltérés a magán és az állami között. Elmondanád, ha nyugdíjkorhatár elött történik valakivel haláleset, mekkora hozamot realizál az államiban? És ha megtudod mondani, összehasonlítanád a magán hozamával?

Rá Dios 2010.10.19. 20:16:29

Annyi mindent hajlandó az ember tudomásul venni a kormánytól, ha közben nem nézik hülyének... Ha viszont egy dologban - mint a nyugdíjügyben, de a timföldben, az alkotmánybíróság kiegészítésében, a médiatörvénnyel, vagy agázárakkal - félrebeszéléséen kapja a kormányt a polgár, akkor hajlamos mindenben csalást, csapdát látni.
Őszintén szólva eddig semmi sem tetszett igazán, sok minden nagyon nem.
De főleg a hozzánemértés magabiztossága, a korábbi jelszó új változata, a "tudjuk, de tesszük, mert merjük" hozzáállás tölt el aggodalommal.

karnak 2010.10.19. 20:17:12

@ca2: pl? ezt hallom szajkozzak, de mutassa meg vki azokat a gonosz mukodesi ktgeket.
szerintem nem a heti valaszbol kene okosodni.
egyszeru matek:

-mennyi a realhozama pl az elmult 10 evben a mnyp-befizetesnek
-mennyi a realhozama az allami pillerbe fizetettnek

plusz: milyen elonye van az egyiknek (pl orokolhetoseg) es a masiknak (mondjuk 14 havi, 20 havi mittomen)

a ketto kulonbsege az en penzem es kockazatom.

az allam semmit sem segit, milyen csod? ja ha bedonti a mnyp-okat, akkor lesz persze.

a penztarak allampapirt vesznek jobbara, ennek meg makrogazdasagi szinten jelentosege van, de ugy sem erted, mint ahogy azt sem, h a mnyp kovetelesek koltsegvetesben hogy jelennek meg es mi ennek a lepesnek a hattere (biztos h nem az h a te nyugdijad biztonsagban legyen, garatalom.)

Yogi 2010.10.19. 20:17:29

@Kivancsi: Várj.. Mikortól is kötelező a magánnyugdíj pénztári tagság?

Megfigyelo 2010.10.19. 20:17:35

@ca2: Az állami rendszerben nincs felhalmozás, az elemző is csak valami virtuális számokkal dolgozhatott, "ha úgy számolnánk, mintha lenne". Nem akarom a magánpénztárak gazdálkodását védeni, de az orr lévő pénz az EGYETLEN amire számíthatsz majd öregségedben, az állami el fog tünni a ködben. Még ha nem lopnák el. akkopr is: demográfia.

Surko 2010.10.19. 20:18:23

@karnak: " altalanossagban elmondhato h a nyugdijkasszaba fizetett osszegek nagyon kis reszehez jutnak hozza a befizetok, mivel x evig fizetnek, es x-y evig elnek, es a szam nagyon kicsi. "

Ez nem igaz. A születéskor várható élettartam ugyan valóban nem több 68 évnél (nőknél 71), de aki máűr megéri az 50 évet, onnan ismét emelkedni kezd. A ma 50 évesek még várhatóan további átlag 30 évet élnek. Azaz 80 éves korukig.

Azaz 25-65 évig azaz 40 évig lesznek befizetői a nyugdíjerndszernek, és 65-80 azaz 15 évig lesznek jogosultjai a rendszernek.

De ne felejtsd el, hogy a járulékod nem elégséges egy személy nyugdíjára, ahhoz legalább 1,5-2 járulékfizető kell. Vagyis a 40 évi befizetésed max. 20-25 évi nyugdíjadat fedezné. De persze ez csak játék a számokkal, hiszen a te pénzed nem a te nyugdíjadat fedezi.

A kérdés ezért az, hogy vajon amikor te leszel nyugdíjas, akkor lesz-e még 1,5-2-szer annyi járulékfizető, mint ahány nyugdíjas?

A válasz könnyű: nem lesz.

A kérdés: lesz-e magasabb nyugdíjjárulék akkor?

A válasz: nem

A kérdés: lesz-e alacsonyabb nyugdíj?

A válasz: igen

Yogi 2010.10.19. 20:18:55

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Egy kicsit pontosítanék: Nem ellopja, hanem elsikkasztja a pénzüket, már a jövő hónaptól.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 20:19:44

Amig mi itt vitatkozunk megszületett a 15 milliós magyarság :(hátha majd nyugdijat is kapnak)
"Választójogot kaphatnak a határon túli magyarok, ezt mondta a Tények Estének nyilatkozva Gulyás Gergely, az alkotmányelőkészítő bizottság alelnöke. Az új alkotmányból kiveszik azt a részt, ami a szavazati jogot magyarországi lakhelyhez kötné. A bizottsági alelnök saját véleményeként azt mondta, a határon túli magyarok szavazati jogot kell, hogy kapjanak."

2/3-al mindent lehet!!

ca2 2010.10.19. 20:20:44

@karnak: Akkor megísmétlem:
" Madár István a portfolio.hu elemzője szerint a magán-nyugdíjpénztárak az elmúlt évtizedekben meglehetősen magas költségszinttel és rossz befektetési stratégiával üzemeltek. Nem voltak hatékony intézményei a rendszernek ...100 ezer befizetett forintból a legjobb pénztár is 10 év alatt csak 257 ezer forinttal gazdagította ügyfelét. Az állami rendszerben ez csaknem 400 ezer forint lett volna"

Megfigyelo 2010.10.19. 20:21:28

@ca2: Elveszett a válaszom. Kb azt írtam, hogy az a számítás legfeljebb csak viruális, mert az állami nyugdíjrendszerben nincs tényleges vagyonfelhalmozás. Nem akarom védeni a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását, de az ott lévő vagyon lesz az EGYETLEN, amire majd öregségedben számíthatsz, mert az állami a demográfiai változások követleztében el fog tünni a ködben.

Rá Dios 2010.10.19. 20:21:51

@Yogi: Hamarosan semikortól nem kötelező. Mindannyian az állami kifizetőhelyek előtt fogunk sorba állni. Aztán az vagy ad ezért-azért, ennek-annak, ennyit-annyit, vagy nem.
Mert hozam nincs, hisz nincs tőke. Folyó elvonásokat osztanak vissza.

karnak 2010.10.19. 20:22:21

@Rá Dios: az a baj h ezzel a koztarsasagi elnokkel, ezzel az alkotmanybirosaggal barmi meg is teheto... es merik is:)

Rá Dios 2010.10.19. 20:22:38

Ördögbe is: SEMMIKORTÓL....

Kivancsi 2010.10.19. 20:22:54

@Surko: Miert kene, hogy osszeomoljon????

A keplet egyszeru!!
Berkezik a love a befizetesekbol amit szet kell osztani a nyugdijasok kozott...
Mindenkinek az erdemei elismerese mellett!!! (evek, befizetesei, stb)

AZ allamnak nem kotelezo kiegesziteni!!!

Keves befizeto lesz kevesebb love folyik be!!
Kevesebb lovet kapnak a nyugdijasok is!!
Keso banat!!
El lehet menni a sohovatalba, vagy akar VIKI-FERI sirjahoz!!

VAGY:
1. Miert nem gyartott eleg befizetot mig meg kepes lett volna ra!!
2. Miert nem gondoskodott magarol onkentes nyugdijjal vagy egyeb megtakaritassal
3. Esetleg el lehet menni dolgozni napi 4 oraban.. nem otthon kell varni a game overt..

Surko 2010.10.19. 20:23:14

@Kivancsi: " Mikor meg kapod a dupla minuszos ertesitoket akkor csak tarogatjak a kezuket: Valsag van..... "

Barátom, megnézted a tavalyi értesítődet???

Milyen mínuszt láttál ott???

Elmnondom neked: a válság utáni első évben máris komoly visszapattanás volt a tőzsdéken, így a mínuszokat 2009-ben 60-65%-ban máris ledolgozták a pénztárak.

És hol van még az az idő, amikor valóban REALIZÁLNOD kell a befektetésed értékét?

Az, hogy mennyi az értéke most papíron, az egy virtuális érték. Hiszen nem akarod eladni, pénzzé tenni.

Te majd csak 20-30 év múlva fogosd eladni azokat a részvényeket, amikor réges-régen csak egy rossz emlék lesz a 2008-as válság.

Persze ha olyan tuskó vagy, hogy visszamész az állami rendszerbe, akkor tényleg el kell adnod a befektetésedet, és akkor tényleg a valóságban is elszendveded a veszteséget.

De ez a te döntésed, szabad országban éálünk, szabadon dönthetsz majd így...

Az embert a saját hülyeségétől megmenteni nem lehet és nem is kell.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.10.19. 20:23:37

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Ahogy anno Hofi fogalmazott, hogy más döntse el mekkora szarba éljek én itt...

Surko 2010.10.19. 20:25:17

@Kivancsi: Miért szerinted mit fog csinálni az a több millió nyugdíjas akinek nem lesz elég pénze a látfenntartásra?

Ma az átlagnyugdíj 79 ezer forint. A KSH szeint a létminimum 71 ezer.

Ha ez a nyugdíj tovább erodálódik szerinted mit csinálnak majd a tömegek? Szépen csendesen éhendöglenek, ahogy kell?

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.10.19. 20:25:39

@Turk Hava Yollari: nekem meg az aegon kockázati portfoliora adott 60,xx %-ot. legalábbis papírom van róla. előtte viszont elbuktam másfél évi befizetést. szóval úgy játszottak a számokkal, ahogy akartak.

@bucimaci666: 34 éves vagyok, szerintem előbb látlak én téged nyugdíjasként. sajnálom :(

@Surko: akkor inkább tőzsdézek azzal a pénzzel. ha elbaszom, az én buktám, istenem... egyébként pedig a nyugdíjpénztárak ügyvitelét, befektetési tevékenységét az anyavállalathoz tartozó vagyonkezelő, pénztárkezelő cégek végzik, általában. olyan, mint amikor a fidesz 2/3-os parlamentje ellenőrzi a fidesz-kormányt...

Roa 2010.10.19. 20:27:20

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Belépni persze, hogy kötelező volt (már akinek), de nagy összegben fogadnék arra, hogy egy hónapon belül meglesz arra a törvény, hogy szabadon ki lehet lépni onnan. Ezért mondom, hogy a jövőben mindenki eldöntheti, hogy bent marad-e vagy sem.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 20:27:31

Számoljunk már nem vagyunk 10 millióan a határon belül ,ebböl ma 3,5 millio a nyugdijas. Szépen fogy a magyar kb 2030-2040 között lesz ugy 8 millio, abbol ugy 2 millio dolgozik, 4 millio nyugdijas, miből lesz nyugdij az államkasszzába,költői a kérdés,de elgondolkoztató.

Yogi 2010.10.19. 20:29:14

@ca2: Lehet, hogy neked és Madár Istvánnak igaza van. Erre neked csak egy (na jó kettő) kérdéssel válaszolnék: Az állami rendszerben, az állam kinek a pénzét gazdagította volna? A 400.000 Ft-ot kinek a pénzéből termelték volna ki? Madár István és Te ott tévedtek, hogy "100 ezer befizetett forintból a legjobb pénztár is 10 év alatt csak 257 ezer forinttal gazdagította ügyfelét" és itt a nagy hangsúly az ÜGYFÉLEN van. Én ügyfele vagyok az mnyp-nek, akinek érdeke, hogy én folyamatosan fizessek és később én is és a befektető is jól járjon. (Ha nem teljesít jól, akkor választok egy másikat. Én választhatok egy másik állami kasszát?) Az államnak egy érdeke van jelen pillanatban, hogy a mostani nyugdíjakat ki tudja fizetni.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 20:31:10

@Roa: Te még hiszel a mesében,én a nyakam teszem rá, hogy 2/3-al mind a 3000 milliárd az államkasszában foglandolni. Kell a lóvé s kit érdekelnek a majdani nyugdijasok,most kell a lóvé Viktátornak,Ő maga meg ugy sem lesz nyugdijas,mert jár az állami vezetőknek minden,meg hát a munkakönyvében sincs még beirás tudtommal.

Surko 2010.10.19. 20:31:33

@ca2: " Madár István a portfolio.hu elemzője szerint a magán-nyugdíjpénztárak az elmúlt évtizedekben meglehetősen magas költségszinttel és rossz befektetési stratégiával üzemeltek. Nem voltak hatékony intézményei a rendszernek ...100 ezer befizetett forintból a legjobb pénztár is 10 év alatt csak 257 ezer forinttal gazdagította ügyfelét. Az állami rendszerben ez csaknem 400 ezer forint lett volna"

Jó, hogy ezt beírtad. A kérdés, hogy vajon az MNYP hozott rossul, vagy az állami nyugdíj hozott jól?

A válasz: az állami nyugdíj politikai és nem közgadasági kérdés. A politikai pártok - színezetre tekintet nélkül - szavazatvásárlási okokból a járulékoktól teljesen függetlenül növelik, vagy csökkentik a nyugdíjakat.

Nem az tehát a kérdés, hogy az elmúlt években az állami nyugdíj hogyan teljesített, mert tényleg igaz, hogy rávert az MNYP-kre. 13 havi nyugdíj önmagában 8%-os "hozam" még ha a nyugdíj értéke nem is változott volna.

De amit meg lehet tenni rövid távon - értsd: szavazatvásárlási célból nyugdíjat emelni - azt nem lehet megtenni 20-30-40 éves időtávon.

Az állami nyugdíj a demográfiai bomba miatt halálra van ítélve.

Ha csak 5-10-15 éved van hátra a nyugdíjig, akkor lépj vissza. Ha ennél több, akkor már ne nagyon bízz az állami nyugdíjban...

vudu2 2010.10.19. 20:31:58

Meg van a megoldás, családi adókedvezmény ezt már Viktor kitalálta.
De lehetne singli adó.
2011-2012-2013 demográfiai robbanás és 25-30 év múlva van nyugdíjam.

karnak 2010.10.19. 20:32:06

@ca2: es megis hogy, ha egy kalapba megy?
linkeld be mar ezt az elemzest Madar Urtol.

ohh_vazze 2010.10.19. 20:32:30

Emberek hol éltek?
Politikusnak eddig se hittem. Bmeg még hogy a pénzemet rájuk testáljam, mint biztos befektetést.... Muhahaha:-))) Annyira szép volt az M1 ma esti híradójában a demagógia, hogy Göbbels nyugodtan pezsgőt bonthatott volna.
Egyébként itt a Viktor-féle jó kis túrós bukta. Össze kell hozni egy népszavazást/NÉPSAVAZÁST ezügyben, oszt kiderül hamarjában a 2/3-ad..... há de nem?:-)
Itt most tényleg szavazni kellene a nép által...
1igenes......,húha;-)))

Kivancsi 2010.10.19. 20:33:58

@Surko:

Lesz-e akkor magasabb nyugdijjarulek?

NEM...

NOS ezzel vitatkoznek!!!

A nyugdijjarulek a havi X fizetes Y%... (27%)

REMELEM 30ev mulva!!
Magyaroszagi minimum fizetes X egyenlo lesz az EU-s minimum fizetessel!!

Mert most Magyarszagi kb 300eu minimum fizeteshez kb 1500eu s EU-s minimum fizetes tartozik!!!

Szoval az akkori 27% aranyaiban 4X nagyobb lesz mint MOST!!!

Viszont a befizetok mennyisegenek csokkenese miatt nyugdijcsokkenes varhato!!

NEM CSAK MAGYARORSZAGON!!!!

Surko 2010.10.19. 20:34:59

Gyerekek, sokszor előfordul itt az a "bízakodó" komment, hogy majd úgyis fizet valahogy nyugdíjat az állam, hiszen eddig is csak megoldotta valahogy, mégsem fog senkit cserbenhagyni...

Ez önáltatás!

Szétosztani csak azt lehet, amit valaki megtermel.

Ha egy közösségben 7-en dolgoznak és 3-at kell eltartani, akkor az működik.

De ha csak 4-en dolgoznak és 6-ot kell eltartani pluszban, azt semmilyen kormány nem fogja tudni megoldani. Pénzt nem lehet teremteni. Csak azt lehet szétosztani, amit az aktív dolgozóktól elvesznek.

Nektek, nekünk akkor lesz állami nyugdíjunk, ha a mi gyerekeinket végtelenül kizsigereljük és halálraadóztatjuk.

Ezt akarjátok?

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2010.10.19. 20:35:33

Szép világnak nézünk elébe, akár így akár úgy lesz.

Italo Balbo 2010.10.19. 20:38:20

A magánnyugdíj-pénztár csak hosszú évek múlva lett volna nyereséges az állam számára, de Orbán nem tud addig várni, ő most miniszterelnök, ő most akarja elkölteni azt a pénzt. És el is hiheti mindenki, hogy az elköltésben aztán hiba nem lesz...

Surko 2010.10.19. 20:39:55

@Kivancsi: Egy dolgot szépen kifelejtettél. Lehet, hogy a béárszínvonal magasabb lesz, de az árszínvonal is...

Az, hogy nominálisan 4-szeres lesz a járulék, az nem jelenti azt, hogy annak a reálértéke is növekedne.

Azaz hiába kapnál 4-szeres nyugdíjat, abból nem tudnál 4-szer annyi terméket vásárolni.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a reálbérek max. évi 1-2%-kal értékelődnek fel. Az 30 év alatt legfeljebb fél-háromnegyedszeres szorzót jelent.

Ezt az arányok (járulékfizetől kontra jogosultak) bőven túl fogja szárnyalni.

vudu2 2010.10.19. 20:41:00

Apropó családi adókedvezmény azért van benne fifika csak az a család, kap kedvezményt, aki
Adót fizet így egy bizonyos társadalmi réteget sikerült kiiktatni.

Kivancsi 2010.10.19. 20:42:01

@Surko: Rakurt... mindenki velem egyutt!!!

Leirtam mit tehetunk... mind mind a mi hibank NEM az allame!!!

1. banhatjuk, hogy nem gyartottunk eleg befizetot
2. banhatjuk, hogy nem takarekoskodtunk onkentes nyugdij vagy mas
3. elmehetunk dolgozni napi 4 oraban

ENNYI
NE az allamtol varjuk el, hogy majd kiralyi szinten eltart minket...
Mert a nyugdij tolunk fugg, fuggott......

Italo Balbo 2010.10.19. 20:42:20

@anyádbogár: Az ugye nem zavar téged, hogy az OTP magánnyugdíjpénztárához tartoznak a legtöbben? Nem baj, nyomjad csak a francia kisnyugdíjast. A franciákat úgyis utálják a jobboldalon, elég hatásos, ha őket szidod, de tán az izraeli még nagyobbat ütne

Surko 2010.10.19. 20:42:57

Én lassan kiszállok.

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne bízzon az államban. Kezdjen el már most takarékoskodni, ha nem akar éhenhalni. Minél távolabb vagytok a nyugdíjkorhatártól, annál kisebb összeget is elég félretenni ahhoz, hogy ne essen vissza az időskori jövedelemszintetek.

Ha 30 éves korodtól félreteszel havi 15-20 ezer forintot, akkor nem lesznek anyagi gondjaid, és nem fogsz függni az államtól sem.

Ha meg mégis kapsz majd nyugdíjat, az nem várt öröm lesz számodra.

Öngondoskodás! Csak magadra számíthatsz. Ez már nem a szocializmus gyerekek!

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 20:46:46

S mondá Boros Péter,légyen itten királyság, s lészen I Orbán, sok jobbággyal,minek ide nyugdijrendszer :)))

Kivancsi 2010.10.19. 20:48:27

@Surko: Nem jartal meg kulfoldon???

Elmondom neked az arszinten mar ott vagyunk!!!! SOT!!
Vannak dolgok amik kint olcsobbak mint otthon...
Megkockaztatom!! Egy alap elet koltsege szinte egyforma!!

Kulonbsegek:
Ingatlan vetel, berles!
AZ energiarak vannak meg Mo-n lemaradva kb 30-60% al!!
Egyeb az elet extra dolgai koltsegessebb!! pl gepjarmu fenttartas...

DE mar nem sokaig!!!! :):)

Yogi 2010.10.19. 20:48:37

@vudu2: Ebben pont egyetértek. Más: Ehhez még az is hozzájön majd, hogy a rángatózó szinglihordák is majd szépen betérnek a járomba és bégető birka gulyává válnak, ahogy a vezér egyszer ezt megálmodta

Leonce 2010.10.19. 21:02:26

Egy baj van csak a magánnyugdíjakkal: senki nem tudja igazán megmondani egy most kb. 40 évesnek, hogy mennyi nyugdíjat is fog majd kapni, ha tegyük fel kb azonos fizetési szintet produkál élete hátralévő részében is. Mivel az állami nyugdíj összegét törvény szabályozza, azzal tud kalkulálni, még ha egy nagyon bonyolult számítási mód is az.
Ha mégis akad itt valaki, aki meg tudja mondani, hogy mondjuk egy bruttó 100.000 forintos fizetéssel egy most 40 éves személy 62 évesen kb mennyi nyugdíjra számíthat, az kérem írja meg!
(A munkáltatói és munkaadói járulék százalékokat tudom, de abból még semmi nem következik.)

Leonce 2010.10.19. 21:04:13

bocsánat: munkáltatói és munkavállalói

phaidros 2010.10.19. 21:07:31

@Visegrádi: s nekem a válság elvitte az az előtti két év befizetését. Értem én, hogy majd megy az fel is, mert csak a befektetés értéke csökkent, de ha pl. most mentem volna nyugdíjba, akkor megszívtam?

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 21:08:37

Orbán Viktor kedves vezér és mindenható polgártárs folyamatosan arról beszélt, hogy az embereket nem fogják megsarcolni, megszorítani. Több, mint tíz éve gondoskodom a nyugdíjamról, tekintélyes (már amennyire) összeg gyűlt oda össze (a magánynyugdíj pénztáramba), több mint bármelyik széltoló, lumpen alaknak (vagy nem idén barnult honfitársamnak). Akkor most én hülye voltam, hogy az állam által kitalált konstrukciót követtem? Ugyanaz az állam most meg ellopja tőlem (személyesen a Viktor)? Értem én, megvan neki a kétharmad, de a maffiát ő sem kezdheti ki, ezért a kisemberektől lopja el a pénzt.
Ennyi év után most rájöttem, hogy én nem vagyok ember. A vezír pedig aszonta, hogy az embereket többé nem sarcolják meg. Hiába fizettem ki mindent becsületesen, most tőlem lopnak. Mert a bűnözőktől nem mernek, pedig ott van a lé...
Na lássuk, melyik narancsfejű, orbán imádó barom fog ehhez kommentet fűzni...

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 21:12:28

@Kivancsi: "a fizum sehol nincs az EU-s fizetesekhez kepest..."

a tudásod sem

Bepes Elek 2010.10.19. 21:14:08

Kell a lové a 13. havi nyugdíjra. Minden erről szól, a nyugdíjasok seggének fényesre nyalásáról.
A jövő generációja meg le van szarva, mert nem szavaz.

Gyulimali 2010.10.19. 21:15:36

Elég ciki lehet, hogy a Fidesz is feljött a propagandában a szocikhoz. Sőt, mintha kezdené lehagyni....
Zseniális...

Cnere 2010.10.19. 21:18:51

A cikkíró valamit nagyon nem ért. Az mnyp havi 30 milliárd rést ütött a nyugdíj kasszán, azaz az ország ennyi hitelt kell felvegyen, mert már amúgy is hiány van, tehát mást nem tehet, mint hitelből kipótolja, hogy a jelenlegi nyugdíjasokat ki lehessen fizetni.

Gyakorlatilag ami pénz az mnyp-ben, azt mind felvette az ország hitelként és fizeti a kamatokat utána, ami kamat mértéke durván megyegyezik a havi 30 milliárddal, spt egyesek szerint még több is. Őrült pazarlás ez.

Az ország kamatokat fizet a felvett hitelek után, hogy az mnyp irányított összegeket kipótolja, közben az mnyp meg tőzsde kaszinózik a pénzzel és elbukja egy jó részét.

Kerek négyszög 2010.10.19. 21:18:54

A poszt nem teljesen pontos. Ugyannis a Bajnai kormány úgy adta át a nyugdíjrendszert, hogy az hosszú távra (több évtized!!!) egyensúlyba lett hozva. Se hozzátenni, se elvenni nem kellett volna. Ennek a lenyúlásnak semmi köze a nyugdíjhoz, ez a fidesz ideológiai alapokon átalakítandó társadalomszerkezetének megteremtéséhez kell. Magyarul a tekintetes és nagyságos úri réteg létrehozása a magyar emberek többségének kifosztásán keresztül. (Mondjuk ez érthető, a nagyságos úri titulus hogy mutat már nincstelen tömeg nélkül).

A válságadó duma a másik fele. Semmiféle válság nincs már, minden országban megindult a gazdasági növekedés. Itt is elmondható, hogy Bajnaiék olyan költségvetési egyensúlyt teremtettek, hogy semmiféle megszorításra nem lett volna szükség, pláne lopásra. Igaz, Bajnaiék arra nem szántak pénzeket, hogy a gazdagokat még jobban kitömjék.

Csak ennyit tennék hozzá.

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 21:20:22

@ca2: "Lényegesen több bank meg nyugdíjpénztár ment már tönkre eddig mint állam!
Ha tönkremegy a nyp, akkor persze az állam álljon helyt...?!"

Fel tudnál sorolni néhány tönkrement nyugdíjpénztárat?
Amúgy, alapjáraton fogalmad sincs miről beszélsz. Hadd ne részletezzem...

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 21:23:26

@Cnere: ne haragudj, de amit leírtál, az egy emeletes marhaság és szerintem te sem érted, de ez nem számít: borulj le a Vezér képe előtt...

Karakán (törölt) 2010.10.19. 21:24:23

Legyen ez is választható. A fülkeforradalmárok gondolom önkéntesen odaadják majd az örökölhető vagyonukat Orsós Vendelnek. Aki pedig nem forradalmár, hanem gyáva kukac az továbbra is fialhassa pénzét a magánpénztárakban. Én az utóbbiak közé akarok tartozni. Nekem nem kell állami ellátás öregkoromra. Én majd dondoskodom magamról.

Azon az elvakult forradalmárok már elgondolkodtak, hogy ilyen indokkal a bankszámlákat is zárolhatják? Az állam jobban tudja fialtatni a pénzünket mint a bankok.

Cnere 2010.10.19. 21:26:20

@hazug fidesznyik: ennél azért tárgyilagosabban kéne cáfolni

a nyugdíjkassza hiányos, nem elég a befizetés
közben áramlik a pénz az mnyp-be

szerinted miből pótolja az állam ha nem hitelből? Persze, ha szuffiicites lenne a költségvetés, akkor nem kéne hozzá hitel, de ne álmodozzunk már

A hitelt meg kamatra adják

Jöhet a magyarázatod

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 21:26:27

@Bepes Elek: "Kell a lové a 13. havi nyugdíjra. Minden erről szól, a nyugdíjasok seggének fényesre nyalásáról."

Tanulj meg híreket olvasni és értelmezni. Addig ne szólj hozzá olyan dolgokhoz, amelyek messze felülmúlják értelmi képességeidet.

Kerek négyszög 2010.10.19. 21:28:33

@Karakán: Neked nem kell állami ellátás? Eddig a lóvé túlnyomó részét az állam kapta. Azért adjon is valamit. Persze a biztos csak a magadnak félretett 8%!

Kerek négyszög 2010.10.19. 21:33:24

@Cnere: A nyugdíjkassza teljesen egyensúlyba lett hozva mindenféle hitel nélkül is. Beszélkünk már arról is ha itt tartunk: én éveken át 8%-ot tehetek félre, de nyugdíjazásomkor csak 75%-ot kapok. Hogy is állunk az anyagiakkal?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 21:33:28

@Cnere: Te nagyon nem vagy képbe, a nyugdijakat átcsoportositott összegkből,pl adok,szénmonoxid kvota eladás,állami bevételekből tömik ki. Természetesen van benne hitel is mert az államnak működnie kell,de azt ne felejtsd már el,hogy most magánszámlákrol vesz el pénzt,ez olyan mintha a te bankszámládrol emelné le. Örülnél e neki?

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 21:35:26

@Cnere: "a nyugdíjkassza hiányos"

Az lehet, de húsz éve senki nem hajtja be a notórius nem fizetőkön a pénzt. Rengeteg ember nem fizet be semmit, váltogatja a munkahelyét minden évben, majd egyszer előáll azzal, hogy neki nyugdíj kell. Közben én gyűjtöttem magamnak ezerrel, de az szart sem ér, mert elveszik tőlem és odaadják a lumpeneknek. Ha ez neked helyes, illetve a társadalmi szolidaritás kifejezése, akkor ideje lenne bővítened a tanulmányaidat...

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 21:37:03

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Ej kimaradt a lényeg, pont a MNYP vásárolják fel a tagok pénzéből az államkötvényeket fix kamattal,de kötelező,akkor ki segit kin?

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 21:39:18

@vudu2: "csak az a család, kap kedvezményt, aki
Adót fizet így egy bizonyos társadalmi réteget sikerült kiiktatni. "

Az indiánokra gondoltál?
:-)

anton.chigurh 2010.10.19. 21:39:32

Úgy látom a kommentelők nagy része annyit tud a nyugdíjpénztárak működéséről, hogy be kellett/lehetett lépni. Csak egy pár mítoszrombolás:

- a nyugdíjpénztári rendszer megbukott: még csak 13 év telt el, még nem kezdődött el a szolgáltatási szakasz, így nem lehet két azonos emberen megnézni, hogy melyik esetben járt jól. Az eddigi visszalépések azért voltak, mert néhányan túl idősen léptek át az új rendszerben, de azt nehéz is lenne elvárni, hogy tizenegynéhány év megtakarításával és hozamával 40 év tb befizetéseit el lehessen érni. Őket tényleg megmentette az állam, de nem a nyugdíjpénztárak rablógazdálkodásától, hanem saját hülyeségüktől.

- a mostani nem pénztártag adófizetők fizetik azt a hiányzó összeget, ami hiányzik a TB rendszerből a magánnyugdíjpénztári befizetések miatt. Ezt pont fordítva van: a mostani pénztártagok amellett, hogy a saját nyugdíjukra maguknak kell gyűjteniük, kifizetik a mostani nyugdíjasok nyugdíját is az adórendszeren keresztül.

- a magánnyugdíjpénztárak csődbe mennek mire járulékfizetésre kerülne a sor: a nyugdíjpénztárak a működési költségüket a befizetésekből a működési alapra elkülönített összegekből végzik, azaz a csőd azt jelenti, hogy ez az összeg nem elegendő a működésre, de ekkor még a teljes nyugdíjcélú megtakarítás rendelkezésre áll. Az, hogy ez ne legyen egyszerű, folyamatosan jelenteni kell a PSZÁF-nek, aki 2 évente a helyszínen tételesen is ellenőriz mindent. Egyébként nyilván senki nem vette észre, de volt már pénztárcsőd (önkéntes pénztárnál, ami ugyanazokkal az elvekkel működik, csak nem kötelező) és a tagok nem veszítették el a megtakarításaikat.

- a befektetéseken akkorát lehet bukni, hogy nem ér majd semmit a nyugdíjad. Ha a pénztár elveszíti a befektetett pénz 50%-át, ami azért elég katasztrofális teljesítmény lenne, akkor - tekintettel arra, hogy ez egyébként a nyugdíjad 25%-át jelentené, ahhoz vezet, hogy 12%-kal kisebb lesz a nyugdíjad, mint elvileg az állami rendszerben. Egyrészt: lehet olyan portfoliót választani, amiben gyakorlatilag csak államkötvények vannak, így csak az állammal együtt lehet bukni (ha az állam bukik, ugyebár az a felosztó-kirovót is hazavágja), másrészt az állami szabályokban valamikor 2008-2009-ben olyan változtatások voltak, ami 10%-kal csökkentette a nyugdíjat ugyanannál az embernél. Mellesleg létezik olyan intézmény is, hogy Pénztárak Garancia Alapja, de gondolom senki se kíváncsi miért.

- a pénztárak működtetése sokkal drágább, mint az állami rendszernél: ez alapvetően igaz, azonban a költségek nagy része az átlátható működésből és az egyéni számlás hozamkönyvelésből fakad, ami az államnál is felmerülne, ha a tervek szerint áttér erre a módszerre. Az téves elképzelés, hogy ha az állami nyugdíjrendszerben nem kell az ellenőrzésre költeni: idézzük csak fel, mi történt a vagyonnal, amikor 98 előtt még voltak vagyontárgyak is az állami nyugdíjalap tulajdonában.

- a pénztárak működtetését az azonos csoportokhoz tartozó szolgáltatók végzik drágán. Ez részben igaz, a legnagyobb csoporthoz tartozók tényleg így működnek, de a pénztári piacon verseny van és pár pénztár teljesen független, alacsonyabb költségekkel és magasabb hozamokkal dolgozik - bárki átléphet oda, amivel kikényszerítené a csoporthoz tartozó pénztárakból is a költségversenyt. A másik lehetőség pedig az, hogy a pénztártag - mint a pénztár tulajdonosa - veszi a fáradtságot és képviseli az érdekeit a pénztár közgyűlésén és olyan ügyvezetést választ, aki képes a lehető legoptimálisabban működtetni a pénztárat. De erre úgy látom senki nem veszi a fáradtságot, sokkal egyszerűbb az egész rendszer megszüntetése...

- csak az állam tudja garantálni a nyugdíjakat: mivel az államnál van az erőszakszervezetek monopóliuma, így nem csak a nyugdíjakat, hanem minden egyebet kizárólag az állam tud garantálni.

Egyébként véleményem szerint lehet olyan állami nyugdíjrendszert működtetni, ami kedvezőbb a jelenlegi magánpénztári rendszernél és nem jelenik meg explicit államháztartási hiányként, csak éppen a jelenlegi törvény egyetlen dologgal foglalkozik: a járulékok elvételével. Ez pedig nem szerepelt a kormányprogramban.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 21:39:52

Teremtse meg I Viktor király azt az 1 millio munkahelyet,fehéritse ki a fekete és szürke jövedelmeket akkor lesz elég bevétele,ne az én számlámrol emelje le az örökölhető pénzemet, mert ugysem élem meg a nyugdijas kort,de a srácainak jo lenne majd ha jobbágyok lesznek ebben a nagy demokráciában.

kaled 2010.10.19. 21:40:59

Na én pont emiatt nem szavaztam a fideszre, ellentétben a sok idiótával, aki képes volt a "kisebbik rosszra" szavazni. Már az előző kormány idején is látszott, hogy egy dilettáns bagázsról beszélünk, aki minden nekik szegezett kérdésre kb azt válaszolja, hogy azér' mert a zemeszpé, meg a gyurcsány elkúrta. Konstruktív, jövőbe látó ötletek sehol, ellenben összecsapott látszatmegoldások tömkelege, narancssárga köntösbe bújtatva.
Aki kurvaokos, és azt hiszi, jobban jár az állami nyugdíjjal az egyszerűen tájékozatlan és életében nem látta az úgynevezett korfát, amelyről egy általános iskola 8-os is meg tudja mondani, hogy bizony kevesebb gyerek születik, mint régebben. Ha valaki arra blazíroz, hogy majd viktor megcsinálja a demográfiai robbanást, akkor az egyszerűen spekulál. Én viszont kurvára nem akarom, hogy az én pénzemmel spekuláljanak. Azt megteszem én, és vállalom is érte a kockázatot. De 2010-ben ne döntse már el helyettem a viktorkirály, hogy nekem mi a jó! Eljutottunk közel európai színvonalra bizonyos dolgokban, erre egy csapásra megyünk vissza a kommunizmusba, ráadásul egy jobboldalinak beállított önzetlen jócselekedetként...hagyjuk már ezt a demagóg baromságot.

Bízom benne, hogy összekapják magukat, mert az kurvaélet, hogy nagyobb lesz itt a szar, mint az öszödi beszéd után. Egyelőre SEMMIT nem tett le a fidesz az asztalra, ami komoly reform lenne. SEMMIT!!! Látszatintézkedések és lyukak tömködése folyik mindössze. A minisztériumokban káosz, de mindenhova betolva a fideszkáderek, nfü-nél káosz. Komolyan aggódom az ország jövője miatt..

"Leona" 2010.10.19. 21:42:31

@hazug fidesznyik: De figyi, évente kaptál egy tájékoztatót befizetéseidről. Ebből te mit tudsz meg?? Mennyi nyugdíjat is remélsz?
Sajnos semmit. Nem lehet megnyugtatóan tudni, hogy mire és hogyan lesz majd elég a magánnyugdíjpénztáraktól kapott nyugdíjunk.
Egyébként meg mostanában senki nem mehetett nyugdíjba, ugyanis a "legöregebb" pénztártagok is kb. max 52 évesek lehetnek, szóval még 10 évük nekik is van.
Azt meg tudjátok, hogy rokkantság esetén ezek a pénztárak nem fizetnek? Akkor ugyis mindenképp visszakerülne mindenki az állami rendszerbe?
Szóval nem lenne tökéletes az egy pilléres rendszer sem.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 21:45:49

@Mariana: Kedves el kellene olvasni a pénztári kifizetések mikor érik el a jogosultságot,egy magánszámlán vezetett pénz sosem tünik el,max az örökös megkapja.

Kalmár 2010.10.19. 21:46:03

@hazug fidesznyik: Cal STRS, Cal pers ez kettő.
Az egyik csak a világ 4. legnagyobb nyugdíj biztosítója.
Egy kicsit csődben van. Pár százezer embernek mondták, hogy bocsi.

Dzsok 2010.10.19. 21:47:35

Schmidt Pál megígérte, hogy Sólyom Lászlónál sokkal jobban fogja vigyázni az egyének alkotmányos jogait. Majd ő megvéd minket. :D

Egyébként meg a FIDESZ is tudja, hogy alkotmányellenes és lopás amit művelnek, nincs olyan jogállam, ahol egy egyén által nyugdíjpénztári befizetését büntetlenül és teljes kompenzáció nélkül ellophatnák más célokra. (adócsökkentés az 5 millióFT felett keresőknek, projektek, stb.)

De amiért a fentieket mégis megtehetik, az, hogy a magyar birka nép. A 20-45éves korosztály nem rendelkezik pénzügyi kultúrával, így az érintett 2,5-3 millió főből nagyon kevesen értik meg mit akarnak tőlük ellopni, ráadásul nem is tudnak tenni semmit, hogy megakadályozzák a lopást.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.10.19. 21:52:48

@Dzsok: Mérsékelni tudják.Minimálbérre bejelentéssel.
Persze nem mindenki, a közalkalmazottaknak valóban annyi.

dr. médiafigyelőbété 2010.10.19. 22:00:20

Célszerűnek tűnik, ha minden mnyugdíjpénztár-tag megőrzi az éves egyenleg - értesítőjét. Ha nincs meg, kérni kell a pénztártól a pótlását, amíg lehet...
Magánnyugdíj-pénztárak adatbázisainak - fityesz általi - megsemmisítése, hosszú bájtok éjszakája, ilyenek...

Kalmár 2010.10.19. 22:00:54

@Dzsok: Ellopták más célokra???
Nem sok mindent értettél meg a törvényből, igaz?
Nem baj, dühöngj csak. Jót tesz.

ajax1966 2010.10.19. 22:02:03

Tényleg felháboritó amit ez a hataloméhes brancs művel a mnyp-vel. Érdekes módon a nálunk sokkal fejletteb tengerentúlon, ezek a pénztárak sok-sok évtizede jól működnek.
A Kanadában élő rokonom vagy 4 helyről kap nyugdijat és ebből csak egy állami.Látszik a kommentekben, hogy a megrögzött narancsosok megint csak dühből tudnak érvelni. Azon vitatkozni hogy 20-30 év múlva melyikkel járunk jobban, egyszerűen eszetlenség, azt sem lehet tudni hogy jövőre mi lesz ebben az "országban", nem évtizedek múlva.
Talán végre azzal kellene foglalkozni Orbánnak - sajnos elötte sem tette ezt meg senki - hogy ne csak 2 millióan fizessünk a közös kalapba és akkor talán nem az én befizetésemet kellene ellopkodniuk.

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 22:02:10

@Mariana: Az a 8% amit befizettem havonta a mnyp-ba, az én pénzem. Választhattam volna, hogy az államiba tolom az egészet, de inkább ezt választottam. Ha nyugdíjba megyek, egy összegben megkaphatom az egész összeget vagy választhatok egy kiszámított havi járulékot ennek alapján, ami kiegészítené az állami nyugdíjat. Ha feldobnám a talpam, akkor a zsét az örökösöm kapja meg. Ezen kívül még életbiztosításom is van, amely 18 év múlva jár le. Neked mi lesz akkor? Gondolom, semmi. Nincs itt annyi idő és hely, hogy a lényeget elmondjam... bár lehet, hogy nem is érdekes már, mert hülye voltam, amikor nem mentem élből Kanadába 20 évvel ezelőtt...

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.10.19. 22:02:19

@Dzsok: gondolom, az nem zavar, hogy a nyugdíjbiztosítási alap elkülönített pénzalap, amiből csak meghatározott jogcímen történhet kifizetés. a projektfinanszírozás és az szja-mérséklés (egyelőre) nincs közöttük.

Kivancsi 2010.10.19. 22:08:28

@hazug fidesznyik: nem szemelyeskedunk kerem!!

Ez egy topic aminek a magannyugdij a kozponti temaja!!
NEM az en FIZETESEM sem a TUDASOM!!
De a tied sem!!
Ha jobb temad, gondolatod vagy erved nincs akkor pistike leulhetsz 1es ala!!
Mehetsz aludni :):):)

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 22:14:31

@kaled: "Komolyan aggódom az ország jövője miatt.. "

Én már nem... inkább a saját jövőm aggaszt. Húsz évi demokrácia után ellophatja az állam a megtakarított pénzemet? Amit egyébként éppen az állam kezdeményezésére kezdtem el gyűjteni...
Ilyet még Gyurcsány sem mert volna megtenni...

karikaV43 2010.10.19. 22:14:37

@Kivancsi: energia,Budapesten a 2. legdrágább a víz európában

Rainbow_ 2010.10.19. 22:18:37

na a sok okos gyökér fidesz bérkommentelő, aki szerint nem kell a magánnyugdíjpénztár az lépjen szépen át az államiba aztán kussoljon, de ne vitassa már el mások jogát, hogy oda fizessenek ahova akarnak.

ez bizony LOPÁS, mocskosabb, mint bármelyik enyveskezű szocié az elmúlt időszakban. Havi 30 milliárd fényes nappal! Hunvald kispájás cserejátékos Orbánhoz képest. Reméljük egyszer majd egy cellába kerülnek.

x

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 22:21:25

@Kivancsi: "Ez egy topic aminek a magannyugdij a kozponti temaja!!"

Akkor ahhoz tartsd magad, főleg ha érted miről van szó. Ha nem, akkor ne csodálkozz, ha megszólnak... az pedig nem személyeskedés, hanem finom célzás arra, hogy nem értesz a témához, ezért inkább ne szólj hozzá (marhaságokat)...
:-)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 22:22:50

@Rainbow_: épp most választ magának legföbb ügyészt 9 évre,nem mostanában csukják le, van egy báb közt. elnök hozzá,egy szuper belügyminisztere,2/3-os többsége,most ir magénak alkotmányt,beengedi a hatron tuli szvazatokat,meg van ez szervezni a többinek meg kuss 10 évig,nesze neked demokrácia.

Kivancsi 2010.10.19. 22:25:59

@hazug fidesznyik:
szerintem soha nem volt a te penzed max a te neved mellett szerepelt egy szam!!
nos te ezzel a szammal nem rendelkeztel max bologathattal hogy, mnyp mit kalozkodik vele :):):)

az allam az eu es imf nyomasara volt kenytelen ezt szamodra kotelezove tenni!!
bizonyos kor alatt..
szoval nem sajat joszantabol tette ezt pl azert hogy neked jobb legyen.. KOTELEZO volt szamara ugy mint NEKED :(:(

Viki kiralyunkat kiebrudalta az eu, a nemetek, kirugtuk az imf... igy ugy gondolta ez a lovi visszajar...

SZoval jartathatjuk a szankat olyant kerhetunk szamon ami soha nem is volt a mienk.... a "jobbagyurunke" volt es lett :):)
nekunk meg KUSS... max a ket rossz kozul a kevesbe rosszat valaszthatjuk??
DE melyik is az???

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 22:27:40

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: ja, a szuper belügyminisztere már elszólta magát, hogy nagy lesz a bűnözés a jövőben, mert igen sok ember lesz majd nyomorban... bár eddig sem láttam javulást, elég kimenni a forgalomba... pedig aszonta a vezír, hogy itt rend lesz...

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.19. 22:30:15

@Kivancsi: ejha, mit iszol, kíváncsi barátom?
:-)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2010.10.19. 22:31:19

@hazug fidesznyik: előre jeleztéék,kár hőzöngeni,ha nem tetszik le szel csukva bármit is döntenek,neked kuss. Szólásszabadságot Szalai nagyságos asszony megkurtitja,aki hözöng bőrtönbe megy, Smith bólogat,ügyészség a kormány alatt, ennyi volt a demokrácia, jön a Viktatúra.

miguel_ 2010.10.19. 22:32:35

@karikaV43: Ha valami NatGeo vagy hasonló magazinban megjelent adatokra alapozva mondod ezt, elárulok egy titkot: Budapest volt az egyetlen azon a listán, ahol a szennyvíz díját is beleszámolták, ami ráadásul több pesten, mint az ivóvíz, így minimum 50%-ot tévedtek a készítők.

eichler 2010.10.19. 22:33:10

Azt azért ne felejtsük el, hogy a nyugdíjunk kb. így nézett volna ki eddig:

Állami nyugdíj kb. 75%, magánnyugdíj +25%, önkéntes nyugdíj +x%, NYESZ-R +x% kinek, hogyan.
Attól, hogy a magán nyugdíjat einstandolják, még nem lesz több az állami nyugdíjunk. (A munkáltató 27%-ot fizet az államnak, és 8%-ot a magán NYP-nak).
Ha pedig az állami résszel is gondok lesznek, márpedig lesznek (lsd. demográfia) akkor leszünk csak igazán sz.-ban.

Kivancsi 2010.10.19. 22:35:39

@hazug fidesznyik: akkor sem latom hogy a filleres befizeteseimbol de akar brutto 250E ft utan a 8% bol milyen EU-s szinttel merheto nyugdij kiegeszitest lesz kepes fizetni az mnyp 40 ev mulva?
UGY hogy 10 evente beugrik 1-2 eves valsag!!!!

Vezesd le nekem atlag fizuval mondjuk brutto 150E ft evi 5% emelessel,
8%os befizetessel, evi 10% hozammal, - 2 ev -10% hozammal...
40 even keresztul, evi 5% ot romlo forint mellett.

meg van az egyenlet?
eredmeny?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.10.19. 22:41:49

@Kivancsi: Meg. Ha megéred a nyugdíjad és közben hajlandó voltál kockáztatni kicsit, akkor magasabb lesz, mint a csak államiban.
Ha nem kockáztatsz, akkor kb. ugyanannyi. Kevesebb nem lehet, erre a pénztártörvény szavatol.
Viszont, ha nem éred meg, örökölhető! Az állami is?
Lépj vissza és/vagy maradj csendben, ha nem érted a kapitalizmus logikáját!

karikaV43 2010.10.19. 22:47:05

@MrEd: nem,de a csatorna díj bele van építve az árba nem külön fizeted.Viszont enélkül is 570Ft egy köbméter ez több mint 2euró,tehát drága és rossz is.

Surko 2010.10.19. 23:09:57

Emberek! Nincs értelme egymást győzködni. Vannak akik az állami nyugdíjban hisznek (hogy miért azt nem tudom), míg vannak, akik az MNYP-ben. (én is, ami az én számlámon van, azt senki nem veheti el)

Akkor miért nem lehet szabadá tenni a döntést?

Aki vissza akar lépni az állami foskupacba,hát tegye szabadon.

De miért kötelez engem az állam arra, hogy a saját megtakarításomat önként és dalolva öntsem bele a feneketlen állami hordóba?

Szabad választást!

Knorr 2010.10.19. 23:16:21

Orbán ma azt nyilatkozta, hogy kárpótolni fogják azokat a lenyúlt befizetésekért, akik visszalépnek az államiba. na most ez így az alkotmánybíroságon elbukik ha van bennük egy szemernyi tisztesség. hol van a jogegyenlőség? ez egy arcátlan zsarolás!!!!!!!

anton.chigurh 2010.10.19. 23:17:37

@Kivancsi: egyszerűsítsünk: 40 évig fizeted a járulékot (62 éves korig), majd átlagosan 10-12 évig kapod (70 valahány év a várható élettartam). Ha változatlan a fizetés, nincs infláció és nincs hozam, akkor kb. 8% / 40 * 12, azaz kb. 25-30%-át kapod a fizetésednek, és ugye erre van kitalálva a rendszer. Ettől akkor tér el lényegesebben, ha a reálbér változása jelentősen eltér a reálhozamtól. Egyébként érdekes a kérdés: jelenleg 1 munkavállalóra majdnem 1 nyugdíjas jut (3,8m vs 3,4m), azaz most is ezeket a filléreket kapják a nyugdíjasok.

Az én kérdésem: ha a felosztó-kirovó rendszer ma egyensúlyban van (befizetések=kifizetések), mi történik, ha gazdasági válság van és 5%-kal növekszik a munkanélküliség (azaz 5%-kal kevesebb a befizetés)? Mi történik, ha ezzel párhuzamosan 5%-kal csökken a reálbér? (magánnyugdíjpénztárban az infláció kivédése pénzpiaci portfolióban lehetséges). És mi történik akkor, ha a nyugdíjasok száma 5%-kal nő, míg a munkavállalóké 5%-kal csökken? (1975-ben 150.000 gyerek született, 2009-ben 95.000)?

A válasz egyszerű: vagy a befizetéseket kell növelni a járulék növelésével, vagy a szolgáltatásokat csökkenteni: a) a helyettesítési ráta csökkentésével vagy b) a korhatár emelésével a befizetési időszak növelésével párhuzamosan a járulékos időszak csökkentésével. Ha ez utóbbit lefordítjuk: a 60-ról 62-re emelt nyugdíjkorhatár a befizetési időszakot 38-ról 40 évre növeli (5%-kal több befizetés), míg a szolgáltatás változatlan marad (jóhiszeműen feltételezve, hogy az átlagos életkor is emelkedik 2 évvel) - ugyanazt kapni 5%-kal többért nálam nem az állami nyugdíj garanciáját vagy értékállóságát jelenti. A demográfiai folyamatok láttán aki most a 30-as éveiben van, gondolom sejti, hogy rá nem a 62 éves nyugdíjkorhatár fog vonatkozni, ezért azzal számolgatni mnyp-vel való összehasonlításhoz elég vicces feltételezés.

Egyébként az egész kérdéskör vihar a biliben: a nyugdíjrendszer hatékonyságát nem a magánpénztári rendszer veszélyezteti, hanem a majd 1 millió rokkantnyugdíjas és az a tény, hogy a 62 éves nyugdíjkorhatár ellenére az átlagos nyugdíjazási kor 57 évet sem éri el. Persze sokkal egyszerűbb államosítani a pénztárakat, mert az egy kétsoros törvénnyel egy hét alatt meg lehet oldani.

egy dolgozo 2010.10.19. 23:20:08

Surko véleményeivel teljesen egyet értek.

Kivancsi 2010.10.19. 23:23:57

@namitirok: :):):)

ertem en a kapitalizmus logikajat... azt muvelem ep...
- sokat keresni minnel kevesebb meloval..

Szerintem Mo-on a kisfizetesbol levont 8% forgatasaval semmire nem jutunk csak a kezelok jarnak jol mert extra FIX forrashoz jutnak...

Mindez mellett forint folyamatosan ertektelenedik el az eurohoz kepest
inflacio nagyobb mint az EU ban..

Nagyon durvan SZAKERTELEM nelkul szamolva:
40 evig fizetve es 20evig hasznalva..
DE valaki csak 20/22 eveg fizet befele es utana mar hasznalja..
akkor megkaphato: 1 honara juto kiegeszito nyugdij jarulek = 2 honap befizetes + hozadeka... (vagy 1ho-1ho viszonyitva)
problema a befizetes osszegevel van!!
Mikor kezdodott ez a mutatvany tobb mint 10 eve...
A kotelezo minimalberrel szamolva:
13 eve 5%-t kellett befizetni.. kemenyen befizetett mondjuk havi 1500e ft
most 8% kb 6000ft (22eu)
akkor is lofasz volt es tizevente megduplazva is lofasz lesz...
meg akkor is ha dupla minimalberrel szamolunk!!! :):)
De nem EU-s szintu nyugdij kiegeszites 20-30ev mulva!!!
EESS nagyon sok tenyezo meg ismeretlen :(:(
akarhogy is szeretnem ebbol nem lesz havi szinten tobb mint max 150eu!!!
Mostani nyugdijjas orulne neki... de 30 ev mulva???

Ez az egesz rendszer jol mukodhet nyugaton:
- korrekt fizetesek! 1600eu -8% = kb: 130eu
- ertekalobb currency
- alacsony inflacio..

Ebbol a befizetesbol es a korulmenyekbol elhiszem hogy 40 ev mulva is ertekallo EU s szintu gyugdijkiegeszites kaphato...

Kivancsi 2010.10.19. 23:26:12

@namitirok: kockaztatok de sajat dontessel es valasztassal az onkentesben...
a valsag utan attoltam a legkockazatosabb csomagba!!!

Ez teljesit a legjobban 11% felet... fiuk meglovagoljag a tozsdet :):)

Knorr 2010.10.19. 23:29:49

@Kivancsi: azt se tudod, hogy a 8% csak a jövőbeni nyugdíj negyedét fedezi. de osszad csak az észt.

Surko 2010.10.19. 23:32:11

@Kivancsi:
" Vezesd le nekem atlag fizuval mondjuk brutto 150E ft evi 5% emelessel,
8%os befizetessel, evi 10% hozammal, - 2 ev -10% hozammal...
40 even keresztul, evi 5% ot romlo forint mellett.

meg van az egyenlet?
eredmeny? "

Az Excel jó barát! :)

Ha a fizud bruttó 350 ezer (nettó 210 ezer), akkor havonta 28 ezer forintot fizetsz az MNYP-be.

Ha 25 évesen kezded a megtakarítást és 65 éves korodig dolgozol, akkor 40 évi, azaz 480 havi befizetést teljesítesz.
Az mai értéken számolva is 13 millió 440 ezer forint.

Ha a befizetéseidet 5%-os éves hozammal tudod gyarapítani (ami abszolút reális), akkor 480 hónap múlva 42 millió 728 ezer forint megtakarításod lesz.
Azaz a befizetéseiden felül szerzel 29 millió forint hozamot. 29 milliót, amit a pénzed termel meg számodra.

Hiába, a kamatos kamat az emberiség legnagyszerűbb találmánya - mondta azt talán Einstein.

Vagyük azt, hogy évi 3% az infláció, azaz a reálgyarapodásod csak 2%. Ebben az esetben reálértéken is van 20 564 ezer forintod 65 éves korodban.

Most tételezzük fel, hogy élsz még 15 évet 80 éves korodig, és egyenletesen (járadékszerűen) szeretnéd a pénzedet felhasználni. (azaz 180 hónap alatt szeretnéd felélni)

Ebben az esetben havonta 237.381 forintot kapsz az 5%-os (nomális) számítás szerint. Ha reálértéken nézzük, akkor pedig 114.246 forinra számíthatsz.

Azért havi 114 ezer forintos magánnyugdíj nem hangzik rosszul.

A számításban ráadásul végig a mostani bruttó jövedelemből kalkulálható járulékkal számoltunk és nem vettem figyelembe, hogy esetleg a 40 év során emelkedik a bérem, ami azért elég valószínű...

De lényeg a lényeg:
- 40 éven keresztül
- havi 28 ezer forintos MNYP megtakarítrással
- évi átlagos 2%-os reálhozammal (infláció feletti)
- reálértéken számítva havi 114 ezer forintos nyugdíjra lennél jogosult

Na ez az amit most elvesznek tőled!

ftomi76 2010.10.19. 23:37:51

Először is: köszi mindenkinek a hozzászólásokat, kinek azért, mert jókat derülök rajta, kinek azért mert számomra hasznosnak vélt információkat tartalmaznak !

Másodsorban:
- az nekem világos, hogy maradok a magánnyugdíjpénztárak rablógazdálkodásánál (de remélem hogy ha megmaradnak, akkor kicsit összébbkapják magukat...)
- az is világos, hogy amit Vityáék művelnek az nem szép dolog (finoman szólva), és nem kéne
- viszont a családi adókedvezmények egy lépés lehetne a kedvezőtlen demográfiai tendenciák megfordítása felé, ha nem csak szűk rétegeket érintene. Szép elgondolás, hogy pl. 3 gyerek után már pl. nettó 100 ezer Ft maradna pluszban a kasszában, de ehhez közel 500 ezer Ft-os bruttó havi fizu sem árt, hogy legyen miből levonni azt a kedvezményt...Vajh mekkora ennek a halmaznak a számossága? Mekkora hatással lehet ez majd bármire is? Az elgondolást alapvetőn nem tartom rossznak, de ez önmagában édeskevés.
Kellene még pl. hogy visszahozzák valamilyen formában a szocpolt (also know as : 'szocpolitika' :)) ), mert pl 3 gyereket nem szívesen tart az ember 50 nm-es panelban...
Azt is értem, hogy sok mindennel sokan nem értenek egyet, de akkor mi lenne a kiút? Van ilyen?
Ha már annyira tehetségtelennek tartjuk a vezetőinket, mi tudunk jobbat?

Knorr 2010.10.19. 23:43:30

@Surko: az ilyen értelmes hozzászóló mint te ritka mint a fehér holló. minden elismerésem.

Surko 2010.10.19. 23:51:22

@ftomi76:
A nyugdíjkassza hosszútávon a mai állapotában is fenntarthatatlan.

Amit tenni kellene:
- nyugdíjkorhatár felemelése 70 évre
- az állami felosztó-kirovó nyugdíj helyettesítési rátájának csökkentése, esetleg hozzákötése a befizetett járulékok mindenkori mértékéhez
- az öngondoskodási formák további ösztönzése, de nem szja. kedvezmény által (mert az a középosztálynak kedvez csak, és azokat támogatja, akik amúgy is szerencsésebbek) hanem konkrét támogatás formájában (mint pl. a lakáselőtakarékosság esetében)
- az ÖNYP (azaz 3. pillér) esetében betiltani, hogy 10 év után fel lehessen venni az összeget szabad felhasználásra - legyen tényleg nyugdíjélú az a megtakarítás a hétszázát!
- a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése
- a mai rokkantnyugdíjasok (1 millió szemben az 1,7 millió öregségi nyugdíjassal!) teljes revíziója - aki trükközött, és valójában nem jogosulot, attól meg kell vonni a nyugdíjat
- szemléletváltás - pl. az ingatlanvagyon bevonása a nyugdíjprobléma kezelésébe - az életjáradékrendszer szabályozása és ösztönzése

(elvégre életünk legnagyobb "kényszermegtakarítása" a lakáshitelünk törtlesztése - amelynek lejáratakor szert teszünk egy jelentős ingatlanvagyonra. Ha ezt nem akarjuk örökül hagyni, akkor ebből lehet finanszírozni a nyugdíjkiegészítést - fordított hiteltörlesztés, azaz járadék, vagyis az ingatlanvagyon felélése az inaktív életszakaszban)

első blikre nekem ezek lennének a javaslataim. Persze ezek fájdalmas változások lennének, ezért a politika fél ezeket meglépni. Láthatjuk, hogy a korhatár emelése milyen dühöngést vált ki éppan manapság Franiaországban...

ftomi76 2010.10.19. 23:52:19

Még egy gondolat a családalapítás/gyarapítás - adókedvezmény témakörhöz:

- Tegyük fel vállalok 3 gyereket, mert nem keresek rosszul és az adókedvezmény még pluszban segítene az anyagi gondokon (és tekintsünk el most attól, hogy ez általában nem csak anyagi kérdés),és így pl. fel tudnék venni egy lakáshitelt, hogy legyen egy olyan lakásunk, ahol mindenkinek van külön szobája (vagy ez luxus?). Vajon meddig számíthatok arra, hogy ez a kedvezmény meg is marad? Mert ha a kormány és vele együtt az összes találmányuk is megy asüllyesztőbe 4-8 év után, nekem még valahogy finanszírozni kellene mondjuk vagy 10-20 évig valamiből a hitelt...
Lehet erre alapozni? Hányszor változott meg az ehhez kapcsolódó dolgoknak a szabályozása az elmúlt mondjuk 10 évben?
Lesz így elég gyerek, hogy majd eltartsanak minket?
hmm hmm

ftomi76 2010.10.20. 00:00:15

@Surko:

Nos, érdekes elgondolások, főleg a ny. korhatár 70-re emelése tűnik meglehetősen merésznek... Azonban ez és a többi is logikusnak hangzik, bár most nem gondoltam át minden egyes javaslatnak a mellékhatásait ;)

A franciáknál történt dolgokat meg nem teljesen értem. Tényleg ekkora különbség van a gondolkodásmódjukban a fejlett nyugatiaknak - és ennyire átlátják mekkora káruk származik majd nekik ebből 30-40 év múlva-, kontra az itt élő birkáknak? Vagy csak volt pár felesleges molotov koktélja a lézengő / unatkozó / szélsőséges suhancoknak?

Surko 2010.10.20. 00:05:47

Elnézést, kicsit sok a helyesírási hiba már ezen a késői órán. (meg amúgy is marhára fel vagyok dúlva a kormány pofátlan rablásán!)

Még azt szerettem volna bedobni a köztudatba, hogy az MNYP is olyan, mint az annuitásos lakáshitel.

Az annuitásos lakáshitelnél mindenki fájlalja, hogy "eleinte szinte csak a kamatokat fizeted" Ennek az az oka, hogy a törlesztés elején a legnagyobb a tőketartozás mértéke, ami folyamatosan fogy. Ahogy fogy a tőketartozás, úgy csöken a fizetendő kamat is, hiszen kisebb összegre vetül.

Az MNYP-ben ugyanez történik, csak éppen fordítva. Ahogy nő a már bent lévő vagyon, úgy nő folyamatosan a hozam összegszerűen. Hiszen 1 millió forintnak az 5% csak 50 ezer forint, de 10 millió forint esetében már 500 ezer forint.

Azaz az MNYP a takarékoskodás elején még nem mutatja meg az előnyeit, az a futamidő végén, a nyugdíjhoz közeledve érzékelhető igazán. A nyugdíjhoz közeledve az MNYP vagyon hozamok általi gyarapodása már meghaladja az adott évi befizetések összértékét is.

A fenti számpéldánál maradva a 172. hónap (14 és fél év) után már az adott évi hozamunk már potenciálisan nagyobb, mint a saját befizetésünk.
Később pedig egyértelműen nagyobb lesz a hozamok általi gyarapodás, mint a befizetéseink miatti növekmény. Ekkor kezd el igazán "dolgozni a pénzünk". A folyamat ráadásul exponenciális, folyamatosan gyorsuló ütemben növekszik a vagyonunk.
Az, hogy pont most veri szét a rendszert a kormány az épp ezért sajnálatos, mert most, pár éven belül indult volna be igazán a rendszer, most tudta volna megmutatni az előnyeit. (Vélhetően ekkor nehezebb is lett volna már elvenni ezt az emberektől...)

Az meg teljesen egyértelmű. hogy a kockázatokat vissza kell súlyozni a lejárathoz közeledve. De a rendszer így is működik, automatikus jelleggel 15 évvel a kifizetés megkezdése előtt visszasorolnak a 2. portfólióba, 5 évvel a kifizetések előtt pedig az 1-es, csak rövid kincstárjegyeket tartalmazó, azaz kockázatmentes portfólióba.

Vagyis amit valakik említettek, hogy "mi lett volna, ha jövőre mennék nyugdíjba, a válkság elvitte volna a megtakarításom felé", az nem történhet meg. Ha ugyanis jövőre mennél nyugdíjba, akkor már nem lenne egy fia részvény sem a portfóliódban.

Surko 2010.10.20. 00:13:06

@ftomi76: " Tényleg ekkora különbség van a gondolkodásmódjukban a fejlett nyugatiaknak - és ennyire átlátják mekkora káruk származik majd nekik ebből 30-40 év múlva-, kontra az itt élő birkáknak? "

Épp ellenkezőleg. Ugyanaz történik ott is, mint itthon. Az emberek rövidlátóak, és nem értik a rendszer működését.

Azért kell a Franiáknál felemelni a korhatárt, mert a nyugdíjkassza ott is hiánnyal küszködik, a hiány pedig a demorgáfiai bomba miatt tovább nyílik.

Ezért Sarkozy jobboldali (tehát piacbarát, az állam méretét csökkentő, a gazdaságot versenyképessé tenni akaró) kormánya emelni akarja a nyugdíjkorhatárt.

Ezt a baloldal, a plebs, a romantikus balos diákok, meg a világ kerékkötői a szakszervezetek foggal-körömmel igyekeznek megakadályozni.

Az ugyanis őket nem érdekli, hogy mi lesz 20 év múlva, amikor majd nem lesz miből kifizetni a nyugdíjat.

Nálunk az a gond, hogy a jobboldal is baloldali...

Ilyenkor sajnálom, hogy nálunk nem jutott be a parlamentbe Bokros, vagy bárki, aki hisz a piacgazdaságban (mert Orbán csak retorikailag jobbos. Valójában nacionalista szólamok és szimbolika örve alatt balos, állampárti gazdpolt folytat. Amolyan 'nemzeti-szocialista...).
Bezzeg a cseheknél kormánypárt lett a Shwartzenberg bezette TOP 09 konzervatív piacbarát alakulata. Fél évvel később (azaz most hétvégén) pedig megszerezték Prága főpolgármesteri székét is, pedig csak 2009-ben alakultak.

Surko 2010.10.20. 00:25:59

Na lassan elköszönök mára. :)

Csak egy tanácsot szeretnék adni.

A jövő évi szja. csökkentés így az MNYP megtakarítások ellopását követően nem más, mint a saját majdani nyugdíjunk felkínálása nagylelkűen, hogy "nesze, miért várnál rá évtizedeket, fogyaszd el már most. Megteheted."

Ha kiszámoljátok, hogy mennyivel kaptok több nettót és mennyit fizettetek eddig az MNYP-be, akkor az egyenleg nulla közeli lesz...

Úgyhogy inkább ne fogyasszátok el a többlet nettó jövedelmet, hanem tegyétek félre, takarítsátok meg!
Ne engedjetek a kormányzati csábításnak, amely a jövőnket kínálja fel a jelenben.

Kössetek ÖNYP szerződést, vagy életbiztosítást, vagy nyissatok NYESZ számlát!

Én ezt fogom tenni.

Kivancsi 2010.10.20. 05:08:45

@Knorr: Tudod mitjelent az hogy KIEGESZITES???

A mi esetunkben a MNYP mint masodik piller mint kiegeszites!!!
Jelenleg ez a 8% azaz fedezeti szinten mint 25% os KIEGESZITES!!!

Olvasd el megegyszer amit irtam... meg lesz az a szo hogy KIEGESZITES :):)

Kivancsi 2010.10.20. 05:27:59

@Surko: Amit itt irtal!!
Pontosan azt teszem az onkentessel az adovisszateritessel sac/kb havi szinten 25E ft-ot beletolok.
Mivel 10 ev utan lejart eszemagaban sem volt kivenni, nyomom tovabb.....

Viszont MNYP sek kozul hanynak van havi 28E ft os befizetese??
Talan 10% Na jo mondjuk 20%??

Szoval a filleres befizetoknek azaz tobb mint a felenek!!
Mint pl nekem is az MNYP csak a nagyok tozsdejateka amiert meg kezelesi koltseget kernek, garanciak nelkul...
Amiben kotelezoen reszt kell vannem!!

Mintahogy Selmeci Gabi megmondta :):):)

Igen aki sokat tolt be az MNYP be az most bukik es szentsegel.
Ha volt olyan hulye, hogy meg esetleg sajat zsebebol hozza is tett??
Azt meg sajnalni sem tudom....
DE megtanulta lecket ha meg eddig nem jott ra!!
Amit az allam AD foleg ugy, hogy nem rendelkezel vele teljeskoruen azt barmikot vissza is veheti!!!
Az allam a mondernkori HUBERESUR :):)
csak a felesegedet nem probalja fel :):)

Kivancsi 2010.10.20. 05:34:58

@karikaV43:
A viz miota energia?
Sajnos ezek szerint draga :(:(
De meg mindig csak a masodik :):)

Kivancsi 2010.10.20. 12:39:32

NOS ezert is kell VIKI kiraly huberurunknak a MNYP penze:

index.hu/belfold/2010/10/20/otmilliardert_fenykepezteti_a_kormanyzat_az_orszagot/

Es ez meg csak a kezdet!! Lesz itt meg tolvajlas lopas hazugsag!!!
Feluluberelik a MASZOPos bandat!!!
4 ev alatt lopnak annyit mint az elodok 8 ev alatt :):)

Szerintem 4 ev mulva EU-s "allami koltseg beke fentartokat" kell kernunk Bruxelles tol...
Mert ebben az orszagban csak TOLVAJ politikus lellendzik :):):):)
süti beállítások módosítása