Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Már két kutatás is azt mutatja, hogy a Fideszes Magyarország a korrupcióba süllyed

2011.12.06. 23:00 | Brendel Mátyás | 17 komment

Címkék: fidesz hazugság korrupció

Nos, ha az azelőtt elmúlt 8 évben soha nem látott mértékű volt a korrupció, akkor a Fidesz alatt most megláthatjuk a soha nem látott mértéket is meghaladó mértéket. A megláthatatlant láthatjuk, megcsinálták a lehetetlent! Nem csak az államadósságot, az euró árfolyamát, a kockázati indexet, az államadósságot, de még a korrupciót is növelték. A GDP-t és a közbiztonságot meg persze csökkentették. Mindent a lehető legrosszabb irányba változtattak! Ennél pancserebb kormánya még nem volt Magyarországnak.

***

Az Ernst and Young és az MKIK GVI intézet közös kutatása szerint: "A cégvezetők becslései alapján a korrupt közbeszerzésen nyert összeg átlagosan 16 százalékát kell visszaforgatni a pályázat kiírójának szemben a tavalyi átlagos 13 százalékkal." Ennek oka pedig a törvényekben, politikai környezetben van, hiszen:

"A gazdasági tevékenységet szabályozó jogszabályi környezet problémáit a vállalkozások egy százas skálán 66 pontra értékelték, ami a tavalyinál 5 ponttal magasabb."

Továbbá:

"A vállalatok a személyes kapcsolatok fontosságát az ügyintézésben, az engedélyeztetésben, vagy állami megrendelések elnyerésében egy száz pontos skálán 61 pontra értékelték, szemben a tavalyi 55 ponthoz képest."

Ezek az adatok együttesen a korrupció növekedését támasztják alá a Fidesz kormányzásának első időszakában. Együttesen kirajzolódik a kép: a rosszabb törvények is a korrupciót  segítik elő, a légkör is a személyi kapcsolatok jelentőségét növelik, ami hát mi máshoz is vezetne, mint korrupcióhoz. És konkrétan a pályázatoknál jobban kell kenni a Fideszes gépezetet. Minden bizonnyal többet várnak el.

Korábban a Transparency International a napokban hozta nyilvánosságra az ez évi, azaz 2011 évi korrupció Érzékelési Indexet (CPI). Magyarország 4.6 ponttal a 46. helyen szerepel. Ugyanezen az oldalon elérhetőek az elmúlt év indexei is, tehát egy szép kis táblázatot állíthatunk össze.

 

Év

Korrupció Érzékelési Index

Helyezés a világban

2006

5,2

41.

2007

5,3

39.

2008

5,1

47.

2009

5,6

46.

2010

4,7

50.

2011

4,6

46.

Azt tudni kell, hogy a pontszámok 0 és 10 között mozognak, a maximum egyben a legkevésbé korrupt országot jellemezné, az alacsonyabb értékek pedig nagyobb korrupciót. Ha az indexet elfogadjuk abszolút értékben mérvadónak, akkor láthatjuk, hogy a helyezés igazából nem jelent sokat: van, amikor rosszabb indexszel előrébb ugrottunk, van, amikor sokkal jobb indexszel csak egyet léptünk előre. Nyilván ez a többi országtól is függ.

Egy dolog azonban világos: az MSZP-SZDSZ kormány alatt az index jobb volt, 2009-ben nagyot javult is, és előkelőbb helyezéseket foglaltunk el. Amint a Fidesz átvette a kormányzást, visszaesés látható. Durva visszaesés. Ezt a visszaesést nem csak az első év, hanem a második év is megerősíti. Ugye a 2010-es adatot lehet "jó" Fideszes zsigeri beidegződésre Bajnaira fogni, de a 2011-est már nem.

A Fideszes kormány alatt a korrupciót nagyon sok konkrét esettel is lehet illusztrálni, melyeket nem fogok felsorolni. Azért nem, mert a K-monitor nagyon szépen gyűjti ezeket az ügyeket: leginkább tanácsadói osztogatás a barátoknak, közbeszerzések, listázások. Csak a számláló nem megy a főoldalon. Tehát ezt nem érdemes összehasonlítani.

Holott mit is írt a Fidesz választási programjában (a Fidesz hivatalos oldalán a pdf már nem tölthető le, ennyire slendrián ez a párt, a pdf itt van), a Nemzeti Ügyek Politikájában Lázár János?

Az elmúlt 8 év, különösen a Gyurcsány-kormány időszaka, veszélyesen megrendítette az állammal, az állam intézményeivel és a közszereplőkkel szembeni közbizalmat. Különös súlyt ad mindennek a korábban soha nem látott mértékű kormányzati korrupció, a hatalommal való visszaélés tömeges jelenléte az állami vállalatokban és intézményekben, vagy az államháztartási adatok kormányzati meghamisítása. (50. oldal.)

Nos, ha az azelőtt elmúlt 8 évben soha nem látott mértékű volt a korrupció, akkor a Fidesz alatt most megláthatjuk a soha nem látott mértéket is meghaladó mértéket. A megláthatatlant láthatjuk, megcsinálták a lehetetlent! Nem csak az államadósságot, az euró árfolyamát, a kockázati indexet, az államadósságot, de még a korrupciót is növelték. A GDP-t és a közbiztonságot meg persze csökkentették. Mindent a lehető legrosszabb irányba változtattak! Ennél pancserebb kormánya még nem volt Magyarországnak.

És mit ígér Lázár egy oldallal később?

Nemzeti ügynek tekintjük, hogy a kormány számoljon el az adófizetők rábízott forintjaival, számoljon el az Európai Unióból érkező támogatásokkal, számoljon el az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival.
A szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni.
Meggyőződésünk, hogy a mai magyar törvények következetes, szigorú betartása és betartatása is alkalmas a jogszerű elszámoltatásra.
(51.oldal)

És az elszámoltatás a korrupció csökkentésének ígéretével van összekötve. Mint láthattuk, az ígéretet nem tudták betartani, nem csökkentették, hanem növelték a korrupciót. Ez a választási ígéret is a megannyi hazugság, félrebeszélés, szélhámosság vagy tévedés közé tartozik. Arról nem is beszélve, hogy itt Lázár azt mondja, a jelenlegi törvényeken nem kell változtatni, nincs szükség új törvényekre. Ehhez képest nagyon sok törvényt és még az Alkotmányt is felforgatták.

Korábban részletesen is kifejtettem már, hogy egy kormányváltástól miért naivság a korrupció megszűnését, vagy jelentős javulását várni. A korrupció az emberek "vérében" (inkább neveltetésében) van, nem egykönnyen lehet változtatni ezen. No de ehhez képest sokkal rosszabb a helyzet, mert az Orbán-kormány nemhogy javítani nem tudott, hanem nagyon is rontott. Na ehhez már kell hülyeség, vagy egyenesen a párt elzüllött volta.

Én fel nem foghatom, hogy hogy gondolhatta a sok Fidesz szavazó, hogy miért lenne a Fidesz becsületes. Talán Orbán két "szép" szeme miatt?:) Azt már inkább értem, bár nem értem meg, hogy miért tévesztette meg őket az a pár MSZP-s korrupciós ügy, amelyet sulykoltak, és amelyek persze mutatják, hogy az MSZP nem volt tiszta. De azt azért fel kellett volna fogni, hogy a lebukott ügyek még mindig jobbak, mint a bíróságig el sem jutott ügyek. És hogy ha valamit nem vernek nagydobra, az még attól létezik. Létezik Fideszes korrupció, és láthatóan még nagyobb is. Ne adjunk a felszínes látszatra! Valójában a média elfoglalásával a Fidesz továbbra is azt a benyomást keltheti, hogy nem korruptak. De a pult alatt attól még ugyanúgy folyik minden tovább, sőt, sötétben még inkább.

· 4 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr273434994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Államadósság elleni harc elhalasztva 2011.12.07. 15:03:28

Lehet magyarázgatni, lehetek másra fogni a helyzetet, egy azonban biztos: a kormány beismerte, hogy az unortodox gazdaságpolitikája megbukott. Nem, nem úgy, hogy Orbán levágja a jobb kezét, Matolcsy Györgyöt, hanem úgy, ahogy az egy tévedhetetlen párth...

Trackback: Elfogtam egy törvénymódosítási indítványt 2011.12.06. 11:52:52

T/9366 számú önálló képviselői indítvány „Az államadósságról”1.§ A Fülkeforradalmi Kormány tudja, hogy nagy baj lesz, tudja, hogy Magyarország a legsebezhetőbb, és veszélyben a növekedésünk. Azt is tudja, hogy az IMF a „víz alatt...

Trackback: Vezetni emberi dolog 2011.12.05. 14:44:46

Bárminek a vezetését bízzák is az emberre, vezetni mindig felelősséggel jár. Lássunk néhány példát!...

Trackback: Egy majdnem igaz riport 2011.12.04. 10:55:47

Felröppent a hír, hogy egy falu elöljárói Honoluluba utaznak egy nemzetközi konferenciára. A konferencia témája: A hosszúszárnyú bálnák evezőtollainak módosulása a klímaváltozás fényében. Kicsit meghökkentett a hír, hiszen a falu az Alföld kellős közep...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnár Sanyi 2011.12.03. 21:58:19

Nézetek csak újbudára:
1 ft/év bérleti díj a haverok sulijának, milliárdos hiány 1 év alatt, nem teljesült felújítások mindenféle ürügyre hivatkozva, a fejlesztési irány koncepciójának hiánya, a helyi média hazugságokkal való tele tömése... és még sorolhatnám! Kétségbe ejtő!!!

hegyilány 2011.12.04. 08:57:49

Ugyan már! A vélt- és valós ügyek elszámoltatásánál sokkal jobban érdekli a nagybetűs nép egy hatalmas csoportját, az hogy merre mennek a dolgok) Fejlődik e, beindul e már végre a gazdasági növekedés. Amire nem sok a remény.
Elárulok egy nagy titkot:) Korrupció mindig és létezett és létezni is fog.
Tehát ez is csak egy parasztvakitás??
:)

hegyilány 2011.12.04. 08:59:08

Elnézést! Tehát ki számoltat el, kit???
:)

márta)) 2011.12.04. 09:28:46

Azt már inkább értem, bár nem értem meg, "

Most akkor döntse már el drága Brendel úr, hogy érti e vagy nem.
Akkor a kedves olvasó hogyan értse, ha még ön sem érti?
Nincs semmi probléma, majd megérti.
hm?
:))))

pirimogyoró 2011.12.04. 10:06:16

@márta)): Ilyen jó érzés egy nyelvi fordulatot felhasználni a posztoló ellen? Majd ha már nagyon mélyre süllyedek, lehet, hogy én is kipróbálom...

márta)) 2011.12.04. 10:14:19

@pirimogyoró:
Tessék??? Te valahonnan a mélyről kiabálsz. ???
Próbálgathatsz akárkit/akármit. Kit érdekel.?
hm.
??

szemtanú 2011.12.04. 11:08:25

2009-ben azért javult, mert a Hunvaldok, a Hagyók, a Zuschlagok és a "Horváth Éva aki tanúvallomásában, állította: tudja, melyik irodák falaiban vannak rejtett páncélszekrények, és, hogy kik voltak a tagjai a szerinte működő korrupciós gépezetnek." félék, már nem fértek a közpénzhez?
Nem lehetséges, hogy ezek a fent említett esetek utóhatása a mostani index? Hiszen előre nem jósolható meg egy esemény valószínűsége.
Nem, nem védem a Fideszt, ott is van korrupció, de az majd csak jövőre fog bekerülni az indexbe.
Szerintem, ha nem erőlködnél mindenáron, akkor bölcsebb maradtál volna!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.12.04. 20:21:30

@márta)): Nota bene! Általában nagyon meggondoltan fogalmazok, tehát ha valamit nem értesz, akkor valószínűleg a hiba a te készülékedben van. Mint most is. Nem ugyanaz "érteni" és "megérteni". Szóval nem önellentmondásba keveredtem, nem felszínes voltam, hanem te olvastál felszínesen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.12.04. 20:24:15

@szemtanú: "nem védem a Fideszt, ott is van korrupció, de az majd csak jövőre fog bekerülni az indexbe."

szerintem meg akármilyen görbéket is látsz, a romlást ráfogod az MSZP-re, a javulást meg a Fideszre. ha véletlen 23 év múlva fog javulni a korrupció, és a Fidesz már rég a szemétben lesz, neked az is a Fidesz érdeme lesz. ha meg még 23 év múlva sem, akkor az is Gyurcsány hibája. erős vár a te hited.

anonymand 2011.12.07. 08:46:47

@márta)):

Tisztelt Márta))!

Szívesen adni neked lecke a magyar nyelvból, szovegmegértésból és értelmezésból.
Érted?
Nem ellened.
Megérted?

Tisztelettel:
anonymand

márta)) 2011.12.07. 12:02:32

@anonymand:

Tisztelt anonymand !

Ön nagyon kedves és figyelmes.
köszönöm.

üdvözlettel.

márta)) 2011.12.07. 12:09:33

Én fel nem foghatom, hogy hogy gondolhatta a sok Fidesz szavazó,"

Az a hatalmas probléma, hogy a társadalom egy nagy csoportja a napi politikai-, gazdasági történések értelmezéséhez sem nőtt még fel. (az nem állitom egy percig sem, hogy minden fidesz szavazó ilyen).
Nos ennek") a társadalmi csoportnak elég (volt) annyi, a választások előtt, hogy lopott, hogy korrupt a "másik.)

menőmano 2011.12.07. 12:15:15

Egyébként a korrupció, annak lehetősége mindig mindenütt ott van. Kérdés, ki akar (esetleg) és ki tud élni vele.
Sok minden függ attól némely" ügyeket hogyan tudnak totálisan "lepapirozni".
Totálisan igaz, mindig - volt és lesz is.
Mit nem lehet ezen érteni????
oszt.jónapot.

:)))

P.mester 2011.12.08. 14:07:03

A poszt súlyosan téved. SP megmondta, Magyarországon MEGSZŰNT a korrupció. Ő tudja, elvégre Vakpali mindent lát.

Szúrófény 2011.12.25. 04:39:32

Korrupt országokban a panamákon szokás leginkább felháborodni. Imádott hazánk pedig igen-igen korrupt ország. Ebből kifolyólag természetes, hogy itt minden ember fölháborodik, ha a másik ember panamázik… A magyar társadalomban, mint minden fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető státuszférfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek. Ady 1903!

kurtipista 2012.01.05. 18:03:39

@szemtanú: Majd pár év múlva kitalálják hogy ez a szép kis trió a fidesz megbízásából lopott! :-D Minden fán van férges termés, de ahogy elnézem az egyiken szinte csak az van! Kutyából nem lesz szalonna!
süti beállítások módosítása