Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Véreskezű leszámolás az MSZP-ben

2010.04.30. 05:40 | szocdemman | 32 komment

Címkék: mszp 2010

A mai nappal egy netes vitasorozatot indítunk „Vegyél részt az MSZP megújításában” címmel. Ennek az első posztját olvasod. De a részleteket itt olvashatod el!

Még egy hét sem telt el azóta, hogy az MSZP elvesztette a választásokat. A párt egy izgalmas nyüzsgő méhkashoz kezd hasonlítani. Sorra látna napvilágot különböző kezdeményezések. Valamelyik kifejezetten jó, építő kritikát tartalmaznak és hát vannak olyanok melyek mögött vélhetően más szándék, érdek húzódik. Annál természetesebb dolog nincs is számunkra, hogy a különböző alkotó műhelyek asztaláról lekerült anyagokat bemutassuk elemezzük. Sorrendben talán az első megjelent anyag a Tiborcok lázadása. Mely jóval a választások előtt már fent volt az Interneten. Az anyagot folyamatosan lehetett kommentálni és ezzel alakítani. A mostani végleges verzió a második fordulós urnazárás után publikálódott. A vitaindítót Fáy László, újságíró, dramaturg az MSZP kongresszusi küldötte valamint Hanti Vilmos a MEASZ elnöke jegyzi. „Profi” politikusok is jegyzik az anyagot. Ecsődi László exmszp-s képviselő mellett Bánsághi Tamás Ferencváros alpolgármestere.

Roppant szókimondó és egyes javaslataiknál talán még az új és tiszta pártok vezetői is felszisszennének, huh ez azért… Igen véres-kézzel számolnának le, még a korrupció látszatával is az MSZP-ben. Magatartás kódexükből kiderül, hogy nem lehetne az MSZP politikusoknak cége, családtagjaik esetleges cégei nem indulhatnak közpénzekért. Házépítésnél kötelező lenne nekik egy Interneten elérhető nyilvános számlán vezetni, a miből és a kitől, így nyilván kibukna ha esetleges fekete pénzek is beépítésre kerülnek. Költségtérítési moratóriumot hirdet a budapesti képviselőknek, nem engedné a pozícióhalmozást.

A kampánypénzek körüli anomáliákat is kidomborítja a mű. A megoldást a parlamenti szabályozásban látja.

Az esetleges visszaélések felderítésére létrehozna egy függetlenített pártombudsmant, aki igen széles jogkörrel működhetne. Előremutató az, hogy nem csak pártagok, hanem bárki fordulhat hozzá.

A politikusok kiválasztási rendszerén is változtatna, pályázat útján bárki jelentkezhetne képviselőjelöltnek. A meglévő képviselőkre pedig egy értékelési rendszert vezetne be. Minden politikusának „pálya-alkalmassági” vizsgán kellene átesnie.

A Tiborcok az ideológiai jövőképtől sem idegenkedtek. Világost választ adnak, hogy a történelem könyvekből jól ismert piramis alakú társadalom helyett gömb alakút szeretnének. Ez elsőre nagyon bonyolultnak tűnik. De a piramis alakú társadalomnál az élén a fáraó vagy istenkirály áll és az alsó részen vannak a legtöbben, míg a gömb alakú társadalomnál középen helyezkednek el a tömegek. Legyen az MSZP a munkavállalók és a kisvállalkozók pártja.

A Tiborcok lázadása anyaga kb. 20 oldal, a sajtóban amúgy rengeteg kritikát kapott. Viszont sok más írással ellentétben az interneten elérhető és megvitatható, a www.tiborc.com honlapon.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr221963135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vegyél részt az MSZP megújulásában! 2010.05.02. 23:43:49

A magyar baloldal megújulása elkezdődött. Nap mint nap elképzelések, dokumentumok és vitairatok látnak napvilágot. A Piroslap is számtalan ilyen anyagot kapott. Az elkövetkező napokban hetekben publikálni fogjuk őket. Mindegyikből igyekszünk kiemelni a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.04.30. 08:17:03

@Levi: Köszönjük a mély elemzést!:)

totálandi 2010.04.30. 08:19:15

Szocialista belharcok a keleti végeken - A sietség oka minden bizonnyal Oláh Lajos (még) államtitkár kiszorítása a parlamentből.
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/04/27/Szocialista_belharcok_a_keleti_vegeken/

böhömúr 2010.04.30. 08:19:44

amúgy szerintem az MSZP-vel nem csak az a baj hogy korrupciós gyanús ügyletek történtek, hanem az is hogy olyan régi szaga van az egész pártnak

Psyman 2010.04.30. 08:35:13

No kezdem belátni, mi a helyzet itt a blogon. Egy kérdés érdekelne azért. Ha már a blog a szubjektivitásról szól, akkor miért nem olvashatjuk a blogger kifejezett véleményét? Kit támogat ő a párton belül?

böhömúr 2010.04.30. 08:43:22

@Psyman: @Ballagi tavi hártya szelleme: Hát ha ennyit tudnék hozzá tenni a fentiekhez, akkor inkább nem égetném magam...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.04.30. 08:44:22

Egy fantasztikus nyüzsgő, bozsgó, mozsgó mozgékony, mozgáskényszeres, felfokozott, kicsit asztmás nagy-nagy-nagy felbojdult méhkas...

atokby 2010.04.30. 08:51:41

Én őszintén szólva nem vagyok MSZP-s... de ez a kezdeményezés végül is tetszik, bár szerintem ezt a fejesek nem olvassák...

szóval az MSZP is ugyan olyan hibákkal küszködik mint bármelyik másik párt csak ők bénában csinálják, pl szerintem a stílusuk nagyon kioktató volt a kormányzásból népneveldét csináltak...

A politikai korrupcióval mit lehet kezdeni nem tudom, de az állami autóhasználatot meg a titkárnők számát is szerintem lehetne korlátozni...

Kampány finanszírozás: szerintem azt amit az LMP csinál ez ügyben az jó, csak mondjuk abban is látok némi paraszt vakítást hisz a kreatív könyvelés mint olyan magyar unicum:)

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.04.30. 08:55:32

@Blassius: nézd más blogokkal ellentétben mi nem sarkosítunk le...

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.04.30. 09:00:55

@atokby: azt nem tudom, hogy nézik e fejesek de igazából mind1 is...

böhömúr 2010.04.30. 09:04:22

@atokby: mondjuk korrupció és hitelesség ügyben mert a kettő összefügg szerintem nagyon kemény lépéseket kell tenniük... pl nem járnak audival vagy mercédesel tovább... kibírják nem?? végül is én is kibírom

Szóval a szavak, hogy jó leszünk jó leszünk kevés nem?

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.04.30. 09:06:23

Erről az MSzP megújításról egy régi HAHOTA (a valaha volt Pajtás újság humoros, időaszaki kiadványa) jut eszembe, benne a képpel, ahol egy ember az autóját szereli. Alatta vmi ilyen szöveggel: Most rakom össze 318-szor, de benzin nélkül most sem megy! Azaz, ha múmiák szerepeit újraosztjuk - vmikor ősszel - attól még minden szereplő múmia marad és a darab sem sokban változik. Így aztán nem várható, hogy a nézőtér - csak ettől - újra megtelik, és 4 év múlva visszaülnek a tutiba. Talán kissé megkésett ez az egész ötlet. Mert persze a saját erejükből zuhantak idáig, de ezzel a nyomi vergődéssel ez még nem az alja - a tévedés kockázatával.

Zsigmond és Péterfy 2010.04.30. 09:06:58

Nem elérhető a tiborcok.com :-(((

böhömúr 2010.04.30. 09:10:19

@Canis Lupus Libertas: igen a gagyi gyártásban jók:) nézd csak meg a honlapjukat olvashatatlan... sablonos unalmas cikkek

lujzika 2010.04.30. 09:22:33

Jó kezdeményezés! Tetszik!

Szerintem az MSZP-nek nem tudom honnan de elő kéne szedni mondjuk 10 tök új arcot. A többinek meg elütnie... Bár ha hatalom olyan mint a drog akkor végtelenségig fognak ragaszkodni...

Amúgy az LMP-ből nem hiszem hogy nagy baloldali párt lesz, mint ahogy a Jobbikról sem, hogy kormányozni fog, mert az LMP nem fogja tudni megszólítani a nyugereket... kérdés az hogy az MSZP képes lesz e megszólítani a fiatalokat... hehe ahhoz mondjuk izgalmasabb párttá kéne válni... nekem szoci képviselőm volt egyetlen egyszer nem lehetett vele találkozni pedig MSZP párt iroda mellet lakom... mondjuk nem is értem minek az a baszot nagy párt iroda nekik ha mindig zárva van... és sosincs benne program...

tiborc2008 2010.04.30. 09:33:04

Mint igazi Tiborc, elhatárolódom.
emeszpé nem párt, hanem a szervezett bűnözés maga.

zotyo13 2010.04.30. 09:35:33

Remélem a most kormányra kerülő narancs színűek, már ilyen elvekkel kezdenek, mert az un. népnek nagyon kezd elfogyni a türelme. Ez látszik szerintem a jobbik térnyerésén is. Kár, hogy 20 évet késett minden politikus. Ezeket az alapelveket az első szabed választások előt le kelllet volna fektetni. Igazság szerint Dunába lőném az elmúlt 20 év összes valaha volt miniszterét államtitkárát és képviselőjét.

lujzika 2010.04.30. 09:54:25

@zotyo13: Igen én is attól tartok, hogy nem képesek belátni azt sem az MSZPben sem a fideszben, hogy a politikai elit hozzá állásának gyökeresen változnia kell...

SZOLIDARITÁS az emberekért nem teszem meg pedig meg tehetném

vagyok59 2010.04.30. 09:55:57

Másképpen: Vegyél részt a posztkommunista utódpárt megújításában.

Durva, bár sajnos sokan nem érzik annak:)

ÁkiBáki (törölt) 2010.04.30. 09:57:00

Az MSZP mint az MSZMP utódpártja, annak vagyonával (ami nem mellesleg a nép vagyona, na meg azoké, akiktől annak idején elvették) és politikai örökségével együtt a munkások érdekképviseletét kellene hogy ellássa.
Ennek megfelelően egy olyan baloldali pártot kellett volna szervezni annak idején, mely a fentieket figyelembe véve politizál.
Ez, mint a példa is bizonyítja nem sikerült. Sikerült viszont egy olyan utódpártot létrehozni, amely a pénzről, kapcsolatokról, bundázásról, kiskapukról, sikkasztásokról, tehetségtelenségről, a közös érdekek abszolút figyelmen kívül hagyásával politizált.
Most itt az alkalom, hogy a régi levitézlett embereket a megfelelő helyre süllyesszék és egy olyan új formátumú pártot keltsenek életre, amely a XXI. század problémáira is képes választ adni az uram-bátyám, mi kutyánk kölyke világ negligálása mellett.
Ehhez a régi vezetők - mindegy milyen érdemeik vannak, vagy nincsenek - elfelejtése, elejtése szükséges. Ha ők maradnak, mindig megmarad a szag, amely mételyezi a levegőt.
Ha ezt, mint tényt tudomásul veszik a szocik, van esélyük, különben osztozni fognak az SZDSZ sorsával.
Húsz év múlt el. Az emberek - lassan mindenki - szépen rájönnek, hogy nem, nem jön vissza (mert még ma is van egy réteg, aki titkon ezt kívánja).
Aki pedig most vesztettek, ezt tudomásul kell venniük. Végül is volt nyolc jó évük. Minden nem tart örökké.

lujzika 2010.04.30. 09:58:46

@vagyok59: szerintem a durva az, hogy az Jobbikban is vannak volt MSZMP-sek a Fideszről ne is beszéljünk...

lüke 2010.04.30. 10:06:17

durva durva
magyar politika
"balra át és jobbra át"-
ból áll...............
és fog sokáig, amíg a demokrácia azt jelenti:
mindenkinek mindent szabad,
és ezt elhiszik

sztd 2010.04.30. 10:33:59

Én sem vagyok MSZP-s, sőt... Ha valaki emiatt azonnal törli a kommentemet, és kitilt, akkor nem sértődöm meg.

De hamár hozzászólok:
Az anyag, amit eddig a piroslapon láttam, nem túl bíztató. Az egész arról szól, hogy az MSZP hogyan legyen ismét váltópárt, ki milyen pozícióba üljön, hogyan ne lopjon stb.
Vagyis sok mindent változtatnak, hogy egy valami ne változzon, az MSZP legyen a magyar baloldal vezető ereje, ha lehetőség van, akkor ők legyenek az alternatíva, akit választanak a többiek rossz teljesítménye miatt és ellenében. Ez a módszer szerintem hosszú távon nem működik, és ennek a levét issza most az MSZP.

Szerintem most olyan a helyzet, hogy sokkal mélyebbről kell kezdeni. Az alapok az én szememben valahol ott vannak, ahol a rendszerváltáskor, van egy nagy párt, nagy háttérbázissal, kezdeni kellene vele valamit. A baj szerintem az, hogy a párt már akkor is olyanokból állt, akik nem idegenkedtek ugyan a politikájától, de alapvetően karriert láttak benne, nem a baloldali világnézet megtestesítőjét.

A megoldás szerintem az, hogy a politikusok egyénileg és közösen nézzenek magukba, és gondolják át, hogy miért politizálnak. Mi az a társadalom, ami a szemük előtt lebeg, mit szeretnének érte tenni, és ezt hogyan. Őszintén szólva azt gondolom, hogy ezek a kérdések őszinteség esetén elég nagy amortizációt fognak jelenteni. Van aki csak hatalmat akar, van, aki pénzt, van aki karriert stb. Azoknak kell megmaradni, akik ezeken kívül, vagy akár ezek helyett mást akarnak, ÉS ez a más egyezik a párt általános irányával.
Ez az alap.

Szerintem az igazi megújulás feltételez személyi megújulást is, vagyis aki nem oda illik, az mondjon le a listás mandátumáról, és kerüljön a helyére olyan, aki oda illik.

Azt is el kell dönteni, hogy milyen legyen az új irány. Kiket képvisel, és miért őket, milyennek képzeli el azokat, akiket képvisel.

Minden más, hogy hogyan kerüljék el a korrupciót, hogy ki legyen az elnök, a frakcióvezető, a mittudoménmi csak ez után következhet.
Az ugyanis nagyon szép, hogy "ne lopj!", de nem árt arra a kérdésre is tudni a választ, hogy "akkor mit csináljak itt?".

Az a kérdés, hogy akkor hogyan lesz vezető erő, meg váltópárt, én egyenlőre nem foglalkoznék. Tudom, hogy nehéz, de ez már a választók döntése, így ezt nekik kell meghagyni.
Egy kereskedő is csak felkínálja az árut, megvenni, már a vevőnek kell.

Bocs a hosszú és nem illetékes hozzászólásért.

rambolina 2010.04.30. 10:41:21

MSZMP= politikai diktatúra
MSZP= liberális tolvaj, csótány-kókány nemzetáruló bűnszervezet.
Megújulás, késő, minek is?
Baloldal tolvajokra nem tart igényt.
Tessék alulról építkezni, az egész öszödi bagázsnak konyec.

zotyo13 2010.04.30. 10:49:43

@rambolina: De a jobboldal se tart igényt a tolvajokra, sőt az egész magyar tárasadalom nem tart rájuk igényt. De tovább megyek jobb oldali tolvajokra sem.

legeslegujabbkor 2010.04.30. 21:22:53

@sztd: Ha viszont az alapoktól kezdik, ezer darabra hullik. Gondolom ez az utolsó kísérlet, hogy valahogy egyben maradjon.

Limahotel Bravopapa 2010.05.10. 09:21:42

Hanti Vilmos, mint a korrupcio elleni kuzdelem elharcosa? :) Ez nekem uj...
süti beállítások módosítása