Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Miért káros és irreális az alapjövedelem a mai Magyarországon?!

2015.04.26. 08:35 | Brendel Mátyás | 80 komment

naplopo.jpg
Megmondom őszintén, hogy pár éve, amikor különféle kisebb politikai mozgalmaktól hallottam az alapjövedelem gondolatát, azt mondtam, hogy hát miért, ne, nem teljesen lehetetlen a dolog. Annyira lehet szolidáris a társadalom, hogy mindenkinek alapjoga legyen egy bizonyos szinten élni. Annyira van jóléti a társadalom, hogy ezt megengedhesse magának. De ez még a világválság előtt volt, szakadatlan GDP növekedés közepette, és nem egészen gondoltam meg, hogy ez költségvetésileg finanszírozható-e. Továbbá távlatilag gondoltam a dolgot, és nem egészen úgy, ahogy a Párbeszéd Magyarországért most elképzeli.

A PM ötletéről egyrészt erről a honlapról tájékozódtam, illetve ebből az anyagból, másrészt az ATV-n volt egy vita Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor között. Ez egyébként egy egészen barátságos vita volt, ahol szerintem Karácsony eléggé bizonytalan volt, Szigetvári pedig értelmes embereknek normálisan elmondta, miért nem jó ötlet ez az alapjövedelem. Félek, hogy érzelem-vezérelt embereknek ez nem volt elég éles, túl száraz volt, és nem hatja meg őket, főleg, ha kellene nekik a pénz. Szigetvári kritikájából is kiderül, hogy a problémák három csoportra oszthatóak:

1) A finanszírozási probléma. Miből is fizessék az alapjövedelmet?

2) A szociális probléma. Igazságos-e ez így, illetve milyen következményekkel járna?

3) Mik a távlati gazdasági kihatások?

Nézzük először a finanszírozási kérdést. Ahogy Szigetvári fogalmazott, olyan értelemben persze meg lehet csinálni, hogy ha törik, ha szakad, meg lehet a dolgot finanszírozni. Csak mi ennek az ára?

Amíg csak arról lenne szó, hogy a PM a szociális juttatásokat átrendezi, addig semmilyen költségvetési forrást nem kell keresni, hiszen a PM eltörölné a szociális juttatásokat, és egyszerűen mindenkinek alapjövedelmet fizetne, amely csak az életkort, családi állapotot veszi figyelembe (ld. itt a 3. táblázatot). A költségvetés szempontjából ez tehát ekvivalens lenne. No de a PM ennél több pénzt akar osztogatni. Ehhez pedig a weboldalukon meg is keresték a szerintük kihozható forrásokat. Én azt, hogy a különböző létező szociális kiadások, és az alapjövedelem mennyibe kerülnek az országnak, nem vitatom, mert nem értek ehhez, nem vagyok költségvetési közgazdász. Ezt nézzék meg mások! A PM számait teht adottnak veszem. Amit vitatok, az a különféle tervezett plusz bevételek, és az egész fenntarthatósága.

Ami a stadionokra fordított pénzt illeti, egyetértek. Ami a PAKS II-re fordított pénzt, azzal is egyetértek, bár ez egy olyan dolog, hogy PAKS II most már szerződésbe van rögzítve. Ezeknek felmondása is pénzbe kerül, kártérítést kell fizetni. Ezt most már a Fidesz elqrta és bebetonozta. 2014-ben kellett volna ezt megakadályozni. Nem tudom tehát, hogy mennyibe kerül visszacsinálni, és hogy nyereséges lenne-e visszacsinálni.

Én egyébként leginkább az állam egyházi költekezéseit rekeszteném be, ne kapjanak az egyházak semmiféle külön pénzt, mert az egy szekuláris államban így kell, hogy legyen. A Vatikáni Szerződés, az kérem alkotmányellenes, mert még a mostani tákolmányban is benne van, hogy az állam és az egyház szét van választva. Akkor pedig az állam ne folyasson pénzt az egyházaknak mesterséges lélegeztetésképpen! Ezen is sok tíz milliárdot lehetne spórolni, és semmi kára nem lenne az országnak, csupán pár ingyenélőnek dolgoznia kellene.

De visszatérve a Szigetvári által is kritizált költségvetési részhez, ő azt jegyezte meg, hogy a stadionok és Paks II egyszeri tételek. Ezek egy évig lehet, hogy fedezik az alapjövedelem költségeinek egy részét, de aztán kifújt. Hogy lesz jövőre, és azután a dolog?

Amit én még kifogásolok ebben a költségvetésben hogy a PM egy pár a gazdaságot sújtó különadót is bevezetne. Például földadót, jövedéki adót, pénzügyi szervezetek különadója. Ezeknek gazdaságfékező hatásuk van, ilyet a Fidesz is csinált az elmúlt években, meg is lett az eredménye. A PM a különadókat ugyanúgy kritizálta, mint más ellenzéki pártok, most meg még javasol bevezetni párat.

Aztán meg egy csomó tétel álmodozás.

  1. FA-többletbevétel 193 milliárd" Álmodozás. Különösen a különadók gazdaságfékező hatásának fényében.
  2. "Gazdaságfehérítő hatás 15 milliárd" Álmodozás.
  3. "Áfacsalások elleni fellépés első üteme 75 milliárd" Álmodozás.
  4. "Offshore adóelkerülés elleni fellépés 25 milliárd" Álmodozás.
  5. "Vagyongyarapodási vizsgálatok 32 milliárd" Álmodozás.

Álmodozás összesen: 340 milliárd forint. Tehát az alapjövedelem így nem finanszírozható.

Korábban, amikor még én sem gondoltam át a dolgot, én nem gondoltam, hogy ez ilyen sokba kerül. Ezért gondoltam, hogy hát, a szegény embereknek egy kis fizetést adni, az majd egyszer megvalósulhat. Kevesebb, mint 50 ezret fizetni egy munkanélküli felnőttnek nem lehet. A 100 ezer forintos minimálbér a dolgozó embernek viszont mindenképpen kell, különben nincs elég motivációja a munkához.

A társadalmi hatásokat tekintve, ahogy Szigetvári is megjegyezte, a PM itt tulajdonképpen egy egyszerűsített szociális támogatási rendszert javasol, amely lemond egy csomó differenciálási lehetőségről, és lemond arról, hogy feltételekhez kösse a támogatást. Például, ha valaki már dolgozott, és most munkát keres, és megteszi azt, ami tőle elvárható (bejár a munkenélküli központba, megnézi a felajánlott állásokat, kész elfogadni, ha van állás), akkor neki jár több, mint annak, aki esetleg sose dolgozott, vagy pedig nem keres munkát, vagy nem képezi tovább magát.

Aztán, a gyerek alapjövedelme 25 ezer forint. Ez sincs differenciálva kor szerint. A várandós anyáké 75 ezer. Vegyük észre, ez pont annyi, mint a gyerek és a felnőtt alapbér összege! Mi következik ebből? Magyarországon jelentős számú ember van, aki haszonszerzés érdekében trükközni hajlandó. Továbbá Magyarországon az abortusz legális. Továbbá egy megszületett kisgyerekre több pénzt kell költeni. Mindenki össze tudja rakni ebből a szörnyű forgatókönyvet. De ez csak egy kis dolog, ezen nyilván lehetne igazítani egy kicsit.

Ami a távlati, gazdasági kihatásokat illeti, szerintem az alapjövedelem a GDP-t jelentősen fékezné, és nem csak a különadók miatt, hanem leginkább, mert elvenne bizonyos emberektől egy jelentős motivációt. Az 50 és 100 ezer forint közötti különbség jelentős, de azért van elég sok lusta ember van az országban. Ami a gazdaság fehérítő hatását illeti. 50 ezret kapni alapból, és utána mondjuk +75 ezret keresni feketén, az jobb, mint 100 ezret keresni legálisan. A munkavállalónak is jobb, és a munkaadónak is. Megoldják majd "okosba".

Ami a szegénység csökkentését illeti. Magyarorszgágon, a szegénység az elmúltötévben például az egykulcsos adó miatt nőtt. Ezáltal a gazdagoktól kevesebb pénzt szednek be, így a szegényektől nyilván többet. A többkulcsos adó visszavezetésével a szegények adóját lehet csökkenteni. Ez a helyes baloldali megoldás.

Szóval a PM által felvázolt társadalmi és gazdasági hasznossággal én nagyon nem értek egyet. És ez a legnagyobb baj. Szerintem az alapjövedelem jobban tönkrevágná az országot, mint a Fidesz elmúltötéve.

Két megjegyzésem van még a végére. Az egyik, hogy a PM miért erőlteti ezt a butaságot. Ahogy az ATV vitában elhangzott, és ebben Karácsony és Szigetvári nagyon egyetértett, a baloldal nagyon keresi azt a politikai programelemet, azt a hívószót, amivel végre sikerül megszólítani azt a réteget, amely nem akar a Fideszre és a Jobbikra szavazni, de évek óta passzív, és nem volt eddig hajlandó a demokratikus ellenzékre sem szavazni. Ahogy eddig láttuk, a Fidesz népszerűségének csökkenéséből a Jobbik profitál. Az én  diagnózisom: a szavazók jelentős része hülye, és ha csalódik a Fideszben, akkor megy az utolsó jelentősebb erőhöz, amelyik még nem volt kormányon. Azt hiszik, hogy ebből következik, hogy azok nem csalnak, lopnak, hazudnak. Pedig ha megnézzük a Jobbikot, akkor azok bizony várhatóan a Fidesznél is többet csalnának, lopnának és hazudnának kormányon. De hát ez a szavazóréteg hülye. 2010-ben is bedőlt a hülye populizmusnak, 2018-ban megpróbálja megismételni, sőt, felül múlni ezt az eget verő ostobaságot. Ők azzal büntetik meg a politikát, hogy csak azért is ostobák. Valójában persze magukat büntetik meg: a politikusok ettől még nem járnak majd olyan rosszul, mint ők, a Jobbikosok még jól is, mert akkor majd most ők tömik meg a zsebüket.

No de a PM se semmi, mert most végre nagy erőlködés után sikerült megtalálni azt a populizmust, amellyel a PM baloldalban előzné a Jobbikot populizmusban. Ez így van. Lehet, hogy sikerül. Lehet, hogy bejön. De akkor az Magyarországnak rosszabb lesz, mint a Jobbik. A Jobbikot nem populizmusban kell megelőzni. Ha ez az ország értelmes, akkor lehet itt választást nyerni azzal a programmal, hogy viszaállítják a többkulcsos adót, ezzel csökkentik a szegények adóját, kigyomlálják az alaptörvényt, újra alkotmányt csinálnak belőle, visszaállítják a köztársaságot, a fékeket, és ellensúlyokat, eltörlik a különadókat, bevonzanak több befektető tőkét, és munkahelyet teremtenek. Azzal kell tudni választást nyerni, hogy oktatási és egészségügyi reformokat tervez a demokratikus baloldal. Hogy megcsinálják a számlás nyugdíjrendszert, hogy visszaadják az einstandolt magánynyugdíj-vagyont az embereknek, és hasonlók. Nem kell itt nagy kitaláció: vissza kell csinálni a Fidesz intézkedéseiből mindazt, ami rossz. Ez pedig elég nagy program, mivel a Fidesz csaknem kizárólag hülyeséget csinált.

Végül még egy gondolat erejéig visszatérnék oda, hogy majd egyszer, talán lehetséges lesz az alapjövedelem. Majd akkor, amikor olyan társadalomban élünk, ahol a termelés olyan fokon automatizálva lesz, hogy a robotok gyakorlatilag mindennel ellátnak majd minket. Akkor megengedhetjük magunknak, hogy adunk alanyi jogon mindenkinek ötvenezer forintot (vagy amennyi pénz akkor megfelel ennek), és aki dolgozik, meg mondjuk kb. 300 ezer forintot. Ezen a fejlettségi szinten, amikor egyrészt többet is lehet adni, és a munkavállalóknak még többet lehet adni, és nagyobb különbséggel lehet motiválni a munkára az embereket, és egyáltalán, nem lesz majd szükség a munkaerőre, mert a termelés automatikus lesz, na akkor majd meg lehet ezt lépni. De ez még utópia, különösen Magyarországon.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr947380136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

integrans 2015.04.25. 14:06:32

Elképesztő, hogy Szigetvári sem ismeri fel, hogy maga a sok éve elhibázott költségvetés sem állja meg a helyét, és így nem is tekinthető érdemben kiindulópontnak.

Valóságot tényszerűen tükröző szemléletváltás és magának az államháztartásnak a korszerűsítése szükséges a társadalmi alapjuttatás bevezetéséhez. Tehát a fenti cím és a levezetése nem állja meg a helyét.

Lásd bővebben: www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 14:14:25

@integrans: Én a PM számait vettem alapul. Azt mondod, hogy a PM is hülye?! Mindenki hülye, csak te vagy a helikopter?!:) ráadásul így hasból mondod, neked még számaid sincsenek. csak így odavágod hasból.

integrans 2015.04.25. 14:16:18

Az látszik egyértelműen, hogy az egész világ téves és elmaradott államháztartási, - megszokott utófinanszírozási kiindulópontokat - vesz alapul az alapjövedelem kapcsán. - Pedig nincs más értelmes lehetőség, mint "megfordulni a lovon"

integrans 2015.04.25. 14:24:57

Nem arról van szó, amire hivatkozol. Hanem arról van szó, hogy egy kiegészítő fizetőeszközzel, egy rendelkezésre állási pufferrendszer létrehozásával lehetséges az alapjövedelmet finanszírozni.

backer 2015.04.25. 14:30:36

@integrans: És annak a kiegészítő fizetőeszköznek mi lesz a fedezete?

Gerilgfx 2015.04.25. 14:41:23

nem hülyeség az alapjövedelem, de az, ha valaki itt több tízezer forintokra gondol, az nagyon nagy hülyeség. itt néhány ezer forintra kellene inkább gondolni, hogy a nincstelenek is tudjanak meleg ételt vásárolni például.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 15:13:13

@integrans: mindenki hülye, csak te vagy a helikopter, ugye?!:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 15:14:32

@integrans: Amiben te ettől el akarsz térni, az valami fedezet nélküli hülyeség. Ez pénznyomtatás. A pénznyomtatás tudjuk, hova vezet. Minden évben pénzt nyomtatni azt jelenti, hogy minden évben mondjuk 10 százalékos az infláció. EZ meg azt, hogy az alapjövedelem szart se fog érni, de még a normális pénz sem fog, és tönkremegy az ország.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 15:15:10

@Gerilgfx: néhány ezer forintból nem lehet meleg ételt venni

integrans 2015.04.25. 15:27:20

@Brendel Mátyás: Ezek szerint nem azt érted, amiről szó van, és valójában magaddal vitázol az eddig megszokottak szerint.

1bolond100atcsinal.blog.hu/2013/02/14/az_inflacios_felelemvallasrol_1_resz

integrans 2015.04.25. 15:28:50

@backer: A digitalizálható, visszacsatolható társadalmi tőke.
Az adósság-eszköz minőség problémát, a 21. századi műszaki/gazdasági körülményekhez igazodó, - monetizációs kölcsönhatás optimalizációval, - azaz egy fizetőeszköz működéslogikai innovációval lehetséges és szükséges orvosolni. Egy olyan újszerűen kiegészítő, egyenértékes rendelkezésre állási eszközzel, - egyúttal naprakészen is tervezhető/kontrollálható pufferrendszer kivitelezésével, - mely rendszerfejlesztés ráadásul és nagy valószínűséggel nem járna érdeksérelmekkel! Ez a lehetséges bővítő/kiegyenlítő monetáris modernizáció egyszerre rövid és hosszútávon biztosíthatná a pénzügyi/gazdasági/társadalmi stabilitást a globális társadalmakban.

búvár kondér 2015.04.25. 15:33:24

@Brendel Mátyás: Az alapjövedelem megadása az történelmi szükségszerűség! .. és VÉGRE van a mai Magyarországon egy olyan politikai alakulat amely felvállalja. Amagyar jövő a magyar megmaradás egyik záloga lehet itt a Kárpát medencébe.
Forrása meg adott. Újra kell osztani a bevételeket ilyen egyszerű. Az alapjövedelem segítségével csökkenteni kell a jövedelem olló nyitottságát , az alapjövedelem mértékének folyamatos emelésével a mostani 1:8 arányt 1:6 - 1:5,5-re.
Az állam feladata a források olyan mértékű elosztása amely biztosíthatja a nemzet fennmaradását - sőt fölvirágzását.
Ráadásul az egyik leggyorsabban megtérülő befektetése lenne a nemzetnek.

Gerilgfx 2015.04.25. 15:41:25

@Brendel Mátyás: nocsak, melyik univerzumban nem lehet néhány ezer forintból meleg ételt venni? narniában?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 15:54:05

@integrans: ez tele van hülyeségekkel.

1) az igaz, hogy a pénzsokszorozási sémában szerepel hitel, és ehhez tartozik nyilván adósság is.

2) csakhogy ha egy ország államadóssága növekszik, akkor a pénzsokszorozás nemzetközi, tehát a világban lehet, hogy sikerült sokszorozni a pénzt, de az adott országban nem. például, ha a Japán államadósság 230 százalékos, az kurva sok pénz a hitelezőinek (majd egyszer), de Japánnak sokkal nagyobb baj az, hogy ennek a kamatait kell fizetnie, ami kurva kurva drága dolog. minél több kamatot kell fizetnie egy országnak, annál kevesebb pénze marad a költségvetésben más dolgokra

3) emiatt teljesen ésszerűen és logikusan egy államnak annyi hitelt, annyi költségvetési hiányt érdemes termelnie, amennyit a gazdasága ki tud termelni úgy, hogy összességében jól járjon.

egyszerű paraszti ésszel elmondva: ha valakinek van egy üzlete, és hitelből úgy tud beruházni, hogy több nyeresége lesz, mint amennyi a hitel kamata, akkor érdemes. ha nem, akkor nem.

4) egy államadósságtól sújtott országnak, mint mondtam sok hitelt kell fizetnie. ha elszabadul a dolog, akkor tarthatatlan, és államcsőd lesz. az államcsődöt a hitelezők se szeretik, mindenki jól rosszul járt, feldughatod magadnak a pénzcsinálási módszeredet. Japán, Görögország itt jár, sok európai ország is veszélyes zónában jár

5) a pénz teremtés egy másik módja a pénz valódi nyomtatása. mert ugye a nyomtatott pénz az a valódi pénzalap, amit a gazdaság sokszoroz.

6) a pénzsokszorozásnak is egyensúlyban kell lennie a gazdaság teljesítőképességével

7) ha egy ország gyorsan fejlődik, akkor esetleg az ország megengedheti, hogy nyomtasson egy kis pénzt. nem sokat, mert a pénzsokszorozó mechanizmus a kis pénzből sokat csinál

8) ezt az állam akár alapjövedelemként is szétoszthatja.

9) de Magyarország nincs ebben a helyzetben

10) ha az MNB kibocsátana pénzt, és az állam azt alapjövedelemként szétosztaná, akkor

A) ebből munkahely nem nagyon teremtődne
B) többet nem termelne az ország, ugyanis a termeléshez kellenek eszközök, kellenek termelőképes emberek, és kell többletpiac, ahol ezt el lehet adni

C) ergo ezt a sok pénzt az emberek inkább elköltenék. de több terméket se nagyon tudnak venni, mert nincs több termék, amit gyártottak

D) a kereslet-kínálat törvénye szerint. nem lenne több kínálat, mert többet gyártani nem tudnának. csak kereslet. ami az árakat növelné.

E) végül csak annyit érnél el vele, hogy sok embernek kétszer annyi lenne a fizetése, de ebből csak kétszer annyiért vennék a kenyeret. azaz egy kurva nagy inflációt hoznál létre csak

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 15:59:38

@búvár kondér:

" történelmi szükségszerűség! "

FASZT.

"Újra kell osztani a bevételeket ilyen egyszerű."

erre a PM tett egy kísérletet, a cikkben szerepel, hogy ez nem fog menni. nincs annyi bevétel, ami erre költhető lenne. bizonyos bevételek átsorolása katasztrofális lenne Magyarországnak. például ha iskolák helyett osztogatnánk alapjövedelmet.

" Az alapjövedelem segítségével csökkenteni kell a jövedelem olló nyitottságát , az alapjövedelem mértékének folyamatos emelésével a mostani 1:8 arányt 1:6 - 1:5,5-re."

ezt akkor lehet, ha elbírja a magyar gazdaság és költségvetés. de nem bírja el. ld a költségvetés kritikáját a cikkben.

"Az állam feladata a források olyan mértékű elosztása amely biztosíthatja a nemzet fennmaradását - sőt fölvirágzását."

a nemzet fennmaradása és felvirágzása szempontjából kurvára sokkal fontosabb dolgok is vannak a költségvetésben, mint az, hogy osszunk már egy ingyenélőnek 50 ezer forintot. ilyen például az egészségügy az oktatás, és az állam által finanszírozott nagyon sok dolog. ezekből te ne akarjál elvenni, és osztogatni az ingyenékőknek, te faszfej!

"Ráadásul az egyik leggyorsabban megtérülő befektetése lenne a nemzetnek. "

a nemzet számára nem olyan nagyon jó megtérülés az, ha egy ingyenélő kétszer annyi alkoholt tud venni. ellenben az nagyon rossz lenne, ha az oktatásból vagy egészségügyből hiányozna ez a pénz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 16:00:41

@Gerilgfx: nemibiában pont lehet. Magyarországon nem lehet. HÓNAPOS FIZETÉSRŐL beszélünk, kishülye. tehát egy hónapig kell meleg ételt venned pár ezer forintból!

búvár kondér 2015.04.25. 16:31:32

@Brendel Mátyás: No talán kezdjük a végén. ...
" nemzet számára nem olyan nagyon jó megtérülés az, ha egy ingyenélő kétszer annyi alkoholt tud venni. ellenben az nagyon rossz lenne, ha az oktatásból vagy egészségügyből hiányozna ez a pénz". Ki az az ingyenélő? Szerintem meg pl Rogán, Orbán, Matolcsy, Csányi, Andy Vajna, Lázár és a sleppjük az ingyenélők4 Ráadásul ezek az ingyenélők nem is kapnának alapjövedelmet tehát nem is tudnák alkoholra költeni. Így nem nőhetne az eü-ből vagy az oktatásból a pénz kivét. ...tehát az nem is hiányozna onnan.

... "a nemzet fennmaradása és felvirágzása szempontjából kurvára sokkal fontosabb dolgok is vannak a költségvetésben, mint az, hogy osszunk már egy ingyenélőnek 50 ezer forintot. ilyen például az egészségügy az oktatás, és az állam által finanszírozott nagyon sok dolog. ezekből te ne akarjál elvenni, és osztogatni az ingyenékőknek, te faszfej!"
No erre TE FASZFEJ nincs fontosabb mint az alapjövedelem biztosítása aminek egy része TE FASZFEJ pont az egészségügybe , az oktatásba vándorolna pl alapjövedelem formájában. Probálom magyarázni TE FASZFEJ remélem érted!
Tehát neked esetleg ingyenélő FASZFEJ nem járna de pl járna az ápolónőnek, az orvosnak már amelyik nem ingyenélő vagy a tanítónéninek a dadfának és persze a kisnyugdíjasnak és a közmunkásnak is. ....de pl neked ha ingyenélő FASZFEJ vagy valami hivatalba 5-600 ezerért neked pl nem! ÉRTED????

.... és történelmi szükségszerűség mert nem az olyan 5-600 ezret kereső ingyenélők hagyják itt tömegével a hazát esetleg mint Te vagy hanem a nemzet napszámosai az egészségügyből, az oktatásból .... ÉRTED TE FASZFEJ?

Kellő tisztelettel érdeklődöm Tisztelt Brendel Mátyás, hogy érted? ....mert az alapjövedelem az ÉRTED is adatik ezeknek a nem ingyenélő embereknek!
A magyarságért a hazáért! ...és ÉRTED IS TISZTELT BRENDEL MÁTYÁS!

integrans 2015.04.25. 16:48:20

@búvár kondér: A pénz, az egy közhasznú, közbirtokos, a megélhetést, a szükségletekhez hozzáférést biztosító eszköz elsősorban és eredetileg. - Amikor ennek az eszköznek az alapszintű használatából milliók kirekesztve vannak, akkor mindez egy őrülten berendezett emberiségellenes életberendezkedésre utaló közhelyzetet mutat.

búvár kondér 2015.04.25. 16:52:14

@integrans: alighanem egyetértünk. ...a hazáért a magyarságért!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 16:55:53

@búvár kondér:

" Ki az az ingyenélő? Szerintem meg pl Rogán, Orbán, Matolcsy, Csányi, Andy Vajna, Lázár és a sleppjük az ingyenélők"

ebben egyetértünk, de ettől még nem lesz igazad, mert nem nekik fog menni az alapjövedelem, hanem másoknak, akik ezzel ingyenélőkké válnának. az érvemre meg nem válaszoltál, faszfejkém!

" Ráadásul ezek az ingyenélők nem is kapnának alapjövedelmet tehát nem is tudnák alkoholra költeni."

no látod, hogy irreleváns volt felhoznod őket. csak tereltél, kis geci, hogy ne kelljen válaszolnod az érvemre.

mégegyszer: az egészségügyből és oktatásból jobban hiányozna az elvett pénz, amit az alapjövedelemre fordítanának, mint ami annak a haszna, hogy sok ingyenélő haszontalan dolgokra költené el, például több cigire, több alkoholra.

"No erre TE FASZFEJ nincs fontosabb mint az alapjövedelem biztosítása"

FASZT nincs. az egészségügy és az oktatás fontosabb.

"az egészségügybe , az oktatásba vándorolna pl alapjövedelem formájában."

hogyan is, te húgyagyú?! Magyarországon az egészségügyi ellátás és az oktatás, nagy része ingyenes, és ezek a rétegek kb ezt veszik igénybe. 50ezer forintból nem fognak magániskolákba és magánklinikára járni.

"járna az ápolónőnek, az orvosnak már amelyik nem ingyenélő vagy a tanítónéninek a dadfának és persze a kisnyugdíjasnak és a közmunkásnak is."

ezeknek pont nem jár alapjövedelem, mert DOLGOZNAK, húgyagyúkám. és ha ezeknek a fizetését akarja egy párt növelni, akkor növelje a fizetésüket közvetlenül! de a költségvetési forrást akkor is meg kell nevezni.

" ....de pl neked ha ingyenélő FASZFEJ vagy valami hivatalba 5-600 ezerért neked pl nem! ÉRTED????"

nem vagyok hivatalBA, és nem vagyok olyan hülye, mint te, hogy ragozni sem tudsz. ennyi ésszel inkább te lehetsz az ingyenélő.

".... és történelmi szükségszerűség mert nem az olyan 5-600 ezret kereső ingyenélők hagyják itt tömegével a hazát esetleg mint Te"

de olyanok is. nekik ugyanis sokkal jobban eladható tudásuk van. és ezért nem ingyenélők. egy cég nem szokott 5-600 ezret fizetni valakinek a semmiért. nem hülyék, és a saját pénzükről van szó.

Gerilgfx 2015.04.25. 17:05:19

@Brendel Mátyás: én nem hülyéznék le másokat ekkora sötétséggel a fejemben, mint ami neked van. az a baj, hogy te is pont olyan buta, a világról, gazdaságról semmit sem tudó, önmagát politikusnak képzelő internet-okoskodó vagy, aki semmivel sem különb, mint az ellenvélemény álomvilágban élő hangoztatói.

mint ahogy az egyik oldal azt nem érti meg gazdasági dilettantizmusa révén, hogy miért nem lehet több tízezreket kifizetni alanyi jogon senkinek, a másik ugyanúgy lószart sem tud a világról, és el sem tudja képzelni, hogy vidéken micsoda brutális nyomor van, és az a pár ezer forint bizony igen, a meleg ételt jelenti.

nagyon károsnak tartom, amit itt csinálsz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 17:20:34

@integrans: figyusz, Józsikám, ha konkrét érvekkel nem tudtál meggyőzni, akkor hangzatos, absztrakt elvekkel nem fogsz. nem a falu hülyéjével vitázol, akkor csak pislog, ha mondasz egy ilyen absztrakt, hangzatos mondatot. felfogom, mit mondasz, és hülyeség. ott van a cikkben konkrétan, hogy miért. nincs válaszod a cikkben felsorolt érvekre.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 17:26:28

@Gerilgfx:

"én nem hülyéznék le másokat ekkora sötétséggel a fejemben, mint ami neked van."

én a helyedben nem ugrálnék, hogy a másik ne csináljon olyat, amit éppen most csinálsz.

egyébként viszonylag szerteágazó, és független igazolásom van arról, hogy kurva intelligens vagyok, tehát nem fogsz tudni leugatni egy ilyen szöveggel.

" az a baj, hogy te is pont olyan buta, a világról, gazdaságról semmit sem tudó, önmagát politikusnak képzelő internet-okoskodó vagy, aki semmivel sem különb, mint az ellenvélemény álomvilágban élő hangoztatói."

vice versa. ez nem érv. ilyet bárki bárkiről leírhat, ez kinyilatkoztatás. a konkrét érvekre te nem tudtál válaszolni, csak sunnyogni, meg hallgatni.

"mint ahogy az egyik oldal azt nem érti meg gazdasági dilettantizmusa révén, hogy miért nem lehet több tízezreket kifizetni alanyi jogon senkinek"

idáig rendben vagyunk.

" a másik ugyanúgy lószart sem tud a világról, és el sem tudja képzelni, hogy vidéken micsoda brutális nyomor van"

de, el tudom képzelni.

"pár ezer forint bizony igen, a meleg ételt jelenti."

neked nincs fogalmad a magyar árakról. bizonyára valamikor a hetvenes években voltál utoljára Magyarországon. akkor még lehetett pár ezer forintból egy hónapig meleg ételt venni.

búvár kondér 2015.04.25. 18:09:42

@Brendel Mátyás: Ó kedves Brendel Mátyás TE FASZFEJ, KIS GECI!
Úgy látom megfutamodsz s már nincs más érved Kedves Brendel Mátyás TE FASZFEJ KIS GECI mint a saját magadra érvényes kis jelzőkkel illetsz másokat.

Tehát csak hogy rögzüljön a sima felszínű kis agyadban. Az alapjövedelem az szükségszerű, gazdaságösztönző és a leggyorsabban megtérülő befektetés a nemzet, a haza számára.

Persze mindig lesznek olyanok , mint pl Te is akik mentális problémákkal küzdve , a saját kis semmi kiváltságaikat féltve ellene vannak mindennek ami a haza , a nemzet javát szolgálja .... de ígérem , ha bevezetik (és bevezetik mert történelmi szükségszerűség a nemzet, a haza mai állapotában) NEM FOG FÁJNI! Maximum egy kicsit többet adózol Te, esetleg kevesebb áfá-t csalsz el , vagy nem támogatja az állam a lenyúlásaid ....stb, stb

Érted? ....ha nem "akkor keresse fel orvosát, gyógyszerészét".

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 18:51:41

@búvár kondér:

"Az alapjövedelem az szükségszerű, gazdaságösztönző és a leggyorsabban megtérülő befektetés a nemzet, a haza számára."

ez egy kinyilatkoztatás. amikor konkrétan kell arra válaszolni, hogy a hazának miért jobb az, ha munkanélküli Józsi bácsi kétszer annyi alkoholt és cigit vesz, mintha ezt a pénzt a fia oktatására fordítjuk, akkor te nem tudtál erre válaszolni.

neked nincsenek érveid, te baromarcú.

" esetleg kevesebb áfá-t csalsz el "

csal el áfát a jó kurva anyád. ha ezt megismétled, kiraklak innen, mint macskát szarni, te vádaskodó, kos köcsög

" vagy nem támogatja az állam a lenyúlásaid "

detto

Gerilgfx 2015.04.25. 18:54:59

@Brendel Mátyás:

,,én a helyedben nem ugrálnék''
én a helyedben nem blogolnék, de a te dolgod

,,egyébként viszonylag szerteágazó, és független igazolásom van arról, hogy kurva intelligens vagyok''

te inkább csak szeretnél intelligens lenni, ezért hiszed azt, hogy ,,valamiféle független igazolással'' ezt igazolhatod.

,,a konkrét érvekre te nem tudtál válaszolni, csak sunnyogni, meg hallgatni''
konkrét érvet tőled nem hallottam sem a cikkben, sem kommentben, csak sunnyogást, hallgatást, meg ugatást arról, hogy ki mennyire okos, vagy sem. vissza lehet olvasni a saját kommentjeidet. ez eddig nem érv, csak önalázás

,,neked nincs fogalmad a magyar árakról. bizonyára valamikor a hetvenes években voltál utoljára Magyarországon''

én mindig is magyarországon éltem, dolgoztam, vásároltam, és nem egy milliárdos baloldali párt holdudvarában található villából fingom a passzátszelet egy blogba arról, hogy pár ezer forint mennyit ér, elküldözgetve minden nálam értelmesebb embert a faszba,

nagy szerencsénk, hogy az ideológiátok végső bukást szenvedett magyarországon, és már esélye sincs a visszatérésre.

a stílus maga az ember!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 18:56:18

@búvár kondér: úgy látom, hogy te egy ingyenélő, alkoholista kis munkanélküli vagy, akinek büdös a munka, de szeretne az én adóból egy kis piát venni. ezért kepesztesz itt ezerrel.

hát nem, alkesz kis köcsögkém, nem kapsz az adómból ingyenpénzt piára, hanem bekaphatod.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 18:59:18

@Gerilgfx:

"én a helyedben nem blogolnék, de a te dolgod"

én dolgom, szóval mond ezt a jó büdös nénikédnek.

"te inkább csak szeretnél intelligens lenni, ezért hiszed azt, hogy ,,valamiféle független igazolással'' ezt igazolhatod."

utána tudtál volna nézni, ha lenne hozzá eszed, és akkor nem írtál volna baromságokat.

"konkrét érvet tőled nem hallottam sem a cikkben"

akkor olvasd el, kisköcsög, és majd utána nyivákolj!

"én mindig is magyarországon éltem, dolgoztam, vásároltam, és nem egy milliárdos baloldali párt holdudvarában található villából fingom a passzátszelet egy blogba arról, hogy pár ezer forint mennyit ér, elküldözgetve minden nálam értelmesebb embert a faszba,"

nem, te egy hűvös kis elmegyógyintézetből trollkodsz blogoban.

"a stílus maga az ember! "

akkor neked elég rossz lehet emberileg

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:03:36

@Gerilgfx:

"a stílus maga az ember! "

ha a stílus maga az ember, akkor nyilván azoknak a homeless alkeszoknak, akiknek a beszéd, viselkedési és öltözködési stílusuk förtelmes, nem adnál alapjövedelmet, elvégre akkor ők nem csak stílusban, hanem emberileg is a legalját képviselik a társadalomnak. miért is érdemelnének alapjövedelmet?!

"a stílus maga az ember" egy felszínes, arisztokrata, pöffeszkedő faszfej gondolkodásra valló szólás. kb olyan, mint Lázárnak, az "akinek semmije nincs, annyit is ér".

menjél a jobboldali szövegeddel a Jobbikba, te húgyagyú!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:04:41

@Gerilgfx: "én mindig is magyarországon éltem, dolgoztam, vásároltam"

no akkor kisköcsög, mondd meg nekem, hogy amely legolcsóbb helyet ismersz, ott mennyi egy valamire való adag meleg ebéd?! oszt utána szorozd be harminccal, faszfejkém!

Gerilgfx 2015.04.25. 19:06:47

@Brendel Mátyás: nagyon agresszívek a hozzászólásaid, meg sem próbálsz hozzászólni a témához, élből fikázod a vitapartnert. mi váltja ezt ki belőled? olyan vagy, mint a macska a youtube videóban, ami visítozik, amikor a kéz felé nyúl, hogy megsimogassa. mi az a feldolgozhatatlan sérelem, ami ilyenné tett?

én nem vagyok semmilyen politikai párt tagja. amit én írok, az az én véleményem, és nem a gyíkemberek diktálják le.

Gerilgfx 2015.04.25. 19:09:08

@Brendel Mátyás: nem tudom, én már 8 éve nem étkeztem sem étteremben, sem gyorsétteremben. egész életemben összesen talán 4x voltam étteremben. nincs rá pénzem.

már az is a valóságtól elrugaszkodott gondolkodásra utal részedről, hogy azt hiszed, az emberek étteremben esznek. szerintem menj egyszer emberek közé, és nézd meg, hogy élnek. amíg ez nincs meg, addig szerintem felesleges ezt a témát folytatnod.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:25:24

@Gerilgfx:

" meg sem próbálsz hozzászólni a témához"

hazudsz. én egy teljes cikket írtam,

" élből fikázod a vitapartnert."

hazudsz. ezt te csinálod.

" mi váltja ezt ki belőled?"

felelej te, mi váltja ezt ki belőled?! ott egy teljes cikk, érvekkel, ehelyett itt anyázol.

mi az a feldolgozhatatlan sérelem, ami ilyenné tett?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:28:43

@Gerilgfx:

"nem tudom, én már 8 éve nem étkeztem sem étteremben, sem gyorsétteremben. "

ehhez képest leírtad azt a faszságot, hogy néhány ezres havi fizetésből lehet meleg ételt enni egy hónapon keresztül. és utána foggal-körömmel védted.

utána meg csodálkozol, hogy elküldenek az anyád picsájába az ilyen köcsög viselkedésért.

"már az is a valóságtól elrugaszkodott gondolkodásra utal részedről, hogy azt hiszed, az emberek étteremben esznek. "

nyilván a homelessek otthon főznek a gázrezsón. kurvára nem vagy te képben, ember!

szerintem menj egyszer emberek közé, és nézd meg, hogy élnek. amíg ez nincs meg, addig szerintem felesleges ezt a témát folytatnod.

Gerilgfx 2015.04.25. 19:32:08

@Brendel Mátyás: te a témáról semmiféle teljes cikket sem írtál, te az elképzeléseid mellett érveltél egy téma kapcsán. hatalmas különbség!

vissza lehet olvasni a kommenteket, hogy ki fikázódik összevissza. felesleges a saját saradat más emberre kenni.

el kellene gondolkoznod azon, hogy a kommentelőid is miért olyan hangnemben szólnak hozzád, ahogy. nem biztos, hogy ez az ő hibájuk.

abban egyetértek, hogy tízezreket (vagy mondjuk úgy, hogy egy 10ezer forintnál nagyobb összeget) alapjövedelemként nem lehet kifizetni.

az utolsó kommentemre válaszolni sem mertél, ezzel elismered, hogy nem ismered a témát elég körültekintően ahhoz, hogy megítéld, hogy néhány ezer forint mennyit jelent.

summa summarum, én azt tudom mondani, hogy első blikkre egy 5 ezer forintos alapjövedelmet be lehet vezetni, ez a pénz még nem olyan nagy, hogy túl nagy kárt tudjon okozni a gadaságban, de a hatásairól meg lehet győződni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:34:48

@Gerilgfx:

egyébként te írtad, hogy:

"meleg ételt vásárolni például."

tudtommal meleg ételt vásárolni, azt lehet étteremben, gyorsétteremben, és még pár helyen. ha most azzal jössz, hogy a szegény emberek jelentős része nem is vásárolja a meleg ételt, hanem inkább hozzávalót vásárol, akkor először beszéld meg magaddal, skizofréniás kis köcsög, aztán gyere vissza ha javítani akarod magad, elég erős ekszkuzálások közepette, vagy elmész a jó büdös nénikédbe!

segítek, ha kell.

Gerilgfx 2015.04.25. 19:36:32

aha, szóval válaszoltál, lássuk

@Brendel Mátyás:

,, ehhez képest leírtad azt a faszságot, hogy néhány ezres havi fizetésből lehet meleg ételt enni egy hónapon keresztül. és utána foggal-körömmel védted.''

hazugság. nem mondtam olyat, hogy *minden nap* melegételt vehet belőle *egy étteremben*. összevissza hazudozol, nem létező állításokra hivatkozva.

,, utána meg csodálkozol, hogy elküldenek az anyád picsájába az ilyen köcsög viselkedésért.''
itt te vagy az egyetlen, akit az anyja picsájába küldött el mindenki.

,, nyilván a homelessek otthon főznek a gázrezsón. kurvára nem vagy te képben, ember!''
ilyet sem állított senki. felsoroljam tételesen azokat az érvelési hibákat, amelyeket elkövettél az elmúlt hozzászólásokban?

,, szerintem menj egyszer emberek közé, és nézd meg, hogy élnek. amíg ez nincs meg, addig szerintem felesleges ezt a témát folytatnod. ''
én ezt már rég megtettem, és rémisztő azt látni, ahogy a szegényebb vidéki emberek szinte remegő kézzel engedik ki a kezükből azt a néhány száz forintot, amennyiért alkalmanként vásárolnak valamit a boltban. írtózatos. egy minimális társadalmi szolidaritásra szűkség van.

Gerilgfx 2015.04.25. 19:38:46

@Brendel Mátyás: szolgáltatást vásárolni sem úgy lehet, hogy mondjuk megveszed a fodrászt. a szavakon lovagolni értelmetlen dolog. én semmi konkrétumot nem mondtam az állításomban arról, hogy milyen módon segíti hozzá az embereket az a néhány ezer forint a meleg ételhez, vagy hogy milyen gyakorisággal, ehelyett egy általánosságban értendő cáfolhatatlan tényt állítottam.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:41:56

@Gerilgfx:

"te a témáról semmiféle teljes cikket sem írtál, te az elképzeléseid mellett érveltél egy téma kapcsán. hatalmas különbség!"

úgy látom, nemcsak az éttermi és gyorsbüfé árakat nem ismered, hanem magyarul sem értesz. a második mondatodban írtak ugyanis lehet az első egy esete.

"vissza lehet olvasni a kommenteket, hogy ki fikázódik összevissza. felesleges a saját saradat más emberre kenni."

vissza. és ha azt hazudod, hogy te nem fikáztál engem, akkor kidoblak, mint macskát szarni. annak semmi értelme, hogy egy hazug disznóval vitázzak itt.

"el kellene gondolkoznod azon, hogy a kommentelőid is miért olyan hangnemben szólnak hozzád, ahogy. nem biztos, hogy ez az ő hibájuk."

ez a kérdés csak téged érdekel. engem nem. téged viszont csak ez érdekel, és már több komment óa nem írtál a kérdésben érvet, csak személyeskedsz itt. az utolsó témába vágó kérdést te ejtetted, mert nem tudsz válaszolni. innentől vagy kuss, vagy másik ontopic érv, vagy kiváglak, mint macskát szarni.

"az utolsó kommentemre válaszolni sem mertél"

HAZUDSZ, válaszoltam. mondom, a következp hazugságnál kiváglak.

"summa summarum, én azt tudom mondani, hogy első blikkre egy 5 ezer forintos alapjövedelmet be lehet vezetni, ez a pénz még nem olyan nagy, hogy túl nagy kárt tudjon okozni a gadaságban, de a hatásairól meg lehet győződni. "

nem érdemes ezzel vesződni, szart sem ér. akinek nincs fizetése vagy juttatása, az ebből nem tud megélni. akinek van, annak meg a segélyt kell emelni, vagy hosszabb ideig folyósítani, vagy adót csökkenteni, vagy minimálbért emelni.

de meg kell mondani, hogy miből.

csak úgy odavágni ötezer forintot mindenkihez hülyeség. rászorultsági alapon meg akor a megklévő támogatások mellé adtál egy teljesen jelentéktelen, értelmetlen baromságot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:48:06

@Gerilgfx:

"nem mondtam olyat, hogy *minden nap* melegételt vehet belőle *egy étteremben*. "

"meleg ételt venni" ezt írtad. és havi fizetésről volt szó. ha mr ad valaki alapjövedelmet, és a meleg étellel indokolja, akkor mekkora köcsögság annyit adni, amennyi csak minden másnapra elég?! hülye-e vagy, te fasz?! bazdemg, gondolkodjál már!

",, nyilván a homelessek otthon főznek a gázrezsón. kurvára nem vagy te képben, ember!''
ilyet sem állított senki."

tehát akkor homeleseknek a pénzed máris kevés. de te azt mondod, hogy ez elég. bazdmeg, hol a faszban vagy te baloldali, ember?! egy köcsög kis hülye vagy, aki jótákonykodni akar, de csak annyit, hogy pont a legszegényebbeknek ne legyen igazán elég semmire.

te a lakással, gázrezsóval rendelkező szegényekre gondolsz, de a homelesseket leszarod. és te papolsz itt arról, hogy mekkora a szegéynség, és figyelni kéne rájuk?! amikor le se szarod a homelesseket?!

kapd be, kétszínű, álszent, kis köcsögkém! kapd be!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.25. 19:49:57

@Gerilgfx: VÁSÁRLÁST írtál. mivel jeleztem, hogy ne hazudozz, és nem kívánok egy ilyen köcsöggel, mint veled vitázni, ha még azt is letagadod, hogy mit írtál, ezért ki vagy dobva. semmiféle érv semmiféle hatással nem lehet rád,ha képes vagy a pofámba hazudni, és letagadni, hogy mit írtál.

program készítő 2015.04.26. 00:11:36

Az eredeti ötlet finanszírozható,csak nem a PM féle.(Az eredeti ötletben 50.000 ft kárpótlás járt volna és persze alanyi jogon munka mindenkinek aki akar dolgozni)

mikimackó 2015.04.26. 11:20:39

mi ebben a nagyon érdekes? ott tartunk, hogy a dolgozók nagy részének bére, juttatása, satöbbi, éppencsakhogy alapjövedelem......., vegye végre tudomásul mindenki, hogy az csak az éhendögléshez elég !!! alapvető, mindenre kiterjesztett gazdasági, pénzügyi reformokra van szükség! mégha a Brendel Mátyásnak esetlegesen más ia a véleménye !!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.26. 11:38:35

@mikimackó: "alapvető, mindenre kiterjesztett gazdasági, pénzügyi reformokra van szükség! mégha a Brendel Mátyásnak esetlegesen más ia a véleménye !!! "

te sem olvasol, csak anyázol.

ezt írtam a cikkben:

"Ha ez az ország értelmes, akkor lehet itt választást nyerni azzal a programmal, hogy viszaállítják a többkulcsos adót, ezzel csökkentik a szegények adóját, kigyomlálják az alaptörvényt, újra alkotmányt csinálnak belőle, visszaállítják a köztársaságot, a fékeket, és ellensúlyokat, eltörlik a különadókat, bevonzanak több befektető tőkét, és munkahelyet teremtenek. Azzal kell tudni választást nyerni, hogy oktatási és egészségügyi reformokat tervez a demokratikus baloldal. Hogy megcsinálják a számlás nyugdíjrendszert, hogy visszaadják az einstandolt magánynyugdíj-vagyont az embereknek, és hasonlók. "

megfigyelt 2015.04.26. 12:18:33

Rendkívűl egyszerű lenne fedezetet találni ,csak ORBÁN miniszterelnöknek meg kellene valósítani a 2009 -őszén tett ígéretét,""VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ"" a nyugdíj kiadás csökkenne éves szinten 400 milliárd ft körűli összeggel és kialakulna egy befizetés arányos FENNTARTHATÓ nyugdíj rendszer és akkor a FIDESZ népszerűsége 20% ot csökkene mint 2009 őszi kijelentésekor,innen lőttek a 2018 évi választásoknak.
Értelmes dolog nem várható BARMOKTÓL akik az egykulcsos adót igazságosnak tartják.
Nyugdíjasként felháborítónak tartom a 2002-utáni indokolatlanul magasan megállapított nyugdíjakat aki 2002-után ment nyugdíjba és 30 %-al kevesebb ADÓ-JÁRULÉKOT fizetett az 40%al magasabb nyugdíjat mint aki az első ORBÁN kormány ámokfutása alatt ment nyugdíjba-

integrans 2015.04.26. 12:23:31

A helyzet az, hogy az alapjövedelemmel lehetséges és szükséges a gazdasági önrendelkezés biztosítása. Tehát jogállami szükségszerűség is alapjövedelem bevezetése.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.26. 13:23:24

@integrans: nincs olyan jogállami elv, hogy mindenkinek kötelező ingyenpénzt adni.

R. Igor Mortis 2015.04.26. 14:24:04

Komolyan mondom hihetetlen.
Ezren meg tudják szakérteni az orbitális baromságot.
Nem kell ezerféle szociális juttatás, ahogyan nem kell az alanyi jogon járó alapjövedelem sem.
Normális ember mindegyikről tudja, hogy az épp aktuálisan hatalmon lévő, vagy hatalmi pozícióra pályázó szervezetek (pártok) bűvésztrükkjei annak a valódi ténynek az elkenésére, miszerint soha nem fog az állampolgár tiszta körülmények között, versenyképes jövedelmet kapni (néhány kivételtől eltekintve), hanem marad minden a régiben, esetleg egy-egy réteget megcéloznak ilyen-olyan mondvacsinált és átcsoportosított pénzekkel. A nyugdíjbűvészkedéssel a nyugdíjas szavazókat, a gyerekek után adható baksissal a családosokat, ezzel az alapjövedelemmel meg el akarják kápráztatni azokat, akiknek 50000 Ft az elvtelenségig nagy összeg (sokan vannak sajnos).

Utálom a kinyilatkoztatásokat, de ennyi tömény marhaság mellett nehéz szótlannak maradni.
Tisztességes munka, és valóban motiváló bér. Ennyi kell, nem több, de nem is kevesebb. Érjék el, hogy a brutto és netto illetmény között ne legyen 15%-nál nagyobb különbség. Ne ilyen világtól elrugaszkodott, elmeroggyant monomániákra fordítsák a pénzt, mint a foci (ami jó ötven éve nem mutatott fel semmit, meg amúgy is baromság, de ha ennyi felesleges pénz van az országban sportra, akkor legalább teljesítményarányosan. szarból nem lesz vár), vagy a világbajnok árakon készülő utak(pusztai alagút eh?), vagy a fizetős elkerülők (azóta nem kerülök el, bemegyek kormolni akár háromszor annyiért is, mert dacból, azért) és a többiek.

Ez nem más, mint szarkenés, amely mögött nagy összegek vándorolnak egyik zsebből (leggyakrabban ország) másik zsebbe(leggyakrabban tűzközeli politikus illetve haver), miközben egyben gumicsont is, melyről posztokat és cikkeket tesznek ki igazi zsurnalisztának kevéssé nevezhető emberek, ahelyett hogy kíméletlenül átvilágítanák a politika és a gazdaság ilyen-olyan összefonódásait. Mondjuk ahhoz szakértelem, bátorság és munka kell.

R. Igor Mortis 2015.04.26. 14:28:51

@integrans: Amikor hatodik elemiben befejezte a tanulmányait a delikvens, akkor önrendelkezett egész életére. Szopóágon lesz, amíg él. Nem vagyok hajlandó megfinanszírozni az életét amit akkor már elszabott. Ő ment csavarogni míg én tanultam. Bűnözni, míg dolgoztam, hogy tanulhassak.

Szóval alanyi jogon lehet hülye, és semmilyen szociális elv nem mondja ki, hogy az elhivatott, vagy csak éretlenségből elkövetett önsorsrontás után bárkit is fel kell karolni, és egyéb, felelősséggel élő emberek pénzét oda kell adni neki.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.26. 16:14:05

@R. Igor Mortis: azért ne haragudjál már, de ha valaki sok évtizedig dlgozott, akkor nem egészen elvetemült ötlet, hogy illese meg nyugdíj, és az sem, hogy ez azért ne legyen már embertelenül kis juttatás.

hasonlóan ha valaki elég ideig dolgozott, és átmenetileg mondjuk egy fél évre munkanélküli, akkor illesse már meg segély! és ez is legyen tisztességes! mert van olyan, hogy valaki munkaképes, találna munkát, csak ki kéne addig segíteni. vagy például az egyik albérletből át kéne költöznie a másikba, egy egészen más városban. ez azért nem megy ingyen.

vagy ha valaki elég sokat dolgozott, és aztán utolérte egy baleset, mert éppenséggel olyan a munkaköre, vagy csak elütötte egy autó önhibáján kívül, akkor azért jusson már neki valami!

szóval a szocilis juttatások egy jelentős része értelmes. az alapjövedelem pont azért hülyeség, mert ettől függetlenül osztogat fűnek és fának

Lajos Csánó 2015.04.26. 17:33:02

Amint sikerülne bevezetni,rögtön lennénk 12 millióan!

2015.04.26. 18:12:53

Na én kiszámoltam ezt az alapjövedelmi cuccost és az jött ki , hogy mint egyedülálló egy gyerekkel, kb ezer Ft.--al lenne több a zsebembe, kivéve akkor, ha eltűnnék a feketegazdaság kétes bugyrában .
Viszont lenne egy rakás közalkalmazott aki önszántából felmondana csak azért, mert 20 ezerrel többért nem rohad 8 órában egy munkahelyen sem . Tehát ezeknek nem kellene végkielégítést adni meg fizetést sem a továbbiakban .
Kizárólag a sok gyerekkel rendelkező megélhetési gyerekszülők járnak jól az egész alapjövedelmi dologgal .

2015.04.26. 18:14:29

Meg talán azok a vidékiek, ahol jelenleg 24 ezer ft-ért gályáznak a földesúr polgi földjén a közmukiprogramban .

R. Igor Mortis 2015.04.26. 19:26:40

@Brendel Mátyás: Jó, ezek a speciális esetek. Persze részben revideálom magamat. De az is megfigyelhető, hogy mindig a speciális esetek miatt szív a többség az országban.

R. Igor Mortis 2015.04.26. 19:28:11

@Diorella Queen: akik hatványozzák a nyomorukat néhány apró mozdulattal.
Legalább családbarát az intézkedésterv. Ezt cinikus értelemben értem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.26. 19:46:53

@R. Igor Mortis: a speciális esetek összességében a többség kzelében van.

integrans 2015.04.27. 11:46:47

@Brendel Mátyás:

nem ingyen pénzről van szó, hanem az újraelosztásból származó jogos társadalmi részesedésedről.

integrans 2015.04.27. 11:49:21

@R. Igor Mortis: akkor mondd ezt a tőkejövedelemből élőknek is. Vagy ha továbbra is az emberietlenséget támogatod...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.27. 18:57:59

@integrans: de ingyenpénzről. aki nem fizet be, annak a jogát az újraelosztásban meg lehet kérdőjelezni, és csak indokolt esetben adni neki.

integrans 2015.04.28. 13:38:03

A pénz, az egy közhasznú, közbirtokos, a megélhetést, a szükségletekhez hozzáférést biztosító eszköz elsősorban és eredetileg. - Amikor ennek az eszköznek az alapszintű használatából milliók kirekesztve vannak, akkor mindez egy őrülten berendezett emberiségellenes, csalárd életberendezkedésre utaló közhelyzetet mutat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.28. 19:24:36

@integrans:

"A pénz, az egy közhasznú, közbirtokos,"

a faszt, hülyegyerek. a pénz elsősorban magántulajdon.

"Amikor ennek az eszköznek az alapszintű használatából milliók kirekesztve vannak"

nem. mindenkinek joga van pénzt keresni.

a kommunizmus megbukott, kishülye, és pont azért, mert ha mindenkinek megpróbálnak juttatni, akkor nagyon sokan nem dolgoznak rendesen.

integrans 2015.04.29. 14:06:49

@Brendel Mátyás: ez ölég régi kényszerképzet, amit leírtál...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.29. 18:51:18

@integrans: "ez ölég régi kényszerképzet, amit leírtál..."

akkor légyszíves, átutalni a pénzed az én számlámra, te baromarcú!:)

Bainoc (törölt) 2015.05.05. 22:06:23

Alapjövedelem

Alapvető felállás az,hogy országnak vannak bevételei és kiadásai.Hosszabb távon egyetlen kormány sem tud többet költeni mint a bevételei.Most tulajdonképp azt akarják,hogy több pénzt kapjanak az emberek, több legyen szociális kiadás, ami növekvő bevétel hiányában nem lehetséges.A gazdaság fejlesztésén keresztül lehet csökkenteni szociális kiadásokat.Gazdaság növekedése növekvő bevételeket eredményez, emellett csökkenő szociális kiadásokat, foglalkoztatás növekedése miatt.Alapvető probléma az országban,hogy nincsenek nemzetközileg versenyképes termékeink, illetve az az általános felfogás,hogy szorgalommal,innovációval,költségracionalizálással előre nem lehet jutni.Általánosan elterjedt nézet,hogy ügyeskedéssel és protekcióval lehet csak érvényesülni.Versenyképesség javítása helyett államosítás zajlik annak minden kockázatával.Egy esetleges államcsőd esetén a válság mélyebb,nehezebben megoldható lesz.Problémák megoldása, érvek ütköztetése helyett, a problémák elől való menekülés a jellemző (el kell hagyni az országot,aki értelmes elhagyja stb.), illetve különféle ellenség kép gyártása zajlik bűnös bal vagy jobb oldal vagy külföld eu stb. Probléma megoldása mindkét oldalnál kimerül abban,hogy ha mi kerülünk hatalomra akkor minden jó lesz.Le kell adni egy szavazatot és akkor megoldódik minden ahelyett,hogy versenyképességet javító intézkedéseket hajtanánk végre.Pl beruházások támogatása,thermál energiára alapozott termelés (üvegház,áramfejlesztés stb).

Elemzés 3.táblázat hemzseg hülységektől pl. 100 milliárd forrásnak jelöli meg holott -42 miliiárdos csökkentést tervez, így 42 milliárdos hiányt növel.

Ráadásul olyan társadalmi problémát nem old meg, mint az anafabétizmus,deiáns viselkedés visszaszorítása stb.Hülye pénztől még hülye marad.

Paks 2

Szükségszerű ugyanis reaktor blokkok elavulása miatt újakat kell beállítani,megújuló energiából lehetetlen pótolni időhiány miatt, másrészt mennyiségileg sem.Növekvő gazdaság növekvő energiaigényt indukál ezért kizárólag megújulóból pótolni lehetetlen illetve ezek termelése nem folyamatos,ingadozó.Szóba jöhetnének égető erőművek,de ezek szóba se jöhetnek,mert MSZP vezette kormány eladta Co2 kvótánk nagy részét megágyazva Paksnak.

"Ami a szegénység csökkentését illeti. Magyarorszgágon, a szegénység az elmúltötévben például az egykulcsos adó miatt nőtt. Ezáltal a gazdagoktól kevesebb pénzt szednek be, így a szegényektől nyilván többet. A többkulcsos adó visszavezetésével a szegények adóját lehet csökkenteni. Ez a helyes baloldali megoldás."

Ez több indokból is megmosolyogtató.Gazdag embereknek saját cégük van,saját maguk határozzák meg fizetésüket.Ezer módon tudnak SZJA fizetés nélkül jelentős jövedelemhez jutni,törvényesen egy jó könyvelő megoldja.SZJA kétkulcsos határa 200 ezer bruttó lenne,tehát aki 210ezer BRUTTÓT keres az már gazdag ember.Aki 131 ezernél többet visz haza az gazdag.Érdekes...

Másik szempontból kontraszelektív a kétkulcsos adó és igazságtalan mert:

200e ft 16%-os SZJA
200 001 40%-os SzJA

Valakinek 200ezer forint az SZJA alapja haza visz.168 ezret
Megemelik fizetését 20%-al. Mondhatná nem semmi végre. 240 lesz SZJA alapja 96 ezer lesz szja, így 136 ezer forintot vihet haza úgy,hogy munkáltató bérköltségeit jelentős mértékben megemelte a dolgozó ennek ellenére kevesebbet visz haza.Ebben, mi jó őszintén?

Értelmes ember azt fogja látni sávos adózásnál,hogy minél többet keres annál nagyobb mértéket vonnak el,ezért egyre kevésbé éri meg többlet munka, többlet ráfordítás, hisz egyre nagyobb mértékben von el az állam.Ráadásul sávugrásnál kevesebbet visz haza, mint fizetés emelés előtt. Ezért nem is lehet csodálkozni azon,hogy volt a hivatalos fizu,meg a boríték illetve ellenérdekelt abban az ember,hogy többet dolgozzon.A legjobb megoldás az egy sávos adózás,mert
minden többlet munkáért járó haszonból részesülni tud, míg a sávosnál egyre csökkenő mértékben.
Erkölcsileg is kifogásolható,mert az alacsony jövedelműek kevesebbet adóznak,míg képzettebb nagy felelősséggel,magas iskolázottságúak többet fizetnek be .Ráadásul magasabb fizetéssel rendelkezők többet fizetnek be eleve egy kulcsos adónál és az igazságosság jegyében még többet követelnek.Pl. 16% adó.100 ezer forintos befizet 16 ezret, 1 milliót kereső 160-at és erre azt mondják,hogy igazságtalan fizessen be 400 ezret.

Jövedelem különbséget nem pénz okozza hanem az értékrendszerünk.Az a hit táplálja, hogy szemét szedés kevésbé fontos, mint részvényeket árulni, ami tulajdonképp gombok nyomogatásából áll.Orvos,tanár kevésbé fontos mint egy top manager,egy melós munkája kevésbé fontos mint egy főnöké.Pénz csak érték közvetítő, megmutatja,hogy adott korban mi fontos/ mi értéktelen. Régen C64-es gép vagyont ér, ma értéktelen semmi. C64 ugyanazt tudja mint amikor az elsőt gyártották.Nem ő változott, mi változtunk.

Sylvester94 2015.05.10. 14:04:03

@integrans: ez, amit leír a maga által belinkelt cikk, tulajdonképpen egy óramű precizitásával működő pozitív spirál - de egy elképesztően kockázatos spirál. Ahhoz, hogy ez ne temesse maga alá a gazdaságot, ahhoz egy erős és folyamatosan fejlődő gazdaság, valamint az így keletkezett pénz lehető leghatékonyabb felhasználása szükséges. Jó is, hogy hivatkozott a cikk a japánokra: a japán gazdaság évről évre megbízhatóan hozza azokat a számokat, amik alapot adnak ennek a kockázatnak a bevállalására, a világ egyik leggyorsabban fejlődő, legerősebb gazdasága.

Viszont azért legyünk őszinték: mi, magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy minden pénzt arra költünk, amire kell... ráadásul a gazdaságunk még mindig nagyon nyitott és gyenge lábakon áll - a mi gazdaságunk összeomlana a fizetésképtelenség miatt még azelőtt, hogy az adósságpénzből származó pozitív hatások megmutatkozhatnának.

2015.05.10. 22:49:04

Csodálatos érvelés: álmodozás, álmodozás és álmodozás, nem lehet és kész. Ehhez képest olyan liberális közgazdászok, mint Hayek vagy Surányi is támogatják az elképzelést.

A különadók kizárólag a bankszférát érintenék és nem olyan brutális mértékben, ahogy most. Ilyen adók léteznek máshol is. Az alapjövedelem által generált piacbővülés ennek sokszorosát hozná, ebből adódik az áfabevétel növekedése is. Az adócsalásokat, offshore kivitelt meg kell szüntetni, itt többek szerint is ezermilliárd nagyságrendű tételek úsznak el. Ez független az alapjövedelemtől.

Az alapjövedelem most is létezik különböző szocális transzferek formájában, csak szétszórt, bürokratizált és nem jut el rendesen minden rászorulóhoz. Kialakulása szükségszerű, mert egyre kevesebb embernek tudunk munkát adni.

De leginkább azt nem értem, hogy állítólagos baloldaliságod ellenére miért vagy ennyire dühödt ellenfele ennek az eszmének? Amikor még az MSZP-ben is szép számmal vannak hívei? Ennyire fontos a kenyérféltés, a "nem-mi-találtuk-ki" szindróma?

2015.05.10. 22:56:13

@Bainoc: Édes jó istenem, azt az egyszerű tételt nem ismered, hogy az SZJA sávos? Tehát a példádban 200 e-ig mindenki ugyanannyit fizet, aki többet keres, mindenképpen többet visz haza.

Éppenhogy az egykulcsos adó az igazságtalan, a kétkulcsos is eléggé az, a PM javaslatában valójában 3 kulcs lenne, egy nulla kulcsos alsó sávval, ezzel érnék el a 100 eFt-os nettó minimálbért változatlan bruttó mellett.

A világ minden kultúrországában progresszív adó létezik, kizárólag a keleti, oligarchák vezérelte gazdaságokban tudták ezt keresztülverni. Ennek számos indoka van, még gazdasági szempontból is jobb a progresszív adózás.

Tblog 2015.05.11. 00:53:30

Nem rossz írás. Meg ha annyira nagyot akarnak az ÁFÁ-val variálni, akkor töröljék el és kész. Hirtelen lenne egy 27%-os életminőség javulás. Mindjárt másképp nézne ki a helyzet.

Tényleg csak álmodozás az egész. Volt MSZP-sekből álló mikropártok nagy dolgokat puffogtatnak.

Meg ez a "mindenkinek jogában áll zilliómiliócsilliárd forintból élni". Persze, nekem meg jogomban áll hogy rám költsék a befizetett adómat és a családomra, ne másokra. Vagy aki dolgozik annak nincs ilyen joga?

Sylvester94 2015.05.11. 02:01:33

@iii: az utolsó kérdésedre egyszerű a válasz: Surányiék azért támogatják, mert ők vérbeli liberálisként a lehető legjobb megvalósulási lehetőséggel számolnak, viszont a szerző azért utasítja el élesen, mert ő vérbeli magyarként a lehető legrosszabbal számol.

De engem még nem is az olyan tételes marhaságok zavarnak igazán, mint a III. pont - ami egy olyan 193 milliárdos pénzügyi forrás az Alapjövedelem számára, aminek a létét majd az Alapjövedelem hivatott megteremteni... vagy a pénzügyi szervezetek különadója, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy a mostani költségvetésből kiírnak 144 milliót, amiből 100 az Alapjövedelem forrásai közé kerül, a többit meg elengedik. Vagy az olyan, "vagy meglesz, vagy nem"-féle tételek, mint az áfacsalások elleni fellépés 75 milliója vagy az offshore adóelkerülés 25 milliója. Vagy a versenypiaci cégekben lévő tulajdon fokozatos értékesítése. ami azt jelenti, hogy ez a 65 milliárdos tétel egyszeri bevételen alapul, ergó egy év után elfogy.

De engem még csak nem is ezek zavarnak igazán. Hanem az, hogy ezek egy olyan kiadási tételre mennek el, ami nem fog pénzt hozni az állam konyhájára - és persze, lehet kérdezni, hogy miért hozna, hisz nem is ez a célja... igaz. De ha az állam nagy nehezen levakar 1000-2000 milliárdot magáról, abból nem a gazdaság fejlesztését kéne finanszírozni? Miből javítsuk a gazdasági mutatókat? Miből teremtsünk pluszpénzt a kórházak renoválására, a kórházi dolgozók fizetésének emelésére? (Aminek szintén lenne gazdasági vonzata, hiszen rengeteg kórházi dolgozó vándorol ki Magyarországról, ami az államnak (is) több szempontból káros.) Miből teremtsünk pluszpénzt az oktatásra, aminek a fejlesztése nélkül szintén nem létezik tartós konjunktúra?

Az én véleményem szerint az Alapjövedelemmel nem az a baj, ami a célja, mert az nemes cél: megvédeni a szegényeket. Azonban ennek még a legjobb (tehát a legjobb, nem a legrosszabb) esetben is az az ára, hogy a gazdasági fejlődés, a felzárkózás lehetséges forrásaitól megfosztjuk magunkat, ami az én véleményem szerint túl nagy ár. Úgy meg végképp, hogy még arra sincs teljes garancia - sőt! - hogy eléri a célját.

2015.05.11. 17:26:57

@Sylvester94:

193 mrd: igen, az alapjövedelem pótlólagos keresletet teremt, ez nem csapódik le a bankokban és nem költődik el külföldön, emiatt ÁFA-többlet keletkezik.

Az áfacsalások és offshore megtakarítások ennél nagyságrenddel többet hozhatnak, Pogátsa Zoltán pl. több ezer milliárd forintot emleget.

privatbankar.hu/ado/dobogos-helyen-magyarorszag-az-egy-fore-juto-offshore-penzek-listajan-249199

A különadó kérdése tényleg következetlen, a privatizációs bevétel valóban egy idő után elfogy (bár ez utóbbi viszonylag hosszabb ideig tart). Viszont számos tétel van, amivel lehet növelni a bevételeket, pl. ingatlan- és vagyonadó, örökösödési adó, stb.

Nem hoz pénzt az államnak: senki nem állította, hogy az alapjövedelem mindent megold. Nem oldja meg az oktatást és az egészségügyet, a két legfájóbb pontot. Viszont jelentősen enyhíti az emberek szenvedését. Az államnak nem az a célja, hogy a gazdaság jól működjön, hanem hogy az emberek jól éljenek.

Az alapjövedelem bizony segíti a gazdaság növekedését, mert növeli a keresletet, növeli a belső piacot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.05.11. 18:29:59

@iii: @iii: nem érdekelnek a nevek, ha egyszer érveitek nincsenek. a költségvetési bevételi rész álmodozás. Surányi ezt nem nézte.

"A különadók kizárólag a bankszférát érintenék és nem olyan brutális mértékben, ahogy most."

no és ebből a kevesebb bevételből akarsz több kiadást finanszírozni?! látod milyen hülye vagy?!

" Az alapjövedelem által generált piacbővülés"

álmodozás. a Fiezs is ezt álmodta az egykulcsos adóval, kiderült, hogyha az embereknek pénzt osztanak, nem feltétlenül költik el, pláne nem belföldön.

" Az adócsalásokat, offshore kivitelt meg kell szüntetni"

persze-persze, mert ez csak egy törvény kérdése. mintha az adócsalás jelenleg törvényes volna, ugye?! hogy a faszban akarod megszüntetni, ember?!

"Az alapjövedelem most is létezik különböző szocális transzferek formájában, csak szétszórt, bürokratizált és nem jut el rendesen minden rászorulóhoz. "

máshogy elmondva ugyanezt: nem szórják nyakra-főre.

"Kialakulása szükségszerű"

nem szükségszerű.

" mert egyre kevesebb embernek tudunk munkát adni."

még nem tartunk ott.

"De leginkább azt nem értem, hogy állítólagos baloldaliságod ellenére miért vagy ennyire dühödt ellenfele ennek az eszmének? "

mert egy irreális baloldali eszme árt a baloldalnak és az országnak. lehet hülye baloldali ötleteket mondani, nem fogom csak azért támogatni, mert baloldali. itt nincs frakciófegyelem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.05.11. 18:32:57

@Sylvester94: így van. ha már összeszedünk valahonnan 100 milliárdokat, akkor oktatásra és egészségügyre kéne költeni. nem arra, hogy soha nem dolgozott Józsinak több cigire és alkoholra legyen pénze, és el se kelljen mennie a polgármesteribe érte.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.05.11. 18:36:44

@iii:

" ez nem csapódik le a bankokban és nem költődik el külföldön, emiatt ÁFA-többlet keletkezik."

már miért ne csapódna le bankokban, külföldön, sőt, fekete kereskedelemben?! ráadásul még 27 százalékos ÁFÁval is csak 27 százaléka jön vissza.

adjál már nekem 10 millió forintot, megígérem, 27 százalékát visszaadom, nagy üzlet neked!:)

"Az áfacsalások és offshore megtakarítások ennél nagyságrenddel többet hozhatnak, Pogátsa Zoltán pl. több ezer milliárd forintot emleget."

ez az álmodozás.

"számos tétel van, amivel lehet növelni a bevételeket, pl. ingatlan- és vagyonadó, örökösödési adó, stb."

ezek ugye mind fékezik a keresletet és a gazdaságot.

be akarsz szedni az emberektől pénzt, hogy ész nélkül szórd az embereknek. baromság.

Sylvester94 2015.05.12. 08:24:48

@iii: nem válaszolt a kérdésre: maga szerint amíg ez a pótlólagos jövedelem meg nem jelenik, addig ki fizeti ki az Alapjövedelmet és miből? Ugyanez igaz az áfacsalások és az offshore-megtakarítások visszanyerésére: ezek csak feltételes jövedelmek, amik, ha minden jól alakul, meglesznek - de ha nem alakul minden jól, akkor ki fizeti ki az így kieső 100 milliót és miből?

Ami az állam céljait illeti: amire én rá próbáltam világítani, hogy az Alapjövedelem rövid távon (legjobb esetben) hoz egy kicsi hasznot - azonban azok a pénzek hosszú távon nagyon hiányoznának a gazdaság fejlesztésénél, és jóléti államot végső soron csak fejlett gazdaság teremthet. Nem véletlenül gondolkodtak már el sokan azon, hogy mivel lehetne pótolni a nyugdíjrendszert, mert (azon túl, hogy hosszú távon most már fenntarthatatlan) óriási pénznyelő az is.

2015.05.14. 17:07:20

@Brendel Mátyás: Matyi fiam, magad is bevallod, hogy síkhülye vagy a közgazdasághoz, most mit vitatkozzam veled? (Ez a te stílusodban történt válasz.)

Éppen az a különbség az egykulcsos adó és az alapjövedelem (meg a progresszív adó) között, hogy az utóbbit a szegényebbek nem felhalmozásra, luxusutakra és importcikkekre költik, hanem többnyire a helyi piacon élelmiszerre, rezsire és használati cikkekre. Ebből következően ez keresletet,, így piacbővülést, így ÁFA-növekedést generál.

2015.05.14. 17:28:18

@Sylvester94: Az áfanövekedés szinte azonnal megtörténik, de nyilván lesz egy időbeni különbség, amíg a többi változások megtörténnek. Ezt hitelfelvétellel vagy egyes beruházások visszafogásával kell áthidalni. Megoldható, na most mondd, kevesebb stadion épül az országban...

Az áfacsalás és offshore tételek igen-igen korlátozattan vannak figyelembe véve. Ezek a tételek folyamatos jellegűek, mert minden évben százmilliárdok tűnnek el így.

Az alapjövedelemre elköltött pénzek jó helyre mennek és részt vesznek a gazdaság fellendítésében. A nyugdíjrendszert nem lehet pótolni, azt folyamatosan módosítani kell, ahogy az emberek életkora növekszik.

Itt ugyanolyan elvi különbség van,mint az egykulcsos és progresszív adózásnál. Elvileg mindkét rendszerben lehet működtetni az államot, csak kérdés, hogy a javakból ki-ki milyen arányban részesül, illetve a terheket ki milyen arányban állja. Svédország vagy Ausztria 50% feletti SZJA-kulcsok mellett is nemhogy működik, de igen sikeres. Ha nem elegek azok a források, amely a tervben szerepelnek, akkor lehetséges egyéb forrásokat találni, például ingatlan- vagy vagyonadó, örökösödési adó (aminek a megszüntetése eleve nonszensz és egyben mindent elmond a KDNP baloldaliságáról).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.05.16. 20:23:44

@iii: "Éppen az a különbség az egykulcsos adó és az alapjövedelem (meg a progresszív adó) között, hogy az utóbbit a szegényebbek nem felhalmozásra, luxusutakra és importcikkekre költik, hanem többnyire a helyi piacon élelmiszerre, rezsire és használati cikkekre."

ugyan miért a jó kurva anyádat?! pénz, pénz. nem fogják másra költeni azért, mert máshogy hívod, faszfejkém.

2015.05.17. 22:52:02

@Brendel Mátyás: A te kurva anyádat, azt amelyik sanghájban volt táncosnő és kétforintér t szopott! Menja a picsába, tahó állat, részemről befejeztem a blogodat meg téged is, te nem vagy kultúrember.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.05.18. 19:40:50

@iii: érdekes, hogy milyen pontos elképzeléssel rendelkezel sanghajban az ilyen produkció áráról. csak nem anyukád mesélt?!:)

egyébként Sanghajban annyira a forint a fizetőeszköz, mint amennyire értelmes ötlet az alapjövedelem.

a következő nettó személyeskedésért, azaz érv nélküli kommentnél kidoblak.
süti beállítások módosítása