Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Bajnai populista fordulata, avagy csak populizmussal lehet legyőzni Orbánt?!

2013.06.15. 12:06 | Brendel Mátyás | 25 komment

Címkék: választás választások program facebook populizmus propaganda bajnai ígéretek együtt2014

k-medium.jpg

Ezt a cikket beküldtem a Népszabadságba, ahonnan szokás szerint nem is válaszoltak. Majd a Magyar Narancsba is. Tisztességes vagyok, párhuzamosan nem küldöm be sok helyre, pedig az volna az egyszerű. A Narancsban elutasították azzal, hogy nem elég jó. Ugyanazon a napon a Narancsban többek között ez a cikk jelent meg: Áldd meg, Isten, a rendőrséget!, amivel nem az a baj, hogy nem értek vele egyet, hanem, hogy hát ha ez a színvonal, akkor mire verik a nyálukat?!
Persze a dolog nem színvonalról szól, hanem arról, hogy a magyar sajtó, csakúgy, mint a magyar politika, és az egész magyar társadalom nagy része korrupt. A trafikmutyihoz hasonlóan működik az újságosmutyi, a televíziós mutyi, a pályázati mutyi, és még annyi más mutyi. És hiába ír ilyen és olyan újság kritikus cikket a korrupcióról, ha náluk is ugyanaz megy. Ugye "a mi kutyánk kölke akár oda is szarhat a Magyar Narancs közepére, neked viszont nem tesszük ki a cikked. Nincs protekció, nincs cikk." Amíg a sajtóban ez megy, és szemet hunyunk mindezek felett, addig ez az ország nem újul meg.

***

Ha a potenciális szavazó figyelmesen visszagondol mondjuk az elmúlt egy év választási kampányára – mert ugye közhely, hogy ma már négy évig állandó választási kampány zajlik -, akkor idén tavasszal egy meglehetősen markáns stílusváltást fedezhet fel Bajnai és az Együtt2014 propagandájában.

Bajnai állandó eposzi jelzője ugye valami olyasmi lenne, hogy szerény, megfontolt, nyugodt. Ezek a tulajdonságok nagyrészt nem is változtak, ezek vagy Bajnai tényéleges tulajdonságai, vagy olyan felvett szerepek, amelyeket mindig is, ma is eljátszik, mivel ma is nyerő stratégiának tartja. Véleményem szerint egyébként Bajnai nagyrészt ilyen, és kisebb részt rájátszik. A rájátszást azért mondom, mert lesz egy kivétel, ld. lejjebb!

Amiben lényegesen változott a stílus, az más. Bajnai őszig nagyon markánsan, tavaszig pedig még mindig kitartóan egy olyan politikai irányvonalat vitt, amely a megfontolt, felelős politizálást választotta, az emberek értelmét célozta meg. Ebben egyébként Gyurcsánnyal és a Demokratikus Koalícióval hasonló nézeten voltak, és az MSZP volt az, amely korábban is hajlamosabb volt nagyokat mondani. Gyurcsány sokszor mondogatta, vagy írta, hogy Orbánt nem szabad ugyanazzal a populizmussal legyőzni, mint amelyikkel 2010-ben nyert. Hogy nem elég az, ha legyőzzük a saját eszközeivel, aztán 4 évig csupán elfoglaljuk az országot, hogy aztán megint ők jöjjenek a populista kampánnyal, és 4 évig ők foglalják el az országot. Az nem visz előre, hogy 4 évente oda-vissza ráncigálják az országot, többek között azért, mert eleve populista kampánnyal nyertek, azaz valódi reformoknak nincs alapjuk a kampányban.

A Demokratikus Koalíció máig kitart emellett, és azt kell, hogy mondjam, hogy miközben sok mindenben kritizálhatnám őket (nem teszem, ez a cikk nem erről szól), ez az egy tulajdonságuk nagyon helyes. Magyarország szomorú helyzetét mutatja, hogy ilyen politikával ma Magyarországon nagyon kevés százalékot lehet hozni. Valószínűleg ha a DK a hibáit megtanulná kiküszöbölni, akkor többet érnének el, de akkor sem  eleget Orbán legyőzéséhez.

És az a baj, hogy nem csak a DK-nak nem elég. Ezzel szembesülhetett tavasszal Bajnai, és ez az oka a fordulatának. Tavaszig Bajnai azt hihette, hogy Orbánt le lehet racionális módon győzni, elég megjelennie, értelmes, reális politikát folytatnia, és azonnal bezsebel mondjuk húsz százalékot, és ha kell, még összefog az MSZP-vel, a DK-val, és legyőzik Orbánt egy reális programmal. Tavasszal Bajnai számára tudatosult, hogy ez így nem fog menni.

Nehéz helyzet, nehéz döntés, és Bajnai úgy döntött, hogy akkor belevág a populizmusba. Ugye emlékeznek, az olcsó tojásos plakátra ? Ez volt az a pillanat, amikor a blogoszféra, a balliberális értelmiség is kiakadt ezen, és rázúdult Bajnaira egy kiadós kritika. De a populista fordulat azért maradt, és azt se mondhatnám, hogy az Együtt2014 tanult volna az esetből : rendre követnek el hasonló bakikat, a Facebookon ontják a populista lózungos plakátokat, csak legfeljebb most már nem kritizálják őket annyian.

Bajnai végül is engedett a kísértésnek, hogy ha ez Orbán legyőzésének az ára, akkor bevállalja. És azt gondolom, itt máris kilóg a lóláb, hogy például Bajnai valójában nem az a nagyon szerény gyerek, aki nem akar ám egyáltalán miniszterelnök lenni, csak ha nagyon muszáj, és nagyon felkérik erre. Ma már ez a kérdés az összefogás egyetlen nagy nyitott kérdése, és a Mesterházyval való versengésben elég egyértelmű, hogy Bajnai hiába játszotta el ősszel, hogy ő nem jelentkezik be a miniszterelnökségre, tavasz óta bejelentkezett. Nagyon is bejelentkezett, és akarja magának a koncot, és nem engedi. A szerénység eme része csak egy szerep volt. És én nem mondom, hogy ne jelentkezhetne be, hát jelentkezzen, próbáljon meg annyi támogatást szerezni, próbálja meg a tárgyalásokon ezt elérni, csak ne lett volna álszerény !

De nagyobb bajom van nekem a populizmussal. A Facebook oldalon sorra jelennek meg az intelligencia területén kihívásokkal küszködő embereknek szóló plakátok, az Együtt2014 oldala mellett a Bajnai Gordon oldal is beüzemelt. Ugyanúgy megjelennek a családi képek, ugyanúgy kimegy a gátra homokot lapátolni. De a legnagyobb bajom mégis a plakátokkal van, amelyek hivatkozás, forrás nélkül állítgatnak dolgokat, és sokszor olyan dolgokat, amik csak hatáskeltők, nem ténykérdések, nincsenek mögötte adatok, és nem az emberek eszére, hanem az érzelmeikre hatnak. Vagy csak üres jelszavak, amelyek mögött nincs semmi.

És ez nem csak a Facebookos admin hibája. Nyilván ő is benne van a játékban, de a plakátot valaki megalkotta, van valami designer csapat, akiket bizony Bajnai tudtával kellett, hogy kinevezzenek. Az egész agymosó kampány Bajnai beleegyezésével történik, máshogy nem is lehetne. Egy ekkora kampány esetén biztosan nem.

Ráadásul az egész dolog egyelőre nagyon is eredménytelennek tűnik. Bár az Együtt 2014 Facebook oldala dinamikusan nő, nehéz lenne megmondani, hogy ez eme populizmus miatt van-e, vagy fizetett hirdetés miatt. Plauzibilisnek látszik azért, és így értelmetlen lenne erősködni ellene, hogy a populizmusnak van szerepe a Facebookos növekedésben. Ugyanakkor ez a közvélemény-kutatóknál nem tükröződik az Együtt2014 támogatottságának jelentős növekedésében. Tehát a Facebookos populizmussal mintha csak létező támogatottságot söpörnének be, és mintha nem érnének el újabb célközönséget. Ilyen kevésért eladni a lelkét Bajnainak pedig egészen biztosan nem jó ötlet.

Én mostanában már azt gondoltam, hogy 2006 és 2010 után már csak túl van az ország azon, hogy ennyire nyíltan populista lózungokkal lehessen behálózni embereket. Az igaz is, hogy a szavazók láthatóan ma már nagyon nehezen dőlnek be bizonyos ígérgetéseknek. Emiatt van a sok bizonytalan szavazó. És ez idáig helyes is.

A helytelen az, hogy eme bizonytalan, szkeptikus állapotból még mindig nem a megalapozott programokkal lehet kihozni a semleges szavazót. Még mindig ott tartunk, hogy mivel ez nem megy, ígérgetéssel és populizmussal próbálkoznak a politikusok. Abban az értelemben kénytelenek, hogy az értelmesebb módszer nem nagyon sikeres. És ebben a szavazó a hibás. Mintha a szavazóknak még mindig, akárhogy is, de valami  megváltóra, messiásra lenne szüksége, akiben hisz, ahelyett, hogy józan programokra szavaznának. És ez azért szomorú. Mert az ország ma csak odáig jutott el, hogy nagyon nehezen lehet populizmussal mozgósítani, de csak azzal lehet, értelmes programmal még mindig nem.

Pedig 2006 után évekig az volt a legfőbb téma, hogy « ezek hazugsággal nyerték a választást ». 2010 óta meg hát azért mégiscsak az a tanulság, hogy a Fidesz egy még nagyobb vetítéssel nyerte a kétharmadot. Hát most akkor miért kell még mindig a populizmus?!

És értem én, Bajnai azt gondolja magában, hogy csak nyerjük meg valahogy a választást, ha kell populizmussal, majd utána csinálunk egy rendes kormányt. De hát 2006-ban Gyurcsány is bizonyára ezt tervezte! És még az is lehet, hogy 2010-ben Orbán is. Bár ennek kevesebb esélyt adok. És az a helyzet, hogy a dolog nem működik. Azért nem, mert a populista kampánynak megvannak a következményei. Méghozzá kétféle nagy következménye van.

Az első, hogy a kampányban olyan emberek kerülnek hatalomba, olyan emberek kerülnek a pártban irányító pozícióban, olyan emberek kezdik el irányítani a pártot, akik a populizmust el tudják fogadni, sőt, akár anyatejként szívták magukba. A választás megnyerése után meg ezek az emberek lesznek hatalomban, megkérik a jussukat, vagy egész egyszerűen eleve ők vannak a fő pozíciókban. Az nem úgy van, hogy a populista kampánystáb a választások után átadja a helyét a józan, mértékletes garnitúrának, hogy « tessék, a munkánknak itt bevégeztetett, most ti jöttök ».

A második, hogy a választó szembesíti a kormányt az ígéreteivel. Ha ő nem, akkor az újságíró vagy riporter. És még ha a populista garnitúra önként és dalolva át is adná helyét a józan garnitúrának, ami már meg lett ígérve, az már meg lett ígérve. Választás után már nem lehet kevesebbet ígérni, nem lehet visszaszívni, akkor már az ígéret megvan. Lehet itt őszödi beszédezni, de láthatóan nem elég. Csendben kevesebbet teljesíteni is lehet, de akkor az szembesítéshez és politikai válsághoz vezethet.

És akkor azt nem látom, hogy lesz ebből a populista ellenzéki kampányból (azért az MSZP sem marad el tőlük), józan kormányzás ?! Én nem látom, hogy « Megy-é előbbre majdan fajzatom « az ellenzék választási győzelmével. Azt látom, hogy mintha valahol a 2006-os állapotot rekonstruálnák.

A Facebookon sokszor reklamáltam eme populizmus miatt. És a hozzászólók leggyakoribb válasza az, hogy "Orbán is ezt csinálja, sőt...". Ez nem menti Bajnait. A másik válasz, hogy "Igen, nekünk okosaknak ez nem kell, de a hülyéknek ez kell, tehát ezt kell csinálni." Leírtam fentebb részletesen, hogy mi a nagy gondom ezzel.

Félreértés ne essék, ha Orbánt csak így lehet legyőzni, akkor így is le kell győzni ! Ahogy 2006-környékén mondták, befogott orral is, de le kell. Legalább 2006-ig találjunk vissza az 1944-ből! De őszintén sajnálnám, ha csak ez volna a lehetőség. Mintha semmit sem tanult volna ez az ország 2006 óta. Mert a hiba eredete ott van, ha Orbánt csak populizmussal lehet legyőzni ebben az országban.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr835362489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.16. 12:39:10

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.06.15. 16:39:58

Pedig az írás jó. Kár, hogy az eddigi kommentek eltűntek. :(

Tulajdonképpen (szerintem) arról van szó, ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, hogy nincs mozgástere Bajnainak a kampányban, és így ha esetleg győzne, nagyon kicsi lenne a mozgástere a gazdaságpolitikában is.

Nem azért, mert Matolcsy a jegybankelnök, hanem azért, mert a jelenlegi költségvetési egyensúlyt unortodox intézkedésekkel érte el a kormány.Ezek együttesen sok százmilliárd forint bevételt jelentenek.

amost ha vissza akarunk váltani ortodoxba, akkor ezeket a különadókat, csekkadót, ilyesmit meg kellene szüntetni, és helyette a tényleges lakossági megszorításokat kellene bevezetni.

Namost ezzel ugye nem lehet kampányolni: Megszorítunk ugyan, de ettől beindul a gazdaság, és mindenkinek jobb lesz.

Másik út, hogy bevezetik a kétkulcsos adót, de az abból származó plusszpénzt már régen odaígérték a kiskeresetűeknek adójóváírás formájában.

Így tehát az eddig kommunikált Bajnai-programot akár Matolcsy is írhatta volna, minden marad úgy ahogy most van, kivéve, hogy bevezetjük a kétkulcsos adót, amiből havi 8-9 ezer Ft adójóváírást adunk a kiskeresetűeknek. Lásd erről:

nivo.blog.hu/2013/02/18/bajnai_program_irta_matolcsy

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.06.15. 16:56:25

Amiért szerintem nem megy Bajnainak, az a következők:

1. Amit az előző kommentben leírtam: korlátozott lehetőségek a kampányban. Eleve beszorította magát azzal, hogy első ígéretként belengetett egy havi 8-9 ezer forintos adójóváírást az alacsony keresetűeknek, aminek a forrását a kétkulcsos szja újra bevezetésében jelölte meg. És mivel a kétkulcsos szja bevezetése tulajdonképpen az egyetlen mozgástér a jelenlegi költségvetési keretek között, így nem maradt forrás az unortodox intézkedések kivezetésére: bankadó, különadók, csekkadó, telefonadó... stb. Ezeket csak közvetlen lakossági megszorítások árán lehetne kivezetni a rendszerből, de ez ugye nem lehet kampánytéma. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nincs, és nem is lehet koherens program.

2. Bajnai rossz emberekkel vette körül magát. Juhász Péter és a Milla komolytalan, és unszimpatikus figura. Az LMP szakadárok pedig megint csak egy vesztes bagázs, ha úgy vesszük, és megint csak unszimpatikus, hogy pártszakadást csináltak az LMP-ben. Abban az LMP-ben, amely sokaknak éppen a kibontakozás záloga volt 2010 után a Fidesz-Jobbik-Mszp-Lmp összetételű parlamentben.

3. Nincs pártháttér, szervezeti háttér, anyagi háttér, parlamenti háttér. Ez nagyon megnehezíti a nyilvánosság előtti folyamatos szereplést még akkor is, ha az ATV-ben minden este ők töltik ki az esti műsoridő felét. Még ezt a műsoridőt sem tudják ugyanis értelmesen kihasználni. Érdektelen témákban csűrik-csavarják a szavakat. Előremutató dolgokról nem tudnak beszélni, lásd 1-es pont.

4. Nincs harmadik pólus. Mert ugye ebből indult ki az egész történet, hogy 2010-ig végérvényesen megbukott, és el fog süllyedni az Mszp, majd azóta megbukott, és el fog süllyedni a Fidesz. A romokon pedig kialakult a harmadik pólus, ami az Mszp-t és a Fidesz-t tagadva kormányváltó nagyságú tömeggé vált, már csak meg kell szervezni a dolog politikai hátterét. Közben meg azt látjuk, hogy 10 hónappal a választások előtt és dacára az E2014 megalakulásának, még mindig a Fidesz-Mszp páros viszi el a szavazatok 70%-át.

5. Nincs egységes baloldal. Ha már nincs harmadik pólus, Bajnai megpróbálkozott a baloldal meghódításával, sikertelenül. Mesterházy szép lassan megszerzi a győzelmet baloldalod, bár valószínűleg ez csak pirruszi lesz.

6. Politikában való járatlanság. Csak a legutóbbi példa, amikor Bajnai kiment a PM-esekkel a Margitszigetre fél órára homokzsákokat tölteni...

ben2 2013.06.15. 17:03:13

A baloldali ellenzék helyzete kicsit olyan, mint a klasszikus viccben a szocialista bordélyházé: nem értik miért olyan alacsony a forgalom, mikor az összes prosti 40 éve hűséges tagja a pártnak.
Azaz nem a populizmussal vagy annak hiányával van itt a gond, hanem a hitelességgel.
És attól, mert a ballib tábor 24 órában mantrázza, hogy Bajnai, Gyurcsány vagy Masterházy hiteles, még nem lesznek azok. Lehet ezt kenegetni a végtelenségig, de akkor és csak akkor fog erőre kapni a magyar baloldal, ha hiteles figurák képviselik, akikről legalább annyit el lehet mondani, hogy eddig még egyszer sem tették tönkre az országot.
És ebben a kérdésben teljesen mindegy, hogy egyébként kinek milyen szitokszó jut eszébe a jobboldalról, mert a jobboldalnak ott a kb. 35-40%-os masszív törzsgárdája, így amíg az kitart, addig Orbánéknak nem kell hitelességi problémákkal küzdeniük. Ezzel szemben a baloldal csak a bizonytalanokból növekedhet, ami ezzel a gárdával nyilvánvalóan nem fog menni.

magyar ember teli szájjal 2013.06.15. 17:13:03

Ezek baloldaliak, mégis miért vársz józan eszet? Persze félreértés ne essék, a Fidesz is baloldali.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.06.15. 17:29:13

@ben2:

Szerintem rossz helyen keresgélsz.

Bajnai hiteles. Miért nem az szerinted? A baj éppen az, hogy ő az egyedüli hiteles figura a E2014-ben, és ő is kezdi ezt a hitelességét rombolni éppen a posztban kritizált populista fordulat miatt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.06.15. 19:47:26

@ccactus: a kommentekért bocs. újrapostoltam az írást, ezért tűntek el.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.06.15. 19:50:08

@ccactus: lehet azzal kampányolni, hogy újra két adókulcs lesz, és abból futja majd a különadók megszüntetésére, több egyetemi támogatásra, hosszabb munkanélküli támogatásra, stb. 2010 előtt futotta, vissza kell csinálni azt a rendszert.

és ennek több nyertese, mint vesztese van, tehát elvben ezzel kéne tudni nyerni, ha a szavazók nem volnának hülyék

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.06.15. 19:54:10

@ccactus:

"Juhász Péter és a Milla komolytalan, és unszimpatikus figura."

egyetértek. azt még értettem, hogy ősszel szüksége volt a Millára, de most már semmi szerepük. a milla már nem tud százezres tüntetést csinálni

" Az LMP szakadárok pedig megint csak egy vesztes bagázs"

nem. ők az LMP legnépszerűbb emberei voltak

"Érdektelen témákban csűrik-csavarják a szavakat. Előremutató dolgokról nem tudnak beszélni, lásd 1-es pont."

igen.

"4. Nincs harmadik pólus."

ott az LMP. pontosan lehet tudni, hogy hány embernek szimpatikus ez a különút: 2-3 százaléknak

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.06.15. 19:56:03

@ccactus:

" Politikában való járatlanság. Csak a legutóbbi példa, amikor Bajnai kiment a PM-esekkel a Margitszigetre fél órára homokzsákokat tölteni... "

nem, ez teljesen profi dolog. sajnos a népnek ez kell. ez is a populizmus téma, csak mondjuk ez nem totál üres dolog, szóval én ezt csak cikizni szoktam, de nem kritizálom olyan erősen, mint amikor hülyeségekkel kampányolnak

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.06.15. 19:58:21

@ben2:

"A baloldali ellenzék helyzete kicsit olyan, mint a klasszikus viccben a szocialista bordélyházé: nem értik miért olyan alacsony a forgalom, mikor az összes prosti 40 éve hűséges tagja a pártnak."

ne gyere nekem ezzel a lejárt baromsággal!

a parlament legöregebb embere Fideszes. a parlamentben a legtöbb MSZMP-s a Fideszben van. a parlamentben a legrégebben aktív pártelnök, mérvadó politikus Orbán Viktor.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.06.15. 19:59:31

@ben2: mi a faszt vársz te a baloldaltól?! óvodások politizáljanak?!

HomicideWatch (törölt) 2013.06.15. 21:14:49

Korszakváltás Bajnaival és az mszp-vel az élen? Ugyan ne nevettesetek már!

zsírvezér 2013.06.16. 07:51:10

Kár azért a szép országért... De hát akinek ilyen politikusok kellenek annak melegen ajánlom...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.16. 18:05:10

@ccactus:

Eddig sosem volt sikeres az, aki szakadárokkal állt össze és a szakadárok sem voltak sosem sikeresek.

MDF-ből kivált annak idejeén a liberális-konzervatív szárny MDNP - csőd.
MSZP-ből kivált Gyurcsány - csőd.
LMP-ből kivált a PM - csőd.

Bajnai rossz politikus, nem alkalmas erre a szerepre.

krepler 2013.06.18. 05:00:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem teljesen: harrach peter es a szakadar kdnp (ker. Dem. Szov) siker
Szakadar kisgazdik - siker
Persze ha siker a fideszben a listara felkerulni
Es persze meg fodor gabor, molnar peter, ungar klara - bar az is atlepes...
Mondjuk erdekes, h itthon a kilepes mennyire nem hoz szavazatokat...

Zsuzsa Komornik 2013.06.23. 09:32:41

Nagyon jó írás ismét kedves Mátyás! Bajnai nagyon szimpatikus, de innen a távolból is úgy érzem, mint mikor még otthon voltunk, hogy nincs mögötte / mellette / csapat. Bizony kénytelen volt váltani, megpróbálni a populista szöveget, mert nézd meg az emberek megszólalásait /nemcsak azokat, amiket azok írnak, akiket egyáltalán érdekel is, hogy valójában kik döntenek az Országházban /, a primitívség oly mértékben általános, hogy csak rövid, tőmondatok jutnak el az agyakig.

lipicai menés 2013.06.27. 16:59:58

nevetséges, hogy a balliberális oldal ilyen görcsösen, vért pisilve, még a saját elvei ellenében akár populizmussal is próbálja " orbánt " ( nem a fideszt...) legyőzni, miközben egyetlen szó sem esik arról, hogy milyen programot is tudna felmutatni győzelem esetén ?
Az ország nagyon nagy része szavazna ma Orbánra, ami azt jelenti, hogy mégsem olyan nagyon rossz most itt nekik, amit a baloldali súlykolni próbál.
Orbán - ha tetszik, ha nem - nagyon népszerű, százezreket tud megmozgatni, és őt csak egy hasonló karizmájú politikus fogja tudni legyőzni egyszer, de egyelőre ilyen ember közel s távolban sincs...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.06.27. 19:35:11

@lipicai menés:

"Az ország nagyon nagy része szavazna ma Orbánra, ami azt jelenti, hogy mégsem olyan nagyon rossz most itt nekik, amit a baloldali súlykolni próbál."

Vagy legalábbis tudják, hogy egy szoci kormány sokkal rosszabb lenne. Pontosan tudja mindenki, hogy attól, hogy 2014-től Mesterházy, vagy Bajnai vezetné az országot, semmi sem lenne jobb. Mitől lenne?

Valójában ideológiai alapon szavaz a többség. Aki szeret egy kicsit magyarkodni, családbarát, gyerekbarát, közösségbarát hozzáállású, az jobbra szavaz.

Aki meg világpolgár mentalitású, individualista, pragmatikus beállítottságú, az balra szavaz.

Vannak az idősebbek, akik meg mai szemmel nézve történelmi tapasztalataikból kiindulva szavaznak jobbra vagy balra. Akiknek nosztalgia a Kádár-rendszer, az akkori légkör, az balra szavaz. Akinek meg valami sérelme van, az jobbra. Ugyanígy vannak a legidősebbek a Horthy-rendszerrel kapcsolatban. Akiknek az jó volt, azok jobbra szavaznak, akiknek meg sérelmes, azok balra. Mondjon bármit most Orbán, Gyurcsány, vagy Bajnai.

És persze van egy réteg, akit a kampányígéretek, a rövid távú pénzügyi kilátások mozgatnak meg leginkább. Ezt a réteget sem felejtheti el egyik párt sem, amelyik győzni akar.

Gerilgfx 2013.08.15. 00:56:10

@ccactus: és van egy olyan réteg, aki akkor se menne el szavazni, ha szívlapáttal vernék. nem azért, mert leszarja, vagy mert ennyire tutyimutyi, buta, vagy nem érdekli az ország sorsa - hanem egyszerűen azért, mert úgy érzi, hogyha elmenne szavazni, akkor saját magát köpné szembe. én pl pontosan így vagyok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 07:55:42

@Gerilgfx:

Megértelek teljesen. 2006-ban a második fordulóban voltam így, amikor már csak a Fidesz vagy az Mszp jelöltjére lehetett szavazni. Én végül is úgy döntöttem, hogy mégis elmegyek, és áthúztam mindkét jelöltet, érvénytelen szavazatot adtam le.

Részt akartam venni a demokrácia ünnepén, de a választékból nem akartam választani, ezért így hallattam a hangom. Én ezt javasolnám neked is. Ahelyett, hogy el sem mész, menjél el és szavazzál érvénytelenül. Hallasd a hangod, te is számítasz!

Gerilgfx 2013.08.15. 23:35:54

@ccactus: 2006-ban, és 2010-ben én is elmentem szavazni, de akikre eddig szavazni szoktam, egyre mélyebb csalódást okoz számomra, és mostmár úgy vagyok vele, hogy ők se érdemlik meg a szavazatomat.

jelenleg nem látom értelmét sorban állni a hatalmas fidesz dominancia ellen, mert ígyis-úgyis ők fognak nyerni. persze ha időközben megváltozik a helyzet, és komolyat zuhan a támogatottságuk, akkor valószínűleg elmegyek szavazni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.16. 21:02:43

@Gerilgfx:

Hát elég furcsa logikád van. :)

Akikre eddig szavaztál azokban csalódtál, de azért ha a Fidesz támogatottsága leesik, akkor azért mégis szavazol. Kire, amúgy? A Jobbikra? Vagy az Lmp-re?

Andráska8 2013.08.26. 23:22:24

@Brendel Mátyás: nem ez volt a gond, hanem beállt mosolyogni egy jobbikos mellé- mit beállt, szerelmesen nézett rá -
, és felrakta az oldalára ezt a fotót. Na ezen az összes antifasiszta kiakadt és elküldte a picsába. S nem fogják fel, hogy jobbról ez a fotó nem hozott egyetlen szavazatot sem, csak vitt. :(
süti beállítások módosítása