Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Öt tényező, ami miatt Orbán Viktor maradhat a miniszterelnök 2014-ben

2013.04.08. 13:30 | Nagymogyoroszag | 6 komment

Címkék: orbán fidesz baloldal

Egy picit most a messziről jött ember szerepében, kilépve a kis magyar valóságból, szemlélgetem a 2014-es választások esélyeit. Egy év van a választásokig, de egy biztos, hogy azoknak, akik le szeretnék nyomni a történelem főutcájáról Viktor srácot, az alábbi öt tényező nem kedvez. Az elemzések többsége érdemben az MSZP mozgását tekinti kulcsfontosságúnak, de talán azért sem korrekt ez, mert egy sokszereplős játékban egyetlen szereplőre tolni a felelősséget, pont olyan badarság, mint azt mondani, hogy a foci mecset a kapus miatt vesztettük el csak és kizárólag. Tehát, ha Orbán marad a felelősség épp úgy terhel Téged is, kedves nem cselekvő, mint a cselekvőket vagy az esetleg rosszul cselekvők mindegyikét.

Pártpolitikai apátia

Hihetetlen magas azon embereknek a száma, akik azt mondják, hogy semelyik párt sem. Sajnos, az is szemmel látható, hogy semelyik kísérlet mögé sem állnak be ezek a szavazók. Egyetlen sem új, sem régi nem tudott mit kezdeni a politikai apátiával. A közel 1,5 millió bizonytalan ember nélkül biztos, hogy nem lesz kormányváltás, már csak azért is mert a Fidesz tábora nem zsugorodott. (de erre térjünk majd vissza)

forrás: Ténytár

Értelmiségi fanyalgás

Roppant világos tény, hogy egy társadalom kulturális elitje nagyobb befolyással bír, mint mondjuk a tiszteletre méltó Manci néni a Viola utcából. Mert, hogy Manci néni max. befolyásolja a családját, ami fontos, de egy egyetemi tanár 600-700 emberrel érintkezik hetente… és akkor most csendben nem is szóltam az újságírókról. Pártpolitikai apátia talán a legnagyobb méretet a potenciális balib értelmiség körében ölt. Indirekt módon is Orbánt tartja hatalomba, amikor azt mondja egyik sem. Ezen lehetne változtatni, a két elitnek, a politikai elitnek és a kulturális- szellemi elitnek többet kellene baloldalt találkoznia, véleményt cserélni, meghallgatni egymást (és nem megerőszakolni!) Azt, hogy ezeket a találkozásokat kinek kellene kezdeményezni?  Pont mindegy. Kedves elit, nem kell mindig azt várni, hogy a politika hívjon Titeket, Ti is hívhatjátok a politikát, nem de? Okos enged… vagy mi?:)

Társadalmi beágyazottság és aktivitás alacsonyabb foka

Ez az első kettő problémából logikusan következik. Hiszen, ha szervezeti értelemben be lenne csatornázva mondjuk, a tökmindegy melyik szervezet az 1,5 millió bizonytalan között, meg a fanyalgó értelmiség között, akkor az nem lenne bizonytalan és nem lenne fanyalgó. Tehát, nincs becsatornázva érdemben. Azon társadalmi csoportokba, ahol erősen be van csatornázva mondjuk az MSZP, ott nincs is baj a támogatottságával… Már korábban sokat mondtam, hogy be kell lépni a pártokba. Egész egyszerűen az új gondolatokat Te tudod bevinni kívülről, no pláne a kétkezi munkádra is nyilván szükség akad. Szanyinak volt is anno egy tagtoborzós kezdeményezése… azzal mi lett? És Te is bármikor bemehetsz bármelyik MSZP irodába azt be is léphetsz… És itt térek ki: a Fidesz-bázis mérete miért nem csökkent? A Fidesz hálózatában, nagyon domináns szerepet játszik az emberi kapcsolatok ápolása. Ha egy tagjuk „eltűnik”, akkor valamelyik közeli hozzátartozó, szomszéd, barát érdeklődik: Miért nem voltál csoportgyűlésen? Gyakorlatilag lehetetlen a lemorzsolódás és akkor még az egzisztenciális kötelmekről nem is beszéltem…

Töredezett baloldal

 Tízen felül van a baloldali pártok, szervezetek száma. A töredezettség oka a fanyalgó értelmiség problemtikájából és a pártpolitikai apátiából indul ki. Azonban ez a legrosszabb válasz, amit lehet adni. Így lehetetlenség a társadalmi befolyást növelni, hiszen már csak méreténél fogva is roppant korlátos mindegyik szervezet bővülési potenciálja. Ráadásul nem összehangoltan cselekednek a szereplők, hanem össze-vissza és sokszor –nem feltétlenül rossz szándékból, de a helyzet ezt szüli- egymás ellenében lépnek. No nem is tudnak mást tenni, hisz ugyan azt a kört kapirgálják. Egyik sem tud ebben a körben érdemi befolyást szerezni ezért nem is lehetséges a tovább lépés a társadalmi befolyás mélyítése felé.

Jobbik

Ennél a pontnál van az, amikor nagyon nehéz helyzetben van az ellenzék. Mert, hogy a Jobbik szavazótábora, amit szépen szervezeti értelemben becsatornázott (amire a baloldal képtelen volt) szintén a kormányváltásban érdekelt. Látható pl. a tegnapi monori időközi választásból, hogy bizony a Jobbiknál kormányváltó szavazatok vannak. (De az esztergomi Tétényi Éva is Jobbik-LMP-MSZP támogatással győzött anno). Sajnos ezt a helyzetet támasztja alá, Dunakeszi, Szentendre is. Persze ez a problematika nem országos, csak regionálisnak tűnik. Azon területeken hiányozhatnak a Jobbik szavazók a kormányváltáshoz, ahol egykoron erős volt az FKGP. 2002-ben valószínű ebből az irányból érkezett sok szavazat az MSZP-hez, amit anno nem csatornázott be, így ezt a réteget elveszítette, és valószínű ez van most a Jobbiknál. Tehát, nem elég, hogy a baloldal töredezett, de a kormányváltásban érdekeltek bázisát tovább töri egy szalonképtelen politikai csoport. Ráadásul, nem zárható ki egy Jobbik- Fidesz koalíció -így könnyen lehet-, hogy a kormányváltó szavazatokat a Jobbik átkonvertálja kormányt támogatókká…

Összességében az itt számba vett öt tényező meglehetősen kedvez Orbán Viktornak és a Fidesznek.  Az MSZP a 2010-es problémáiból sok mindent megoldott és igaztalan lenne azt mondani, hogy a párt nem lépet előre. De a dolgok, sajnos olyanok, hogy megoldasz egy problémát és keletkezhet kettő új. No meglátjuk mi lesz ebből.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr975210714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.04.08. 14:42:44

Az értelmiségi fanyalgásnál persze elítélendő az, amikor egy értelmiségi bíztat arra, hogy ne szavazzunk, meg fejtegeti, hogy nem megy el szavazni. De másrészt a baloldali értelmiség legalább kritikus, és nem engedi a baloldalt annyira lemenni kutyába, mint a Fideszt engedi a jobboldali, benyali értelmiség. Lesz ennek még böjtje!

zipe moha 2013.04.08. 16:13:36

Egyszerűen a tényekkel vitatkozunk, fantazmagóriákat felállitva...amely pontosan beleillik a kulturális baloldal elsülyedésének valós okai közé:
-nincs sem korszakváltó,de még a alternatívnak nevezhető ajánlata sem a kulturális baloldalnak..pláne a baloldali kötődésű emberek számára...arról nem is beszélve hogy elmaradt a felelősségvállalás és a tanulságok levonása egyaránt.....amit persze megértek, értem, csak hát a politikai következményei beérnek...

A másik:"Pártpolitikai apátia talán a legnagyobb méretet a potenciális balib értelmiség körében ölt."...és ebből a cikkíró levonja :"Ezen lehetne változtatni, a két elitnek, a politikai elitnek és a kulturális- szellemi elitnek többet kellene baloldalt találkoznia, véleményt cserélni, meghallgatni egymást"
Le kell szállnia a magas lóról az értelmiségnek (egyébként pont ezt teszi a kulturális baloldalon) mert amivé lett ez a szisztéma.... annak a kezdeményezői felelősei főként ők.

Pont a Mari néniket kell megszólítani...ha pedig nem tetszik (intellektuális parttalan észosztásban szeretnénk inkább elmerülni)akkor nem kell nyavajogni le kell mondani a szavazatukról.

"Kedves elit, nem kell mindig azt várni, hogy a politika hívjon Titeket, Ti is hívhatjátok a politikát, nem de?"

A ballib értelmiségi "elit" már megérezte hogy leszerepelt, sem a tudása sem az akarat nem predesztinálja a folytatásra (csak megússza a sok hamis tanácsot...) ez az apátia oka
A "politikai elit" bizakodik és lassabban engedi el amit "megszerzett" kiutaltak számára"....pedig vége, mert a közbizalom 0, hitelesség 0...mesterfeladvány hogy lehet innen visszamenni...HA az európai folyamatok NEM kedveznek..SEHOGY...

A megoldás kedves cikkíró EGY ÚJ kulturális-és politika elit új szervezetekkel valahonnan az Y generációból..... a régiek nem alkottak MARADANDÓT

G. Wolf 2013.04.08. 19:59:40

hát nem is tudom... néha kicsit tyúk-tojás érzésem van...

azt hiszem az töredezettségből következik a társadalmi beágyazódás hiánya, magyarán ha előbbi megvan akkor abból előbb utóbb (sziszifuszi építkezések után) következik az utóbbi.

viszont hogy előbb kell az értelmiségi "nyavajgásnak" véget vetni és ebből jön el a baloldal egysége, vagy a baloldal egysége ha eljön az fog véget vetni a nyavajgásnak az jó kérdés... most nem tom. ez talán inkább ilyen "egyszerre történő" esemény lesz... ha lesz egyáltalán 14re ilyesmi...

de az biztos, hogy 23456 baloldali párt nem képes legyőzni Viktorunkat... ugye egységben az erő arra felé is.

felcsutisuttyo 2013.04.09. 09:50:42

Kamu duma
ORBÁN NEM MARADHAT MIN ELNÖK...(esetleg életben maradhat) a 2014 ES VÁLASZTÁSI CSALÁS UTÁN !!!!

MERT AKKOR NAGYON BETELIK A POHÁR A MAGYAR NÉPNEK!!!!
Jaj nektek Fidesz gazemberek !!!! Készüljetek a legrosszabbra!!!!!

Hegedűs_Imre 2013.07.08. 12:57:29

"Azt, hogy ezeket a találkozásokat kinek kellene kezdeményezni? Pont mindegy. Kedves elit, nem kell mindig azt várni, hogy a politika hívjon Titeket, Ti is hívhatjátok a politikát, nem de?"
----------------------------
A baj csak az, hogy (nem csak politikai) párbeszédhez ketten kellenek... Legutóbb az EU parlamenti közvetítésből láttuk, hogy maga Orbán Viktor is mellébeszél, sőt szemrebbenés nélkül hazudik is. A követőitől is ugyanezt tapasztalhatjuk, például blogokon... (Lásd: stop.hu) Arról nem is beszélve, hogy primitív embereke primitív szöveggel sokkal könnyebb tűzbe hozni, mint értelmes érvekkel meggyőzni. (Lásd: rezsicsökkentés - sokan nem is tudnak százalékot számolni... és nem is számolnak)

bauchi 2013.07.21. 16:03:48

A "baloldal" egy jó nagy darab szar.Ki lenne a vezetőjük.Melyik "karizmatikus" komcsi?
Tessék végignézni a neveket.Nagy gyufa lesz nekik jövőre.
süti beállítások módosítása