Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Igaza volt Gyurcsánynak, hiba volt Mesterházy bocsánatkérése

2013.02.08. 18:09 | Brendel Mátyás | 67 komment

Címkék: fidesz gyurcsány választások kettős állampolgárság mesterházy

Előrebocsátom, hogy magam is külföldre szakadt magyar, és egyben Magyarországra szakadt külföldi vagyok. Életemben sokszor kerültem másik országba, legtöbbször magam akaratából, de gyerekkoromban szüleim elhatározása okán. Amit tehát a külföldi magyarokról fogok írni, arra van némi rálátásom, van róla élettapasztalatom, mivel ugyan nem a szokványos módon, de nagyon is hasonló hátterem van.

Németországban születtem, gyerekkoromba kerültem Magyarországra. Nem a magam akaratából. Magyarországon nőttem fel, és ma magyarul tudok legjobban, a magyar történelmet, irodalmat ismerem legjobban, ma még leginkább magyarnak tartom magam. De aztán sok országon éltem külföldön, és jelenleg ismét Németországban dolgozok. Az Orbán rezsim miatt nem mentem haza.

Ami Gyurcsány Ferenc nézeteit illeti, nagyon sok esetben igaza van, és nagyon sok esetben szinte az egyetlen ismert politikus, aki ki mer mondani bizonyos dolgokat. Van pár olyan hibája, amely miatt soha többé nem lesz már miniszterelnök, mostanára már nem is nagyon akar. De ettől még legutóbb, amikor azt mondta, Mesterházy hibázott, amikor bocsánatot kért a 2004-es népszavazásért, akkor igaza volt. Sajnos ez is egy olyan dolog, amiben más nem mer kiállni, mi sem jelzi ezt jobban, mint, hogy a hírt gyakorlatilag csak jobboldali újságokban találtam meg, és kénytelen vagyok onnan linkelni.

A 2004-es népszavazáson az emberek nem szavazták meg, hogy a külföldi magyaroknak járjon a könnyebben megszerezhető állampolgárság. Pontosabban, ugyan halvány többségben mondtak igent (52%), de a részvételi arány olyan alacsony volt (37%), hogy a szavazás nem volt döntő. Ha meggondoljuk, akkor a 37 százalék 52 százaléka valóban csak 19 százalék, és ez igen kis része a magyar szavazóknak (1521271 fő). A magyar szavazók többsége azt mondta, hogy legalábbis nem érdekli a dolog. Akkor meg nem szabad ekkora változást hozni a magyar jogrendben!

A jobboldal azzal szokott jönni, hogy a kampányban miféle eszközökkel élt az MSZP, az SZDSZ vagy a kormány, de ezen végtelenségig lehetne vitázni. Mint ahogy, ha minden párt bocsánatot kérne az összes olyan kampányért, ahol bizonyos propaganda-anyagok túloztak, tódítottak, akkor minden pártnak minden választás után egy évvel óriási mea culpákkal kellene előállnia. Különösen a Fidesznek ma. De egye fene, Mesterházy kezdheti a sort a bocsánatkéréssel, de akkor tisztázza, hogy csak bizonyos kampányfogásokért kér bocsánatot, nem másért!

A jobboldal arra is hivatkozhat, hogy 2010-ben a Fidesz került hatalomra, és szerepelt az állampolgárság a programjában. Igen, de azért azt mégsem mondhatjuk, hogy a választási program ígéretei közül a választók pont emiatt szavaztak annyian a Fideszre. 6 év alatt ennyire megváltoztak volna? Nem gondolom, hogy egy választási kormányprogram jogosan felülírhatna egy népszavazást, ahol konkrétan kérdezték meg az embereket a kérdésről.

A Fidesz ráadásul nem tisztázta, hogy mivel járna az állampolgárság. Először tagadták, hogy szavazati jogot vezetnének be.

"Bár elvileg lehetséges lenne, a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak - mondta a parlament alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén Répássy Róbert fideszes képviselő." (2010. 05. 20. origo)

"a Fidesz elnöke úgy válaszolt: állampolgárságot biztosan, de a választójog az egy másik kérdés." (2010.04.18. inforádió)

Aztán bevezették a szavazati jogot. Nem erről volt szó, erre tutira nem kaptak felhatalmazást. Erről nem kérdezték az embereket.

A külföldi magyaroknak állampolgárságot adni önmagában persze nem katasztrófa, miért ne? Én magam is kettős állampolgár vagyok, és két útlevelem van. Csakhogy én éltem is a két országban, kötődök is mindkét országhoz, adóztam is mindkét országban. Mégis, ha azt mondanák, adjam vissza az egyiket, akkor annyira nem fájna a dolog. Nem az útlevéltől leszek magyar vagy német, hanem attól, hogy ismerem az irodalmat, a történelmet, a kultúrát, beszélem a nyelvet. Speciel ilyen értelemben most éppen inkább vagyok francia, mint német.:) Magyarország pedig az utóbbi években sokat tett azért, hogy ne szeressem.

Igazából az EU-ban nem érnek a kettős állampolgárok az útlevéllel semmit, ha nem kapnak hozzá különjogokat. Láthattuk, hogy Szlovákiában a magyaroknak inkább bajuk lett ebből, mint előnyük. Szlovákia és Románia EU tag, tehát maga az útlevél a legtöbb magyarnak nem ér semmit. Ha megadjuk nekik a magyar állampolgárságot, a szlovákok a saját törvényeik szerint meg elveszik a szlovákot (nem csak a magyaroktól), utána meg ugye nyavalygunk. Most ez mire jó?!

A kettős állampolgároknak előnyük csak onnantól van, ha kapnak is hozzá jogokat. Például választási jogot, amelyet a Fidesz meg is adott nekik. De álljunk csak meg egy kicsit! Van-e ebből tényleg előnyük? Gondoljuk csak meg, mire is jó nekik az a választási jog?! Beleszólhatnak egy olyan ország ügyeibe, törvénykezésébe, amely ország törvényei őket nem érintik, amelyhez közük nincs. Vagy csak nagyon kivételes esetben. Miért is jó ez nekik? Mire jó ez?! Szerintem nem egészséges jellem az, aki ettől boldog, hogy másoknak "beleköp a levesébe".

Képzeljük el párhuzamként, hogy a szomszéd társasház bizonyos lakói beleszavazhatnának a mi lakógyűlésünkbe! Mondjuk azon az alapon, hogy tíz éve még itt laktak. Az, hogy őket "kitoloncolták", lehet, hogy nem jogos, lehet, hogy fáj, de ezt nem szavazati joggal kell jóvátenni! Vagy képzeljük el, hogy valamiért minket toloncolna ki valaki, és kárpótlásul később azt mondaná a régi házunk közössége, hogy mi szavazhatunk a régi házunk dolgaiban. Na, basszus, kitörölhetem vele...

És a szavazati jog nem is jogos.  Egy általános jogi alapelv, hogy jogok és kötelességek együtt járnak. Nem lehetnek jogai annak, aki nem teljesít kötelességeket. Persze vannak olyan esetek, mint például a gyerekek, akiknek vannak bizonyos jogaik, miközben kötelességük még alig. A jogaik sem teljesek, pontosan ugyanezért. De a gyermekeknek megelőlegezzük a jogokat azon az alapon, hogy felnövekvő emberek, és minden bizonnyal később fogják megszolgálni a jogaikat.

Én megszolgáltam a magyar szavazati jogomat, amikor ott szavaztam azzal, hogy évekig nagyon is tisztességesen adóztam. És addigra már megszolgálom a német szavazati jogomat is, ha legközelebb úgy döntök, hogy itt szavazok. Továbbá mondhatjuk, hogy megelőlegezem magamnak, mert itt fogok élni.

De vajon beszélhetünk-e ugyanerről a külföldi magyarokkal kapcsolatban? Nyilván van egy rész, aki majd egyszer Magyarországra költözik. Bár például ahogy mennek a dolgok, egyre kevesebb szlovákiainak lesz ez az álma, hogy ebbe a "negatív növekedés is növekedés" állapotba költözzön. Lassan már erdélyi magyarnak is jobb lesz ott maradnia, mint Magyarországra jönnie. Sőt, ha még dúl egy kicsit a matolcsyzmus, megfordulhat a dolog, és elindulhatnak majd az emigránsok százezrei Szlovákiába is, majd Romániába.

Én jól tudom, hogy a trianon-szindrómás emberek azzal fognak jönni, hogy a külföldre szakadt magyarokkal nagyon kitoltak anno, tehát megérdemlik, hogy szavazhassanak. Csak ugye ma már a külföldre szakadt magyarok túlnyomó része egyáltalán nem élte át trianont, aki meg ott született, annak a trauma igazán nem lehet olyan nagy. Én speciel külföldre szakadt magyar, Magyarországra szakadt német vagyok, és olyan óriási traumát nem érzek a különféle szakadások miatt, pedig gyerekkoromban nem szólhattam bele a dologba, és megéltem a dolgot. Mégsem tekintem traumának.

Azt meg pláne nem gondolom, hogy az ilyet valamiféle szavazati joggal kompenzálni kéne.Egy baloldali párt pedig különösen nem támogathatja azt, hogy bizonyos embereknek másfélszeres jogai legyenek, mint másoknak, mert például Romániában vagy Szlovákiában is szavazhatnak, és listára Magyarországon is. Ez végül is egy furcsa cenzus bevezetése lenne.

Aztán meg azt sem gondolom, hogy lehetne. Úgy igazán nem értem, hogy a külföldre szakadt magyarok világfájdalmát hogyan enyhítené az, hogy beleköpnek mások levesébe. Nekem nincs ilyen igényem.Olyasmi ez, mint amikor egy kisgyermeket mondjuk elfelejtenek elhozni az iskolából, órákat vár ott, és aztán kárpótlásul mondjuk megengedik neki, hogy az autópálya felüljárójáról autókat dobáljon.

Én sem Finnországban, sem Franciaországban nem éreztem azt, hogy az hiányzik, vagy jogom van, hogy szavazhassak. Eddig még soha nem szavaztam Németországban sem. Amire igényt tartok, hogy egyszerre egy ország választásain szavazzak, azon az alapon, hogy tartósan ott élek, vagy ott adózok, és azon az alapon, hogy ott fogok élni a jövőben. Németországban nemsokára lesznek választások, Magyarországon jövőre. Még nem döntöttem el, hogy hol fogok szavazni, de mentségemre legyen mondva, ebben a matolcsyzmusban elég nehéz megmondani, hogy haza fogok-e akarni menni.

Akárhogy is fogok szavazni, annak lesz olyan alapja, hogy Magyarországon van lakcímem, van lakásom, fizetem a közös költséget, még mindig viszek az országba pénzt, és lehet, hogy fogok még ott élni. Németországban pedig azon az alapon, hogy most itt élek, és itt adózok. Az egyetlen nehéz dolog azt eldönteni, hol szavazzak. Az, hogy két szavazásra nem igazán van jogom, az világos. Pedig nekem több alapom van, mint a szokásos külföldi magyaroknak.

A sok elmélkedés után pedig térjünk át arra, hogy ez az egész dolog nem annyira az elvekről, jogokról szól, hanem a szavazatvásárlásról! Mindkét oldalon. A Fidesz azért adott a külföldi magyaroknak szavazati jogot, mert azt reméli, kap onnan pár százezer szavazatot hálából. Mesterházy most meg azért kért bocsánatot, mert kész helyzet van, és azt gondolja, hogy ha már így van, akkor ő is minél több külföldi szavazatot akar megszerezni. 2004-ért bocsánatot kérni neki nem nagy ár, akkor még nem volt hatalmi pozícióban, nem ő csinálta. Mesterházy könnyedén bocsánatot kér Gyurcsányért, még tán örül is neki.

De a dolog akkor is elvtelenség. Az MSZP egésze nem kéne, hogy köpönyeget forgasson. Túlságosan átlátszó, hogy az egész csak színjáték annak a pár százezer külföldi magyarnak, akiktől néhány szavazatot várnak.

De praktikusan is elég kétséges a dolog. Mert vajon hány külföldi szavazatot kapnak egy bocsánatkéréssel? És hány magyarországit vesztenek ugyanezzel? Mert hány magyarnak bassza a csőrét, ha a külföldiek beleköpnek a levesükbe?! Szerintem sokaknak. És jogosan.

Úgy volt, hogy az MSZP megújult. Hogy bizonyos személyi cserék történtek és frissült az ideológia. Nekem úgy jött le, mintha azt akarnák elhitetni a választókkal, hogy 2014-ben egy együttműködésre, társadalmi konzultációra  épülő koalíciós kormány lesz. Egy olyan kormány, amely nem a hatalom miatt tör a hatalomra, hanem az ország érdeke miatt. Egy olyan kormány, amely nem a képviselői, miniszteri és más pozíciókról szól. Egy olyan kormány, amely nem egyik pillanatról a másikra próbál politizálni.

Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy nem elvtelen alapon, átlátszó módon, felelőtlenül próbál meg pár ezer szavazatot összegereblyézni. 2014 után ugyanis a választási törvényt is újra kell majd alkotni. Konszenzusos, demokratikus, egyeztetett módon. Ebben a törvényben az volna az elvszerű, ha a külföldi magyarok szavazati jogát visszavennék. Akkor pedig furcsán hangozna, ha a választások előtt meg ellenkező irányban kommunikálna az MSZP. Mert akkor most mindennél jogosabban jöhetnek majd azzal, hogy nem erről volt szó, hogy hazudtak.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr295069903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.02.08. 22:04:25

Cinikus az, aki mindennek tudja az árát, de semminek nem ismeri az értékét... tartja egy mondás.

braue 2013.02.09. 03:30:13

Nemzetáruló internacionalista banda. És még büszkék is rá némelyek, hogy ők szarnak a határon túli magyarok fejére. Még jogodnak is érzik.

Soha többé belőletek! Csak reménykedtek, hogy 2014 után lesz bármi szavatok. De ez a remény csalfa és vak. Ilyen hozzáállással meg főleg. Nem udvarolni kellene a határon túl rekedt magyaroknak, hanem legalább annyira elfogadni őket, mint az oláh, rác meg tót bolsikat!

Szúrófény 2013.02.09. 04:31:20

A kettős állampolgárság üveggyöngyén vett kinnszülöttek, hatalomban tartják őket! Erre megy ki a játék! Aki nem, vagy nem de adózik, mi jogon szól bele!

braue 2013.02.09. 04:37:23

@Szúrófény: És az a félmillió aki kiment dolgozni, az itt adózik? És a nyugger az adózik?

2013.02.09. 07:09:51

Tényleg ennyire nem nyílvánvaló, hogy a fidesz szarik a határon túli magyarok fejére, csak az a lehetőség kell nekik, hogy behazudhassanak félmillió rájuk szavazó határontúlit ?

tutturuttu 2013.02.09. 07:13:00

Braue!Remélem majd bevezetik a nyugger adót,de csak Neked!

dr. jenőke (jenőke) 2013.02.09. 07:17:41

Kedves Mátyás!
Az a gyanúm, hogy több intellektuálisan kimagasló, axióma értékű, mégis tudományosan megalapozott, egyben unortodox kommentre számíthatsz.

dr. jenőke (jenőke) 2013.02.09. 07:26:09

@tutturuttu:
Gondolod, hogy lesz nyugdíj? Alaptörvény szerint: XVI. cikk (4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

Nincs nyugdíj, nincs nyugdíjas.

dr. jenőke (jenőke) 2013.02.09. 07:32:14

A nemrég kiküldött konzultációs levélben Magyarország új állampolgáraként köszönti a címzettet Orbán Viktor. Azt írja:
„nagy elégtétel a magyarság számára, hogy az állampolgárság kiterjesztésével immár az anyaország polgárai lehetünk, bárhol is élünk a világban”. „Mindez nemcsak elégtétel, hanem lehetőség is egyben. Megszervezhetjük magunkat, újra együtt kormányozhatjuk Magyarországot, és mindannyian beleszólhatunk a nemzet jövőjébe” – tette hozzá.

toportyánzsóti 2013.02.09. 07:38:46

@braue: A szinted földszintes,nyuggerező.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 07:39:28

@braue: olvastad a cikket, vagy csak fröcsögsz? én is határon túli magyar vagyok

2013.02.09. 07:53:06

Amikor annak idején kijelentette saját hívei előtt, hogy a nemzet nem lehet ellenzékben, onnan kezdve elásta magát végleg, mivel ezzel deklarálta, hogy ő nem veszíthette volna el a 2002-es választásokat és neki öröktől fogva és örökké a nemzet élén kell állnia. Amit most tesz, az csak ebből következik, ahogy az a diktátoroknál szokásos. És a magyar ezt választotta. Azt választották, hogy az állam egyszerűen fogta és elvette a sa ját fizetéséből a saját nyugdíjára félretett pénzét még azoktól is, akik pedig végig állták a sorukat és arról nyilatkoztak, hogy fent kívánják tartani az érvényes szerződésüket. A határon túli magyarokkal folytatott játék csak egy a sok-sok elképesztő tettük közül.

toportyánzsóti 2013.02.09. 07:58:46

Gyurcsány orbán a nemzet legnagyobb károkozói.Eklatáns példái annak aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie,iskolapadból kikerülve minden munkatapasztalat nélkül kerülhettek az ország élére!Tragédia.

vakuljmagyar 2013.02.09. 08:24:47

különjog még, hogy pl. ingyen utaznak Mo-n, a gyerekeik mindenféle iskolai támogatást kapnak. Amiket én nem sajnálok tőlük, de azt igen, hogy nekem nem jár ilyesmi kedvezmény. 8000 Ft a busz oda-vissza Bp-re, míg Ukrajnából ingyen jönnek kéthetente az itt - többnyire - feketén dolgozó masszőrök.

Ména Ságh 2013.02.09. 08:29:41

Erdélyi magyar vagyok, pontosabban székely.
Ami a cikket illeti az én értelmezésem szerint sántít, olyan mintha rendelésre lenne gyártva.
A cikkíró többször hangoztatja, hogy Ő kettős állampolgár de kiérdemelte azt. Kérem Én román állampolgárnak születtem magyar emberek gyerekeként akik magyar állampolgárok voltak, nekik felmenőik is és azok felmenőik is mind magyarok, pontosabban székelyek voltak. Most nem akarom elemezni, hogy a székely mitől magyar, gondolom ezt mindenki tudja.
Nekem is kettős állampolgárságom van, de nem azért mert valami érdemleges tettet hajtottam volna végre, vagy folyamatosan ott adóztam volna (leszámítva azt a majdnem egy évet amit kint dolgoztam), hanem azért mert visszaigényeltem az szüleim hagyatékát. Nem kellett különösebb bizonyítéki eljárást végezzen senki mert itt akit magyarként tartanak nyilván az mindenki annak született vagyis beleszületett a magyarságba ugyanis még a román katonakönyvemben is bejegyezték a magyar származásomat és az egyháznál is folyamatosan nyilván van tartva minden felmenőm nemzeti hovatartozása.
Tehát az ilyen esetekben hibás az a megjegyzés hogy megadták, inkább azt kell használni, hogy visszaadták.
A szavazás az ismét megér egy pár mondatot.
Mostanig is voltak külföldön élő magyar állampolgársággal rendelkező személyek akik szavaztak, sőt olyanok is voltak akik életükben nem jártak Magyarországra de mivel magyar állampolgárok voltak joguk volt a szavazásra. Eddig senki szemét nem sértette ha a világ más tájain, követségein begyűjtötték a szavazatukat és azt sem vitatta el senki, hogy az állampolgársággal nem járna szavazati jog, vajon miért ?
Megnyugtatom a kedves cikkírót, hogy nem fogok élni a jogommal, ugyanis nem azért igényeltem a magyar állampolgárságot, hogy szavazhassak, itt sem megyek el minden szavazásra, viszont logikai értelemben lenne okom arra.
A társasházi példájával élve ott is vannak beleszólási helyzetek, főleg ha bizonyos szolgáltatások közös csatornákon érkeznek vagy annak átalakítása hátrányba hozná a másik ház lakóit.
Így van ez a nemzettel kapcsolatban is. Amikor szétdarabolták az nemzetet akkor kirekesztettek nem jókedvükből lettek idegen országok polgárai, hanem megfosztották, kisemmizték, eladták őket. A mostani szavazási jog esetleg segíthet abban, hogy ilyen többé ne történhessen meg.
Az aki az állampolgárság visszaadása ellen biztatott az ugyanazt a megosztó szétdaraboló politikát folytatja mint akkor a bizonyos nagyhatalmak, azok eszméit próbálja ma is érvényesíteni, vagyis nemzetellenes.
Abban igaza van, hogy nem kellett volna bocsánatot kérjenek, mert azt megbocsájtani, elfeledni úgy sem lehet. Az egy olyan tett volt ami egy kampánycéllal rendezett álnok bocsánatkéréssel nem lehet elintézni.
A képmutatásuknak a bizonyítását pedig Szanyi Tibor szépen fel is fedte.
Tehát ne rettegjen a kedves cikkíró, nem fogok szavazni és biztosíthatom, hogy még nagyon-sok hozzám hasonló magyar állampolgársággal rendelkező székely honfitársam sem fog, már csak azért sem mert elvből nem szeretne részese lenni a mai magyar heccpolitikának.
...Tisztelettel.

fanus 2013.02.09. 08:45:56

T.mátyás bendel
"az mszp-s kormány ,olyan kormány amely nem a hatalom miatt tör a hatalomra"...
ekkora blődséget!
Mindegyik párt a hatalom, a pénz, a husosfazék mellé kerülésért küzd, hogy ő legyen hatalmon!
Pont az mszp kormánya küzdött 2006-2009-iig körömszakadtáig a hatalomért, hogy azt a 2-3 évet még kihúzza a választásokig! Mi volt az ,ha nem a hatalomért való
kétségbeesett kapaszkodás?
Uram ön egy hazaáruló és elfogúlt ember, jobb ha az ilyen nem jön haza soha!!!

toportyánzsóti 2013.02.09. 08:52:36

@fanus: Magyargyűlölő vagy,tudtad?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 09:01:38

@Ména Ságh:

"Nekem is kettős állampolgárságom van, de nem azért mert valami érdemleges tettet hajtottam volna végre, vagy folyamatosan ott adóztam volna (leszámítva azt a majdnem egy évet amit kint dolgoztam), hanem azért mert visszaigényeltem az szüleim hagyatékát."

Kínai, mongol vagy orosz állampolgárságot nem akarsz? Én ennyi erővel lengyelt is örökölhetnék. A magyarok többsége fél tucat másik állampolgárságot örökölhetne. Mire jó ez?!

"Mostanig is voltak külföldön élő magyar állampolgársággal rendelkező személyek akik szavaztak, sőt olyanok is voltak akik életükben nem jártak Magyarországra de mivel magyar állampolgárok voltak joguk volt a szavazásra."

Elég baj. Másik bullshittel ne indokolj egy marhaságot!

"Megnyugtatom a kedves cikkírót, hogy nem fogok élni a jogommal, ugyanis nem azért igényeltem a magyar állampolgárságot, hogy szavazhassak, itt sem megyek el minden szavazásra, viszont logikai értelemben lenne okom arra."

És melyikre? Vagy te úgy gondolod, hogy neked dupla jogaid vannak?!

"A társasházi példájával élve ott is vannak beleszólási helyzetek, főleg ha bizonyos szolgáltatások közös csatornákon érkeznek vagy annak átalakítása hátrányba hozná a másik ház lakóit."

Jó, lehet spekulálni a példán, meg lehet megérteni, hogy miről szól.

" Amikor szétdarabolták az nemzetet akkor kirekesztettek nem jókedvükből lettek idegen országok polgárai, hanem megfosztották, kisemmizték, eladták őket. A mostani szavazási jog esetleg segíthet abban, hogy ilyen többé ne történhessen meg."

kurvára nem. ez akkora hülyeség, hogy csak úgy puffan.

Ami segítene ebben például, ha az emberek kigyógyulnának abból a nacionalista baromságból, amit te is képviselsz. Ugyanis trianon pontosan emiatt történt. A hülye magyar nacionalizmus és a többi ország hülye nacionalizmusa miatt.

Ha nem volna hülye nacionalizmus, nem lett volna háború, meg senki nem akarna nemzeteket darabolni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 09:04:26

@fanus: a bekezdés elejét elolvastad, te hülyegyerek, vagy ahhoz túl diszlexiás vagy?!

Ména Ságh 2013.02.09. 09:22:30

@Brendel Mátyás:
Sikerült a vizet felzavarnom...:)
Mondja kedves Mátyás ha maga Németországba született de a szülei Magyarországon akkor maga is nem úgy örökölte azt a bizonyos magyar állampolgárságát...hacsak nem vette.
- és nem kel sem kínai sem mongol, a másé nem kell de a magamét sem hagyom.
- nem indokoltam csak tényekkel bizonyítottam, hogy pl ön is szavazott az örökölt jogaival...tehát ezek szerint másnak is ugyanúgy jár.
- dupla jog...mint önnek kedves...
- társasházban lakom, tudom mivel jár.
- de lehet javítani és menteni, csak az nem érti aki nem magyar.
- ha meg valaki értékeli a származását, tartja magát valaminek és nem csak az által ember, vagy magyar mert a főemlősök csoportjába tartozik akkor igenis részben nacionalista. Ez így van minden nációval kivétel azok akik sehol nem érzik otthon magukat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 09:28:45

@Ména Ságh:

"Mondja kedves Mátyás ha maga Németországba született"

mi lenne, ha előbb megtanulnál magyarul, mielőtt magyarkodsz?!:)

" de a szülei Magyarországon akkor maga is nem úgy örökölte azt a bizonyos magyar állampolgárságát...hacsak nem vette."

Erről elég világosan írtam. A lényeg, hogy azóta meg is szolgáltam. Én adtam valamit Magyarországnak. Te mit adtál?!

" és nem kel sem kínai sem mongol, a másé nem kell de a magamét sem hagyom."

Pedig anno, valamikor ott is éltek az őseid, onnan is örökölhetnél, ha már ilyen öröklésmániás vagy.

" nem indokoltam csak tényekkel bizonyítottam, hogy pl ön is szavazott az örökölt jogaival...tehát ezek szerint másnak is ugyanúgy jár."

Én meg is szolgáltam.

"- ha meg valaki értékeli a származását, tartja magát valaminek és nem csak az által ember, vagy magyar mert a főemlősök csoportjába tartozik akkor igenis részben nacionalista."

Én a magam érdemeim okán tartom magam valakinek. Amit én magam elértem, az alapján. Nem a szüleim, nem az őseim alapján.

Aki nem ér el semmit, aki maga nem ér semmit, annak marad a hülye nacionalizmus.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 09:38:54

@Ména Ságh:

"ön is szavazott az örökölt jogaival..."

a cikkben totál világosan le van írva, hogy:

1) a német állampolgársággal eddig még soha nem szavaztam
2) a magyarral igen, de ezt meg megszolgáltam, nem csak örököltem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 09:48:11

@Ména Ságh:

ami meg a magyar identitást illeti, azt is elég világosan leírtam a cikkben, hogy szerintem az a magyar, aki beszéli a nyelvet, aki ismeri a magyar kultúrát, aki tesz valamit az országért.

ez pedig szerzett jog, és nem örökölt jog.

ha valaki magyar szülőktől született, de nem ismeri a magyar kultúrát, az nekem nem magyar. aki meg semmit nem adott az országnak, az ne akarjon szavazni!

Ména Ságh 2013.02.09. 09:51:30

Most akkor jön a helyesírás, a magyarul tusás meg hasonlók.
Kedves Mátyás amint mondtam én magyarnak születtem, nem kellett azt tanulnom vagy gyakorolnom hogy tudjam, abba születtem bele, az volt nekem a természetes. A helyesírás pedig azok fegyvere akiknek semmi egyéb nincs a tarsolyukban. Nem a billentyűzet mellett születtem, sőt mondani nem is olyan régen tanultam meg gépírni.
A maga szolgálata, adózása csak formálisan jelet tettet, mert amit tett azt elsősorban a maga érdekében a maga boldogulására tette és annak a haszonrészéből adózott.
Amit én tettem az az, hogy minden körülmények között megmaradtam magyarnak. sem több sem kevesebb.
...a többi csak kötözködés ezért inkább kihagyom.

Ména Ságh 2013.02.09. 09:57:24

@Brendel Mátyás:
Tisztelt Mátyás, az etnikumot másképp nem lehet csak örökséggel megszerezni, tehát az a átlagduma, hogy az a valaki aki annak vallja magát az önámítás. Abba a valamibe bele kell születni kell ápolni és úgy kell élni, különben olyan mint a bolti-fog.
Amit maga erőltet az az állampolgárság amit tényleg nagyon sokféleképpen meg lehet szerezni.

Kovács Margit 2013.02.09. 10:01:09

A cikk nagy részével egyetértek, kivéve azzal a megállapítással, hogy a külföldi magyarok szavazati jogát vegyük vissza. Véleményem szerint megszerzett jogot ne vonjunk meg, ne kövessük ebben a Fideszt (megszerzett szolgálati-, rokkantsági nyugdíj megvonása, "pofátlan" végkielégítések utólagos megadóztatása - ha az törvénytelen volt, az más eljárást kíván -, stb.). Miután a külföldi magyar állampolgárok megkapták a szavazati jogot éljenek, élhessenek vele. A szavazás mire is szolgál? Legyen olyan párt, egyéni képviselő a parlamentben aki a rá szavazót képviseli, érdekeit megpróbálja érvényesíteni. A külföldi magyarok képviseletét, ne Magyarországon bejegyzett párt tegye, hanem velük, ott élő magyar állampolgárságot (is) szerző erdélyi, szlovákiai, ukrajnai, amerikai stb. magyar származású ember. A jelenlegi választási törvény szerint, a külföldön élő magyarok csak pártlistára fognak szavazni, egyéni képviselőre nem. Ha ez igaz, akkor a fordítottja is az: ne magyarországi pártra, hanem egyéni képviselőre, ott élő magyar állampolgárra szavazzanak, aki természetesen vállalja a képviseletet a választáson indulva. A határon túli magyarok a létszámukkal arányos képviselői helyet kapnának akik mindenkinél jobban képviselik szülőföldjük magyarjait. Ezek a képviselők megalakítanák a határon túli magyarok koalícióját. Amennyiben a külföldi magyarok pártra szavaznak olyan befolyást érhetnek el a kormányzat kialakításában, melynek "hátrányait" nem fogják "élvezni". Bármely irányba történik a választási győzelem, a másik oldal azt nehezen fogja lenyelni, vereségüket akár rájuk is foghatják, ezzel ez a választási törvény nem szolgálja a határainkon kívül élő magyarokkal kialakítandó jó kapcsolatot, illetve azt még tovább rontja. Viszont ha képviselőt választanának közülük. és az ülne be a parlamentbe, egy magyar pártnál biztosan jobban fogja érdekeiket képviselni. Ezzel a rendszerrel az utóbbi időben többször elhangzott választási csalás "szükségessége" megszűnik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 10:04:50

@Ména Ságh:

"én magyarnak születtem, nem kellett azt tanulnom vagy gyakorolnom hogy tudjam, abba születtem bele"

persze, génjeidben volt a magyar nyelv. kicsaptak a Csiki-havasokra egy szál könyv nélkül, és folyt belőled a Móricz Zsigmond.:)

"A helyesírás pedig azok fegyvere akiknek semmi egyéb nincs a tarsolyukban."

Amikor magyarságról van szó, akkor a magyar helyesírás ismerete azért nem mellékes körülmény.

"A maga szolgálata, adózása csak formálisan jelet tettet, mert amit tett azt elsősorban a maga érdekében a maga boldogulására tette és annak a haszonrészéből adózott."

Te ugyanígy, csak te még csak nem is adóztál a Magyar Államnak.

"Amit én tettem az az, hogy minden körülmények között megmaradtam magyarnak. sem több sem kevesebb."

Ó bazdmeg, meg ugye végig vettél levegőt, azért nem kérsz jutalmat, te ingyenélő?!

Ména Ságh 2013.02.09. 10:19:12

@Brendel Mátyás:
A magyar nyelv, beszéd, írás nem Móriczon vagy más írón kezdődik vagy múlik. Ők is ugyanolyan gyakorlóként kezdték mint én csupán jobban művelték mert abból szándékoztak megélni.
...de maga ezt nem értheti...
A helyesírás tényleg fegyver de mint mindenütt itt is vannak akik azzal keresik a kenyerüket és vannak akik csak a mindennapi megélhetéshez használják, tehát annak akadémiai ismerete nem föltétlen szükséges.
Magának az a követelmény, hogy helyesen írjon mert különben kinevetik, nekem ugyan szégyen, ha tévedek de nem követelmény. Maga ehhez ért én máshoz.
Amíg ott dolgoztam oda adóztam, a munkakönyvem is megvan róla, és az a tény, hogy én itt minden kísérlet ellenére megmaradtam magyarnak az van akkora hőstett mint magától, hogy nemzetközi magyarnak vallja magát.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 10:45:29

@Ména Ságh:

"Ők is ugyanolyan gyakorlóként kezdték mint én csupán jobban művelték"

no látod, nem születés, hanem gyakorlás és művelés kérdése. Kár, hogy ez az egyszerű dolog neked nem esik le.

"a kenyerüket és vannak akik csak a mindennapi megélhetéshez használják, tehát annak akadémiai ismerete nem föltétlen szükséges."

a "-ba" "-be" "-ban" "-ben", nem az akadémiai szint, hanem a tuskó paraszt szint kérdése.

"Magának az a követelmény, hogy helyesen írjon mert különben kinevetik, nekem ugyan szégyen, ha tévedek de nem követelmény."

Ha egy blogon tuskó parasztként okoskodsz, és közben olyat írsz, hogy "Németországba", akkor kinevetnek.

"Maga ehhez ért én máshoz."

Az lehet, csak az a baj, hogy nem maradsz meg a kaptafánál, hanem idejössz vitázni. Pedig nem értesz hozzá.

"én itt minden kísérlet ellenére megmaradtam magyarnak az van akkora hőstett mint magától, hogy nemzetközi magyarnak vallja magát."

No látod, én nem ezen az alapon vindikálok magamnak szavazati jogot.

felcsutisuttyo 2013.02.09. 11:23:08

Egyetértek..és szarok azokra a határon túli magyarokra,akiknek van pofájuk szavazni, hogy mi történjék Magyarországon...ha nem itt élnek és adóznak. (Főleg ha erre a szavazatért segget nyaló Fidesz banditákra, akik csalók, hazugok korruptak!)

Ména Ságh 2013.02.09. 11:26:04

@Brendel Mátyás:
Hát akkor kedves Mátyás maradjon a helyesen és pontosan megfogalmazott blogjával és vitatkozzon önmagával akadémiai szinten.
Azzal a céllal írtam véleményt, hogy bemutassam azt a véleményt amit itt sokan képviselnek és nem azért, hogy nevezgessen, vagy a helyesírásomat piszkálja. Nálunk már az is roppant neveletlenségnek számít ha valakit ismeretlenül letegeznek, nemhogy egy cikkre válaszolva az írója még szemtelenkedjen vele, vagyis nem vitának szántam csak maga vette annak érvek hiányában.
E néhány sor szóváltásból nem csak maga alkotott véleményt rólam, hanem én is magáról...
...további szép- és helyesírást...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 11:48:29

@Ména Ságh:

"Nálunk már az is roppant neveletlenségnek számít ha valakit ismeretlenül letegeznek"

nálunk az Interneten nem. Látod ezért ne nagyon szavazgassatok ide, mert más a nálatok, és más a nálunk.

Ména Ságh 2013.02.09. 12:18:41

@Brendel Mátyás:
Az internet csak eszköz a kapcsolatteremtésre és nem álcája a neveletlenségnek...mindenütt.
A sajátos viselkedés pedig nagyobb érdem mint az álcaként használt "római" -ság
...és ki minél jobban keresi az igazát annál valószínűbb hogy nincs neki.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 12:29:15

@Ména Ságh:

"Az internet csak eszköz a kapcsolatteremtésre és nem álcája a neveletlenségnek...mindenütt."

Mindenütt tegezés a szokás az Interneten. Én húsz éve internetezek, te nem olyan régen tanultál meg gépírni, így mentegetőztél. Namost, butuska kis újonc, kuss, és ne okoskodj! Vedd észre magad!

Ména Ságh 2013.02.09. 12:33:37

@Brendel Mátyás:
Biztos, hogy nem kertészákostól tanult illemet ?

Ména Ságh 2013.02.09. 13:34:52

@Brendel Mátyás:
Jó, hát akkor térjünk vissza a cikkre...pontosabban a szavazati jogra.
Az a törvény ami szabályozza a szavazati jogot úgy tudom nem mostani találmány, most akkor mégis miért lett ekkora szenzáció ?
A 2004-es népszavazáskor nem a választójogot hozták fel fő érvnek, hanem a 23 millió románt, az pontatlannak bizonyult ezért most jönnek az adózással...mi fog lenni a következő blöff ha ez sem telik be ?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 13:46:28

@Ména Ságh: "A 2004-es népszavazáskor nem a választójogot hozták fel fő érvnek"

mivel akkor még szó se volt erről, még a Fidesz is arról beszélt, hogy választójogról szó se lehet, azóta meg...

figyusz, ha ennyire nem tudsz semmit, akkor ne okoskodj!

Ména Ságh 2013.02.09. 13:56:16

@Brendel Mátyás:
...csak mert úgy tudtam az a törvény akkor is érvényes volt....
....mármint az, hogy minden magyar állampolgárnak joga van szavazni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 14:12:33

@Ména Ságh: hülyeségen rugózol a lényeges kérdések helyett

Ména Ságh 2013.02.09. 14:36:13

@Brendel Mátyás:
Na és mi a lényege az egésznek ha nem a választási kampány ?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 14:45:44

@Ména Ságh: számomra biztos nem az. azt nem gondolhatod komolyan, hogy én itt most kampányolok. melyik pártnak kampányolnék?! a DK-nak?!

Ména Ságh 2013.02.09. 15:08:59

@Brendel Mátyás:
Az nem mondtam, csak az a megjegyzése "2014 után ugyanis a választási törvényt is újra kell majd alkotni." arra enged következtetni, hogy kampányol.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 15:22:03

@Ména Ságh: nem. ha valaki valamilyen kérdésben valamilyen álláspont mellett úgy érvel, hogy a 2014 utáni dolgok meggondolásáról is beszél, az önmagában sehol nem kampány.

kampány az, ha érzékelhetően vagy explicit módon valamely párt mellett beszél valaki. azt ugye nem gondolod, hogy ez a post az MSZP mellett kampányol?! azt nem gondolhatod, hogy a Fidesz vagy LMP mellett, azt se, hogy a DK mellett, van ott pár szurkapiszka nekik is. ez a post nagyon elkötelezetlen, mivel én írtam

53mc 2013.02.09. 18:38:03

cikkíró!én magyar vagyok, te +1 beképzelt senki!

braue 2013.02.09. 19:11:46

@toportyánzsóti:A te szintedről "elvtárs", ne is beszéljünk. Érv nuku, megugatni aki elmegy a kerítés előtt az egy szint.A magatokfajta bolsiknak.

Én két áv múlva nyugger leszek és nem fizetek adót. Akkor ne is szavahassak? Az IQ-d alapján meg neked nem kéne!

braue 2013.02.09. 19:13:17

@Brendel Mátyás: Ja, ha nem úgy értem, ahogy te, akkor fröcsögok? Intelligens. Prolis, gumicsizmás de intelligens. Köztük.

fanus 2013.02.09. 19:30:18

@toportyánzsóti:
csak az olyanokat,mint te is

pocaklakó minimanó 2013.02.09. 20:19:42

a) A nagypofájú és roppant magabiztos brendelmatyi, aki másokat ekéz a helyesírásuk miatt, szintén hadilábon áll a nyelvtannal és a helyesírással.

b) "kampány az, ha érzékelhetően vagy explicit módon valamely párt mellett beszél valaki. azt ugye nem gondolod, hogy ez a post az MSZP mellett kampányol?! azt nem gondolhatod, hogy a Fidesz vagy LMP mellett, azt se, hogy a DK mellett, van ott pár szurkapiszka nekik is. ez a post nagyon elkötelezetlen, mivel én írtam" Ilyen szánalmas mellébeszéléssel szokta a legtöbb fenéknyaló leplezni a saját elfogultságát.

c) No, akkor jöjjön a mindig lehengerlően empatikus és logikailag rendkívül összeszedett hülyegyerekezés, amely az érvkészlet non plus ultrája. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 20:41:10

@braue: a cikk nem olyan bonyolult. ha nem úgy érted, az azért van, mert nem is akarod érteni. tehát igen, fröcsögsz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.09. 20:48:59

@pocaklakó minimanó:

a) Senkinek nem tökéletes a helyesírása. De ugye vannak fokozatok. Amikor valaki azt írja, hogy " Németországba született" akkor az egy olyan színt, ami durva IQ hiányt. Ráadásul ez a hülyegyerek magyarkodott, nem én.

A többi "érvkészletedben" nem volt érv. Ez is egy elég buta kötözködés volt, aminek sok értelme nem volt.

Andráska8 2013.02.09. 21:46:50

Sajnos, Mesterházy egy nulla.

languageguard 2013.02.09. 23:06:19

Az írás minden sorával egyetértek, de fontosnak tartok egy pontosítást ehhez:

'A Fidesz ráadásul nem tisztázta, hogy mivel járna az állampolgárság. Aztán bevezették a szavazati jogot. Nem erről volt szó, erre tutira nem kaptak felhatalmazást. Erről nem kérdezték az embereket.'

A Fidesz nemhogy nem tisztázta, mivel járna az állampolgárság, hanem kifejezetten kinyilvánították a választások előtt: az állampolgárság nem fog szavazati joggal járni.

Azaz szokás szerint hazudtak.

languageguard 2013.02.09. 23:07:18

@Andráska8: Sajnos Orbán egy dupla nulla.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.10. 05:59:15

@languageguard: "kinyilvánították a választások előtt: az állampolgárság nem fog szavazati joggal járni."

erre én is így emlékszem, de nem találtam hirtelen hozzá cikket. Ha küldenél egyet, betenném.

Ména Ságh 2013.02.10. 13:28:40

@Brendel Mátyás:
Azzal, hogy lehülyegyerekez egy hozzászólót önmagát minősíti.
Nem magyarkodtam ugyanis nekem nem kell magyarkodjak, azt maga tette mert ezzel akarta bizonyítani hogy az.
Ha húsz éve netezik akkor kéne találjon cikket a kettős állampolgárság és szavazati jogok vitáiról, mert én alig tíz éve gyakorlom és könnyen találtam. Szerintem azért nem talál mert nincs olyan változat ami megfelelne az igényeinek.
Az állampolgárság megadásakor ugyan felmerültek a szavazati jogok is csak azokat nem hangoztatták mivel egyeztetni kellett az érvényben lévő hazai és európai törvényekkel. Előre teljesen másképp képzelték el, de a liberális európai politika szerint csak ebben a formában lehet elfogadni. Ez olyasmi, mint az, hogy ezután a magyarországi lakós is kell fizessen az országház meglátogatásakor, mert az unióban nem szabad kétféleképpen kezelni az embereket.
Magyarázza meg miért tünteti fel magát liberálisként ha a gondolkodása nem azt tükrözi ?

languageguard 2013.02.10. 21:07:49

@Brendel Mátyás: Ezeket találtam, de szerintem ennél konkrétabbak is elhangzottak a kampányban.

'(Martonyi) Emlékeztetett rá, hogy a szomszédos országokban élő magyarok egyelőre csak akkor juthatnak állampolgársághoz, ha Magyarországon telepszenek le. – Ha viszont megszüntetjük e járulékos feltételt, akkor természetesen a szomszédos országokban élő magyarok is ugyanabban az elbánásban részesülnének, mint a világ bármely más országában élők – mondta Martonyi.

– A szavazati jog más dolog – folytatta Martonyi János. – Igen, ez egy lehetőség, de hangsúlyoznám, hogy az állampolgárság megszerzése mindig egyéni alapon történik – hangoztatta a kijelölt külügyminiszter. Félreértésnek mondta, hogy az új kormány az állampolgárság valamilyen „tömeges”, automatikus megadására készül. Csak arról van szó, hogy a kettős állampolgárság megadása egyszerűsödni fog a fennálló törvények módosításával.' - 2010. április 15.

nol.hu/archivum/a_fidesz_adna_kettos_allampolgarsagot__de_a_szavazati_jog___

'Orbán Viktor még a kampányban egy interjúban úgy fogalmazott, hogy kétharmados többség esetén az állampolgárságot biztosan megkapják a határon túliak, de "a választójog az egy másik kérdés".' (2010. 10. 19.)

www.origo.hu/itthon/20101019-valasztojogot-adna-a-hataron-tuli-magyaroknak-egy-fideszes-kepviselo.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201302

'A legfrissebb hírek szerint a kormány választójogot adna a határon túli magyaroknak, amivel a szocialisták végre elmondhatják, hogy a Fidesz becsapta választóit, mert a kampány során tagadták, hogy választójogot adnának a határon túli magyaroknak.' (2010. október 20.)

szegedma.hu/hir/szeged/2010/10/velemeny-valasztojog-hataron-tuli-magyaroknak.html

'Bár elvileg lehetséges lenne, a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak - mondta a parlament alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén Répássy Róbert fideszes képviselő.' (2010. 05. 20.)

www.origo.hu/itthon/20100520-kettos-allampolgarsag.html

toportyánzsóti 2013.02.11. 00:39:51

@braue: Becsüld annyira magad,hogy nem nyuggerezel,mert az jelenleg dehonesztáló jelző,szerintem.

toportyánzsóti 2013.02.11. 00:42:21

@fanus: Pofátlan hazaárulózó csótánynak lenni jóóó.Szégyeld magad.

languageguard 2013.02.11. 23:29:00

@Brendel Mátyás: Szívesen, használd egészséggel.

2013.02.12. 18:46:32

Szégyen, hogy emberek ezen vitáznak, és megkérdőjelezik a megszállt területeken élő magyarok magyar állampolgárságához való jogát! Szégyelljétek magatokat!

languageguard 2013.02.12. 22:43:14

@ariskerase:
1) Nem megszállt, hanem elcsatolt területek.
2) Nem az állampolgársághoz, hanem a szavazáshoz való jogukat kérdőjelezzük meg.
3) Szégyellje magát, akinek van miért. (Pl. a gondolkodás hiánya.)

Ména Ságh 2013.02.16. 08:34:33

@languageguard:
1) Nem megszállt, hanem elcsatolt területek.
Ha valamit elcsatolnak, az megmarad önmaga külön is. Erdély esetében pedig az elcsatolás megszállással is járt, mert minden területre betelepítették a románságot közigazgatást , nyelvet, területet mindent elrománosítottak sőt tiltották a magyar nyelv és mindenfajta vele azonosuló szokás használatát.
2) Nem az állampolgársághoz, hanem a szavazáshoz való jogukat kérdőjelezzük meg.
A mai törvények szerint az állampolgárság együtt jár a szavazati joggal. Ha egyiket tiltják a másik érvénye is sérül vagy elvesz.
3) Szégyellje magát, akinek van miért. (Pl. a gondolkodás hiánya.)
Gondolkodni lehet, de mellette nem ár ha ismerjük a tényeket sem.
süti beállítások módosítása