Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

S a sírt, hol nemzet sűlyed el: a selejt hatalma

2012.06.06. 10:49 | Brendel Mátyás | 10 komment

Címkék: gazdaság demográfia kivándorlás matolcsy

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körül,
S az ember millióinak.
Kezében útlevél ül

Nem így gondolta ezt Vörösmarty... A Szózat látomása nyilvánvalóan idegen országok, elnyomók, megszállók elleni küzdelemről szól. Azt Vörösmarty nem gondolta volna, hogy egy nemzet úgy is "belegyorsnaszádolhat" abba a sírba, hogy az emberek 52 százaléka egy őrültnek kétharmados felhatalmazást ad, majd...

Az utóbbi évtizedekben ezek a szomszédos országok már nem akartak minket megszállni, leigázni, elfoglalni, részeket hasítani belőlünk, hanem ehelyett legtöbbjük szépen, munkával, reformokkal elhúzott mellettünk. Ugyan miért is akarná Románia megszállni a Vix-jegyzékben definiált semleges övezetet, vagy akár az egész Tiszántúlt, Lázár Hódmezővásárhelyétől Kóse Debrecenén át egészen Tiszavasváriig, amikor csak lehúzná ?! Vagy miért akarná Szlovákia az Északi-Középhegységet magának, a jobbikos BAZmegétől (sic!) egészen Gyöngyöspatáig, amikor az is a legnagyobb bajokkal küzdő régiók egyike?

A helyzet ma már lassan az, hogy a felvidéki és erdélyi magyarok sem nagyon akarnának visszacsatlakozni, a burgenlandiakról nem is beszélve. A jelenlegi magyar gazdasági állapotokat elnézve érthető is a dolog. Ma egy felvidéki magyarnak többnyire jobb Szlovákiában, mint Magyarországon, és egy erdélyi magyarnak is lassan jobb lesz Erdélyben, mint itthon. Már inkább mi megyünk Szlovákiába rendszámért, és ők jönnek hozzánk vásárolni, ha éppen gyenge a forint.

Trianonozni most már gazdasági szempontból is abszurdum. Teccettünk (sic!) volna tehetséggel, szorgalommal, ésszel, erővel, és oly szent akarattal valamiféle magyarországi Svájcot létrehozni, és akkor egy kis túlzással Szlovákia és Románia önként emigrálna Magyarországra. Na jó, viccet félretéve, egészen más volna akkor a leányzó fekvése, a hangulat, ha Magyarország lenne a környék legfejlettebb országa. Legrosszabb esetben a külföldi magyarok betelepülnének, és a demográfiai adataink jobbak lennének. Megfogyva bár, de törve nem, de azért csak jól jöttünk volna ki a történetből. Aztán még az is lehet, hogy ilyen leányzóval szívesebben fuzionál az ember, nem?

A szélirány azonban most megfordult, és erősödött. A magyarok, akik egyébként régi felmérések szerint híresen nem ingázó vagy kivándorló népség, most felismerték, hogy a nagy világon e kívül is van számukra hely: ugrásszerűen elkezdtek kivándorolni. Ennyiben a Szózat egész szövege nagyon korszerűtlen, és nagyon korszerútlen az a mélymagyar, jobboldali ideológia, amely ezt még jobban meg is nyomja. A korszerűtlenség pedig látványos bukáshoz fog vezetni, mert az értelmes fiatalok sokasága nem fog ennek sokáig bedőlni. Persze tudom, a kilátástalan fiatalok sokasága vonzódik a Jobbikhoz, de ez a selejt.

Ez a kivándorló tömeg még mindig csak egy töredék, de vélhetően a tehetségesebb, okosabb, ügyesebb, szorgalmasabb, dinamikusabb, képzettebb töredék. A megugró kivándorlás legfőbb oka pedig a Matolcsyzmus-Orbánizmus.

Az a Matolcsyzmus-Orbánizmus, amely egyébként érdekes módon a demográfiában erőlködve akar valamit tenni, vassal és törvénnyel próbálják szülésre bírni a nőket, miközben azt nem veszik észre, hogy a jó gazdasági helyzet, a tervezhető jövő (nincs visszamenőleges törvény, Einstand, minden évben másik különadó, akár év közben is) a legfontosabb tényező a gyermekvállalásban, és nem az abortusztabletta. No meg persze Észak-Kelet Magyarországon is az segítene, és a Jobbiknak is a legjobb ellenszere.

Ám a kivándorlás még ennél is súlyosabb jelenség. Mert aki nem szül, de Magyarországon marad, az legalább teljesíti, hogy "itt élned, halnod kell", és legalább addig dolgozik, ha van egyáltalán munkája. Legrosszabb esetben valami fideszes vagy jobbikos polgármester "rabszolgájaként" döglik bele.

De aki elmegy, az elmegy. Örülhetünk, ha valami pénzt hazautal. Ha sokan dolgoznának külföldön úgy, hogy végül a hazatelepülést tervezik, akkor az még jó is lenne a gazdaságnak, hiszen gyakorlatilag külföldi plusz munkahelyeket jelentene az országnak. Még ha nem is adóznak haza, legalább a megtakarítás befolyik az országba. Ez lehetne egy jó kisegítő terv. Kisegítő, mert erre alapozni egy ország gazdaságát kb. olyan, mint a pornóiparra alapozni.

De ez attól függ, hogy van-e itthon családja, akar-e hazajönni. Elhiszi-e, hogy még jőni kell, még jőni fog egy jobb kor, mely után érdemes hazajönni. Akinek családja van Magyarországon, az egyébként is inkább rövid időre megy el. A hosszabb időre elmenők félő, hogy kint is maradnak. És ha kint maradnak, akkor végül nem utalnak haza semmit.

Bevallom, én is külföldön vagyok, és évek óta azon dolgozok, hogy nehogy haza kelljen menjen Orbániába. Ennek megfelelően a pénzemből is igen keveset utalok haza, csak amennyi szükséges bizonyos otthoni dolgokra. Sok ismerősöm dolgozik még otthon, mert a bankszakmában, bizonyos cégeknél még van felvétel, vannak jó pozíciók. De ez egy speciális dolog. Informatikában még lehet otthon munkát találni, ez is szerencsés dolog. De ezerszer meggondolom, hogy haza menjek, vagy maradjak, vagy másik országba menjek inkább.

Ismerőseim egy másik nagy része kiköltözött külföldre, például Németországba, Angliába. Ha körbenézek a Facebookon, akkor nagyon sok ilyen ismerőst látok. És hozzá kell, hogy tegyem, hogy az én ismerőseim általában diplomások, doktorok, magasan képzett emberek. Itt jut eszembe az is, hogy nagyon egyet kell értenem Megyesi Gusztáv szavaival:

"Ez azért merőben új. Hazugságra kényszerül tehát a diplomás ember abban az országban, amelyben országos vezetők, akik nem mellesleg igényt tartanak országos tiszteletre, doktorit, diplomát, nyelvvizsgát hazudnak. Állását veszített, két nyelvet beszélő vegyészmérnök tagadja le a diplomáját, lapít, sunyít és rókaúton jár, és ha kérdezik, lehajtott fejjel válaszol, nehogy kiderüljön, hogy esetleg értelem fénylik a szemében, hogy tud, mert az kizáró ok, és nemcsak az árufeltöltésben."

Bizony, nagyon is úgy tűnik nekem, hogy Magyarországon félnek az igazán önálló, okos, képzett, véleménnyel rendelkező emberektől. Ebben a korrupt lebujban, ahol a főnökök sokszor uram-bátyám alapon kerülnek pozícióba, persze, hogy nem szeretik, ha a beosztott IQ-ja pár tucattal magasabb. Pedig az egészséges hozzáállás az volna, hogy a tanult embert meg kell szerezni, a főnöknek fel kéne ismernie, értékelnie, lehetőségeket nyitni előtte, használnia (jó értelemben) kellene, esetleg a cég, és közös érdekek miatt feljebb nyomni. De már az is jó, az is elfogadható, ha egy főnök ért és megmarad a managementnél, és engedi a tehetséges beosztottat érvényesülni.

No nem mintha a Népszabadságban nem csípési sorrend szerint alakulna a hierarchia, ők is csak más cégekről, általánosságban rántják le a leplet. Aztán kontraszelekcióban az Index vagy más újságok sem jobbak. Csak rá kell nézni a sideblogra, vagy bizonyos egészen Silly indexes újságírókra. És persze van ez így más országokban is, de az nem meglepő, hogy ahol nagyobb a korrupció, ott nagyobb a kontraszelekció is.

A kontraszelekció az, ami végül is elhozhatja azt a nemzethalált. No nem annyira drámai módon, ahogy Vörösmarty gondolta. Ez csak egy kis halál, petit mal lenne, egy pár évtizedes döglődés, vergődés. Előfordulhat, hogy ha ezek a folyamatok tovább fokozódnak, akkor például az értelmesebb réteg nagyrészt kivándorol az országból. Otthagyja "azt a szart", nem törődik vele, mert elege van belőle.

Aki marad, az meg leszavaz a Fideszre, még rosszabb esetben a Jobbikra, és esetleg az is lehet, hogy szélsőbaloldali hülye pártok is megerősödnek. A selejt hatalma fog eluralkodni, mert a selejt lesz a politikában. Ahogy par excellence a politikai selejt került hatalomra az Orbánizmus-Matolcsyzmussal is. De fokozódhat ez még jobban, mint eddig. És a selejt lesz az, amely rájuk fog szavazni, vagy egy másik politikai selejtre. Az értelmesebb emberek, akik esetleg megfontoltabban, kimértebben szavaznának, akik esetleg nem adnának kétharmadot egy pártnak, azok esetleg már szavazni se fognak hazajárni. Megjegyzem, aki már nem akar hazamenni, annak nem is illik otthon szavaznia. Aki ellenben haza akar menni, az szavazzon, hogy legyen hova hazamennie!

És így Vörösmarty víziója valahogy úgy alakul, hogy egy szellemileg, gazdaságilag döglődő országot vesznek körül nemzetek, és ott állnak majd az emigráns magyarok is a süllyedő ágyúnaszád körül. Jó, nem süllyed el végleg, csak pár évtizedre szügyig beleragad a mocsárba, amíg valahogy a hülyék agyában is elkezd kicsit derengeni, hogy talán meg kéne becsülni jobban az okosabbakat, mert itt hagynak minket, és egyedül igen rossz lesz. Persze a hülyék ezt nem látják, ezt nekik végig kell szenvedni. Ezt jelenti az, hogy hülyék. Kérdés, hogy mennyire azok, és mennyire alkotnak kritikus tömeget.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr414568537

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szopás kannibalizmus? 2012.06.08. 12:24:39

 Tessék szépen logikusan gondolkozni a KDNP és más hasonló mutyitársaságoknak. Azért emlékezzünk arra, hogy mit is javasolnak egyes keresztény-katolikus szextanácsadó könyvek. Szerintük orrba, szájba, fenékbe mehet házasságkötés nélkül is. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.06. 12:37:37

"a sírt, hol nemzet sűlyed el"

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.06. 12:44:37

@Babette_: legyen neked Karácsony Gergely.:) A WP-n úgy van, ahogy te írtad.

menőmano 2012.06.06. 19:01:57

Bevallom, én is külföldön vagyok, és évek óta azon dolgozok, hogy nehogy haza kelljen menjen Orbániába."

Hát! Ja! Nagyon sokan vannak elődei és lesznek követői) pontosírva! azok kik már korábban kimentek külföldre, éppen most mennek, vagy a jövőben. S talán soha többé nem fognak végleg visszajönni.
Szomorú valóság, hogy a legfrissebb kutakodások :) is azt mutatják, hogy nagyon sok a MEGÉLHETÉSI KIVÁNDORLÁS!
Totális a helyzet, s nem jó, hanem rossz.
Ennyi.
:(

menőmano 2012.06.06. 19:06:34

Elnézést már! De valahol nem igazán értem a poszt íróját. Fantasztikus? ahogyan csípőből mindenkit? lehülyéz.
Én személy szerint totálisan kikérem magamnak. Mármint azt, hogy hülyének nevezzen, mert tudatom, hogy Én nem vagyok külföldön, és nem is akarok, vagyis hát, nincs szándékomban "ott" lenni. Legalább is hosszú távon nincs.
osztjónapot!!! Önnek!

nyilasmisi2412 2012.06.07. 06:28:48

Akkor mi a teendő? 50 felett lassan araszolunk a temető felé?

Virányi András (BANDITA) 2012.06.07. 06:59:53

Semmi bajom nincs az írásoddal, és értékelme őszinteséged mikor leírod, külföldön vagy. Csak így másként olvasom.BANDITA.

Axum 2012.06.08. 07:14:34

Ettől az élned-halnod-kelltől felforr az agyvizem. Mi a francért kellene magyarázkodnom, hogy nem akarok a fasz rosszabbik végén lenni egész életemben. Aki falura születik, az sem marad ott és várja, hogy odatelepitsenek egy gyárat, hanem bemegy a városba.

Ha Mo.-on nem tudok boldogulni, akkor megyek tovább, viszlát, a hülyék a túloldalon laknak.
süti beállítások módosítása