Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán Viktor: Szabadságharcom (Mein Freiheitskampf)

2012.04.23. 17:38 | Brendel Mátyás | 12 komment

Címkék: orbán viktor afganisztán nacionalizmus adolf hitler szabadságharc ellenségkép mein kampf

És ez az, ami megkülönbözteti Hitlert, Breiviket és Orbánt a szobajobboldali gondolkodóktól. Egyrészt az összes bornírt elem mennyisége és összekapcsolódása, másrészt a gyakorlati megvalósításhoz való merészség, harmadrészt pedig ez a fanatikus küldetéstudat, amely talán a szobajobboldali "gondolkodókban" hiányzik. A különbség az, hogy egy mérsékelt jobboldali "gondolkodó" lehet családbarát, lehet nacionalista, és lehet még sok minden mellett. A fanatizmus viszont abban is megnyilvánul, amikor nagyon sok minden ellenség lesz. Ez a nagy ellenségkép az, ami a fanatizmussal kart öltve megkülönbözteti ezt a három gazembert a normálisabb jobboldali gondolkodóktól. És még az, hogy kivitelezi is a terveit, ami szintén a fanatizmus egy fokához kapcsolódik. És Orbánnál nem csak fanatizmus van meg, az ellenségkép is, és a kivitelezés is. Ez pedig katasztrofális következményekkel jár.

Amikor Orbán Viktort Anders Breivikhez hasonlítottam, akkor egy olyan hozzászólás érkezett, hogy hasonló gondolatok megtalálhatóak sok jobboldali, nacionalista gondolkodó írásaiban. Valóban, sok, viszonylag ártatlan jobboldali és nacionalista "gondolkodó" létezik, akik nem kezdtek maguk népírtásba.

És aztán ott van Breivik, vagy például Adolf Hitler, akit szintén emlegetett a komment. Azt magam is láttam Adolf Hitler vallásosságát vizsgálva, hogy Hitlernél is széles tárháza található meg a jobboldali és nacionalista bornírt ideológiai elemeknek, tehát érdemes ide visszatérni, és rámutatni, hogy miben is közös Hitler és Orbán Viktor.

Vegyük megint az ismert, legutóbbi Orbán idézeteket a húsvéti riportot kiindulási pontnakl!

"Az Európában uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik, mi viszont ezzel ellentétes irányban haladunk: nekünk az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van." Orbán Viktor

"Most dől el, hogy kimaradhat-e egy ország a szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések hatálya alól, építheti-e jövőjét az azokkal ellentétes értékekre." Orbán Viktor

"Európa ma szenved, mert elvesztette gyökereit" Orbán Viktor.

"Mi ez, ha nem Európa hanyatlása? Mindenesetre optimisták vagyunk, reménykedünk a megújulásban." Orbán Viktor

Nem fogok tudni párhuzamként a Mein Kampfból teljesen találó idézeteket találni. Orbán Viktor ideológiája ugyanis jobban hasonlít Breivik ideológiájához, mint Adolf Hitleréhez. Ezért inkább összefoglalnám Orbán ideológiáját, és azt vetném össze Hitler ideológiájával. Orbán Viktor fenti idézetei azt mutatják, hogy egy keresztény-konzervatív kurzust tart szükségesnek ahhoz, hogy megmentse Európát a liberális veszélytől. A liberális ideológia ugyanis Orbán szerint a szakadékba taszítja Európát. Vízióját ezért olyan messzire viszi, hogy akár Európa ellenében is harcol érte. Orbán ideológiájának vannak még további részelemei, amelyek ebbe a nagy vízióba illeszkednek. A család védelme, a Kulturkampf.

Ezt fogjuk összevetni Adolf ideológiájával, nála is idézetekkel kezdjük a Mein Kampfból. Nem adok hivatkozást, mert nem reklámozni akarom ezt a szennyirodalmat.

"Denn Gottes Wille gab den Menschen einst ihre Gestalt, ihr Wesen und ihre Fähigkeiten. Wer sein Werk zerstört, sagt damit der Schöpfung des Herrn, dem göttlichen Wollen, den Kampf an."

"Mert Isten akarata adta az Emberiségnek anno a tartását, a természetét és képességeit. Aki a munkáját szétrombolja, az az Úr teremtésének, az isteni akaratnak üzen hadat." Adolf Hitler

"Das Ergebnis jedoch hatte die gesamte Nation zu tragen, indem die Folgen der dadurch bedingten Lockerung des religiösen Lebens gerade in eine Zeit fielen, in der ohne- hin alles zu weichen und zu wanken begann und die überlieferten Grundlagen von Sitte und Moral zusammenzubrechen drohten."

"A következményeket azonban az egész nemzetnek kellett viselnie, amennyiben a vallási élet ezáltal meghatározott fellazulása pont arra az időre esett, amelyben amúgy is minden elkezdett felpuhulni és billegni, és a hagyomány és erkölcs átvitt alapjainak összetörése fenyegetett." Adolf Hitler

"Wenn die deutsche Nation den Zustand ihrer drohenden Ausrottung in Europa beenden will, dann hat sie nicht in den Fehler der Vorkriegszeit zu verfallen und sich Gott und die Welt zum Feind zu machen, sondern dann wird sie den gefährlichsten Gegner erkennen müssen, um mit der gesamten konzentrierten Kraft auf ihn einzuschlagen."

"Ha a német nemzet az Európából fenyegető kiírtását meg akarja előzni, akkor nem szabad a háború előtti hibáiba esnie, és Istent és a világot ellenségévé tennie, hanem akkor fel kell ismernie legveszélyesebb ellenségét, hogy az összes koncentrált erejével rá csapjon le." Adolf Hitler

 

"Er muß mit dem Unrat unserer sittlichen Verpestung der großstädtischen 'Kultur' aufräumen, und zwar rücksichtslos und ohne Schwanken vor allem Geschrei und Gezeter, das natürlich losgelassen werden wird. Wenn wir die Jugend nicht aus dem Morast ihrer heutigen Umgebung herausheben, wird sie in demselben untersinken."

"Fel kell számolni a nagyvárosi 'kultúra' szellemi szennyét, és minden sírás és rívásra való tekintet nélkül, amely természetesen ki fog fakadni. Ha a fiatalságot nem rángatjuk ki a jelenlegi környezet ingoványából, akkor el fog süllyedni benne." Adolf Hitler

Hitler kiindulópontja nagyon hasonló. Azt mondja, hogy a német nemzet hanyatlását az okozta, hogy elhagyta korábbi, erős, az istenhitből eredő tartását, kultúráját, helyette nagyvárosi (liberális, szekuláris) ingoványba tévedt.

Vannak különbségek Orbán és Hitler között, amelyek elsősorban az eltelt idő következményei. Hitler a családi értékek védelmét problémákat a prostitúció elleni küzdelemmel, a korai házasság szorgalmazásával próbálta megoldani. Hitler problémája még csak a Mikola féle szinglihordák voltak. A demográfiai probléma annyira nem volt súlyos. A prostitúció meg nem volt annyira nemzetgazdasági húzóágazat, mint a jelen Magyarországán. De a gondolat lényege azonos, és a KDNP holdudvarának sok javaslata egészen hasonló irányba mutat (Családtudomány, és hasonlók).

Figyelemreméltó az is, hogy a Mein Kampf Hitlere még józanul ítéli meg azt a veszélyt, amely később saját végzete lett - mert nem fogadta meg saját tanácsát - és Orbán végzete lesz - mert esze ágában sincs megfogadni ilyen tanácsokat - és ez pedig az, hogy nem lehet szembe szállni egész Európával. A Mein Kampf Hitlere még össze akart fogni Angliával Franciaország ellen. A történelem nem úgy hozta, bukott. Orbán legfeljebb Berlusconival akart összefogni, és sokkal hamarabb fog bukni (láttuk, Mussolini mit hozott Hitlernek, ráadásul Berlusconi azóta már bukott is), szerencsére sokkal kisebb kárt okozva. Bár Magyarországnak ez is éppen elég lesz.

Hitler fő ellensége Franciaország mellett a zsidók, és a kommunisták voltak. Orbán egyik legnagyobb ellensége Daniel Cohn Bendit francia. A szocialista francia kormány meg még inkább ellensége lesz. A zsidókat már nem tudja annyira megtenni ellenségnek, ma már ez nem elég menő ellenségkép, és foglalja a Jobbik. A kommunistákat megteszi, csak ehhez ugye be kell mártania a demokratikus ellenzéket kommunistának, ami azért nehezebb dolog, mint Hitlernek lekommunistáznia Rosa Luxemburgot (mert ugye az jogos, és büszkén vállalta). De az ideológiai lényeg megint ugyanaz. A különbség a helyzetbeli különbségből fakad.

Ami a nagy, közös lényeg, az az, hogy végül is Hitler az egész liberális világgal, Európával, nyugattal (USÁ-val is) találta szembe magát (a Szovjetunióval még ráadásképpen), az egész világot akarta lényegében mégiscsak egyedül maradva megváltani, és visszavezetni a vallásos, hagyományos, erősnek vélt, nemzeti útra. Orbán Viktor pedig ugyanezt akarja, csak ő még magányosabb, még kevesebb esélye van akár csak arra is, hogy valami nagy világégéssel menjen a pokolba.

És ez az, ami megkülönbözteti Hitlert, Breiviket és Orbánt a szobajobboldali "gondolkodóktól". Egyrészt az összes bornírt elem mennyisége és összekapcsolódása, másrészt a gyakorlati megvalósításhoz való merészség, harmadrészt pedig ez a fanatikus küldetéstudat, amely talán a szobajobboldali "gondolkodókban" hiányzik. A különbség az, hogy egy mérsékelt jobboldali "gondolkodó" lehet családbarát, lehet nacionalista, és lehet még sok minden mellett. A fanatizmus viszont abban is megnyilvánul, amikor nagyon sok minden ellenség lesz. Ez a nagy ellenségkép az, ami a fanatizmussal kart öltve megkülönbözteti ezt a három gazembert a normálisabb jobboldali gondolkodóktól. És még az, hogy kivitelezi is a terveit, ami szintén a fanatizmus egy fokához kapcsolódik. És Orbánnál nem csak fanatizmus van meg, az ellenségkép is, és a kivitelezés is. Ez pedig katasztrofális következményekkel jár.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr604468855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AmBesten 2012.04.23. 20:46:59

Kedves Posztíró,
szerintem az alapfelvetésed hibás, következésképp a hibás alapfelvetésre alapozott logikai levezetés sem lehet helyes.
Szó sincs arról, hogy Ovi egy koherens eszmerendszert képviselne, teljesen értelmetlen szövegeit elemezni, beszédei ugyanis csak az adott nézőközönségnek szólnak, annyi a céljuk, hogy tetszést arassanak és szavazatokat hozzanak. Nem arról szólnak, hogy ő hogyan gondolkodik a világról! A beszédek arról szólnak, mit gondol Ovi, mit szeretnének hallani a választói. Ha a választói célközönség azt akarja hallani, hogy Szent István felajánlotta Magyarországot Szűz Máriának, akkor ezt fogja mondani, függetlenül attól, hogy speciel őneki mi erről a véleménye.

shakter 2012.04.24. 07:03:13

Lehet bármilyen következtetést levonni, ov. csak egy törpekakas az EU. egyik kis szemétdombján.

shakter 2012.04.24. 07:05:38

Ja és a félkrajcárt már rég elprivatizálták!!!

pirimogyoró 2012.04.24. 09:02:31

Orbánnak mindegy, mit kell hangsúlyoznia, neki az a fontos, hogy hatalmon van végre és ott is akar maradni! Ezért bármire képes.
És ez elmondható az összes kirakatban lévő fideszféregről. Hiszen amit ellenzékben vehemensen támadtak, most ugyanazt csinálják, sőt, igyekeznek mindent elvenni onnan, ahonnan szerintük még lehet.

szíj 2012.04.24. 10:16:30

Egyetértek AmBestennel. Gondoljunk bele, mi lenne, ha Magyarországon a kozmopolitizmus, a liberalizmus lenne a legnépszerűbb. Akkor OV lenne a legliberálisabb, leginkább kozmopolita.

Semmiféle eszmerendszere nincs, 2002-ig csak az igényeket figyelte, és azt, mit tesznek azok, akiknek zuhan a népszerűsége. És annak az ellenkezőjét képviselte.

2010 után úgy érezte, itt az idő és a 2/3, hogy most már ő fújja a passzátszelet. És ezt is teszi, de közben tele van kisebbségi komplexussal, sértődöttséggel, és ezeket akarja kompenzálni.

Nincs itt ideológia, értékrend. Hisztérikus halatom- és bosszúvágy van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.24. 11:03:19

@AmBesten: Az igaz, hogy Orbán sok mindent összezagyvál. Az is igaz, hogy nem azt kell nézni, amit mond, hanem, amit csinál. De ebben elég sok mindent csinl is Orbán, szóval ezt nem csak úgy mondja.

Noone 2012.04.24. 11:30:36

Uraim, Hölgyeim.

OVI-t tényleg csak a hatalomvágy vezérli. De nem ő a hibás benne, hanem akik megválasztották. Mint ahogy Hitler esetében is így volt.
Egyébként Bulgakovnak volt egy regénye "A Fehér Gárda". Ott volt egy ukrán náci, Petliura. A fehérgárdisták védték volna ellene a várost 6000-n 800000 ellen, ha a vörösek el nem szabotálják. Aztán jöttek a vörösek, kiverték P.-t gond nélkül. De ő visszajött, lengyel seregek élén. Kétéves háborút robbantott ki, a Vörös Hadsereg nyert.
P. persze elmenekült, számtalan hullát hagyva maga után. Fehérgárdistákat félmeztelenre vetkőztette, és vállapokat vágatott késsel a vállukba.
A kérdés nem ez, hanem hogy lett neki 800000-s hadserege? Talán az ország volt hitvány? Majd most Oroszország eldönti.

Engem sokan vádoltak azzal, hogy erőszak- és fegyverbuzi vagyok.
Ha ez igaz, akkor Petőfi és Kossuth is azok voltak.

A különbség csak annyi, hogy én tényleg értek pár fegyverhez (ha jön értem a TEK, azt hiszem, komolyabb fegyverekre is szert tehetek).

Elmondom, mi hangzik el a narancsvörös komcsiktól.
1. Kétségbe vonják az arisztokrata származásomat.
2. Azt kívánják, hogy én is veszítsem el minimum az egyik csuklómat, mint a fehérgárdista nagyapám.
3. Ezt trágár szavak nélkül nem tudják kifejezni, szegényes a szókincs.
4. Képembe vágja piefke, hogy nem nem mernék vele szemtől szembe kiállni, és kitilt. Valszeg, hogy ne tudjam nyilvánosan kihívni egy késpárbajra. Pedig kihívnám ezek után. Ki nem mer szembenézni kivel?

Ítéljen a közönség. Vagy innen is ki leszek tiltva?

Egyetlen trágár szó nem hangzott el, a becsületemet védem.

Noone 2012.04.24. 11:52:04

@Noone:

P.-t egyébként 1926-ban Párizsban lőtte le egy anarchista. Direkt ezért utazott oda. Amikor meglátta, megkérdezte tőle, hogy valóban az-e, aki. Választ nem kapott, P. csak felgyorsította lépteit. 5 golyót kapott, amíg állt, és még kettőt a földön. Teljes tölténytár.

Ezt az egészet végignézte egy francia rendőr, odament a merénylőt, és megkérdezte:
- Uram befejezte?

Ő odaadta neki a pisztolyát. A rendőr ellenőrizte P. pulzusát, megállapította, hogy halott.
A merénylő a nyakába borult:
- Hála az égnek! Egy tömeggyilkost lőttem le!

És valóban. Ez csak adalék.

Munchausen 2012.04.24. 13:16:14

@AmBesten: Ennel jobban magam sem irhattam volna le, annyit tennek csak hozza, hogy Orban tudatosan erositi a magyarokban a bizonytalansag erzeset, probalja az egyetlen valaszthatonak beallitani magat, sajnos sokan kozombossegbol, butasagbol, masok egzisztencialis okokbol turik vagy tamogatjak hatalmi torekveseit, ezek talan majd a nemsokara beuto allamcsodtol kijozanodnak, de akkor mar keso lesz. Hova vezethet ez a vak politika, ami 10 tehetseges fiatalbol 9-et kiuldoz kulfoldre?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.24. 14:14:30

@Munchausen: "Hova vezethet ez a vak politika, ami 10 tehetseges fiatalbol 9-et kiuldoz kulfoldre?"

maradnak a hülyék, és valami iszonyatos katasztrófát csinálnak

Mariann19 2012.04.24. 17:13:11

@Munchausen: Orbán Viktor fanatizmusa elsősősorban a hatalom mindenáron való birtoklásában nyilvánul meg. Ennek érdekében alakította ki azt a centrális erőteret, mely a kizárólagos hatalom gyakorlásának a keretét adja.Az "átalakítjuk az országot" azt jelenti, hogy minden e körbe tartozó változás egy résnyi behatolást se tegyen lehetővé, bármilyen jelentős gazdasági vagy társadalmi szükségszerűség egyébként ezt indokolná.Ennek a hatalomvágynak és feltétlen megtartásának nagy ára lehet a magyar társadalmat illetően.Pártatlan gazdasági elemzők szerint az ország csődközeli állapotban van, a jelenlegi válság második szakasza a "kertek alatt" leselkedik, mely a jóslatok szerint súlyosabb tünetekkel jár mint az eddigi volt.Legsürgetőbb megoldás az IMF hitel igénybevétele lenne, hogy megszüntethető legyen a havi 25 milliárd Ft veszteség, melyet a piaci finanszírozás többletkamat terhei jelentenek.Orbán három tárgyban nem kíván eleget tenni az Eu. Bizottság kötelezettszegési eljárás megszüntetésében, inkább a bíróságot választja. Félő, hogy az IMF hitel lehetősége jobb esetben kitolódik további veszteség keletkezését vonva maga után, vagy eyáltalán nem jön létre megállapodás.Amennyiben ez az ország katasztrófáját idézi elő, ennek a helyzetnek Orbán Viktor a felelőse, az a magatartás , amely mindent a hatalmának gyakorlása alá rendel.

zmzm 2012.05.27. 10:32:53

törpeállam törpe kakasa nevetséges olyan mintha pár emberevő karta volna megmondani a spanyoloknak , hogy mit tehetnek a felfedezés során röhej . Az az érthetetlen , hogy senki nem mondja meg neki ébredjen már fel, csak itthon pattoghat a többiek kiröhögik és nevetségesnek tartják.
süti beállítások módosítása