Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Eszes Tamás, a szélsőjobbos, gyenge jellem

2011.11.11. 13:39 | Brendel Mátyás | 4 komment

Címkék: jobbik szélsőjobb gyöngyöspata véderő

Eszes Tamás gyenge ember volt, pszichésen volt gyenge. Sajnos sok hasonló ember van a világban, és Magyarországon talán még inkább. Amíg ezek az emberek csak mindenféle szerelmi gubancokba kavarodnak, sajnáltatják magukat, és hasonló, addig hagyján. Ha felakasztják magukat, az már drámai. De az igazán nagy baj az, ha szélsőséges ideológiákba menekülnek, és amikor ezek a gyenge, viszonylag buta emberek hatalmat kapnak.

***

Vártam ezzel a cikkel, mert gondoltam, hogy lesznek bonyodalmak. Természetesen felrebbent, hogy Eszes Tamás nem lett öngyilkos, aztán tagadták, és miután azóta nem jött erről újabb hír, remélem, hogy ez most már végleges, és nem fog kiderülni valami olyasmi, ami teljesen felborítaná az eddigi képet. A történetnek nyilván sok tanulsága van, én itt most kettőről szeretnék írni.

Az első, hogy a politikai hála igen kényes kategória. Írhatnám, most, hogy márpedig a politikai hála nem létezik, de ez egy túlzó általánosítás volna, mert van, amikor létezik. Nyilvánvaló, hogy ha valaki egy politikusnak szívességet tesz, és továbbra is szükség van rá, akkor a politikus meghálálja, és a megfelelő pozícióba helyezheti. Azért, hogy továbbra is "gyümölcsözzön" a kapcsolatuk. Bábuknál tehát kifejezetten létezik politikai hála.

Létezik továbbá hatalmas, gazdag személyek esetében is, akiknek "jó" tetteit meg kell hálálni, mert különben még keresztbe tesznek a politikusnak. Különösen, hogy az illető pénzügyi vagy szervezeti hatalma tovább is használható. Itt egyébként ez az eset az előző esethez hasonlít. Legfeljebb annyi különbség lehet, hogy az illető nem kell, hogy annyira bábként viselkedjen, hatalma lehetővé tesz némi önállóságot.

Eszes Tamásnak sem pénze, sem hatalma nem volt, és a Jobbiknak úgy tűnik bábuként sem kellett. Éppen nem volt szükség bábura, vagy Eszes nem volt bábunak való anyag. Valószínűsíthető, hogy makacs lehetett, önálló "gondolkodó", akinek azért a gondolatai még sem voltak olyan jelentősek, hogy mint véleményalkotó fontos lett volna. Ahhoz kell némi ész is. És nem tűnik úgy, hogy Eszes tényleg eszes lett volna.

Ilyenkor pedig a politikusok nem különösebben hálásak, mert nem érdekük. A lelkesen benyaló támogatónak, az önkéntesen aládolgozó hívet simán a partvonalon kívülre dobják, ha nincs szükség rá. Azt gondolom, hogy ez minden politikai pártban így lehet, de az a gyanúm, hogy a Jobbikban még inkább. A példát, hogy a Jobbikban ez legalábbis előfordul, látjuk.

A második tanulság azzal kapcsolatos, ahogy a halálhírre sokan reagáltak: "Eszes halálát a romák és nem romák is hitetlenkedve fogadták. Erős, határozott embernek tartották, az [origo]-nak nyilatkozó közeli barátja szerint mégsem volt rendíthetetlen."

Namost persze, van itt egy ember, aki félkatonai szervezetet vezet, keményen akar fellépni a cigányokkal szemben, erős embernek látszik. Bizonyára erős, hiszen erősnek mutatja magát. Hát egy fenét.

Aki olvasgat némi pszichológiát, az tudja, hogy az efféle "erős fellépés" általában erősködés, és nem erős jellemet takar, hanem pont, hogy gyenge jellemet takar el.Aki agresszív másokkal, különösen gyengébekkel, kiszolgáltatottakal szemben, az a legtöbb esetben nem merne kiállni egyenlő feltételek mellett. Aki a kocsmában, az utcán nagy hangú, az lehet, hogy otthon, vagy a munkahelyen igencsak megszeppent.

Bár persze van, amikor valaki otthon is agresszív, hiszen ott is lehetnek gyengék. Eszes Tamással kapcsolatban is rebbent fel olyan hír, hogy veri a élettársát, aki azt tagadta. Jó, nem tudom megmondani, hogy mi az igazság, tehát ezt ne vegyük bele a véleményembe! Magyarországon ez sajnos igen gyakori, lehet, hogy Eszes verte az élettársát, lehet, hogy nem.

Ami viszont biztos, hogy Eszes élettársa szakított vele, és pár nappal utána akasztotta fel magát. Nyilván a felhalmozott gondok miatt tette, amit tett. Eszesnek sok ilyen gondja volt. Összetűzés a Jobbikkal, rendőrség, perek, anyagi gondok, és erre jött még a magánéleti gond. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Szakítás után az ember persze nem vidám, írhat egy-két ilyen-olyan kétségbeesett szerelmes levelet, Eszes is írt. De ha az ember felnőtt, érett, erős férfi, akkor azért hamarosan túlteszi magát ezen, és nem akasztja fel magát.

Sok gond ez? Nem kevés. De ezen gondok közül sokat Eszes maga okozott magának. Ez is arra utal, hogy a neve nem éppen helyesen írja le képességeit. De vegyük most adottnak azt, hogy vannak ezek a bajok. Nem gondolom, hogy Eszes teljesen katasztrófális helyzetben lett volna. Ki lehet innen még mászni. De nyilván ehhez nem volt ereje, Eszes nem volt lelkileg erős ember, ez a tanulság.

És általában, felismerhetjük, hogy azok az emberek, akik azt gondolják, hogy a cigányok tehetnek a problémáikról, és a cigányok elleni fellépés oldja majd meg őket, egész biztosan nem erős emberek, mert hárítanak. A hárításnak és paranoiának sok fajtája van. Vannak, akik a rendszerre fogják, mások a cigányokra, vagy a zsidókra, vagy valami összeesküvésre. A lényeg az, hogy aki nem tudja a rendszerben megtalálni a helyét, aki nem tud megélni, az nem lehetett sem erős, sem eszes. Eszes valójában magát pusztította el. Például nem nagyon van Magyarországon olyan ember, akinek gondjait tényleg nagyrészt a cigányok okozzák.

Szoktak beszélni uborka-lopásokról. Hadd meséljek valamit! A lakásomba 97-ben  betörtek, és elvittek egy videokamerát, amely akkoriban nagy érték volt. Nyilván ledöbbentem, nyilván felháborodtam, és nyilván nehezen elfogadható, hogy ez előfordul. A rendőrség persze nem kerítette kézre az elkövetőt. Mindez Budapest egy olyan környékén történt, ahol elég sok a cigány. Kézenfekvő lett volna őket okolni. Lehet, hogy cigány volt az elkövető, lehet, hogy nem. Nem tudom, nem fogom megtudni, de igazából nem érdekel. Ugyanis nem old meg semmit. Ahogy végül is Gyöngyöspatán a Jobbik nem oldott meg semmit.

Ami megold valamit, az a biztonság ésszerű növelése. Azok az intézkedések, melyeket én utána tettem a lakásom védelmére, azok a dolgok, amelyeket a rendőrség, a politika tehet a biztonság védelmére. Ezek fontosak volnának, de rasszizmustól független intézkedésekre van szükség! A szegénység, a munkanélküliség, a képzetlenség felszámolására volna szükség, nem szélsőjobb politikára.

Namost, ha szélsőjobbos utat választottam volna, ráfogtam volna, hogy tutira cigány volt az elkövető, és azóta is gyűlölném a cigányokat, és ezzel foglalkoznék, akkor az semennyit nem segítene abban, hogy jól éljek. Viszont ha tanul az ember, képességeket, tudást szerez, fejleszti a karrierjét, akkor kibírja azt, hogy életében párszor ellopnak tőle egy kamerát, egy csomó pénzt, pár biciklit és hasonlót. Velem is megtörtént, rosszul esett, de kibírtam. És a bicikliket ráadásul tutira nem cigányok lopták el, mert Franciaországban és Finnországban történt a dolog. Persze az oroszokat, arabokat, négereket is lehetne gyűlölni, de mint mondtam, ez sem vezet semmire.

Úgyhogy ha valakinek ellopják az uborkáját, akkor azt tudom mondani, hogy megértem, hogy ez igazságtalan, és nem esik jól, de ha az ember megfelelő karriert épített ki magának, akkor nem kell, hogy ez hosszabb ideig letaglózza, egy etnikum gyűlölése pedig biztosan nem a konstruktív megoldás része. A konstruktív megoldások ugyanis ezek: (i) azok a józan intézkedések, melyeket te magad tehetsz a közvetlen biztonságod növelésére (ii) azok a józan intézkedések, melyeket a politika tehet (iii) azok az intézkedések, melyeket a jobb anyagi körülményekért tehetsz, hogy kibírd az ilyen eseteket.

Eszes Tamás is inkább azt nézte volna, hogy miféle eladható képességeket tud elsajátítani, miféle életképes, és legális vállalkozásokat tudna kialakítani, és akkor talán még ma is élne. Mert ráadásul a megérdemelten sikeres karrier a valódi magabiztosságot is növeli, és akkor az ember egy szakítást is jobban kibír.

Eszes Tamás gyenge ember volt, pszichésen volt gyenge. Sajnos sok hasonló ember van a világban, és Magyarországon talán még inkább. Amíg ezek az emberek csak mindenféle szerelmi gubancokba kavarodnak, sajnáltatják magukat, és hasonló, addig hagyján. Ha felakasztják magukat, az már drámai. De az igazán nagy baj az, ha szélsőséges ideológiákba menekülnek, és amikor ezek a gyenge, viszonylag buta emberek hatalmat kapnak.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr23370660

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyarok 63%-a fajgyűlölő 2011.12.10. 12:16:08

A lakosság 63 százaléka genetikai meghatározottságnak véli a romák bűnözési „hajlamát” a Tárki szerint....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aptyuka 02 2011.11.11. 14:41:12

Más méretben, ám nagyon hasonlatos a csutihoz...
Bocsánat.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.12. 19:59:15

Szerintem valamennyi szélsőjobbos gyenge jellem. Valamilyen stiklije mindegyiknek van.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.12. 20:12:49

Kedves szerző!

Készülj fel, hogy sokan jönnek majd azzal, hogy menj le falura és költözz cigányok közé, nézd meg milyen az, aztán beszélj.

Ezt ügyesen próbáltad kiküszöbölni azzal, hogy te is ilyen környéken laksz, de ez szerintem nem lesz elég.

Az, hogy Eszes konkrétan milyen ember volt, nem oszt, nem szoroz. Elhunytról vagy jót, vagy semmit. Mint jelenség azonban megállja a helyét a dolog, de erre nem feltétlenül Eszes a legszerencsésebb példa.

Az öngyilkosságról: Érdekes lenne egy olyan statisztika, hogy valamely párt vagy nézet szimpatizánsai felülreprezentáltak-e. Magam részéről azt gondolom, hogy ha az ember öngyilkosságon gondolkodik, akkor legkevésbé érdekli a politika. De persze nem vagyok szakértő a témában.

laci0011 2011.11.14. 03:05:40

A cigányokkal kapcsolatban válaszd a konstruktív balos-jobbos utat,dugd a fejed a homokba szaporítsd őket mesterségesen,vedd el a dolgozóktól a pénzüket ostoba túlzott és követhetetlen adókkal.Az önvédelem jogát, bízd szájhősökre akik 2 hét alatt akarnak rendet tenni...Tiszta vicc amit az elit a szélsőjobb kapcsán művel,persze nem könnyű saját ostobaságunkkal szembe nézni,de még mindig a tagadási fázisban van,ahelyett hogy cselekedne végre!Pedig aki a homokba dugja a fejét szabadon hagyja az ánuszát...De az is lehet hogy hiányzik a hozzáértés,és csak azt próbáljátok leplezni,hogy az utcaseprésen kívűl mást nem lehet épp ésszel rátok bízni,de azt is felesleges,mert van rá ezerszer alkalmasabb gép.
süti beállítások módosítása