Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A gazdasági szabadságharcnak már a Magyar Hírlap szerint sincs értelme

2011.10.31. 06:52 | ZöldMarci | 6 komment

Címkék: magyar hírlap gazdaság matolcsy

Széles Gábor az Ikarus tönkretevője, Magyar Hírlap tulajdonosa szerint Orbán Viktor Kossuth Lajos reinkarnációja. Elég egyértelmű, hogy lapja csak a végső esetben kockáztat meg a Fidesszel kritikus megjegyzéseket. Ennek ellenére már ott is kiakadt a lap főmunkatársa eltolcs Matolcsy gazdaságpolitikáján. A cikket a poszt végén vágatlanul közöljük (saját kiemeléseinkkel). Előtte azonban öt megjegyzés a Fidesz gazdaságpolitikájának elemzéséről:

- A cikk jogos felvetése, hogy miért is utálja a kormány az IMF-et, ha úgyis az általa elvárt költségvetési szigort tartjuk be. Így csak a kedvezményes hitelből zárjuk ki magunkat és az IMF védőhálója híján nő a kockázati felárunk. (Azaz magasabb kamatot fizetünk a hiteleinkért és kevésbé mernek idejönni a befektetők.) Persze nem igazán értjük, hogy a főmunkatárs polgártárs hol volt eddig tavaly nyár óta, amikor dicsőségesen "hazazavarta" a kormány az IMF-et. De végül is jobb későn őszintének lenni, mint soha.


Már a kormánypárti lap sem látja Matolcsy politikájának értelmét

- A cikk elismeri: "a kormány vagy a legnagyobb kormánypárt képviselői is tettek egy s mást a forint árfolyamának megrendítése terén". Nem nagyon emlékszem, hogy a Kósa-Szijjártó nyilatkozatok hatásáról korábban érdemben mertek volna írni a jobbos sajtóban. Majd még egy elismerés következik: "Utóbbi pedig megnövelte az államadósságunkat. Olyannyira, hogy most vagyunk a csúcson." Ezt az őszinteséget is értékelnünk kell, miközben Matolcsy az államadósság csökkentésének sikereiről beszél.

- A cikk persze óvatos, csak a nem elég jó kilábalást meri felróni a Fidesznek. Szerinte "nem az Orbán-kormány hibája", hogy a tíz legkockázatosabb ország közé kerültünk. De ha egyszer a cikk is elismeri, hogy a Bajnai-kormány leköszönésekor 180 pont volt az ország csődkockázati felára, most meg 560 pont - akkor a bajt nehéz Bajnaiékra kenni.

- A Fidesz gazdasági baklövései fényében pedig csak egyetérthetünk a cikk megállapításával: "egyre inkább lejárt lemez a visszafelé mutogatás".

- Kifejetetten szórakoztató (elszomorító?), hogy a kritikus megjegyzések előtt az újságírónak jeleznie kell, hogy "drukkol" a "kormány sikeres gazdaságpolitikájának". Mintha a Fidesz-politikával kritikus megjegyzések nem állhatnának az ország érdekében.

 

Szajlai Csaba: Bóvlira várva (Magyar Hírlap)

Szegény ember vízzel főz: miután Matolcsy György – nemzetgazdasági miniszterré történő kinevezése óta – nem hajlandó lapunknak interjút adni, kabinetfőnöke pedig, mikor ezt kérvényezzük, „elhajt” bennünket, kénytelenek vagyunk a Heti Válasznak adott interjújából idézni.

Leszögezzük: miközben az ország érdeke, hogy a kormány sikeres gazdaságpolitikát valósítson meg, és ezért drukkolunk mi is, egyre több dolgot nem értünk. Például azt, hogy miért kell az ördögöt a falra festeni?!

A hazai gazdaság irányítója a Heti Válasznak ugyanis azt mondta: reális veszély az ország adósságbesorolásának lerontása az egyik hitelminősítőnél. Miután azonban a hitelminősítő cégek rendszerint követik egymást, ha ez bekövetkezik, akkor a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába száműzik Magyarországot. Ám akkor sem lesz többletkockázat, ha ez megtörténik, húzta alá ugyancsak Matolcsy György a szóban forgó interjúban.

Nem lesz, mert van. Két és fél éves mélységbe zuhant szerda délután a forintárfolyam, minden bizonnyal Matolcsy iménti szavai­ra – is. Eközben még lehet a „gyengeség jeleként” aposztrofálni a Nemzetközi Valutaalappal történő együttműködést – miként ez tette ugyancsak a gazdasági tárca vezetője –, ha az úgynevezett bóvliba esünk, akkor további forintgyengülés jöhet, és megszaporodhatnak azok a befektetők, akik szabadulnának a magyar állampapíroktól. Miután a helyzet történelmileg úgy alakult, hogy a külföld finanszírozza a központi költségvetést, és ez még így lesz jövőre, sőt az után is, egyáltalán nem mindegy: milyen kondíciókkal lesz finanszírozható Magyarország. Románia például bóvli kategóriás ország, vagy­is befektetésre nem ajánlott. Bukarest azonban nem Budapest.

A románoknak készenléti hitelszerződésük van a valutaalappal, ezért nem sorolandók a tíz legkockázatosabb gazdaságú ország közé. Jelentem: Magyarország ott található. Félreértés ne essék: ez nem az Orbán-kormány hibája, de törekedni kellene arra, hogy onnét mielőbb kijöjjünk.

Egyelőre azonban ott maradunk, mert az ország csődkockázati felára nagyon magas – 560 bázispont környékén jár –, miközben a Bajnai-kormány 180 ponton adta át a stafétabotot másfél évvel ezelőtt. Csak emlékeztetőül: a legsúlyosabb helyzetben, 2008 októberében, a Lehman Brothers bankház bedőléskor sem sokkal haladta meg a 600 bázispontot!

Persze a helyzetet nem kell eltúlozni – mert az már önmagában is túlzás. Ugyanis a piac nagyrészt beárazta Magyarország adósbesorolásának a leminősítését. Elemzők szerint lehet, hogy nem lesz összeomlás, de azért van miért aggódni.

Éppen ezért nem értjük, Matolcsy miniszter úr miért hecceli (esetleg teszteli) a piacokat? A kormánynak pont az volna a kötelessége, hogy minimalizálja a kockázatokat a gazdaságpolitikában, pontosan tervezze meg a költségvetést és – többek között – kerülje el a leminősítést.


Kósa és Szijjártó forintbedöntő akciója 2010-ben


Miután a kormányváltás óta eltelt másfél év – a súlyos gazdasági örökség ellenére is –, egyre inkább lejárt lemez a visszafelé mutogatás. Tekintve, hogy – euróválság ide vagy oda – a kormány vagy a legnagyobb kormánypárt képviselői is tettek egy s mást a forint árfolyamának megrendítése terén. Utóbbi pedig megnövelte az államadósságunkat. Olyannyira, hogy most vagyunk a csúcson.

Az azonban helyes állapotfelismerés Matolcsy György részéről, hogy „Magyarország tavaly óta célkeresztben van, a régió legsérülékenyebb országa”. Így érthetetlen, miért kell csatába szállni – néha több fronton is – a pénzügyi, gazdasági és politikai szegmensek képviselőivel (EU, IMF, multik és bankok), miközben gyakorlatilag azok érdekét valósítjuk meg. Még növekedési kockázatok árán is rekordalacsony lesz jövőre a költségvetési hiány, ehhez kell a – fogalmazzunk így – restrikció.

Summa summarum: Magyarország rendkívül kiszolgáltatott a külső körülményeknek és a legsebezhetőbb ország, ami távolról sincs összhangban a kelet-európai térség legsikeresebb gazdaságát vizionáló eddigi kommunikációval.
Ráadásul védelem nélkül várjuk, hogy elérjen bennünket is a megahurrikán.

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr193341429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Terelni nehéz 2011.10.31. 19:03:57

Úgy látom, hogy baj van! Nagy baj van! Egyre nehezebben találunk olyan témát amivel el lehet terelni a zemberek figyelmét a kormányzás hibáiról.A forint újra és újra szakadékba zuhan, az árfolyama egyre rendszeresebben tanyázik 300 fölött az euróval sz...

Trackback: Közgazdasági vita a kocsmában 2011.10.31. 15:34:45

Elég borús jövőképet rajzol elénk, ha a kocsmában azon vitatkoznak a zemberek, hogy akkor a válság az most v, avagy w alakú-e, illetve, hogy a nem ortodox gazdaságpolitika csak súlyos elkúrás, avagy minden eddiginél brutálisabb elkúrás?...

Trackback: Közgazdasági vita a kocsmában 2011.10.31. 15:34:45

Elég borús jövőképet rajzol elénk, ha a kocsmában azon vitatkoznak a zemberek, hogy akkor a válság az most v, avagy w alakú-e, illetve, hogy a nem ortodox gazdaságpolitika csak súlyos elkúrás, avagy minden eddiginél brutálisabb elkúrás?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.31. 18:21:15

"miután Matolcsy György – nemzetgazdasági miniszterré történő kinevezése óta – nem hajlandó lapunknak interjút adni,"

nyilván ez az oka annak, hogy a Magyar Hírlap épp most támadja Matolcsyt: valami veszekedés volt.

istvankah 2011.10.31. 21:16:34

Ki fizeti a révészt?

márta)) 2011.10.31. 22:01:04

Teljesen mindegy melyik újság írja meg, ha a lényeget nézzük.)
Egy elhibázott gazdaságpolitika.
Annyi - és csak annyi a probléma, nem több. és nem kevesebb, hogy ennek hatására az a "fránya" gazdaág nem akar működni. ?
:)

márta)) 2011.10.31. 22:05:12

Bocsánat! "gazdaság" )

Nagyon jó. "valami veszekedés volt".
Ez olyan , mikor két kis pletykafészek mamóka" beszélget és megállapitják a tényeket.
:))))))

menőmano 2011.10.31. 22:20:47

Egyre borúsabban látják az esélyeinket Londonban"

Meredeken rontották hétfőn a jövő évre szóló euróövezeti – és ezzel összefüggésben közép-európai, benne magyarországi – növekedési előrejelzéseiket londoni elemzők, akik szerint 2012-ben nem zárható ki átmeneti recesszió a valutaunióban, a magyar gazdaságban pedig legföljebb fél százalékos növekedés várható"

nol.hu/gazdasag/egyre_borusabban_latjak_az_eselyeinket_londonban

Nem csak nevezett" újság irja.
Totálisan elkeseritő, hogy igy állt pályára a magyar gazdaság, ilyen eredményt hozott a gazdaságpolitika.?
ennyi.
:(
süti beállítások módosítása