Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mint az őrült, ki letépte láncát, vágtatott Orbán Európán át...

2011.09.13. 10:31 | Brendel Mátyás | 7 komment

Címkék: gazdaság orbán frankhitelesek

Ekkor Orbán nem megáll, nem elgondolkodik, hanem bejelenti a Parlamentben, hogy dupla sebességre kapcsol. Hát gratulálok, bohócügyi miniszterelnök! Gratulálok!

***

Nyugati világnak alkonyúlatánál megállék a kanyargó kormány-politikánál... S mit látok... Orbánnak egy évig nem nagyon volt eszében megmenteni a frankhiteleseket, aztán kitervelték az árfolyam-rögzítéses "megoldást", amely hosszú távon még rosszabb helyzetbe csábította az embereket. De egészen biztos, hogy akkor még a mostani rémálom nem jutott eszükbe, mert a fix árfolyamos átváltás vagy teljes törlesztés után nincs értelme az előbbi, alig életbe lépett intézkedésnek. Hajmeresztő kapkodás.

Kész... Ez paff... Orbán Viktor bedöntötte a forintot, a tőzsdét, az ország csődkockázati indexét, az OTP-t, stb. Mindezt egy olyan javaslattal, amellyel félig még mindig egyet lehetne érteni. Odáig az ötlet jó, hogy a frankhitelesek átválthassák, vagy kifizethessék tartozásukat egy összegben. Ha aktuális árfolyamon tenné, egyet is értenék, De a 180 forintos fix árfolyam hajmeresztő. Vártam ezzel a cikkel, mert azt gondoltam - azt reméltem - hogy ez az egész nem Orbán végső elborulásának jele, hanem csak a szokásos, arrogáns, blöffölős Fideszes tárgyalási technika: bedobnak valami durvát, aztán engednek, és végül a bankok átvágva, manipulálva, még örülnek is, ha mondjuk csak 200 forintos árfolyammal kell kiegyezniük. Ha az olvasó ennek örülne, akkor az demonstrálja, hogy mennyire működni tud ez az arrogáns stratégia. Ne dőljünk be neki! A frankhiteleseknek természetesen aktuális árfolyamon kellene törleszteniük, akkor is, ha egy összegben teszik.

Az intézkedés nyilván népszerű lesz a frankhitelesek körében. És Orbán nyilván pontosan ezért tette ezt: éhezik egy kis támogatásra, mert retteg attól, hogy a Fidesz népszerűsége tovább csökken. A véget ugyan nem kerülheti el, mert aki katasztrofálisan kormányoz, az katasztrofálisan kormányoz. Lehet itt manipulálni, tologatni, rögtönözni, hajmeresztő manővereket véghez vinni, vagy ahogy egy korábbi miniszterelnök fogalmazott: lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de a vég ettől még el fog jönni.

Nem csupán az a félelmetes Orbán Viktor tegnapi fellépésében, amit mondott, nem csak az, amit tett - egy ideje tudjuk, mind a kettőt háromszor le kell ellenőrizni, mert mind a kettő követhetetlen, és a fene se tudja, hogy milyen iszonyban vannak egymással – hanem az is, ahogy ezt indokolta.

Orbán világválságot vizionált ott és akkor, ahol nincs. Az az Orbán, aki a valódi világválságban artikulálatlanul üvöltötte a médiába, hogy „Gyurcsány a hibás“, az az Orbán, amikor már a válság elmúlt, és amikor tényleg a miniszterelnök a hibás, akkor megszállottan azt hajtogatja, hogy világválság van. Hát a fészkes, fekete fenét, „kedves“ miniszterelnök „úr“, egy fenét. Nincs világválság, és ezért a el...rásért egyetlen egyvalaki a hibás: Orbán a hibás! Oké, Matolcsy is, és az egész Fidesz frakció, akik vele együtt táncolnak, de a legnagyobb felelős természetesen Orbán, aki támogatja, erőlteti ezt az őrültséget.

Azért egy kicsit is nem béna kormánnyal egy két százalékos növekedést azért csak el lehetne érni ilyen környezetben is. Ha Orbán most, amikor sokkal jobb a világgazdaság, csak arra képes, amit Bajnai simán vitt a tényleges gazdasági világválság végén, akkor az szánalmas. Ha csak azt folytatta volna, amit Gyurcsány és Bajnai megkezdett, akkor sikerült is volna neki legalább a két százalék, talán még három is.

De Orbán már egy ideje szabadságharcot hirdetett, már az IMF esetében is szembe ment a világgal, azóta is a külön utas, magyar gazdaság sikeréről vizionál, miközben a Matolcsyzmus csődöt mondott. Orbán megy tovább hajthatatlanul. Ahogy arrogáns őrültet játszott az EU Parlamentben,  úgy most is zúgva, bőgve töri át a gátot, el akarja nyelni a világot.

De nem csupán hallucinál a mi miniszterelnökünk, hanem eszelős is. Nem csak nem veszi észre, hogy a szakadék felé megy, és viszi az országot, de ráadásul még nagyobb sebességre is kapcsol. Ismerjük a viccet, Kádár óta ismerjük. Lehet, hogy a nyugati kapitalizmus a szakadék szélén áll, de hogy Orbán kétszeres sebességgel rohan bele, az tuti.

Akkor, amikor mindenki szembe megy az autópályán, még a jobboldali közgazdászok is figyelmeztetik. Eközben senki nem mer szólni neki a Fideszben - vagy ha mer, nem hallgat rá - a frakció megy utána, és persze húzza magával az egész országot. Ekkor Orbán nem megáll, nem elgondolkodik, hanem bejelenti a Parlamentben, hogy dupla sebességre kapcsol. Hát gratulálok, bohócügyi miniszterelnök! Gratulálok!

Persze így hamarabb fogunk a szakadékba esni, de sajnos durvább is lesz az ütközés, és igazán nem kellett volna egy ilyen zúgó, éji bogárra bízni a kormányt. Melyik volt az az észkombájn, aki ezt elkövette? Ja, a 2,7 millió szavazó, és az a másik pár millió, aki passzívan nézte, azt hívén, hogy nem lesz ebből baj.

Csak páran voltak, akik nem nézték tétlenül. Páran már a választás előtt is látták ezt. Például Debreczeni József megírta könyvében, hogy miért baj az, hogy a Fidesz egy oligarchikus párt. Pontosan azt írta meg, hogy ebből az lesz, hogy a szakadék felé fogunk menni, és csak a szakadék fogja megállítani az országot. Mert nekünk Mohács kell. Ez az ország ilyen.

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr473222662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbitálisat hazudott, most lebukott 2011.09.14. 08:55:43

Az embert, aki egyszer azt hazudta, hogy ő soha nem hazudik, a politikust, aki a WikiLeaks tanúsága szerint ugyanúgy végighazudta a 2006-os kampányt, mint Gyurcsány, csak neki ebből nem lett semmi baja, miközben a vetélytársa patás ördöggé vált a szava...

Trackback: Orbitálisat hazudott, most lebukott 2011.09.14. 08:55:43

Az embert, aki egyszer azt hazudta, hogy ő soha nem hazudik, a politikust, aki a WikiLeaks tanúsága szerint ugyanúgy végighazudta a 2006-os kampányt, mint Gyurcsány, csak neki ebből nem lett semmi baja, miközben a vetélytársa patás ördöggé vált a szava...

Trackback: Orbán csökönyös, a devizahitelesek megszívják 2011.09.13. 11:20:21

Hiába figyelmeztettek a szakértők, hiába kongatta a vészharangot a Bankszövetség és az ellenzék, a Kedves Vezető kitart beláthatatlan következményekkel járó „devizahiteles-mentő” ötlete mellett. Illetve pontosítsunk: egy következmény igenis előre látha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janovszki Zsolt 2011.09.13. 11:24:37

nyilván akkor jutott eszükbe amikor a svájci jegybank akár nyomtat is frankot hogy a 1.2-höz konvergáljon az árfolyam. Amig ez nem volt, ilyenről nem lehetett gondolkodni sem, elvi okból. Most meg hogy már csak a jogállam áll az útban, nincs semmi probléma. Azt már korábban sem volt akadály.

gyilkos fűegér 2011.09.13. 13:09:42

És a Fidesz a biztos szavazók körében még mindig 51%-on áll. Hihetetlen. Ezt az országot csak az fogja felébreszteni, ha jövő augusztusban bejelentik a csődöt. Nekünk tényleg Mohács kell. Ja, és Kertésznek kurvára igaza van, mondom ezt nem-zsidóként.

apc 2011.09.13. 18:57:34

legalább addig kussoljatok, amíg 180ft-on visszafizetem a maradék hitelemet

laci0011 2011.09.13. 19:40:52

Azért kell dupla sebességre kapcsolni mert a nyugdijkassza pénze a kalkuláltnál joval előbb elfogy már.hála a napi 6 miliárd minuszkának,és az államcsődöt már k va nehéz gyurcsányra kenni.

menőmano 2011.09.13. 21:18:52

Brendel Mátyás???

Na! Már megint! Totálisan jó poszt!

*********************

Ez a Tiéd!!!

:))))

márta)) 2011.09.13. 21:36:04

Gyurcsány és Bajnai megkezdett,"

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány.

Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.
Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon
******
Egy rövidke emlékeztető a Bajnai kormány tevékenységéről.
Senki nem vitatja, hogy voltak megszoritások, amit világosan, de lagalább nevén nevezte a gyereket" a Bajnai, nem holmi népakaratnak.)
*******
"Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program - amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja - lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet."

www.hirado.hu/Hirek/2009/04/19/14/Itt_a_Bajnai_csomag_.aspx
*****

"Bajnai Gordon parlamenti búcsúbeszédében hangsúlyozta: (…) a következő tíz év mostohább körülményeket teremt számunkra, mint amilyen a válság előtti évtized volt.
Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészíteniük hazánkat, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése, és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért."

”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa.

Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat.
Nem vagyok párttag.
A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét."
****
Ő a Bajnai. Akinek miniszterelnöki "munkásságáról", külföldi, neves politikusok is elismerően nyilatkoztak.
:)

márta)) 2011.09.13. 22:18:22

Véget vet-e az önámításnak Orbán Viktor?"

"A tanulságok között említette, hogy Magyarország egy nemzetközi
viszonyrendszer része, érdekeit csak azon belül érvényesítheti.

Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon.

A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett, ezért van szükség ellensúlyokra.

Végezetül fontos tanulság, hogy a válságokat azok az országok ússzák meg a legkevesebb kárral, illetve azok képesek a leggyors

abban kilábalni belőlük, ahol sokan és sokat dolgoznak - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: Magyarországon a politikusok az elmúlt tíz évben sokszor az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat."

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/bajnai_csak_noveli_ki_elfedi_a_bajt_43277
............................................................................................

Azok csalódtak nagyon) akik nem figyelik/figyelték - a választások előtt - még csak a nap politikát sem. Nem kellett ahhoz politikusnak lenni, világos volt, hogy a szocialisták veszítenek, de az is, hogy nem lesz túl nagy mozgástere az új kormánynak.
A társadalom egy nagy csoportja nemzeti vágtában halad a szakadék felé, sokaknak romlott az életminősége. A kormány eddigi "intézkedései" ezt a csoportot sújtja legjobban.
Lesznek szegények és gazdagok, nem lesz középréteg).

Nem vagyok elvakult" egyik, vagy másik irányban) látnám a jót (is), de most csak a rosszat.......
:)
süti beállítások módosítása