Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán Viktor, vigyázó szemetek Tuniszra vessétek!

2011.01.18. 22:02 | Brendel Mátyás | 4 komment

Címkék: fidesz cenzúra orbán viktor tunézia diktatúra

Ahogy ismeretes, anno Mikola a Fidesz hosszútávú álmát abban fogalmazta meg, hogy  a Fidesz húsz évre bebetonozza magát a hatalomba. Ő a külföldi magyarok szavazataival gondolta ezt elérni. Mostanában a szavazati jog megadását már pedzegeti is a Fidesz, a korábbi ígérgetéseiket és cáfolgatásaikat szembe köpve.

No, de miért is említem fel ezt, avagy hogy kerül Tunézia az asztalra? Az érdekes egybeesés, hogy Ben Ali diktátor valamennyivel több, mint húsz év uralom után bukott, méghozzá viszonylag hosszú, csendes szenvedés után. A viharos bukást egy olyan tüntetés-sorozat hozta el, amelyet egyetlen piaci árus akciója indított el, amikor is felgyújtotta magát tiltakozásképpen. Ilyesmi Európában is megtörténhet, meg is történt a szocializmus alatt, többször.

A két ország persze iszonyú sok mindenben különbözik. Abban viszont hasonlít, hogy választások ott is vannak. Tehát Tunézia is egy lukasenkói diktatúra.

Hasonló a média cenzúrája is: Tunéziában kb. az van, ami nálunk a médiatörvényből kivetíthető: az ellenzéki újságok el vannak lehetetlenítve, az Internetet viszonylag erős szűrésnek teszik ki. Ugyanakkor az Internet cenzurája sehol a világon nem volt még megvalósítható, így a Jázmin-forradalomban is a Facebook és a Youtube nagy szerepet játszott.

Orbánnak, a Volksgemeinde nemzeti egység kormányzójának miért is érdemes tehát Tuniszra vetnie vigyázó a szemét?

Először is azért, mert láthatja, húsz év bebetonozással húsz év haragját fogja magára vonni. Minél hosszabb időre nyomja el az embereket, annál több keserűség, szenvedés tör majd fel, ha bukik. Minél tovább betonozza magát, annál jobban fogják utálni. Ez a gyűlölet pedig egyszer lángra lobbanhat.

Az, hogy ez a sok keserűség tényleg fellobban, tényleg halálos áldozatokkal, zavargásokkal kísért forradalomba torkollik, múlik a körülményektől. A hatalom levezetheti a változást békésebben is. De ki gondolja Orbánról, hogy bármikor is ezt meglépné? És még akkor is, egy vértelem forradalom után sem lesz dicsőség számára az utána következő idő.

Másodszor, a cenzúra sosem működik rendesen, és az Internetet sehol nem lehet rendesen cenzúrázni. Az mindig a forradalom nagy eszköze volt, akár Ukrajnában, akár Grúziában, akár Iránban. Még Iránban sem tudták tökéletesen cenzúrázni az Internetet, még Kínában is kijátsszák a szűrést. Tökéletes Internet-szűrés csak ott van, ahol nincs Internet: Észak-Koreában. Magyarországon pedig az Internetet elvenni az emberektől azonnali forradalomhoz vezet.

Ha tehát Orbán Viktor vigyázó szemét Tuniszra veti, akkor ott, mint egy "jósgömbben" felsejlik jövője: húsz év múlva - vagy előbb, vagy később - mint "Mont Blanc csúcsán a jég", az emberek keserűségét egy szikra felrobbantja, és a lavina ezek után maga alá fogja temetni Orbánt. Minél inkább bebetonozza magát, annál inkább.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr292594404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tokugawa Ieyasu 2011.01.29. 14:17:14

Rohadt nagy öngól ez a cikk, két kapufás, messziről, védhetetlenül bevágva.
Az még hagyján, hogy a tunéziai elnök a nemzetközi szocialista szerveződés tagja volt, a demokráciát egyébként Orbánnal szemben annyira védő "európai" Bandikáék elvtársa. Ez egy dolog, veled ellentétben, kedves Mátyás, nem gondolom úgy, hogy minden egyforma. Eleve, értelmetlen az a kifejezés, hogy lukasenkói diktatúra, mert ebből csak egy van, Belorussziában.
De az igazi öngól a sztoriban az, hogy a világnak ezzel a tunéziai diktatúrával a világon semmi baja nem volt. Európa turistái odajártak, jót nyaraltak, költötték a lóvét, tevegeltek, meg hasonlók. Most meg, hogy felkelt a nép, álságos módon forgatja mindenki a szemét, hogy ja, kérem, ott micsoda elnyomás volt, és milyen rettenetes lábbal tiprása a jogoknak. Amíg az érdekek úgy kívánták, ez marhára megfelelt mindenkinek, és úgy bánt a gonosz "diktátorral" is.
Mindezt csak azért mondom el, mert ez teszi teljesen hiteltelenné Európa demokráciaféltését mondjuk Magyarországon is, ez teszi teljesen nyilvánvalóvá a kettős mércét, és ez mutatja meg, hogy mint minden politikai motívum, a "demokráciaféltés" is érdekek mentén zajlik. De nem a mi érdekeink mentén, hanem azokéin, akik ennyire féltik Magyarországon is. Mindenki a saját szerencséjét akarja megcsinálni, nálunk is, Bandita úr is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.29. 22:50:37

@Taira no Kiyomori: nem sokat mondtál a cikkről.

1) nem tudom, ki az a "Bandika", de ha Cohn-Bendit, akkor ő zöld. te meg ződ, hogy ezt nem tudod.

2) az álságos szemforgatást én nem csinálom, hogy más mit csinál, az nem érv a cikket illetően. egyébként Orbán elítélte Tunéziát azelőtt?:)

3) ha nem érted az olyan jelzőket, mint lukasenkoim akkor gondolom azt sem érted, hogy mondjuk platoni filozófia.

és akkor sajnállak.

Carpathian Wanderer 2011.01.30. 00:26:02

@Brendel Mátyás: Ja, Cohn-Bendit zöld, hát persze, azért gyanúsították még az évezred végén is szélsőbalos terrorista rejtegetésével.
Értem én a jelzőid, csak az a baj, hogy hamisak és összemosnak sok dolgot - alapvetően mióta rákattantál arra, hogy Orbán lukasenkói diktatúrát csinál, azóta mindent Lukasenkóhoz hasonlítasz, így Tunéziát is, ami marhára nem az. A cikkedhez meg azért nem tudok érdemben hozzászólni, mert érdemi állítás nem sok van benne, megint Orbánt ekézed, hogy figyelje a forradalmat, mert hamarosan érted is eljön, és ugyanazt írod le, mint Egyiptom esetében.

Hallod -e,ahhoz már gumigerinc kell, hogy kérdezel tőlem, és közben letiltod a nickemet. És te küzdesz a szólás szabadságáért? Te jössz nekem vitával azután, hogy a legfőbb érved annyi, hogy elnémítasz, mert moderátor vagy?
süti beállítások módosítása