Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán Viktor és a keleti szél: Vízkerezt, vagy amit akartok, komédia egy felvonásban

2011.01.11. 20:40 | Brendel Mátyás | 4 komment

Címkék: kína india orbán viktor vízkereszt eu elnökség keleti szél

Vízkereszt napján eljött az "ifjú megváltóhoz" a kettő királyok: Leterme és Barroso. Se aranyat, se mirhát, se tömjént nem hoztak. Mindannyiunk Viktátora viszont némi tömjénfüstöt termelt a beszédével, aztán vége is volt az átadásnak.

Orbán Viktor az EU-elnökség átadási ünnepségén egy rövid kis beszédet is mondott. Meglepően rövidet, de bizonyára ezt írta neki elő a protokoll. Ilyen rövid beszéd mellett mondjuk tényleg odafigyelhetett volna arra a fránya EU zászlóra.

Orbán be is jelentette, "kezdődik a mulatság". A beszéd azonban nem  keltett olyan nagy feltűnést, holott az is az "önfeledt bolondozás ideje volt": zavaros, csodalámpásos hasonlatával, melyben "az eljövendő messiás" meg is ígérte, hogy csodát tesz, meg nem is (tuti, ami biztos).

Beszédét mindannyiunk Viktátora úgy kezdte: "Ma vízkereszt napján...", és utána szépen felmondta azt a leckét, "ezúttal nem vacakolt újdonságok kiagyalásával; a már bevált fogások, színházi klisék alkalmazásá"ra szorítkozott, amely az EU-nak is jó volt, és amely a saját ideológiáját is tartalmazta. Az ezer éves állammal, az elátkozott elmúlt 8 évvel, a világbajnok nemzeti összefogással, a nyugat alkonyával és a hanyatló neoliberalizmussal ("spekulációval biztosan nem") együtt.

A beszédben nem fejtette ki, hiszen nem volt rá ideje, de a közelmúlt beszédeiből tudjuk, hogy az új versenytársak Kína és India, és az új rend a fene se tudja, hogy mi, de a neoliberalizmusnak vége.

Először is, nézzük meg, hogy az "új rend" tényleg a neoliberalizmus végét jelenti-e! Itt arról szoktak vitatkozni, hogy a gazdasági világválságot a neoliberalizmus, vagy éppen az állami befolyás okozta-e, de én ehhez nem fogok érveket mondani, Bauer Tamás szépen elmondta ezt már.

Most itt csak egy nagyon egyszerű, de hatásos érvet fogok elmondani, amit Orbán képébe lehet vágni, amikor keleti piacokról, új rendről, és a neoliberalizmus végéről mondja az éppen aktuális szélviktorságát.

Kína azóta lett igazán gyorsan fejlődő állam, hogy a sajátos kínai államkapitalizmusból lassan áttér egy még mindig sajátságosan kínai imperialista modellre, ahol a magántulajdonnak és cégeknek is szerepe van. Ha valaki a BBC Asia Busines Riport c. műsorát szorgalmasan hallgatja, akkor ott beszámolnak növekedő kínai autópiacról, és arról, hogy annyi lakást kell majd építeni, hogy az EU egészében nem építenek annyit. Azaz Kína lassan kiköt a jóléti, fogyasztótársadalmi kapitalizmus mellett is. Ugyan még százmilliók tengődnek szegénységben, de a relatíve vékony középréteg abszolút tömegeiben is olyan nagy, hogy akár még ökológiai katasztrófa is fenyegethet.

Tehát a globális felmelegedés, és esetleg a nyersanyagkészletek kimerülése az egyetlen, ami fékezheti a kínai kapitalizmust, nem pedig a neoliberalizmus csődje. Igaz, Orbán a környezetvédelemről pont nem beszélt, és a választások óta egyáltalán nem is tett semmit. Emlékezzünk, csak ígérgetett.

Bár Kínában a neoliberalizmusról kifejezett feléledéséről nem beszélhetünk, de éppen a haláláról sem. India az már egészen más. A világ legnagyobb demokráciája Nyugat-Európához egészen hasonló utat jár be, ma talán inkább még a vadkapitalizmus szakaszában van, de a helyi imperializmus és a fogyasztótársadalmi lét tendenciái is erősödnek. Az indiaiak is tömegesen akarnak lakást, és autót, és egyre többen kapnak is, derül ki a BBC adásaiból.

Itt Párizsban egyébként a munkatársaim közül hárman kínaiak, a hotel pedig tele van indiai munkásokkal. Időnként pedig arra ébredek, hogy már megint egy jó adag kínai vendégsereg fényképeszkedik az udvaron. Ezek a kínaiak és indiaiak a középréteget alkotják: kutatni jöttek ide vagy az informatikában dolgozni. Ugyanolyan fogyasztótársadalmi, szekuláris életet élnek, mint a nyugat-európaiak, és ezt a kultúrát viszik haza: főznek, tollasoznak, zenét hallgatnak, filmet néznek és buliznak. Csupa fogyasztótársadalmi dolog, esetleg olyan is, amit a kínai médiatörvény is tilt, meg Orbán sem szeret, vagy egyenesen tiltana.

Ha Kína és India új versenytárs, esetleg át fogják venni a gazdasági rangsorban az első helyeket, akkor ezt a kapitalizmussal teszik. Új világrend tehát nincs. Csak annyi változik, hogy mi ebben a rendben hova tartozunk. Az USA és az EU lehet, hogy lejjebb csúszik. Magyarország pedig hát a sokadik helyről a még lejjebb: eddig sem voltunk India konkurenciája.

Orbán Viktor hajdan szeretett focizni, és szerette a focis párhuzamokat, úgyhogy ezen a nyelven mondom neki, hátha felfogja. Attól, hogy egy csapat az NB1 élmezőnyéből lecsúszik, és a kiesésért küzd, nem az NB1 rendszere változott. Az NB1 köszöni, akár úgy is megvan, ha kiesünk.

Az persze igaz, hogy a kényelmes európai és amerikai létből vissza kell venni. Ha nem akarunk a dekadenciába süllyedni, ha nem akarunk kiesni a második osztályba (Magyarország a harmadikba), akkor változtatni tényleg kell.Ez a változás azonban inkább egyfajta visszalépést jelent, a dekadens századvégi jóléti kapitalizmusból valahova a század-közepi, kevésbé jóléti kapitalizmus felé, több munkával, kevesebb szociális hálóval. De nézzük meg ezt Magyarország tekintetében!

Orbán értékteremtő munkáról és ilyen munkahelyekről beszélt. Ez nagyon helyes lenne. Magyarország felemelkedését csak az biztosítja, ha sokkal nagyobb mennyiségben tud eladható árut, szolgáltatást termelni. Lehetne ez a szolgáltatás akár "spekuláció" is, ha eladható, de erre kicsi az esélyünk. Szóval maradjunk inkább az iparnál, és tényleges szolgáltatásoknál! Mit tett Orbán ennek érdekében? Szedjük le róla a "vízkeresztet"!

1) A kettős állampolgárságról szóló törvény, miközben szélkakaskodás, hazugság, és becsapás volt, aközben ez ügyben bizonyosan nem segít.

2) A különböző szektorokra, bankokra kivetett különadók megint nem. Ezek csak csökkenthetik a befektetést, termelést, munkahelyeket.

3) A fékek és egyensúlyok felszámolása, PSZÁF, AB, Költségvetési Tanács, új rendről szól, de tutira nem gazdasági értelemben, inkább egy "szép, új világról".

4) A nyugdíjjárulékok einstandolása megint nem teremt munkahelyeket. Sőt, pénztárakat tönkre tesz, munkahelyeket számol fel. Azonkívül, a kínai úton visszafele menetel: vissza a szocializmusba.

5) A médiatörvény, amelyet kritizálnunk talán már nem is kell, munkahelyet biztosan nem teremt, az biztos. Lehet, hogy magyar blogportálokat, tévéket, újságokat hosszú távon majd tönkretesz. Szóval ha valamit, akkor munkahelyek felszámolását éri el vele.

Orbán ígért egymillió munkahelyet, de mit tett ezért? Szinte semmit. És nincs is semmiféle pozitív hatása. Nem látjuk a munkahelyeket. Nincs új gazdasági rend, csak egy egészen más értelemben "szép, új világ".

Végül fejezzük be azzal ezt a cikket, hogy leírjuk, mit kellett volna tenni Orbánnak azért, hogy Magyarország versenyképes, jobban fejlődő ország legyen.

Egészségügyi, oktatási és közigazgatási reformot kezdeni. De hát Orbán a reform gondolatát is annyira ellehetetlenítette, hogy saját csapdájába esett. Most nem mer ilyenekbe belevágni. Az oktatás területén "hoffmann rózsáskodik" egy kicsit, de hát attól képzettebb, versenyképes tudással rendelkező végzősök nem lesznek.

Aztán, ha a reformok - mondjuk ki, megszorítások is - kitermeltők volna az adócsökkentést, akkor meg lehetett volna lépni. De nem egykulcsosat, hanem olyat, ami a szegényeknek is kedvez! Akkor lehetett volna adót csökkenteni, ha nem kell a nagy vállalatokat, bankokat megsarcolni, akik a gazdasági fejlődés motorjai. Akkor lehetett volna, ha nem dől be a mellékhatások miatt a forint és a BUX, és magánhitelesek, és az állam, mint hiteles kibírja. Akkor lehetett volna, ha nem minősítenek le minket a piacok. Mert a leminősítés tutira nem a versenyképesség növelésének jele.

A piac az utóbbi hónapban beárazta Orbán tevékenységét a versenyképesség növelésében: leminősítették a munkásságát. Most ezek után Orbán kiáll, és elmond egy ilyen beszédet a versenyképesség növeléséről?!

Vízkereszt, vagy amit akartok. Komédia egy részben.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr122577440

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Féligazságok 2011.01.12. 10:45:29

És még csodálkozik az ember, hogy a FIDESZ szavazók elhiszik az összeurópai ballib ármány meséjét. Két verzió arról, hogy mi történt tegnap az Európai Parlamentben. Az első hír a Magyar Nemzetből származik (amelyet egy már a címében is hazug jegyzet is...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorcsev54 2011.01.12. 19:30:00

Egyszerűen nincs mit hozzászólni a cikkben leírt dolgok a tények.Ennyi!Ezen semmi nem változtat csak egy ha Orbán takarodik, és minél később annál nagyobb lesz a kár.

ujbudai polgár 2011.01.12. 21:41:46

@gorcsev54: Én azért még tromfolnám:

Orbán Viktor pártjáról:

Képviselőtestületi ülés is pártirodában, avagy hova fajulhat még a pártállami arrogancia?

December végén Újbuda egyik önkormányzati cégének felügyelő bizottsági ülését a Fidesz kerületi irodájába hívták össze és tartották meg. A felügyelő bizottság elnöke nem mellesleg a kerületi Fidesz egyik alelnöke. Hasonló esetre a XI. kerületben a nyolcvanas években volt utoljára példa, amikor a kerületi MSZMP és a helyi tanács egy épületben működött. Sajnáljuk, ha 20 évvel a rendszerváltás után az akkori irányítási modell még ma is vonzó és követendő példa néhány Fideszes politikusnak.

A fentieket még aggasztóbbá teszi az elmúlt hónapok tisztogatási sorozata, amelyben önkormányzati cégek vezetőit váltották le, majd kerületi Fidesz tagokat és aktivistákat ültettek a helyükre. Olyan cégvezető is volt, akinek megválasztását az előző testület még teljes egyetértésben hosszabbította meg, majd idén decemberben már „közös megegyezéssel” váltotta őt egy huszonéves kerületi Fidesz aktivista. Egy másik esetben a megbízásból még hátralévő egy hónapot sem várták meg, annyira sürgős volt kinevezni egy kerületi Fidesz tagot a cég élére. A kerületi médiacég vezetőjének helyére pedig nem mást, mint a polgármester eddigi sajtósát nevezték ki.

Az ominózus, pártirodában megtartott felügyelő bizottsági ülés után felszólítjuk a kerületi Fidesz kerületi politikusait, hogy a jövőben figyeljenek arra, hogy az önkormányzati cégek működése és felügyelete független a pártoktól. Nemcsak a törvény betűje kötelez minden politikust erre, hanem Magyarország elmúlt 20 éve, a rendszerváltáskor elért eredményeink is. Bármennyire is örülhetnek egyesek - megint mások aggodalommal figyelnek mindarra -, hogy újra visszatér(het) a pártállami, állampárti hatalomgyakorlás, nincs az a kétharmad, nincs az a fülkeforradalom, nincs az a pártérdek amely a demokratikus alapelveket felülírhatná. Felkérjük a Fidesz másik kerületi alelnökét, Hoffmann Tamás polgármestert, hogy –bármennyire is csábító a lehetőség, a képviselőtestületi üléseket a jövőben továbbra is az önkormányzat épületébe és a fenti logika alapján ne a Fidesz helyi irodába hívja össze. Felszólítjuk továbbá a polgármestert, hogy kezdeményezze a tisztségére méltatlanná vált Fidesz alelnök FB elnök visszahívását és alkalmas jelölt megválasztását.

2011. január 10.

Újbudai MSZP frakció

RIDIK 2011.01.12. 23:58:52

el Mátyás:

piroslapok.blog.hu/2011/01/11/orban_viktor_es_a_keleti_szel_vizkerezt_vagy_amit_akartok_komedia_egy_felvonasban

elolvastam ezt......

akkor el is kezdem/

ilyenekbe kötnek bele az MSZP sek hogy/
1 /miért mondott orbán rövid beszédet az eus parlament megnyóitóján
(mer ez csak egy köszöntés, nem gazdaságunk elemzése)
2 / hogyan tartotta a zászlót/
(nem tök mindegy, hagyatkozzunk arra hogy mit tasz az országért)
3/ mérnem követjük kína példáját a fejlődés útján
( ha minden magyar hajlandó lenne éhbérért dolgozni, akkor ezáltal a termékeink ára mindden konkurenciánk alá mehet így, győzünk az árversenyben,
HA MINDENKI ÉHBÉRÉRT DOLGOZNA CSAK AKKOR LEHETSÉGES
4 / kína jóléti állam lesz/
(ahogy elkezdi megközelíteni, és az emberek már nem dolgoznak egy napot 1,5 dollárért, megáll majd a fejlődésben mert nem lesz olcsóbb-- nem veszik meg a termékeit külföldön= nem jut pénzhez)
5/ milyen nagy károkat okozott az államnak orbán
(semekkorát mert egyik rendelete sem idősebb pár hétnél ill többségük csak javaslat, a jelenlegi szar helyzet az MSZP 8 évének eredménye)
7/ a bankadó emeli a munkanélküliséget, állítják
(miért is, valaki avasson be)
8/ magánnyugdíjpénztárak "einstandolása"
EZT FENTEBB LEÍRTAM hogy ez miért szükséges
9 / MÉDIATÖRVÉNY / ez elég hosszú 2 dolog miatt támadják
1 / innentől nem csak a hírforrás, de az ezt közvetítő médium is felelősségrevonható amennyiben kiderül hogy hazugságot adtak közzé (ez eddig is bűn volt)
2/ ugye a szólásszabadság/ időben korlátozták hogy milyen jellegű hírből mennyi lehet a műsorben (hogy ne a "kik haltak meg ma" felsorolásszerű hiradó menjen 6-8 ig este (rontva ezzel a morált)
ezzel NEM SZABJÁK MEG HOGY MI KERÜLHET A HIRADÓBA, hogy mi miről tudhatunk, csak azt biztosítják hogy ne ilyen hírekkel legyen tele a TV hogy ma amerikában meghalt 2 ember naoszt ki nem szarja le.
10/ miért nem csinált már orbán 1millió munkahelyet
( 4 évet adtunk neki rá ne követelőzzünk 2 hónap után, és ne állítsuk már be úgy mintha jogosan követelőznénk)

mit kellett volna tennie az MSZP szerint (vagy legalábbis a linkelt cikk szerint)
11/ oktatásügyi reformokba kezdeni /nem pedig Hoffman Rózsát kinevezni erre a feladatra mert "tőle nem lesznek okosabbak a végzősök) = szemléletes, látványos félrebeszélés ez a mondat. ahogy azt megszokhattuk
1/megtették, halad az ügy
12 / többkulcsos adórendszer "hogy ne csak a gazdagok járjanak jól)
(az egykulcsos adórendszer tömören azt jelenti hogy minden ember a fizetésének ugyanannyi százalékát fizeti be adóként, ezen mi nem igazságos)
13/" Akkor lehetett volna adót csökkenteni, ha nem kell a nagy vállalatokat, bankokat megsarcolni"
( nem, ha a mi adóinkat csökkenteni akarják akkor a kieső bevételt a bankoktól kell beszedni. másrészt pedig a multik eddig 8-12 % al több támogatást kaptak, mint mi te vagy én mint a mi magánvállalkozásaink, ennyivel az áraink alá tudtak menni így az emberek ott vásárolnak nem pedig marinéni kisboltjában, ami így tönkremegy. arról nem is beszélve hogy egy TESCO áruház olyan 80 kisbolt forgalmát bonyolítja le = ha megjelenik egy ilyen áruház ennyi kisbolt megy tönkre (mivel attól hogy megnyílt egy nagy áruház, több árura nincs szükség, csak máshol fogják megvenni az emberek.)
csakhogy a tesco -ban olyan 30 ember dolgozik kb a 80 kisboltban minimum 80 (átlagosan kb 120 egyébként)
akkor itt a kérdés hogy milyen munkahelyeket teremtenek a multik?
az árak leveréséről és a termelők tönkretételéről nem is beszélve
(úgy leverték sz alma árát idén, olyan olcsón voltak csak hajlandóak a termelőktől megvenni hogy azoknak nem érte meg leszedni az almát annyit sem kaptak volna érte mint amennyiben a leszedése került volna / de ez a mezőgazdaság egyéb területeire is igaz.
14 / az ország leminősítése
(ez annyit jelent hogy a külföldiek kevésbé szivesen adnának újabb hiteleket, más jelentősége nincs, mivel nem akarunk újabb hiteleket mivel az MSZP már így is 20 évre elhavazott minket adóssággal, így ennek semmi jelentőssége sincs számunkra)
15/ " leminősítették orbán munkásságát"
( nem, az ország gazdasági helyzetét minősítették le, amelyet nem orbánnak köszönhetünk, hiszen még hozzányúlni se volt elég ez a néhány hónap, ennyi idő csak az előkészületekre elegendő.

gorcsev54 2011.01.14. 10:29:04

@Molnár Sanyi: Ezt nevezik" forradalomnak" ill." Nemzeti együttműködés Rendszerének" -önmagukkal!
süti beállítások módosítása