Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Miért utálom Orbán Viktort, és miért nem Gyurcsány Ferencet?

2010.11.14. 14:27 | Brendel Mátyás | 76 komment

Címkék: orbán gyurcsány hazugság modern konzervatív nyíltság nemzeti identitás

 

Egy barátommal sokszor vitatkozunk politikáról, és feltette nekem ezt a kérdést: "de miért is utálod te annyira Orbán Viktort?". A kérdés kézenfekvő, és a válasz is elég nyilvánvaló, ki lehet venni az eddigi írásaimból. De mégis jónak találom összefoglalni, mert ezzel lehetőség adódik igazán nagy léptékben leírni, mit gondolok erről, illetve a ritkábban explikált mögöttes okokat is leírom. Ugyanis ebben az egész magyar kulturkampfban viszonylag kevésszer mondják ki az alapkérdéseket, alapértékeket.

Hogy kerül a cím második része, Gyurcsány "az asztalra"? Egyrészt ellenpéldaként, másrészt alternatívaként. Az ellenpélda jobban illusztrálja, mikor mire gondolok, az alternatíva pedig demonstrálja, hogy van más. Gyurcsány Ferenc nem tökéletes alternatíva számomra, de a jelenlegi magyar felhozatalban és a példa kedvéért mindenképpen őt érdemes emlegetnem.

Nos, kezdjük azzal, hogy szerintem Gyurcsány Ferenc intelligenciája egy tucat vagy akár több tucat ponttal is magasabb! Ezzel kapcsolatban néhány kérdésre  válaszolnom kell. Fontos ez? Igen. Először is fontos nekem, entellektüel vagyok, intelligencia-párti. Másodszor pedig meg vagyok győződve róla, hogy egy miniszterelnöknek a magyar átlagnál, de még valamennyivel az egyetemi átlagnál is intelligensebbnek kellene lennie (120-130-as IQ). Érdemesnek tartanám azt meggondolni, hogy hogyan lehetne az intelligencia érvényesülését jobban elősegíteni a politikai vezetésben.

(...)

Az intellektuális különbséget látom abban is, hogy Gyurcsány képes gazdasági tervekről egy előadást tartani a Közgazdaságtudományi Egyetemen, vagy a London School of Economics -en. Képes cikkeket írni egy-egy újságba, képes összehozni egy könyvet. Gyurcsányt  legtöbben nagy teoretikusnak tartják. Vannak, akik kritizálják, hogy talán túl könnyen is vázol fel újabb és újabb elméleteket. Van ebben valami, de ez még mindig kevésbé rossz, mint ha valaki nem igazán tud tervezni semmit. Gyurcsány tanulhat a hibáiból. Orbánnak ehhez képest szinte nincs miből tanulnia.

(...)

Orbán nem szokott cikkeket írni. Én egyetlen cikkére sem emlékszem egyetlen újságban. Könyvet csak a beszédeiből adtak ki, és van kétségem afelől, hogy azokat ő írja-e egyáltalán. A Fidesz programjához csak egy előszót írt. Ha ő írta egyáltalán. Nem tudhatjuk, ugyanis Orbánnak nincs egy olyan corpusa, amiből a saját stílusát felmérhetnénk, és össze vethetnénk azzal az előszóval. Gyurcsány nyilvánvalóan tud cikket és könyvet írni, és maga írja őket (esetleges editorral).

A következő Orbán köpönyegforgatása. Orbán Viktor liberálisból konzervatív politikussá vált. Tetézi ezt még az is, hogy a konzervativizmusa is erősen következetlen, mert sok helyen populista. Sokszor antikommunista, máskor pedig kommunista jellegű politikát visz. Nem csak hosszabb időtávlatban ellentmondásos tehát, hanem egy rövid időszakon belül is. Jól illusztrálja ezt a Szélviktor  blogom.

Itt jön Gyurcsány jó példának, ugyanis persze, őneki is volt egy nagy nézetváltozása a rendszerváltáskor. Csakhogy a köpönyegforgatás nem az, amikor valakinek változik a nézete. Ha valaki erős érvek hatására őszintén belátja az igazságot, és bevallja, hogy tévedett, az nem rossz. (Persze még jobb, ha valaki eleve nem téved.) A rendszerváltás pedig egy olyan esemény volt, amely elég érvet mutatott fel ahhoz, hogy elfogadjuk sok ember nézetváltozását. Reformszocialistából szociáldemokratává válni egy lényeges lépés, de akkoriban normális dolog volt. Egy "kopernikuszi fordulatnál" nem bűn véleményt változtatni.

A kommunizmusról, szocializmusról a rendszerváltáskor derült ki véglegesen, hogy tarthatatlan. Az, hogy valaki 1990 után már nem szocialista, természetes. Ezen felül Gyurcsány számos cikkében és beszédben elszámolt ezzel, elismerte, hogy tévedett, és elkönyvelte a dolgot. Gyurcsány az MSZP többségével ellentétben megszavazta a kommunizmus bűneiről szóló törvényt is. Lehet tudni, hogy Gyurcsány Nagy Imre pártján áll Kádár ellenében. Ez persze biztos nem azt jelenti, hogy mindenben egyetért vele, de a két hagyományból ezt választotta, és ezt határozottan megírta.

(...)

Gyurcsány tehát jóval nyíltabb, mint Orbán. És ez a kérdés tovább is vezet. Gyurcsány blogot ír. Itt sok dologról tudomást szerezhetünk. Életéről, terveiről, gondolatairól. Azt gondolom, hogy ehhez bátorság és nyíltság kell. Én nem gondolom azt, hogy Gyurcsány Ferenc ebben a blogban mindent elmond. Ez lehetetlen. Azt sem, hogy minden fontosat. Biztosan visszatart sok fontos dolgot. Egy blogban az ember óhatatlanul az idealizált önmagát jeleníti meg, és ezzel Gyurcsány sincs másképpen. De még ez az idealizált önkép is egy olyan dolog, amit fontos, hogy megismerhetünk Gyurcsány esetében.

Orbán Viktor esetében viszont nem az idealizált önképet, hanem egy szerepet látunk, egy papírmasét. Ez fontos különbség. Orbán Viktor papírmaséja egy szűk, politikai szerep. Gyurcsány blogja viszont egy idealizált önképet jelenít meg, de ennek van egy bizonyos mélysége, struktúrája. Még egy ilyen idealizált önképnek is több köze van a valós emberhez, mint egy tisztán politikai szerepnek, amely csak szónoklatokban, inteview-kban nyilvánul meg. Az idealizált önképet pozitív teljesítmény felépíteni, továbbá bátorság közzé tenni.

Azt gondolom, hogy Orbán Viktor nem véletlenül nem vezet blogot. Egy blogban Orbán óhatatlanul elkotyogná magát. Óriási intellektuális teljesítmény kellene ahhoz, hogy a hazugságai nagyrészt elfedje, miközben mindenféléről ír. Erre Orbán nem képes. És egyébként a legokosabb ember sem lenne képes hibátlanul. Ezt azért mondom, mert Gyurcsány sem képes teljesen eltakarni önmagát, és nem is akarja. A blogjában benne van az ember. Lehetetlen, hogy nagyon más legyen a valós ember, mint az, amit egy intelligens olvasó a blogban prezentált idealizált önkép mögé nézve azért meglát.

(...)

Számomra egy nagy élmény volt az, amikor Gyurcsány Ferenc blogjában

Csíkszentmihályi Mihály Flow elméletéről

olvastam. Ebből számomra az jön le, hogy ez az ember olvas, értékes, fontos dolgokat olvas, erkölcsi és pszichológiai kérdésekben hasonlóan gondolkodik mint én. Hasonló a felfogása. Na ez kérem a különbség. Nem egy zenei sláger olcsó felhasználásáról van szó, nem hazugságról, és nem bukik le vele Gyurcsány, mert nem olyan hülye, és nincs mibe belebuknia. Lehet, hogy a könyvet éppen nem olvasta, de valamit olvasott, vagy valamilyen előadást megnézett, és megfelelően nézett utána, feldolgozta a dolgot. Amit ír, azt nem az Internetről másolta. Gyurcsány érti, használni tudja a tudásforrásokat. Orbán nem. Az külön szimpatikus, ahogy összeköti a Flow elméletet a politikával, ugyanis ez az, ami egy szilárd ideológiai hátteret ad ahhoz, hogy a politikus belássa, nem érdemes korrupcióban csalni. Neki magának nem érdemes.

(...)

Vajon Orbán olvas pszichológiát, szépirodalmat, történelmet, tudományt? Nem tudom, fogalmam nincs, és azért nem, mert erről Orbán nem ad ki magáról lényeges információt. Valószínűleg nem. Lehet, hogy Wass Albertet olvas, de lehet, hogy egyáltalán nem olvas. Ki tudja? Nem látni, milyen ember. Egy szerepember.

 

Orbán Viktor esetében azt lehet tudni, hogy Nemzeti Sportot olvas, és meccsekre jár. Hát kérem, ez nekem elég kevés egy embertől. És nem valami fényes kép. Egy ilyen miniszterelnökségre törő "parasztembert" nem fogok nagyra tartani. És most itt a művelt mezőgazdasági termelőktől is elnézést kell kérnem, de még a nem műveltektől is. Ugyanis lehetnek műveletlen, de becsületes mezőgazdasági termelők, akik a maguk szakmájában helyt állnak. De egy miniszterelnökséghez azt gondolom, ennél több kell.

Orbán Viktor titkolózásának politikai vetülete az, amit mindenki jól ismer: először nem volt programja. Amikor lett, az csak blabla volt, nem tartalmazott számokat, terveket. Orbán Viktorról az ember nem tudhatja, mit akar, mit tervez, mi van a fejében. Intézkedései azóta leginkább derült égből a villámcsapásként jönnek (pl. magán-nyugdíjpénztár). Azt viszont lehet tudni, hogy ez miért van: mert Orbán sunyi, gyáva játékos, akinek csak a hatalom kell, bármi áron. Nincs egy átgondolt terve, arról nem is beszélve, hogy ezt megosztaná. Ezért rögtönöz.

Lehet mondani, hogy Gyurcsány a 2006-os választások előtt hazudott. Volt az a bizonyos Útközben c. könyve, ami hát nem egészen volt ugyanaz, mint amit utána csinált. De még mindig több volt, és több tervet tartalmazott, mint Orbán programja, és ő maga írta. És azt a könyvet Gyurcsány nem tudta volna összehozni, ha legalább egy nagy részét nem úgy tervezte volna akkoriban, őszintén. Van abban a könyvben egy elképzelés, ami jó és megcsinálható lett volna. Nem volt benne minden, amit utána meg kellett csinálnia vagy amibe még belevágott.

(...)

De Orbánék ígértek kétszer annyit 2006-ban, és 2010-ben hallgatva "hazudtak", és amiről szóltak, az sem volt igaz. Nincs nagyobb hazug, mint Orbán Viktor a magyar politika fősodrában.

(...)

Én egy modern világban és nyugatias, modern Magyarországon szeretnék élni. Egy olyan országban, ahol demokrácia, szabadság, rend van, ahol az állam, a kormány a rendszer működik, a javunkat szolgálja, és ezt adottnak vehetjük. Ahol nem az a kihívás, hogy az ember a korrupcióban és a kapcsolati rendszerben kiismerje magát, hanem ahol az embernek a rezsije átutalásról megy és gond nélkül, az adót elektronikusan vallja be, ahol elektronikusan szavazhat, és intézheti a dolgait, ahol az államigazgatás gördülékeny, stb. Ahol az embernek ezekkel a dolgokkal alig kell foglalkozni, és van ideje minden másra. Ahol az intézményeket nem foglalják el a pártok, ahol nem pártszimpátia alapján tolnak ki velem, és részesítenek előnyben másokat. Ahol a tévében, újságban nem a szerint jelenhet meg egy ember, hogy a véleménye politikailag kívánatos-e, hanem tehetsége szerint. Ahol egy építési engedélyt nem lefizetés alapján adnak ki. Ahol a dolgok elintézéséhez nem kell ismerős, korrupció, és kenőpénz.

Én szívesen fizetek vizitdíjat, ha ezért  jobb szolgáltatást kapok, ha ez hivatalos, ha ez adózik, és rühellem a paraszolvenciát. Én fizetek az egészségügyi biztosítónak, de elvárom, hogy azért megkapjam az annak megfelelő minőségű szolgáltatást. Én nem akarom elcsalni a TB-t és a cégem se csalja el nekem. És mások se csalják el. Ezt pedig Gyurcsány oldotta meg. A reformjai közül ez egy olyan fontos lépés volt, amit azóta se vontak vissza. És jelentős lépés volt. Orbántól csak egy ilyet, ha látnánk!

Én ha kell, előteremtem a gyerekemnek a tandíjat (ha lesz), ha ez befektetés a jövőbe, és minőségi oktatáshoz vezet. Én inkább fizetek, és igénylem, hogy olajozottan működjenek a dolgok, minthogy ügyeskedni kelljen. Én nem azzal akarok vesződni, hogy megéljek egy ügyeskedésekkel teli, magyar rendszerben. Én inkább kérek számlát és fizetek a szerelőnek, de nekem akkor minőségi munkát végezzen!

Én utálom a borravalót, és különösen a magyar állapotokat, ahol a pincéreknek kell borravalót adni, mert rendes fizetést alig kapnak. Utálom ezt a "rabszolgaságot", ezt a  kényszerrendszert, ezeket a hallgatólagos szabályokat, melyek energiát, időt emésztenek, feszültségeket okoznak.

Én reformpárti vagyok, és új rendszert, új Magyarországot szeretnék, olyat, amilyet Gyurcsány, az SZDSZ 2006-ban akart, és az MSZP józanabbik fele. Ezt a reformot pedig Orbán és az MSZP rosszabbik fele gáncsolta el. Én Orbánt utálom, és az MSZP ama rosszabbik felét nem szeretem emiatt. Az MSZP mentségére legyen mondva, őket rá lehetett dumálni, belementek, megszavazták az egészségügyi reformot. Aztán Orbán akadályozta meg végleg a népszavazással.

(...)

Furcsán hangozhat a korrupció emlegetése fentebb. Igen, én azt gondolom, hogy a Fidesz ugyanolyan korrupt, mint az MSZP. Azt gondolom, hogy a korrupció nem pártkérdés, hanem ez bizony magyar kulturális hiba. Egy nagyon korrupt országban élünk, és a legtöbbször korrupt emberek közül legtöbbször korrupt politikusokat választanak meg. A politikusok leképezik a társadalmat.

Mindegyik pártban egy csomó ember van, megélhetési politikus, akit a párt vezetése akkor sem tud kontrollálni, ha akarna. Mert a pártszervezet nagy, mert mindenkire szűkség van, mert nem lehet mindenkinek a körmére nézni. Mert országos pártról, néppártról van szó. De a pártvezetés sokszor nem is akarja kontrollálni a dolgokat, mert az is korrupt. Egy korrupt rendszerben, a korrupció kritikus tömege felett a inkább korrupt emberek sikeresek, ők emelkednek fel a csúcsra.

A korrupciót pedig gyurcsányi eszközökkel lehet volna valamennyivel, lassan csökkenteni. A vizitdíj csökkentette volna. Az egyetlen reményt erre abban a gyurcsányi gondolatban látom, hogy a rendszerbe olyan változásokat kell hozni, amelyek a mentalitást az érdekrendszereket változtatják meg. Ilyen lett volna a vizitdíj, ilyen volt a számlás nyereményjáték, ilyen volt a TB ellenőrzése. Szerintem sok ilyen kellett volna még, és nem orbánista leszámolás. Mert Orbán a sajátjaival nem számol le. Ezek a leszámolások mindig csak új korrupciónak csinálnak helyet. A Fideszes korrupció pedig el is indult, ugyanolyan gőzerővel, és még sokkal nagyobb is lesz, mint amilyen az MSZP-s volt.

(...)

A barátom azzal szokott jönni, hogy az újságok az MSZP-s korrupcióval vannak tele, de az nem jelenti, hogy az MSZP korruptabb. Azt jelenti, hogy erre fókuszálnak az újságok, azt is jelentheti, hogy az MSZP kevésbé akarja ezt a szőnyeg alá söpörni. De leginkább azt jelenti, hogy az MSZP volt kormányon. 1998 és 2002 között az MSZP korrupcióiról nem nagyon hallottunk, a Fideszével viszont tele voltak az újságok.

Ami a gazdaságot illeti, abban a Fidesz szerintem nem jobb. Magyarország lehetőségei eleve szűkek. Nem lehet itt olyan nagyon jobbra vagy balra kormányozni. Emiatt nem is lehet nagy különbség. Talán a Fidesz gazdaságpolitikája még egy kicsivel rosszabb is, most különösen, mert csak erőltetik a lehetetlent (IMF, magán-nyugdíj, stb.). Lesz ebből még katasztrófa.

Megint, mindenki azzal jön, hogy az elmúlt nyolc év katasztrófa, és az első Orbán kormány alatt milyen jó volt. Csakhogy az elmúlt nyolc év nem a második Gyurcsány-kormány miatt volt nehéz, hanem Orbán, Medgyessy és az első Gyurcsány kormány és leginkább a válság miatt. Itt az első Gyurcsány kormánynak kicsit mentség, hogy választások előtt voltak. De aztán Gyurcsány belátta, amit be kellett, és szerintem jó úton haladt. Országértékelő beszédében és számos más helyen elszámolt az elmúlt nyolc év hibáival. Orbán még most sem látta be szerintem.

Egy kormány teljesítménye nem olyan, hogy még abban a ciklusban látszódik. Egy ország gazdasága óriási tehetetlenséggel bír. Ha egy óriási hajón a kormányost négy percenként váltogatják, akkor nem biztos, hogy az kormányozza neki a jéghegynek, aki akkor van kormánynál, amikor neki megyünk, és nem biztos, hogy az a jó kormányos, aki akkor kormányoz, amikor jól halad a hajó.

Ráadásul egész biztosan nem jogos összehasonlítani két kormányost, aki közül az egyik napfényes, nyugodt tengeren kormányoz, a másik meg viharban. Az első Orbán kormány igen nyugodt tengeren kormányzott. Most meg a nagy vihar "utóhullámaitól" is bukdácsol a hajó. Gyurcsány meg azért mégiscsak a világgazdasági válság nagy viharában kormányzott. Szóval szerintem egy kicsit mégiscsak Gyurcsány a jobb kormányos, mégiscsak ő ért jobban a gazdasághoz. ld. még fentebb.

Korrupció és gazdaság területén tehát legfeljebb egyenlőség van a Fidesz és az MSZP között. De ideológiában egyértelmű az eltérés.

Én nem egy olyan országban szeretnék élni, ahol a "Szent" Korona van az alkotmányban, ahol homofóbia, rasszizmus van, ahol avítt konzervatív nézetek tartanak vissza (no nem az azonos nemű házasságtól:). Ahol az adónk egy részén az egyházak híznak. Ahol ők ülnek a kuratóriumban, és bigott rövidlátással művészi filmeket tiltanak le.

Én olyan országban szeretnék élni, ahol a legfontosabb a technikai, tudományos haladás, a művészet szabadsága. Nekem ne Pálffy István akarja szabályozni, hogy mi káros a házasságra, ne Szalai Annamária akarja cenzúrázni a médiát! Nekem ne ugassanak bele az egyházak a magándolgaimba, a Jobbik meg pláne ne! Én nem egy olyan országban akarok élni, ahol egy Pálffy Istvánnak egyáltalán tekintélye van, hanem egy olyan országban, ahol egy Semjén Zsoltot majdnem mindenki begyepesedett agyú őslénynek tart, és ahol tekintélye mondjuk Csíkszentmihályi Mihálynak van.

Orbán Viktor országa egy horthysta jellegű, szellemű, hangulatú országot jelent számomra. Én nem Trianonnal akarok foglalkozni, hanem utazgatni Európában szabadon. És mindegy, hol a határ. Ahogy például a német-francia határt ma már elég nehéz észrevenni.

(...)

Legkevésbé kapcsolódik magyarságom ahhoz, hogy milyen állampolgár vagyok, és milyen útlevelem van. Ha tőlem Orbán elveszi az útlevelet, attól nem leszek kevesebb, nem leszek kevésbé magyar. Ha pedig nem lenne útlevelem, akkor nem attól leszek magyar, hogy Orbán ad.

Én nem a nyugat és a modernség alkonyát várom és nem a kelet felemelkedését. Én nyugatias, modern ember vagyok. Az ln hajóm nyugat felé tart, és nyugat felé is néz. Nyugatias, modern országban és a jövőben akarok élni, nem pedig egy horthysta falanszterben. Nekem a felvilágosodás, a pragmatikus filozófia, az analitikus filozófia és a nyugati science-fiction az identitásom fontos része. Én ZDF-et, BBC-t és CNN-t nézek, nyugati filmeket és sorozatokat.

Nekem nem az az érdekes, hogy mekkora az ország, és hol vannak a határok, mert ki-be utazgatok, és sok helyen éltem már. Nekem a kulturális örökségembe nem csak a Szigetvári Csata, az Egri Vár, a Szabó Lőrinc könyvtár, hanem a Loire menti kastélyok, Párizs is beletartozik. Nekem nem csak a Balaton szép emlék, de az Alpok, Bécs, és a finn erdők és tavak is. És én azt szeretem, ha ezek közül szabadon választhatok.

(...)

Nekem technokrata kormány és technokrata alkotmány kell. Nem pedig negyven markos legény, és nem olyan alkotmány, hogy érezzem, én is benne vagyok a misében. Nem akarok semmiféle misében benne lenni!

(Ha választani kéne, akkor egy Nagymagyarország helyett inkább választanék egy Magyarországot, amely a mostani határok között van, de a tudományban, informatikában, művészetben, vagy például környezetvédelmi technológiában a világ élvonalában van. Konkrétan ez ügyben a Gyurcsány-kormány sem tett sokat, de ha legalább nem mással kell foglalkozni, hátha kialakulna valami. Az azért jobb volna, ha az állam jobban támogatná ezeket.

(...)

Nem Orbán Magyarországában, hanem inkább Gyurcsány 2006-os Magyarországában élnék szívesen. Bár el tudnék képzelni jobbat is Gyurcsánynál, de a parlamenti küszöböt elérő erők közül ez a legjobb, ami van. Nem szeretem az MSZP többi részét, és Gyurcsány hibájának tartom, hogy kitart mellettük, szerintem új pártot kellene alapítania. De ez egy kis hiba Orbánhoz képest.

Nem tudom, hogy szavaznék-e az MSZP-re Gyurcsány miatt, de hogy a Fideszre soha nem fogok Orbán miatt, az biztos. Nem léptem be a Demokratikus Koalícióba, mert az MSZP berkein belül alakult, de amit itt Gyurcsány mond, azzal legtöbbször egyetértek. Szívesen szavaznék egy valóban liberális erőre, de ilyen most nincs Magyarországon. A legjobb, ami van, az Gyurcsány Ferenc.

Meg kell jegyezzem, ebből a beszédből világosan kiderül, hogy Gyurcsány hívő, és ezzel nem értek egyet, de joga van hozzá, és nekem is jogom van ateistának lenni. Gyurcsány miniszterelnökségénél ezen jogaink nem ütköztek, Orbánnal viszont összeakad a bajszunk. Mert Orbán rám akarja erőltetni a miséjét. Gyurcsány viszont toleráns, érti a szekularizmus, a vallásszabadság fontosságát.

(...)

Gyurcsány beszédét meghallgatva is tartom korábbi érveimet. Azt mondom, én egy nem Gyurcsány vezette MSZP-re nem tudok szavazni. Egy Gyurcsány vezette MSZP-re kétséges, de egy Gyurcsány vezette új pártra tudnék szavazni, amíg nincs liberális párt Magyarországon. Gondolom, sokan vannak még ezzel így.

A teljes cikkem a blogomon olvasható.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr812448010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József - TARTALOMSZOLGÁLTATÓK 2010.12.04. 08:00:12

John Hurt Winston Smith szerepében (Michael Radford | 1984).Hérakleitosz szerint az alvóknak külön világaik vannak, míg az ébren lévőknek egy és közös a világuk. Csábító gondolat, hogy a művészet ébreszt, a propaganda pedig elaltat bennünket. Csábító g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asz0089 2010.11.14. 15:17:24

Lájkoljuk a cikket, főleg a végét.

lolperec 2010.11.14. 16:01:21

nahátakkormost úgyis csinálja a chartás mókáját..
a nép egy éven belül vasvillával kergeti el Vityáékat, aztán lehet újra parádézni..
amúgy nekem is bejön Gyurcsány stílusa, ha hazudik, ha nem, de legalább nem próbál minket megosztani, ami szerintem hatalmas bűn Vitya részéről..

strd 2010.11.14. 16:07:48

ennyire buta cikket rég olvastam.

MasterMason 2010.11.14. 16:14:56

Mi ez valami regény? Mert lenne benne sok dolog biztos ami jó, de hát ennyi ideje nincs az embernek egy diktátorra. :D

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 16:20:14

@Narancsország: Ez csak egy "novella" rövidített változata. Regényt nem szoktál olvasni?:)

Gondolom, nem olvastad az Arcmást.

Fittipaldi 2010.11.14. 16:36:50

"Ha tőlem Orbán elveszi az útlevelet,"

Ez a félmondat mindent elmond a sötét paranoiáidról, szinte le lehet vezetni belőle ezt az egész szerencsétlen irományt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 16:48:24

@Fittipaldi: érdekes kérdés, hogy egy feltételes mondatot ("Ha") miért olvasol félre tényállításnak. Aztán egy félreolvasásból már tényleg könnyen levezethetsz sok bolondságot. Bár ebben is elég elnagyolt voltál.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.14. 17:24:40

"szerintem Gyurcsány Ferenc intelligenciája egy tucat vagy akár több tucat ponttal is magasabb"

Ezt meg ugyan honnan veszed? Már itt elveszíted az objektivitásodat.
A rendszerváltás környékén Orbán, mint az intelligencia etalonja, úgy tűnt ki a többi politikus közül. Semmit sem butult, miért is butult volna.

betyár (törölt) 2010.11.14. 17:25:49

ahhoz való képest, hogy magát publicistának tartja a szerző, botrányos a stílustalansága:( Az IQ-t pedig hagyjuk.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.14. 17:29:27

"Az intellektuális különbséget látom abban is, hogy Gyurcsány képes gazdasági tervekről egy előadást tartani a Közgazdaságtudományi Egyetemen"

Hát baszki, az a végzettsége:

"Tanulmányait a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán folytatta, ahol 1984-ben főiskolai diplomát, majd 1990-ben a Közgazdaságtudományi Karon egyetemi diplomát szerzett."

Ez a nagyon intelligens ferenc elsőre nem is jutott be egyetemre.

Sosem lenne képes olyan előadást tartani nemzetről, történelemről és globális társadalompolitikáról, mint Orbán. Számára csak a számok világa, a színtiszta technokrácia marad meg, mint előadható téma.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.14. 17:33:37

"A következő Orbán köpönyegforgatása. Orbán Viktor liberálisból konzervatív politikussá vált."

Miközben huszonévesből majdnem 50 éves lett.
Komolyn, ennyire idióta posztot már rég olvastam.
Itt hagytam abba.

Idegesítő logikájú, unalmas stílusban, brrrrrrr...

GázGéza 2010.11.14. 17:48:02

A legviccesebb, hogy még ez a csávó tartja magát "entellektüellnek". Szánalmas.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:55:14

Érdekes látni, hogy közepes intelligenciájú emberek, hogyan kérkedne azzal, hogy nekik mennyire fontos a magyar IQ.

Rossz hír: ettől nem fog növekedni, mondjuk csökkenni sem.

(...) <-- ez mi? Van ennek a szövegnek ez hosszabb változata is? Vagy csak lusta voltál átvezető szöveget írni az egyes bekezdésekhez, így inkább ráhagytad az olvasó képzeletére, hogy kohéziót fabrikáljon az egyes részek közé?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 18:05:49

@TaTa86.: lol, Kicsit pihennem kéne...

"Érdekes látni, hogy közepes intelligenciájú emberek, hogyan kérkedne azzal, hogy nekik mennyire fontos a magyar IQ. "

helyesen: kérkednek, és magyar helyett magas

Na megyek aludni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 18:37:55

"A kommunizmusról, szocializmusról a rendszerváltáskor derült ki véglegesen, hogy tarthatatlan."

Nem. Ez, az intelligensebbjének, már a megszületése előtt is teljesen nyilvánvaló volt. A többieknek 1919ben esett le.

"Vass Albertet"
Aucs... Wass ha kérhetném.

Áhhh.. Ez tényleg nagyon hosszú, ráadásul teljesen fölöslegesen. Írd át, tömörítsd a 10edére.

Egyébként az "érvek" szánalmasak:
- Kb az elejéből az derül ki, hogy Orbánt azért gyűlölöd, mert egy közepesen intelligens, zárkózott ember.
Ez két tipikusan olyan tulajdonság, ami nem gyűlöletet vált ki. Hogyan gyűlölsz valakit aki zárkózott, ha nem is ismered? Hogy gyűlölhetsz valakit testi fogyatékosságai miatt?

Aztán megtudhatjuk, hogy az ember sosem tudja, mit akar Orbán. Persze, Gyurcsánynál sem, de az más.
Aztán a Zorbán hazudik. A Gyurcsány is de az más.
Aztán a Zorbán meg a fidesz korrupt. A Gyurcsány és az mszp is de az más.
Van egy álomkép, amit a szemét Orbán nem valósított meg. Gyurcsány sem de az más, mert a Zorbán miatt nem.
Meg a fidesz jobb gazdaságpolitikában, de igazából nem. Gyurcsány qrta el, de nem is mert a fidesz.

"Én nem egy olyan országban szeretnék élni, ahol a "Szent" Korona van az alkotmányban"
Bele döglenél mi? Egy átlagos napodon mi változna, ha Szent Korona lenne az alkotmányban?

"Legkevésbé kapcsolódik magyarságom ahhoz, hogy milyen állampolgár vagyok, és milyen útlevelem van."
Vegyél a Tescoban egy kis empátiát. Hamarabb lejár a szavatossága, de néhány hétig csak jó lesz. Hidd el, egy világ fog kinyílni előtted.

"Ha tőlem Orbán elveszi az útlevelet, attól nem leszek kevesebb, nem leszek kevésbé magyar."
Ez tény. 0nál nincs lejjebb. :)

Egyébként a poszt második részében egy szó nincs OVről. Rendben, gyűlölöd a jobboldalt, mert "másképp gondolkodik mint" te. De akkor írd ezt. (Kétsoros posztban benne lehetett volna minden.)

Megjegyzem, a gyűlöletedet leginkább szimbólumok váltják ki, olyan dolgok, amik megkérdőjelezik az identitásod, illetve az ellentábor dominanciáját hivatottak jelképezni.
Ehhez képest te technokratának vallod magad. :)
Hát csak szeretnél az lenni, mert hallottad a Tótától, hogy az menő. Olyan távol állsz ettől mint Rudolf Höss a Nobel-békedíjtól.

GázGéza 2010.11.14. 19:16:54

Ja. Mondja a csávó, hogy nézi a CNN-t? Hát a CNN-ről jutott eszembe az, amikor a öszödi beszéd után kitört balhé kapcsán Nick Robertson, a CNN riportere stúdió-interjút csinált a böszmével. Na, akkor égett a pofámról a bőr, hogy ez a miniszterelnökünk.

Effi 2010.11.14. 19:18:07

@asz0089: "Én nem a nyugat és a modernség alkonyát várom és nem a kelet felemelkedését. Én nyugatias, modern ember vagyok. Az én hajóm nyugat felé tart, és nyugat felé is néz. Nyugatias, modern országban és a jövőben akarok élni, nem pedig egy horthysta falanszterben. Nekem a felvilágosodás, a pragmatikus filozófia, az analitikus filozófia és a nyugati science-fiction az identitásom fontos része. Én ZDF-et, BBC-t és CNN-t nézek, nyugati filmeket és sorozatokat."

Ez mennyire igaz, aztán:

"Nekem nem az az érdekes, hogy mekkora az ország, és hol vannak a határok, mert ki-be utazgatok, és sok helyen éltem már. Nekem a kulturális örökségembe nem csak a Szigetvári Csata, az Egri Vár, a Szabó Lőrinc könyvtár, hanem a Loire menti kastélyok, Párizs is beletartozik. Nekem nem csak a Balaton szép emlék, de az Alpok, Bécs, és a finn erdők és tavak is. És én azt szeretem, ha ezek közül szabadon választhatok."

És megint.

ferike00001 2010.11.14. 19:19:21

Volt nekem egyszer egy nőm. Most is van, de másik.
Vizionáltunk egy házasságot, de ő katolikus volt, én meg nem, akkor hogy legyen? Újságolta M., hogy beszélt az katolikus atyával, semmi baj, mert ha a hitét erősebben gyakorló szerinti szertartás szerint megy le a dolog, akkor minden OK, istennek tetsző. Nagyon jó, megyek beszélni az atyával a részletekről. És ki gyakorolja erősebben a hitet?- kérdezem
- Hát aki katolikus - mondta az atya.
Miért írtam ezt le, ki tudja?

Jaffar 2010.11.14. 19:19:41

@malacz69 rettegéselemző:

"Már itt elveszíted az objektivitásodat.
A rendszerváltás környékén Orbán, mint az intelligencia etalonja,"

Na bazmeg, ez aztán nem semmi. Orbán meg az intelligencia. Ismered a közvetlen környezetét? Mert én igen. Ott nem így beszélnek róla. Inkább amolyan komcsi stílusban, mert a vezér nem tür semmilyen kritikát. Éééértem?

Auris 2010.11.14. 19:44:51

Beteg egy poszt. Mindent elmond a címe. Egy gyűlölködő, utálkozó ember elmélkedése, ezért aztán már végigolvasni is felesleges, hiszen semminemű objektivitást nem lehet attól várni, aki érzelmi alapon ítél meg politikusokat.

Sajnos az író beletartozik a politikai hívők széles hazai táborába, aki bibliai hősöket, prófétákat, gonoszokat lát a politika világában.

Ezért aztán nem is érdemes vele foglalkozni, mi a véleménye.....

brlv24 2010.11.14. 20:06:38

Kedves szerző! Mielőtt írtál volna, illett volna utánanézni a dolgoknak OV-ről:

Pl.: "1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatójaként a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégium (1988-tól Bibó István Szakkollégium) egyik alapító tagja. 1984-ben több társával megalakította a szakkollégium társadalomelméleti folyóiratát, a Századvéget, amelynek egyik szerkesztője volt."

Ezzel a bejegyzéssel is csak a primitívségedet sikerült bemutatnod:) Mint, ahogy itt többen is felhívták rá a figyelmed...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 20:12:53

@malacz69 rettegéselemző: "A rendszerváltás környékén Orbán, mint az intelligencia etalonja, úgy tűnt ki a többi politikus közül. Semmit sem butult, miért is butult volna. "

Nem vitatom azt, hogy a rendszerváltás környékén Orbán az akkori politikusok közül relatíve értelmesnek tűnt. De csak akkor, relatíve. És már akkor ugye mondta, hogy a Gyurcsány az veszélyes.

Nos, Orbán azóta miért butult volna? Sok év semmittevés. Nem dolgozott, nem csinált szinte semmit, nem művelte magát, elhagyta magát. Ki tudja, esetleg ivott. De nem kellett innia. Elég az, hogy nem tartotta karban magát. No és azért már 89-ben is Gyurcsány volt az értelmesebb.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 20:16:48

@malacz69 rettegéselemző: "Sosem lenne képes olyan előadást tartani nemzetről, történelemről és globális társadalompolitikáról, mint Orbán."

Orbán előadást eleve nem nagyon tart. Beszédet mond, amit megírnak neki. Nemzetről, történelemről társadalompolitikáról ír Gyurcsány is. És azt ő írta.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 20:18:31

@malacz69 rettegéselemző: ""A következő Orbán köpönyegforgatása. Orbán Viktor liberálisból konzervatív politikussá vált."

Miközben huszonévesből majdnem 50 éves lett."

1992 és 1998 között hirtelen huszonból ötvenéves lett?:) Orbán gyorsabban öregszik?:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 20:23:44

@TaTa86.: "(...) <-- ez mi? Van ennek a szövegnek ez hosszabb változata is?"

Ha tudnál olvasni, nem kérdeznél butaságot. A (...) a nemm teljes egészében idézett szövegek egyezményes jele. A teljes szövegre a hivatkozás ott van a bejegyzés végén. Innen csak IQ kérdése...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 20:34:57

@TaTa86.:

"Nem. Ez, az intelligensebbjének, már a megszületése előtt is teljesen nyilvánvaló volt. A többieknek 1919ben esett le."

Ezen el lehet vitázni. Ne itt tegyük!

""Vass Albertet"
Aucs... Wass ha kérhetném."

Kérheted.:)

"- Kb az elejéből az derül ki, hogy Orbánt azért gyűlölöd, mert egy közepesen intelligens, zárkózott ember."

A gyűlölés kicsit erős. Én utálom. Hogy miért, az NEM az elején derül ki.

" Hogyan gyűlölsz valakit aki zárkózott, ha nem is ismered? Hogy gyűlölhetsz valakit testi fogyatékosságai miatt?"

Nem testi.

"Bele döglenél mi? Egy átlagos napodon mi változna, ha Szent Korona lenne az alkotmányban?"

Azt akarod mondani, hogy tök felesleges? Akkor minek bele?!:)

"Egyébként a poszt második részében egy szó nincs OVről. Rendben, gyűlölöd a jobboldalt, mert "másképp gondolkodik mint" te. De akkor írd ezt. (Kétsoros posztban benne lehetett volna minden.)"

Persze, sok mindent össze lehet foglalni két sorban, de az a Twitter. This is not Twitter.

"Megjegyzem, a gyűlöletedet leginkább szimbólumok váltják ki, olyan dolgok, amik megkérdőjelezik az identitásod, illetve az ellentábor dominanciáját hivatottak jelképezni.
Ehhez képest te technokratának vallod magad. :)"

Mi a gondod, fiam? Merthogy ez logikailag annyira konzisztens, hogy még.:)

Girhes Joe 2010.11.14. 21:10:46

Oké, ez így következetes. De az derül ki belőle, hogy neked nem elsőrorban OV csípi a szemed, őt kb, egy középszerű politikusnak tartod, neked elsősorban az OV által momentán képviselt oldal értékrendjével van bajod.

Akkor kvittek vagyunk, mert én meg pontosan így vagyok Gyurcsánnyal és az általa képviselt oldal értékrendjével.

Nekem igenis a Szent Korona érték, a melegházasság nem, a vallás pozitív dolog, a harcos ateizmus nem, és nekem a hagyományos emberi dolgok (családmodell, generációk közötti viszony, nemzeti kultúra, stb...) ezerszer fontosabbak, mint bármilyen egyenlősdi társadalommérnökösködés.

A különbség tehát elvi és áthidalhatatlan.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 21:22:42

@Brendel Mátyás: "A teljes szövegre a hivatkozás ott van a bejegyzés végén."
Bazz, tényleg. Egyszerűen csak el nem tudtam képzelni, hogy ezt hosszabban is ki lehet fejteni.
"Innen csak IQ kérdése... "
Nem. :)

"Ezen el lehet vitázni. Ne itt tegyük!"
Oké. Bár komolyan nem értem, hogy van az, hogy sem Kunnál, sem Rákosinál, sem Kádárnál nem esik le, hogy szar a rendszer, aztán hirtelen mikor politikai és anyagi érdekei úgy kívánják rájön.
Sőt! Miután pártállamból örökölt kiváltságait, kapcsolatait használva telelopja magát, még a neoliberális énje is előjön.

"Nem testi."
Hát az intelligencia valamilyen szinten azért mégiscsak függ a szükreállománytól.

"Azt akarod mondani, hogy tök felesleges? Akkor minek bele?!:)"
Nem fölösleges. Szerintem írtam is, hogy mi a gondod vele, ebből következik az, hogy én miét szeretném.
A spirituális többlet pedig egy sokkal hosszabb kifejtést érne...

"Persze, sok mindent össze lehet foglalni két sorban, de az a Twitter. This is not Twitter. "
Ezzel nincs gond. Írhatsz 10 oldalt, de azt egyrészt illik megtölteni tartalommal, másrészt illik valamiféle irányt, szerkezetet adni neki. Én ezt itt nem látom, és úgy látszik ezzel nem vagyok egyedül.

"Mi a gondod, fiam? Merthogy ez logikailag annyira konzisztens, hogy még.:) "
Szóval egy "vezető beosztású szakember"-nek a legfontosabb a Szent Korona, és hogy a buzikra ne nézzenek ferde szemmel... Nem, ezek antifa doktrinák, tiszta ideológia, amitől egy technokrata szereti magát a lehetőleg legtávolabb tartani.

polgariengedetlenseg 2010.11.14. 21:23:00

Jó voltál! Csak így tovább, a féleszűek még közöttünk járnak (lásd.hozzászólások), bár egyre inkább megfizetetteknek tűnnek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 21:26:05

@Brendel Mátyás: Megjegyzem, Bajnaira ez valamilyen szinten illett is.
Sosem vett részt a rettegőszeánszokban, nem igazán tett politikai megnyilatkozásokat, látványosan feszélyezte az Internacionálé.

De hogy Gyurcsány? Mást sem csinált az uccsó 4 (5) évben mint ideologizált.

Pajtás 2010.11.14. 21:38:48

Orbán állítólag tök hülye még a számítógéphez is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 21:49:35

@Gergő77: "De az derül ki belőle, hogy neked nem elsőrorban OV csípi a szemed, őt kb, egy középszerű politikusnak tartod, neked elsősorban az OV által momentán képviselt oldal értékrendjével van bajod."

Elég nyilvánvaló, hogy egy emberbe beletartozik az általa képviselt értékrend, és emiatt lehet ellenszenves. Evidens, nem?

"Akkor kvittek vagyunk, mert én meg pontosan így vagyok Gyurcsánnyal és az általa képviselt oldal értékrendjével."

A bővebb verzióban írom, hogy tudatában vagyok annak, hogy egy nemzeti-konzervatív érzelmű embert arról meggyőzni, hogy az értékrendje nem olyan jó, nem egy blogbejegyzés feladata. Tehát nem is célom.

"A különbség tehát elvi és áthidalhatatlan. "

Igen. Az a rész nem neked szólt.

De mondjuk a szélhámos, köpönyegforgató hazugság az neked is csíphetné a szemed.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 22:00:18

@TaTa86.: "Egyszerűen csak el nem tudtam képzelni, hogy ezt hosszabban is ki lehet fejteni."

ez a te kritikád.

"Hát az intelligencia valamilyen szinten azért mégiscsak függ a szükreállománytól."

ötven százalékban. ha azt akarod mondani, hogy Orbán már csak ilyen hülyének született, akkor az egy dolog. de még ez esetben is azt mondom, hogy lenézem azt, aki nem fejlesztette tovább. ugyanis az intelligencia, még ha ötven százalékban örökölt is, nem jelent áthidalhatatlan testi fogyatékosságot.

""Azt akarod mondani, hogy tök felesleges? Akkor minek bele?!:)"
Nem fölösleges."

akkor mi a gond? ha nem fölösleges, akkor van tétje, ha van tétje, akkor lehet bajom vele.

"Szóval egy "vezető beosztású szakember"-nek a legfontosabb a Szent Korona, és hogy a buzikra ne nézzenek ferde szemmel... Nem, ezek antifa doktrinák, tiszta ideológia, amitől egy technokrata szereti magát a lehetőleg legtávolabb tartani. "

érdekes dolog, hogy levezeted, hogy a semlegesség, és a semlegesség megkövetelése is ideológia. de azért logikailag ez abszurdum, maradjunk ennél.

igenis az ideológiai semlegesség tudatos felvállalása azt jelenti, hogy bizonyos ideológiákat bizonyos helyeken nem szeretünk. ez akkor is így logikus, ha te nem fogod fel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 22:10:07

@TaTa86.: Keversz még pár dolgot.

1) Én a technokrata alkotmány mellett álltam ki. Ez azt jelenti, hogy az Alkotmányba ne legyenek ideológiák. Ha már "spirituális" töltetet akarsz, akkor magadnak nyugodtan szerezzél be ilyet, csak az Alkotmánnyal az a gond, hogy nekem miért kéne a te "spirituális" izéidet hinnem? Miért nem lehetnek nekem saját nem "spirituális" értékeim? És annak, akinek más spirituális értékei vannak, azt is miért akarod megerőszakolni?

2) Emellett nyugodtan elfér az, hogy Orbán az utcán szentmisézik, az antifa az utcán antifázik, Gyurcsány meg az utcán kiáll amellett, ami mellett akar. Érted a különbséget? Más az, hogy Magyarországon különféle aktivisták aktívkodnak, hogy vannak különféle emberek, mozgalmak, spirituális meg nem spirituális töltettel, és ez az egész színes, és vallásszabadság van. És más az, hogy ebből egyet belevésnek az Alkotmányba.

Gyurcsány soha nem akarta az ő saját spiritualitását preambulumba vésni. Ez a különbség. Én amellett békésen tudok élni, ha Gyurcsány akármi mellett aktívdokik az utcán, mert meghagyja nekem a jogot, hogy én nem. Nem akarja alkotmányosan rám erőltetni. Nem akarja, hogy mindenki benne legyen az ő miséjében, kötelező jelleggel. Zorbán meg aakrja.

Fel tudod fogni a különbséget?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 22:37:13

@Brendel Mátyás: "ugyanis az intelligencia, még ha ötven százalékban örökölt is, nem jelent áthidalhatatlan testi fogyatékosságot. "
Én azt mondtam, hogy szellemi képességei miatt nem lehet egy embert utálni. Ha csak nem épp azért mert jobb nálunk. Lenézheted, de utálni?

Továbbra sem értem, miért utálod Orbánt? Én is írtam, Gergő77 is, te meg nem cáfoltad: te a jobboldaliakat utálod. Akiknek Orbán a feje. Hogy mégis ő testesíti meg a Sátánt a te szemedben, az aszt jelenti, hogy mégis nagy politikusnak tartod. Vagy egyszerűen gyáva vagy leírni, hogy a nemzeti érzelmű magyarokat rühelled.

"1) Én a technokrata alkotmány mellett álltam ki."
Meglehet hogy félreértettem. Ez van amikor unalmasan és hosszasan ír valaki: az ember csak címszavakat olvas, még azt is erőlködve, aztán innen jönnek a félreértések.

"Nekem technokrata kormány és technokrata alkotmány kell."
Technokrata kormány. Itt van itt írtad. Gyurcsány szerinted technokrata volt? Mellesleg keress nekem kérlek egy technokrata alkotmányt!

"Gyurcsány soha nem akarta az ő saját spiritualitását preambulumba vésni."
Mivel a komcsi anti-spiritualitást már 49ben beletették ez érthető. Én sem akarok majd többet, ha benne lesz a Szent Korona.

"Fel tudod fogni a különbséget? "
Nem mert huje vagyok. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.14. 22:38:02

@TaTa86.: Én nem azt mondtam, hogy a Miniszterelnöknek technokratának kell lennie. De az Alkotmánynak igen. A technokrata Miniszterelnök se rossz. Bajnaival sincs bajom. Csak őróla írni nem lett volna olyan érdekes, illetve ma már nem tényező.

Bajnai Magyarországán is szívesen éltem volna. Ha jól emlékszem, hetekig éltem csak.

Waldi! 2010.11.14. 23:27:01

@malacz69 rettegéselemző:

Nem, mikozben 29-bol 31 eves lett.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.15. 00:29:09

@Brendel Mátyás: Azt mondtad, a kormánynak és az alkotmánynak. A kormányba nyilván beletartozik a kormányfő is.

Egyébként Bajnait sajnálom, disznók közé keveredett... (Bár valószínűleg jobban él mint én valaha fogok.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.15. 00:33:14

@Brendel Mátyás: Arra nem válaszoltál, hogy az Alkotmánynak miért kéne technokratának lennie?
Az életet alapvetően a törvények, és rendeletek szabályozzák, az alkotmány egyrészt keretet ad, másrészt igazodási pont. Mint ilyen fogalmam nincs miért kéne technokratának lennie.
Egyébként sehol nem az, mindenhol tele van vallással, demokrácia, vagy népi demokráciaömlengéssel, stb.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.15. 06:01:13

"(Ha választani kéne, akkor egy Nagymagyarország helyett inkább választanék egy Magyarországot, amely a mostani határok között van, de a tudományban, informatikában, művészetben, vagy például környezetvédelmi technológiában a világ élvonalában van."

A kettő között azonban szoros összefüggés van.

Az USA, Oroszország, Kína mindig jóval könnyebben lesz a világ élvonalában, mint San Marino, Liechtenstein, Trinidad és Tobago stb.

Ezt fel nem fogni nem vall egyetemi átlag IQ-ra.

Egy nagyobb országnak mindig nagyobb GDP-je van, így mindig több pénz fog jutni arra, amire akarja, hogy jusson.

Nem mellesleg egy nagyobb országban több zseni is születik, mint egy kicsiben.

Szóval szép dolog akarni, hogy majd egy kis ország lesz a világ élvonala, de még blöffnek is gyenge.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.15. 06:05:49

"Miért utálom Orbán Viktort, és miért nem Gyurcsány Ferencet?"

Az már eddig is világos volt a korábbi cikkekből, hogy ez motíválja az itt megjelent cikkek íróját.

Utálatból meg nem igazán fognak ezután sem színvonalas, megalapozott cikkek születni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.15. 06:17:47

@Brendel Mátyás: "érdekes kérdés, hogy egy feltételes mondatot ("Ha") miért olvasol félre tényállításnak. Aztán egy félreolvasásból már tényleg könnyen levezethetsz sok bolondságot. Bár ebben is elég elnagyolt voltál. "

Az ilyen "feltételek" kiagyalói bizony nagyon is elárulják saját jellemüket.

Ha tegyük fel azt írnám, hogy

Ha Brendel Mátyás óvodáskorú gyermekeket erőszakolna meg, attól én nem lennék másmilyenebb.

Te mit szólnál hozzá?

Nyilván igaz az állítás, csak a feltételezés ugyan nem téged minősít, hanem azt, aki kitalálta.

Szóval jogos a kritika szerintem is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.15. 06:26:49

@Pajtás: Állítólag pajtás is tök hülye.

kartunboj · http://kartundoboz.blogspot.com 2010.11.15. 07:26:33

Jó írás, mégis az tetszik a legjobban ahogy "rácuppantak" a Viktori ánuszok, ennek a fülke forradalmárnak az elvakult "robotosai" kik próbálnak ráfeszülni a hálóra, hogy mindenkire köpködhessenek aki másképpen látja. Nagyon gázgézák:(

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.15. 14:13:43

@TaTa86.: "Azt mondtad, a kormánynak és az alkotmánynak. A kormányba nyilván beletartozik a kormányfő is."

Lehet, hogy pontosabban kellett volna fogalmaznom. Ha a kormány valamelyik ideológiát az Alkotmánnyal, törvényekkel forszírozza, az nem fér bele. Az, hogy a kormányfő személyesen kiáll így ideológia mellett, és támogatja egy beszédben, az belefér.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.15. 14:17:01

@TaTa86.: "Az életet alapvetően a törvények, és rendeletek szabályozzák"

nem. az élet óriási részét nem az állam törvényei szabályozzák, hanem szabadon hagyják nekünk.

", az alkotmány egyrészt keretet ad, másrészt igazodási pont. Mint ilyen fogalmam nincs miért kéne technokratának lennie."

a technokrata azt jelenti, hogy ideológiailag szekuláris. azért kell ilyennek lennie, hogy az ideolügiai szabadság érvényesüljön.

konkrétan a Szent Korona tan alkotmányba foglalása sérti a vallásszabadság elvét. megjegyzem, már a protestánsok vallásszabadságát is sérti.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.15. 14:19:33

@Akitlosz: a világ vezető mobil-gyártó hatalma egészen az elmúlt évekig Finnország volt, 5 millió lakossal. És ehhez nem kellett Karéliát visszacsatolni.

Én egy ilyen teljesítménnyel Magyarországon meg lennék elégedve.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.15. 14:24:12

@Akitlosz: "Ha Brendel Mátyás óvodáskorú gyermekeket erőszakolna meg, attól én nem lennék másmilyenebb.

Te mit szólnál hozzá?"

Semmit. Mivel ebből tényleg nem lehet semmit levonni. Hidd el nekem, én tényleg logikus vagyok, és következetes!

"Nyilván igaz az állítás, csak a feltételezés ugyan nem téged minősít, hanem azt, aki kitalálta."

Szerintem nem minősít senkit. De ha ragaszkodsz ahhoz, hogy ez téged minősít, akkor hát minősít.:)

Vedd észre, hogy tökön szúrtad magad, ugyanis leírtál, eszedbe jutott egy olyan mondat, ami szerinted téged minősít. Azzal sem jöhetsz, hogy csak feltételes módon jutott eszedbe, hiszen pont azt mondod, hogy ez akkor is minősít, ha feltételes.

HáBori 2010.11.15. 17:54:54

Köszönöm szépen ezt az írást! Ha tudnék írni, nagy valószínűséggel ugyanezt írnám le. Asszem minden egyes szavával egyet tudok érteni. Csak gratulálni tudok.

borovi 2010.11.15. 22:28:18

@Brendel Mátyás: Ugyan, hagyjad a sertést, mindig bepöccen, ha bántják a kertitörpét...

borovi 2010.11.15. 22:32:00

Kedves cikkíró! Én is nagyon utálom orbán viktort! Hasonló megfontolásokból, minimális eltéréssel.

Spiritmonger 2010.11.16. 00:51:45

aki ezt a posztot írta, hátradőlhet, nagyot mondott, most öblíthet!

a posztíró kb annyira entellektüel, mint azok a bölcsészpicsák, akik a szabó ervin könyvtárban vagy a prága kávézóban eltartott kisujjal isszák a kávét

TechMon 2010.11.16. 19:16:42

Üdv !
OFF
Valaki írhatna egy jó posztot arról, hogy mi történik a szegedi szuperlézerberuházással !
Szegeden járt az önkörm. választások előtt Orbán Viktor és megígérte, hogy szeged megkapja a pénzt a szuperlézerre.
Botka nyerte a polgármester választást.
Mostanában teljes hallgatás van a lézerközponttal kapcsolatban a kormánypárt részéről!
Nagyon úgy tűnik, hogy egy pitiáner politikai bosszúállás miatt pofont adhatunk a józan észnek, a tudománynak, az országnak és a demokráciának !

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.17. 01:38:34

@Brendel Mátyás: S ezt ki tudja róluk?

Náluk szándékos üzletpolitika, hogy valami multinak nézze őket az átlagos vásárló, és ne finn cégnek.

Magáncégek sikere és egy állam sikere azért nem pont ugyanaz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.17. 01:45:16

@Brendel Mátyás: Csak próbáltam szemléltetni a módszeredet.

Már a feltételes trükköt is feltételes módban írtam.

Nyilvánvalóan a fogalmazó jellemét szemléltető feltételeket másra megfogalmazva előadni az nem egy egyenes dolog.

Ha nem érted, hát nem érted.
Ha értenéd nem írnál ilyen "feltételeket", vagy legalább utólag értenéd a kritikát, amit nem én fogalmaztam itt meg először.

De nem. No nem mintha ez meglepetés lenne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.17. 09:53:25

@Akitlosz:

terelsz.

1) az első, és fontos dolog az lenne, hogy legyen valami, amiben sikeresek vagyunk. ha lenne egy Nokiánk, akkor az már nagyon frankó volna. hogy most erről mindenki tudja-e, hogy magyar, vagy nem, az már ehhez képest másodlagos

2) miért ne tudnák, hogy magyar? itt most egy vélt félelemmel akarod eltusolni a lényeges kérdésről a figyelmet

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.17. 09:56:48

@Akitlosz: "Csak próbáltam szemléltetni a módszeredet."

amivel ugye megbuktál. ráadásul a te módszereddel sorítalak sarokba téged.

"Már a feltételes trükköt is feltételes módban írtam."

idézlek:

"Az ilyen "feltételek" kiagyalói bizony nagyon is elárulják saját jellemüket."

R-l@nch 2010.11.17. 13:00:47

Kedves Mátyás!

Csak gratulálni tudok a poszthoz! Remek írás, és külön jó érzés, hogy vannak még olyan gondolkodó -nem begyöpösödött- értelmiségi emberek, akiknek van és merik is vállalni véleményüket! Ugyan nem mindenben értek veled egyet, mert sztem Gyurcsány alkalmatlan egy ország vezetésére több szempontból is, a hibáit nem igazán hangsúlyoztad ki, de nem is kell egy ilyen posztnál.
Néhány hozzászólót ahogy olvasom kisujjból vered intelligenciában, de ezen meg sem lepődök. Így tovább!

U.i.: "Állítsátok meg Arturo Uit!"

MissMarple 2010.11.17. 13:33:47

Ez a cikk igenis jó, és összefoglalta a lényeget. Köszönjük!

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2010.11.17. 15:13:55

Ezt sajnos teljesen felesleges volt végigolvasnom.
Én nem veszem el senki véleményét Viktonátorral kapcsolatban, magam sem különösebben szeretem, sőt, de ezt a semmihez sem kötődöm világpolgár miértkellez, miértkellamaz,hiszezhülyeség stbstb hozzáállást a mai napig nem tudom megérteni.

Gyakorlatilag a Fideszhez kötöd a mai magyarországi viszonyokat, felsorolsz rengeteg sajnálatos problémát a korrupciótól kezdve a rosszul felépitett államaparátusig, csakhogy azt nem veszed észre, hogy ezek a problémák az SZDSZ-MSZP kormányzat idején csúcsosodtak ki, amikor annyiból állt az egészségügyi reform, hogy be kelljen fizetni azt a pár forintot meg legyen kötelező a kórházi széf, közben meg semmi strukturális változás nem történt. Gyurcsánynak rengeteg ideje lett volna valódi változásokat hozni, de az első két évét eltöltötte azzal, hogy csakis az MSZP érdekeivel foglalkozva művileg fenntartsa a nemlétező gazdasági teljesitmény látszatát, majd a választások után igazi államférfihoz méltóan újra inkább ideologizált és kommunikált elfedve a kormányzati munka teljes hiányát. Közben gyakorlatilag gazdasági sirba döntötte az országot.
Szintén a liberálisokra jellemzően egy mozdulattal lemondanál mindenről, ami már a magyar államhatáron kivül esik, de személyes tapasztalatod nincs arról, hogy milyen másodrangú állampolgárnak lenni, amikor csak azért ütközöl akadályba, mert magyar vagy, ezért nem is tudod felfogni az egyszerű kisember problémáit.

Toyotomi Hideyoshi 2010.11.17. 17:42:23

Kedves Barátom,

annyit hadd mondjak el a dolgok elején, hogy nem utálom sem Orbánt, sem Gyurcsányt, és ezzel már van is egy hatalmas előnyöm veled szemben: nem vagyok elfogult.
Liberális pártnak nincs jövője. Sem itt, sem máshol. Vagyis van, de hát körülbelül annyi, mint mondjuk egy urbánus pártnak: minimális, MDF-nyi. Miért? Azért, mert a szabadság önmagában nem megoldás. Ennél több szabadságot már nem lehet adni, csakis a mindennapi élet, az elemi szükségletek, a társadalmi kohézió rovására menne. A szabadság nem jó, és még csak nem is javítja az embert. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem kell szabadság, hanem hogy nem szabad vezérlő elvvé tenni.
A horthyzmusra harapok. Ilyen nem létezik, ez egy marxista történészi fogás, ami egyfelől torzít, másfelől mesebeli dolgokat kreál. A "horthyzmus" 20 éve talpra állította Magyarországot, egy vesztes háború után, aminek a liberalizmus századrészére sem volt képes, mert még mélyebbre süllyedtünk 20 év alatt. Ha Orbán horthysta politikát csinálna, sírva könyörögnék, hogy tegye.
Persze, tudom, jön az ellenvetés, hogy Horthy meg a nácik, meg a jobbratolódás. Erre egy objektív történelemkönyvet ajánlok. Abból rájössz, hogy miért rajonganak az emberek Horthyért, vagy a koráért (sokban alaptalanul ugyan, de sokban nem), és miért van az, hogy egy sarokba szorulva nézitek ellenszenvvel a horthysták nyomulását. Akkor jobban megérted Orbán felemelkedését is.

karnak 2010.11.19. 15:50:33

@Toyotomi Hideyoshi:

a horthy idoszak, a konzervativizmus joreszt mitoszokra epul. nagymamam irredenta elfogultsaga, tipikus "mi lenne ha", olyan ertekekre epit, amit az emberek konnyen magukeva tehetnek, ugyanakkor altalaban - es nem a rossz oldalat kerem nezni - alacsonyabb iskolazottsagu retegek tudnak akar mar rajongani is egy vilagnezetert.

miert is? tortenelem, erdely a mienk, mi magyarok, vallas, es hasonlo eszkozokkel operal. valahogy a tortenelem folyaman a halado ertelmiseg 90%-a sosem a konzervativ ertekrendek menten szervezodott, tagitotta annak hatarait, a fold lapossagatol kezdve. a konzervativ politika lenyege szamomra a felso osztaly tamogatasa, hiszen ok a gazdasag motorja. errol szol, ugyanakkor szerintem hitvany modon a nem, vagy kevesbe tamogatott retegek szamara porhintest vegez, masnak akar latszani, mint ami valojaban.

a cikk irojanak vilagnezete szerintem ezert ilyen, lat egy farizeus, latszolag elore- ugyanakkor visszamutato iranyt, egy hazugsaghalmazt, olyan jovokeppel, ami 100%-ban valotlan.
lat egy olyan orszagot, ahol ha nem tetszik valami, szetzuzzuk, ha nem tetszik az AB, kihuzzuk, ha nem tetszik a koltsegvetesi tanacs szetszuzzuk, ha nem tetszik a colas hungaria, szetzuzzuk, hozzanyulunk barmihez, barmilyen eszkozzel, es ekozben meg a politikusoktol minimalisan elvarhato igazsagtartalmu kozles nelkul.

ha nem politikus lenne, en nem szeretnek olyan baratot aki ilyen, aki a nagy megmondo, a nagy igazsagtevo, aki megmondja mi a jo nekem, mit tehetek mit nem, es ha en nem ugy gondolom, akkor tonkretesz.

szerintem nem itt tartunk a XXI szazadban, illetve magyarorszagon igen, es aki ezt kihasznalja az szamomra visszataszito.

Toyotomi Hideyoshi 2010.11.20. 10:16:12

@karnak: Azért vicces, hogy éppen a konzervativizmust nevezed olyan eszmének, ami az egyszerű gondolkodású embereket magával ragadja. Akkor a szocialista/kommunista demagógia mi? Vagy a másik, hogy más akarja eldönteni helyetted, mi a jó és mit kell tenned: hát a baloldali progresszió nem pont erről szól? Maga Gyurcsány Ferenc az öszödi beszédben - hallgasd csak meg - erről azt mondja, hogy kell találnia egy csapatot, ami felülről megold mindent. Meg hogy lesznek tüntetések, de majd megunják és hazamennek. A progresszió és a technokrata gondolkodás éppen erről szól (de szerintem majdnem minden működőképes politikai rendszer erről szól, mert az emberek nagy része igenis képtelen felfogni, mi neki a jó, tehát itt nem kárhoztatni akarom Gyurcsányt, csak az érveiddel nem értek egyet).
Az, hogy milyen értékrendek szerint szerveződött az értelmiség, nem hiszem, hogy igazságosan döntenéd el. Eleve a XX. században az urbánusokkal szemben ott volt a népi értelmiség, ami azért letett egysmást az asztalra. Továbbá, hogy mást ne mondjak, majdnem 1700 éven keresztül a keresztény egyház, mint az egyik legkonzervatívabb intézmény szervezte meg azt az értelmiséget, ami lerakta a modern, parlamentáris Európa alapjait az antik jog, kultúra és hagyomány megőrzésével és továbbfejlesztésével. Ha nincsenek tanító rendek, nincs kereszténység, akkor ma nincs felvilágosult európai kultúra. Úgy érzem, a föld laposságával ennek a vallási értelmiségnek akarsz odavágni, elfelejtve, hogy Kopernikusz maga is egyházi férfiú volt, lengyel szerzetes. Szóval ezzel sem értek egyet. Volt baloldali, vagy ha úgy tetszik, progresszív, haladó értelmiség, de ezzel meg azért vagyok kritikus, mert semmi olyat nem tudott kitalálni, ami megvalósult, vagy megvalósulhatott volna: sem az utópisztikus szocializmus, sem a kommunizmus, de még a liberális demokrácia sem. Olyan alapelvekről feledkeztek meg, amit már Platónnál és Arisztotelésznél is olvashatunk egy állammal kapcsolatban.
Értem én, hogy Orbánban mindenki a farizeust látja: van benne nem is kevés, persze, elfogadom. De a farizeuskodás mindkét oldalon nagyon dívik.
És még valami: a politikai szerepvállalást szerintem ne barátsághoz hasonlítsd. A barátság ugyanis két egyenrangú fél között köttetik, de a politikus és a civil viszonya nem. A politikusnak törvényeket kell hoznia, az államot kell irányítania, amit a civilnek el kell fogadnia és engedelmeskednie kell. Még a demokráciában is, máskülönben nincs működőképes állam. És lehet, hogy ez a politikus egy olyan országot képzel el magának, ahol, ami nem tetszik neki, megváltoztatja, de várjuk ki a végét. Mert az, ahogy most működik, biztosan nem jó. Lehet, hogy úgy akár jobb is lesz. Adjuk meg ezt az esélyt neki!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.21. 14:49:55

@Brendel Mátyás: Ahhoz tenni is kellene valamit.

A magyar gazdaságpolitika, "szegénységpárti", nem igazán kedvez annak, hogy tisztességes magyar vállalkozók gyárakat alapítsanak.

Egy magyar cégnek arányaiban jóval több adót kell fizetnie, mint egy ide befektető termelő multinak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.21. 18:25:06

@Akitlosz: 1) hazudsz, nem kell többet
2) frankó dolog az adócsökkentés, de megszorítás az ára
3) szerintem a magyar vállalkozásokból nulla százalék adóval se lenne Nokia. nem emiatt nem lesznek.

4) azért Orbán elégszer ostorozta a megszorításokat, szóval "szegénységpárti" ő is, ha éppen olyanja van. de leginkább egy elvtelen hazudozó, mert most tényleg a szegényeket sarcolja azért, hogy a gazdagoknak pénzt adjon.

de nehogy azt hidd, ebből Nokia lesz.

karnak 2010.11.22. 16:04:47

@Toyotomi Hideyoshi:
maskepp latjuk, mind az egyhaz szerepet, mind az ertelmiseg szervezodeset es mukodeset. nagyon melyen a tortenelem bugyraiba nem nyulnek, azt azert talan kicsit tulzonak tartom, hogy az egyhaz mint gondviselo mukodott volna, en sokkal inkabb a sajat erdekek vedelmet latom a tortenelembol, az, hogy a ma ujito gondolkodasu vezetok joreszben egyhazbol kerultek ki, illetve valamilyen egyhazi tamogatast, nevelest, etc kaptak sokkal inkabb az egyhaz iras-es gondolkodas monopoliumanak tudom be.
amivel egyebkent nincs gond, az igy mukodott, akkor annak ugy kellett lennie, az volt a helyzet.

a legfobb gond az konzervativ ertekrenddel ma, illetve 2010-ben orbanek reszerol, hogy teljesen alsagos. szent korona tanok, kdnp, magyarok erdekkepviselete, stb, en azt gondolom, hogy nem parasztvakitassal kell konzervativ ertekekhez nyulni, a problemat en abban latom, hogy valos tartalom nincs emogott, egy oldalvonalrol bekiabalos ellenzeki politikat komoly feladat kormanyzasra valtani, es ez nagyon nem megy.

mindenkinek mas a tureshatara, nekem mar az elso pillanattol elfogadhatatlannak tunt a nagykepu arrogans, felrebeszelo magatartas, azt pedig nem fogadom el, hogy ami nem tetszo, azt lesoporjuk, eltapossuk, a legjobb esetben nem veszunk tudomast rola.

azt gondolom h ez a kormany feszegeti a hatarokat, aztan majd lesz valami. ezzel sincs akkora gond, tudja meg, tapasztalja meg a mozgasteret.
a gond azzal van, hogy arra alapoz, hogy az emberek 90% (ha ugy nezzuk 2/3-a) ezt nem latja, ezert porhintessel es kodositessel vakitjuk el oket.
valotlan allitasok, minden alapot nelkulozoen "tenykent" bealitott informaciok, jol lathato egyebkent, hogy ez hazonbelul sem mukodik.

egy orszagot nem lehet ugy iranyitani, hogy van 200 ember akiben megbizom, es azokkal oldatok meg mindent. ha valakinek komolyabb vallallkozasa van, valamilyen penzugyi, gazdasagi szektorban van, jol lathatja. nem szabadna elfelejteni, hogy van meg egy 9 millio ember, akinek a sorsarol dontunk, es ez itt nincs meg.

a barat hasonlattal: nem keverem, egy bill clintont, orommel venne baratnak az ember, egy antall jozsefet, akar meg egy solyom laszlot, de maradjunk a lo ezen oldalan, egy navracsics tibort is.

lütty 2010.12.17. 12:08:58

UTÁLOM ORBÁNVIKTORT! MÉG JOBBAN!

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.26. 23:05:17

Mátyás, pár dolog ahhoz, amit írt, nem Orbán védelmében, csak azért, hogy lássa, igazából a saját elfogultságának akar mércét, megfelelő bizonyítékokat találni.

1. "Gyurcsány képes volt könyvet írni, előadást tartani, Orbán nem": Szálasi Ferencet is nevezték teoretikusnak, ahogy az is volt (más kérdés, milyen eszméé), írt könyveket, tartott előadásokat, még akkor is, mikor a szovjetek elérték Budapestet. Ellenben Tisza Kálmán, a dualizmus egyik legnagyobb politikusa borzasztó szónok volt, nem tartott nagy beszédeket, csak színtelen-szagtalan tájékoztatókat.
2. Semmivel sem támasztja alá, hogy Gyurcsány IQ-ja magasabb, mint Orbáné. Mindkettő egyetemet végzett. Persze, 120-130 IQ-val rendelkező ember alkalmas lehetne miniszterelnöknek ön szerint, szerintem azért egy kicsit árnyaltabb a dolog. Ebbe ne menjünk bele.
3. "a következő Orbán köpönyegforgatása, mikor szélliberálisból konzervatív lett" - ön ezt a radikális váltást köpönyegforgatásnak veszi, de Gyurcsány szemléletváltását illetően megengedő módon nyilatkozik. Ön Orbánnál a nézetváltást nevezte köpönyegforgatásnak, majd később kijelenti, hogy a nézetváltás nem az. Megint csak arra jó, hogy egy negatív jelzőt behozzon, amit helyesen lát, hogy a másik személynél is alkalmaznia kéne, de inkább kimagyarázza. Másrészt úgy tesz, mintha a politikában létezne egy kimondott jó oldal, ahova mindenkinek tartoznia kéne, egy igazság: azt írja, ha ezt az igazságot választjuk, akkor szabad véleményt változtatni, az nem köpönyegforgatás. Úgy tesz, mintha a politika egy vallás, az igaz hit volna, holott a politikai eszméknek pont az a lényegük, hogy mindben van igazság, csak mindegyik másra fókuszál: egyénre, közösségre vagy valami másra.
Ez a rész megint arra jó, hogy elkönyvelte Orbánt köpönyegforgatónak, és megkeresse, miért az és Gyurcsány miért nem. Ami elég nehezen megy, ezért is áldoz rá annyi bekezdést.
4. Kis történelmi kitérő: a szocializmusról nem 1990-ben derült ki, hogy tarthatatlan, hanem véleményem szerint már 1953-ban, a Szovjetunióban pedig a harmincas években. A szocializmus gazdaságpolitikája utána már a marxi eszmék és a gyakorlati engedmények (háztáji, fusimunka, etc.) kettősének keveréke volt. A rendszert a világhatalmi rendszer, a bipoláris világrend tartotta fenn.
5. Azt gondolja, hogy Orbán Viktor nem véletlenül nem vezet blogot. Nos, én sem vezetek, vagy ha vezetek is, nem a magánéletemről. Az, hogy ezt nem teszem meg, még nem jelenti azt, hogy hazug ember lennék. Ha miniszterelnök lennék, biztos nem vezetnék blogot. Ne legyünk naivak, Gyurcsány blogjának biztos van imázsépítő szerepe, ezt ön is elismeri akkor, mikor az idealizált Gyurcsány-képről ír a blogban.
Nem látom be, hogy ehhez hasonlóan mondjuk Orbán sporttevékenységét, vagy rajongását a foci iránt miért ne lehetne hasonló emberközeli dologként értékelni, főleg úgy, hogy igazolt játékos volt, persze amatőrben. Ha egy gizda, vagy egy potrohos fazon lenne, nagy pénzhájjal, akkor azt mondanám, a focimizéria nála tényleg pózőrködés, így viszont még őszinte is lehet. Megint kettős mércével mér és túlságosan látszik, hogy mit akar mondani, mielőtt még belekezdene.
6. Mindenféle bizonyíték nélkül gyakorlatilag Orbánt műveletlen embernek mutatja be, mindezt azzal indokolva, hogy ön nem tud arról, hogy művelődne. Én sem tudok arról, hogy ön sportolna, de ezért még nem nevezem nyikhajnak, Mátyás. Másfelől Gyurcsány műveltségével próbálja bebizonyítani, hogy Orbán nem művelt (egyébként ugyanígy bizonyította azt is, hogy szerepember), ami szerintem nem felel meg a logika szabályainak. Attól, hogy én fehér vagyok, ön még nem lesz fekete.
7. Mátyás, rendben van, hogy ön urbánus, és mélységesen lenézi a parasztembereket, akik mondjuk a mindennapi kajáját a tányérjába rakják (egy miniszterelnökséghez több kell). Hadd hozzam példának mondjuk George Washingtont, aki ha birtokos is volt, de farmer, vidéki ember. Másrészt Gyurcsány is vidéki, harmadrészt Orbán az ELTÉ-n tanult, Gyurcsány Pécsen. Negyedrészt, nem hinném, hogy ez számítana elsősorban. Most akkor voltaképpen Orbán miért is paraszt? Mert Nemzeti Sportot olvas? Én is olvasok Mátyás, vidékről származom, akkor vegyem magam Untermenschnek, érezzem úgy, hogy kevés vagyok egy miniszterelnöki székbe? Aki a lakótelepen születik, az mitől különb oda? Megint csak a részrehajló véleményét vetíti ki.
8. Abba végképp ne menjünk bele, hogy ki mit ígért, ki miben hazudott, mert ez egy parttalan vita, de ez az érvein is érződik. Maga mondja, Mátyás, és ebben igaza van, hogy Orbán nem mondott semmit, a semmivel nyert választást, nem lehetett tudni, mit akar a Fidesz (és sok esetben most sem lehet). De könyörgöm, árulja el, ha Orbán titkolózott, akkor mégis miben hazudott? És előre, hogy lehet ilyen marhaságot kitalálni, akár Orbánnál, akár Gyurcsánynál, hogy a jövőre nézve hazudott? Hát hogy lehet olyasmiben hazudni, ami meg sem történt még, Mátyás? Mást kezdtek el csinálni, mint amit ígértek... én ezt Gyurcsánynál sem tartottam véteknek, szerintem legtöbb politikus így van ezzel, különben nem választanák meg őket, hiszen ki szavazna adóemelésre, áremelésre? Gyurcsánnyal nem az volt a baj, Mátyás, amit ön leír, hanem az, amit nagyvonalúan elhallgat: tudniillik, hogy eltitkolta az ország valós állapotát, és akkor borult ki a bili, mikor kikerült az öszödi hangfelvétel, mert egyszerre az ország rádöbbent, hogy a szakadék szélén van. Ez így történt, Mátyás, ezt kár tagadni. 2006 áprilisában nem válságról szóltak a választások, szeptemberében viszont már nyakunkon volt a világvége. És ez valóban hazugság volt.
A két miniszterelnök összehasonlításában olyan dologban találja meg az objektív különbséget, ami a magánvéleménye, hogy Orbán sunyi és gyáva. A fenti bekezdés alapján Gyurcsány sem a bátorság páncélos lovagja. Szerintem ezen kár lovagolni.
9. Mátyás és végül egy személyesebb megjegyzés: ön azt mondja, olyan országban szeretne élni, ahol szabadság van, ahol önt nem korlátozzák semmiben. Gondolom, ezt másnak is megelőlegezné, de szerintem nem. Ön egy olyan országban szeretne élni ateistaként, ahol a vallásos embereket kinevetik (bigott őslényeknek tartják) és gúny céltáblájaként tartják. Nem tartja kicsit magát álszentnek? Egy ateistát lehülyézni, az sérti a szabadságérzetét, de egy keresztényt hülyének tartani, vagy bármilyen vallási felekezet tagját, az rendben van?! "Az egyházak az ön adóforintjain híznak" - az egyházak nagyon sok iskolát működtetnek, és nagyon sok értelmiségit nevelnek ki, akik az adóforintokat még hízlalni és az ország nevét naggyá tenni tudják majd. Pont azok az egyházak nem végeznek semmilyen közhasznú társadalmi tevékenységet, melyekért a múltkori "vallásbetiltós cikkben" a Piroslap olyan bőszen kiállt! Akkor hol itt az igazság, Mátyás? Ön a begyöpösödött, bigott, és attól még, hogy egy modernebb eszme híve, nem jelenti azt, hogy különb, vagy kevésbé fanatikus, mint egy több ezer éves vallás őszinte híve, aki mellesleg nem nézi önt hülyének a gondolatai miatt, és másról is tudnak beszélni ahelyett, hogy folyton azt hajtogatnák, hogy én, én, én, nekem legyen jobb. Mellesleg, ön azt mondja, nem akarja, hogy az egyházak beleugassanak abba, ahogy él. Egyrészt, ön tiszteletlen, másrészt, a szép új világában ugyanúgy beleugat abba, hogy egy keresztény ember hogy ne éljen, mert az nem haladó. Ugyanazt teszi, amit sérelmez, Mátyás és még észre sem veszi!
10. Azzal, hogy magyar emberként közelebb áll a szívemhez a Balaton, a Bükk vagy mondjuk a Budavári Palota, még ne gondoljon mucsai parasztnak, aki ellenszenvvel tekint Párizsra, Rómára vagy éppen Narára. Ismeri Narát, Mátyás? Képzelje, tudom értékelni a Távol-Keletet úgy is, hogy kiemelten fontosnak tartom a magyarságom.
11. Egy olyan ország, ahol homofóbia és rasszizmus van... --> nem látom azt, hogy a homoszexuálisok, a zsidók, a romák, vagy bármely más kisebbség napi szinten szenvedne inzultusoktól, ellenben tudok Magyarországon olyan területeket, ahol a többségi társadalom félelemben él egyes kisebbség miatt. Vannak borsodi ismerősei? Nekem vannak.
12. "Orbán rám akarja erőltetni a miséjét" - mégis, milyen miséről beszél, Mátyás? Katolikusról? Reformátusról? Evangélikusról? Vagy mindegy, csak irtsa a gonosz Orbán az ateistákat? Mutasson már egyetlen kényszerítő lépést (kötelező templomba járás, kötelező hittan, kötelező vallásválasztás, ilyeneket), ami erre mutat. Az ön kereszténygyűlöletét az mutatja meg a legvilágosabban, hogy mikor a keresztény életet egyes helyeken népszerűsíteni próbálják és példaképként akarják bemutatni, ön rögtön vallási elnyomást kiált. Ez körülbelül olyan, mint amikor félművelt barátaink egyből a világot uraló zsidó lobbiról írnak, ha valaki jót ír Izraelről. Ön sem különb ezeknél az embereknél.

Összefoglalásul, Mátyás, némiképp ismételném magam, és még egyszer mondom, nem Orbán érdekében (ne jöjjön nekem megint a vérfideszes dumával), hanem azért, hogy a blog olvasói lássák tisztán, mit ír és mit tesz ön. Önnek fogalma sincs a politikával, úgy kezeli azt, mintha valami vallásos hit lenne. Ateistaként vallásos módon hisz a liberalizmus mindent meggyógyító erejében. Elvileg ön képzett filozófus, mégsem látja azt, hogy a politika nem eszmék, hanem a pragmatizmus mentén valósul meg, így ön alkalmatlan arra, hogy elfogulatlanul politizáljon. Nem baj, hogy elfogult, elfogadom a véleményét, ahogy elfogadom a hitét - hitetlenségét is - mert az ön véleménye. De a másik nagy probléma önnel az, Mátyás, hogy a saját véleményét úgy adja elő, mint az intellektuális felsőbbrendűség bizonyítékát, mint olyan dolgot, ami objektíve jobb akár az én, akár más, önnel egyet nem értő hozzászóló véleményénél.
És ami a legnagyobb baj: az érvei hiányát mindig személyeskedéssel pótolja, és erre nem csupán a mi korábbi vitáink adhatnak bizonyítékot, amikor lehülyézett rendszeresen, hanem az is, ahogy Orbánt mutatja be. Az nem érv, hogy valakit sunyinak és gyávának nevezek, ahogy az sem, ha leparasztozok, csak azért, mert én annak látom. Vagy rendben van, legyen ez az ön véleménye, de akkor felesleges hozzá érvrendszert, meg másokkal való összehasonlítást hozni, mert ennek a cikknek a mondanivalója két mondatban elfért volna:
"Utálom Orbánt. Azért, mert."
Kívánok Önnek kellemes ünnepeket! Mert gondolom, ateista volta ellenére, a karácsonyt ünnepként tartja számon.
Üdvözlettel.
TT

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.26. 23:08:53

@Toyotomi Hideyoshi: Bocsánat a mondattani hibákért, gyakran ugráltam a szöveg és a kommentem között.

fonó 2011.05.12. 16:05:35

Megdöbbent hogy valaki meri vállalni azok után a kiterjesztett karaktergyilkosságok után-nemzetáruló, agymosottak.....- amiket évekig szugeráltak hatásosan. VAN REMÉNY, NEM VAGYOK EGYEDÜL!!!!!!!!!!! PONTOSAN ÍGY GONDOLKOZOM!

Rohamkukac85 · http://blog.hu/liliansol 2011.08.01. 11:50:51

Gratulálok a cikkhez, én is pontosan így gondolkodom.
Csak az a baj, hogy az országban még mindig rengeteg csőlátású, szemellenzős emberke van, akiket Orbán a manipulatív és hatásvadász szövegével be tudott etetni.
süti beállítások módosítása