Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Határon túli magyarok szerint szégyen Schmitt Pál és az alkotmánybíróság korlátozása

2010.11.02. 12:41 | szocdemman | 4 komment

Címkék: fidesz felvidék hzds 2010 ivan gasparovic schmitt pál

A hátáron túl élő magyarság nemcsak követi a magyarországi eseményeket de véleménye, méghozzá igen markáns véleménye van az elmúlt hetek hónapok történéseiről.

A felvidéki magyarság egyik legolvasottabb internetes lapján, az Új szón talán a magyar lapoknál is keményebb kritika fogalmazódik meg a Fidesz rezsim döntései kapcsán:

„Schmitt Pálnak, Magyarország államfőjének péntek este az Alkotmánybíróság hatáskörének tervezett korlátozása kapcsán sikerült elmondania a régió egyik legszégyenletesebb elnöki beszédét – pedig erős a konkurenciája. Az államfő amellett, hogy elismerte, a testület tagjai csak a dolgukat végzik, valamiért fontosnak tartotta kiemelni, hogy Magyarországon működik a demokrácia.”

 

"Csak együtt sikerülhet!"

„Emellett a kormánypárttal (azaz saját egykori pártjával) feltűnően nagy összhangban beszélt az előrejutást nehezítő régi szabályokról és a nagy, végső „közös célról”, azaz gyakorlatilag szabad utat biztosított a korlátozó intézkedéseknek.”

 

Teszem hozzá, ebben a szituációban (és feltehetően más szituációban) Schmitt Pál nem a legfőbb közjogi méltóságtól elvárható pártatlan szemüvegben szemlélődőt, hanem pártpolitikusként, de ha tetszik pártkatonaként viselkedett.

Bár, „Schmitt nézetei, pontosabban az a tény, hogy nem vállalta fel a konfliktust a kormánnyal, nem jelent különösebb meglepetést. Az már sokkal fájóbb, hogy Magyarországon egy leginkább Ivan Gašparovičhoz fogható kvalitású személy a nemzet egységét megtestesíteni hivatott államfő. Persze könnyen meglehet, hogy a poszt jelentéktelen személyekkel való betöltése régiós sajátosság.”

(Ivan Gašparovič HZDS nevű szlovák (időnként kifejezetten nem magyarbarát) jobboldali párt jelöltjeként nyerte meg a köztársasági elnökválasztást. Merthogy Szlovákiában a nép közvetlenül választja az elnököt, míg Magyarországon a parlament teszi.)

A szerző a köztársasági elnök legfontosabb feladatának Szlovákiában és Magyarországon is a pártok felet álló a nemzet egészét megtestesítő kiegyensúlyozó szerepet tartja.

Úgy véli ennek az értelmezésnek köszönhető, „hogy Magyarországon a rendszerváltás óta túlkínálat volt a jellegtelen, mosolygós, érdemben senkinek sem használó elnökökből. Göncz Árpád és Mádl Ferenc utódjaként Sólyom László mutatta meg, hogy mire képes egy tettrekész, karakán jelölt – igaz, azt máig nem tudni, mikor mozgatta személyes sértődöttsége, és mikor viselkedett valódi államférfiként. Egy dolog biztos: Schmitt Pál személye jogtudós elődjéhez képest egyértelmű és fájdalmas visszalépés. És nem csak Sólyomhoz, de összes elődjéhez képest, akik óvakodtak a nyílt elköteleződéstől.”

Mi történik akkor, ha Schmitt továbbra sem államfőként, hanem egykori pártja meghosszabbított karjaként működik? –teszi fel a kérdést

„Saját presztízse csorbul, és ami még rosszabb, hogy az államfő tekintélye is lejáratódik. Ivan Gašparovič példája intő jel lehet: a HZDS egykori oszlopos tagja a társadalmat erősen megosztja, gyakran nevetség tárgya, folyamatosan megkérdőjelezik képességeit és jelentőségét. Nem csak Schmitt személyéről van szó, maga az Államfő mítosza forog kockán.”

Szó mi szó, a Fidesz nem csak itthoni magyarság körében, de a határon túl is kicsapta a biztosítékot.
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr522415830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy el nem hangzó gyászbeszéd 2010.11.03. 00:27:51

Tisztelt Barátaim!  A legjobb barátok azok, akik szólnak, ha túlléptem határaimat. Akik jelzik, ha etikátlan tettekre vetemedem. Akik figyelmeztetnek, amikor jogaimat és vállalt erkölcsi korlátaimat áthágom.Az Alkotmánybíróság a köztársaság bará...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fallen 2010.11.02. 15:58:54

Nem tudom, ki mit várt smicitől, de hozta amiért odarakták. Nyilvánvaló volt, hogy ő nem fog ellentmondani semmilyen ügyben a kormánynak. Vicces, hogy pár hónapja még szélesíteni akarta a népszavazás körét.
Ami a végkielégítéseket illeti, azt persze sosem fűzik hozzá, hogy a 2 millió az bruttóban értendő, egyrészt az összeget tekintve, másrészt pedig, hogy mindent beleszámítanak, beleértve a felmondási időt, szabadságpénzt is. Tehát, ha valaki nem tudta kivenni a szabadságát mert kirúgták, azt pénzben megváltják, azonban ha véletlenül pont emiatt csúszik át bruttó 2 milliós határon akkor dupla szívás.
Amúgy, mint a poszt mutatja, az igazán durva végkielégítések nem az idén voltak, akkor miért álltak meg január 1-nél?
Az egésznek két értelme van:
1 - szívatni azokat a közszolgákat, és egyebeket, akik kiszolgálták az előző kormányt és politikai megbízhatatlanságuk okán meg kellett tőlük szabadulni.
2 - a magánnyugdíjpénztárak lenyúlása.

Végül kis szösszenet, hogy köpi magát arcon a fidesz

„Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse.”
(2007. március 12., orbanviktor. hu)

„Az Ab határozatai mindenkire kötelezőek, ezért a kormánynak is tiszteletben kellene tartani ezeket. Nagyon szerencsétlen, valamint rombolja az alkotmányos jogállamot és az Alkotmánybíróság tekintélyét, ha a végrehajtó hatalom, az igazságügyi miniszter vagy a miniszterelnök vitába száll az Alkotmánybírósággal.”
(2009. március 5., Répássy Róbert)

„A Fidesz, ahogy eddig is, úgy a jövőben is tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntéseit.”
(2009. július 14., Fidesz-közlemény

Kedves fidesznyikek, ne azzal gyertek, hogy a mocskos szocik mit csináltak, mert ezt senki nem vitatja, meg is kapták a büntetősüket. Ezzel az utóbbi 3 idézettel kezdjetek valamit.

fallen 2010.11.02. 16:00:40

"Amúgy, mint a poszt mutatja, az igazán durva végkielégítések nem az idén voltak, akkor miért álltak meg január 1-nél?"
A poszt nem ezt mutatja persze - bocs, elirtam, de attól még igaz, a nagy pénzek már nem visszakérhetők.

viktor134 2010.11.02. 23:48:54

@fallen:
a nagy pénzek sima ptk. eljárás keretében is visszakérhetők lennének. csak az emlós.

mert ugye mi volna, ha megteremtenék az erőforrást a bíróságokon, hogy gyorsabb legyen az ügy? mi volna, ha megoldanák, hogy ne lehessen húzni az ügyet rettentő sokáig?

aztán lenyomnák végre az aránytalan szerződések kapcsán a visszakérést a lóvénak.

ja, hogy az més nevén van? akkor meg adóvizsgálatot az asszonynak, hogy miből. :D

Megdobbent 2010.11.03. 02:06:02

smitpaca egy sima belyegzo. Viszel neki 3 papirt, meg 2 vaniliaskarikat, es lihegve alairja, csak jusson mar vegre a karikaihoz. Aztan dorombolni kezd, es elvarja, hogy cirogasd. Draga mulatsag ez nekunk, dehat nemzeti egyseg van, meg tavozo adofizeto ertelmisegi magyarok.
süti beállítások módosítása