Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Csernobil is állami kézben volt, mégis felrobbant

2010.10.11. 19:41 | szocdemman | 4 komment

Címkék: fidesz orbán viktor vörösiszap devecser kolontár

Elvtársak, a kizsákmányoló karvalytőkének nincsen lelke. Jól láthatjátok ezt ti magatok is, ha megnézitek, milyen kárt okozott dolgozó népünknek az elmúlt napokban a vad kapitalizmus. Na de, elvtársak rendjén van e az, hogy kevély burzsoák játszadozásaitól függjön a munkásosztály léte? Nincsen. El kell venni tőlük, hát a veszélyt okozó termelő eszközüket és azt oda kell adni a dolgozó népnek, mert az az övék.

Hát így hangzót volna, valahogy az ötvenes évek elején Orbán kormány ötlete: államosítsuk az Ajkai Timföldgyárat. Nevezzük már nevén a gyereket: ez a megoldás színtiszta retrográd kommunista elképzelés, a legszörnyűbb szovjeti időkből.

És ez nem olyan kommunista, hogy ő nagyon szociálisan érzékeny, hanem olyan diktatúrás gyomorgörcsös kommunista.

Az ötvenes években sem nagyon volt helye az államosításnak. Legalábbis a nemzet Viktora szerint még 89-ben ez volt a hivatalos álláspont. Persze ez már régvolt, a Fidesznél az elvek meg olyanok, mint a fing, tartjuk egy ideig aztán kiengedjük, had szálljon….

Az államosítás gondolat önmagában nem bűn, olyan tradicionálisan állami feladatoknál, mint az oktatás egészségügy vagy tömegközlekedés a vitának van helye. Sőt a közműveknél is meg az energiaszektornál is. De a timföldgyártás nem állami feladat, mint ahogy a kenyérsütés sem, a paradicsomtermesztés sem, a disznótartás sem, sőt még pálinkafőzés sem.

 

Hát, ha a Béla bá konyhájában felrobban a pálinkafőző rézüst és kirepül a szomszéd ablaka, akkor ugye nem fogjuk Béla bá konyháját államosítani? A timföldgyártás veszélyes üzem.

Azért egy picit fogom a fejem, hogy állampárti szovjet típusú rendszer bukása után húsz évvel olyan technika merül fel megoldásként egy demokráciában amit az a rendszer alkalmazott. És sajnos nem csak a timföldgyár estében, de ezt most hagyjuk.

Szóval mit kéne tenni?

Először is az utolsó faszegig minden kárt behajtani a cégen. Ha hibás akkor azért, ha nem akkor meg a társadalmi felelősség vállalás kutya kötelessége egy ilyen veszélyes üzemnek.

Persze az indulat politikája mondathatja, rohadjanak meg a börtönben a cégvezetői, ha felelősek, ha nem… de attól még a vörösiszap ott marad Kolontár és Devecser utcáin házaiban és szántóföldjein. Ezért velem a józanész nem mondatja, de a minden helyreállítás kötelezőségét igen. Aztán majd a bíróság eldönti ki milyen mértékben felelős. Jelzem ez alsó hangon tíz év lesz…

A másik cél amit az államnak teljesíteni kell: soha többet ne történhessen meg ilyen katasztrófa. Magyarul, ne lehessen vörösiszapot tárolni. Létezik olyan technológia, amivel ezt a gyártási szemetet újra lehet hasznosítani. Tehát nem feltétlenül, muszáj ezt tárolni. Sőt ez a beruházás még profitot is termel, nem beszélve arról, hogy újabb munkahelyeket teremt és a fenyőfára csúcsot, az teszi fel, hogy a környezetet is óvja.

Összefoglalva: teljes kártérítés, bírósági vizsgálat és a vörösiszap tárolásának betiltása. Na Viktor ezt kell tenni. Nem posztszovjeti államosítást lebegtetni, persze lehet, hogy más a cél, és az eredő, de ne kanyarodjunk el: Viktor, a Csernobil Atomerőmű is állami kézben volt, mégis felrobbant.

P.S. További képek a Mandiner blogon.

· 4 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr912362563

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyinizáció 2010.10.12. 10:30:38

Hogyan járul hozzá a vörösiszap-katasztrófa Magyarország putyinizálódásához? Kezdjük azzal, hogy az adott helyzetben üdvözlendő minden határozott állami lépés és a MAL Zrt. vezetőségére a történtek után az ember egy macskát nem bízna, nem egy közveszél...

Trackback: Mudman Zolka 2010.10.12. 09:35:58

A Szentséges Garnitúra belelendült az ügyintézésbe, merthisz a pöcsmörgés a tett halála. Sőtmitöbb! Polgárököl, vasököl, oda sújt, ahova köll! "Egy felelős rendel!" - a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) meg szállította is, a részidő majdnem olyan e...

Trackback: A végén még tényleg forradalmat csinálnak 2010.10.12. 08:37:00

A Mal Zrt. államosítása csak az első lesz a sorban. A történet a '90-es évek homályos privatizációival létrejött hazai nagytulajdonosi körnek a megzabolázásáról, átalakítására szól. (Fotó: Mohai Balázs/MTI) Talán sokan nem is sejtik, hogy milyen hord...

Trackback: Csernobil is állami kézben volt, mégis felrobbant 2010.10.11. 12:31:26

Nevezzük már nevén a gyereket: ez a megoldás színtiszta retrográd kommunista elképzelés, a legszörnyűbb szovjeti időkből. És ez nem olyan kommunista, hogy ő nagyon szociálisan érzékeny, hanem olyan diktatúrás gyomorgörcsös kommunista. Piroslap blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyem 2010.10.11. 17:50:10

Ezt a blogot kellene még betiltani, annyira ostoba.

Teljes kártérítést? A cég vagyonából, két év múlva, amikor lezárultak a perek? Addigra vajon hány forint marad a cég most is üres kasszájában? A tulajdonosok meg majd integetnek Svájcból....

A bírósági vizsgálat az valami szovjet dolog? Demokráciában a nyomozóhatóságok, meg a bíróságok különböző intézmények.

Vörösiszap feldolgozás? Nagyszerű ötlet, javasoljátok Gyurcsány apátoknak, hátha lát benne üzletet.

Presszós Laci 2010.10.12. 00:25:06

Mondjuk az egyáltalán nem baj, hogy a devecseri cigányokat elöntötte a trutyi...

Megdobbent 2010.10.12. 02:03:29

Olyan szep szavakat mondott a zorbanur, egesz konnybe labadt a szemem. Hogy a rohadek oligarchak helyett a nepe legyen a termelo gyar! Es ahanyszor csak a zorbanurnak igy van kedve! Komolyan eloveszem mar a regi tankonyveimet, hogy hogy is volt ez a cudar 1949 utani evekben, hogy lassam picit elore a strategiat. Szep es jo, igaz az ilyen fulkeforradalmi idokban 3 bank tavozasa is boven belefer, minek toke, invesztor, munkaado ebbe az orszagba, ahol ilyen remek kormany es emberek elnek? :)

Meridian74 2010.10.12. 08:16:46

@Megdobbent: "Hogy a rohadek oligarchak helyett a nepe legyen a termelo gyar!"

Ezt mégis mikor monta a Zorbán? Hülye vagy? Nem ezt mondta. Arról beszélt te diszlexiás autista, hogy nem engedhető az meg, hogy magáncégek vaskos nyereséget tegyenek zsebre úgy, hogy közben a környezetüket tönkreteszik, vagy ne adj isten katasztrófát okoznak.

A jogi szabályozás egy Zrt esetén csak a részvény névértékéig felelős a cég és a tulajdonosai (tagok), kivéve ha kárt okoznak. Akkor viszont teljes felelősséggel tartoznak - vietik a házukat is. Persze most azt bizonyítani kell, hogy felelőtlenül végezték a munkájukat, biztonsági intézkedéseket sunyogtak el pénz megtakaítás azaz haszonszerzés véget...

Ugyanakkor az államnak nem áll érdekében egy olyan munkahelyet felszámolni, ami jelenleg abban a térségben 2-3000 embernek ad munkát. De ha a cég magánkézben ezt műveli (mert a magánérdek a minnél nagyobb haszonszerzésre irányul) akkor el kell venni, és a továbbiakban állami felügyelet alatt kell tovább működnie, méghozzá rendkívül szigorú felügyelettel. Az államnak nem érdeke a legnagyobb haszon szerzés, neki már az is jó ha működni tid a cég és munkát ad az embereknek úgy hogy közben nem spórolják le a biztonsági költségeket sem.

Az h 30 milliárdot költöttek a gátra, az csak kamu, az csak le van papírozva, sógor koma tette azt zsebre, hisz ezt a módszert nagyon is jól ismerjük magyarországon. Sajnos.
süti beállítások módosítása