Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Adóslista élén csak fideszes városok vannak

2010.08.11. 10:58 | szocdemman | 2 komment

Címkék: pécs fidesz hódmezővásárhely sopron szeged önkormányzat győr veszprém kaposvár szolnok 2010 13ker

Hódmezővásárhely, Budapest V. kerülete, Kaposvár, Szolnok, Sopron, Tatabánya. Az adóslista első hat helye, az egy főre jutó eladósodás itt a legnagyobb. Persze ezt az emberek közvetlenül még nem érzik, de pimasz mód feltehetném a kérdést hol a lové? Mert ha munkahelyteremtésre és vállalkozások támogatására lett ez a temérdek pénz elköltve, akkor nincs nagy baj. De az esetek döntő többségében látszat beruházásokra és minden napi működésre szórták a városatyák el a közpénzt. Magyarul „a közkiadások lefaragása helyett elsősorban kötvénykibocsátással próbálták ellensúlyozni.”

Persze lehet ezt jól is csinálni: „a legkisebb adósággállománnyal a XIII. kerület a pozitív példa - derül ki a Progresszív Intézet tanulmányából.

Az önkormányzati választások előtt időszerű, hogy különböző szempontok szerint értékeljük a helyi politikai erők négy éves tevékenységét, annak érdekében, hogy a választópolgárok mind tisztább képet kapjanak teljesítményükről. A Progresszív Intézet ezért a 23 budapesti kerület és a 23 megyei jogú város önkormányzatát vette górcső alá.

Az összesen tizenkét indikátorra épülő kutatásból az derült ki, hogy minden szempontot egybevetve a fővárosi kerületek megelőzik a vidéki nagyvárosokat. Ennek oka elsősorban az, hogy eladósodottság mértékében a megyei jogú városok sokkal rosszabbul állnak, mint a fővárosi kerületek. A XIII. kerület a legtöbb mutató tekintetében veri a mezőnyt: eladósodottságát tekintve a legkedvezőbb helyzetben van, fejlődő közfoglalkoztatási programmal bír, és magas összegűek a jóléti kiadások, valamint sporttámogatásra is nagy összeget költ. Hódmezővásárhely viszont az egy főre jutó eladósodottság miatt a lista legvégén kullog, de nyilván az sem javította a város mutatóit tanulmányban, hogy a kért adatoknak mindössze 7,27%-hoz jutottak hozzá.

 

Persze az átláthatóság és az adatszolgáltatás minimumát sem ugrotta meg minden önkormányzat korrektül. Az eredmény igencsak szélsőséges képet mutat: vagy elérhető minden adat vagy minimális az ezekhez való hozzáférés. A három „legjobb tanuló" Békéscsaba (Fidesz-KDNP-VP), Szeged (MSZP-SZDSZ) és a XIII. kerület (MSZP), amelyek maradéktalanul teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Rajtuk kívül még nyolc olyan önkormányzat volt, amely pozitív attitűdöt mutatott és 80% feletti arányban tette hozzáférhetővé a tevékenységét jellemző mérőszámokat. Ezek sorrendben: 10. kerület (MSZP), Szolnok (Fidesz-KDNP), Debrecen (Fidesz-KDNP), Kaposvár (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa (Fidesz-KDNP), Veszprém (Fidesz-KDNP), Győr (Fidesz-KDNP) és Budapest 11. kerülete (MSZP-SZDSZ). A többi önkormányzat viszont csak csekély mértékben (bőven 40% alatt) mutatott hajlandóságot arra, hogy saját magáról infomációkat közöljön; az utolsó három helyen Eger (ELE), Érd (Fidesz-KDNP) és Hódmezővásárhely (Fidesz-KDNP) állnak.

Az önkormányzatok gazdálkodásának egyik fontos mutatója az eladósodottság. A legnagyobb adósságállománnyal - 30 milliárd forinttal - Pécs (Fidesz-KDNP) büszkélkedhet, míg a szintén kormánypárti vezetésű Szolnok, Kaposvár és Debrecen 20 milliárd fölötti hitelállománnyal küzd. A nagy adósok között csupán egyetlen szocialista város - Szeged - található.

Némiképp módosul a kép, ha az egy főre eső adósságállományt vesszük alapul. Ebben az esetben Hódmezővásárhely (Fidesz-KDNP), a főváros V. kerülete (Fidesz-KDNP) és Kaposvár (Fidesz-KDNP) a legrosszabb helyzetben lévő önkormányzat. A legkevesebb adósság a XIII. kerületben élőket terheli.
 

Népszabadság/Piroslap

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr802214215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vásárhely szégyene 2010.08.25. 19:23:14

 - A Csúcs-szupi-vupi Honlap 2009 díjat pediglen Hódmezővásárhely zsebelheti be! - zengtek akkoriban a fanfárok, s a Kossuth téren egybegyűlt webdizájnerek hirtelen megpillantották kinek a fejire hull az égből aranyos fénykéve.Jegyzem meg: véletle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pakesz (törölt) 2010.08.11. 12:36:19

"A nagy adósok között csupán egyetlen szocialista város - Szeged - található."

ott van Pecs is :) habar ott van egy kulturalis fovaros miatt halmoztak fe a cocik az adossagokat

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.11. 19:04:00

Pécs 10 hónapja Fideszes, a 30 milliárd adósságot 12 év alatt a drága MSZP hozta össze.
süti beállítások módosítása