Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Nem más ez, mint parlamenti oszd meg és uralkodj!

2010.07.15. 06:24 | szocdemman | 23 komment

Török Gábor írt egy elemzést, hogy vajon a Fidesz és az LMP nyer-e egymással. E viszony kapcsán jegyeznék meg én is néhány dolgot.

Szerintem, Csak a Fidesz nyer. Oh rövid távon persze, Torgyán is miniszter lett. Értem én. Először is a Fidesz nem ismeri az egyenlő partner fogalmát, addig „szövetségese” valaki, amíg az alá-fölé rendelt viszony áll fent és azt is csak addig tartja fent ameddig szüksége van rá. Utána nemes egyszerűséggel kicsinálja az adott szervezetet. Hosszú lenne az a kis- és középpárti lista, amelyet megevett a Fidesz. Olyan ez, mint a kisgömböc meséje.

Ez alatt a rövid együttműködési idő alatt szépen kialakítja a függőségi viszonyt is. Betesz valami olyat, amire a másiknak szüksége van, de csak a Fidesz tudja neki megadni. Itt én most véletlen sem a kopogtató cédulákra gondolok. Nem is ezért csökkentette le a Fidesz az ajánlószelvény-gyűjtési időt.

No, mi az érdeke ebben a Fidesznek? Mire használja az LMP? Teljesen egyértelmű: az MSZP-t végképp eltörölni. Az nem érdeke a Fidesznek viszont, hogy az LMP megerősödjön. Jelzem nem is fog soha váltópárttá válni.

A XX. század történelme óta tudjuk, hogy megvannak azok az etikus vagy etikátlan módszerek mellyel egy kispártot el lehet takarítani… nagyot is.

Tehát a Fidesz nem csinál mást, mint az oszd meg és uralkodj sok ezeréves jó bevált taktikáját követi. Nézzük meg! Hol épp Lendvai Ildikó van a Fidesz frakciója előtt, hol Orbán az LMP-é előtt, hol meg egy jobbikos jegyző nevével megy ki az Nenyi. Mindenki igyekszik jó pontokat gyűjteni, ha meg valaki rosszul viselkedik csúnyán leordibálják őt.

Elég profi hatalomtechnikusok ülnek a Fideszben, akik kettő dolgot pontosan tudnak, először is, ameddig az ellenzék nem egységes nekik nincs mitől félniük. Másodszor, bár látszólag abban a kényelmes helyzetben vannak, mintha ki tudnák választani, hogy ki legyen a váltópártjuk, a valóságban ez az MSZP. Ameddig, csontvázakat keresnek, ameddig Gyurcsány a hibásoznak, ameddig miniszter urazzák az ex-minisztereket, ebben a státuszban is tartják. Ha ezt abbahagynák, akkor meg nem tudják mivel elterelni a figyelmet a nem kevés kormányzati hibáról, és akkor azért erősödne vissza a szoci tábor.

Persze, hogy nem érdeke a Fidesznek az LMP váltópárttá válása, de attól, reális szemüvegen át nézve ezt a jópofa, de komolynak még mindig nem nevezhető pártot, olyan messze vannak, mint meztelen csiga az evolúciós ugrástól.

Hiányoznak a társadalmi kapcsolatok. Nincsen vidéken LMP, még elméletben sem, nemcsak falvakban, de több megyeszékelyeken sem. Sőt még a más politika jegyében egymásnak is ment párton belül a vidék és a főváros.

Hát és az emberek Magyarországon nem szeretik az olyan erőket, akik egyszer ide dugják a seggüket, máskor meg oda. Amikor az SZDSZ 94-ben megtette a bázisa felét vesztette el, majd 2008-ban, amikor meg kifarolt az MSZP-től a maradékot. Ugyanez az MDF is csak piciben.

És még egy valami, akárhogy is, de minden lépés, ami nem az egységes ellenzék kialakulása felé visz az a Fidesznek jó. Neki most ezt kell megakadályozni. Lehet, hogy még az SZDSZ-nél is kisebb frakcióval rendelkező LMP-nek nem kellene magára haragítani a szocialista szavazókat. Ez pedig a hosszú távú érdeke lenne. No pláne attól lenne más a politika, ha a pártok nem rövid távú érdekeiket néznék folyton, sőt ha az ország érdekeit néznék csak. Ugye kedves LMP? (Ne örülj MSZP, te sem vagy jobb, ha még most kivételesen nem is te vagy a hunyó).
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr32152587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoko20 2010.07.15. 08:12:12

Az MSZP eltörlésével - néhány korrupt hivatalnok és képviselő kivételével - csak nyerhetünk. ha meg az LMP váltópárttá alakulna, akkor a fidesz is rá lenne kényszerülve a konstruktívitásra és az együttműködésre.

jozicsenko 2010.07.15. 08:22:04

az mszp az elmúlt 8 évben bebizonyította, hogy semmi keresni valója a parlamentben

a cehhet is ismerjük: 12 ezer MRD Ft: igen, ennyit loptak el / varrtak a nyakunkba

ha az lmp váltja őket, hát legyen, egy könnycseppet sem fogok az mszp-ért ejteni...

Magg (törölt) 2010.07.15. 08:34:03

@jozicsenko: már csak arra lennék kiváncsi, hány könycseppet fogsz ejteni a Fidesz miatt - majd valamikor, egy-két-pár év múlva! :)

Psyman 2010.07.15. 08:37:52

Jajj ne! A blogíró pártját el akarják törölni! Nem tudják majd tovább lopni az ország pénzét! Ez tűrhetetlen!

világoszöld 2010.07.15. 08:53:27

Nem vagyok válogatos a kajában, de két dolgot nem tudok megenni: a birka meg a feketekagyló. Ha valaki csak ezt a két dolgot tálalja fel, inkább éhen maradok. Leforditva : ha az MSZP vagy a Fidesz között kell választanom, otthon maradok / sokad magammal együtt/. Azért van "többpártrendszer", hogy lehessen választani mindenkinek saját felfogása szerint. Sajnos Magyarországon nincs egy korszerü szoc.dem. párt , és nincs egy korszerü néppárt sem. Mindkét oldal a 20.század politikai irányzataiba cövekelte le magát, ezért szükséges, hogy legyen valaki , aki kimondja , hogy " Lehet más a politika". A zöld-liberális pártok a nálunk régebbi , nyugati tipusu demokráciákban nem definiálhatók se jobb, se baloldalinak, hanem mindig egy-egy ügy mellé állnak. Én ezt látom az LMP-nél is, ha a környezetvédelemmel kapcsolatos pozitiv lépéseket kiván hozni a jelenlegi kormány, nyilván melléállnak, vagy pl. a szegénység elleni küzdelemben. Viszont ha a demokratikus alapjogokat sértő törvénytervezetekről van szó, nyilván felemelik a szavukat. És ezt meg is tették az utobbi időben, nem is halkan.

MacPhisto 2010.07.15. 09:20:15

Sajnos a blogíró forrásai a bulvármédiára szorítkoznak, innentől nehéz respektálható véleménnyel előrukkolni.

Információ nélkül elég nehéz okoskodni.

Pollack 2010.07.15. 09:23:13

Hát szocdemman, veled még mindig több a gond, mint nem.
Az egy dolog, hogy a helyesírásod és a retorikai érzéked csapnivaló, de hogy saját magad rúgd tökön egy bekezdésen belül, az már csodálatra méltó.

Írod: "Nincsen vidéken LMP, még elméletben sem, nemcsak falvakban, de több megyeszékelyeken sem. Sőt még a más politika jegyében egymásnak is ment párton belül a vidék és a főváros."
Tehát vidéken nincs LMP, aztán mégis van, mert szellemharcot vív a budapestiekkel.
Vidéken ugye nincs LMP, de az nem zavar, hogy a 91 EVK-ból tavasszal 65 vidéki volt. Aki a közelmúlttal sincs tisztában az minek játssza a politológust?

na__most__akkor 2010.07.15. 09:25:53

Olvasgatom néha ezt a blogot (is).

Ha lehet állítani a sortávolságot a lapon, akkor kérem, tegyék meg. A vesszők, p-j-g betűk belelógnak a következő sorba, a nagybetűk ékezetei az előzőbe.
Nem hiszem, hogy az én böngészőm a probléma, mert más lapokon nem tapasztalok ilyesmit.

Köszönöm.

Aszpartám 2010.07.15. 09:32:05

A poszt érvelését, annyi, de annyi helyen lehetne megcáfolni, hogy meg se próbálom. Igazából az érdekelne, hogy szocdemman ezt tényleg így gondolja, vagy személyes ambíciói az MSZP-n belül megkívánják, hogy megvédje az - egyébként teljesen vállalhatatlan - pártját.

sztd 2010.07.15. 09:35:11

A blogban van néhány érdemi és szerintem téves kijelentés:

Az nem tévedés, hogy a Fidesznek az a jó, ha az ellenzéke megosztott marad, de az szerintem igen, hogy az jelenleg igen, hogy MSZP váltópárt.

Azt nem tudom, hogy milyen technikája van, egy nagy vagy egy középpárt kicsinálásának, de azt igen, hogy a választók nélkül (pláne ellenében), ez nem megy, és a fegyver is mindig lminimum kétélű. Pl. a Fideszt is ki akarták csinálni/el akarták törölni 4 éve és eddig nem igazán sikerült. A lényeg, hogy ne higgyük, hogy technikákkal lehet tartósan realitást helyettesíteni. (Pontosabban lehet, csak olyan ára van, amit az MSZP fizet, és fizetni fog még egy ideig.)

Azzal egyetértek, hogy az LMP most nem nagyon tud váltópárt lenni, de az nem természetes, hogy ez így is marad. 4 év hosszú idő. Az, hogy nincs vidéken LMP nem azt jelenti, hogy 4 év múlva sem lesz. Az LMP politikája a néppárti működésre szerintem elviszinten sem alkalmas, de 1-2 év alatt simán alkalmassá tehető.

Az, hogy az LMP a mostani manővereivel magára haragítja a szoci szavazókat olyan mese, mint, hogy az LMP középen áll (értsd, meghaladta a jobb-bal szembenállást/nem definiálható jobb-bal skálán stb.).
Lehet, hogy most ezt szoci (és LMP-s fejjel) el lehet hinni, de viszonylag gyorsan ki fog derülni, hogy tévedés.
A szoci szavazókat 1 év múlva nagyrészt nem fogja érdekelni, hogy az LMP hogyan áll az MSZP-hez most, és az LMP is legfeljebb hiszi magáról, hogy az ökopárt jellege a legfontosabb ideológiai tulajdonsága. (Az ökopártiság ugyanis olyan társadalmi fegyelmet követel elvben, ami a szabadelvűséggel végeredményben összeegyeztethetetlen.) Az pedig, hogy a baloldal tanul a jobbtól (néhány témában konzervatív nézetek), olyan természetes, mint, hogy a jobb tanul a baltól (pl.: szociális érzékenység). Ettől még a jobb az jobb marad, a bal pedig bal.

Az ellenzék megosztottságának az oka elsősorban a Jobbik erőssége. Nem tudom, hogy az mennyire marad tartós, de jelenleg egy kb. hiteles és társadalmilag beágyazott pártról beszélünk. Ráadásul a Fidesznek szerencsés lenne, ha ő lenne a váltópárt, mert ez egy olyan erő, akivel szemben mindenkire számíthat a Fidesz.

Mr. Rocketfinger 2010.07.15. 09:39:36

@jozicsenko: mi vagy te matektanár? ja, itt jegyezném meg, hogy korábban a fidesznek 4 év is elég volt, hogy bebizonyítsa, hogy semmi keresni valója a parlamentben.

világoszöld 2010.07.15. 09:46:38

@sztd: Jobbik váltópárt????? Polgárháboru bekodolva!!!!!!!!!

Serio (törölt) 2010.07.15. 10:42:22

Pár apró kiigazítás:

1. Lehet, hogy az LMP-nek nincs vidéki bázisa, de nektek már budapesti sincsen - és nem a Viktor hibájából.

2. A "váltópárt" egy olyan párt, aminek van reális esélye váltani a jelenlegi győztes pártot a kormányban. Az MSZP esetén a "reális" szót elég kreatívan kell értelmezni, hogy rámondhassuk a jelzőt.
A FIDESZ jelenlegi váltópártja a JOBBIK, nem pedig ti. (És persze nem is az LMP.)

3. Az SZDSZ 2008-ban nem azon vesztette el a szavazóit, hogy kifarolt a vállalhatatlan rezsimetek mögül, hanem azzal, hogy NEM farolt ki, csak elmondta hússzor hogy "kifarolok, kifarolok", aztán az utolsó pillanatig a seggeteket nyalta.

4. "Hosszú lenne az a kis- és középpárti lista, amelyet megevett a Fidesz. Olyan ez, mint a kisgömböc meséje." - erre csak azt tudom mondani, hogy BAGOLY MONDJA VERÉBNEK HOGY NAGYFEJŰ.

Amúgy demagógiából ötös, szocikáim.

Avatar 2010.07.15. 11:14:02

A magyar választók pártszimpátiája korántsem bebetonozott, sokszázezeres, akár milliós átrendeződések voltak szinte minden ciklusban, épp a 2002-2006-os viszonylagos preferencia stabilitás jelenti a kivételt.

2006-ban a MIÉP+Jobbik együtt kevesebb szavazatot kapott, mint most az MDF.
Sokan próbáltak a Jobbik ellen kampányolni, aztán mégis közel 750ezerrel nőtt a szavazótáboruk, egyértelműen ők lettek a 3. erő.

Van, akinek a politikai irányváltás is bejött:
94-ben a fideszre kevesebben szavaztak, mint most az LMPre, de 98-ra közel 900ezerrel nőtt meg a Fidesz tábor, és kormányt alakítottak a (választások előtt még általuk abszolút elutasított) kisgazdákkal koalícióra lépve.

90-ről 94-re az MSZP 1,2 millióval növelte szavazótáborát, 98-ról 2002-re 900ezerrel, mert a jobboldali kormányzással elégedetlen tömegek visszatértek hozzájuk.

2014-re ugyanígy felduzzadhat újra akár az MSZP, akár a liberális tábor, pláne ha sokaknak (megint) megfekszi a gyomrát Orbán hatalomba betonozódási törekvése. Ráadásul a Jobbik is életképesebb pártnak tűnik, mint amilyen a MIÉP volt, az is elvihet egy csomó választót...

phaidros 2010.07.15. 11:19:59

"Jelzem nem is fog soha váltópárttá válni."

Ki vagy Te, Paul, a polip? :)
Komoly ember sosem jósol.

Serio (törölt) 2010.07.15. 12:53:00

Amúgy én annak drukkolok, hogy valamilyen módon Viktorék talán betiltják az MSZP-t úgy ahogy van. Pl. egy olyan alkotmánypasszussal, hogy nem működhet Magyarországon olyan párt, ami a kommunista állampárt utódja.
Akkor bontanám fel a huszonnégy éves skót viszkit.

Minél előbb tűntök el végleg, annál jobb az országnak. A baloldaliaknak is. Főleg nekik. Nekünk kifejezetten jól jöttök fekete péternek, legalább lehet kire mutogatni.

Tropa 2010.07.15. 13:36:28

A Ti érdeketekben is azt remélem, hogy az MSZP úgy ahogy van eltűnik végre és végleg. A Piroslap törzsközönségét meg arra szeretném kérni, hogy alapítson végre egy baloldali pártot, ami valóban balodali és tiszta (piros)lappal indul. Az emeszpés köcsögöket meg felejtsétek el.

sztd 2010.07.17. 11:08:48

@világoszöld: Az előző polgárhaborúnak most zajlanak a befejező csatai. Szóval, ha eddig nem vetted észre, hogy polgarháború zajlik körülötted, akkor szerintem a következő sem fog sokkal jobban zavarni.
A blog is a befejező csatákon siránkozik, hogy miert zajlanak a harcok az áttörés után is. Ha baloldali lennék én sem örülnék neki. Így sem örülök, de könnyebb tudomásulvenni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.19. 04:47:41

"No pláne attól lenne más a politika, ha a pártok nem rövid távú érdekeiket néznék folyton, "
Nem, attól lenne más, ha valaki értelmes dolgokat is csinálna... Ezt vártuk a narancsosoktól, a többiből meg ki sem néztem soha.

Zöldszeműszörny 2010.08.09. 17:26:09

No komment, hogy innen bármerre is haladhattam volna...
süti beállítások módosítása