Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az Elnök Urat valamiért nem szeretik a hetilapok

2010.07.08. 06:26 | ZöldMarci | 6 komment

Címkék: orbán fidesz hvg hetilap elnök magyar narancs schmitt pál hetivalasz

A különböző hetilapok más-más formában fejtették ki, hogy miért nem szeretik az emberek emberét, mindenki Pali bácsiját, Orbán Viktor bábját, a mélyen tisztelt köztársasági elnök urat. A legkifejezőbb a Magyar Narancs címlapja volt:

A Hetiválasz sem rajongott Schmittért. Testületileg Sólyom újraválasztását kérték. A jelölés után pedig egyik újságírójuk kissé ki is akadt. Kérdéseire nehéz is válaszolni: "Ha Sólyom László jó jelölt volt öt éve, most miért nem az? ... Ha öt éve megkérdezték a zembereket arról, ki lenne megfelelő elnök, most, amikor - mint az köztudott - a nemzeti együttműködés hajnala hasad, ez miért nem fontos?"

A múltheti HVG cikkében, de kegyetlen pontossággal szedi össze Schmitt gerinctelenségeit és csúsztatásait simulékonyságait és szelektív emlékezetét. Meglehetősen tanulságos (kiemelések  és képválasztás tőlem):

„Nem képzelem magamról, hogy én leszek a köztársaság elnöke, de már a feltételezés is felér egy harmadik aranyéremmel” – nyilatkozta egyszer, még az előző évezred legvégén a csapatban két olimpián is győztes Schmitt Pál, akinek kedden mégiscsak a nyakába került az emlegetett harmadik aranymedál. A 68 éves következő államfőt élete fordulópontjain mindig befolyásos személyek lendítették tovább a pályán. Érettségi után (egy disszidálási kísérletet követően) az Aczél-titkárság, később egy kommunista államtitkár, aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) befolyásos elnöke, most pedig Orbán Viktor. A 190 centiméter magas, öt nyelven beszélő egykori párbajtőröző trenírozva van a lojalitásra. Pár éve megfogadta magának – derül ki egy 2005-ben róla megjelent reprezentatív kötetből –, hogy mostantól csak és kizárólag egyetlen főnöke lesz az életben: „a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnökét elismerem vezetőnek”.


Épül az árnyékállam-fő (kép: Hetiválasz)

Évtizedeken át féltve őrzött függetlenségét (nem volt sem MSZMP-, sem KISZ-tag) Schmitt 61 évesen „kínálta fel” a Fidesznek. „Én az árokba virágot kívánok ültetni” – ezzel az ars politikával érkezett a politika világába, s pártja 2003-ban mindjárt alelnökké is választotta a galamblelkű sportvezetőt. Schmitt pedig mindenkit jó előre megnyugtat, hogy esze ágában sincs megváltozni, ugyanolyan értékek szerint fog élni, mint azelőtt. A kettős állampolgárságról szóló sikertelen népszavazás után azonban még őt is elkapja az indulat. 2005. március 15-én bocskait ölt, és egy nagygyűlésen a budai Várban nemzetárulónak nevezi a kormányt, s a magyar egységbontás miniszterelnökének Gyurcsány Ferencet. „Két év alatt megkérgesedett a lelkem” – magyarázza utólag. E fellépést követően viszont igyekszik visszatérni a bársonyosabb politizáláshoz. Az ez év májusa óta a házelnöki tisztséget ellátó sportember kínos tájékozatlanságról árulkodó parlamenti megnyilvánulásai s az államfői poszt légiesítésére tett nem is burkolt utalások azonban az elmúlt napokban komoly kétséget ébresztettek az új elnök alkalmasságával kapcsolatosan. S nem is csak a parlamenti ellenzék soraiban.

A Sándor-palota augusztus 5-én hivatalba lépő lakója minden bizonnyal új állomáshelyén is feltalálja persze majd magát. Schmitt mindig talpra esik, ráadásul – mint mondja – „a Jóisten fél szemmel odafigyel rám az utóbbi nyolc-tíz évben”. E témakörben az elmúlt hónapokban néhány további megjegyzést is elejtett. Az Országgyűlés alakuló ülésén például Isten áldását kérte a T. Házra. Időnként pedig még a Bibliából is idéz, sőt elárulja, hogy az evangélium mindennapos olvasmánya. A hit sűrű emlegetése meglehet, arra is szolgál, hogy elhomályosítson egy alig tíz éve – talán óvatlanul – tett őszinte vallomást. „Nem vagyok gyakorló hívő. Tehát ha azt kérdezi, hogy vasárnaponként járok-e templomba, akkor azt felelem: nem. Elsősorban azért, mert nincs időm” – mondta 58 évesen a Magyar Nemzetnek. Tempora mutantur, változnak az idők – riposztozna erre nyilván az egykori párbajtőröző, aki előszeretettel idéz latin közmondásokat.


A hit nagyon fontos, de templomra sajnos "nincs időm"

Schmitt más tekintetben is kreatív módon viszonyul élete történéseihez. A budapesti főpolgármesteri címért folytatott küzdelem idején, 2002-ben egy vele készült karcsú interjúkötetben például még arról mesélt, hogy a háború után családjukat kitelepítették. „Szüleim számára természetesen tragédia volt, hogy mindenünket elvették, egyik pillanatról a másikra felpakoltak bennünket egy teherautóra (...) s Fülére, ebbe a Balaton-környéki kis faluba vittek. Ott kellett élnünk egy évig.” Három évvel később a reprezentatív Schmitt-albumban ugyanez az epizód már korrigálva jelent meg. „Sokáig azt hittem, az államosítás következtében kipakoltak bennünket Fülére (...) A valóság ezzel szemben az, hogy közvetlenül a háború után valami ismeretség révén, amikor Pesten nem volt ennivaló, egy vagy két nyáron át a Fejér megyei falu adott otthont nekünk.”

1956-os emlékeiből viszont utólag kerekedik ki egy romantikus gyermekkori kaland. A csapatember című, 2002-es keltezésű kötetben erről az epizódról még csak egy rövid és száraz beszámoló olvasható: „Elmentünk az üresen hagyott rendőrségre, fegyvert nem mertem elhozni, mert ahhoz azért kicsi voltam.” A három évvel később megjelent album viszont részleteket közöl Schmitt diákkori naplójából, amely kicsit másképp idézi fel az előző eseményt. „Tegnap délután mentünk a rendőrségi fegyverraktárba. Rengeteg lőszert hoztunk haza, Tamás és Gábor egy-egy kispuskát is szereztek. Tamás nagybátyjától kapott egy komoly puskát, és így az ő fegyvere az enyém lett. Itthon nem engedték tartani, ezért hátul a kertben eldugtam...”


Sólyommal ellentétben az emberek embere kiteszi a "Nemzeti Együttműködés" Nyilatkozatát

Később, felnőtt fejjel rugalmasan viszonyul ahhoz a NOB-elnökként 1989-ben tett ígéretéhez is, mely szerint azonnal lemond, ha egy olimpián magyar doppingügy lesz. Amikor 2004-ben Athénban több magyar sportoló tényleg fennakad az ellenőrzéseken, Schmitt elég hamar túlteszi magát korábbi fogadalmán – és marad. Úgy döntöttem: a süllyedő hajóról nem lépek le – közli –, inkább zászlóvivője leszek a megújulásnak.

A hajlékony modorú sportvezető, akit 1961-es „dobbantási kísérlete” után az Aczél-titkárság segített be (szövetségi kapitánya közbenjárására) a Közgázra, majd akit az 1980-as években, a Los Angeles-i bojkott idején Buda István OTSH-elnök támogatott, feltehetően már a Fideszhez való csatlakozása idején igen kecsegtető ajánlatot kapott Orbán Viktortól. Belépése után ugyanis szinte azonnal azt nyilatkozta: „úgy érzem, az élettől kaptam egy esélyt, hogy talán beírhatom a nevem a történelemkönyvekbe”. Márpedig ehhez az öt Fidesz-alelnök egyikének lenni aligha elég. De még egy miniszternek sem sikerül általában beverekednie magát a históriás könyvekbe. Az Orbán–Schmitt-alku feltehetően már akkoriban arról szólt, ami kedden végül is bekövetkezett.

 

Korábbi írásaink Schmittről:

 

Komorowski vs. Schmitt - egy lengyel és egy magyar elnök

Schmitt azt se tudja, hogy mit szavaz meg

Schmitt Pál Caligula lova (film)

Ki a franc akarja egyáltalán Schmitt Pált?

Schmitt Pál éppen nem ért rá

 

A Schmittről készült netes népművészeti képeket a "Legyen a Facebookra is kifüggesztve a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata!" facebook oldalon találtam.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr832137563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.07.08. 14:57:14

Nem kell már Palikát tovább ekézni. Amit kapott, az már gombócból is sok.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.08. 22:54:18

Tényleg elég szánalmas, hogy ez már a hatodik posztotok a témában, mind-mind elég erőltetett...

Calysto 2010.07.08. 23:53:53

Mocskos egy alak...a fityesz nem is áll másból mint pártállami maradványokból.

szempontpuska 2010.07.09. 12:08:13

@eml: @aesculus: Így van!
inkább jöjjön a gyurcsányozás meg a nokiásdoboz..
Az legalább akutális!
:-)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.09. 16:34:44

@szempontpuska: nem, inkább valami érdemi dolog. Bár ez jót is jelent, ez a blog tele van szánalmas próbálkozásokkal.

xboxer 2010.07.10. 10:00:48

Vajon mit vártak a zemberek a kedves vezetőnktől? Azt, hogy értelmes, elismert, elveikért kiálló ragyogó intelligenciájú embereket fog a fontos pozíciókba rakni?
Nem ilyenek a Fidesz közelébe sincsenek. Karrierista, ostoba bábok ideje jött el: Bayer, Kövér, Palika, Tarlós, Navracsics, Mikola. De a lényeg, hogy az orbán bulla ki legyen függesztve, legyen szabad pálinkát fözni, meg hogy Istent szerepeljen az alkotmányban, meg hogy összevesszünk a szlovákokkal. Egy ókonzervatív, fájdalmasan ostoba, centralizált fideszkommunista korszak kezdetén állunk.
süti beállítások módosítása