Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Fidesz kormánylista és a hiányzók

2009.09.10. 11:49 | partizano | Szólj hozzá!

Címkék: orbán fidesz kormány orbán viktor navracsics tibor kövér lászló martonyi jános matolcsy györgy

Pánikkeltés helyett - így nézne ki a Fidesz-kormány

A tervek szerint a Fidesz-kormány visszaállítja majd a Belügyminisztériumot és a közigazgatási államtitkári rendszert, sőt körvonalazódik az új kormány összetétele is - írja a MagyarNemzet.

Varga Mihály kaphatja a pénzügyi, Martonyi János a külügyi, Matolcsy György a gazdasági, Pokorni Zoltán pedig az oktatási tárcát.
A Belügyminisztériumot a lap szerint Pintér Sándor vezetheti és Navracsics Tibor lehet a kancelláriaminiszter 2010-ben. Lázár Jánost szánják a honvédelmi tárca élére. Kövér Lászlóval kapcsolatban úgy fogalmaz a Magyar Nemzet, hogy ő szinte bármilyen posztot megkaphat.

Az Egészségügyi Minisztérium élére Pesti Imre és Molnár Ágnes is esélyes. A kulturális tárca vezetését pedig Szőcs Géza írónak adnák - írja a lap. Arról még nincs döntés, hogy a tárcák mekkora költségvetéssel és apparátussal, pontosan milyen feladatokat látnak majd el - olvasható a lapban.
Forrás:www.hirszerzo.hu

Szerkesztőségi kommentár:

Centrista nyitás vagy politikai figyelemelterelés?

A Fidesz meglebegtetett és tegyük hozzá: korántsem sem teljes (hol vannak róla az államtitkárok, kormányszóvivők, a környezetvédelmi és munkaügyi miniszter, a leendő országgyűlési elnök és alelnökök-hogy csak néhány hiányzó posztot mondjunk) kormánylistája az utóbbi idők egyik legokosabb Fideszes kommunikációs húzása. Ne legyenek illúzióink, őszinte közlésről itt szó sincs! Egyetlen épeszű politikus (és Orbán Viktor ilyen, sőt igazi politikai machinátor) sem hozná nyilvánosságra a választások előtt több mint félével kormánya listáját. Ezáltal -a még megmaradt- balliberális sajtó és ellenzék számára óriási muníciót és magas labdát adna, hiszen előre lejárathatnák, kivesézhetnék a leendő minisztereket-mármint akit lehet. Ha rosszhiszeműek lennénk, azt is gondolhatnánk, hogy néhány embert (Pl. Pokorni Zoltán) pont ezért tettek fel a listára, hogy ezzel szép kis céltáblát akasszanak nyakukba. Plusz ezzel Tarlóst is védhetik, hiszen Pokornyi nem lehetne egyszerre miniszter és főpolgármester jelölt. Okos húzás, ízig-vérig orbáni taktika.

A „kormánylista” kiszivárogtatása sokkal inkább egy burkolt politikai üzenet, gesztus Magyarország józan többségének: nem lesz itt politikai vérengzés, elszámoltatás, sokkal inkább mérsékelt konzervatív és szakértői politika. Meglátjuk. Ebbe a képbe persze nehezen fél bele a Fidesz meggyengíthetetlen politikai csőszének, „kandírozott narancsának”: Kövér László Fidesz választmányi elnök szerepeltetése. Őt azonban nem lehet kihagyni, plusz kell a radikális szavazatok begyűjtése miatt is. (Erre egyébként már alkalmatlan, hiszen a szélsőjobb média alaposan lejáratta és főbűnként többször elhatárolódott az általa MSZP bérencnek tartott Jobbiktól, valamint a kis-nagy párt politikai "stílusától".) A fő ok azonban, hogy Kövér László és a Fidesz összenőtt, el- és leválaszthatatlanok egymásról. A párton belül félnek tőle és tisztelik-bár az Orbán által favorizált és futatott Kubatov Gábor ereje lassan vetekszik a Fidesz-alapító politikai fenegyerek beágyazottságával.


Kövér mozdíthatatlan, bár biztos vagyok benne, hogy korábbi vállalhatatlan nyilatkozataira és akasztgatós kiszólásaira tekintettel mind Orbán Viktor, mind a Fidesz kommunikációs stábja már rég megszabadult volna tőle. Kövér László azonban megkerülhetetlen tényező a Fideszben, sokat tud és ha kihagynák az osztozkodásból, még többet árthatna. Kövér László a Fidesz titkainak őrzője.

Még többet árt a Fidesznek az a több forrásból is megerősített hír, miszerint Pintér Sándor korábbi belügyminisztert, a sajtóhírek szerint Tasnádi Péter fő riválisát és kivéreztetőjét vissza akarják venni a kormányba. Sokak szerint Pintér Sándor egyértelműen küldött ember, bizonyos érdekköröket képvisel, erős és pénzes „üzletembereket”, akiket nem lehet csak úgy elhajtani a húsosfazék mellől. Pintér Sándort a magyar politikai élet egyik "keresztapájaként" emlegetik, akik mögött milliók állnak-és nem orbáni értelemben.

Pesti Imre mint egészségügyi miniszter? A Polgári Körökből érkezett, ízig-vérig privatizáció ellenes, de Orbán belső köréhez tartozó egészségpolitikus szerepeltetése a Fidesz részéről egyértelmű gesztus a polgári köröknek és a kórházak magánosítása ellen ágáló fideszes és szocialista szavazóknak. Retorikáját tekintve posztkádári figura-egy új jobboldali pártban.

Varga Mihály olyan erős a Fideszen belül, hogy egyszerűen nem lehetett kihagyni. Plusz ért is a gazdasághoz, ami erősítheti a polgári kormány szakértői jellegét. Tisztességes, keresztény ember. Nagy bűne, hogy Fidesz-alapító és ezért folyamatos veszélyben van. A láthatólag sztálini módszereket alkalmazó, mindenkivel –és főként sokat látott és népszerű volt alapító társaival- szemben bizalmatlan Orbán Viktor egykori politikai szövetségeseit (lásd. Deutsch, Áder, Tirts, Szájer, Fodor) Kövér László és Várhegyi Attila kivételével szinte mind politikai száműzetésbe küldte vagy egyszerűen kiüldözte a pártból. Időnként mindenkit lecserél, kivéve azokat, akik olyan szinten állnak, hogy véletlenül sem árthatnak neki. Mikola István is csak annak köszönheti politikai túlélését, hogy túl buta és bumfordi ahhoz, hogy Orbán hatalmát veszélyeztesse.

Martonyi és Matolcsy kormánylistába való beemelése szintén a centristák felé való gesztus. A jobboldal két legelismertebb külpolitikai és gazdasági szakértőjének beemelése jó választás volt. Orbánra nézve veszélytelenek, viszont mind bel, mind külföldön elismertek.

Feltűnt a listában egy viszonylag új arc is: Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, akit eddig csak helyi politikusként illetve az utóbbi években a Fidesz belügyi-rendőrségi szakértőjeként ismerhettünk meg. A fiatal és nyitott, a Fideszhez képest túl liberális és toleráns politikus szerepeltetésével Orbán Viktor nagy kockázatot válllal(na). Lehet, hogy leendő utódjának készítené elő az utat, habár a Fidesz radikalizálódó tábora nem valószínű, hogy elfogadná a cigányság és zsidóság felé nyitott városvezetőt.

Forrás: www.delmagyar.hu

A nyilvánosságra hozott névsorból nagy, össznépi megkönnyebbülést okozva hiányzik (de kinek?) Deutsch Tamás, a Fidesz főállású szépfiúja és politikai bájgúnárja, aki származása kései felvállalásával többet ártott a hazai zsidóságnak, mint a Kurucinfó eddig és ezután fog. A sajóhírek szerint még saját pártjában is politikai közutálatnak és közröhejnek örvendő Deutsch Tamás celeb-politikus múltbéli húzásaival lejáratja közösségét és pártját, nem hiába repítették ki Brüsszelbe. Pedig vannak a Fideszben normális és vállalható zsidó politikusok is: elég csak a „vasútépítő” Fónagy Jánosra vagy a fiatal és dinamikus Szabó György önkormányzati képviselőre gondolni, ő szervezte a nagy sikerű és régóta várt Hollán Ernő utcai antifasiszta tüntetést és igen sokat tett a fogyatékkal élő munkavállalók helyzetének javításáért.

Mint várható volt, a Fidesz „zöld arcát”, a látványos környezetvédelmi attakjairól és túlzott liberalizmusáról híres -és ezzel a párton belül gyakran támadott- örök rebellis Illés Zoltánt kihagyták a listáról. Pedig úgyis be fogja harcolni, kiabálni magát az új kabinettbe, plusz várja Terézváros polgármesteri széke. Nagyon hiányzik még a miniszterek közül Németh Zsolt, akit túlzott Amerika barátsága és orosz-ellenesége miatt sokat kritizáltak-ennek ellenére tény: a Fidesz egyik legfelkészültebb külpolitikusa.

Kár és a Fideszen belüli viszonyokat, demokrácia-hiányt mutatja, hogy miniszterként olyan nevek fel sem vetődnek, mint Kósa Lajos, Stumpf István, Schmidt Mária vagy éppen Rogán Antal? Nekik marad –a talán önként vállalt- politikai száműzetés. Járai Zsigmond nevét sem szellőztették meg, talán politikailag kímélni akarják, hogy később miniszterelnök-jelöltként bevethessék.

Feltűnő még a listán, hogy miniszterelnök-jelölt neve nem szerepel benne, ez arra utal, hogy Orbán Viktor még kivár. Navracsics Tibor viszont előkelő helyen szerepel a csapatban, ami sokatmondó tény.

A leendő Fidesz-kormány tagjai valószínűleg a Magyar Nemzetben megfutatott névsornál sokkal vegyesebb képet fognak mutatni. Túl sok a konszolidált és pacifista jobbos a csapatban, akiket nem tudnának lenyomni a radikalizmus felé hajló (a Fidesz szavazók 90 százalékának második pártja a Jobbik) Fidesz-tábor torkán. Plusz felmerül a kérdés, mi lesz a szövetségesekkel? Ők nem kapnak semmit? Semjén vagy éppen a kisgazdák kimaradnának? Vagycsak nem merik felvállalni őket?


A Magyar Nemzet közléseivel persze nem árt vigyázni! Tipikus pártlap, a jobbos Népszava (Polgárok Szava), akár Lendvai Ildikó is szerkeszthetné. Egyetlen cikk sem véletlenül jelenik meg benne. A lehetséges kormánylista is egyértelműen politikai üzengetés és emellett néhány ember önpozicionálása. Egy biztos: a Fideszt egy ilyen -a Magyar Nemzetes forrás miatt hivatalosnak nevezhető- mérséklelt konzervatív irányultságú árnyékkormányra mutogatva nehéz lesz jobboldali diktatúrával lejáratni, vádolni. Nagy csapás ez az MSZP-nek, vagy új kampánystratégiát kell kidolgozniuk, vagy jobb, húzósabb neveket bevetniük. Egyik sem lesz könnyű. Az idő viszont vészesen kevés és Orbán Viktornak még van néhány meglepetése, bolyhos zakója zsebébe rejtve.

Nem ez lesz az első és utolsó Fidesz-kormánylista, amit nyilvánosságra hoznak. Lesz még ennek nemzeti radikális és még szakértőibb változata is. A végén úgyis Orbán Viktor dönt, tehát senki sem örülhet előre, viszont mindenki elkezdhet dörgölőzni.

A Fidesz a lehetséges kormánylista-részlet nyilvánosságra hozásával lazán átpattintotta a labdát a maga alatt levő, belső harcait vívó MSZP térfelére. Itt az ideje, hogy a szocialisták is mondjanak néhány nevet, aztán elkezdődhet az adok-kapok. Kérdés, mit ad még a Fidesz és mit fog kapni ezért...?

Szilágyi Iván Péter
Politikai elemző 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr931372755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása