Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mennyit fékezett az Orbán kormány 2010 óta Magyarország növekedésén?

2015.03.21. 09:23 | Brendel Mátyás | 5 komment

gdppercapita.png

A grafikon a http://www.tradingeconomics.com/ adatai alapján készült.

Miközben az Orbán kormány fényezi magát, hogy micsoda sikeres a magyar gazdaság az unortodox gazdaságpolitikájával, addig egy közgazdasági konferencián neves magyar közgazdászok kritizálták az Orbán kormány gazdasági teljesítményét. Bod Péter Ákos például így fogalmazott:

"A magyar gazdaságpolitika nem segít a növekedésnek. Ha azt mondjuk, hogy 4 százalékot nőtt a gazdaság, akkor az igazából 5 százalék volt, csak egyet a kormány elizélt."

Persze az öt százalék csak nagyon mesés példa. Na most hogy lehet egy ilyen állítást ellenőrizni?! Szigorúan véve sehogy, mert nem próbálhatjuk ki Magyarország történetét az elmúltötévben Orbán kormány nélkül. Sajnos. Lehet azt mondani, hogy Bod Péter Ákos jó szakember, biztos átlátja ezeket a dolgokat. De én azért megpróbáltam mégis empirikus adatokat gyűjteni. A fenti grafikon ennek eredménye. Összehasonlítottam 2010 óta Magyarország egy főre jutó GDP-jét két visegrádi országéval. Azért az egy főre jutó GDP-t ábrázoltam, mert így fér el jól a három adatsor egy grafikonban. Ebben a tekintetben a három ország egy nagyságrendben van. Látható, hogy míg Szlovákia jól elhúzott tőlünk az adott időszakban, addig Lengyelország nagyjából beért minket.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Csehország, Szlovénia, Románia és esetleg más országok szintén nem teljesítettek jobban, mint Magyarország. De Szlovákia és Lengyelország példája mutatja, hogy a válság vége után, a világgazdasági fellendülésből, az EU stagnálása mellett mit lehetett kihozni tényleg jó gazdaságpolitikával. Az Orbán kormány nem csinált semmit, csak a sajátjainak és a gazdagoknak osztogatott, a szegényektől elvett, stadionokat épített, az oktatásból és egészségügyből csak elvett, különadókat vetett ki mindenfélére. Ez nem döntötte be az országot. Nyilván, az emberek azért dolgoznak, kell valamiből élniük, a világban nincs válság, ennyi hiba nem elég az ország bedöntéséhez, mert az ország azért élni akar. De igaza van Bod Péter Ákosnak, hogy fékezte az országot jó pár százalékkal. Közre adom még az adatokat számszerűen is.

GDP per capita 2010 2011 2012 2013 2014
Magyarország 10997 11109 11342 11232 11430
Szlovákia 13924 14583 14958 15172 15369
Lengyelország 9670 10036 10387 10585 10753
Németország 34680 36127 37322 38220 38292

 

Látszik, hogy míg Magyarország egy főre jutó GDP-je alig 500 dollárral nőtt az időszakban, addig Szlovákiáé majd 1500 dollárral, Lengyelországé pedig több, mint 1000 dollárral. Ezt hozta az ortodox gazdaságpolitika, a multik nagy beruházásai, esetleg a reformok. Ezek a számok az ország termelékenységét mutatják. Azt, hogy egy ember mennyit tud termelni. Ez pedig a technológiai fejlettségtől, a képzettségtől, és a gazdaság helyzetétől függ. Például egy műszaki diplomás egy automatizált technológiai környezetben többet termel, mint egy szakmunkás. Ezért hiba a szakmunkásképzést az egyetemi képzés rovására fejleszteni, ezért hiba Orbán szakmunkás alapú társadalma.

A táblázatban Németország is szerepel. Ezt nem ábrázoltam, mert egészen más skálán mozog. De ők ebben az időszakban majd 4000 dollárral növelték egy fő termelékenységét. Ez arra figyelmeztet minket, hogy ha Németországban mondjuk 2 százalékos a gazdasági növekedés, az Magyarországon több, mint 6 százaléknak felel meg, mert több, mint háromszor magasabb szinten vannak. Amíg tehát Németország 1-2 százalékot növekedik, Magyarország meg 2-3 százalékot, addig nem fogja Magyarország utolérni Németországot. Soha. Ez kérem a kemény matematika.

Németország azért is fontos, mert a Közép-Kelet európai országoknak Németország a legfontosabb gazdasági partner. Az a német fejlődés az, amire rá lehetett volna kapaszkodnia Magyarországnak. Lengyelországnak és Szlovákiának sikerült, Magyarországnak nem. Kösz, Matolcsy, kösz, Orbán, kösz, Varga Mihály!

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr37288239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

program készítő 2015.03.21. 19:51:47

Talán az EU.2010 decemberében amikor Orbán és a lengyelek be akarták számíttatni a nyugdíjpénzt a GDP-be--na onnantól lett rossz.A németeket teszteltük:a bevándorlókkal fekete munkáztatnak--így nő a gazdaságuk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.03.22. 11:04:55

@program készítő: baromság.

1) a fekete gazdaság aránya a német GDP-ben 7 százalék, a magyarban 15-20 százalék

ec.europa.eu/europe2020/pdf/themes/07_shadow_economy.pdf

2) a bevándorlók akkor jönnek szóba, ha nincs nagy munkanélküliség. ma Magyarországon és Németországban ez határeset.

3) Németországban azért van sok bevándorló, mert ott eleve jobb. mi a halálnak menne oda annyi bevándorló, ha nem azért, mert ott annyival jobb még egy bevándorlónak is?!

4) ha az volna a megoldás, hogy sok bevándorlót kell feketén dolgoztatni, akkor Magyarországon is meg lehetne csinálni románokkal. de hát nem, nem ez a csodafegyver
süti beállítások módosítása