Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Pannon puma? Nem, üvegtigris!

2014.12.20. 11:05 | Brendel Mátyás | 11 komment

Tegnap megnéztem az egyik szennytévében az Üvegtigirs 3-at. Időnként azért megnézem, mi a színvonal, és ez a film nem annyira rossz. Korábban is láttam már, és a humorossága mellett rendkívül idegesített. Ezért nem bírom általában a magyar filmeket. Az Üvegtigris a társadalmi valóságot vágja a pofánkba, és gondolom, hogy azok röhögnek rajta leginkább, akiket kifiguráz. Idegesít, mert ezt a társadalmi valóságot elég nekem a valóságban is látni, nem kell még filmben is. Az se segít ezen sokat, hogy a film vicces. Már csak azért sem, mert bár Rudolf Péter találó társadalomkritikát oltott bele a filmbe, semmiféle előremutató megoldást nem mutat a nézőnek. Minden viccessége mellett eléggé nyomasztó tehát. Sírva vigad a magyar? Én nem.

A filmben két társadalmi réteg szerepel, az egyik a hülye, béna, kilátástalan, a helyzetébe beragadt emberek egy csoportja, akik jól elvannak egymással az isten háta mögött. Ez nem jelenti, hogy Budapesten nincsenek ilyen emberek, de vidéken tényleg még kilátástalanabb tudnak lenni az ilyen emberi sorsok. Megjelenik Gaben személyében a vélhetően kisstílű, korrupt, vagy ügyeskedő vállalkozó-bűnöző, akit a néző kevésbé vesz komolyan, pedig az ország korrupciója bizony a kisember korrupcióján alapszik. Nekik a néző jobban megbocsát, mert valahogy úgy gondolja, hogy ez megélhetési korrupció. Gabennek például lerobban az autója a budapesti hídon.

A másik réteg a luxusprostik rétege, legyen szó topmodellről, vagy ügyvédről. Ők azok, akik negatív szereplőként vannak beállítva, és a néző ővelük nem rokonszenvezik, mert hát ők a szükségen felül korruptak vagy kurválkodnak. Ezt erősíti a rendezés azzal, hogy ők nem is viccesek. A filmben explicit is megjelenik a miniszter, ami erősíti azt, hogy amúgy is azt gondoljuk, ez a szint a politikához közeli osztály, és hát ugye az általános felfogás szerint a politikusok nagy része is ilyen. Szélsőséges felfogás szerint mind.

A társadalomkritika tehát világos, társadalmunk két osztályra tagozódik: azokra, akik nagystílűen korruptak és pénzhajhászok, és azok, akik kisstílűen azok, vagy bénák ahhoz, hogy egyáltalán bármiféle húsosfazék közelébe kerüljenek. A történet pedig arról szól, hogy az alsóbb osztály egy képviselője, Lali egy napra kipróbálja, milyen a felső osztályhoz tartozni. Olyannyira vágyik a luxusautóra, hogy ellopja, aztán, amikor rájön, hogy ezzel megkaphat egy luxusprostit, akkor arra is rámozdul. A nap végére azonban rájön, hogy mindaz, amire annyira vágyott, nem is olyan nagy dolog. Az ügyvéd nem csak az Üvegtigrisnél kerül szorult helyzetbe, mert fogva tartják, nemcsak a kocsijáért és korrupt pénzéért aggódhat, de úgy adódik, hogy az exneje és szeretője is lefekszik Lalival. Lali viszonylag ártatlannak tűnik, holott ő is megcsalta a feleségét, és maga hajtott rá a luxusprostira. Még csak nem is részegen.

Egyébként az, ahogy odavannak a luxuskocsiért, vagy ahogy Niki képében Lali (Feri), egy dúsgazdag, hatalmas ember annál izgalmasabb, minél többször csalja a feleségét. illetve, ha felesége és szeretője is van (ezt cinkosan kérdezi), bemutatja azt, hogy a társadalom bizonyos részeinek igenis imponál egy korrupt politikus is, ha az határozott, nem bukik le, mert ügyes. A társadalom egy része elismeri eredménynek azt, ha valaki ügyesen lop.

Mindenesetre a film végére kiderül, az ügyvédnek tulajdonképpen azért szar az élete, mert nem bízhat senkiben. Amikor kiderül, hogy megcsalták, akkor már megütni sem akarja Lalit, ami szimbolikusan azt jelenti, hogy Lali, vagy az élet vitt be neki egy olyat, ami ilyennel nem kompenzálható.

Lali viszont legalább a béna barátaiban bízhat. Bár a luxuskurvát végül is az ügyvéd kapja meg. Végül is mindenki szarul jár ebben a társadalomban, senkinek nem jó. Lali visszatér az Üvegtigrishez, de valahogy ezután már kizökkent az élete.

Mint említettem, a film nem ad kiutat, ezen kívül nem mutat be egy harmadik osztályt. Ez a normális ember, aki kevésbé korrupt, kevesebbszer csalja meg a párját, nincs luxuskocsija, de azért elfogadható kocsija van. Bérből, fizetésből él, vagy egy viszonylag tisztességes vállalkozást vezet. Ha szerencséje van, szereti a családját, és a családja szereti. Ők lennének a kiút?! Ők lehetnének egy normális Magyarország alapjai.

Ide kapcsolnám a január 2-ai tüntetés leírását.

"2014 végére tagadhatatlanná vált, hogy a magyarországi politikai, gazdasági és értelmiségi elit nem rendelkezik azzal a tudással, látással és eréllyel, ami a kiút záloga lehetne, praktizáló és véleményformáló többségük gondolattalansága, reflektálatlansága és felelőtlensége kiábrándító. A társadalom elfordult a közügyektől, kiábrándult a politikából, az együttműködés és az egymásért tevés értékei elvétve mutatkoznak csak, az atomizálódás és izolálódás folyamatai zajlanak."

Tehát Várady Zsolt úgy látja, hogy sem a politikusokban, sem az értelmiségben, sem a mindennapi emberekben nincs meg a megfelelő képesség Magyarországon. Én kiemelném, hogy a mindennapi emberben sem. Az értelmiségiek azt gondolom, nem sokat tudnak tenni, ha a mindennapi emberek hülyék, vagy apolitikusak.

És ezért nem kiút önmagában ez a harmadik osztály sem. Hiszen ez az osztály meg tipikusan magába zárkózik, nem megy el szavazni, vagy rendkívül felületesen szavaz. Nem érdekli a politika, és különösen nem aktív a politikában. A kiút, az bizony azon kevés emberben rejlik, aki se nem loser, se nem korrupt, se nem passzív. Hát, ilyenből egyelőre kevés van.

uvegtigris.jpg

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr186999401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

severus 2014.12.20. 12:59:53

Egyre nagyobb a szakadék az osztályok között. Egyáltalán nem olyan világban élünk, ahol a tisztességes ember hatalomhoz juthatna. Nem hogy hatalomhoz, a közelébe se.

Biztos vagyok benne, hogy ha tegyük fel 100 átlagember hirtelen hatalmi, döntői pozícióba kerülne, 99 ugyan olyan korrupt, mocsok politikus lenne egyik pillanatról a másikra, mert megtanulnák, hogy a társadalom megtűri, a rendszer pedig szemet huny a lopás fölött.

A jólétet, a gazdagságot nem engednék ki a kezükből.
A magyar mentalitást ismerve ez 100%.

Doberdo 2014.12.20. 13:40:14

Szerintem pedig a probléma az, hogy az "átlag magyar értelmiséget" nem érdekli, hogy a Fidesz milyen államot épített ki, hogy nagyságrendekkel többet lopnak,mint
korábban bármilyen hatalmi képződmény. Sőt hatékony volt a Fidesz lejárató
hadjárata baloldali politikus ellen, ezt általánosan sikerült bevésni az emberek
tudatába, sőt tudat alattijába is. Ezért a magyar értelmiség tetszhalott állapotban
van. Szerepet játszhat persze az is, hogy nem látni pontosan mi következne a
fidesz-rendszer bukása után. Ami jelenleg történik azon csak a fiatal magyar
értelmiség hozzáállása segíthet.... (Az MSZP jelenlegi vezetése pedig tudatilag és ténylegesen is alkalmatlan egy kormányváltás levezénylésében !)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.20. 13:43:42

@Doberdo: " az "átlag magyar értelmiséget" nem érdekli, hogy a Fidesz milyen államot épített ki"

szerintem a többségét érdekli. a jobboldali értelmiség eleve kisebb, de most már ők is eszmélnek. ld Jókai Anna, és Vizi E. Szilveszter

Doberdo 2014.12.21. 06:34:50

@Brendel Mátyás: Kedves Mátyás ! Én tudom, hogy nekünk van igazunk, de nagyon
sokan közömbösen, állnak hozzá a dolgokhoz! A 2006-os eseményeket is
lényegesen eltérően ítélik meg a valóságostól. Akkor is látszott, hogy Gyurcsány
-az akkori megítélés szerint is- elvetette a sulykot. Le kellett volna mondania
azonnal az "őszödi szivárogtatás" után túl sokáig maradt hatalmon, így sikeresen
faragott belőle mumust a Fideszt. Ennek a nyomai máig hatnak a politikai
kultúrában.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.21. 10:22:45

@Doberdo: most áttértél egy másik témára, miszerint Gyurcsány a hibás

Doberdo 2014.12.21. 10:41:18

@Brendel Mátyás: Én szerintem nem Gyurcsány a hibás. Csak arról van szó, hogy
sikerült "mumust" csinálni belőle. Nemrégen beszéltem egy egyszerű emberrel,aki szerint a Blikk megírta, hogy Gyurcsánynak 100 milliárdos vagyona van. A hivatalos vagyonrangsor szerint meg ez nem igaz, mert Dr.Simicskának van 40-50 milliárd vagyona, aki ezzel benne van az első százban. Gyurcsány pedig a maga 3 milliárdosvagyonával messze lemaradt a rangsorban. Anno 4 milka vagyonából szerintem kénytelen volt kampányra költeni, ezért csökkent az. Sajnos nem az számít, hogy mi van, hanem hogy a "zemberek" mit hisznek el. És a "zemberek" összemossák a szórványos lopásokban érintett MSZP-seket, valamint a korrupt kormány fideszes haszonélvezőit. Amennyiben tudnának a valóságról, már régen az utcán dőlt volna el a Fidesz sorsa!!!!

Doberdo 2014.12.21. 18:41:01

@Brendel Mátyás: Mi mindannyian hibásak vagyunk, hogy egyszerre nem tudunk 500 ezren lenni a Kossuth téren és meghatóan kérni a Viktorékat, hogy ugyan hagyják már abba, amit csinálnak.

Doberdo 2014.12.22. 06:23:41

@Brendel Mátyás: Nemcsak az értelmiségen múlik, hanem az összmagyarságon! Nyomozásod eredményre vezetett. Már majdnem egyet értünk.....Persze egy felkészült és motivált értelmiség nélkül nem lehet változásokat levezényelni!
(És nem feltétlenül az az értelmiség, aki iskolai képzést kapott, hanem aki
a dolgok mögött meglátja a lényeget...)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.22. 10:50:29

@Doberdo: szerintem az értelmiség nem hibás. kivétel az indexes, 444-es és hvg-s "újságíró" hülyéket, akik részt vesznek Gyurcsány lejáratásában. de a Fidesz veszélyét illetően ők is rendben vannak
süti beállítások módosítása