Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

25 éves a haramadik Magyar Köztársaság

2014.10.23. 19:36 | balközép | 5 komment

 

1989. október 23-án kiáltotta ki Szűrős Mátyás a Magyar Köztársaságot, így ma kereken 25 éve élünk demokráciában. Erről a negyedévszázados születésnapról nem sokan emlékeztek meg. Pedig, hajdanán nagyon büszkék voltunk, hogy végre mi is köztársaságban élünk. Lehet, elfeledkeztünk  erről egy picit.

Nehézkesen indult. Az első demokrácia próba a 4 igenes népszavazás volt, aztán az első parlamenti választások, ahol az MDF a KDNP-vel és a FKGP-vel alakíthatott kormányt. Antal József lett az első miniszterelnök. Taxis-blokád. privatizáció, árdrágulás, kárpótlás... Az emberek nem kapták meg azt amit vártak: egy jó nyugati életszínvonalat. 1993-ban meghalt Antal József. A generációnk ma is emlékszik a kacsa mesékre, melyet végül soha nem nézhetek meg. Boross Péter lett a következő miniszterelnök. Majd, 1994-ben földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az MSZP. A Horn kormány stabilizálta az ország gazdaságát.  Ciklus végén elindulnak a kereskedelmi televíziók és megszületik a valódi szabad média. 

1998-ban bár az MSZP kapja a legtöbb szavazatot, még is a Fidesz, FKGP és MDF alapíthat kormányt. Orbán Viktor első kormány botrányairól volt hangos: Ezüst hajó, bányák, Csillei cseresznye... postabank... sok volt meg is buktak. Ebben a ciklusban csatlakozunk a NATO-hoz.

Eltelik tíz év és az emberek még mindig nem élnek olyan életszínvonalon mint amit szeretek volna. Az MSZP a jóléti rendszerváltás ígéretével kampányol és szorosan de meg is nyerik a választást. Medgyessy Péter száznapos programja valóban javította a reálbéreket, nem csoda, hogy a szocialisták elsöprő többséggel nyertek az önkrományzati választáson is. Hazánk csatlakozik 2004-ben az Európai Unióhoz. Nagy volt a várakozás. Ami szintén illúzió maradt. Medgyessyt elsodorja pártjának az EP választáson történ veresége.

Az ország egy új kifejezést a konstruktív bizalmatlansági indítványt tanulja meg, ezzel az alkotmányos eszközzel kerül a miniszterelnöki székbe Gyurcsány Ferenc. A 100 lépés programja meghozza a sikert hamar népszerű lesz. Közben történik egy népszavazás a kórház privatizációról és kettős állampolgárságról. A referendum nem volt érvényes. 2006-os választásokon a nép úgy dönt, hogy megtartja Gyurcsányt.

Még ebben az évben kiszivárog az Ősződi-beszéd. Igazából ez az a pillanat, amikor Ferenc megbukik. De ennél súlyosabb, hogy a demokrácia és a köztársaság rendszerének igazsága megkérdőjeleződik. Ferenc népszerűtlenségi spirálba keveredik, közben folyamatosan rántja magával akkori pártját az MSZP-t.

Minden ez, de nem siker időszak. Bár az ország fejlődik, de a kormány legitimitása napról napra csökken. Kitör a gazdasági világválság és ez egyből el is sodorja Gyurcsányt. Bajnai Gordon lesz a következő MSZP-s miniszterelnök. Egy éve alatt stabilizálja az ország gazdaságát és egy prosperáló országot add át Orbán Viktornak. Közben megjelenik két rendszerkritikus párt is a parlamentben: az LMP és a Jobbik.

Az MSZP történetének legnagyobb vereségét szenvedi el. Orbán kétharmaddal nyer és teljesen átalakítja az eddig berendezkedést: kisebb parlament, centralizáltabb állam, új alaptörvény. új választási rendszer. új médiaszerkezet. Minden megváltozik. 2014-ben újrázz a Fidesz.

Volt köztársasági elnök Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László, Schmitt Pál és Áder János.

Hát ez a rövid leirata a mi kis 25 éves demokráciánknak. Boldog születés napot Magyar Köztársaság!

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr496826997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 08:17:26

"megszületik a valódi szabad média"

Tehát 1997-1998 előtt nem voltak szabad médiák? Ne viccelj!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 10:38:15

@balközép:

Pedig ez komolytalan. Szabad médiák 1989 óta vannak.

balközép 2014.10.24. 11:28:48

@maxval a bircaman:

Egyrészt média. Másrészt, mivel országos lefedettségű TV csatorna addig csak az MTV1 és MTV2 volt, ami akkor is propaganda tv volt. És hasonló volt a helyzet a rádióval. Persze volt TV3 meg Új Magyarország, de az lényegesen kevesebb háztartásba jutott el.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 11:30:13

@balközép:

Igen, média - sok média volt már 1989-től. Miért csak a tévéadókat tekinted médiáknak?
süti beállítások módosítása