Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mátyás király és a felcsúti polgármester

2014.09.08. 01:34 | Brendel Mátyás | 9 komment

Címkék: mese

 

orbán király.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy... Mátyás királynak az a gondolatja támadt, hogy elmégyen ő az ország második szívcsakrájába, a Felcsút nevezetű faluba, de, hogy meglássa az emberek valódi búját-baját, álruhában megy el. Fel is öltötte Elvis Presley gúnyáját, és a foci vébén vásárolt souvenir hátizsákját, gondolta, abban majd parasztnak nézik, mert elég tré. El is indult a 155-ös buszhoz, de aztán eszébe jutott, hogy hát nem hülye, nem fog ő ténylegesen busszal meg vonattal menni Felcsútra, hanem inkább fogja a jó kis Volkswagen mikrobuszát, azzal lemén Felcsútra, leparkol tilosban az Akadémiánál, és majd csak onnan megy gyalog tovább. Így is lőn.

A faluba érvén, látja ám Mátyás király, hogy egy csomó közmunkás ott vágja a fát a polgármesteri hivatal előtt. Furcsállotta Mátyás király, hogy most miért kell közmunkásoknak fát vágniuk a polgármesteri hivatal előtt, amikor jól ismerte a falut, tudta, hogy ott kivágandó fa nem nagyon van, ezt a fát hozták, és úgy vágatják. Bement tehát Mátyás király, hogy megkérdezze a polgármestert, ugyan, miért csinálja ezt. A polgármester azt mondta, hogy hát bizony azt a fát nekik vágják a közmunkások, hogy legyen télire az új majolikás kandallóba. Mátyás király megkérdezte:

- És, mondja polgármester Úr, ez kend szerint Istennek tetsző dolog?!

- Hát már hogyne volna Istennek tetsző dolog, hiszen én vagyok a jobbkeze itt a faluban, csak tudom - válaszolta a polgármester.

Volt Mátyás király kíséretében egy szerzetes is, aki titokban az egyik farönkre ráírta, hogy "Itt járt Mátyás király". Arra gondolt, hogy ez be jól fog majd mutatni, amikor bekerül a királyi tévébe. Igen ám, de amikor ezt a polgármester észrevette, odahozatta a rönköt, és kiderült, hogy mit írt rá a szerzetes. A polgármester hamarosan gyanút fogott, iciben hozatott magának egy választási óriásplakátot, azzal összehasonlítván a király ábrázatát, kitalálá, hogy akivel az előbb beszélt, az bizony maga az ország vezére.

Amikor Mátyás király lelepleződött, gondolta, utána jár még egy másik ügynek. Volt ugyanis a faluban egy szegény juhászlegény, akit a polgármester kisemmizett a földjéből, és aztán a gonosz médiákban panaszkodott. Hallott Mátyás király a gonosz médiákban erről a juhászlegényről, megkérdezte hát, hogy mi hír van róla. A polgármester pedig megmutatta, hogy a juhászlegény a megmaradt kis karámja mellett, tenyérnyi kis vitatott földjén legelteti a megmaradt juhait.

- Miért itt legelteti a juhait ez a szegény ember? - kérdezte Mátyás király a polgármestert.

- Hát királyom, ezt is elperelném tőle, de a bíróság lassan működik.

- Értem - válaszolt a király elgondolkodva.

Meghányta-vetette a dolgot magában, aztán így szólalt:

- Polgármester, te nem végzed igazán jól itt a dolgodat - erre a polgármester összerezzent, és bizony arra gondolt, Mátyás király most elő fogja kapni, megbünteti a sok gazságáért, tán még ezt a juhászlegényt fogja megtenni az új polgármesternek.

- Nem igazán végzed jól a dolgodat - folytatta Mátyás király (ez egy ilyen király volt, szónoklataiban sokszor kétszer mondott dolgokat) - mert hogy ennek a juhászlegénynek már réges-régen ott kéne hasogatnia a fát a többi közmunkással. Hát hogy fogod így beteljesíteni az ötéves tervet, Lőrinc?! Hát hiába adok neked itt Akadémiát?! Hiába nyered meg az összes földpályázatot?! Hát ha én nem segítek, akkor már egy ilyen szegény, kis juhászlegényt-partizánt sem tudsz elintézni?! No, majd szólok a főbírónak, hogy haladéktalanul döntsék el az ügyet a javadra.

És úgy is lett, a juhászlegény utolsó földjét és akolját már azon a héten megkapta a polgármester. Még több juha lett, még több földje, és még több fája a kandallóba. Hiszen a juhászlegény mehetett közmunkában fát aprítani. Magyarország ezzel is jobban teljesített. Legalábbis a polgármesternek, és Mátyás királynak. Mert Mátyás király mindig az ország érdekeit nézte, mindig igazságos volt, mindig az volt az elve, hogy "akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól az is elvetetik, amije van" Mk 4:25, Jó, hívő keresztény király volt Mátyás király, és fölöttébb igazságos. Nem is mert ezután már senki sem lázadozni ellene az országban.

Lőrinc polgármester pedig haláláig azzal dicsekedett, hogy "a jóistennek, a szerencsének és Mátyás királynak köszönheti a szerencséjét". Hát így vannak ezek a dolgok a mesében.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr806679317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2014.09.08. 05:53:29

"Hát így vannak ezek a dolgok a mesében." - mesében?

Nem mese ez gyermek!

Szúrófény 2014.09.08. 05:57:05

Abszurd mese

Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthatatlan privatizációs üveghegyen innen, a nagy varázslók korában eltűntek a gyárak, üzemek, kastélyok, földek, erdők az állami tulajdonból.
Az elvarázsolt ország, nevesincs királysága (nem király a neve, de a királynál is nagyobb a hatalma) kedvenc, sőt kegyenc miniszterére bízta az állami birtok (f)osztogatását. Kopasztották is az államot, mint Márta asszony a vasárnapi húslevesbe való tyúkot, forró víz nélkül.
Rózsa Sándor és a világ valamennyi, valaha volt útonállója szájtátva bámul ránk, hogy ez lehetséges? Elvenni a vagyont azzal, hogy az Államé, mindnyájunké, kicsit pihentetni, aztán magamévá tenni aprópénzért, mint az olcsó utcalányt. Mindezt a jog, és az állam palástja alatt.
Az útonállás magánvállalkozásban soha nem lenne ennyire „hatékony”. És mindezt a magánvállalkozás elsődlegessége jelszavával! A lényeg: mindent jól összezavarni, akkor lehet igazán sikeresen a zavarosban halászni!
Az ostoba becsületesnek meg: „száraz tónak nedves partján, döglött béka kuruttyol!”

Megjelent a Magyar Fórumban „Nem mese ez gyermek címmel” 1995.

laci0011 2014.09.08. 07:51:13

Kommunista gyökerú csuti orálmuzsik egyre katatónabb,nincs már épelme a környezetében csak szociopatikus erőszakhívő.Ha ilyen ütemben fogynak a választói nem segít rajta az ordenáré választási csalássorozat sem...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.09.08. 08:49:32

@anonymand: azt mondod, hogy ez nem mese, hanem a valóság? hát akkor mi egy meseországban élünk!:)

anonymand 2014.09.08. 10:22:44

@Brendel Mátyás:

"Meseország királya egy őszes úr, kit mindenki szeret" - nemde?
(S. Nagy István dalszövegéből)

Sőt!
Nem hogy meseországban, hanem egyenesen Tündérországban...

Azt egyébként, hogy Te elővezetsz egy mesét, nem csak elviselem, de még teszik is, hogy humorral tudod kezelni a dolgokat. Azt pedig, hogy meglett ember lévén (s nem vagyok egyedül) folyamatosan mesékkel traktál kormányunk nyelvész hada segítségével, nehezen viselem.
Qrva nehezen.

Dezső Németh 2014.09.08. 11:27:20

Csak az a korona nem passzol az illusztrációban... Az egy Anjou ( Bourbon ? ) - liliomos korona, amit a bitorló nem próbálhatott fel, mert sem Francia- sem Olaszországban nem lophatott még kincstár környékén. Magyarhonban viszont addig-addig hajókáztatta a Szent Koronát ( utána meg a Szent Forintot ), hogy lett egy lopott pillanat - utána pedig lett egy lopott néhány ezer milliárd - amikor fejére illeszthette azt a díszt, amit nála ezerszeresen méltóbbak hordtak fejükön. Igaz, volt köztük Habsburg ( Habsburg-házi ) is, aki a magyarság érdekeit éppen úgy nem tartotta fontosnak, mint ez a senki ( senkiházi )...
Hát, ez van, EZT választottátok... Pedig van egy olyan versike is:
"...Mostan Mátyást választotta
Mind ez ország királyságra..."
A TI Mátyásotok egy fos tolvaj, egy aljas gazember. De ha Nektek ÍGY jó,...

anonymand 2014.09.08. 13:23:30

@Dezső Németh:

"Csak az a korona nem passzol az illusztrációban... " - Dózsa Györgyé jobban illene...

Dezső Németh 2014.09.08. 13:30:12

@anonymand:
Hát, az ötlet jó !... De eddig "csak" a Szent Koronát próbálta. Én is Dózsáét javasolnám a következőkben !... És megfelelően előmelegítve !!!!...

program készítő 2014.09.08. 16:48:31

Kedves Királyunk! Javasoljuk a józsefvárosi piac áthelyezését a felcsúti arénába,ugyanis Mátyás kollégádnak is volt saját piaca.
süti beállítások módosítása