Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán posványosi beszéde

2014.07.29. 00:02 | Brendel Mátyás | 167 komment

Címkék: civil liberalizmus demokrácia tusványos

illiberális.png

Orbán  postusványosi beszéde kapcsán sokan sok mindenről írtak, sokan helyes módon kritizálták azt. Sokan írtak a demokrácia végéről, ami hát köztudottan nem most kezdődött el, és nem is olyan nagy mérföldköve ez a beszéd a diktatúra építésének. Ezért én nem erről fogok írni. Orbán Viktor teljesen egyértelműen nyilvánította ki, hogy illiberális államot fog építeni, és akik ezt kritizálták, azok általában olyan szempontból tették, hogy Orbán szembe megy a többséggel, és diktatorikusan elnyomja a liberális felfogást, hiszen a többség széles értelemben véve azért mégis liberális. A nagy baj az, hogy ez félő, hogy nem igaz.

Ez pedig sokkal nagyobb baj, mintha Orbán csak diktatórikusan erőltetné a egyébként többségében liberális országra az illiberális konzervativizmust. Félő, hogy nagyobb a baj, mégpedig az, hogy Orbán ezt a többség nevében teheti meg. Ezt jelezték az elbukott választások, és ezt jelzi, hogy Orbán nyíltan megtehette a bejelentését, és némi sajtókritikán kívül nem is történt semmi. Nem mentek ki az emberek felszedni az utcaköveket.

Orbán, amikor illiberális demokráciáról beszél, akkor olyan alap liberális értékek megtagadását mondja ki, amelyek nem csak a szűken vett liberálisok nézetei. Itt azokról az emberjogi dolgokról van szó, amelyet a baloldal nagy része is képvisel. Nem csak füvezésről, nem csak a homoszexuálisok jogairól, hanem más kisebbségek jogairól is, de olyan természetes dolgokról is, mint a sajtószabadság, a gondolatszabadság, vagy, hogy Orbán takarodjon ki a hálószobánkból. Amit itt Orbán meghírdetett, az torkollhat egyházi ideológiai egymosásba, az abortusz tilalmába, újságok, tévécsatornák teljes elpusztításába, cenzúrába, az internet szabadságának korlátozásába, az EU-ból való kilépésre, a szabad utazás korlátozásába, bizonyos magántulajdonhoz tartozó jogok tiprására, különösen ha bankokról és pénzről van szó, és hasonlókba. Olyan jogaink veszhetnek el, melyeket teljesen természetesnek veszünk.

Na most van egy kis esély arra is, hogy amikor 2014-ben a Fidesz ismét elég magasan nyert a választáson, és a Jobbikkal együtt tényleges fölényt is szerzett, akkor esetleg a távol maradók között volt egy tekintélyes csoport, amely leválthatta volna Orbán Viktort (a szavazni elmenő kormányváltókkal együtt), csak otthon maradt, mert nem féltette azon jogát, hogy például interneten bármit megnézhet. Nem tudta elképzelni, hogy ezt esetleg elveszik, vagy nem gondolt bele, hogy ez mennyire baj. Vannak olyan liberális jogaink, mint például az, hogy a házasság előtti szex nem számít bűnnek, hogy a világ majdnem bármelyik országába utazhatunk, hogy lehetünk ateisták, krisnások vagy buddhisták is, hogy nem kell templomban házasságot kötni, hogy otthon az ágyban gyakorlatilag olyan módon szeretkezünk, ahogy éppen jólesik kettőnknek, vagy hármunknak, hogy az állam utólag nem törvénykezik, nem sarcol, nem veszi el a pénzbeli magántulajdonunkat, nem változtatja meg utólag a szerződéseket, etc., amit már oly régóta kiharcoltunk, hogy természetesnek vesszük a jogot hozzá, nem is gondolunk bele, milyen lenne, ha elvennék. Még akár a 444-es, HVG-s, Indexes liberális megmondóember sem gondolt bele, hogy elvehetik az arany kis liberális életét, amelyben szabadon élhet. Ezért hát annyira nem dolgozott azért, hogy ne a Fidesz nyerjen, és karakterrombolták a kormányváltókat. Mert nem is hiszik el, hogy valaki el meri venni ezeket a dolgokat. És hát sok ember végül nem ment el szavazni.

A rosszabbik eset, ha még ez sincsen, hanem Orbán tényleg a többséget tudja maga mögött, akik nem csak homofóbok, nem csak rasszisták, de nem bánják az egyházi agymosást, nem bánják, ha a tévében csak jó kis nemzeti-keresztény műsorok mennek, és esetleg arra sem szedik fel az  utcaköveket, ha betiltják az orális szexet. Olyanban nekik úgysincs részük, másnak se legyen!:) Nagyobb baj az, ha a társadalom nagy része egészen őszintén gubózik be a konzervatív múltba.

Félek, hogy így van, és ha így van, azért van így, mert ezek az emberek gyávák ahhoz, hogy egy szabad országban éljenek. Mert nem is tudtak élni a szabadsággal, vagy mert nem tudták feldolgozni a vele járó kihívásokat. Például félelmetes nekik önállóan gondolkodni. Inkább más mondja meg nekik az erkölcsi szabályokat, csak nekik ne kelljen dönteni! Ezek az emberek lehet, hogy nagyon is kényelmesen megvannak azzal, ha elnyomják őket, de irányt szabnak nekik.

Ez pedig azért nagy baj, mert ezt megváltoztatni óriási munka. Embereket felemelni mindig időt kíván. Először is azért, mert ez csak nekünk baj, ők nem érzékelnek bajt. Ők azt gondolják bajnak, attól félnek, ha itt valami liberalizmus lenne, amiben nekik önállóknak kéne lenniük. Másodszor meg hát egy ilyen embernek nagyon sokat kell beszélni, vagy sok filmet kell néznie, amiben feldereng a szabad élet pozitív oldala. Ez az ember fél, lusta, és ebből kihozni nem könnyű. Ezeket az embereket egyenként kell elérni. Nem a pártok fogják meggyőzni, hanem -ha egyáltalán, akkor - inkább a barátok, ismerősök, szomszédok. A balliberális oldal politikusaitól ezek az emberek már nem fogadnak el semmit. És hát amilyen nagy bajban van a társadalmunk, az is benne van ebben, hogy az emberek felnőtt korban már nem nagyon hatnak egymásra, nem beszélnek egymással ilyenről, így a szomszéd és a barát sem változtat semmit. Őnekik is meg kéne erőltetni magukat. Minden embernek, aki nem akarja ezt az illiberális rezsimet, tenni kéne érte valamit, méghozzá sokkal jobban meg kellene erőltetnie magát, mint eddig.

És akkor mi a pártok feladata? Azért csak építgessék magukat, várják, hogy eljön a fordulat, amikor vagy az eddig hallgató liberálisokat annyira tökön szúrják, hogy mégiscsak megmozdulnak, vagy, hogy a társadalom lustaságból konzervatív fele mégiscsak megunja a posványos Tusványost! Várni, hogy mikorra érik meg a folyamat, amit ezek a barátok, szomszédok, a maradék kultúra, a nyugati behatás, a maradék tanulási lehetőség esetleg meghoz. Mindezekért a pártok is tehetnek, mégpedig pont a maradék kultúra, tanulás és közösségi élet fenntartásában segédkezhetnek. De mint mondtam, alapvetően már nem a politikus fogja itt meggyőzni az embereket a lakógyűlésben, a tévériportban, tévévitában. Úgyhogy a pártoknak nem kampánymódban kell működniük, hanem lassú, társadalom-építő módban. Nem szabad minden ócska kis hírt arra használni, hogy erőltetett módon lejárassuk a Fideszt. Ez csak a saját szavazóbázis hergelésére jó, de most nem ezeknek a mozgósítása a cél. Nem kell hülye kompromisszumokba sem belemenni, mert nem a miskolci polgármester széke a lényeg, hanem az elvek megőrzése.

És itt már nem a következő választás megnyerése a cél, hanem a magyar társadalmat kell elvinni a 21. századi Európába. Mert most inkább a 18. századi Oroszországban ragadt. És ez jóval nagyobb munka lesz, mint amire eddig számítottunk.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr516550437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 14:45:34

@oszt jónapot: Csak azért kérdezem mert az előbb azt mondtad hogy Orbán apja párttitkár volt, de elmaradt ennek a bemutatása.

oszt jónapot 2014.07.30. 14:47:30

@MSZP Afrika Korps:
"Tudati fejlődését pozitív irányban jelentősen elősegítette apja sokrétű társadalmi elfoglaltsága, MSZMP tagsága."

„…államközi szerződés eredményeként Líbiában kutatómérnökként dolgozik, előreláthatóan 1983-84-ben tér végleg vissza Magyarországra. Többszörös „Kiváló Dolgozó”, aranykoszorús szocialista brigádtag. Úgy tudják, hogy 1958-tól tagja volt a KISZ-nek, aktív szervező tevékenységet folytatott. 1966-ban felvették az MSZMP-tagok sorába, előbb a KISZ patronálója, később propagandista lett. Társadalmi fejlődésünkről alkotott véleménye következetes kommunista, amely érezhető gyermekei tudati nevelésében is.”

"Ezzel szemben az a valóság, ami az állambiztonsági jelentésekből 1986 augusztusától bizonyítottan kiderül: Horváth István belügyminiszter, az MSZMP KB tagja, aki a jogász szakkollégium igazgatójának: Stumpf Istvánnak az apósa, tökéletes védelmi ernyőt tart a hatalomra törő fiúk feje fölé"

További részletek: kuruc.info/r/9/94946/#ixzz38xHHUlje

oszt jónapot 2014.07.30. 14:48:47

@MSZP Afrika Korps: Azt rosszul tudtam valóban, elnézést.

"A doktornő (Lévai Anikó, - a szerk.) elmondta, hogy nem számít, ha esetleg lázításért vagy valami másért letartóztatnák a vőlegényét (Orbán Viktort, - a szerk.), mert Horváth azonnal intézkedne és a vőlegénye azonnal szabadulna."

További részletek: kuruc.info/r/9/94946/#ixzz38xHbiGiM

5perc 2014.07.30. 14:55:13

Remélem megvalósul az illiberális állam, ha elsőre nem is itt, legalább gondolatkísérleti módon Romániában. Ebben a gondolatkísérletben talán majd megszűnnek az idegen hatalmak által pénzelt, álcivil magyar szervezetek, és csak az egységes román vélemény lesz elfogadott, ahol Tőkés Bukarestbe megy tapsikolni, nem Tusványosra.

oszt jónapot 2014.07.30. 14:59:40

@5perc: Jaj bazdmeg, pont ez jutott eszembe, hogy vajon mit szól a román Lézerjani ehhez az idegen hatalom által pénzelt fosványosi lázítótáborhoz.

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 15:28:55

@oszt jónapot: Mármint azt mondta a komcsi tiszt hogy Anikó ezt mondta.

De Orbán rendőri megveréséről vidió is van.

oszt jónapot 2014.07.30. 15:30:29

@MSZP Afrika Korps: Sajnos Magyar Nemzetes linkkel nem tudok szolgálni.

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 15:37:03

@oszt jónapot: Ha igaz és ezt mondta akkor nem értem miért nem avatkoztak közbe, és miért verték a kommunisták Orbánt?

oszt jónapot 2014.07.30. 15:49:34

@MSZP Afrika Korps: És vajon miért nevezte ki Orbán azt a faszit államtitkárnak, aki állítólag róla jelentett?

oszt jónapot 2014.07.30. 15:51:48

Illetve akinek jelentettek.

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 15:55:42

@oszt jónapot: Az államtitkárokat nem a miniszterelnök nevezi ki. De jobb lenne ha volt ÁB tiszteket nem neveznének ki.

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 16:00:18

www.youtube.com/watch?v=mUiPfRBUtJ8

Persze ez mind kismiska, a lényeg az hogy ki kommunistázza Orbánt. Ugyanazok akik az MSZP szalonképtelenné válásáig, 2006ig vagy 2010ig nácizták.

oszt jónapot 2014.07.30. 16:02:47

@MSZP Afrika Korps: Ezek képek, amelyek közül az egyiken fogják Orbánt a rendőrök. Hol a videó, amin verik?

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 16:05:22

@oszt jónapot: Az egy videó, többször lement a TV-ben, de a tube-on nincs.

Orbánt kommunistázókról viszont nincs ilyen kép. Hehe.

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 16:06:16

@oszt jónapot: Igen tudok ennek a szalonképtelen embernek a kinevezéséről, és elítélem.

oszt jónapot 2014.07.30. 16:09:33

@MSZP Afrika Korps: Abban hiszel, amiben akarsz, én eddig mindenre hoztam linket amit állítottam, ezzel szemben te egy szaros képet tudtál felmutatni, amin nem vernek senkit.

MSZP Afrika Korps 2014.07.30. 16:15:45

@oszt jónapot: Mindenki tudja hogy Orbánt verték a rendszerváltáskor.

Csak a komcsik hazudnak róla.

oszt jónapot 2014.07.30. 16:21:43

@MSZP Afrika Korps: Hát most erre mit mondjak? Onnan indult a diskurzusunk, hogy szerintem Orbán komcsikkal veszi körül magát, szerinted meg nem.

Frau Janka 2014.07.30. 16:33:30

valamelyik nap hallgattam a klub rádiót, arról beszélt a m.vezető, h egy lengyel, nagyon liberális barátja azt mondta neki, h annyira apátiában van a lengyel nép, h még az oroszokat is elfelejtik gyűlölni.

na kb ezt jelenti a liberalizmus a térségünkben. isszátok orbán szavait, jobban, mint a szimpatizánsai. nem tudjátok magatokat a politikai erőtérben pozicionálni, egyedüli igazodási pont a gyűlölet (orbán, nemzet); kigúnyoljátok a magyarokat érintő problémákat (trianon - holott csak 1 kibaszott nap az évből), de a mindennapos-hetes holokausztozást nagyon is helyénvalónak gondoljátok; kitalálta magáról pár ember, h ők most véleményformálók lesznek, majd ha az átkozott nép kifejezi, h nem kér tovább belőlük akkor rögtön fasiszta-náci-kommunista diktatúra van, naponta megszűnő sajtószabadsággal és demokráciával megfűszerezve. fogalmatok sincs, h mi zajlik az országban

Habináné Tuza Klára 2014.07.30. 17:00:59

@♔batyu♔: Én is így gondolom, de a beszédben nem ez hangzott el.

oszt jónapot 2014.07.30. 17:08:08

@Frau Janka: veletek meg az a baj, hogy akinek nem tetszik, amit orbán csinál, egyből összemossátok az szdsz-féle kamuliberálisokkal.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:13:44

@♔batyu♔:

" a szólásszabadság, szabad vállalkozás, szabad választások országosan támogatottak. "

hazudsz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:15:14

@♔batyu♔:

"a ballibsi kormány pontosan azért bukott meg, mert már 2005-ban sem volt jobb mint ma. "

nem igaz

1) azért bukott, mert válság volt
2) mert karaktergyilkosság volt, és hülyék az emberek
3) mert azt hitték, jobb lesz. de nem lett jobb

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:18:06

@Blogger Géza: "Nem tudom, a szerző hálószobájába hogyan került Orbán Viktor "

családi támogatások, adókedvezmény, sok papolás a népszaporulatról, és főleg melléfogások a sikerük ajnározásában. most gyerekszám alapú nyugdíjat akarnak, és még jöhet még. szárnysegédje a KDNP már most is sokkal többet máészkál az emberek hálószobájában

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:20:31

@Blogger Géza: egyébként a liberális demokrácia nem csak homoszexualitás, hanem a francia forradalomban megszületett eszme, olyan alapjogokkal, amilyenekért akkor küzdöttek.

például, hogy az állam, ne akarjon előírni mindenféle faszságot neked, hanem mindent szabad, amivel nem ártasz jelentős mérétkben másnak.

ebbe meg olyan egyszerá jogok is benne vannak, mint, hogy kimehetsza határon

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:23:45

@látens liberális:

"" Na most van egy kis esély arra is, hogy amikor 2014-ben a Fidesz ismét elég magasan nyert a választáson, és a Jobbikkal együtt tényleges fölényt is szerzett, akkor esetleg a távolmaradók között volt egy tekintélyes csoport, amely leválthatta volna Orbán Viktort a kormányváltókkal együtt,"
Van egy kis esély arra, hogy 2014-ben megdöntsék Orbánt?"

nem, az esély nem a megdöntésre vonatkozik a mondatban. látom, hülye vagy, nem fogsz fel egy ilyen mondatot, de akkor ne okoskodj!

"találni egy feddhetetlen liberális embert, vonzó programot írni és meggyőzni a " népet", hogy ez jó."

kifejezetten kifejtettem a cikkben, hogy nagyobb a baj, ez nem elég. mivel én amúgy se vagyok párt, nem nekem kell feddhetetlen embert találni. én bizony csak írhatok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:26:25

@♔batyu♔: "a bankok által rádkényszerített feltételekkel, "

a bankok egy kurva büdös feltételt nem kényszerítettek rám. tehát Orbán ne hivatkozzon erre, amikor állami szinten utólag szerződést módosít!

ez ugyanis a demokrácia feltétele, és Orbán ezt is szembekopte. nem csak a liberalizmust mondta fel, a demokráciát is. jól mondták.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:27:38

@Blogger Géza: "abból indulnak ki, hogy aki MÁSHOGY gondolkodik, mint ők, az NEM IS GONDOLKODIK. "

nem. látom rajtad

Blogger Géza 2014.07.30. 21:29:25

@Brendel Mátyás: Hehe, kösz, hogy te is alátámasztottad, amit írtam. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:29:35

@trev: " Én például azért nem mentem szavazni, mert egyszerűen nem volt kire." volt ki ellen

Blogger Géza 2014.07.30. 21:30:58

@Brendel Mátyás: Minden jog, amire a francia forradalmárok gondoltak, érvényesül a mai Magyarországon. Aki mást állít, az szimplán hazudik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:33:28

@Blogger Géza:

"Semmiféle "homlokegyenest" másról nincs szó. Na most atomkatasztrófák után (Fukusima 2011) mindig lecsökken az atomenergiát támogatók száma, mind a közvéleményben és attól nem függetlenül a politikusok körében is, aztán a hiszti elmúltával ismét visszaerősödik. Ennek semmi köze jobb vagy baloldalhoz. "

azt észrevetted, hülyeyerek, hogy a fidesznyikek véleménye pont ellentétesen változott?! tehát rátettél egy lapáttal a homlokegyenességre, kisbutus.

oszt sírsz, ha azt állítom, nem gondolkodol.

Blogger Géza 2014.07.30. 21:34:59

@Brendel Mátyás: Szóval ha van családi adókedvezmény, akkor te már az ágyban is Orbán Viktorra gondolsz? Elképesztő...Orvosnál jártál már ezzel?

És amikor Medgyessy osztogatott emelt családi pótlékot, akkor meg rá élveztél? Hogy van ez?

Blogger Géza 2014.07.30. 21:36:05

@Brendel Mátyás: Mi az, hogy pont ellentétben? :D :D :D Teneked komoly problémáid vannak az idővonallal, úgy látom...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:36:32

@barkaba: "miért akarják egyesek azt, hogy mások megmondják nekik a tutit, majd megmondod a tutit."

A: "Valaki megmondja a tutit"
B: "valaki azt akarja, hogy megmondják neki a tutit"

nem ugyanaz. a B-t ostoroztam, az A-t csináltam

te hol voltál, amikor logikáért kellett sorba állni?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:38:37

@Augustin:

"mindenki azt képzeli magáról, hogy önállóan gondolkodik."

képzelni lehet, hogy képzeli. nem állítottam, hogy nem.

"ha a világunkban mindenki annyi időt szentel társadalmi problémák megoldására, mint egy filozófus, vagy egy ujságíró, akkor ki fogja fenntartani a társadalmat?"

én fenntartom a társadalmat, egy cégnél dolgozok, amelyik gyárt és elad valamit.

még valami bajod, kishülye?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:40:56

@wirth6: "Hol mondja ki, hogy nem kér a sajtószabadságból, gondolatszabadságból, vallásszabadságból?"

már törvényekben megvalósult

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:44:02

@wirth6:

"Hol mondja ki, hogy nem kér a sajtószabadságból, gondolatszabadságból, vallásszabadságból? "

az egyháztörvényről hallottál már, hülyegyerek?! vagy például, amikor keresztény értékekről beszél.

“én a fundamentalizmust, azt az alapjaiban való helyrerázásnak (…) fogom föl… vissza kell vinni az oktatást oda, ahol kezdődik. És valójában a gyermeknevelés lényege az alapvető tanításokhoz való elvezetés. Most én ezen a fundamentalista alapon állok személy szerint, és örülnék, hogyha a magyar oktatási rendszer elfogadná majd a választások után, hogy erre az alapra érdemes építkezni.”

ez nem vallásszabadság, ez ideológiai elnyomás. ezt Orbán nyilatkozta.

mozgovilag.com/?p=2460

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:47:31

@MSZP Afrika Korps: Orbán lehet náci és kommunista. senki nem mondta, hogy épelméjű.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:49:30

@Frau Janka: ez így rám mind nem igaz, tehát azokon az oldalakon írd, ahol igaznak gondolod, nem itt!

Augustin 2014.07.30. 21:50:49

"én fenntartom a társadalmat, egy cégnél dolgozok, amelyik gyárt és elad valamit.":DDD

Látszik is ezen az íráson, hogy vagy nem feccölt bele sok időt a szerzője (lehet, hogy dolgozott), vagy ha igen, akkor az a gáz. Ha azt a munkát is ilyen hatékonysággal végzed, hááát....
Legalább odaírhattad volna, hogy kit idézel, parafrazeálsz, és még te szólsz le másokat az önálló gondolat hiánya miatt. Mert a fő problémám ez volt, csak terelni próbálsz.

De tényleg, mi alapján gondolod, hogy önállóbban gondolkodsz, mint mások? Ezt fejtsd már ki légyszi!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:52:37

@Blogger Géza:

"Minden jog, amire a francia forradalmárok gondoltak, érvényesül a mai Magyarországon."

íme az emberi jogok nyilatkozatának 4. pontja:

"IV. A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt. Az
egyes ember természetes jogainak gyakorlása tehát más korlátokba nem
ütközhetik, mint azokba, amelyek a társadalom többi tagjai számára ugyane
jogok élvezetét biztosítják; s e korlátokat a törvény határozhatja meg."

ez alapján például a homoszexuális házasságot legalizálni kéne, hiszen nem árt neked

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:53:38

@Blogger Géza: mondom, gondolkodni nem tudsz, nem érted a képletes beszédet

Blogger Géza 2014.07.30. 21:55:16

@Brendel Mátyás: Dehogynem árt. Árt nekem anyagilag és erkölcsileg is. Egyébként meséld már el, hogy a francia forradalom idején akkor miért is nem kreáltak "homoszexuális házasságot"?

Blogger Géza 2014.07.30. 21:57:25

@Brendel Mátyás: Tehát ha baloldali politikus támogatja a családot, az hidegen hagy, de ha jobboldali, akkor attól felizgulsz a hálószobában? Ez képletesen nem azt jelenti, hogy a balos vezetők rondák, és csak Orbán Viktor izgat fel?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:57:43

@Blogger Géza: neked komoly problémád van a logikával

Fukushima 2011-ben volt. te azt mondod, hogy természetes, hogy egy ilyen után atomenergia-ellenesek lesznek olyan emberek, akik azelőtt pártolták. ez igaz.

a Fideszesek, akik inkább atomenergia-elenesek voltak Fukushima előtt, jóval inkább pártolták utána.

érted, te anyaszomorító faszfej, hogy ellentétes a két trend, tehát a Fideszes változásra Fukushima nem jó magyarázat, hanem az, hogy birkák, akik nem gondolkodnak, hanem mennek a Führer után

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:58:37

@Blogger Géza: "a francia forradalom idején akkor miért is nem kreáltak "homoszexuális házasságot"? "

nem volt rá tömeges igény.

és a faszt árt neked.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 21:59:31

@Blogger Géza: "ha baloldali politikus támogatja a családot, az hidegen hagy"

nem mondtam ilyet, lyukra vetődtél, hülyegyerek.

sieddie 2014.07.30. 22:29:44

@Brix: "Sokat irigyelt országok, ahol jólét van"

Pl. Franciaország?Honnan gazdagodott meg?Gyarmatokról...
Egyesült királyság? Világ 2/3-a az ő gyarmata volt.Ópium háború,ezért lett pénzügyi központ többek között...
Hollandia másik nagy gyarmat tartó birodalom....ezért maradt Rotterdam világ egyik legforgalmasabb kikötője..Ők is gyarmatbirodalomból szedték meg magukat.
Németország?Kelet Afrika..
Usa?1960-as évek fekete mozgalmai,white only feliratok,iraki és afganisztáni gyarmatok,déli rabszolgatartás,30 millió indián kiírtása...Egyszerűen kinyírták őket hogy legyenek földjeik,bányáik,iparuk.Nagy cégek kínai melósokkal termeltetnek bagóért (többek között ezért is jönnek Magyarországra is mert bagóért dolgozunk), nincsenek környezet védelmi előírások, ezért áll meg a vasvilla kínai nagy városokban 12 éves gyerekek dolgoznak szalag mellett ott ez nem gond. Usa használja fel,erőforrások 2/3-át.Elég ha terrorista gyanúsnak minősítenek, lehallgathatnak,lecsukhatnak...

Liberalizmus,egyenlőség, hogy is van ez???

"Nem pártolom és soha nem is pártoltam, hogy a fehér és fekete faj között bármilyen módon szociális, vagy politikai egyenlőséget teremtsünk; nem pártolom és soha nem pártoltam, hogy négereket szavazni, vagy esküdtnek lenni engedjünk, sem, hogy hivatalképessé tegyük őket, sem, hogy fehérekkel való házasodásukat engedélyezzük; és ehhez hozzátéve azt állítom, hogy fizikai különbség van a fehér és a fekete faj között, mely hitem szerint mindörökre meg fogja akadályozni a két faj szociális és politikai egyenlőségen alapuló együttélését. És ennek okán mivel továbbra is egyazon helyen élnek, mindig is lesz egy fölé és egy alárendelt, s én, mint minden ember a fehérek fölérendeltségét óhajtom."

- Abraham Lincoln

Blogger Géza 2014.07.30. 22:30:42

@Brendel Mátyás: A 2012-es felmérés miért Fukusima előtt volt? :D Csak neked a tételmondat, amiből kiindult a vita, hogy lásd, megint mekkorát égtél:

"pár éve messze elutasítottak egy orosz Paksot (12 nyara fideszesek 28%-a), "

Blogger Géza 2014.07.30. 22:31:29

@Brendel Mátyás: Mivel nem írtál róla, csak Orbán Viktorról, ebből kell kiindulnunk...

Blogger Géza 2014.07.30. 22:32:12

@Brendel Mátyás: Miért, most van tömeges igény? Honnan tudod, hogy akkor nem volt pont ugyanekkora?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 22:50:33

@sieddie: az hogy volt, hogy Németország, amelynek akkor már nem voltak gyarmatai, és előtte is csak olyan nevetségesek, mint Kelet-Afrika, a II. VH-ban halálra verte a még óriási gyarmatbirodalommal rendelkező Franciaországot, és Nagy Britannia is a la manche mögött remegett?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 22:53:57

@Blogger Géza: sok mindenről nem írtam, tehát ne ebből indulj ki! ha nem írtam valamiről, akkor abból indulj ki, hogy nem tudod!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.30. 22:54:59

@Blogger Géza:

"Miért, most van tömeges igény?"

van

" Honnan tudod, hogy akkor nem volt pont ugyanekkora?"

ismerem a történelmet. a franciát kicsit jobban.

sieddie 2014.07.30. 22:59:14

@Brendel Mátyás: Paks 3 blokkját 2017-ben tervezték eredetileg leállítani.1700 -mw helyett marad 400 -mw. Honnan csodából pótlunk 1200 MW-ot???

Szovjet-Orosz elektronika mióta kompatibilis Ny-európaival.Honnan szerzünk uránt ha nem az oroszoktól?3000 milliárdos hitel keret nem egyenlő 3000 milliárdos hitellel...

Nem mindegy,hogy kitől függünk?Ha valamit biztosra lehet venni bármelyik állam kész belénk törölni csizmát, ha érdeke úgy kívánja...Ingyen ebéd sehol sincs...

sieddie 2014.07.30. 23:00:25

@Brendel Mátyás: Német-Római császárság.Elég ennyi vagy kifejtsem?

sieddie 2014.07.30. 23:04:40

Első kisebbségi törvény hol született a világon?

Magyarországon.

Első koncentrációs táborokat mely állam hozta létre?

Egyesült Királyság...

sieddie 2014.07.30. 23:29:01

@Brendel Mátyás: De II. világháború "német sikere" Kristallnacht, Nacht und Nebel- német/zsidó emberek vagyonának elrablásával kezdődött. Összerabolt vagyon, nem tűnt el,hanem gazdát cserélt, amivel el lehetett kezdeni kupeckodni... És itt nem kis összegről van szó.Milliók vagyonáról van szó...

sieddie 2014.07.30. 23:31:46

@sieddie: Ezeket az embereket állatok módjára összeterelték, és rabszolgasorsban tartották őket....

sieddie 2014.07.30. 23:37:48

Még annyit:

I-II világháború győztesei nem kevés kártérítést kaptak a vesztesektől pl.többek között tőlünk. Anglia,Usa,Franciaország.Vajon miért is olyan gazdagok?Nem volt elég hogy kikaptunk szétbombázták az országot,átvonuló seregek is fosztogattak, fizessünk kártérítést.És mi vagyunk bénák..Ennél nagyobb cinizmust....

barkaba 2014.07.31. 04:52:56

@Brendel Mátyás: És ezt éppen te kérdezed? Ha valóban nem látsz ellentmondást, akkor ne kérdezz a logikáról!

Ha nem érted, akkor komoly bajok vannak az analógiás gondolkodási képességeddel. Még ha írni meg is tanultál, olyan gyenge közepes fokon. Azt egy átlag IQ val is meg lehet tanulni. Hogy értsd is mit is írsz, azt már nem feltétlenül.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 07:12:46

@sieddie:

"Honnan csodából pótlunk 1200 MW-ot???"

1) nem állítjuk le Paksot
2) az alternatív energiát addigra felfuttatjuk. ld Németország
3) veszünk a piacon

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 07:16:05

@sieddie: ez így benyögve elég hülyeségnek hangzik. ha úgy érted, hogy a Német-Római császárságnak közvetlen köze van a II VH megnyeréséhez, akkor hülye vagy. ha valami történelmi példát akarsz felhozni párhuzamként, akkor meg ki kell fejtened, azért ne légy már olyan hülye, hogy kitaláljam, hogy a NR császárság hosszú történetéből tudjam, mi a halálra gondolsz.

egyébként elég hülye vagy, mert ebből nem fogsz tudni úgy kijönni, hogy igenis a modern államok megerősödésében a gyarmatok kizsákmányolása volt az esszenciális faktor.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 07:22:01

@sieddie: "I-II világháború győztesei nem kevés kártérítést kaptak a vesztesektől pl.többek között tőlünk. Anglia,Usa,Franciaország.Vajon miért is olyan gazdagok?"

Németországnak valahogy jobban megy Franciaországnál és Angliánél, pedig két háborút elvesztettek, területileg megcsonkították, szétbombázták, gyarmataik nagyon régen voltak, és nem voltak jelentősek.

egyébként Magyarországnak is jelentős "gyarmatbirodalma" volt, mégpedig Erdély, a Felvidék, a vajdaság nagy része, és Horvátország.

aki szerint egy ország gazdagsága abba megy tönkre, hogy elveszik tőle a a gyarmatait vagy területeit, illetve megsarcolják egy háborúban, az hülye, és kurvára nem látja át a társadalmat. sőt, aki azt hiszi, hogy a dolog attól függ, hogy milyen kincsek vannak az országban, az is ülye.

egy ország gazdagságában a legfontosabb faktor a népének mentalitása. a németek azért nyomják le a franciákat, angolokat hátrányból, mert a német nép mentalitása erősebb volt az elmúlt századokban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 07:23:39

@barkaba: nem látok ellentmondást, ki is fejtettem, hogy miért. ha nem látod a kifejtett különbséget, akkor hülye vagy. nem az analitikus gondolkodásból, hanem komplett.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 07:32:53

@barkaba:

egy párhuzam részedre:

1) valaki mondhatja azt, hogy ő a monopólium ellen van, például az ellen, hogy az emberek mind ugyanabban a boltban vásároljanak

2) miközben az illető bolttulajdonos, és természetesen lehet nála vásárolni.

még valami. amikor azt mondtam, hogy "az emberek szeretik, ha valaki megmondja nekik a tutit", akkor persze olyan kérdésekre gondoltam, amelyek erkölcsiek, amelyek az életvitelre vonatkoznak. a postban én nem mondtam meg senkinek a tutit ezekben a kérdésekben. senkinek nem mondtam azt, hogy igenis legyen homoszexuális, vagy igenis hármasozzon két szexi nővel. az én postom ugye nem ezekről a kérdésekről szól.

továbbá a gondolkodást is hangsólyoztam, és ostoroztam, hogy sok ember nem gondolkodik. és amikor azt írtam, szeretik, ha valaki megmondja nekik a tutit, akkor abban ugye azt kritizáltam, hogy gondolkodás nélkül elfogadják.

tehát nem az a baj, hogy valakik mondanak tutikat, az, hogy emberek tutikat mondanak normális (bár az nem, hogy ezek között milyen sok a hülyeség), a baj az, hogy sok ember szereti, ha van egyetlen ember, akitől mindent, gondolkodás nélkül elfogadnak. a még nagyobb baj, ha sok embernek ez az egyetlen ember ráadásul ugyanaz az egyetlen ember.

no ezt kellett volna felfognod a cikk alapján, egy kis önélló gondolkodással. ez azért neked se ment, látom, te is elég hülye vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 07:37:13

@barkaba: Orbánnal sem az a nagy baj, hogy megmondja a véleményét. még ha kurva nagy hüklyeség is, amit idővel rendszeresen változtat is, tehát zagyva, üssze-vissza hülyeség. Orbán nyugodtan mondogathatná a hülyeségeit a felcsúti kocsmában, és lehetne 3 ember, aki issza a szavait, és a kanáásbort

a baj az, hogy az a sok hülye fidesz szavazó, mintegy 2 millió issza a szavait. hogy 2 millió hülye sajnálatos módon nem gondolkodik, és mind ugyanabban a hülyében találta meg a Führert, ráadásul az összes kérdésre

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 07:47:51

@barkaba: még egy tényező. az ugye a helyzetből adódik, hogy Orbán esetében az is baj, hogy hatalmon van. amikor a fidesznyikek szeretik, hogy valaki megmondja nekik a tutit, abban az is benne van, hogy törvényileg kötelező is, és ez teszi igazán vészessé a helyzetet. ilyen ugye rólam nem mondható el.

1) én megmondom a tutit
2) de nem konkrét életvezetési kérdésben
3) akik elfogadják, azok remélem, gondolkodnak
4) akik nem, azokat nem kötelezem törvénnyel

na ha ennyi különbség nem elég neked, akkor szánalom vagy

sieddie 2014.07.31. 08:47:29

@Brendel Mátyás: 1200 MW-nyi alternatív energia forrást...
Honnan miből?És az arra való átállás nem kerül pénzbe?Arról nem beszélve ekkora energia mennyiséget megújulóból képtelenség pótolni.
Veszünk piacon?Áram nem egy kuglóf vagy hordó olaj,honnan jön/érkezik ide?Ekkora szabad kapacitása semelyik államnak nincs.Kapacitás bővítés megint pénzbe kerül..

Németország:

Hansa városok:

- Az időszak szimbolikus kezdete 1161, amikor Lübeck városát, a szövetség központját, újraalapították. Eleinte a Hanza fogalom a külföldön élő kereskedők szövetségét jelentette. A 13. század végére a városok Hansái megerősödtek – kereskedővárosok komoly szövetségévé, melyek közös politikai alapelvet vallottak.

Gazdasági erejével együtt párosult politikai hatalma: tőle függött rengeteg észak-európai ország gazdasága is, így a Német Lovagrendé is. Mivel óriási pénzösszegekkel rendelkezett, nagyszámú zsoldossereget tartott fenn, s több háborúban leverte a dán királyt, de éppúgy hadat viselt a németalföldi városok és Anglia ellen is.Tehát háború utján szereztek gazdasági hatalmat dánok Angolok rovására..

Német-Római Császárság

Birodalom látszólag független államok szövetsége volt, de katonailag egységesen léptek fel így, gazdasági érdekeiket folyamatosan érvényesíteni tudták.Ne felejtkezz meg arról,hogy sok városnak árumegállító joga volt (ergo hiába tudtad volna eladni máshol drágán ott kellett eladnod, de írhatnék rendkívül elegáns kettős vámrendszerről), ami nem kis előny.Közismert példa Bécs, de volt Leipzignak is sorolhatnám...

Gyarmat Horvátország?Horvát szlavón bánság, erről nem hallottál vagy nem ismered működését.Akkor gyarmat Skócia,Wales,Bavaria és sorolhatnám.

Erdély földrajzi hely, fejedelemség "Szulejmán szultán találmánya".Miért lettek volna gyarmatok ezek.Hát,hogy harcoltak volna Magyar Királyságért ha gyarmatok, Zrinyi Miklós,Jurisics Miklós,Szibinyai Jank,Aradi 13-ak közül 2 ember tudott magyarul...
Bocskai,Bethlen országegyesítő próbálkozásai Porta fúrta meg, érthető okokból,Habsburgok is .Mindkét hatalomnak kellet egy ütköző állam.
Erdély Három nemzet uniója..1437.szeptember 16-án alakult...Háborúinkat együtt vívtuk..
Kettős honfoglalás után mi itt letelepedtünk majd jöttek más népek is ide, kunok,jászok stb.Ha honfoglalással van bajod, akkor ezt bármelyik nemzetre rá lehet sütni..Germánok is betelepültek,mórok,itáliaik,szlávok folytathatnám.
Miért gyarmat Felvidék,Erdély,Horvátország?Mert vannak kisebbségek, mos is élnek ott magyarok akkor meg ők gyarmatosítok.Ráadásul az etnika arány állandóan változik,változott.Értsd a problémát Pozsony lakossága 40% német 40% magyar 20% szlovák volt trianon előtt, akkor ki agyarmat...

Egyébként elég furcsa gondolatmeneted van:

1301-ben kihal az Árpád ház.Ezután Mátyás(?)-t , leszámítva külföldi királyok uralkodnak rajtunk,Anjou-k,Luxemburg ház (jé Zsigmond Német Római császár),Habsburgok (akik között nem egy Német Római császár volt) nem éltek Budán hanem Bécsben onnan kormányozták az országot.Erdélyi fejdelem csak törökök beleegyezésével kerülhetett trónra, ha nem tetszett neki a választás rögtön indultak hadak Erdélybe.Adót fizetünk nekik ami Bécsben és az örökös tartományokban /Isztambulmban lett elköltve.Frangepán felkelés,Zapolyai-Habsburg harc,Erdély megszerzésére tett Habsburg kísérletek szászok svábok betelpítése.Kalapos király,(német kötelezővé tétele) évtizedekig nem hívták össze a rendi gyűlést.Ausztria része voltunk, Erdély meg törökök csatlósa...
Ergo olyan gyarmat voltunk ami gyarmatosított.Századokig mások mondták meg mi lehet itt és mi nem Habsburg/török.És nem ők felelősek hanem mi......

"egy ország gazdagságában a legfontosabb faktor a népének mentalitása. a németek azért nyomják le a franciákat, angolokat hátrányból, mert a német nép mentalitása erősebb volt az elmúlt századokban."

Ezért hülyeség liberalizmus, te mondod ki.Legfontosabb mentalitás, mi mentalitás,hogy lenyomjuk az angolokat,franciákat.....Nem békén hagyni őket, lenyomni...Himnuszuk is erről szólt Deutschland überalles überalles in der Welt...

Ez a sikerének titka.Nem horvát bánság,három nemzet uniója meg ilyen baromságok Magyarország és kész, aki nem áll be sorba neki megyünk.
Ha német mentalitásunk lenne ilyen dolgok elképzelhetlenek lettek volna.

sieddie 2014.07.31. 08:51:28

@sieddie:
Német Római császárságnak annyi köze van az egészhez, hogy tőke/ tudás (egyetemek alapításához működtetéséhez pénz kell).Pénz jelentős részé az említett módon keletkezett.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 09:36:37

@sieddie:

"1200 MW-nyi alternatív energia forrást...
Honnan miből?"

Németország sok atomreaktort tudott lekapcsolni az elmúlt években. tehát meg lehet csinálni.

"És az arra való átállás nem kerül pénzbe?"

kétféle módon számolhatsz:

A) a napelem pénzbe kerül, de akkor az áram ingyen van
B) a napenergia árába beleszálmolod, hogy a napelem mennyibe kerül, akkor az átállás ingyen van

tehát vagy az átállsá van ingyen, vagy az energia. na most érvelhetsz, hogy az atomenergia még így is olcsóbb, csak az a helyzet, hogy az energia mostanában olyan olcsó, hogy az atomenergia drágább lett, és ez a jövőben úgy tűnik, így lesz. ezért mondtam, hogy még venni is megéri.

"Veszünk piacon?Áram nem egy kuglóf vagy hordó olaj,honnan jön/érkezik ide?"

az áram a kuglófnál jobban szállítható. jelenleg simán van felesleges áram, és olcsóbb az atomenergiánál. melelsleg gázerőművek is vannak, amelyek állnak. Németországban nagyon sok gázerőmű áll, mert annyi energia jön a megújulókból.

"- Az időszak szimbolikus kezdete 1161, amikor Lübeck városát, a szövetség központját, újraalapították. Eleinte a Hanza fogalom a külföldön élő kereskedők szövetségét jelentette. A 13. század végére a városok Hansái megerősödtek – kereskedővárosok komoly szövetségévé, melyek közös politikai alapelvet vallottak."

tehát azt mondod, hogy Németország a II VH-ban azért verte meg Franciaországot, mert a 13. században voltak Hansa városok?! NORMÁLIS VAGY?!

és valami ilyesmit akarsz mondani a Német-Római Birodalomról is, bár itt az összefüggést nem írtad le.

végül, ha igazad van, hogy Németország valami történelmi örökségnél fogva lett erősebb a II VH-ban, amely történelmi örökség mindenről szól, csak a gyarmatokról nem, akkro ezzel elismerted, a gyarmatoknak egyáltalán nincs ebben kulcsszerepe. sikerült igazolnod, hogy hülyeséget írtál.

"Gyarmat Horvátország?Horvát szlavón bánság, erről nem hallottál vagy nem ismered működését.Akkor gyarmat Skócia,Wales,Bavaria és sorolhatnám."

idézőjelben volt. a lényeg, hogy Magyarországhoz tartozott egy nem magyar terület. a gyermat is ilyen. az, hogy most van-e közte tenger vagy nincs, a kérdés szempontjából mindegy.

ugyanez igaz Erdélyre, Felvidékre is. itt is más népek voltak magyar uralom alatt. azon kívül, hogy nem volt köztünk tenger, ez is olyan, mint egy gyarmat.

"Ezért hülyeség liberalizmus, te mondod ki.Legfontosabb mentalitás, mi mentalitás,hogy lenyomjuk az angolokat,franciákat.....Nem békén hagyni őket, lenyomni...Himnuszuk is erről szólt Deutschland überalles überalles in der Welt..."

a mentalitásnak nem ez a része az, amire gondoltam, hanem az, hogy erősebben húztak. Németországban gyarmatok nélkül is erősebben húzott az ipar, mint Franciaországban vagy Angliában. nem a gyarmatok itt a legfontosabb tényező, hanem, hogy a német emberek jobban húztak. ezt értettem mentalitás alatt.

az erős nacionalizmus, ami miatt a németek két VH-t elvesztettek, az eme alapvető erő mellett ugye károkat okozott. békés módon Németország ma még erősebb lenne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 09:45:53

@sieddie:

Finnország nem a gyarmatai és nem az ásványkincsei miatt rendelkezik jó gazdasággal, hanem mert az utóbbi időben jól csinálják a dolgokat. és Német-Római császárság se voltak

Svájc nem a gyarmatai és nem az ásványkincsei miatt gazdag, hanem mert jól csinálják a dolgokat

Japán, Dél-Korea Ázsiában egy évtizeddel ezelőtt egyértelműen a legjobb gazdasággal rendelkező országok voltak. kicsi országok, de ahhoz képest erősek voltak. nem a gyarmataik, nem az ásványkincseik miatt, hanem mert jól csinálják a dolgokat.

egyébként a Német Római császárságot egy bizonyos Bonaparte Napolen számolta fel. egy erős Franciaország császáraként. akkor Franciaország volt az erősebb. hülye vagy, és történelemben tudatlan. miközben elárasztasz itt minket a történelmi adatokkal, csak a lényeget nem látod, és csak a fontos dolgot feleted el. Németország nem a 13. század meg nem a NR Birodalom miatt erős. a több száz éves múltat le lehet dolgozni, ha jól csinálja egy ország a dolgát. ha jól csinálja, erősödik, ha rosszul, akkor gyengül. a történelem során Németország, Nagy Britannia és Franciaország voltak erősek és gyengébbek. ezt nem a gyarmatok okozták. a gyarmatbirodalom ennek inkább okozata, mint oka. nem azért volt Nagy Britannia erős, mert volt gyarmatbirodalma, hanem fordítva: azért lett ekkora gyarmatbirodalma, mert korábban erős volt.

emlékszel még a Spanyol-Brit háborúra? Korábban a spanyolok voltak erősek, és övék volt a fél világ. aztán a brittek megverték őket. de ehhez már otthon erősebbnek kellett lenniük.

a hülye magyarok, az összeesküvéspárti hülyék, és te is jó lenne, ha az ilyen hülye elgondolások helyett felismernétek végre a lényeget: nem mások, nem a gyarmatbirodalom, nem a történelemi múlt, nem trianon, nem a velünk való kibaszás, nem a habsburgok, nem az oroszok, nem az amerikaiak, nem a zsidók és nem a cigányok a hibásak. és nem is a liberalizmus. a leginkább a magyarok maguk tehetnek a felemelkedésükért és ők a hibásak azért, ha nem tesznek.

barkaba 2014.07.31. 10:50:57

@Brendel Mátyás: Te nem látsz, pedig van. Ha egyrészt ostorozod aki mások véleményére hallgat, másrészt meg arra blazírozol (ha nem tennéd miért írnál?) , hogy hallgassanak (értsenek egyet) a te véleményedre, az bizony komoly ellentmondás.

Akkor is az, ha nem érted. legfeljebb sok mindent elmond a kívülállónak.

barkaba 2014.07.31. 10:56:51

@Brendel Mátyás: Sokminden eszedbe jut ugyanarról.

Szóval te sem érzed kellően alátámasztottnak az érvelésed. Igazad van. Legalább ezt megértetted, ha már a lényeget nem. Az analógiás (nem analítikus /miért is írtál ilyen ostobaságot?/, ha nem is érted) gondolkodásod elég visszamaradott, azt fejleszteni meg hiábavaló kísérlet. vagy van, vagy nincs.

És még te hülyézel. Szépecsém?

sieddie 2014.07.31. 11:36:02

@Brendel Mátyás:

Gázerőmű

Ezzel annyi probléma,hogy nem járható út ugyanis eladtuk CO2 kvótánkat asszem többek között Németországnak is.Amúgy is problémás dolog, globális felmelegedést (CO2 szintet) növeljük??

Napelem

Az a probléma,hogy mai átlagos ház energiaszükségletét le akarnánk fedezni, akkor szinte az egész tetőt le kellene fedni.Ergo terület teljesítménye nagyon alacsony.Hova telepítsük űzzük el bambit vagy vonjunk ki mg területeket?Mennyit telepítsünk?Ha nem süt a nap akkor is elég legyen.Napelem életartalma kb 15 év ,ráadásul környezetszennyező.

Finnország-ot példaképp hozni teljesen értelmetlen.finn történelem Magyarhoz képest unalmas lány regény.Nálunk voltak tatárok,törökök (olvasd el beszámolókat török kiűzésekor 3 napig utazva nem találkoztunk emberrel,első emberekkel akikkel találkoztunk földbe vájt odukban laktak,"Szánakozás fogja el lekem magyarok szevedéseit látva).Ha számokban hiszel olvasd el hogy Máytás kriály idejében mennyi adófizető porta volt, török után mennyi maradt a hódoltsági területeken."két tar közt".Habsburgok,48,tanácsköztársaság,trianon,ii világháború,padlásseprés,malenkij robot,56, megtorlás

Svájc

Jól csinálják pénzmosást.Méltán híres svájci bank titok.Hány millió svájcit öltek le a tatárok,törökök?

Hansa városok

Még mindig nem világos?

Erős katonasághoz megfelelő mennyiségű ember és fegyverzet kell. Fegyvereket céhek csinálták buznyákért.Sok buznyák jól felszerelt sereg.Jól felszerelt sereggel rendelkező országot elég nehéz rabolni.
Hanem rabolják az országot a lakosság és gazdaság nő.Gazdaság nő akkor még több buznyák lesz még több katonát tudunk behívni,felszerelni...
A Naaaaaaagy német csoda...

Semmi összeesküvés nincs.Magyar mentalitás az ok.Tizedet fizetni Rómának megtehettük volna azt amit az angolok (anglikán egyház), csak ennek az lett volna hogy nekünk jöttek volna NR ami nem egy súly csoport. Tengeren sokkal könnyebb kivédeni a létszám fölényt illetve sikerrel alkalmazható kitérés.Engedem őket előre nyomulni és az utánpótlást kezdem el nyírbálni...Kénytelen lesz hódító sereg emiatt fosztogatni,ennek hatására nép egésze ellenük fordul.

árúmegállító jog is nekikedvezett.
Gondolj bele elakartál adni fegyvert külföldre, ha kis utakon mész nagy volt az esély,hogy kirabolnak ha forgalmas úton.Akkor Bécsbe és bementél és ha az ottani kereskedő az mondta hogy 3 buznyákot ad a fegyverekért oda kellett adnod tetszett nem tetszett.

Nem volt elég ez kitalálták a kettős vámrendszert

Mária Terézia az ipar fejlesztése érdekében a birodalom köré 1754-ben védvámvonalat húzott (első vámhatár). Eltörölte a lajtántúli területek belső vámjait, ugyanakkor Magyarországon meghagyta a tartományok (Erdély, Temesköz, Horvátország, Magyarország) közötti vámokat, valamint az Ausztria és Magyarország között fennálló vámhatárt (második vámhatár).
Ergó hiába volt olcsó terméked nem tudtad mondjuk eladni busás haszonnal mert Ausztria olyan vámot vetett ki,hogy legdrágább lett volna a termék a piacon...
Dupla haszon egy rész bevétel más részt az osztrák termékek versenyképesek maradtak az olcsó magyarral szembe....

ÉS szerintem cinikus azt kijelenteni,hogy bénák voltunk.Két szuperhatalom közt sikerült megmaradni.Törökök erejét mutatja,hogy kereszteseket amikor kvázi Európa hadba vonult ennek ellenére kiseperték kereszteseket jeruzsálemből...
Vagy mondhatnám Zsigmond, vagy Hunyadi próbálkozásait tartós sikert nem sikerült elérni.
Vagy Buda elfoglalás utáni visszafoglalási kísérletek csúfos kudarcát, pedig nemzetközi hadak voltak...

Magyar felemelkedés?Liberalista módon,hogy megy?Felvidék,Erdélynek stb-nek el kellene magyarosodni nem?Módszer mindegy?Akkor hogy fér ez meg, liberalista elvekkel.Emberi jogok stb.

Spanyol- brit hogyne emlékeznék, de miért ment a harc?Gyarmatok feletti uralomért?

Emlékszel a navigation act-re miért volt erre szükség?

Egy szó mint száz, ha egy nemzet,hatalmat jólétet akar akkor azt meg kell szerezni és a hogyan nem számít...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.07.31. 21:00:16

@sieddie:

1) mondom, ha te a mai Németország erejét a Hansa városok és a Nomet Római Birodalom viszonyagosan jó erejéből eredezteted, akkor hülye vagy. Rámutattam, hogy időközben változtak az erőviszonyok.

továbbá, úgy logika:

A) Ma, és a 20 századik első felében Németorszűg erősebb volt, mint Franciaország
B) A 30 éves háborútól a sedani csatáig Franciaország erősebb, volt, mint Németország

bármilyen B előtti eseménnyel okolni A-t durván hülyére vall. mondjuk tudom, hogy elmebeteg szinten hülye vagy, tehát nem lep meg, de a rend kedvéért leírom

oszt ragozhatod nekem a végtelenségig, hogy a NRB vagy a Hansa városok miért voltak jók és erősek, ha a jelenre való kihatásuk elenyésző, és közben már fordított állapotok is voltak

ja és ennek az érvnek az egy kicsit másik változata. ha a NRB olyan kurva erős és jó volt, akkor hogyhogy nem voltak nekik gyarmatai? más országok a 16-18 században egészen nagy gyarmatbirodalmakat építettek ki, a németek nem. miért, ha olyan kurva erősek voltak?

nyilván, mert voltak egy fenét. a harminc éves háborúban Németországban legalább két másik ország katonái, nevezetesen a svédek és franciák, keresztül-kasul dúltak. ilyen kurva erős volt ez a NRB.

ja és a 30 éves héború durvább volt, mint Muhi.

a spanyol-brit háborúból azt kellett volna felfognod, és írtam is, csak kurvára nem figyelsz, hogy arra példa, hogy egy gyarmat nélküli kis ország legyőzi a gyarmatbirodalmat. tehát nem lehet igaz, hogy az erős országokat a gyarmatbirodalom teszi naggyá, a gyengéket meg azok hiánya.

"Magyar felemelkedés?Liberalista módon,hogy megy?Felvidék,Erdélynek stb-nek el kellene magyarosodni nem?Módszer mindegy?Akkor hogy fér ez meg, liberalista elvekkel.Emberi jogok stb."

ez a bekezdésérthetetlenül zavaros. egybomlott elme terméke

sieddie 2014.08.01. 01:09:15

@Brendel Mátyás: Tehát gyarmatosítás semmi gazdagságot nem hozott, nem volt Kelet Indiai társaság.Négereket agyon verték,az ültetvényeken.
Csingacsuk meg kapott ólmot szeme közé földjéért cserébe.És ezek sokkal többe kerültek mint fizetni a földéért vagy normális bért adni Tamás bátyának?
Tiszta veszteség volt az egész..
Gondold már végig miket beszélsz...

Tőkefelhalmozás se mond semmit?Tőke szüli a tőkét....

30 éves háború képzeld el abban is részt vettünk...Szal ha ott nagy mészárlás volt,abból nekünk is jutott. Bocskay,Bethlen,Rákóczi is részt vett benne..
Meg nem csak Muhi volt,törökök is pusztítottak 150 évig nem 30 ig. Csak hangyányi a különbség.Rákóczi felkelés miért robbant ki?Ki volt az uralkodó?

Nem voltak gyarmatai Nr-nek?

Magyarország nem az volt?

Német-római császárok a Habsburg-házból

I. Miksa (1508–1519)
V. Károly (1530–1556)
I. Ferdinánd (1558–1564)
II. Miksa (1564–1576)
II. Rudolf (1576–1612)
Mátyás (1612–1619)
II. Ferdinánd (1619–1637)
III. Ferdinánd (1637–1657)
I. Lipót (1658–1705)
I. József (1705–1711)
VI. Károly (1711–1740)

Ezek mind magyar királyok is voltak.Szerinted nem adóztunk sógoréknak...
De volt köztük cseh király...
Vagy II. Poniatowski Szaniszló Ágost
1763-1795 Az utolsó lengyel király, akit lemondattak a Lengyelországon osztozkodó hatalmak. 1795 után Ausztria, Oroszország és Poroszország uralkodói vették fel a megfelelő rész uralkodójának címét
Erről ennyit..

Kettős vámrendszert és az árú megállító joggal mi van?Kinek fizettük a királynak és ki volt a király???

Gyarmatosítás jelentéktelen társadalmi hatásai

"1607-ben a Virginia Társaság megalapította az első észak-amerikai angol gyarmatot, Jamestownt. Ezzel vette kezdetét az angol gyarmatosítás. Az elkövetkező időszakban sokan települtek át Angliából Észak-Amerikába vallási vagy gazdasági okokból. A déli gyarmatok földbirtokosai rövidesen Afrikából importált rabszolgákat kezdtek használni a dohány- és gyapotültetvények megművelésére. A gyarmatosításban részt vevő kereskedők az angliai régi földbirtokos réteghez hasonló vagyonokat szereztek, ami megalapozta a középosztály felemelkedését, visszavonhatatlanul megváltoztatva a társadalmi erőviszonyokat."

Spanyol-brit gondolom 1588 -as ra gondolsz mert volt egy pár. Az gyarmatok feletti uralomért indult meg., ugyanúgy mint az angol-holland.
Ha annyira nem jelentett semmit akkor harcoltak" just for fun" jelleggel..

És spanyolok amíg meg voltak a gyarmataik nem kerestek semmit??

Jajjj

sieddie 2014.08.01. 01:15:02

@sieddie: Területszerző háborúk se mondanak semmit.Csatlós államok...
Kiegyezés 1867 közös pénzügy???Vajon miért kellett erről tárgyalni?Miért kellett Monarchián belül eltüntetni a vámokat??

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.01. 07:29:21

@sieddie:

"Tehát gyarmatosítás semmi gazdagságot nem hozott"

ezt nem mondtam. egészen világosan leírtam, mit mondok, csak hülye vagy, hogy megérts, megjegyezz, pontosan eszedben tarts, feldolgozz, megkülönböztesd, amit mondtam, illetve, hogy érvelj ellene, ha nem értesz egyet vele

azt állítom, hogy:

A) a gyarmatbirodalom nem szükséges feltétele egy ország nagyságának
B) fordítva: az országnak erősnek kell lennie ahhoz, hogy gyarmatokat szerezzen. különösen, ha vannak ellenlábas országok

C) tehát az az állítás, hogy a nyugati, fejlett országok csak a gyarmatbirodalmuk miatt lettek fejlettek, téves. már előtte fejlettebbek voltak a világ más országainál, ezért tudták őket leigázni

ennek igazolására hoztam példát olyan gyarmatbirodalommal rendelkező országoknál erősebb országról, amelynek nem volt gyarmatbirodalma, nevezetesen Németország a II VH idején Nagy Britannia és Franciaországgal szemben, és hoztam példát arra, hogy egy gyarmatbirodalommal nem rendelkező ország lekörözi a gyarmattartó országot, és sok gyarmatát elveszi. nevezetesen Nagy Britannia Spanyolországgal vagy Franciaországgal szemben.

ezek logikus érvek.

az, hogy a Hansa városoknak mi köze van a II VH Németországához, az egy eszement érv, de ráadásul a kérdésben nem érv neked, mert te is azt mondod, hogy Németország erős lett, és NEM A GYARMATAI MIATT.

"30 éves háború képzeld el abban is részt vettünk...Szal ha ott nagy mészárlás volt,abból nekünk is jutott. Bocskay,Bethlen,Rákóczi is részt vett benne.."

Bocskai nem. az a Rákóczi nem II. Rákóczy Ferenc. Magyarország vesztesége eltörpül a németországi veszteségekhez képest.

"Nem voltak gyarmatai Nr-nek?
Magyarország nem az volt?"

nem. Magyarország a Habsburg Birodalom része volt, már ugye a három részre szakadt ország harmada, és a habsburg királyok NR császárok voltak, de Magyarország nem volt a NR birodalom része, vagy gyarmata

"Spanyol-brit gondolom 1588 -as ra gondolsz mert volt egy pár. Az gyarmatok feletti uralomért indult meg., ugyanúgy mint az angol-holland.
Ha annyira nem jelentett semmit akkor harcoltak" just for fun" jelleggel.."

ha a gyarmatbirodalom olyan döntő lett volna, akkor a spanyolok nyerték volna.

sieddie 2014.08.01. 20:06:56

@Brendel Mátyás: Na kezdünk haladni:
Gyarmatbirodalom nem feltétlen szükséges tehát hozzájárul..Egy fejlett ország elnyomja gyengébbet.Ezt elismered,akkor miről beszélünk??Az már más kérdés, hogy miért alakul így...Észak- tengeri kereskedelem monopóliuma nem arról szól,hogy másokat elnyomunk.

Liberalizmus meg nem arról szól, hogy egyenlőség..Hogy érvényesül az egyenlőség elve ember?Arra mutattam rá,hogy mások kizsákmányolásán.
Ne istenítsd már II világháború előtti Németországot.Demokratikus Németország 1929-re csődbe ment. Jött Hitler szerencsétlen zsidókra fogta,módszeresen elkezdte őket likvidálni és kirabolni.Gondolj bele 1000 eur mai áron egy millió esetén 1 milliárd euró.És akkor nincs beleszámítva,hogy csóró Jürgen átveszi Kohn üzleteit üzemét és nincs beleszámolva,hogy Kohn dolgozhat saját üzemében egy tál káposztalevesért...Lerohanták s

sieddie 2014.08.01. 20:48:42

@sieddie: Lerohanták a saar vidéket, Sziléziát az ipar miatt. Liberális eszmék mellett, hogy fér ez meg...

Egyenlőség

Orvosaink kimennek dolgozni, ergo ugyanolyan felkészült mint egy német.Unióban vagyunk mégis töredékét keresi itt egy magyar.Miért nincs közös minimál bér?Az itt megtermelt profitot miért viszik ki osztiba?

Tudom demagógul hangzottak fenti kérdések de egy liberális társadalomban ilyen nem történhetne meg. Szal nem életszerű mint ideológia..

"Bocskai nem. az a Rákóczi nem II. Rákóczy Ferenc. Magyarország vesztesége eltörpül a németországi veszteségekhez képest."

Bocskay háború vallásháború is volt egyben hisz protestáns hajdúk alkották serege gerincét.Sok történész 30 éves háború részének tekinti emiatt és harminc éves háború háborúk,békék (lübeck,nikolsburg,stb)sorozata volt.Mivel háborúk más nemzetek között zajlott (cseh pfalzi háború,dán-holland).150 évig Habsburg-török párhuzamos háborúk.Két konfliktust összesítve értékelni félrevezető,helyesen arányaiban mérhető.Olvas korabeli (1681-1692) közötti beszámolókat,Hódoltság területe gyakorlatilag néptelen volt.Katonai őrségeken kívül szinte nem volt semmi.Habsburgok komoly erőfeszítéseket tettek a nem lakott területek betelepítésére.NR területen hol volt ekkora mértékű pusztítás...Másrészt 30 évig tartott 120 év volt pihenni, törökhöz képest.
És Bethlen nem István hanem Gábor,Rákóczi nem I.Rákóczi Ferenc hanem György.Miért adsz olyan neveket a számba amiket nem írtam?

"nem. Magyarország a Habsburg Birodalom része volt, már ugye a három részre szakadt ország harmada, és a habsburg királyok NR császárok voltak, de Magyarország nem volt a NR birodalom része, vagy gyarmata"

Ez megint kötekedés részedről mert VI.Károly NR uralkodó volt amikor nem volt 3 részre szakadva az ország...
Nem volt NR része, ezért volt Habsburg gyarmat.Neki fizetünk adót?Igen.Ő rendelkezett felettük.Igen.Végvári vitézek alul voltak fizetve (rendszeresek voltak a tartozások) Igen.Erőszakkal tartották fenn uralmukat.Igen (Wesselényi összeesküvés,Thököly felkelés).II.József magyar jog szerint nem volt trv-es király?Igen (nem koronáztatta meg magát).
Hiába verte rommá Zrínyi téli hadjáratban tönkre törököket.Vasváron mégis megalázó békét kötöttek...
Hányszor nézte Habsburg haderő,hogy esik el egy erősségünk...

sieddie 2014.08.01. 20:53:17

@sieddie: Jelentéktelen gyarmatok??
Izlés dolga,de csak mit értesz jelentéktelen dolgon:

Gyarmatok
Afrika
Német Délnyugat-Afrika • Togoföld · Kamerun · Német Kelet-Afrika • Német Witu-föld
Óceánia
Német Új-Guinea (Vilmos Császár Terület · Bismarck-szigetek · Német Salamon-szigetek · Mariana-szigetek · Német Marshall-szigetek · Palau · Karolina-szigetek · Nauru ) · Német Szamoa

Koncessziók
Kína
Kiautschou • Tiencsin • Hankou

II.világháború előtt
Szilézia,Cseh-morva protektorátus,Ausztria...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.01. 21:37:12

@sieddie:

"Gyarmatbirodalom nem feltétlen szükséges tehát hozzájárul..Egy fejlett ország elnyomja gyengébbet.Ezt elismered,akkor miről beszélünk??Az már más kérdés, hogy miért alakul így..."

nem, ez volt a fő kérdés.

1) a nyugati, fejlett országokat nem a gyarmatbirodalmuk tette naggyá, mert már erősek voltak előtte is

2) tehát megfordítva, a gyarmatokat sem a leigázás tette kicsivé, gyengék voltak már előtte is.

tehát elsősorban nem a nyugati hatalmak gyarmatosítását kell okolni a mai különségek miatt. a gyarmatok felszabadulása óta eltelt némi idő, ennyi idő alatt Németország a nemlétből a legerősebb állammá fejlődött.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.01. 21:48:22

@sieddie:

"Unióban vagyunk mégis töredékét keresi itt egy magyar.Miért nincs közös minimál bér?"

mert az országok erre nem adtak felhatalmazást az EU-nak. egyébként egységes adó sincs.

"Az itt megtermelt profitot miért viszik ki osztiba?"

mert te is kiviheted a pénzedet a nyaraláshoz elkölteni.

"Tudom demagógul hangzottak fenti kérdések de egy liberális társadalomban ilyen nem történhetne meg."

de, a liberális társadalom nem kommunizmus. a magántulajdon szent. a pénz pedig magántulajdon. hülye vagy, nem tudod, mi a liberális társadalom.

"És Bethlen nem István hanem Gábor,Rákóczi nem I.Rákóczi Ferenc hanem György.Miért adsz olyan neveket a számba amiket nem írtam?"

Én sem Bethlen Istvánról sem I Rákóczi Ferencről nem írtam semmit. te hazudsz, ezért ki is tiltalak. itt olyat nem játszunk, hogy hazuds,z és még utána engem vádolsz hazugsággal. elég volt a pofátlan hülyeségdből! törelmes voltam veled, de ennek már nincs értelme, hogy a képembe hazudsz.

"Nem volt NR része, ezért volt Habsburg gyarmat."
akkor ugye nem volt NR gyarmat. a Német Római Birodalomról volt szó, nem a Habsburgról. bevallottad, hogy tereltél.

aDollfussWeininger 2014.08.06. 19:40:54

Ezt a beszédet nem önszántából mondta, hanem parancsra. Vagy külső, vagy belső parancsra:)

A külsőt nem részletezem.

Ha belső parancsra (azaz tisztán saját szakállra) mondta, két lehetőség van.

1) Túlnyerte magát, és most nem bírja elviselni, hogy nincs ellenfél. Unatkozik.

2) Úgy akar további híveket toborozni, hogy miután bejelentette, hogy ezentúl bármit megtehet, mégse tesz meg ezután se bármit - csak olyasmiket, mint eddig -, amitől néhányan hálát fognak érezni. (Stockholm szindróma)
süti beállítások módosítása