Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kerényi-festmény: Orbán Viktor 89 kaméleonja

2014.06.16. 14:12 | balközép | 11 komment

Hiába a kormánypárti propaganda. A művészet mindig is a lázadásról szólt. Beüzenni a fennálló rendnek.Nem volt ez másképp a Kádár éra alatt se. Legendák születtek egy-egy burkol, vagy kevésbé burkolt rendszer kritikáról, amely elkerülte a cenzorok figyelmét. Vagy épp a gyengébb szabályozott lázadás jobb volt, mint a szabályozatlan.

Ma, amikor 25 éve temetették újra Nagy Imrét a Google ezt a képet dobta ki.

A bizonyos Kerényi-propaganda festményt, ami a történelmi eseményt örökítette meg.  Most, hogy eltelt pár év. Ránéztem erre a képre: csak ennyit tudtam mondani: bazze ez a művész csúnyán beszívatta a cenzort.

Nagy_Imre_ujratemetes_Kerenyi_Imre_alaptorveny_alkotmany_kep_festmeny.jpg

Nem vagyok műelemző, de a vak is látja, hogy a leghangsúlyosabb a képen egy kaméleon. És teljesen hangsúlytalanul: Orbán beszél épp. Ha egy történelmi pillantott ábrázol egy művész, akkor mindig annak a mondani valója, a későbbi üzenete a hangsúlyos. Orbán és az akkori beszéde eltörpül a képen. Csak az a baszott nagy kaméleon látszik.

Ha jól értem a művészet most is tette a dolgát. Hülyét csinált a hatalomból. A kaméleon, Orbán 89-es gondolatainak elhagyásának szimbóluma. Egy pálfordulásé. Hogyan küzd egy fiatal ember egy autoriter rendszer ellen és rá 25 évre, hogyan építi ki a saját autoriter rendszerét.

Szóval, szerintem hiba volt lehúzni a Kerényi festményeket. Tessék bízni az értelmiségben, tudja mi a dolga: lázadni.

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr56305912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venyigeszu 2014.06.16. 18:00:08

Én már a bemutatóján röhögtem rajta. Egyszerűen nem hittem el, hogy Kerényi ekkora lúzer.
:-)

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.16. 19:03:20

Komoly hogy nagy Imrét a szátokra veszitek. Szerencsére a választók röhögnek rajtatok, pest és győr megyében 8%-ot kapott a maszop májusban.

gizmo26 2014.06.16. 19:49:19

Végre bebizonyosodott, hogy az egyik vászonra hány borzalomnak van művészeti értéke. A hülye ballibek ebben is tévedtek. HAJRÁ MAGYARORSZÁG, HAJRÁ FIDESZ.

Gyorgy Nagy 2014.06.16. 20:17:58

gizmo26. Tudod hogy a buzizos Kerényi a szinházban kemény pàrtag volt? Nagyon tudott seggetnyalni akkor és most is. Hajrà stadionépitö 27% áfás fidesz.De csak neked!

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.16. 22:25:55

Hát, ki kell ábrándítsalak. Az a kaméleon bizony az épp kemény kapitalistává átalakulni készülő MSZMP nomenklatúrát szimbolizálja...

burakefendi 2014.06.16. 23:21:21

egyébként valóban; orbán viktorból a kádár rendszer ellen harcoló fiatalból kádár jános lett vénségére...

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.06.16. 23:37:25

A kismajom nem húzza ki a 4 évét, nagyon elég volt belőle.

burakefendi 2014.06.16. 23:53:10

@A megvalósult amerikai ólom..: a kép maga azért nyitott a többféle értelmezésre, függetlenül attól, amit a művész leírt róla. a kaméleon árnyéka mégiscsak a tribün felé mutat

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.17. 00:31:29

@burakefendi: Magának az egész újratemetésnek volt egy feszült alaphelyzete, mégpedig az, hogy a Nagy Imrét meggyilkolók politikai örököseiből igen sok ott ácsorgott a koporsók környékén, persze ekkorra már a nagy demokrata szerepében tetszelegve, és a saját pecsenyéjét sütögetve az új rendszerben.
Ez a társaság vetett egyfajta árnyékot az egész szertartásra. Igen jól szimbolizálja őket az a kaméleon...

s.g.l. 2014.06.17. 12:49:42

Nekem rögtön a 54-es bélyegen ábrázolt Vörös Disznó ugrott be, aszem Rákosit mutatja, de ha elforgatják 90 fokkal, akkor egy nagy vörös disznó látszik.

Szúrófény 2014.07.29. 04:53:52

@Kón Bandit:
KI IS VOLT A HŐS

Az idegen nyelvű oldalak orosz dokumentumokra hivatkozva még messzebb mennek és tényként közlik, hogy Nagy Imre, alias Vologya besúgóként kereste a mindennapi betevőre valót Moszkvában, a csekának (NKVD) nyomva fel több tucat kamerádját akik közül aztán a szerencsésebbek Szibériába, a kevésbé szerencsések a kivégző osztag elé kerültek. Ezek szerint Sztálin terrorjának legsötétebb időszakának lett volna az egyik legsötétebb gazembere.
Hogy Nagy Imre részt vett-e az orosz cári család meggyilkolásában vagy sem, az már részlet kérdés, de az biztos hogy az 56-os orosz invázióig a sztálini kommunizmus elkötelezett végrehajtója volt, mégpedig a javából
Nagy Imre címszavakban.

szovjet levéltárak által is dokumentált tény, hogy a későbbi miniszterelnök 1918 tavaszán Jekatyerinburgban és környékén teljesített szolgálatot (főleg katonai komisszárként). Ugyanez év őszén, Szibériában esett a fehér csehszlovák légió fogságába. Saját önéletrajzában is leírja, hogy 1918-ban a bizonyos ideig a városban tartózkodott
süti beállítások módosítása