Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Beérett a sokszínűség ereje a kormányváltó tüntetésen

2014.03.30. 16:23 | Brendel Mátyás | 69 komment

Címkék: opera kampány választás tüntetés beszédek kormányváltók

operazaszlo.png

A sokszínűség ereje közhely, de már-már elfelejtettük. A kormányváltó összefogás sok veszekedése alatt nehéz is volt azt elképzelni, hogy a sokszínűség végül előnnyé is válhat. De a választások közeledtével végül összefogtak, összezártak a pártok, és azóta mindenki teszi a dolgát, mindenki kampányol, senki nem beszél ki, nem szólnak be egymásnak, és a sokszínűség ereje végül beérett. A mai kormányváltó tüntetés pedig ennek kíváló megnyilvánulása volt.

A Fidesz kampánya gyakorlatilag egy emberre épül, és csak egy emberre épülhet: Orbán Viktorra. Mindenki mást elmart maga mellől, egyetlen karakteres embert nem enged meg maga mellett. És ennek komoly ára van. Orbán Viktor egyszerre csak egy helyen lehet, és egyszerre csak egy beszédet mondhat. Az is unalmas. A kormányváltók ezzel szemben párhuzamosan ott lehetnek sok helyen. Egy Bajnai, egy Gyurcsány és egy Mesterházy beszédére is elmegy sok ember. Minimum kétszer nagyobb merítésből dolgozhatnak. És a naggyűlésen elmondhatnak több, hangsúlyos, különböző, egyéni, fontos beszédet, melyet sokan megnéznek. Jól sikerült a munkamegosztás.

Fodor Gábor elmondta a maga szerintem régimódian liberális beszédét a sajtószabadságról. Szabó Timea kicsit műsorvezetős, nőies stílusban elmondta azt a beszédét, amely nem tűnt annyira erélyesnek, és profinak, de közvetlen, hiteles volt, és sokakat megszólíthatott. Remélem. Gyurcsány elmondta a szokásos beszédét, szerintem ezúttal annyira nem volt érdekes, ő túl sok ilyen beszédet mondott mostanában, erre a szerepre is szükség van, de aki mostanában hallotta Gyurcsányt, annak nem volt benne új. A világosi fegyverletétel pedig nem volt szerencsés utalás. De ő mondott legélesebben oda Orbánnak, ez is kellett.

A nagy meglepetés számomra Bajnai volt. Megtanult beszélni, gesztikulált, lendületesen beszélt, és azt kell, hogy mondjam, az ő beszéde volt a legfrissebb. Ő a választás tisztességességére koncentrált, és arra, hogy ezért kell elmenni szavazni. Megszólított mindenféle embert, aki esetleg nem menne el, és mondott nekik egy-egy bonmot-t, hogy mégis miért iszonyatosan fontos elmennie. Szerintem ez volt eddig élete legjobb beszéde. És eközben mégis Bajnai maradt.

Mesterházy beszéde nem volt rossz, nem hallottuk olyan sokszor, fontos volt, hogy őt is lássák az emberek. Fontos volt, hogy mindenki érzékelje, a közös miniszterelnökjelölt határozott ember, aki tud beszédet mondani, elhigyjék, hogy tudni fog kormányozni. A kormányváltó tüntetésen ugyanis két ex-miniszterelnök beszélt, és egy harmadik miniszterelnök jelölt, aki nem kétséges, fog tudni kormányozni.

Egy normális demokráciában, például Németországban az, hogy a választás plurális, hogy sok párt kap 10-20 százalékot, normális. Az, hogy a pártok a választások után koalíciót kötnek már-már "természettörvény". A koalíciós pártok egyezkedéséből végül normális döntések születnek. Ez sem egyszerű dolog, a német kormányzó pártok se semmi tortúrán mentek keresztül, mire koalíciót kötöttek. A magyar kormányváltó pártok kénytelenek voltak a választások előtt megkötni ezt a koalíciót, mert Orbán belekényszerítette őket ebbe. De ebből a kényszerből született valami: akármennyire is széthúzott az ellenzék, akárhogy is, de Orbán csak összehozta őket. A demokratikus erők eme konszenzusa egyedülálló történelmi lehetőség. A kormányváltó pártok jelenleg az összetartás a és a sokszínűség együttes erejét mutatta fel ezen a tüntetésen. Pontosan azt mutatták fel, ami a modern Európa, a nyugat ereje: a plurális demokráciát, működés közben. Jó volna ugyanezt kormányon is látni.

opera.jpg

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr265885785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.03.30. 18:01:35

Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont!

1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását!
2. Aki a MSZMP ben, tisztséget betöltő, besúgó, privatizáló, haszonélvező volt, nem jelölhető!
3. Kettős állampolgárságú, szabadkőműves, galíciai gyökerű, nem jelölhető!
4. Akinek ilyen tudomására jut, jelezni köteles!
5. A jelölő, jelöltjéért felelősséget vállalni köteles!
6. Az utólag kiderült, választásra alkalmatlanságnál, lemondatni, visszahívni, tisztségétől megfosztani! Közéleti választott tisztségtől eltiltani!
7. Amely választott tisztség viselőjére tudatos hazugság ténye rábizonyítható, tisztségéből felmentendő! Országgyűlési képviselő, állami tisztséget betöltő!
8. Agyagi visszaélés, korrupciós juttatás adása- elfogadása, állásvesztéssel büntetendő!
9. Komoly, és tisztességes vagyon elszámoltatást! Ha bevallott, adózott jövedelme, és gazdagodása között különbség van!
10. A nem indokolt, forrású vagyonszerzés elkobzandó!
11. Közbeszerzésnél párt, vagy rokoni szimpátiájú előnyhöz juttatás, vizsgálandó, büntetendő legyen!
12. Közéleti, választott, tisztségviselő erkölcsi kódex megalkotása betartás ellenőrzése!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 18:13:47

@Szúrófény: Te ugye nem vagy magyar? Mert helyesen írni és fogalmazni, azt nem tudsz.

kigyurt álat 2014.03.30. 19:15:53

Nem sokszínűek ezek, hanem vérvörös posztkommunista az összes, mint Szanyi sálja.
Ezek mostmár leginkább attól félnek, hogy be se jutnak a parlamentbe, csak emiatt kampányolnak kormányváltással a saját szavazóikat is megtévesztve. Mert ha a szavazóik racionálisan gondolkoznának, akkor könnyen belátnák, hogy ezekkel a fejekkel a baloldalnak soha semmikor nem lesz esélye leváltani a Fideszt, ezért ha le akarják váltani, akkor másra kell szavazniuk, azért, hogy egy új baloldali vagy bármilyen váltópárt meg tudjon erősödni, és 4, 8 vagy akárhány év múlva legyen rá esély. Ez esetben viszont az mszp most könnyen alulteljesítené a bejutási küszöböt, ezért próbálják életben tartani a szavazóikban kormányváltásra vonatkozó hazug reményt. Szánalmas manipuláció amit művelnek, egy döglődő patkány utolsó rúgkapálásai. Ezek a bukottak képtelenek elfogadni, hogy megbuktak, éppúgy mint 2009-ben, ezért lesz most egy második 2010. Meglepő, de a 2010 előtti ballib kormányokból mára Kóka János maradt a hiteles személy, mert ő a bukás után képes volt kilépni a politikából és tudomásom szerint nem is akar visszatérni. A többinek róla kellene példát kellene vennie.
De azért csak szavazzatok akire akartok. :)

Tizenötmillió Magyarok 2014.03.30. 19:48:38

nem sokszinuek, hanem mocskos szemet partallami bunozok, akik behivtak az oroszokat, gyilkoltak es 40 even at segitettek fentartani a diktaturat.
Es aztan 2006-ban ujra az emberekre lovettek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.30. 19:52:05

Majd az MTI megírja, hogy az egymilliós Békemenetet követő napon több százan hallgatták a bukott baloldal esélytelen "nem érdemelnek több esélyt"-jeit. És különben is simongábor.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.03.30. 19:54:57

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Majd jövő vasárnap este meglátjuk, kik vannak többen... Fölösleges a számháború.

ben2 2014.03.30. 19:55:56

"A Fidesz kampánya gyakorlatilag egy emberre épül, és csak egy emberre épülhet: Orbán Viktorra."

Ehhez képest a baloldal kampánya gyakorlatilag egy emberre épül, és csak egy emberre épülhet: Orbán Viktorra.

A baloldal azzal bukta el ezt a választást, hogy elhitte a saját agyrémeit. A kormánypárt támogatói nem Orbán személye miatt tartanak ki a fidesz mellett, hanem a kormány eredményei miatt vagy mert félnek, hogy ha az ellenzék kormányra kerül, akkor megismétlődik a 2002 és 2010 közötti ámokfutás. "Annál meg még Orbán is jobb." Márpedig Gyurcsány, Bajnai, Fodor, Kuncze, Szanyi kapitány személye a garancia, hogy ha a baloldal kormányra kerülne, akkor minden a 2006-os öszödi forgatókönyv szerint alakulna. Vagy rosszabbul.

Ilyenkor szokták a balosok hosszan mantrázni a kampányszlogenjeiket, hogy miért ez a kormány minden kormányok legrosszabbika és ha leváltják Orbánt, akkor győz a demokrácia, nem lesz több éhező gyerek és mindenki nyer a lottón.
Kampány finishben természetesen nincs már sem idő, sem lehetőség a szofisztikált eszmecserére, ezért fogadjuk el, hogy minden oldal a sajátját mondja.
Az elvesztett választás után viszont a baloldal kénytelen lesz szembe nézni a tényekkel, azaz fel kell fogniuk, hogy vége annak az időnek, amikor egy választás megnyeréséhez elég az Orbán elleni karaktergyilkosság.
Hiteles arcok és hiteles program nélkül, érdek alapú csalamádé koalícióval tök mindegy, hogy mit kiabálnak Orbánra, egyetlen - a kormánnyal amúgy nem szimpatizáló - bizonytalant sem tudnak megnyerni maguknak.
Ha tehát április 6. után továbbra sem képes a baloldal átlépni az árnyékán és a sikert egyedül az Orbán elleni gyűlölet extázistól remélik, akkor még 2018-ban is esélyes lehet a bukta.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.30. 19:56:06

@Tizenötmillió Magyarok: Csak az utolsó mondatodnál jöttem rá, hogy nem a fideszről beszélsz. Csak ugye az utolsó mondatod meg nem is igaz. :-)

Poszt 0lok001 2014.03.30. 19:57:13

Kár hogy nem fogjuk megérni hogy ez a sokszínűség a kormányzás első napjaiban felbomlik anyázva.
Nem fogjuk megérni, mert bár ezt tennék, és választás után egymás torkának esnének, de egyenlőre a parlamentbe jutásért harcolnak a szerencsétlen Elkúrók.

zobod 2014.03.30. 20:12:17

Értem én, hogy nekik kampányolsz, de ennyire nem jók. Pont az egyetlen, korábban valóban megfontolandó alternatívát kínáló figura Bajnai a legerélytelenebb, és folyamatosan marginalizálódik. Az elmúlt hónapok nyilvánosság előtt folytatott marakodása a politikai túlélést jelentő listás helyekért, megtette a hatását a támogatottságukra.

Fulek 2014.03.30. 20:23:26

@Brendel Mátyás: Nem unjátok még, hogy minden balos nyelvtan tanárt játszik...@Rezsicsökkentő Hapcibenő: de sajnos igaz...
különben meg mindegy 440000-es Fidesz nagygyűlés, és pár tízezres (index írta így...) összef... azaz kormányváltó(hahaha)...gyűlés

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 20:37:15

@Fulek:

"Nem unjátok még, hogy minden balos nyelvtan tanárt játszik..."

Nem. Amikor a hülye, vérnemzeti jobber nem tud magyarul, az unhatatlanul égés. Ha valakinek illik tudnia helyesen írni, az a jobber.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 20:46:17

@Tizenötmillió Magyarok: "behivtak az oroszokat"

igen, én még emlékszem, amikor a Szabó Tímea behívta az orosz Roszatomot atomerőművet bővíteni. ja nem, az az Orbán volt.:)

Lovag Mihály 2014.03.30. 20:48:01

Mátyás, értem én, h kellett valamit írni, valamit ami pozitívan mutatja a mai dzsemborit, de a valós helyzet a következő: 30-an vagytok, prsztk 30-an vagytok!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 20:50:24

@ben2:

" A kormánypárt támogatói nem Orbán személye miatt tartanak ki a fidesz mellett, hanem a kormány eredményei miatt"

igen, emlékszem, a Birkamenetben is nem azt skandálták, hogy "Viktor, Viktor", hanem azt, hogy "Nyugdíj Einstandot!":)

"Az elvesztett választás után viszont a baloldal kénytelen lesz szembe nézni a tényekkel, azaz fel kell fogniuk, hogy vége annak az időnek, amikor egy választás megnyeréséhez elég az Orbán elleni karaktergyilkosság."

2010-ben elég volt a karaktergyilkosság.

"Hiteles arcok és hiteles program nélkül"

a Fidesznek nincs programja. érted?! nem az a kérdés, hogy hiteles-e, hanem NEM VAN. capitó?! a legelvadultabb Birkamenetes hülye sem tud Fidesz programot mutatni, mert nyicsta. capito, faszfej?! NINCS.

az összes "érved" százszor inkább igaz a Fideszre, te hülye.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 20:51:27

@Lovag Mihály: "30-an vagytok"

annál több like van csak ezen a cikken, te fasz.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.03.30. 20:52:43

@Brendel Mátyás: Jól látod! Egyedü a jobbiknak van programja. De azok meg nácikok, úgyhogy nem számít. Marad a fidesz. Ez van srácok! xD

Lovag Mihály 2014.03.30. 20:52:56

@Brendel Mátyás: 2014.03.30. 20:51:27

nézd meg a linket amit utánad linkeltem. amúgy ez a faszozás csak akkor vicces, ha olyan Ford Fairlane módon mondod.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 20:54:08

@zobod: "Bajnai a legerélytelenebb, és folyamatosan marginalizálódik. Az elmúlt hónapok nyilvánosság előtt folytatott marakodása a politikai túlélést jelentő listás helyekért, megtette a hatását a támogatottságukra. "

Bajnai népszerűsége 2012 októberétől tavaszig zuhant egy nagyot. kb addigra derült ki, hogy nem sorakozik fel mögé az LMP. nem az MSZP-val való vita tette népszerűtlenné, legfeljebb azután tűnt el egy kicsit.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 20:55:59

@Lovag Mihály: kis piros parallelogrammákat én is tudok fényképekre rajzolni. nem igazol semmit. nem érdekel, hogy neked mi vicces, elmeroggyantkám

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.03.30. 20:59:46

@Brendel Mátyás: Egyre idegesebbek vagytok. Mi lesz április 7.-én, emigrálsz? :)

ben2 2014.03.30. 21:07:29

@Brendel Mátyás:

Látom felböffent belőled az európai demokrata. Gratulálok. Felléphetnél Pityinger Dopemannel, Gyurcsány meg majd táncol rá.

Ami a mondandód lényegét illeti:
A Fidesznek van kb. 2,5 millió szavazója. Ebből kb. 400 ezer vett részt a kampánygyűlésen és ezek egy része skandált. Nem állítottam, hogy a Fidesznek nincsenek rajongói, azt mondtam, hogy a szavazók többségét nem a rajongás motiválja. Tőlem nyugodtan mantrázhatja a baloldal, hogy a jobboldal csak és kizárólag Orbán hívőkből áll, csak ezzel hibásan elemzi a helyzetet, amivel végeredményben saját magának árt, mert nem tud a Fidesz lépéseire megfelelő választ adni.

A Fidesz valóban nem állított össze választási programot, mert van kormánya a kormánynak pedig kormányprogramja. Egy felnőtt ember ez alapján el tudja dönteni, hogy mit várhat a jelenlegi kormánytól a következő 4 évben. A Fidesz valóban nem ígért technopoliszt, meg Bécs-Budapest gyorsvasutat, meg 100 és 100 és 100 lépést, mint Gyurcsány 2006-ban, de ezt inkább az előnyök közé kellene sorolni.

dual824 2014.03.30. 21:11:06

Felemelő volt ma ott lenni az operánál, csak úgy mint 2012 jan. másodikán.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 21:18:00

@ben2:

"Ebből kb. 400 ezer vett részt a kampánygyűlésen és ezek egy része skandált. Nem állítottam, hogy a Fidesznek nincsenek rajongói, azt mondtam, hogy a szavazók többségét nem a rajongás motiválja."

bemondani én is be tudnék bármit, csak én nem szoktam.

" nem tud a Fidesz lépéseire megfelelő választ adni."

nem hallottál még elég kritikát a Fidesz lépései kapcsán? mondd, te csak Magyar Nemzetet meg Hírlapot olvasol, vagy mi?!

"A Fidesz valóban nem állított össze választási programot, mert van kormánya a kormánynak pedig kormányprogramja. Egy felnőtt ember ez alapján el tudja dönteni, hogy mit várhat a jelenlegi kormánytól a következő 4 évben. "

egy felnőtt ember nem mond ilyen baromságot. a kormányprogamot a kormány a ciklus elején egy ciklusra írja.

"A Fidesz valóban nem ígért technopoliszt, meg Bécs-Budapest gyorsvasutat, meg 100 és 100 és 100 lépést, mint Gyurcsány 2006-ban, de ezt inkább az előnyök közé kellene sorolni. "

viszont ígért 5-7 százalékos GDP növekedést. ígért egymillió munkahelyet. ígérte az államadósság csökkentését. ígérte, hogy az ellopott nyugdíjnak egyéni számlát nyitnak. annyit ígértek ezek a hazug szarháziak, hogy holnapig sorolhatnám.

ben2 2014.03.30. 21:34:56

@Brendel Mátyás:

"bemondani én is be tudnék bármit, csak én nem szoktam"

Ahogy elnézem, Te inkább szitkozódni szoktál ordenáré stílusban.

"nem hallottál még elég kritikát a Fidesz lépései kapcsán?"

Értelmes kritikát nem hallottam, csak nevetséges, demagóg acsarkodást végletekig lejáratott emberektől. Egyedül az LMP-nek vannak épkézláb gondolatai az ellenzékben, nekik legalább van egy érthető koncepciójuk és aszerint értékelik a kormányzati lépéseket pro és kontra. De hát ők meg áruló Orbán bérencek ugyebár.

Ádám Sándor 2014.03.30. 21:42:00

"....A demokratikus erők eme konszenzusa egyedülálló történelmi lehetőség.... Jó volna ugyanezt kormányon is látni....."

Jó volna ugyanezt kormányon is látni.....hát láttuk nyolc évig...elég is volt belőlük....
A jelenlegi baloldali ellenzéknek buknia kell, mert a Fidesz belőlük él...amíg lehet gyurcsányozni, bajnaizni, addig a Fidesz is hatalmon marad köszönhetően a 2 millió törzsszavazójának....és hát bármikor előhúzhatnak egy simongábor-ügyet Pintér páncélszekrényéből...bármikor....amíg szekeresimrék, meg bajaferik, meg a többi lejárt szavatosságú politikus ott van a pártban, addig a Fidesz nyugodtan dőlhet hátra....aki a baloldali összefogásra szavaz, meg ilyen gagyi cikkeket ír, az az igazi fideszes....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 21:57:40

@Ádám Sándor: "az az igazi fideszes.... "

bevallom, titokban Orbán ikon előtt szoktam imádkozni minden este lefekvés előtt.:)

Ádám Sándor 2014.03.30. 22:11:22

@Brendel Mátyás: nem tudatosan vagy fideszes, hanem hülyén...ennyi a sztori.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.30. 22:20:27

@Ádám Sándor: "míg lehet gyurcsányozni, bajnaizni, addig a Fidesz is hatalmon marad köszönhetően a 2 millió törzsszavazójának...."

ha ez így volna, akkor az LMP nyerné a választást. de az a helyzet, hogy a maradék sokmillió embernek nem kellettek az új, "ártatlan bárányka" politikusok. az ideológiád látványosan bukott a zemberek nem ezt akarják.

Nyiri 2014.03.31. 00:56:05

@Brendel Mátyás: Én nem tudom kire voksolok még jövő héten, de érdekel a politika. Az hogy buszoztatták vagy fizettek a szombaton vonulóknak leszarom. Én kirándultam a családommal. Azt, hogy a ma ultra demokratikus kormányváltó powerkedés ment azt is, mert ma újra a családommal töltöttem az időm. A hétvégén pihenek, ugyanis dolgozom mint a szavazók nagy része. Azt veszem észre, hogy minden balos fórumon az Fidesz szavazót egyértelműen egysejtű idiótának állítják. Hogy vártok így bármilyen támogatást a baloldal felé? Munkahelyemen kizárólag diplomás, felvilágosult arcokkal találkozom. Nyíltan megbeszélik sokszor, hogy ki balos jobbos. Egyik sem jár békemenetre (nincs háború így nem értem) és demokrácia védő ömlengésre sem. Nyitni kéne az értelmiség felé is nem? Azok tartják majd el az országot. Így nem lesz soha semmilyen siker, ha lenézitek azt akit elvileg meg kéne szólítani. Hidd el, ha nyer a Fidesz jövő héten, akkor nem azért fog mert sok az idióta Orbánista.

Ha pedig a kormányváltók nyernek, meg tudjátok majd mondani mit csináltok az idióta jobbosokkal? Mert az elmúlt 4 évben csak azt hallani felőletek, hogy a fideszes az nem más, mint egy viktorista egysejtű. Program kellene nagyon is. Az nincs. Azért nem tudom, hogy még kire szavazok, mert amit programként előadtatok az minden csak nem értelmes gazdasági program. A pénzosztás már megvolt 12 és 8 éve. Nem jött be. Csak egy ideig.

István Tamasi 2014.03.31. 01:45:34

@Brendel Mátyás: Bizony ő egy náci és nem magyar.

István Tamasi 2014.03.31. 01:50:24

Mutyiviki, mután aláírta Putyinnak a visszautasíthatatlan ajánlatát, ellátogatott a Micsurin intézetbe és az ott látottak alapján keresztezte a turult a pávával.

István Tamasi 2014.03.31. 01:53:38

Tessék mondani, miután mutyiviki elüldözte a beruházókat vajon miből fogja visszafizetni ez az ország az általa felvett 4-5%os putyinhitelt meg az általa kibocsátott szintén 4-5%-os államkötvényeket?
Megjegyezném továbbá, hogy mutyiviki a putyinhitellel vastagon 90% fölé vitte az államadósságot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 07:43:13

@Nyiri:

1) volt a VOKS 14-nek egy ábrája, ahol a pártok támogatottságát végzettség szerint mutatták. a kormányváltóknál messze a legnagyobb a diplomások aránya

2) nekem szinte kizárólag diplomás és kizárólag kormányváltó ismerőseim vannak

3) egy olyan ismerősöm van, akit értelmesnek tartok, és szilveszterkor azt mondta, lehet, a Fideszre fog szavazni. volt egy hosszú vitánk. valami olyasmit mondtam neki, mint most neked: lehet, hogy most azt hiszed, hogy dolgozol, hétvégén elmész a kiskertbe, kirándulni, utazni, bármi. lehet, hogy azt hiszed, téged ez nem érint. de ha még 4 évig hatalmon lesznek, érinteni fog. mert ha tönkremegy az ország, akkor neked is elvész a munkahelyed. mert ha tönkremegy az oktatás, akkor a gyerekeidnek lesz rossz. nekik nem lesz jövőjük. ők mennek majd ki Londonba, és hagynak ott téged öreg korodra. és végül ha tönkremegy az egészségügy, a nyugdíjrendszer neked lesz rossz öreg korodra.

egyébként Bajnai is pont neked mondott beszédet

diplomás vagy? okosnak tartod magad? nézzél már tovább az orrod hegyénél!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 07:44:50

@István Tamasi: " mutyiviki a putyinhitellel vastagon 90% fölé vitte az államadósságot. "

még nem. a választások után fogja, ha hagyjuk. elhalasztották a parlamenti szavazást.

Ádám Sándor 2014.03.31. 07:50:21

@Brendel Mátyás: a Dunning-Kruger effecttel kapcsolatban azt hiszed, hogy igazad van, és én inkompetens vagyok, mikor azt hiszem, hogy te és a többi balos annyira inkompetens vagy, hogy nem látod át a pártszimpátiád értelmetlenségét.... de tudod az a helyzet, hogy ti vagytok annyira inkompetensek, mikor azt hiszitek, hogy én annyira inkompetens vagyok, mikor azt hiszem, hogy ti vagytok inkompetensek....

Ádám Sándor 2014.03.31. 07:54:40

@Brendel Mátyás: hagyjál már a VOKS14-gyel...te tényleg elhiszed, hogy a kormányváltók 45%-ot kapnak, a Fidesz meg 17,5 %-ot???

Ádám Sándor 2014.03.31. 07:58:40

@Brendel Mátyás: ebben igazad lehet, idézlek: "...egy olyan ismerősöm van, akit értelmesnek tartok, és szilveszterkor azt mondta, lehet, a Fideszre fog szavazni. volt egy hosszú vitánk. valami olyasmit mondtam neki, mint most neked: lehet, hogy most azt hiszed, hogy dolgozol, hétvégén elmész a kiskertbe, kirándulni, utazni, bármi. lehet, hogy azt hiszed, téged ez nem érint. de ha még 4 évig hatalmon lesznek, érinteni fog. mert ha tönkremegy az ország, akkor neked is elvész a munkahelyed. mert ha tönkremegy az oktatás, akkor a gyerekeidnek lesz rossz. nekik nem lesz jövőjük. ők mennek majd ki Londonba, és hagynak ott téged öreg korodra. és végül ha tönkremegy az egészségügy, a nyugdíjrendszer neked lesz rossz öreg korodra...."

Ebben meg nekem van igazam: "...több olyan ismerősöm van, akit értelmesnek tartok, és azt mondták, lehet, a baloldalra fognak szavazni. volt több hosszú vitánk. valami olyasmit mondtam nekik, mint most neked: lehet, hogy most azt hiszed, hogy dolgozol, hétvégén elmész a kiskertbe, kirándulni, utazni, bármi. lehet, hogy azt hiszed, téged ez nem érint. de ha 4 évig hatalmon lesznek, érinteni fog. mert ha tönkremegy az ország, akkor neked is elvész a munkahelyed. mert ha tönkremegy az oktatás, akkor a gyerekeidnek lesz rossz. nekik nem lesz jövőjük. ők mennek majd ki Londonba, és hagynak ott téged öreg korodra. és végül ha tönkremegy az egészségügy, a nyugdíjrendszer neked lesz rossz öreg korodra...."

Nyiri 2014.03.31. 08:01:45

@Brendel Mátyás: Látod. Mondtam, hogy még nem tudom kire szavazok máris jobossnak toltál be és lekezelő vagy. Mit vársz komolyan? Nem értem. Ezért szavazzak a baloldalra ha a jobboldalra nem akarok, mert ti okosabbak vagytok és megmondjátok mi a jó? Most komolyan. Utálom az elmúlt 8 év dumát, de mondj már egy jó példát ami miatt jobb a mostani baloldal mint amíg kormányon volt. Ugyanazok az arcok vannak ugyanott. Miért lesz jobb újra? Nem látok semmilyen értelmes programot ami miatt nekem jobb lenne. A progresszív adózással különösen szar.

Nem tartom okosnak magam. Diplomámnak megfelelő szakmában dolgozom teljesen legálisan és el tudom tartani a családom tisztességesen. Itthon.

Nyiri 2014.03.31. 08:13:47

@Brendel Mátyás: Még valami. Azonnal a baloldalra szavazok ha megmondod mi lesz április 7-én ha nyer a baloldal. Már nem egy oldalon olvastam hogy a szövetség csak 7-ig tart. Mi lesz azután ha nyer a baloldal? Marakodás a koncon? Semmi értelmes előremutató terv nincs, hogy ha nyer a baloldali szövetség akkor ki mit csinál és hogyan egyeznek meg. Ismerve a vezetőket, lehet tudni hogy nagyon durva harcok lesznek és minden lesz ott csak nem összefogás. Erről miért nincs sehol semmi? Ha lenne tiszta jövőkép az összeborulással kapcsolatban, sok bizonytalant megfognátok. De nincs. Míg kormányon voltak, egymás nyakát rágták. Még Lendvay könyvében is benne van, hogy Megyót az SZDSZ hiszti miatt buktatták meg saját párttársai. Ami elég szomorú, hogy egy másik párt kiengesztélese miatt zavarják el saját miniszterelnöküket.

Nyiri 2014.03.31. 08:14:35

Elnézést. Lendvai és nem Lendvay

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 08:20:54

@Ádám Sándor: mesterséges intelligencia kutató vagyok. ellenőrizhető adat. tehát valakik úgy gondolják, hogy kurvára okosabb vagyok nálad,. nem csak én.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 08:23:07

@Ádám Sándor: "hagyjál már a VOKS14-gyel...te tényleg elhiszed, hogy a kormányváltók 45%-ot kapnak, a Fidesz meg 17,5 %-ot??? "

nem ez volt az állítás, hanem, hogy a párton belül milyen a diplomások eloszlása. 90-es IQ felett rájöttél volna, hogy ez nem függ attól, hogy félremérik-e a pártokat.

szerintem neked nincs diplomád, vagy az Ecserin vetted. ugyanis ennyi ésszel nem tudtál volna államvizsgázni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 08:26:26

@Ádám Sándor: "ők mennek majd ki Londonba, és hagynak ott téged öreg korodra."

nem az MSZP-SZDSZ kormány alatt tántorogtak ki ötszázezren az országból.

téged csak a tények nem zavarnak, elvakult, hülye Fideszes. aztán reklamálnak itt, hogy egyneuronos hülyének nézünk titeket,. itt vagy te mintapéldának.

egyébként te vagy Nyiri? mert simán úgy válaszoltál, mintha ő lennél.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 08:33:54

@Nyiri:

"jobossnak toltál be és lekezelő vagy."

nem toltalak be jobbosnak, paranoiás vagy. lekezelő vagyok veled, mert hülyének viszont hülye vagy. ez ebből is látszik.

" Ezért szavazzak a baloldalra ha a jobboldalra nem akarok, mert ti okosabbak vagytok és megmondjátok mi a jó?"

nem, ha okos lennél, nem miattam szavaznál a Fidesz leváltására, hanem a saját érdekedből és belátásodból.

" Most komolyan. Utálom az elmúlt 8 év dumát, de mondj már egy jó példát ami miatt jobb a mostani baloldal mint amíg kormányon volt."

itt van 50 ok piroslapok.blog.hu/2013/09/14/orban_50_arnyalata

de ha nem volnál hülye, akkor ezt nem tőlem most kérdeznéd.

"Ugyanazok az arcok vannak ugyanott. Miért lesz jobb újra?"

a 8 év is jobb volt, mint az elmúlt 4. de nem ugyanazok az arcok vannak. még Schiffer is elismerte, hogy ez nem igaz.

" Nem látok semmilyen értelmes programot ami miatt nekem jobb lenne. A progresszív adózással különösen szar."

szerintem több nyugdíjpénztári befizetést vettek el tőled is ennél. és beszedik különadókban is tőled.

"Nem tartom okosnak magam. "

ebben egyetértünk. akkor figyelj oda arra, mit mond az okosabb!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 08:38:12

@Nyiri:

" Program kellene nagyon is. Az nincs."

hazudsz. egy kicsit kéne keresgélned az interneten, és találnál:

mszp.hu/dokumentumok

dkp.hu/documents/10327/411194/DK+program

parbeszedmagyarorszagert.hu/hir/te-jovod-az-egyutt-pm-szovetseg-valasztasi-programja

lehet választani. az intelligens ember onnan is megismerszik, hogy tud önállóan tájékozódni a világban. te nem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 09:09:25

@Nyiri:

" Ezért szavazzak a baloldalra ha a jobboldalra nem akarok, mert ti okosabbak vagytok és megmondjátok mi a jó?"

egyébként úgy konkrétan, ha van egy A párt és van egy B párt, és B pártot átlagban okosabbnak látom az A pártnál, és semmi más fontos különbséget nem látok, akkor ez önmagában is elég ok arra, hogy a B pártra szavazzak.

az intelligencia ugyanis nem csak egy ruhadarab, ami valakinak van, másiknak nincs, hanem ha B párt átlagban intelligensebb az A pártnál, akkor az azt jelenti, hogy átlagban jobb döntéseket hoznak, ami jó az országnak, és jó nekem.

tehát intelligens ember ilyenkor az intelligensebb pártra szavaz. ilyen egyszerű ez.

és a VOKS 14 felméréséből tudjuk, hogy a kormányváltók szavazóinak legalábbis magasabb a végzettsége, ami erősen korrelál az intelligenciával, és azzal, hogy jobban átlátják a dolgokat.

Ádám Sándor 2014.03.31. 09:14:21

@Brendel Mátyás: anyád a fideszes, a Fideszt ugyanúgy utálom mint a szocikat. Vagy még jobban.
A VOKS14-gyel kapcsolatban a kettővel ezelőtti cikkedre utaltam, amire te már úgy látszik nem emlékszel....hát igen, azok a kibaszott tau-kötegek és amiloid plakkok...:)
Az nagyon jó, hogy leírtad, milyen okos vagy, mert itt a kommentjeid és cikkeid alapján nem jöttem rá....eddig azt hittem, hogy egy hülye okoskodik, de most már tudom, hogy egy nagyképű majom okoskodik...azért ez így már más...:)

Ádám Sándor 2014.03.31. 09:17:47

@Brendel Mátyás: "....ha B párt átlagban intelligensebb az A pártnál, akkor az azt jelenti, hogy átlagban jobb döntéseket hoznak..."
az intelligencia nem függ össze a jó döntésekkel....Lenin se volt hülye...

Ádám Sándor 2014.03.31. 09:26:17

@Brendel Mátyás: ha olyan nagy okos vagy, akkor mondd már meg nekünk, hülyéknek, hogy ki nyeri a választást? Mert én, hülye, azt hiszem, hogy simán a Fidesz nyer, akár még 2/3-dal is.
Viszont téged olvasgatva az az érzésem, hogy a baloldal fog nyerni....vagy csak ez a hülyék optimizmusa, kedves Brendel Mátyás?...

Ádám Sándor 2014.03.31. 09:31:17

@Brendel Mátyás:
"...több olyan ismerősöm van, akit értelmesnek tartok, és azt mondták, lehet, a baloldalra fognak szavazni. volt több hosszú vitánk. valami olyasmit mondtam nekik, mint most neked: lehet, hogy most azt hiszed, hogy dolgozol, hétvégén elmész a kiskertbe, kirándulni, utazni, bármi. lehet, hogy azt hiszed, téged ez nem érint. de ha 4 évig hatalmon lesznek, érinteni fog. mert ha tönkremegy az ország, akkor neked is elvész a munkahelyed. mert ha tönkremegy az oktatás, akkor a gyerekeidnek lesz rossz. nekik nem lesz jövőjük. ők mennek majd ki Londonba, és hagynak ott téged öreg korodra. és végül ha tönkremegy az egészségügy, a nyugdíjrendszer neked lesz rossz öreg korodra...."

Válasz erre
nem az MSZP-SZDSZ kormány alatt tántorogtak ki ötszázezren az országból. ....

Itt arra próbáltam utalni, hogy a Fidesz ugyanaz, mint a szocik....nem érted az iróniát...nem baj, ez a legkisebb hibád....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 10:15:43

@Ádám Sándor:

"A VOKS14-gyel kapcsolatban a kettővel ezelőtti cikkedre utaltam, amire te már úgy látszik nem emlékszel..."

1) ha csupán egy másik cikkre utaltál, akkor az nem érv, ugyanis

2) abban a cikkben nem publikáltam a táblázatot, amely a végzettség és a pártpreferencia összefüggését mutatja.

3) rosszul emlékszel arra a cikkre, ugyanis: "te tényleg elhiszed, hogy a kormányváltók 45%-ot kapnak, a Fidesz meg 17,5 %-ot???" nem állítottam olyat, amire itt rákérdezel

úgyhogy az amnézisá, demenciás hülye itt te vagy. hát igen, azok a kibaszott tau-kötegek és amiloid plakkok...:)

"Az nagyon jó, hogy leírtad, milyen okos vagy, mert itt a kommentjeid és cikkeid alapján nem jöttem rá...."

sajnálom, ha ezt nem tudtad kivenni, a hiba a te készülékedben van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 10:18:22

@Ádám Sándor:

"A VOKS14-gyel kapcsolatban a kettővel ezelőtti cikkedre utaltam, amire te már úgy látszik nem emlékszel..."

1) ha csupán egy másik cikkre utaltál, akkor az nem érv, ugyanis

2) abban a cikkben nem publikáltam a táblázatot, amely a végzettség és a pártpreferencia összefüggését mutatja.

3) rosszul emlékszel arra a cikkre, ugyanis: "te tényleg elhiszed, hogy a kormányváltók 45%-ot kapnak, a Fidesz meg 17,5 %-ot???" nem állítottam olyat, amire itt rákérdezel

4) A 2. és 3., kérdés független kérdés, amint arra már rámutattam, tehát nem tudom, minek kavarod ide, hülyegyerek

amnéziás, demenciás hülye itt te vagy. hát igen, azok a kibaszott tau-kötegek és amiloid plakkok...:) de ha már ilyen demenciás vagy, legalább ránéztél volna a másik cikkre, mielőtt benyögöd a baromságaidat!

"Az nagyon jó, hogy leírtad, milyen okos vagy, mert itt a kommentjeid és cikkeid alapján nem jöttem rá...."

sajnálom, ha ezt nem tudtad kivenni, a hiba a te készülékedben van.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 10:20:38

@Ádám Sándor:

"az intelligencia nem függ össze a jó döntésekkel"

az intelligencia definíciója általános problémamegoldó képesség. ami természetesen úgy értendő, hogy általában jól oldja meg az intelligens ember a problémákat. azaz általában jól dönt. tehát összefügg, sőt, ez a definíciója, te tudatlan vadbarom!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 10:25:35

@Ádám Sándor:

"ha olyan nagy okos vagy, akkor mondd már meg nekünk, hülyéknek, hogy ki nyeri a választást? Mert én, hülye, azt hiszem, hogy simán a Fidesz nyer, akár még 2/3-dal is."

már Szókratész is rámutatott arra, hogy a bölcsesség sokszor abban rejlik, hogy tudom, hogy nem tudok valamit. mivel ezt nem tudom, ezért nem állítok róla semmit.

"Viszont téged olvasgatva az az érzésem, hogy a baloldal fog nyerni...."

ez megint azért van, mert hülye vagy, ugyanis én nem írtam ilyet. nem bírsz szöveget értelmezni, diszlexiás baromállat vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 10:27:46

@Ádám Sándor:

"nem az MSZP-SZDSZ kormány alatt tántorogtak ki ötszázezren az országból. ....

Itt arra próbáltam utalni, hogy a Fidesz ugyanaz, mint a szocik..."

én meg kiemeltem az egyik legnyilvánvalóbb tényszerű tévedésedet, amin ez a téves állításod alapul. és mivel egy ilyen nyilvánvaló ténykérdésben is képes voltál hamisat állítani, szerintem ennyi elég is az ítéleted komolyságát illetően.

tájékozatlan vadbarom vagy.

Ádám Sándor 2014.03.31. 12:09:17

@Brendel Mátyás: az az ötszázezer ember azért ment ki, mert már a szocik alatt is rosszul éltek, de megvárták a Fidesz-kormányt, hátha....
Te vagy a tájékozatlan vadbarom...

Ádám Sándor 2014.03.31. 12:16:47

@Brendel Mátyás: "....egyetlen tanulságot vonhatunk le: a Voks 14 reprezentatív felmérése akármilyen furcsa, de a valós helyzet irányába mutat: a kormánykoalíció és a Jobbik erősebb, mint azt a közvélemény-kutatók mondják, a Fidesz pedig sokkal gyengébb...."
- ezt írtad az előző cikkedben, majd betetted azt a vicces táblázatot a 45%-os szocikkal és a 17%-os Fidesszel....
Te, Brendell, nálad nagyobb seggfejt nem ismerek....de legalább te szórakoztató vagy....:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 12:24:42

@Ádám Sándor:

"az az ötszázezer ember azért ment ki, mert már a szocik alatt is rosszul éltek, de megvárták a Fidesz-kormányt, hátha....
Te vagy a tájékozatlan vadbarom..."

tájékozatlan?! miért, ezt felmérte valaki valami nagy felmérésben?! vagy az újjadból szoptad?! és te érvnek tekinted azt, hogy bemondasz valamit hasból?!

szerintem nem azért mentek ki, hanem azért, mert a Fidesz alatt érezték rosszul magukat. ennyi.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 12:27:44

@Ádám Sándor: az egy feltételes mondat volt. te a feltételes részét szándékosan levágtad. ez szándékos hazugság volt részedről. a következő esetben, amikor hazudsz arról, hogy mit írtál vagy írtam a kommentben vagy a postban, kiváglak, mint macskát szarni.

az nem vita, hogy összehazudozol itt mindent, ami itt van előttünk feketén-fehéren. én nem fogok egy ilyen hazudozóssal vitatkozni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.03.31. 12:31:45

@Ádám Sándor: azon kívül az a bizonyos mondat még feltételes módon sem mondja azt, hogy "akkor a táblázatban megadott százalékokat várhatjuk", hanem azt, hogy a VOKS felmérése abban az esetben, ha igaz egy-két dolog "a valós helyzet irányába mutat".

na most 90-es IQ felett érti az ember, hogy azt fejtettem itt ki, hogy ha igazak bizonyos feltételek, akkor a VOKS 14 felmérése közelebb lesz a valós eredményhez, mint a KK-k felmérései. azaz, hogy például a kormánykoalíció jelentősen többet fog kapni, mint amit a KK-k mérnek.

neked mindez nem megy, te egy diszlexiás vadbarom vagy, aki nem tud szöveget értelmezni..

gigacherry 2014.03.31. 19:42:25

@Nyiri: Én a munkahelyemen azt tapasztalom, hogy azok jobbosok akik - bár sokan közülük nagyon értelmesek - a politikában tájékozatlanok. Én nem titkolom, hogy járok tüntetésekre, mert tartom annyira aggasztónak a helyzetet, hogy szükséges legyen a tüntetés. Azóta megyek, amióta államosították a magánnyugdíjakat. Politikai vitáim is voltak már munkahelyen, de egyik sem ment vérre.

DFK 2014.04.09. 12:42:59

@Brendel Mátyás: Azért most mentek ki, mert az unió 2011-től nyitotta meg a munkaerőpiacát előttünk.

DFK 2014.08.14. 15:42:34

Úgy látom a tények annyira megzavarták Matyinkat, hogy válaszolni se bír.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.08.14. 19:02:37

@DFK: nem az Unió, hanem csak Németország és Ausztria. Nagy-Britannia már 2004-ben megnyitotta, és oda is megnőtt a kivándorlás Orbán alatt. Sok más ország is hamarabb nyitott.
süti beállítások módosítása