Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Nemzeti múlt kontra nagyhatalmi aljmeleg

2014.01.28. 15:38 | Tucker Dávid | 31 komment

Címkék: orbán történelem oroszország orbán viktor putyin wallenberg

Mint arról tegnap beszámoltunk: Raoul Wallenberg családja nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a levéltárak feltárására, hogy végre ország-világ megtudhassa: miért kellett húszezer magyar zsidó megmentőjét a Szovjetuniónak 1945-ben letartóztatnia és meggyilkolnia? (A hivatalos jelentés szerint Wallenberg 1947-ben a börtönben szívrohamot kapott. De egyrészt tudjuk, hogy mindenki halotti bizonyítványára ezt írták, akit az NKVD verőlegényei halálra kínoztak. Másrészt ha igaz is a szívroham, azért feltételezhetjük, hogy egészsége megromlását az embertelen börtönkörülmények és kínzások okozták, és ha ezek nem következnek be, akkor valószínűleg Wallenberg is jó pár évtizeddel tovább él.)

Hogy mi történt, arra csak találgatások vannak, sőt egyes, nem túl megbízható források szerint még a hatvanas években is munkatáborban dolgozott - de valószínűleg a titkos iratokból még így sem derülne ki semmi olyan, ami nagy meglepetést okozna a kutatóknak. Csak Oroszország növeli vele a saját alkupozícióját, ha elhiteti a világgal, hogy valamilyen nagy titkot őriz. Vagy csak a történelmi szembenézést, az "elnézést, hetven éve tévedtünk" beismerését akarja megelőzni. Újabb pont, amiben Oroszország és Magyarország, pontosabban a két ország teljhatalmú ura egymásra találhat. Csakhogy itt a magyar történelemről, egy - kimondhatjuk - magyar hősről* van szó, akinek az emlékezetéről a magyar államnak kötelessége gondoskodni, ha egy kicsit is fontos neki nemzeti történelmünk. (*Wallenberg svéd volt, de akkor is megérdemli, hogy saját nemzeti hőseink között tartsuk számon.)

Most, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin ilyen jóban lettek, vajon beáll-e a magyar kormányzat a Wallenberg család levele mögé, és szintén szorgalmazza-e a régi-új baráti országnál az akták nyilvánosságra hozását? Az igazságot legfeljebb csak késleltetni lehet, szóval a magyar kormányzat azzal tenné a legjobbat magának is, ha a kezdeményezés élére állna. Egyrészt a balliberális értelmiséget rögtön zavarba hozná, másrészt megmutatná, hogy tud Oroszország felé erélyes is lenni (még ha mindenki tudná is, hogy ez az egész csak retorikai fal). Ha pedig - a jóviszonyra tekintettel - még sikerülne is átvinni, akkor az olyan súllyal bírna, mint amikor 1978-ban az Egyesült Államoktól visszakaptuk a koronát - plusz még az is bebizonyosodna, hogy Oroszországgal üzletelni mindenkinek megéri. Lehet, hogy még bizonytalanokat is tudna magának toborozni, ami így választások előtt neki sem jönne rosszul.

Orbán Viktor tehát eldöntheti, mi a fontosabb: saját hazája hőseinek méltó emlékezete, vagy hogy most már a sztálini Szovjetunió szégyenfoltjainak takargatása is, csupán egy kis nagyhatalmi aljmelegért? Ez nem csak Wallenberggel és megmentettjeivel szembeni gyalázat, hanem arra is intő jel: a jelenlegi magyar hatalom akár még a százharmincezer, málenykij robotra hurcolt magyar ember emlékéről is seperc alatt kész lesz megfeledkezni, ha azért cserébe kockacukrot dobnak neki Oroszországból.

Vajon van-e még esély arra, hogy a magyar kormányzat konkrét lépéseket tegyen a múltunk megismeréséért, vagy továbbra is csak ál-múzeumokkal, kamu-emlékművekkel és hamis emlékévekkel akarja a saját jófejségét mutogatni, hogy mennyi mindent tesz Mózes-vallású polgártársaiért - azok mégis, már megint milyen hálátlanok?

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr915786579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2014.01.29. 08:44:54

Nemrég itt még azon örömködtek, hogy Orbán milyen rosszban van Putyinnal, hogy mekkora csőd a moszkvai látogatása, hogy...és hehe:

piroslapok.blog.hu/2010/12/02/orban_moszkvaba_ment_a_semmiert

Most meg Wallenberget(!) követelik Orbánon....

kézműves étcsokimikulás 2014.01.29. 09:07:30

@MACISAJT: miert varsz kovetkezetesseget balliberalt embertarsainktol???
:)
tul nagy feladat lenne,raadasul azert nem jar bonuszbogre a jokai utcabol...

Rob67 2014.01.29. 09:19:31

Szovjetek es regi/uj csatlosaik ha osszefognak...
A KGB ugynok es az oxfordi Kadar kedvenc egymasratalalasa es ujsutetu szerelme a magyar tortenelem ude foltja :)

Conchobar 2014.01.29. 09:30:57

"Csakhogy itt a magyar történelemről, egy - kimondhatjuk - magyar hősről* van szó" - Nem fog az menni. Egyetlen kisebbségnek sem sikerült a saját hőseit a magyarságra erőltetnie. Például a kunoknak sem sikerült bevinniük Kötönyt a magyar nép hősei közé. Sztálint is csak egy rövid sikerült magyar hősként eladni. A zsidómentő Wallenberggel is lehet egy próbát tenni

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 09:34:52

@Rob67:

"oxfordi Kadar kedvenc"

Hát, ez marha komolytalan szöveg...

dr kíváncsivagyok 2014.01.29. 09:36:55

Orvbán és az igazság ?
Elég azt mondani : BALTÁSGYILKOS...
(Anyját eladná 2 forintért...)

dr kíváncsivagyok 2014.01.29. 09:39:09

@Rob67:
"A KGB ugynok es az oxfordi Kadar kedvenc egymasratalalasa "

ha nincs 89,...akkor órvbán lenne ma az MSZMP kozponti bizottság titkára , Kádár utóda...

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 09:39:50

Miért szorgalmazná? Ez a Wallenberg család és az oroszok ügye.

Itt köszön vissza az, hogy a balliberálisok, amíg kormányon voltak az élő problémákat (cigánykérdés, nemzeti érdekek) tabunak kiáltották ki, így ellenzékben mindenféle álproblémákkal foglalkozhattak csak.

Na ez is ilyen. Nekünk a lényeg pld. az, hogy turizmusunkban az EU-s hányad stagnál, ugyanakkor az orosz hányad 3 év alatt a háromszorosára nőtt és folyamatosan nő, vagy akár az, hogy az azeriek rendeltek tőlünk tízezer marhát.

Az adófizető ezekből él, ennek révén van munkája. Ha valaki konkrétan azért nem szavaz Orbánra mert nem követeli Putyintól a Wallenberg ügy kivizsgálását, az egyszerűen nem komplett.

Az pedig különösen bájos, ahogy a volt kommunisták aggódnak, hogy Orbán a "kommunista" Putyinnal üzletel és ezzel Mo-t kommunista országgá teszi.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 09:40:28

@dr kíváncsivagyok: Hat ha azt nem is, de tízezer magyar szarvasmarhát most eladott.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 09:41:30

@dr kíváncsivagyok: Az nagy valószínűséggel talán Kiss Péter lett volna.

Conchobar 2014.01.29. 09:46:14

@dr kíváncsivagyok: "ha nincs 89,...akkor órvbán lenne ma az MSZMP kozponti bizottság titkára , Kádár utóda..." - De kár ilyen hülyeségeket irkálni (egyrészt mert a Fidesz 1988-ban alakult, másrészt meg mit gondoljunk akkor Gyurcsányról, Bajnairól meg a régebbiekről, Lendvairól, Szekeresről stb.)

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 09:52:07

@Conchobar: Véletlen ismerek pár akkori véleményt. Ezek sehol nem lennének, talán Lendvai. A rendszerváltás az MSZMP másodosztályának biztosított előrelépési lehetőséget és azok némelyike felismerte a lehetőséget. De ez akkor is a másodosztály. Ráadásul a kiválasztás függött volna az oroszoktól is.

flort 2014.01.29. 10:06:29

@♔bаtyu♔: igen, azt hiszem, minden további nélkül elhihetjük, hogy bennfentes vagy a témában.

Conchobar 2014.01.29. 10:08:14

@♔bаtyu♔: " Ráadásul a kiválasztás függött volna az oroszoktól is." - Tessenek már egy dolgot tudomásul venni: a magyarországi rendszerváltásnak mondott valami az oroszoknak köszönhető, annak hogy Gorbacsov és köre 1986-ban meghirdette a glasznosztyot és a peresztrojkát, a csatlós államok tekintetében pedig a lovak közé dobta a gyeplőt. Magyarán, 1988 után már nem szaladgáltak Moszkvába azért, hogy az MSZMP élén személyi változások legyenek

martineden 2014.01.29. 10:11:44

@kézműves étcsokinyuszi: Azert van kulonbseg a bonuszbogre es a trafik kozott fideszcsicska

martineden 2014.01.29. 10:14:18

@♔bаtyu♔: azeriek rendeltek tőlünk tízezer marhát.
......Teged mikor visznek?

Conchobar 2014.01.29. 10:14:23

@♔bаtyu♔: "A rendszerváltás az MSZMP másodosztályának biztosított előrelépési lehetőséget és azok némelyike felismerte a lehetőségeti" - Amennyiben az első osztálynak a bigottan elvhű (a valóban) kommunistákat tekintjük

Larry Silverstein 2014.01.29. 10:16:06

Még csak az kéne hogy Wallenberg miatt kockáztassuk meg az orosz üzletet....:))

Felejtő, bammeg.

martineden 2014.01.29. 10:17:24

@♔bаtyu♔: A rendszerváltás az MSZMP másodosztályának biztosított előrelépési lehetőséget és azok némelyike felismerte a lehetőséget.....Valamint a rejtett ugynokoknek,besugoknak,akiknek azota eltuntek a papirjai.PL kollegiumi fiuk

Conchobar 2014.01.29. 10:20:15

@Conchobar: jav: Magyarán, 1982 után már nem szaladgáltak Moszkvába azért, hogy az MSZMP élén személyi változások legyenek

konrada 2014.01.29. 10:38:09

@martineden:
Kicsit el vagy tévedve. A beszervezéshez több dolog kellett: vagy hogy adjon vaami előnyt a beszervezettnek, vagy komoly, egzisztenciális hátrányt okozzon az el nem fogadása.
Erre meg - az általad összefoglalóban kollégiumi fiúk - azért voltak alkalmatlanok, mert fiatal koruk miatt még nem kellett azzal szembesülniük, mit veszíthetnek, hiszen a kollégiumi fiúk gyakorlatilag kivétel nélkül búra alól jöttek.
Így nem gondolhattak arra, hogy egy haldokló diktatúra olyan pluszt, vagy minuszt képes hozzátenni életükhöz, ami miatt el kell magukat kötelezniük.
...talán ezért nem találod meg a papírjaikat...

Conchobar 2014.01.29. 10:42:57

@konrada: "A beszervezéshez több dolog kellett" - A mai anyagias világunkban már szinte el se tudjuk képzelni azt, hogy a beszervezettek egy része nem egzisztenciális okokból, hanem meggyőződésből és önként lett ügynök, besúgó. Bármilyen megdöbbentő egy mai fiatal számára, de tömegek hittek a kommunizmusban és annak a rendszernek felsőbbrendű voltában

Conchobar 2014.01.29. 10:48:14

@konrada: "Így nem gondolhattak arra, hogy egy haldokló diktatúra olyan pluszt" - Az a helyzet, hogy utólag, két évtized múltán az események ismeretében már haldoklónak látszik a diktatúra. Csakhogy az 1988-ban nagyon is élő volt (volt aki a hátán tapasztalta gumibot formájában), 1989-ben meg ólybá tűnt, hogy pusztán csak a brutalitásból enged és erőt gyűjt

martineden 2014.01.29. 10:58:09

@konrada: A beszervezéshez több dolog kellett: vagy hogy adjon vaami előnyt a beszervezettnek,....PL Kulfoldi tanulasi lehetoseget?Atmentett hatalmat amint latjuk?Pont errol van szo

jolaca 2014.01.29. 11:11:06

@♔bаtyu♔:
Lehet, hogy pár tízezer szarvasmarhájának viszont megingott a belé vetett bizalma...

Conchobar 2014.01.29. 11:12:31

@martineden: "Atmentett hatalmat amint latjuk?Pont errol van szo" - Csakhogy úgy hírlik, hogy Orbánékat nem '88-89-ben, hanem azt megelőzően szervezték be. Ha ez igaz, akkor ugrik az átmentett hatalom és rendszerváltásos társai (a Soros ösztöndíjt meg aligha a kommunista rendőrség ajánlotta)

jolaca 2014.01.29. 11:14:40

@dr kíváncsivagyok:
Miért, ki az utód?
Van valami mai új történés, amit csak bennfentes ismer?!

martineden 2014.01.29. 11:56:46

@Conchobar: hogy Orbánékat nem '88-89-ben, hanem azt megelőzően szervezték be. Ha ez igaz, akkor ugrik az átmentett hatalom és rendszerváltásos társai (a Soros ösztöndíjt meg aligha a kommunista rendőrség ajánlotta)...Mert ne janlotta volna.Pont az volt az alibi es az ugrodeszka

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.01.29. 12:33:26

@MACISAJT: @kézműves étcsokinyuszi: Szerény képességű kommentelők, ha időtök engedi olvassátok vissza a Mindenórás Tábornokotok 2006-és 2010 közötti megszólalásait, ott ekézte Gyurcsányt és a szocikat ahol tudta, amikor Gyurcsány és a szocik tárgyaltak az oroszokkal. Amit most a Mindenórás Tábornokotok Művel azt úgy hívják, hogy kognitív disszonancia. De ti még ennek is tapsoltok, mert Mindenórás Tábornok csinálja.
Legyetek már egy kicsit következetesek, és a ha Mindenórás Tábornok régen tudott hazaárulózni és ugatni az oroszok ellen, akkor most is legyen következetes, vagy pedig álljon ki az ország elé és mondja ki, hogy soha az életben nem gondolta komolyan az oroszok kivonulásának követelését. Mert ő egy ilyen keményfaszú opportunista geci, aki harminc ezüstért bárkit és bármit kpes elvtelenül eladni.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.30. 23:59:49

" akár még a százharmincezer, málenykij robotra hurcolt magyar ember emlékéről is seperc alatt kész lesz megfeledkezni"

Hétszázezer magyart hurcoltatok szovjet haláltáborokba, ti faszszopó komcsik!

Vidéki 2014.01.31. 09:15:17

"amiben Oroszország és Magyarország, pontosabban a két ország teljhatalmú ura egymásra találhat."

Tucker Dávid beteges bázisdemokrata= anarchista agya teljhatalomról vízionál ott, ahol nincs is ilyesmi.

Civilizált közösségekben mindig létezett a „hatalom”.

Maga a híres neoliberális Nobel díjas közgazdász, Milton Friedman is így vélekedett:

"Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását."

Ahol szabályok vannak és megkövetelik azok betartását ott nem lehet korlátlan a Szabadság sem, ott létezni kell hatalomnak is!

Hont András a HVG cikkében így gondolja:

„Egy polgári demokráciában a választáson (kevés kivételtől eltekintve) hazájukat szerető demokraták vesznek részt, s indulnak egymás ellenében.

Így is tekintenek egymásra: a másik hazaszeretetét, demokratikus elkötelezettségét nem vonják kétségbe, hanem a vesztes gratulál legyőzőjének, s dolgozik tovább a haza üdvén és az emlékiratain.”

„A választás azonban szokásos ügymenetet jelent,

és lényegét illetően arra szolgál, hogy

a különböző elképzeléseket hirdető személyek, szervezetek megmérkőzzenek,

a választók információhoz,

a választottak fölhatalmazáshoz jussanak.”

„A parlamentáris demokrácia tehát olyanféle rendszert jelent, ahol a kérdéseket először vitára bocsátják, megbeszélik, igyekeznek kompromisszumra, konszenzusra jutni, majd ha ez nem sikerül, marad a többségi döntés”. (Shenpen, Konzervatórium)”

A felelős kormányzás nem azonos a mindenáron konszenzuskényszeres kormányzással!

Mindenkivel a végtelenségig csak egyeztetni, mindenkinek, aki beleszól vétójogot adni, olyan lenne, mint Samuel Beckett abszurd drámája (Godotra várva).

A természetben, amelynek részei vagyunk, az idő, a negyedik dimenzió fontos paraméter és a
helyzetnek megfelelő döntések meghozatalához nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségben.

Ha többségi döntés születik, csak pihent agyú propagandisták

(mint Tucker Dávid )

(bázisdemokraták=anarchisták)) fantáziálnak diktatúráról.
süti beállítások módosítása