Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Szobor kontra szobor

2014.01.23. 22:06 | Tucker Dávid | 38 komment

Címkék: budapest történelem háború holokauszt náci orbán viktor szobor emlékezés

Egy szobor plusz, egy szobor mínusz - ez a kormányoldal álláspontja. Jöjjön a német birodalmi sas a Szabadság térre, Marx pedig költözzön ki a Közgáz aulájából. Igaz, ez utóbbi csak a póttagok póttagjainak, konkrétan az ifjú kereszténydemokratáknak az akciója volt. Persze ők is adtak egy államtitkárt az országnak, Rétvári Bencét, aki már korábban is bizonyította, hogy fogalma sincs sem a történelemről, sem az emberi jóízlésről - de ebben legalább konzekvens. Nem akarok most én is külön idézni a szavait, biztos neki is ciki utólag, amiket összehordott: lényegében azt az elcsépelt lemezt, miszerint Marx megágyazott a kommunizmusnak, ami szerinte tömeggyilkos rendszer volt (alighanem a bolsevizmusra gondolt, de ennyi tárgyi tévedés ezen a szellemi színvonalon bőven belefér) - sőt most még azt is hozzátette, hogy Marx rasszista és antiszemita volt. Marx. Antiszemita. Ez körülbelül olyan, mintha valaki a kereszténységet azonosítaná az inkvizícióval és komplett dél-amerikai őslakos törzsek kiirtásával, majd bejelentené: mindezért maga Jézus Krisztus a felelős. Ezek után pedig megvádolná őt antiszemitizmussal vagy kereszténygyűlölettel (már nem is tudom követni, ide mi lenne a logikus párhuzam). A lényeg, hogy Marx és Jézus szociális vízióit még véletlenül sem szabad összehasonlítani, mert a végén még érdekes dolgokra jönne rá az egyszeri ifjú kereszténydemokrata.

Az viszont tényleg fura, hogy valaki pont Marxot akarja eltakarítani, de ő kezd rögtön antiszemitázni. Mintha csak a hasonló vádakat akarná jó előre kivédeni, amik egyedül Marx miatt még nem lennének indokoltak - de úgy látszik, Rétvári Obersturmbannführer államtitkár úr mégis úgy érezte legbelül, hogy van valamije, amiből még baja lehet, ezért inkább gyorsan visszavágott, még mielőtt lett volna mire. De ezt már neki kell jobban tudnia, mi lakik őbenne, én mindenesetre hiszek neki.

Valószínűleg arra számítottak, hogy erre majd jól ráugrik a baloldal, és ennek mentén majd jól lehet őket kommunistázni, és egyrészt el lehet terelni a figyelmet arról, hogy Orbán Viktor pár napja éppen annak a világhatalomnak lett újra csatlósa negyven évre (2053-ig), ami ellen annak idején maga is harcolt (cöcö). Másrészt azt remélték, hogy ha Marx ügyében a baloldal bármilyen szinten felszólal, akkor a másik, a fontosabb szobor elleni tiltakozásukat is előre el lehet majd hitelteleníteni. Aztán erre szerencsére nem volt szükség ahhoz, hogy a Közgáz önvédelme és szellemi autonómiája még a helyén legyen. De attól még a másik szobor terve tovább érik.

marx.jpg megszall_szobor.jpg

Képek: 444! ill. Pásztor Tibor

A másik szobor, ami hivatalosan a német megszállásnak állít emléket (nem inkább a német megszállás áldozatainak kéne?) - valójában viszont az aktuális kormányzati demagógiának. Hogy hogyan is fog ez kinézni, sajnos nem tudjuk, legalábbis eddig csak egy látványtervnek csúfolt, valójában elnagyolt, fejből kipattant és másfél perc alatt, golyóstollal lefirkantott skicc utal arra, hogy ez hogyan is fog kinézni - de az biztos, hogy a náci megszállást (és a mindenkori német államot) jelképező sas áll majd a csúcson, diadalmasan, a Magyarországot jelképező Gábriel arkangyal (?!?) pedig ott esik majd össze alatta. Meg lesznek még valamilyen oszlopok is, körülbelül mint az Ötvenhatosok terén álló emlékműben, ami már régóta szúrja Tarlós István főpolgi szemét, akárcsak az Aczél-féle sanzonbizottságét a sok fura dalszöveg, amikből kihúztak minden sort, amit nem tudtak értelmezni, biztos, ami biztos.

Mindenesetre ez az, ami a bármivel való szembenézést gátló, "világ mártírjai" koncepcióba belefér. És nem csak azért hazug és hiteltelen, mert csupán a náci megszállókat állítja be bűnösnek, a velük együttműködő magyar szerveket még véletlenül sem - hanem mert mindeközben akik a német megszállás (és a már említett magyar államhatalom) ellen harcoltak, azokkal a mai államhatalom keményen elbánik. Ami Ságvári Endre utca még maradt, azt gyorsan átnevezték, az második világháborút lezáró (és folytatódó) szovjet megszállást - valljuk be - sokkal nagyobb tragédiaként kezelik, mint az ország egytizedének módszeres kiirtását. Sőt, mint Orbán Viktor legújabb nyílt leveléből ismét megtudhattuk: az csupán a zsidóság különbejáratú tragédiája, és örüljenek, hogy a német megszállás alatt annyit, de annnnyyyit sínylődő, drága nemzetünk jófejségből gondol Mózes-vallású polgártársaira is - még ha azok olyan hálátlanok is, hogy ezt mind nem értékelik. Ezeknek már megint semmi nem elég jó.

Sőt érdekes módon a bolsevik diktatúrában szerepet játszó magyar vezetők és behódoló magyar társadalom felelősségét sem firtatja senki. Na jó, akkor mégiscsak volt egy '56 (érdekes módon az sem '51-ben vagy '52-ben, a legsötétebb rákosista időkben tört ki), amikor néhányan, sőt jó sokan mégiscsak fölkeltek az akkori rendszer ellen. De a fáma mélyen hallgat azokról a magyarokról, akik otthon maradtak, vagy akik éppen a pártházat védték - bizonyos szempontból jogosan, hiszen egy hét elteltével a dicső forradalom is átfordult valami egészen mássá, de erről bővebben majd októberben. Addig is gondolkozzanak el: 1945-ben miért is kellett a szovjet hadsereg a nácik kiűzéséhez? Miért is nem tudott ez az ország kiállítani egy épkézláb ellenállást, és a megszállók helyett miért is az ellenállók ellen harcolt körömszakadtáig? És ma is miért Wass Albert, Nyírő József és egyre inkább Horthy Miklós számítanak nemzeti hősnek? (Utóbbi szobra ráadásul csak néhány méterre lesz a tárgyalt emlékműtől.) Amíg ezekkel a kérdésekkel a magyar közéletben nincs szembenézés, addig nincs is mire emlékművet állítani. Akik pedig a szembenézést szabotálják, azok főleg ne emeljenek semmit, mert még sérvet kapnak.

"Vigyázz, mert turisták jönnek, szükségük volna egy szentre,
néhány feltépett sebre - vigyázz, mert turisták jönnek!"

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr485778935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uva 2014.01.23. 23:10:56

kivancsi vagyok az eredeti gabriel arkangyal vajon hany zsidotorvenyt szavazott meg

funfun 2014.01.24. 06:35:52

@Uva: Én meg arra vagyok kíváncsi, az egyházak mikor reagálnak, hiszen Gábriel arkangyal teológiai értelmezést is hordoz. Ugyanakkor az egyházaknak kutya kötelessége az erkölcsi mércét helyrebillenteni. Ja, hogy nekik súlyos anyagi érdekük fűződik ahhoz, hogy kussban legyenek? Állami támogatások számolatlan milliárdokban többet ér, mint Krisztus és a Szentírás tanítása. SZÉGYEN!!! Szegény Ferenc pápa, hiába akarja a katolikus egyházat megújítani, ha Magyarországon a klérus inkább Viktátort tartja a legfőbb elöljárójának. Olyan pápa persze nem is kell, aki képes kijelenteni, hogy egy keresztény nem lehet antiszemita. Mert Magyarországon a klérus jelentős része antiszemita, legalábbis eltűri, nem ítéli el az ilyen nézeteket.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 07:20:19

"Orbán Viktor pár napja éppen annak a világhatalomnak lett újra csatlósa"

Szovjetúnió != Oroszország.

Na és kereseskedelmi szerződás != csatlósság.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 07:21:33

"Ez körülbelül olyan, mintha valaki a kereszténységet azonosítaná az inkvizícióval és komplett dél-amerikai őslakos törzsek kiirtásával, majd bejelentené: mindezért maga Jézus Krisztus a felelős."

Tegyük hozzá: komplett dél-amerikai őslakos törzsek kiirtását éppen a katoliikus egyház gátolta meg.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 07:22:20

@funfun:

"Magyarországon a klérus jelentős része antiszemita"

Ez egy abszurd kijelentés.

nu pagagyí 2014.01.24. 07:25:53

A tatárjárásnak állítottunk már emlékművet? Azt hiszem Bajnaival értek egyet. Ha már mindenáron szoborba szeretné önteni a történelmet kormányunk, valami lelkesítővel is előállhatna. Ne a megszállásról, hanem az ellenállásról emlékezzen meg. Ja, hogy nem volt ellenállás? Akkor mégis milyen megszállásról beszélünk? Pont olyan zavaros ideológiát tükröz ez a szobor, mint a Marxra tűzött cetli, amely szerint a "váltó a zsidók Istene". Szánalmas az a totális sötétség, ami a jelenlegi kurzuslovagokból árad. Sem történelmi, sem közdaságtani ismeretekkel nem gyanusíthatók. Hazudozás, csalás, lopás a szentháromságuk.

2014.01.24. 07:32:04

Ez itt Magyarország, vagy Izrael? Mert valahogy a közélet, a belpolitika kizárólag a zsidó emberekről kezd szólni!

Hannibal ante portas 2014.01.24. 07:39:20

Nagyon sötét fejben született rendkívül sötét írás. Nincs erre szükség, vagyis hát nem lenne rá szükség. Leginkább tisztességet és békességet kellene "gerjeszteni", nem pedig összezagyválva, összehordva hetet-havat dönteni a hülyeséget.

Void Bunkoid 2014.01.24. 07:41:35

@nu pagagyí: szomorú kijelentés, de úgy igazán semmi különösen szoborért kiáltő dicsőség nem történt a történelmünk során. Talán Hunyadi Mátyást, és az ő uralkodását lehetne dicsőséges periódusként értelmezni, az ország 1118 éves fennállása alatt többnyire csak vagy valakivel háborúztunk és veszítettünk (és érdekes módon valahogy a legtöbb csatánk a mi területünkön történt), vagy ha épp nem verekeszünk a világgal, akkor hogy ne legyen unalmas, egymást ütjük folyamatosan.

Talán a művészetek és tudomány köréből lehetne szoborjelölteket válogatni, de igazából az egyetlen darab valóban magyar állampolgárként világhírű tudós Szent-Györgyi Alberten kívül az összes többi eredményt elért tudósunk olyan mint a tokaji bor, csak Magyarországon világhírű. Pl a híres atomtudós (jaj, már megint atomerőmű...) Teller Edét pl az amerikaiak _amerikai_ tudósokként tartják számon. Ja, és még csak magyarnak sem. Csak magyarországi születésű zsidónak.

Jaj elnézést, zsidóztam. De nem rosszindulatból, csak tényként állapítottam meg :)

Hannibal ante portas 2014.01.24. 07:43:18

@nu pagagyí: igen, a tatárjárásnak van emlékműve: Muhinál. Látogass el oda, magad is meggyőződhetsz róla. hu.wikipedia.org/wiki/Muhi
Si tacuisses, philosophus mansisses, mondják erre.

citrix 2014.01.24. 07:45:24

Orbánék úgy belelendültek a szoboráthelyezésekbe,új megalomán szobrok felállításába hogy öröm nézni.Pontosan az ötvenes évek forgatókönyve szerint zajlik minden,ez a csürhe még újat se tud kitalálni.Ha megnyerik a választást a jobbikkal karöltve/koalíciót alkotva (a kdnp törpepárttal semmire se mennek),gyorsan a Führerüknek állítanak egy hatalmas aranyozott szobrot a Gellért-hegyre.A Szabadság szobor nyilván nem maradhat,ha József Attilának,Károlyinak és Marxnak mennie kellett.A Rétvári nevű senkiházi következő "kérése" ez lesz.

flort 2014.01.24. 08:13:12

@phaidros: hagyd, ő csak egy mondatos kinyilatkoztatásokra képes.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.01.24. 08:25:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Orbán Viktor kereskedik ?

Mivel kereskedik ?

Ki hatalmazta föl, hogy eladja az országot 30 évre a szomszédos nagyhatalomnak ?

Ugyanazok, akik arra hatalmazták föl, hogy a Moszkva teret átkereszteljék ?

Hazaáruló banda.

konrada 2014.01.24. 08:39:11

Van emlékműve a tatár, török, osztrák, csehszlovák, román, orosz megszállásnak, miért csak a németnek nem lehet???

...mondjuk elég alacsony történelmi műveltségről tanúskodik ez a kérdés: "Addig is gondolkozzanak el: 1945-ben miért is kellett a szovjet hadsereg a nácik kiűzéséhez?"

Mert ez esetben a gondolkodást nem árt, ha megelőzi az alábbi ismeretek megszerzése: Magyarország közvetlen határos volt a Német Birodalommal, így utolsó védvonal volt, emiatt nagyságrendekkel nagyobb német hadseregcsoportosulás volt, mint amekkorát még egy megszállás nélküli, független Magyarország is szembe tudott volna állítani. (Adalékként: 56-ban 0 napig tartott az akkor pillanatnyilag független magyar hadsereg ellenállásának felszámolása az akkor lényegesen kisebb haderővel itt tartozkodó oroszoknak..)

♔batyu♔ 2014.01.24. 09:09:55

Logikus, elvégre a Közgáz nem az MSZP pártháza.

felcsutisuttyo 2014.01.24. 09:16:21

itt csak LÁZADÁS, A FORRADALOM SEGÍT.....leváltani nem lehet ezt a rohadt Fidesz banditákat, csak MEGDÖNTENI LEHET. Erre kell készülni és nem a választásra,.-...a VÁLASZTÁST ÚGYIS ELCSALJÁK EZEK A NEMZETI SZAROK!!
Az után ki kell törnie a LÁZADÁSNAK!!!!!--és LESZÁMOLÁSNAK

♔batyu♔ 2014.01.24. 09:34:39

@felcsutisuttyo: Nem a faszt nem leváltani te demokrata.

Csak ahhoz nem vagytok elegen. Mit érnél egy forradalommal társadalmi támogatás hiányában? Azt, hogy igen hamar felkerülnél egy oszlopra. Feltéve, persze, hogy nem csak a szád jár.

DFK 2014.01.24. 09:36:13

Hát ekkora hülyét, mint ez a piroslap... Ságvári, mint a német megszállás ellen harcoló személy, ez a hét vicce. SE-t bizony ma is lelőnék, mert rendfenntartóra lőtt. Amúgy nem a németek ellen harcolt, hanem a leendő szovjet megszállásért.
Le kell szögezni: pontosan ugyanolyan hazaáruló alja népség volt az aki a német megszállásért harcolt és az is aki a szovjet megszállásért hatcolt. És pontosan ugyanolyan hazaáruló alja népség ma az is, aki a 2 megszállás közül bármelyiket élteti, vagy bármelyiket bagatelizálja.

gabuscica 2014.01.24. 09:37:12

"Jöjjön a német birodalmi sas a Szabadság térre" - ott van a kedvenc önkényuralmi ötágútok is.
(Természetesen liberális módon ótvarkodtok, sunnyogtok: a tervezett szobor nem a nácizmus emlékműve, hanem emlékezés a nácizmus áldozataira.)
Marx habzó szájú antiszemitaként (Marx: "a zs*dó Istene a váltó" stb., stb.) a nácizmus előfutára, így néhány neonáci hiábavaló fröcsögése dacára szobrát ki fogják ebrudalni a Közgázról, és ez így is van jól.

DFK 2014.01.24. 09:38:15

@felcsutisuttyo: Aha, szóval nem a demokrácia kell. Elszóltad magad.

kigyurt álat 2014.01.24. 09:39:16

Gügye vagy te is posztoló, a marx szobor itt abszolút lényegtelen.
Ha eddig nem tűnt volna föl senkinek, a náci megszállási emlékmű az ugyanazon a téren levő a szovjet megszállási emlékművet teszi helyre! Mert az is megszállási emlékmű, nem felszabadítási. A náci megszállási emlékműnek meg nincs semmi köze a holokauszthoz se, ahogy egyesek elvárnák, mert ez megszállási emlékmű, nem holokauszt emlékmű.
Ha a szovjet és a náci közül az egyik lehet, akkor a másik is, vagy pedig egyik sem.
Ha elítéled a megszállásokat, akkor vagy szólalj fel mindkettő ellen, vagy fogadd el, hogy mindkettő van. Annak a fejében van baj, aki egyoldalúan csak az egyiket fogadja el, itt válik el a szar a májtól.

gabuscica 2014.01.24. 09:39:36

@DFK: Ságvári gyilkosai ésszerűen jártak el, Ságvári ésszerűtlenül, de az, hogy felvette a harcot a sztálinizmussal szövetséges nácizmus ellen, őt emeli hőssé, nem a gyilkosait.

gabuscica 2014.01.24. 09:40:26

@DFK: Charles Gati ugyanígy szólta el magát a minap.

gabuscica 2014.01.24. 09:42:14

@funfun: "teológiai értelmezést is hordoz" - te lila belvárosi vagy?

gabuscica 2014.01.24. 09:44:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: viszont a "felvilágosult" ateistáknak sikerült kiirtaniuk a csaknem teljes észak-amerikai őslakosságot. És további 100 millió embert az emberiség nagy álma-prodzsekt keretében.

gabuscica 2014.01.24. 09:46:12

@nu pagagyí: védesz egy habzó szájú antiszemmitát? Őszintén remélem, hogy csak nyelvbotlás volt.

gabuscica 2014.01.24. 09:48:37

@citrix: mkor veszitek bele a Jobbikot az Összefogásba? És az SZDSZ-t? Ja... Bocs, az utóbbinak kaputt...

gabuscica 2014.01.24. 09:49:46

@én már a fény gyermeke vagyok: az ország 2/3-a hatalmazta fel. Kevesen, kevesek vagytok, bár szívettépően vinnyogtok.

citrix 2014.01.24. 09:56:52

@gabuscica: Bocsi,de a menyasszony már foglalt.el van jegyezve a Führerrel :-) Ha megnyerte,hadd vigye!

gabuscica 2014.01.24. 10:02:17

@citrix: Dánieltől származik az infó? Bartustól? Zeleitől? Vásárhelyi Máriától? Adam LeBortól? Runa Hellingától? Weyer Bélától? Herczog Edittől? Az Egyenlítő TV-től? A hvg-től? Magát megnevezni nem akaró forrástól?

NekemNemEzKell 2014.01.24. 10:04:42

" Addig is gondolkozzanak el: 1945-ben miért is kellett a szovjet hadsereg a nácik kiűzéséhez?" Elgondolkodtam. Nem kellett volna ki űzni a nácikat, nem kellett volna bevonulni a szovjet csapatoknak kis hazánkba. Aztán máj-8-a után, a németek hazamentek volna, mi meg itt maradtunk volna oroszok nélkül, s éltünk volna nagy kapitalista nyomorban. Persze a történelemben nincs értelme a mi lett volna ha...feltevéseknek.

NekemNemEzKell 2014.01.24. 10:07:03

Marx menjen a szoborparkba a haverja ( Lenin) mellé!

citrix 2014.01.24. 10:17:31

@gabuscica: Ugyan,gabuscica,honnan származhatna máshonnan mint a Nemzeti Információszolgáltató Hivataltól :-) Minden egyéb forrás csak pletykafészek...

Loyola 2014.01.24. 10:35:35

Pár észrevétel, ami a Piroslapra is passzol.

"1) Nagyjából magasról tesztek ti az antiszemitizmusra, és az az elleni küzdelemre. Ez a ti büszke értéksemlegességetekből ered.
2) Akkor játsszátok egyedül a harcos antifasisztát, amikor jobboldali politikust kell stigmatizálni. Ez a ti –SZDSZ óta híres- szemforgató képmutatásotokból ered.
3) Tökre hisztek benne, hogy felmentést adhat egy ember antiszemitizmusára, ha egyúttal az illető a baloldali pantheon oszlopos tagja is. Ez a ti alig titkolt posztkommunista gyökereteikből ered.

Marx márpedig antiszemita volt. Nektek ez nem tetszik ,de ez nem vélemény kérdése. Ez tény. Nem én írtam: http://www.judapest.org/190-eve-szuletett-karl-marx/"

kerdem.blog.hu/2014/01/20/lehet_mas_az_antiszemitizmus

John Doe3 2014.01.24. 12:17:37

@gabuscica: arra a bizonyos kevesebb, mint 30%-ra tetszik gondolni?

John Doe3 2014.01.24. 12:25:54

@Loyola: hát aki nem érti, amit olvas, az talán azt hiheti, hogy Marx antiszemita volt. De talán ezt kellene felfogni: schlamassel.blogsport.de/2012/02/25/karl-marx-und-die-juden/ Az utolsó mondatot idézem is: "Um mit Marx zu reden, nur Nar­ren und Schuf­te kön­nen durch her­aus­ge­ris­se­ne Sätze aus ers­te­ren des­sen Sinn fäl­schen und den gro­ßen Theo­re­ti­ker des So­zia­lis­mus zum Kron­zeu­gen für Dem­ago­gie her­ab­wür­di­gen, der das Wir­ken von Marx als Po­li­ti­ker nie das kleins­te Zu­ge­ständ­nis ge­macht hat."

Utluk Feri 2014.01.25. 17:34:35

"Ami Ságvári Endre utca még maradt, azt gyorsan átnevezték, az második világháborút lezáró (és folytatódó) szovjet megszállást - valljuk be - sokkal nagyobb tragédiaként kezelik, mint az ország egytizedének módszeres kiirtását."

Érdekes én a rendszerváltás óta is azt hallgatom, hogy mekkora utolsó nyilas náci itt mindenki aki él és mozog és szégyelljük már el magunkat mind a horthy korszak miatt. Ahogyan az áll, hogy voltak kollaboránsok, sőt kollaboráns szervezetek is, ugyanúgy az is, hogy voltak ezekkel szemben álló nem zsidó szerveződések és intézkedések is. Utóbbiakról miért nem hallunk?
Az is roppant humoros, hogy miután a mazsihisz elnöke tesz egy gesztust a miniszterelnök felé, aki politikai ellenség egyből eltakarítják a posztjáról :D:D
süti beállítások módosítása