Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A Mária-szobor és a történelemhamisítás

2013.10.26. 14:08 | Brendel Mátyás | 187 komment

Címkék: történelem szobor klerikalizmus

budavar.jpg

Így került elő az a bizonyos Mária-szobor, több, mint egy hónappal a bevétel előtt

Mint arról már olvashattunk pár hírt, a Budai Vár fokára egy hatalmas "Szűz" Mária szobrot tervez Nagy Gábor Tamás polgármester. Kérdezhetjük, hogy ugyan, minek, ugyan, miért, és ugyan nem kéne a pénzt inkább értelmesebb munkahelyteremtésre fordítani?

Maga a polgármester eképpen indokolja a projektet.

"Avianói Márk lelkesítette is a katonákat, valahogy ez mégsem volt elég… Hiába tűzték már júniusban Fiáth János hajdúi a magyar zászlót a vár fokára, a törökök erősen tartották a várat. Az egész nyár lassan eltelt, a csapatok az esős idő beállta előtt haza akartak menni, ezért már-már szedelődzködtek volna az idegen zsoldosok, amikor a vezérek szeptember elején még egy utolsó ostromra szánták el magukat. A Duna felőli oldalról ágyúzták, gyengítették a falakat. Egyszercsak a dzsáminál egy falszakasz leomlott, előtűnt egy, a hajdani Nagyboldogasszony templomban korábban elfalazott Mária-szobor."

De ehhez hasonló hamis leírás található sok helyen még az interneten:

"A szemtanúk babonás rémülete a várvédőkön is úrrá lett; a vár még aznap este a keresztények kezén volt."

Ugyanez a mondat szerepel a budapestcity honlapján is. A polgármester ilyen leírásokból meríthetett, mint jó keresztény a "tiszta" forrásból.

Engem ez a kérdés az ateizmus mellett azért is érdekel, mert Barta János, aki "Budavár visszavétele" címmel írt könyvet a történelmi eseményről rokonom, és én valamikor régen nagyon lelkesen elolvastam ezt a könyvet. Most nincs nálam ez a könyv, de nekem ez a történet szeget ütött a fejembe (rosszakaróim sajnálatára nem szó szerint:). Arra ugyanis emlékeztem, hogy a várat nem a Mátyás Templomnál ("isten" bizony nem vagyok érdekelt, nem az enyém:), hanem észak felől, az Esztergomi Rondella és a Bécsi Kapu felől vették be. Szerencsére a Wikipédián is elég információ van ahhoz, hogy alaposabban megvizsgáljuk a dolgot.

Először is a szobor nem közvetlenül ágyúzás miatt került elő:

"Avianoi Márk kapucinus szerzetes egy szekéren körbehordozott a várban egy Szűz Mária-szobrot, és a táborban hálaadó misét tartott a győzelem másnapján. A legenda szerint ez a Szűz Mária-szobor el volt falazva, és a lőportár felrobbanása utáni leomlott fal mögött vált láthatóvá, és ezért „Lőporos Madonna” vagy „Budai Madonna” szobornak nevezték."

Másodszor, nem az utolsó napokban, amikor már "az egész nyár lassan eltelt", hanem a nyárnak jól a derekán, hiszen a lőporraktár felrobbanása sokkal korábban történt:

"július 22-én tisztázatlan körülmények között felrobbant a törökök lőporraktára, amelyet a Mátyás király palotája közelében helyeztek el. Közel 800 tonna lőpor robbant fel, és a robbanás olyan nagy volt, hogy 200 méteren leomlott a Duna felőli várfal"

Ld. továbbá még egy sienai szemtanú naplóját, 153. oldal (a Mária szoborról sajnos nem ír)

Tudni kell, hogy a várat végül csak szeptember 2-án vették be. Tehát a "Szűz" Mária szobor egy robbanáskor került elő, jóval a vár bevétele előtt, és nem aznap, ahogy egy fenti, hamis leírás írja.

Ha tehát a sok forrásból összerakjuk a logikus, okokban és időpontokban helyes történetet, akkor valami olyasmit kapunk, mint ami a Wikipédián is, és itt is megtalálható:

" A buda visszafoglalására indított hadjáratban, 1686. július 22-én felrobbant a török védelem lőportornya, és a rengeteg puskapor megrongálta az egész várat, (...) Valószínű, hogy a felmentő sereggel érkezett Marco D'Avoano kapucinus atya talált rá a szoborra 1686. szeptember 2-án a győzelem napján."

E legbigottabb vallásos hívő sem hiheti azt, hogy a Mária-szobor előkerülése a vár bevételének közvetlen lelkesítője lett volna, vagy azt jelző csoda. A több, mint egy hónap különbségen túl azért sem, mert valószínűleg a vár bevétele után találtak rá. Igazából ha isteni csoda lett volna, akkor azt kérdezhetnénk, ugyan mi a fenének csinálta isten ezeket több, mint egy hónappal a bevétel előtt?! Vagy ugyan, mi a halálra várakozott isten ezután még egy hónapig, mire lehetővé tette a vár bevételét?! És ha valaki azt hazudja, hogy a két esemény ugyanaznap történt, hát akkor hazug keresztényt könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.

Ha meg "józan parasztok" vagyunk, és nem holmi bigott hívők, akkor nyilván felfogjuk, hogy a vár bevételében mindenféle hadászati körülmények játszottak szerepet, és nem holmi Szűz Mária szobrok. Az a bizonyos szobor még úgy se játszott közre a dologban, hogy annyira feldobta volna a hívő katonákat, vagy letörte volna a védőket. Ez a legenda egyszerűen hülyeség.

A katonák egyébként annyira hívők voltak, olyan példamutatóan demonstrálták a mélyen hívő keresztény erkölcsiséget, hogy végigrabolták a várat, és hagyták leégni egész Budát. Vagy azt kell, hogy mondja a hívő már megint, hogy hát ezek sem voltak igazi keresztények.

"A várban a győztes fővezér engedélyezte a szabad fosztogatást három napig, olyannyira, hogy a zsoldosok nem törődtek az egyre jobban elharapódzó tűzzel, és Buda összes háza ekkor égett ki – ahogy erről Lotharingiai Károly a fővezér naplójában megemlékezett. Ebből és még egy zsoldos katona naplójából kitűnik, hogy a szövetséges külföldi zsoldos közkatonák nagy részét a kincsek képzelete, rablása vonzotta, és kevésbé az, hogy a török veszedelmet elhárítsák. A nagyvezír elmenekült, de a császáriak csak szeptember 6-án indultak üldözésére, és ez már túl nagy előnynek bizonyult az utoléréséhez."

Kicsit persze unalmas, hogy a középkorban szinte senki nem volt igazi keresztény, de akkor azt nem értem, ezeknek a nem igazi keresztényeknek az emlékére minek emelünk 4 méteres új szobrot a várfalra?! Mert ugye nem a régit, vagy a régi másolatát vagy rekonstrukcióját akarják felállítani. És az persze jó dolog, hogy Magyarországot felszabadították a dicső II. Ukrán Front Habsburg Királyság és Német-római Császárság seregei, de hát mégis az a dúlás, és fosztogatás, ami ezzel együtt járt. Meg a több mint 200 évig "ideiglenesen nálunk állomásozó" osztrák seregek.

Nehéz eldönteni, hogy Nagy Gábor Tamásnak csupán nem volt annyi esze, hogy felkérjen, megfizessen valakit, hogy utána nézzen eme dolgoknak, vagy az illető fizetés ellenében is ennyire semmilyen munkát végzett. Én mindenesetre ingyen és bérmentve előástam a megfelelő információkat az Internetről egy fél óra alatt. De az is lehet, hogy Nagy Gábor Tamásnak szolgáltatták a helyes információkat, és ő szándékosan ferdítette meg azokat, vagy szándékosan a nyilván hibás beszámolót használta fel. Akkor ez tisztességtelen történelemhamisítás. Polgármesternek mindenesetre Nagy Gábor Tamás nem való, ha ezt így szervezte le. No de az ilyen Nagy Gábor Tamás féle emberek hibái legalább arra jók, hogy ma is tanultunk valamit a történelemből, valamire felhívta a figyelmet. Minden rosszban van valami jó.

Ha pedig egy kis történelemhamisítás is belefér, akkor miért nem visszük vissza Osztyapenko és Steinmezt szobrát a szoborparkból? Azok is ízlésesen nagyok, azok is Budapest felszabadításához kapcsolódnak.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr745595320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2013.10.27. 12:10:56

@Brendel Mátyás: Látom magam körül a valóságot: ezt a sok szép németországi állami vállalatot!:-)

Az pedig, hogy Maygarországon a többség elvárná az államtól, hogy "teremcsen munkát!", nem érv, hanem csupán a magyar polgári mentalitás fejletlenségének egyik bizonyítéka.

...De komolyan: milyen állami munkahelyekre gondolnál konkrétan? Termelőüzemekre? Szolgáltatócégekre? Szoftverfejlesztő vállalatokra? Ha ezek versenyképes termékekkel-szolgáltatásokkal rendelkeznek, akkor vajon minek nekik az állami tulajdonlás és az állami támogatás - hiszen megállnak a piacon a saját lábukon is? Ha pedig tőkebevonásra van szükségük, akkor egy pridens üzleti tervre adnak pénzt a bankok, vagy lehet részvényeket kibocsátani, tőkéstársakat bevonni. Ha pedig piacképtelen a cuccuk, akkor ugyan miért tartanánk el közpénzből őket? Csak hogy Józsinak legyen gyárkapun belüli értelmetlen munkája?

BelAmi 2013.10.27. 12:12:12

A Normafára is templomot akarnak építeni, amit még maga a katolikus egyházi vezetés is szükségtelennek tart. Képmutató, álszent bagázs. Mint az emberek többsége, lsd. egyházi esküvők, keresztelők stb. mert ma ez a trendi.

bloggerman77 2013.10.27. 12:15:09

Amúgy hová akarják tenni a szobrot? Mert emiatt bukhat a Vár világörökségi címe is...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 12:15:31

@Bálint Anna: higgyenek a maguk pénzén, a maguk templomaiban, és nem a vár fokán, és ne terjesszenek hazugságokat!

zobod 2013.10.27. 12:17:07

@Rodolfo63: munkát ad ez a projekt is, mint minden állami megrendelés. Egyébként sok kortárs tartotta giccsesnek a XIX.sz. végén, és XX.sz. elején végrehajtott budai és pesti ingatlanfejlesztéseket, most mégis azok adnak karaktert a fővárosnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 12:17:34

@Rodolfo63: szigorúan véve ugye az "Isten" szó egy partikuláris istenként nem Jehovára vonatkozik, hanem ősibb szó.

Kámasuka 2013.10.27. 12:17:56

@BelAmi: Ez sem rosszabb mint a Las Vegasi esküvő.

Sajna nem épültek meg a kaszinók így a libsik inkább az együttélést választják. Az is trendi.

zobod 2013.10.27. 12:20:14

@Moin Moin: az állami beruházásokkal, beszerzésekkel legyen az informatika, építőipar, haditechnika, járművásárlás stb a legnagyobb multiknál is külön osztályok, divíziók foglalkoznak. Németországban is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 12:22:03

@Moin Moin:

"ezt a sok szép németországi állami vállalatot!:-)"

Sparkasse, Stadtwerke? A Hartz IV talán nem állami munkahelyteremtő program volt?! Én nem Németország jelenlegi fellendülésének egyik jelentős oka?!

"...De komolyan: milyen állami munkahelyekre gondolnál konkrétan? Termelőüzemekre? Szolgáltatócégekre? Szoftverfejlesztő vállalatokra?"

van sok módja, ne menjünk bele, nem erről szól a post!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 12:23:41

@zobod: jobban is lehetne csinálni a munkahelyteremtést, minthogy szobormegrendeléseket adnak. például olyan megrendelés már eleve jobb, amely több embernek ad munkát, és a produktum is termel.

Dixi. 2013.10.27. 12:27:29

@Bálint Anna: Addig semmi baj egy Mária-szobor felállításával egy szekuláris államban, amíg azt a szobrot kizárólag a hívek által összeadott pénzből és nem egy világi önkormányzat és nem közterületen állítja fel, hanem pl. egy templomkertben.

...De itt egy közpénzből finanszírozott szoborról van szó, közterületen - egy olyan ország fővárosának egyik kitüntetett pontján, amely országban jól mérhetően csökken a vallásosság.

Értem én, hogy a jobber hatalom sokkal komfortosabban érezné magát egy, a vallás dogmái uralta, a túlvilági kárhozattól rettegő, "dermedtre csaholt" társadalomban - de kérdem én: vajon hogyan befolyásolná egy ilyen társadalom a gazdasági versenyképességet, amelynek a XXI. században az innovativitás, a szabad kezdeményezés és a szuverén egyének kreativitása az alapjai?:-)

ERzt nem én írtam hanem Moin Moin: nevü blogger társunk.Ha elolvasnád a kommenteket mielőtt írsz akkor valószínűleg megkapnád a válaszokat...

BelAmi 2013.10.27. 12:36:04

@Brendel Mátyás: Erről jut eszembe: a 2. Kerületben felavatták (felszentelték) "az ország első ÖNKORMÁNYZATI FENNTARTÁSÚ ökumenikus (katolikus vezetésű

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 12:36:13

@bloggerman77: Nézd, én nem kívánom a legyilkolásukat szentesíteni, csak rámutattam, hogy a borgőzös zsoldosok miért nem kímélték meg az életüket. Hogy a személyes kérdésre is válaszoljak: én tárgyaltam volna az ellenség főparancsnokával: ilyen esetekben meglepően sok mindent el lehetett pénzzel intézni, egy szabad elvonulást pl. nagyon jó eséllyel. Nem kizárólag csak az oszmán területeken éltek zsidó közösségek. Ha pedig a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor én harcoltam volna és annyit küldök Pokolra a sarcoló, részeg zsoldosokból amennyit tudok, semmi ilyen " elbarikádozom magam" , meg ilyesmik.:) Ezt a döntésemet azzal indokoltam volna, hogy mivel így is, úgy is meghalok, akkor akár vihetek is magammal egy kis társaságot, hogy ne unatkozzak.:D

zobod 2013.10.27. 12:37:08

@Brendel Mátyás: ez egy önkormányzati projekt, állami pénzen. Önkormányzatok általában ilyen dolgokra költenek, ami az épített környezet állagfenntartását, bővítését, szépítését célozza, és általában a helyi privát építőipari cégeknek ad megrendelést. A piaci megrendelések és a helyi önkoris megrendelések együtt esetleg a túlélést jelentik manapság sokuknak, végső soron egy termelő, produktív vállalkozás fennmaradását segítik.

hümhüm 2013.10.27. 12:37:17

Mátyás...
Ha ennyi bajod van Istennel, ülj le vele, és beszéld meg a dolgaidat. Meghallgat, ne aggódj, de te is figyelj rá.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 12:48:11

@zobod: egy Mária szobor helyett mondjuk egy önkormányzatok által támogatott távfűtés-modernizálás jobb lenne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 12:48:46

@hümhüm: nincs bajom istennel, nem hiszek benne, a hívőkkel van bajom, velük beszélgetek.

Dixi. 2013.10.27. 12:54:11

Egyébként.
pl a muszlimok által meghódított területeken nem volt egyházi tized....nem volt külön adó a kis királyoknak...pl a földesúrnak...nem volt robot...
A muszlimok ( ugyan úgy mint a romaiak ) vallásszabadságot hirdettek.
De persze adó volt de nem zsákmányolták ki a parasztot ha nem állt ellen.

Jofiu 2013.10.27. 13:08:01

@PearlOfScandinavia:
"Már látom, hogy itt csúszol el"
:
"Ugye nem ütöttétek meg magatok?" - mondta a részeg a haveroknak mikor melléült a széknek. : )
Ne is figyelj az ellentmodásokra, zavart okoznak és nehéz problémákat, egyszerűbb magyarázni a hit saját világában. Végül is arra van, vígasznak és iránymutatásnak a gondolati felszabadultságért.

zobod 2013.10.27. 13:17:22

@Brendel Mátyás: jó lenne, de ez egy pár millió forintos projekt, nem több százmilliós. A témaválasztás az egyetlen, ami miatt ez néhány ember ingerküszöbét egyáltalán átlépi, és ellenzi. Pedig nem rossz ötlet, ha jó legendát költenek köré, akkor népszerű fotós téma lesz turistáknak. Talán idővel még látványosság is lehet belőle, ahogy a Halászbástyából is lett, hiába hogy annak sincsen sok köze a történelmi valósághoz.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 13:20:13

@Brendel Mátyás: 1. Igen, teljesen biztos vagyok benne, hogy tökéletes biztonsággal különbséget lehetett tenni az emberek között az öltözetük alapján és elég volt csak egyszer rájuk nézni! Ird be a keresődbe, hogy " XVII. századi török " és kattints a képekre és te is látni fogod, hogy nem csalás és nem ámítás, amit mondok.:)
2. Igen, biztos vagyok benne, hogy a zsoldosokat is érdekelte a különbség! Ugyanakkor természetesen nem vállalhatok garanciát minden egyes sarcoló zsoldosért, ezt azért nem kívánhatod, elvégre nem én voltam a parancsnokuk.A zsoldosok kegyetlenkedése közismert.
A budai pasa háreme egyébként még a város bevétele előtt Batthyány Ádám kezére került.

Sütemény1975 2013.10.27. 13:21:11

Sztalin szobrot nem akarod vissza? Mennel koszoruzni, mi?

lutria 2013.10.27. 13:22:35

1686-ban nem sok egy kicsit 800 tonna lőpor egy helyen tárolva?Ez talán már meghaladná néhány legkisebb atombomba hatóerejét,a várnak meg csak leomlott néhány fala...

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 13:26:42

@Jofiu: Nevetséges manipulálás részedről úgy ellentmondásokra hivatkoznod, hogy konkrétan egyre sem mutatsz rá, illetve nem írod le szépen, hogy te miben is látod az ellentmondást!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 13:30:17

@zobod: "népszerű fotós téma lesz turistáknak." van ott elég fotózni való, nem erre fognak csődülni az emberek

Sütemény1975 2013.10.27. 13:31:45

Teged ez zavar, engem meg az en adoforintjaimbol felepitett 36. holocaust emlekmu.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 13:37:36

@PearlOfScandinavia:

Janicsár:
mek.niif.hu/00800/00893/html/img/nagy/2be1.jpg

erdélyi talpas katona:

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Talpas_katona.jpg

én kurvára nem tudnám megmondani, melyik melyik. te sem. az a baj veled, hogy beképzelt, fasz majom vagy, aki kurvára azt hiszi, tudja a frankót olyan témában, amiről gőze nincs.

"biztos vagyok benne, hogy a zsoldosokat is érdekelte a különbség!"

én meg biztos vagyok benne, hogy egy csomó zsoldost nem

" Ugyanakkor természetesen nem vállalhatok garanciát minden egyes sarcoló zsoldosért, ezt azért nem kívánhatod, elvégre nem én voltam a parancsnokuk.A zsoldosok kegyetlenkedése közismert."

no látod, szóval hazudsz, vagy te a faszt biztos benne, csak a pofád nagy

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 13:39:06

@PearlOfScandinavia: plusz még, arra ugye emlékszel történelemóráról, hogy a janicsárok egy része magyar volt?

hu.wikipedia.org/wiki/Janics%C3%A1rok

majom.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 13:40:13

@Sütemény1975: IQ-negatív. az Osztyapenko szobor egy reductio ad absurdum példa volt. csak neked fogalmad nincs arról, mi az, ugye, te sötét baromállat?! de a pofád az annál nagyobb.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 13:43:03

@Jofiu: Hozzáteszem ahhoz, hogy nincs itt semmiféle ellentmondás, csak neked van egy egysíkú képed a kereszténységről és nem látod még azt sem, hogy a kereszténység, a történelme során elfogadta többször is a fegyveres harcot a hitért. Gondolj csak a keresztes lovagokra! És ne kezdd nekem, hogy a keresztes lovagok nem is voltak igazi keresztények, mert nem te, de még csak nem is én fogjuk megmondani, hogy ki az igazi keresztény.:)

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.10.27. 13:45:44

Király poszt. Már csak az a kérdés, elhiszi-e nektek bárki, hogy a nektek ideológiailag nem tetsző szobrok építési költségéből jól fog élni, valamint, hogy nem építitek meg a nektek ideológiailag tetsző szobrokat. Jövő áprilisban megtudjuk, kedves MSZP.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 13:47:31

@lutria: a legelső atombomba 20 kilotonna TNT erejű volt, a puskapor ugye ennél gyengébb. tehát a faszt. mielőtt okoskodsz, nézz utána!

en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_tests

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 13:52:02

@Kuruc ezredes:

"szobrok építési költségéből jól fog élni"

egy szoborból nyilván nem, de ha összerakjuk itt az összes szobrot, átnevezést, meg átépítést, különösen a Kossuth tér átépítését az már valami. persze nem ez Orbán legnagyobb herdálása, mert vannak stadionok is, de még nagyobb baj az egykulcsos adó.

"valamint, hogy nem építitek meg a nektek ideológiailag tetsző szobrokat. Jövő áprilisban megtudjuk, kedves MSZP. "

én nem tudom, mit akar építeni az MSZP, de 2002-2006 között milyen szobrokat építettek?!

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 13:53:46

@Brendel Mátyás: TE, biztos, hogy elsőként estél volna el agy akkori csatában, ha a janicsárok magyarságtudatára alapoztad volna a stratégiádat, hehe! :D
A janicsárok között akadtak magyar születésekűek is, de ha emlékeztek még arra, hogy honnan jöttek, vagy kik voltak a szüleik, a kiképzésük után is, akkor nem válhattak janicsárokká. A janicsárok nem ismertek más urat maguk felett, mint a szultán személyét és így teljességgel, szívvel-lélekkel a török sereghez tartoztak. A wikipediára ne nagyon hivatkozz amúgy, mert nagyon pontatlan, ez köztudomású....

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 13:57:05

@Brendel Mátyás: Elnézést , egy komám, de kezded átlépni a kulturált társalgás szabályait, Mosd ki a szádat, mielőtt velem beszélsz, kösz! Nem adtam okot a durváskodásra!

Moin Moin 2013.10.27. 14:06:21

@zobod: Ez egyáltalán nincs minden cégnál így - de még ahol így is van, ott is MAGÁNCÉGEKRŐL van szó és nem állami tulajdonú cégekről. Azaz: itt a munkahely-teremtés nem állami, hanem nagyonis magánszféra-beli. Az állami beszerzések célja pedig sohasem az, hogy ezzel munkahelyeket teremtsenek.

Moin Moin 2013.10.27. 14:06:56

@Brendel Mátyás:

Németországban melyik takarékpénztár van szerinted az állam tulajdonában? Tudom: „Viel zu viele Leute denken, dass Sparkassen staatlich sind.” (Id.: www.wallstreet-online.de/diskussion/987160-91-100/sparkassen-sind-die-absolute-macht-in-deutschland) – ezek szerint te is ezek sorait gyarapítod… A Stadtwerke pedig – nevéből következően –a Stadt, azaz a város tulajdonában van, ami nem azonos az állami tulajdonlással.

A Hartz IV egyetlenegy állami munkahelyet sem teremtett, csupán annyit tett (és ez is erősen vitatott hatású!), hogy aki semmiképpen sem tud elhelyezkedni a munkaerő-piacon, az el kell hogy fogadja az óránkénti 1 eurós órabért egy olyan cégnél, amely ennyiért hajlandó őt alkalmazni. Ám ezt az óránként 1 eurót sem az állam adja a vállalkozónak – a vállalkozó haszna csak annyi, hogy ennyiért kap embert az egyébként is meglévő állásra. (A Hartz IV kritikái is éppen arra vonatkoznak ebben az esetben, hogy ez kiszorítja a drágább munkaerőt, ráadásul a keresleti oldalon is szűkülést okozott, hiszen az egyeurós faszi vásárlóereje kisebb, mint egy normál, drágább munkaerőé…) A Hartz IV éppenséggel nem állami kiadásnövelést jelentett – többek között az „állami munkahely-teremtés” –érdekében – hanem kiadáscsökkentést, a különféle, független ellátások összesítését. A német fellendülés pedig nem vezethető vissza csak a Hartz IV-re, annak okai sokkal inkább a német gazdaságban és munkakultúrában keresendők.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 14:23:35

@Brendel Mátyás: Tekintsünk most el, a durváskodásodtól és maradjunk a témánál. Ha te nem látod a különbséget a két öltözet között, pláne, hogy el ne felejtkezzünk róla, az öltözet mellé azért még egy nyelv is dukált, akkor te, minden tiszteletem mellett megállapítom, hogy vak és süket vagy. Elolvastam az ostrom történetét és azt láttam, hogy a zsidók megkímélésére pl. parancsot kaptak a legmagasabb szintről és mégsem így tettek a zsoldosok. Ebből azt szűrtem le, hogy fogyaszthattak némi alkoholt is, ha a közvetlen parancsnokaik sem tudták megfékezni őket. Egy józan katona másképpen viselkedik ugyanis, mint egy részeg katona, ezért bátorkodtam azt mondani, hogy nem vállalok garanciát. Biztos vagyok benne, hogy józanon nem emeltek kezet keresztényre a zsoldosok. Miért is tették volna? Volt elég más rabolnivaló is! Az is nagyon valószínű, hogy az ostrom idejére nem maradtak keresztények Budán nagy számban. Nem bánom egyébként, ha a véleményed nem egyezik az enyémmel, de fogalmazd meg kulturáltan!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 14:25:37

@bloggerman77:

"A dicső keresztény felszabadító seregek a visszafoglalás után pogromot rendeztek, amely során mindkét budai zsinagógában a Várban maradt zsidókat bezárták"

Ne felejtsük el ennek az okát: a zsidók a török oldalon álltak a háborúban. Egyébként pedig a legtobb zsidót nem ölték meg, hanem a elfogták, s végül - miután egy bécsi zsidó fizetett értük - szabadon engedték. Nyilván mai nézőpontból ez kegyetlenség, de akkoriban a háborúk része volt az ellenséges polgári lakosság legyilkolása.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:25:38

@PearlOfScandinavia: igen, namost az ilyen magyar származású janicsárok lemészárolásáról mit mond a Biblia? az ilyet ajánlott?:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:26:21

@PearlOfScandinavia: adtál. hülye vagy, és nem adod meg nekem a tiszteletet, hogy gondolkodnál.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:31:07

@Moin Moin:

1) engem úgy tájékoztattak, hogy a Sparkasse nagyrészt állami pénzeket kezel, és például a részvénypiacon nem kereskedhet csak úgy. ezért közvetlenül például nincsenek alapjai.

2) a város tulajdonában lévő Stadtwerke ugye nem magántulajdon, hanem közösségi tulajdon?! szívás.

3) a Hartz IV-ről lehet egyéni véleményed, érvnek ez most már igen gyenge.

vegyes gazdaságban élünk, Németország is, és van olyan, hogy értelmes állami munkahelyteremtés.

az egész téma a post szempontjából irreleváns, oltári bugyuta pofátlanság tőled, hogy itt ezzel fárasztasz minket. a véleményed egzotikus marhaság, nem fogok itt leállni veled vitázni, kurvára lényegtelen vagy

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 14:34:21

@Brendel Mátyás: Nem szabad ilyen egysíkúan gondolkozni; a kereszténység nem kizárólag a Bibliából áll és a hit védelme nagyon is keresztény gondolatnak számított a történelem során. Mondd, te hallottál már a keresztes lovagokról?:D DE nehogy megint a Wikipediával gyere.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:34:27

@Kuruc ezredes: hát ebben nem tudom, mennyi állami pénz van, amikor egy nemzetközi szervezet, de olyan kurva drága nem lehetett.

és 2005-ben elég jól ment az országnak

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 14:37:32

@Brendel Mátyás: a baj az veled, hogy te csak egysíkúan vagy képes gondolkozni, na úgy sem mindig sikerül neked, de amint elvonatkoztatásra kerülne a sor, vagy arra, hogy más fejével is képes légy gondolkozni, akkor lecövekelsz és onnan aztán se jobbra, se balra. Ilyenkor elkezdesz kissé durván fogalmazni. Kár!:D

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:39:56

@PearlOfScandinavia:

"az öltözet mellé azért még egy nyelv is dukált"

igen, no már megint csak azt demonstrálod, hogy hülye vagy egy kicsit is meggondolni azt a faszságot, amit leírsz nekünk ide. Hans ugyebár Bad Homburgból meg tudja különböztetni a magyar, a román, a török, meg még a fasz se tudja milyen nyelvet, amelyet a budai várban élő valaki beszélhetett.

"Elolvastam az ostrom történetét és azt láttam, hogy a zsidók megkímélésére pl. parancsot kaptak a legmagasabb szintről és mégsem így tettek a zsoldosok. Ebből azt szűrtem le, hogy fogyaszthattak némi alkoholt is, ha a közvetlen parancsnokaik sem tudták megfékezni őket."

no igen, de ugye az értelmes parancsnok, aki már zsoldoskodott pár évtizede elég jól tudja, hogy mit szabadít el olyankor, amikor szabad rablást engedélyez. azt is, hogy mit érnek ilyenkor a parancsok.

"Az is nagyon valószínű, hogy az ostrom idejére nem maradtak keresztények Budán nagy számban."

miből gondolod. csak úgy?

az a baj, hogy az ujjadból szopsz egy csomó hülyeséget, és azt hiszed, érv.

én legalább elismerem, hogy tudja a halál. te azt nem látod, mennyire nem tudsz semmit. és ez a hülyeség egyik betegsége.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:41:39

@PearlOfScandinavia:

"hallottál már a keresztes lovagokról"

hallottam. www.europakiado.hu/index.php?l=h&s=3&n=174

kíváncsi vagyok, hogy mennyi olyan dolgot hozol még fel, ami nekem érv.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:44:50

@PearlOfScandinavia:

"a baj az veled, hogy te csak egysíkúan vagy képes gondolkozni"

ne haragudjál már, de te jössz ezzel, amikor te érvnek tekinted a sok begőzölt, naiv kis rózsaszín elképzelésed, hogy biztos kiengedték a várból a keresztényeket, biztos meg tudták különböztetni a keresztényeket a muszlimoktól, biztos nem ölt zsoldos katona keresztényt, meg nem erőszakolt meg keresztény nőket, mert a zsoldos katona talpig becsületes úriember volt, nála már csak Orbán Viktor becsületesebb, és ha nem teljesítette a parancsot, akkor biztos részeg volt, de arról senki nem tehet.

egy ilyen barbie-baba világképpel akarsz te itt vitázni?!

oszt csodálkozol, hogy mérges leszek, és elküldelek a jó büdös nénikédbe ezzel a bugyuta világképpel?!

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.10.27. 14:47:49

@Brendel Mátyás:
Ó hát hogyne, nagyon jól. Javaslom, hogy elsőnek ezt olvasszátok be, ha meritek, utána jöhetnek a máriaszobrok. Ja, és mindenképpen próbáljatok meg választást nyerni, mert anélkül kurva nehéz ilyen remek ötleteket megvalósítani. Várom nagyon már a jövő áprilist. Fogtok vajon nyerni?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 14:49:30

@PearlOfScandinavia:

kicsit kinézel abból a rózsaszín, hülye fejedből, és egy kis reality checket lefuttatsz, akkor elég nyilvánvaló kell, hogy legyen számodra, hogy ha a katonának azt mondták, szabad rablás, akkor bármilyen nőnemű élőlényt megerőszakolt. és nem az volt, hogy kiválogatta a muszlim nőket, mert úgyis van elég. speciel ugyebár volt 80-100ezer ostromló katona, és megsúgom neked, nem volt a várban ennyi muszlim nő.

do the math, moron!

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2013.10.27. 14:55:11

@Brendel Mátyás:
Teljesen releváns kérdés, hogy vajon mennyien hiszik el nektek ezt, és mennyien fognak rátok szavazni, hogy folytatódhasson a 2005-ben már megtapasztalt sikerkormányzás. Egyelőre úgy néz ki, hogy nagyon-nagyon kevesen. Közeleg a következő nemzeti kétharmad, kedves balliberális embertársam. Nektek a következő négy év még a jelenleginél is szarabb lesz. :(

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 14:58:24

@Rodolfo63: Ahogyan írtam, nem hiszem, hogy bárki is kompetens lenne annak meghatározására, hogy mi is a bibliai értelemben vett kereszténység, a Mindenhatót leszámítva. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy ő ezt pontosan tudja, akkor gondolkozzon el arról, hogy mi van akkor ha téved: egyetlen valaki lehet ugyanis, aki nem tévedhet, az pedig a Mindenható maga. Ezek szerint egy ilyen ember azt feltételezi magáról, hogy tévedhetetlen, vagyis képességei vetekszenek magáéval a Teremtőével. Hát nem szeretnék a helyében lenni... micsoda gőg!

A másik dolog pedig az, hogy itt nyilván nem elsősorban bibliai értelemben vett keresztényekről beszélünk, hanem egy seregről, melynek tagjai között voltak nyilván " nem bibliai értelemben vett keresztények " is. Igazságos háború volt ez? Magyar szempontból mindenképpen az volt. A török uralom Magyarország számára jórészt csak pusztulást hozott. A fiatal férfiak elestek az állandó háborúkban, a szultántól jutalomból kapott birtokokon az utolsót is kisarcolták a törökök az emberekből, lévén, hogy ezek a birtokok nem öröklődtek, így minden tulajdonosuk mindent kihajtott belőlük a végletekig. Nehogy már meg kelljen magyarázni, hogy miért volt szükséges véget vetni a török uralomnak.....

Moin Moin 2013.10.27. 15:03:33

@Brendel Mátyás: De hét éppen te indítottad azzal a saját írásodat, hogy feltetted a kérdést: "nem kéne a pénzt inkább értelmesebb munkahelyteremtésre fordítani?". Bizony: te hoztad össze Szűz Máriát az állami munkahely-tereméssel - ezek után hogyan írhatsz olyat, hogy "a post szempontjából irreleváns, oltári bugyuta pofátlanság tőled, hogy itt ezzel fárasztasz minket". Hidd el: nekem a szentekről eszembe se jutott volna az a szoci agyrém, hogy az állam feladata a munkahely-teremtés.:-)

...Úgyhogy: viseld csak el, ha valaki reagál erre!

Továbbá: A Sparkassék betétállományának zöme az egyszerű emberek betétje - nem tudom, ki tájékoztatott úgy, hogy a német állam azokban tartja a pénzét?

Stadtwerkék: Te, ezek nem azért lettek létrehozva, hogy munkahelyeket teremtsenek (ne feledd: ez volt az általad feldobott téma!), hanem azért, hogy a víz a lakásodba, a szar-húgy meg onnan el legyen vezetve. Nem az volt a kérdés, hogy léteznek-e állami, vagy önkorményzati munkahelyek, hanem az, hogy a munkahely-teremtés állami feladat-e - ne keverd a fogalmakat!

Hartz IV: ez nem az én szubjektív véleményem, hanem a német kormány és gazdaság köreiben folyó kiértékelés és a tapasztalatok összegzése.

Az "értelmes állami munkahely-teremtésre" pedig még egyetlen példát sem hoztál - pedig volt már időd írni a hesseni zoldosokról is!:-)))

Az utolsó, indulattól duzzadó bekezdésedre pedig csak annyit: ha közírónak (blogger) tartod magad, akkor ne duzzogj, mint Szigetvári Viktor, hanem hozz konkrét és helytálló érveket. Vagy ha nem tudsz, akkor írj csak annyit, hogy kifogytál ezekből.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 15:05:41

@Brendel Mátyás: Légy szíves, először is, bizonyítsd be nekem, hogy egyáltalán voltak nagy számban keresztények az ostromlott Budán, akiket meg lehetett volna erőszakolni, aztán majd ha bebizonyítottad, akkor onnan beszélhetünk róla! Megsúgom neked, mert éppen most olvasom az ostrom történetét és ott járok, hogy több ezer nőről olvasok éppen akik összezsúfolódtak egy téren, de ezek mind törökök, papuskám........

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:15:30

@PearlOfScandinavia: "Buda feldúlását, hiszen a dúlás, az elfoglalt város kirablása, a kor szokásai szerint akár a zsoldosok fizetéskiegészítésének is tekinthető,- ráadásul ebben az esetben pogányok holmiját vitték. "

ez volt az első hozzászólásod. azt, hogy hülye vagy már ebből lehetett látni. igazából itt el kellett volna küldjelek a zártosztályra. ma, a 21. században ilyet kultúrember nem ír le. ennyi.

ehhez képest a faszkalap állásponthoz képest, amin vitáztunk, lényegtelen kis részletek, melyekben hasonlóan tuskónak bizonyultál. de zárjuk le itt. te 21. századi mércével mérve egy oltári tuskó vagy. ennyi. vitázzon veled a gyógypedagógus!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:18:06

@Kuruc ezredes: ránk senki nem fog szavazni. nem vagyok egyik pártnak sem tagja, és azt sem döntöttem el, melyiknek vagyok a szimpatizánsa.

a postban felvetett dolog ostoba tuskóság, történelemhamisítás. ez független a 2014-es választásoktól. a post csak amellett érv, hogy ne a Fideszre szavazzon valaki. ebben sem a jelentős érvek egyike. viszont az egyértelmű érvek egyike.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:22:15

@PearlOfScandinavia:

"Ezek szerint egy ilyen ember azt feltételezi magáról, hogy tévedhetetlen, vagyis képességei vetekszenek magáéval a Teremtőével. Hát nem szeretnék a helyében lenni... micsoda gőg!"

én őszintén szólva nem feltételezem, hogy tévedhetetlen vagyok, de nem is tartom gőgnek azt, hogy a saját jól meggondolt véleményem szerint elítéljem mind azt a szörnyűséget, amit a kereszténység elkövetett a történelme során, és ezzel a vallást magát is.

őszintén szólva engem az olyan metafizikai viták sem érdekelnek, hogy melyik keresztény igazibb a másiknál. az egész vallás összképe negatív. és ezt meg tudom ítélni. ahogy azt is meg tudom ítélni, hogy mikor kell fékeznem a kocsival. nem vagyok tévedhetetlen, de én fogom eldönteni, és elég jó vagyok benne. mindkettőben.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 15:24:10

@Brendel Mátyás: TEkintsünk el a tuskózásodtól. mert nyilván nem egy gáncstalan lovaggal van itt dolgom az Indexen és maradjunk a tényeknél.

A tény az, hogy kértem, hogy bizonyítsd be, idézz a kedvenc wikipediádból, vagy bárhonnan egy szaktekintélyt, vagy egy eredeti szöveget, amely szerint a keresztények nem szedték össze a holmijukat és nem hagyták el a felszabadító sereg közeledtére Budát, hanem minden logika ellenére az ostromlott várban maradtak az ellenséggel együtt. Ezt nem tudod megtenni , de utána még vagy olyan pofátlan, hogy emlegetsz zárt osztályt, tuskót és faszkalapot.

Nem kívánom értékelni a teljesítményedet bővebben, csak egy 13-as skálán röviden egyest adok rá. Megbuktál fiam, leülhetsz!:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:27:26

@PearlOfScandinavia:

"gondolkozzon el arról, hogy mi van akkor ha téved: egyetlen valaki lehet ugyanis, aki nem tévedhet, az pedig a Mindenható maga. Ezek szerint egy ilyen ember azt feltételezi magáról, hogy tévedhetetlen, vagyis képességei vetekszenek magáéval a Teremtőével. Hát nem szeretnék a helyében lenni... micsoda gőg!"

ja meg még annyit, hogy annál nagyobb gőg nincs, amikor egy olyan hitet hozol fel érvként, amire az égadta világon nincs semmi igazolásod, tehát nemhogy a tévedhetetlenséged a kérdés, hanem inkább az, hogy hogy a jó őrült agyadba jutottál el odáig, hogy ezt hiszed?! és miből gondolod, hogy ez valakinek érv, aki nem hisz a mesédben?!

a 21. században egy kicsit körbe nézel, és le kéne essen, hogy azok száma, akik pont a te istenedben hisznek, tehát akiknek érv lehet az, amit itt leírsz, elég nagy kisebbség. tehát 90 körüli IQ-t feltételez az, hogy azzal jössz, hogy nincs isten.

én sem azt írtam a postban, hogy "nem hiszek istenben, tehát a Mária szobor hülyeség", mert nekem nem annyi az IQ-m mint neked, körbenéztem, és észrevettem, hogy a keresztény hívőknek is tudok érvet írni, mert a történelemhamisítás az még nekik is történelemhamisítás.

az olyan faszfej keresztényeknek, mint neked persze ez sem számít. ahogy ezt az első hozzászólásodból láttuk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:33:23

@PearlOfScandinavia:

"a keresztények nem szedték össze a holmijukat és nem hagyták el a felszabadító sereg közeledtére Budát, hanem minden logika ellenére az ostromlott várban maradtak az ellenséggel együtt. Ezt nem tudod megtenni"

te sem az ellenkezőjét. én azt mondtam, nem tudom, te viszont rendületlenül hiszed, hogy csak így lehetett.

ez köztünk a különbség, te hülye. te egy nyomorult kis hívő vagy, aki azt hiszi, amit hinni akar, én meg ha nem tudok valamit, akkor megmondom, hogy nem tudom, és nem nyomom százas decibellel a hitemet a pofádba.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 15:34:29

@Brendel Mátyás: Sajnálattal közlöm veled, hogy bár a jól meggondolt véleményed alapján azt ítélsz el akit, vagy amit akarsz, de az utolsó ítélet napján nem te leszel a bíró. ( szerencsére ):D,- bár tisztában vagyok vele, hogy te, saját magadat, tökéletesen alkalmasnak tartanád erre a feladatra (is ).:)

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 15:38:26

@Brendel Mátyás: Nos, ha nem találtál olyan leírást mely szerint keresztényekkel erőszakoltak volna meg Budán, akkor a probléma ugye nem létezik. Sajnálom.:) Elnézést, ha amikor bizonyítékokról beszélünk, akkor bizonyítékokat kérek. Hinni szerintem a templomban kell és nem egy vitafórumon. Én ehhez tartom magam, ne beszélj félre!

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 15:39:24

@PearlOfScandinavia: " keresztényeket ", nem keresztényekkel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:40:01

@PearlOfScandinavia: az utolsó utáni ítéletben én leszek a bíró.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:41:23

@PearlOfScandinavia:

"Elnézést, ha amikor bizonyítékokról beszélünk, akkor bizonyítékokat kérek."

és neked nincs ilyened. te csak a hitedet nyomtad.

" Hinni szerintem a templomban kell és nem egy vitafórumon."

ennek ellenére vígan nyomattad itt a rózsaszín kis hiteidet

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 15:42:12

@PearlOfScandinavia: "Hinni szerintem a templomban kell"

szerintem még ott se.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 15:47:47

@Brendel Mátyás: Ez az általam kért bizonyítékok szempontjából mindegy is.:)

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 15:54:59

@Brendel Mátyás: Bocs, de egy konkrét példát is hoznál arra, hogy " nyomtad a hitedet ", vagy csak beszélsz összevissza a levegőbe megint minden alap és bizonyíték nélkül?

Éhes_ló 2013.10.27. 16:05:26

Ez egy szar post.
Az viszont kimaradt a posternek aki bárkinél jobban tudja Buda visszevételének történetét és persze bárkinél jobban ismeri a magyarok legendáit is, hogy a Budát megvívó keresztény seregek kardélre hányták a törökökkel (bárkivel) jó haszonért kollaboráló budai zsidó bandát.
Mind egy szálig.

Tehát nem csak keresztényietlen aljas gyilkosok voltak, veszett rablók, hanem nácik és antiszemiták is.
A poster féle értelmezés szerint, tutira.

Lehet szörnyülködni!

lutria 2013.10.27. 16:06:56

@Brendel Mátyás: Nem azt írtam hogy a legelső hanem hogy a legkisebb,van 0.3 kilotonnás nukleáris tüzérségi lőszer is és "aktatáska" méretű bomba is...
Nézz utána mielőtt okoskodsz http://www.hu.wikipedia.org/wiki/Nukleáris_fegyver
A puskapor-TNT átváltási arányát nem ismerem de talán 800 tonna belefér a 0.3 kilotonnába.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 16:30:37

@PearlOfScandinavia: te állítottál valamit, te nem hoztál bizonyítékot. de a pofád az nagy

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 16:32:10

@PearlOfScandinavia: "Az is nagyon valószínű, hogy az ostrom idejére nem maradtak keresztények Budán nagy számban."

1) ezt te írtad
2) erre nem hoztál bizonyítékot
3) ergo ez a te hited, amit te nyomtál itt

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 16:33:29

@Éhes_ló: nagyon sok mindenről nem írtam még. ettől nem lesz szar a post. ez egy blogpost, nem egy négyezer oldalas könyv

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 16:36:40

@lutria: rendben, akkor a Budán felrobbant puskapor erősebb volt, mint a legkisebb nukleáris lőszerek. és akkor most mi van, nagyokos?! mi a faszt akarsz ebből kihozni?! ez nem lehet? ez elképzelhetetlen?!

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 17:00:07

@Brendel Mátyás: 1- Ez állítás volt az te állátásod ellen, amely szerint egyáltalán lettek volna megerőszakolni való keresztény hölgyek Budán az ostrom idején. Én , elolvasva az ostrom történetét több forrásból is, ennek nem találtam nyomát.

2. Nem hoztál az állításodra bizonyítékot, vagyis

3. Történelmet hamisítottál, vizet prédikáltál és bort ittál, na szép.:D

Egyébként a hiányzó bizonyítékoddal kapcsolatban elmondom, hogy az állításod maga is ellentmond a logikának, hiszen mi a fenét kerestek volna a keresztények még akkor is Budán az ellenség szájában amikor a keresztény sereg már ostromolta Budát, miért nem szedték a cókmókjukat és menekültek el a keresztény sereg érkezésének hírére? Az ugyanis nem lehetett kétséges, hogy ők nem a török győzelmében reménykedtek. Miért tették volna ki magukat a törökök dühének az ostrom alatt?
Ha pedig nem tudsz bizonyítékot hozni arra, hogy egyáltalán lettek volna keresztények Budán akkor hogyan is eshettek volna áldozatul a zsoldosok dühének, vagyis miről is beszélsz te, ember?????
A probléma csak a te fantáziádban él, amíg nem hozol bizonyítékot, ez csak és kizárólag a te feltételezésed, a te hited, ha úgy tetszik.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 17:19:51

@PearlOfScandinavia:

én legutóbb azt írtam, nem tudom, pont azért mert nincs erről információm. teneked sincs, de te hülye hívő fasz, azt mondod, te tudod.

ez köztünk a különbség te hívő faszkalap.

nincs bizonyítékod, a hülye "logikádról" már mondtam, hogy nem érdekel. nem érdekel, hogy javítgassam a bugyuta kis "logikádat". hülye vagy, javítgassa a "logikádat" a kisegítőiskolai tanár! fasz se fog veled olyan dologról vitázni, aminek semmi jelentősége nincs, és semmi bizonyítékod nincs rá, és még hülye is vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 17:21:33

@PearlOfScandinavia:

"Egyébként a hiányzó bizonyítékoddal kapcsolatban elmondom, hogy az állításod maga is ellentmond a logikának, hiszen mi a fenét kerestek volna a keresztények még akkor is Budán az ellenség szájában amikor a keresztény sereg már ostromolta Budát, miért nem szedték a cókmókjukat és menekültek el a keresztény sereg érkezésének hírére? Az ugyanis nem lehetett kétséges, hogy ők nem a török győzelmében reménykedtek. Miért tették volna ki magukat a törökök dühének az ostrom alatt?
Ha pedig nem tudsz bizonyítékot hozni arra, hogy egyáltalán lettek volna keresztények Budán akkor hogyan is eshettek volna áldozatul a zsoldosok dühének, vagyis miről is beszélsz te, ember?????
A probléma csak a te fantáziádban él, amíg nem hozol bizonyítékot, ez csak és kizárólag a te feltételezésed, a te hited, ha úgy tetszik.:) "

csak jelzem, elolvastam, ez az a hülye "logika", amivel nem vitázok. ebből látom, hogy hülye vagy, hogy így képzeled a dolgokat. azt hiszed, hogy ezek a dolgok így mentek, ilyen egyszerűen.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 17:27:59

Bocs, de a probléma nálad merült fel, ugyanis az eredeti állítást, amit bizonyítanod kellett volna, azt te tetted: azt állítottad, hogy Budán voltak még keresztények az ostrom idején is. Mondtam neked, hogy okés, csak bizonyítsd be.
Ennél a pontnál akadtunk el, mert ezt azóta sem tudtad bizonyítani. Amint pedig megérezted, hogy ebből nem fogsz jól kijönni, azonnal jöttél a faszkalapozással, meg a hívőséggel, meg mindennel.
Nézd fiam, egyesre állsz, és egyetlen útja van annak, hogy átengedjelek a javítóvizsgán, az, hogy összeszeded magad és bemutatod a bizonyítékot arra nézve, hogy amit állítottál, az igaz.

Különben történelemhamisítónak fog mindenki tartani aki eljut eddig az olvasásban. Ez van:D

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 17:42:25

@PearlOfScandinavia:

"a probléma nálad merült fel, ugyanis az eredeti állítást, amit bizonyítanod kellett volna, azt te tetted: azt állítottad, hogy Budán voltak még keresztények az ostrom idején is."

faszt. hülye, hazudós keresztény görény

" Brendel Mátyás · ile-de-france.blog.hu/ 2013.10.27. 11:21:13
@PearlOfScandinavia: még annyit, nem vagyok benne biztos, hogy 1686-ban a budai várban nem voltak-e magyarok is az ott lakók között"

én az első felvetésemben már annak megfelelően írtam, hogy "nem vagyok benne biztos", hogy nem tudok most hirtelen bizonyítékot hozni.

te ellenben határozottan állítottad az ellenkezőjét bizonyíték nélkül.

ez a különbség köztünk, te hülye keresztény, hogy ha én nem tudok valamit igazolni, akkor általában óvatosan fogalmazok. te meg hülye hívőként reflexből nyomod a hitedet, ész nélkül. mert te egy barom hülye kis hívő vagy, nektek ez a "gondolkodásmódotok".

oszt a végén ugrálsz.

de mondtam már, ennél jóval nagyobb baj, hogy neked keresztény görénynek a muszlim asszonyok erőszakolása rendben van. ez az, amiért te egy civilizálatlan keresztény állat vagy.

1) hazudsz
2) hitet nyomatsz
3) görény a világképed

lehet ennél még lejjebb?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 17:48:02

@PearlOfScandinavia:

@PearlOfScandinavia:

ez a különbség:

" Brendel Mátyás · ile-de-france.blog.hu/ 2013.10.27. 11:21:13
nem vagyok benne biztos, hogy 1686-ban a budai várban nem voltak-e magyarok is az ott lakók között"

" PearlOfScandinavia 2013.10.27. 14:23:35
Az is nagyon valószínű, hogy az ostrom idejére nem maradtak keresztények Budán nagy számban."

Én: "nem vagyok benne biztos", te: "az is valószínű". Itt neked kell igazolni, mert te állítasz valamit pozitívan. Én csak felvetettem a lehetőségét.

Ha egyikünknek sincs igazolása, akkor te állsz itt bukásra, kis keresztény görénykém.

És akkor ugye ott van a nagyobb gond, hogy szerinted muszlim nők megerőszakolása rendben van.

PearlOfScandinavia 2013.10.27. 18:10:33

@Brendel Mátyás: Sajnálom, hogy elvesztetted a türelmedet! Egyébként honnan veszed, hogy keresztény vagyok? A görényt már meg sem kérdezem, mert egy görény biztosan nem tudott volna ilyen reakciót kiváltani belőled az érvelésével.:D

Nem fogalmaztál óvatosan és nem" hirtelen " nem tudsz bizonyítékot hozni, hanem már több órája nem tudsz. Álltottál valamit és most kínos neked, hogy a bizonyítás elmaradt, hiszen a jól bevált Wikipedia-d már kevés ide.
Amikor rájöttél erre, akkor személyeskedni kezdtél. Engem nem érdekel, hogy milyen vallású vagy, felőlem lehetsz keresztény, vagy buddhista, nálam az ilyesmi nem számít. Nálam az emberség és a tudás számít, annak pedig nem vagy bővében, mint ezt a szöveged elárulja. A világképemről elég ha annyit tudsz, hogy egy fajtát utálok csak: azt aki még akkor is állítja a hülyeséget, amikor már maga is tudja, hogy a másiknak van igaza. Nem is szeretem ezt a fajtát a sarokba szorítani, mert ilyenkor úgy viselkedik, mint egy patkány....., de szeretem annyira az igazságot, hogy simán megteszem, ha szükséges!
Ami a megerőszakolást illeti, nincs rendben senki megerőszakolása sem. de egy háborúban nincs garantálva senki biztonsága sem, és azért ne feledd, hogy a magyarok a saját földjükért harcoltak. Nem Isztambul elfoglalásáról beszélünk, te lüke, hanem Buda visszafoglalásáról és nehogy már a szemére vesd a jó népnek, hogy el merte zavarni a törököket, akik neked valahogy nyilván szimpatikusabbak voltak. Hát elnézést, bocsika drágám, hogy elzavartuk a törököt. Tudom, ha rajtad múlt volna akkor másképpen alakulnak a dolgok. :D

1. hazudsz
2. történelmet hamisítsz
3. gyűloletet szítsz

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.27. 18:20:41

@PearlOfScandinavia:

" Álltottál valamit és most kínos neked, hogy a bizonyítás elmaradt, hiszen a jól bevált Wikipedia-d már kevés ide."

Nem állítottam. Azt mondtam, "nem vagyok benne biztos". Te állítottál. Nem tudod igazolni, és még te ugrálsz. Beidéztelek, beidéztem magam. Itt volt az orrod előtt.

Hazudsz.

Ebben a blogban nem hazudhatsz arról, hogy te mit írtál, és én mit írtál. Nem fogok veled még arról is vitázni, hogy mit írtam, és mit írtál, amikor beidéztelek.

A következő hazugságnál úgy kiváglak, mint macskát szarni.

"Ami a megerőszakolást illeti, nincs rendben senki megerőszakolása sem."

akkor maradjunk ebben. nekem ez bőven elég.

" de egy háborúban nincs garantálva senki biztonsága sem"
ezt meg felejtsd el, ez megint az a cinikus görénység, amivel a 21. században nem égetheted magad.

" nehogy már a szemére vesd a jó népnek, hogy el merte zavarni a törököket, akik neked valahogy nyilván szimpatikusabbak voltak."

semmi ilyet nem írtam. ezt megismétled, szintén repülsz.

itt nem fogsz hazudni, kis keresztény görénykém.

Brrr! 2013.10.28. 23:08:32

Rátévedtem erre a „blog”-ra, és amellett, hogy a vita stílusán elcsodálkoztam, azt vettem észre, hogy a kiindulópontja a cikknek teljesen hamis. A boncolgatott projekt honlapját megkerestem, megnéztem - www.mariaszobor.hu , és egyértelműen kiderül, hogy ez magánkezdeményezés, Nagy Gábor Tamásnak csak annyi köze van hozzá, hogy – harmadikként mások után – egy esszé-félét írt a várpillérre tervezett szobor kapcsán, az itt történelemhamisításnak nevezett hagyomány alapján, de a szoborállítás a legkevésbé sem nevezhető önkormányzati projektnek. Azt írni, hogy Nagy Gábor Tamás állíttat Mária-szobrot, szimplán hazugság. Ezek szerint a következő világos:
1) egy hírportál – vagy szándékosan ferdítve, vagy csak felületességből – teljesen tévesen hozott le egy hírt,
2) mások minden kontroll nélkül átveszik ezt a hülyeséget, anélkül, hogy bárminek is utánanéznének, ürügyként felhasználva a legundorítóbb mocskolódásra.

Mindenkinek a magánügye, mi a véleménye, miben hisz, miben nem hisz, de a fröcskölődés, gyűlölködés, ráadásul kreált, hazug alapokon azt minősíti, akinek a szájából ez a mocsok kiárad.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.29. 13:53:42

@Brrr!: hol derül ki, hogy ez magánkezdeményezés?!

a történelemhamisítás akkor már nem is érdekel?!

Brrr! 2013.10.29. 19:19:20

1) A "Köszöntő" szövegéből.
2) Nagy Gábor Tamás írása pedig így kezdődik: "Él egy legenda Budán...."stb. Tehát egy legendát ír le. A legendákat mióta szokás történelemhűség-szempontból megítélni?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.30. 18:30:50

@Brrr!:

1) úgymint?

2)

A) NGT írásában szerinted hol végződik a hagyomány?
B) "A legendákat mióta szokás történelemhűség-szempontból megítélni?"

Nem egészen tudom mióta, de jó régóta. Az olyan legendákat, amelyekről kifejezetten tudjuk, hogy hamisak, azokat nagyon el szokás ítélni. Eképpen például az orvosok nem szokták a vércsapolás legendái szerint gyógyítani az embereket.

Brrr! 2013.10.30. 21:53:25

1) a „Köszöntő” bevezető írásából ez mindenki számára kiderül, felesleges idézgetnem: mariaszobor.hu/koszonto.html , aki nem csak öncélúan vitázni akar, elolvashatja, ahogy én is rászántam az időt,
2) A) NGT írása értelmezésem szerint teljes egészében ezt a legendát közli, a szoborral és tervezett helyszínével kapcsolatos asszociáció formájában, a szimbólum alátámasztásaként, és nem a szoborállítás okaként.
B) a régi orvosi módszereket, amik a tudomány akkori fejlettségének feleltek meg, nem szabad összekeverni a legendákkal, és ilyen alapon a Mátyás királyról szóló történeteken is számon lehetne kérni a történeti hűséget.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.30. 22:01:10

@Brrr!:

1) nem derül ki

2) nem válaszolsz a problémára. hamis legendáknak általában nem állítunk szobrot!

" ilyen alapon a Mátyás királyról szóló történeteken is számon lehetne kérni a történeti hűséget. "

igen, a Mátyás királyos meséket meséknek is tekintjük, nem készítünk 4 méteres szobrot a bíró lányának csúnyájáról a várfokra.

mert mi nem vagyunk akkora faszok, mint ti a polgármesteretekkel együtt

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.30. 22:04:10

@Brrr!: ott van a cikk végén, hogy az olyan észlények, mint te, akik nem fogják fel, hogy nem kezdünk el történelmet hamisítani, azok mi a faszt mondanának arra, hogy vissza az Osztyapenkót a 8-asra?!

nem egészen igaz történet, de hát szép legenda, nem?!

Brrr! 2013.10.31. 07:56:59

A szobor nem a legenda miatt kerül oda a honlap szerint, a legenda csak ennek kapcsán lett említve, mintegy mellékesen. Olyan vitának nincs értelme, mikor az egyik fél csak szemellenzősen ismételgeti az eleve hamis alapokon felépített téveszméit, a tényeket semmibevéve. Sajnálom erre az időt, én mindenesetre megpróbáltam normális hangnemben közlekedni, minden kívülálló láthatja, milyen mocskolódást kaptam cserébe. Váljék az egészségedre, viszontlátásra, pontosabban a viszont nem látásra.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.31. 08:02:27

@Brrr!: az olyan vitának nincs értelme, hogy szerinted valami "mellékesen" került oda. ez tényszerűen mit akar mondani?! hogyan akarod ezt igazolni?! mit mondasz, ha én azt mondom, szerintem meg nem?!

ami tény, a legenda odakerült, és történelmi ismereteink szerint bullshit. ezek a tények, bazdmeg. ha tényekről akarsz vitzáni, ezt vitasd, de ne olyan dolgokkal gyere, hogy szerinted mi mellékes, meg mi nem, mert az nem ténykérdés!

ténykérdések szintjén egész munkásságod alatt kurvára semmit nem tudtál a posttal szemben felhozni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.31. 08:07:05

@Brrr!: NGT írása 5 bekezdésből áll ebből az első 3 a legendáról szól, az utolsó előtti már nem, az utolsó meg igazából nyúlfarknyi.

szerinted az írás túlnyomó részét kitevő 3 bekezdés mellékes?! ilyen gátlástalanul vagy képes vetíteni, te paraszt?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.31. 08:27:23

@Brrr!: egyébként az utolsó 2 bekezdés, hogy még nincs elég templom meg vallásos szobor Budapesten, az kurvára lapos, mert már Dunát lehetne rekeszteni a templomokkal és vallásos szobrokkal. Budapestnek kurvára nem vallásos szobor hiánya van.
süti beállítások módosítása