Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az előválasztások legigazságosabb elosztási sémája

2013.08.27. 10:42 | Brendel Mátyás | 86 komment

Címkék: mszp választások összefogás 2014 előválasztás együtt2014

elovalasztasok.png

1. Ábra: A körzeteket az előválasztáson leadott szavazatok aránya szerint sorba helyezzük (balra leginkább MSZP-s körzetek, jobbra leginkább E14-es körzetek), és a két párt összes szavazatainak arányában vágunk a zöld ponton.

Az elmúlt napok viharai közepette én azt gondolom, hogy az Együtt2014 és az MSZP továbbra is érdekelt a megegyezésben, és meg is akarnak egyezni. Azt is gondolom, hogy vihar után az E2014 végre belátta azt, hogy mi a reális ereje, és ahhoz méltóan viselkedik, hiszen ahogy Mesterházy mondta, ezüst érmet egyedül is tudnak szerezni, az E14 egyedül viszont legfeljebb a bejutásért küzdhet, ami azért nagy csalódás a nagy zászlóbontáshoz képest. A nagy zászlóbontáshoz képest persze a csalódás így is, úgy is megvan.

Én ugyanakkor becsülöm Bajnait, amiért zászlót bontott. Nem tudta megcsinálni, de megpróbálta. Senki nem próbálta meg a nagy összefogást igazán megcsinálni, illetve nem jutott benne ennyire messzire el. Azért Bajnai több hónapig el tudta hitetni sok emberrel, hogy meg tudja csinálni, és valami maradt ebből az összefogásból, és szerintem még össze is jöhet a végére, sőt, le is győzheti Orbánt. Csak ebben Bajnainak már nem lesz az a megváltó szerepe, mint amilyet akart. Bajnainak be kell látnia, hogy csak erre volt képes, ez most erre volt elég. Ahogy Gyurcsány belátta, hogy a DK-t nem sikerült pár százalékos pártnál nagyobbra építeni, és emiatt szép szerényen is viselkedik, annyi részt kér, amennyi teljesítményt le tudott tenni az asztalra. Bajnai elegánsan távozhatott volna a porondról úgy, hogy lemond a miniszterelnök-jelölti szerepről, cserébe kér az E14-nek egy pár extra befutó helyet, és aztán ízlésének megfelelően miniszterkedik vagy képviselkősködik egy kicsit, vagy nem. Ezt a lehetőséget elmulasztotta.

Továbbra is méltányolandó azonban az, amit Bajnai elért, és méltányolandóak az E14 szempontjai. Ami az MSZP legutóbbi javaslatában nem látszik, hogy az E14 egy nagyon is jogos igényének eleget tennének. Az MSZP javaslata szerint mind a 106 körzetben legyenek előválasztások. Mivel mást nem tisztáztak, az ember alapból azt gondolná, hogy a nyertes jelölt legyen az igazi jelölt a választásokon. Ez azonban tudjuk, hogy a "the winner takes it all" jelenség miatt a vesztes pártnak nagyon kevés, nem arányos jelöltet jelent. Ad abszurdum 51 százalékkal ugye minden körzetet lehet vinni. Ugye pont ez az igazságtalanság jellemző a Fidesz választási rendszerére. Ne csinálja az MSZP már azt, amit a Fidesz csinál! 

Ezért egy majdnem teljesen igazságos megoldást javasolok, amely a két pártnak teljesen igazságos, sajnos az erősebb párt egy pár képviselőnek nem lesz az. Ennél jobbat nem lehet szerintem kitalálni.

Érdemes észben tartani, hogy ez az előválasztás olyan, mintha az első fordulót pótolná a választáson. Mi szokott az első forduló után történni? Vegyünk két pártot, az MSZP-t és az E14-et, tegyük fel, hogy ezek m és e százalékot értek el az első fordulóban, illetve az előválasztáson. A fordulók közötti tárgyalásban az összes nyitott képviselői helyet m és e arányában illik elosztani a két párt között. Tehát ha N képviselői hely van, akkor az MSZP kap M=mxN és az E14 kap E=exN helyet (most N=106). Ez azt is jelenti, hogy ha az egyik párt erősebb, mint a másik, akkor sajnos pár olyan képviselőjének kell visszalépnie a gyengébb párt javára, akik egyébként a körzetükben többséget szereztek. Ilyen eddig is előfordult a koalíciós tárgyalásokban, ezt a pártok ismerik, értik, hogy ezt le kell nyelni, hogy a gyengébb párt is kapjon valamit az ereje arányának megfelelően.

Ha tehát a két párt az előválasztások után tárgyalni akar, akkor pontosan tudják, hogy az MSZP-nek M, az E14-nek E db képviselőt kell juttatni. Erről lehet tárgyalni. De hogy ezt is megkönnyítsem, ezt is lehet automatizálni.

Az automatizálást a 2. ábra mutatja: rakjuk a 106 képviselői helyet sorrendbe a szerint, hogy milyen arányok születtek! Balra legyenek azok a körzetek, ahol a legnagyobb MSZP-s előny van, jobbra az, ahol az E14 jelöltje a legjobbat ért el, közötte pedig a sorrendnek megfelelően rendezzük el a körzeteket! Ha így sorba van rendezve, akkor az M legbaloldalibb körzetet az MSZP kapja, az E legjobboldalibbat az E14.

Ismétlem, valahol középen az erősebbik párt le fog mondani pár körzetről, ahol egyébként előnyben van, és a gyengébbik javára mond le. Ez az egyetlen igazságtalanság ebben a sémában, de ezt az igazságtalanságot szerintem nem lehet feloldani, mert ha feloldanánk, a gyengébbik párt nem kapna arányosan képviselőket.

A séma előnye, hogy a két pártnak tökéletesen igazságos, és ezen belül egyéni képviselőknek maximálisan igazságos. A pártok motiváltak arra, hogy minél jobb eredmény térjenek el, az egyéni képviselők motiváltak arra, hogy jó eredményt érjenek el. Az a képviselő, aki nagy előnnyel nyer, szinte biztos lehet abban, hogy jelölt lesz. A séma az arányosság elvén belül maximalizálja a két párt együttes nyerési esélyeit is a választáson, hiszen amennyire lehet, a legerősebb jelöltek lesznek jelölve.

elovalasztassema.png

2. Ábra Az előválasztási séma részletes ábrázolása

A sémát lehet még módosítani a miniszterelnöki pozíciót kompenzálandó. Ha a miniszterelnöki jelölt N mezei képviselővel ér fel, akkor a miniszterelnököt be lehet tenni N képviselőként a listára arra az oldalra, amelyik oldal elnyerte azt. A másik lehetőség, hogy M, et és E-t N/2-vel korrigáljuk a szerint, hogy ki nyerte el a miniszterelnöki jelölést. Most így hirtelen azt gondolom, hogy a kettő ekvivalens.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr565480059

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az előválasztások legigazságosabb elosztási sémája 2013.08.28. 09:13:03

Én ugyanakkor becsülöm Bajnait, amiért zászlót bontott. Nem tudta megcsinálni, de megpróbálta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemet 2013.08.27. 11:08:53

Nem rossz, egy apróság tűnt fel.

Ha a választókerületek nem egyforma méretűek, akkor inkább valamiféle szignifikancia szint szerint kéne sorrendezni. (pl. statisztikailag a pénzfeldobásokat 10-ből 6 fej nem szignifikáns, 1000-ből 600 meg igen):

A példára visszatérve:
Képzeld el hogy van egy 10 fős választókerület a többi meg 10000+ fős (ilyen nyilván nem lenne, de az igazságtalanság intuitívan jobban érthető extrém példán, ugyanis ugyanez az igazságtalanság kisebb választókerület méret szórásnál is megmarad csak nem böki ki a szemet):

Szóval itt mondjuk 9:1 arány lenne, és a helyi képviselő toronymagasan nyerne a rendszeredben, esetleg épp kiszorítva egy 80000:10000 arányút - így 80e csalódott ember lesz ha meg a kis választókerület csúszna ki inkább, akkor csak 9 csalódott ember lenne...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.27. 11:18:53

@szemet: a választási körzetek nagysága azért irreleváns, mert végül mindklt pártnak a képviselők száma számít, és ezeket kell igazságosan elosztani.

szemet 2013.08.27. 11:22:11

Első gondolatra talán arra kell optimalizálni, hogy megszámolod az egész folyamat végén globálisan hány ember esik az "az a képviselőm akire szavaztam", és hány a ember esik "nem az a képviselőm akire szavaztam" halmazba:
és egyszerre legyen igaz, hogy a két csoport között a lehető legnagyobb legyen a különbség az első csoport javára, illetve hogy a kerületek nyertesei arányai reprezentálják a szavazatok teljes arányát a népességben - mivel a kettő egymással ellentétes követelmény lehet ki fog esni egy tuningolható paraméter (melyik szempont a fontosabb) aminek értékén az E14 és MSZP hónapokig tartó tárgyaláson vitatkozhat! ;)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.27. 11:24:34

@szemet: a két pártnak nem ez az optimalizációs szempontja, hanem az, hogy az arányosság elve mellett a lehető legjobb eséllyel induljon a szövetség. azt pedig ez a séma biztosítja szerintem.

szemet 2013.08.27. 11:25:41

@Brendel Mátyás: Persze, ez a komponens a szavazók szempontjai miatt érdekes:

azaz ha felteszed hogy az egyes képviselők helyi, választókerületi célokért is kiállnak, úgy akkor nagyon is számít melyik v.kerület kapja azt a képviselőt amit szeretne és melyik kapja pont a másikat - és ott a méretükből adódó szignifikanciát figyelembe lehet venni (hány ember lesz csalódott pl....)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.27. 11:27:26

@szemet: a szavazók érdeke ilyen aprólékosan nem számít. ő maga sem tartja számon. azon kívül ez egy olyan séma, amelyet egy átlagos képviselő még megért, a tiedet már nem fogná fel.:)

graycivil 2013.08.27. 11:51:06

Ki fog elmenni egy kisebb választókörzetben egy olyan választásra, amire csak nem-fiideszesek mennek? Az, aki eddig is nyíltan vállalta kormányellenességét. Ez pedig erősen az MSZP nyugdíjas párttagsága. Borítékolható az eredmény.

Példának okáért rendkívül veszélyes egy tanárnak elmenni, akinek (nagy valószínűséggel) az igazgatója fideszes. Egy előválasztáson fel kell fednie, hogy kormányellenes, egy valódi választáson nem kell felfednie. Szerintetek kockáztatni fogja, hogy lebukik a szavazóhelyiség környékén való megjelenésével? Nem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.27. 12:16:51

@graycivil: majd azt mondja, hogy Fideszes, és jól el akarta rontani az előválasztásokat.:)

szemet 2013.08.27. 12:54:01

@Brendel Mátyás: " ez egy olyan séma, amelyet egy átlagos képviselő még megért"

Pff, hogy mondhatsz ilyet! Az én módszerem optimális megoldása TALÁN (csak hirtelen intuíció mondjuk...) még az NP-teljes knapsack problémára is visszavezethető - így népművelő funkciót is betöltene - ráadásul milyen izgalmas is lenne, ha valaki egy jobb heurisztikával a célegyenesben visszamenőlegesen átrajzolná az eredményeket! ;) ( xkcd.com/287/ )

szemet 2013.08.27. 18:57:14

@Brendel Mátyás:
Na kicsit gondolkodva az én javaslatom bináris lineáris programozási feladatként megfogalmazható.
A bináris váltózók x_1, ... x_k a k db. választókerületben
1 ha MSZP-s jelölte 0 ha E14-et választunk
az összegük akkora hogy "összeg / k"= "MSZP re leadott szavazatok / összes szavazat" minél kisebb hibával
És a minimalizálás feltétele pedig, hogy minél kevesebb ember legyen az országban akinek nem az a képviselője akire szavazott (vagy ekvivalensen maximalizáljuk azok számát akiknek az a képviselője akire szavazott)

szemet 2013.08.28. 07:31:00

@Brendel Mátyás: Végül legutolsó megfogalmazásom ekvivalens azzal, hogyha a te módszeredet használjuk, csak szavazatszám különbségek szerint sorrendezünk választókerületenként. (azaz MSZP szavazatok mínusz E14 szavazatok: baloldalt nagy pozítivak jobb oldalt a legkisebb negatív számok, középen a nulla közeliek)

Ha így vágjuk el arányosan valahol, akkor az maximalizálja a különbséget azok között akik a vágyott és azok között akik a kevésbé vágyott képviselőt kapják.

Képviseleti szempontból szerintem ez jobb lenne (minimalizálja azon emberek számát akik elégedetlenek), de előválasztási szempontból viszont lehet, hogy a te százalékos megoldásod a jobb:

az én a sémámban ugyanis egy nagyon kisméretű választókerület népszerűtlen és elutasított embere simán bekerülhet (aki mondjuk az országos választásokon borítékolhatóan elbukik majd)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 08:20:11

@szemet: értsd már meg, hogy a pártok képviselőszámra játszanak, nem minél igazságosabb népképviseletre!

szemet 2013.08.28. 08:34:30

@Brendel Mátyás: Megértettem, hiszen én is ezt írtam is a legutolsó bekezdésem végén...

Kivlov 2013.08.28. 09:05:19

Bajnai és csatlósai elkövetik ugyanazt a hibát, amit az szdsz ’94-ben.
Azzal állnak össze, aki ellen (részben) létrejöttek. És ezzel elvesztik minden hitelüket…

odamondom 2013.08.28. 09:15:11

USA-ban sem véletlenül súlyozzák az államokat. Nyilvánvaló hogy Kaliforniát és Nebraskát nem lehet egy kalap alá venni!

drkovax 2013.08.28. 09:19:18

Az MSZP-E14 erőviszonya alapján jó esély van arra, hogy a 106. körzetben is az MSZP-s nyer. És ezek után győzd meg a 76. körzetben az MSZP-t, hogy még ott is neki kell visszalépni ... Nem fog menni. És nem is erre találta ki MA a körzetenkénti előválasztást...

barli 2013.08.28. 09:21:13

Az a baj a sémával, hogy a választást nem azok fogják eldönteni, akik elmennének egy ilyen előválasztásra. Lehet mondani, hogy a közvéleménykutatást lehet manipulálni, de legalább annyira ezt is lehet. Egy közvéleménykutatás során legalább elviekben az átlagembert kérdezik meg a véleményéről.

Mária 2013.08.28. 09:38:56

Nem lenne szabad túl sokat belelátni abba, ami történik.

Karácsony G. tegnap este is bizonyította az ATV-ben, hogy az ő céljuk nem több, mint újabb négy évre biztos széket szerezni a Parlamentben. A stratégiájuk meg az hozzá, hogy pimaszul, gúnyosan és cinikusan hazudjanak az emberek szemébe, a szokásos ostoba mantrát és fordulatokat ismételgetve, azon az alapon, hogy "EZEK úgyis hülyék ahhoz, hogy megértsék, mi folyik körülöttük".

Rühellem ezt a mocskos, potyaleső söpredéket.

Kivlov 2013.08.28. 09:41:09

@barli:
Előválasztás? Hogy zárt körű? Annak nem sok értelme van, azt meg lehet oldani egy vörös kongresszuson.
Ha meg nem ilyen, akkor elmennek a fideszesek, szavaznak a zemeszpére, hogy az ő jelöltjük legyen és sokkal nagyobb visszatetszést kelt a hivatalos választáson majd a bizonytalanoknál. és itt vége is a dalnak. :D

Mária 2013.08.28. 09:41:26

"Azért Bajnai több hónapig el tudta hitetni sok emberrel, hogy meg tudja csinálni, és valami maradt ebből az összefogásból, "

Ez Bajnai egyik legnagyobb bűne.

Hogy hitegette az embereket, azért, hogy eszükbe se jusson új arcokkal megkezdeni egy új párt építését.

Most, hogy már semmire nincs idő, levette a maszkot, és itt áll előttünk teljes valójában ez a számító, hazug, kártékony ember.

barli 2013.08.28. 09:43:58

@Mária: mekkora szerencse, hogy a szocikat csak a népjólét érdekli :)

Mária 2013.08.28. 09:44:14

"Ezért egy majdnem teljesen igazságos megoldást javasolok, amely a két pártnak teljesen igazságos, sajnos az erősebb párt egy pár képviselőnek nem lesz az."

Ha az MSZP-nek még van egy csepp kis maradék józan esze, elhajtja Bajnait meg a sleppjét a vérbe, és azon kezd el dolgozni, hogy ez a kártékony, hazug banda a környékére se mehessen 2014-ben a Parlamentnek.

Mária 2013.08.28. 09:46:05

@barli:

Nyilván azokat is nagy mértékben érdekli a saját jólétük, de azok legalább nem nézik az egyébként bugyuta kommunikációjukban nettó kreténnek az embereket. Talán a Szanyit kivéve, mert ő annak nézi.

Ajtony 2013.08.28. 09:49:51

Van még egy bibi: a 106 körzetből 40-60 körzetben tuti veszít az ellenzék. A felosztás a pártoknál ennek megfelelően történik. A nagy valószínűséggel ellenzéki győzelmet hozó körzetekben szerintem nem akar visszalépni egyik banda se. Egy feltételezett 53:53-as aránynál hogyan tartható az MSZP valóban létező erejének tükröződése a Bajnais fikció virtuális(facebookos) létével szemben? - mert bármennyire is bejön önnek a szatellit E2014, az csak egy médiahekk az MSZP mellett. Kit tud felmutatni? - egy szakaszvezetőt, meg egy vigyorogva jointozó öntelt civilt. Az MSZP ezzel szemben egy szervezett, jól szervezett párt, ráadásul szinte minden településen jelen van, gyakorlott és jó politikusokkal tud megjelenni.
Valahogy zsarolásszagú ez az egész történet. Ha külön indul az E2014, akkor be se jut (megjegyzem a régi választási rendszerben is csak visszalépésekkel sikerült volna). A valamikori SZDSZ is csak a szocialista lélegeztetőgép miatt húzta ilyen sokáig - viszont legalább ilyen ügyesen zsarolt, mit Bajnai.

kifli 2013.08.28. 09:51:51

Bajnai az 5%-ért küzd. Nem biztos, hogy meglesz neki.

Mária 2013.08.28. 09:52:06

"Ha tehát a két párt az előválasztások után tárgyalni akar, akkor pontosan tudják, hogy az MSZP-nek M, az E14-nek E db képviselőt kell juttatni. Erről lehet tárgyalni. "

Ha Mesterházy nem csiná lsegget a szájából, és LESZ előválasztás 106 kerületben - amit kétlek, mert Bajnaiék nem fognak belemenni - akkor NEM LESZ kivel tárgyalni. Éles megmérettetésben Bajnaiékat nem akarja senki a Parlamentben látni.

Az MSZP jövője, a következő 5-10 évet tekintve pedig azon dől el, hogy kidobja-e most a hajóból az E14-PM nevű mérgező szemetet.

Mária 2013.08.28. 09:54:37

"Ismétlem, valahol középen az erősebbik párt le fog mondani pár körzetről, ahol egyébként előnyben van, és a gyengébbik javára mond le. "

Igen, ez nagyon okos dolog, és teljesen logikus lépés lenne.

Miért ne indítsuk azt, akire 20-an fognak szavazni, ha arra, akit visszahívunk, szavaznának akár 100-an is?

Mária 2013.08.28. 10:00:35

@szemet:

"hány ember esik az "az a képviselőm akire szavaztam", és hány a ember esik "nem az a képviselőm akire szavaztam" halmazba"

De előtte még:

hány ember lesz, aki el se megy szavazni, mert nem az a jelölt, aki mellé ő odaállt az előválasztáson, vagy akit a két párt hatalmi szóval felkínál.

Nem mindegy, hogy 100 MSZP-s nem megy szavazni, mert azt mondták a pártközpontból, hogy szavazzon valami bajnaista, noname balfaszra, vagy 10 bajnaista nem megy el szavazni, mert Bajnaiék a saját jelöltjük visszahívása után elkezdték az MSZP jelöltjét mocskolni.

rockjano 2013.08.28. 10:01:53

Szép ez jó ez de szerintem nem lesz itt semilyen előválasztás…

Az előválasztás feltételeiről sem bírnak majd megállapodni…

Az MSZP-nél most nagy gondolkozás megy az látszik valamit majd kisütnek, remélem érzik hogy önmagukban nagyon kevesek és már nem váltópárt..de meglátjuk mit sütnek ki….

barli 2013.08.28. 10:03:54

@Mária: jól van már, nyugi :)

rockjano 2013.08.28. 10:05:06

@Mária: Drága Mária

AZ MSZP jó időre elvesztette a váltópárti szerepet/lehetőséget talán nem is volt meg soha nekik az SZDSZ nélkül eddig sem igen ment.

Az okok komplexek de a tény az tény.

Nagyon sokan vagyunk olyanok akik irtóznak a fidesztől de az mszp-re (egyre inkább) jellemző baloldali konzervatív demagógiát sem igen szeretjük…

Minjket hívnak liberálisoknak és nélkülünk a baloldal nem elég erős és ki tudja mikor lesz az...

Mária 2013.08.28. 10:12:41

@rockjano:

Én se a kormányváltásról, hanem az MSZP megmaradásáról beszélek.

Hosszabb távon nyilván a kutya se nyígna értük, de ha MOST eltűnnének, a következő 5-10 évben, akkor ellepnék a felszabaduló terepet a Bajnai sleppjében tenyészőkhöz hasonló kártékony és agresszív, haszontalan gyomnövények.

Mária 2013.08.28. 10:14:15

@rockjano:
"de az mszp-re (egyre inkább) jellemző baloldali konzervatív demagógiát sem igen szeretjük…"

Ha demagógiát akarsz hallgatni, nézd meg Karigeri tegnapi alakítását az ATV-ben.

Mária 2013.08.28. 10:15:55

@rockjano:

"Minjket hívnak liberálisoknak és nélkülünk a baloldal nem elég erős és ki tudja mikor lesz az..."

Meg tudnád nevezni azt a ciklust, amelyik alatt nem gyengítettétek, hanem erősítettétek a baloldalt?

Dr.Bio74 2013.08.28. 10:17:56

A demokratán olvastam az előbb erről az előválasztásosdiról, eddig:
"Egy olyan hadsereg, melyben a katonák egymást majdnem annyira gyűlölik, mint az ellenfelüket, sohasem győzhet az előtte álló csatában. Márpedig hatalmas csatára készülünk, mi együtt, mindannyian!" és ezt nem a viktor mondta a fityiszről, hanem az előválasztó pártokról a blogger.

Na , ettől már borsódzik a hátam. A csatára készülés, meg a hadsereg. Meg a faxom, hogy ez az ország csak a valahová beskatulyázott önkéntes harcolókból állhat. Nem lehetne végre egyértelműsíteni, hogy egy párt pontosan mit akar csinálni ha hatalomra jut? Nem lehetne a leszerepelt ( még ha valamennyire szimpatikus ) szereplőket lecserélni?
Nem lehetne az orbáni vezénylésből kiemelni a továbbvihető részeket és látványosan negligálni az undorító vagy szimplán rossz momentumokat?

Ajtony 2013.08.28. 10:32:08

@Dr.Bio74: mindkét(vagy inkább minden) oldal tele van éhes szájakkal, és önmaguk fensőségével ájulásig tisztában levő szuperintelligenciával. Az E2014 nem más, mint a pixisből kiesett médiaszakmunkások által létrehozott "sajtó-szabadságharcos"+ötvenezer korkedvezményes negyvenévesennyugdíjbaakarokmenni+pár tucat kiöregedett jointozó, amelyik a marihuána terjesztésben lát megélhetést. Persze a bázis ennél nagyobb is lehet, de ködös sztereotípiáknál még nem láttunk többet tőlük + természetesen egy kis apokaliptikus orbánozást.

tobeor 2013.08.28. 10:33:14

@barli:
"Az a baj a sémával, hogy a választást nem azok fogják eldönteni, akik elmennének egy ilyen előválasztásra."

Ez a lényeg. Ilyen előválasztásra csak mélyen elkötelezett párthívek mennek el, és pont nem azok, akik majd dönthetnek egy igazi választáson.

Ez annyira nyilvánvaló, hogy pontosan tudják a szocik is. Ezért tehát ez az egész bohózat csak arra megy ki, hogy akkor is Mesterházy legyen a jelölt.

Ez egy az egyben a klasszikus Szili Katalin-modell. A szocik nem bírnak engedni a józan észnek, nem bírnak magukkal, és fejjel rohannak a falnak. Inkább hálát kéne adniuk a sorsnak, hogy akad egy ember, aki hajlandó velük szövetkezni, és akivel még talán nyerhetnének is, mert a saját soraikban nincs senki, akivel nyerhetnének. De ők ellökik a segítő kezet és mennek a falnak.

Ezzel gyakorlatilag odaadják a következő ciklust Orbánnak. A szocik Orbánt választották Bajnai helyett. A fidesz röhög a markába....

És ezt a hülyeséget már egyszer megcsinálták Szili Katalinnál is, akkor is erőltették a lehetetlent, noha nyilvánvaló volt hogy nem lehet, és szépen nekirohantak a falnak. De annyira buták, hogy még a saját hibájukból sem tanulnak, és most megont nekirohannak a falnak.

Javaslom a továbbiakban a szocik elnökét Mesterházy "Szili" Attilának nevezni...

barli 2013.08.28. 10:41:53

@tobeor: szerintem szimplán belátták hogy nem nyerhetnek, ezért most a veszteségminimalizáláson dolgoznak. Amit viszont nem értek, hogy ez miért jó a Mesterházynak, akit a második elvesztett választás után majd úgyis félreraknak.

Ajtony 2013.08.28. 10:43:00

@tobeor: Szerinted a hirtelen a kalapból előhúzott Bajnai tudná egységesíteni a baloldalt? aztán mitől?

Mária 2013.08.28. 10:45:42

@barli:

Orbánt se rakták félre két elveszített választás után. A magyar népmesékben a mágikus szám nem a kettes, hanem a hármas :)

Mária 2013.08.28. 10:48:31

@tobeor:

"Ilyen előválasztásra csak mélyen elkötelezett párthívek mennek el, és pont nem azok, akik majd dönthetnek egy igazi választáson."

Na és a 3000 fő megkérdezésével szervezett "nagymintás" közvéleménykutatás hogyan tükrözné 8.000.000 választópolgár véleményét?

tobeor 2013.08.28. 11:00:01

@Mária: Olyan módszert nem ismerek, ami tökéletesen tükrözné az összes választó akaratát, már csak azért sem, mert a választók egy része még maga sem tudja mit akar vagy hova fog szavazni jövőre.
Azonban a nagymintás kutatás eléri azokat is, akiknek amúgy esze ágában sem lenne személyesen elmenni egy két párt belügyének számító előválasztásra.

A véleménykutatás tehát a választói aktivitásra, részvételre építő előválasztásnál egyértelműen jobb, pontosabb, valósághűbb, noha nem tökéletes, mert mint írtam, tökéletes módszer erre nincs.

@Ajtony: Nem írtam sehol hogy egységesíteni tudná, vagy akár akarná. Azt írtam, hogy egy csomó ember van, aki ma még bizonytalan, vagy nem is érdeklődik a politika iránt, és köztük Bajnai jobb név, rá inkább szavaznának egy igazi, éles országgyűlési választáson, mint Mesterházy-Szilire.

Félreértés ne essék, én nem bánom annyira, hogy Mesterházy-Szili már most odaadja a következő ciklust Simicska strómanjának. Ez az ország úgyis menthetetlen, már rövid-középtávon hatalmas bajok lesznek, a most következő ciklusban óriási bajok lesznek, vigye csak el a hátán a balhét a Fideszmaffia.

barli 2013.08.28. 11:00:01

@Ajtony: na itt van a kutya elásva. Nem a baloldalt kellene összefogni, hanem a "demokratikus ellenzéket", ami =/= baloldal
A baloldal mint kifejezés (tetszik nem tetszik) lejáratódott, úgy mint a "vállalkozó", a "liberális" meg még pár ilyen. Baromság, de így van. Tessék (legalább szavakban) az országot "megmenteni", nem a baloldalt hatalomra juttatni!

ps: bocs a sok macskakörömért

tobeor 2013.08.28. 11:02:39

@barli: Te magad világítasz rá a saját véleményedben rejlő ellentmondásra. Ha Mesterházy-Szili tényleg azt hiszi, hogy nem nyerhet, akkor miért is akarna személyesen begyűjteni egy újabb pofont? Ez valóban illogikus lenne, nem is akar, ő elhitette magával, hogy nyerhet. Ahogy annak idején elhitették magukkal, hogy Szili is nyerhet, noha a matek akkor sem jött ki. Ezek tényleg ennyire hülyék.

barli 2013.08.28. 11:21:36

@Mária: azért az sem mindegy, hogy ki hogy veszít. A fidesz egyre több szavazóval veszített, csak hát kikoptak mellőle a lehetséges szövetségesek (vagy kinyírták őket, lényegtelen).
Mesterházyt is csak azért nem rúgták ki 2010ben, mert nem ő tehetett a buktáról.
Aztán meg nehogy már összehasonlítsuk Mesterházy kvalitásait a patáséval..

Dr.Bio74 2013.08.28. 11:24:06

@barli:

Valahogy így, igen. Adott a kormányzó párt, és adott a vele egyet nem értő ellenzék. Szeretném ha az ellenzék nem azért lenne ellenzék, mert éppen nincs a hatalomban, hanem mert a dolgokat másképpen csinálná. Az ellenzék ergo nem a párt semmit nem jelentő nevének az "oldala" hanem a másképp gondolkodók tábora. Az ellenzék azokat is jelentheti akik a jelen kormányt hatalomba szavazták, de már mélységesen megbánták, é s keresik a lehetőséget a leváltásukra. Ez az ellenzék nem szoci, nem libsi, és nem is jobboldali, csak egyszerűen a jelenlegi hatalommal egyet nem értő. Vektor ezt felfogta és szerzett vele kétharmadot, a jelenlegi ellenzéki "erők" pedig arra nem képesek, hogy a politikát okosan műveljék kezdetnek a saját térfelükön.

tisztapista 2013.08.28. 11:24:54

Senkit nem érdekel az "előválasztás" során a 106 mandátum. Erről már megegyeztek - legalábbis Bajnai minden további feltétel nélkül elfogadta a Mesterházy listát.

Az összes többi arról szól, hogy: "Attila azt ígérte, hogy ha összegyűjtök 1 millió lájkot, akkor miniszterelnök jelölt lehetek "

Minősítsem? Inkább nem.

E.Csaba 2013.08.28. 11:36:26

Úgy tűnik az Index bloggereinek nagy része valami speciális iskolába járt, ahol a matek egy külön válfaját oktatták:Mindenkinek az jön ki, hogy a kevesebb valójában több.Hogy-hogy nem már ott tartunk, hogy a jelenlegi felajánlott 35 hely az már-már bicskanyitogatóan kevés ennek a félelmetes eredményeket elérő csapatnak.Egyre röhejesebbek vagytok.
Ha rágondolok, hogy pont Karácsony Gergelyt tartottam a legtöbbre, mert az gondoltam, hogy ért a számokhoz és tud reálisan mérlegelni..

barli 2013.08.28. 11:44:58

@E.Csaba:
A szocik ha akarnak sem tudnak több támogatót szerezni. Valszeg a Bajnai sem, de benne legalább ott (volt) a lehetőség. Na ezért nagy a szájuk. Nem csak az számít, hogy mi van most, hanem hogy mi lehetne később. Na itt cseszte el a libás. Nem kellett volna leülnie a szocikkal, vagy ha igen, akkor is titokban, és akkor a választás előtt egy héttel kiállhattak volna egy kész tervvel, hogy "megmentsék az országot" a zördögtől

E.Csaba 2013.08.28. 11:54:45

@barli: Én "libás" drukker voltam.Tavasszal már voltak vele kapcsolatban rossz érzéseim, de úgy voltam vele, hogy rendben, kapjanak a felek pár hónapot tábort gyűjteni.De evidensnek gondoltam, hogy ha szeptember táján hasonlóak az erőviszonyok, akkor nem kérdés, hogy be kell látni, nem ő lesz a jelölt.Nekem a kormányváltás az első, ezért én csak a számokat nézem.Azt mondod, hogy meg lesz még szólítva más is.Hát ha eddig nem tudta megszólítani, akkor nem rá várnak a bizonytalanok, hanem -jó esetben, reménykedem - az összefogásra, függetlenül attól, hogy melyik van az élen.Nem kell csodára várni, annyi van amennyi van, ebből kel sáfárkodni..

barli 2013.08.28. 12:06:37

@E.Csaba: azért nem tudta, mert egyből leült a szocikkal (és csak a szocikkal). Előtte sokak szemében egy független megváltó, legalábbis egy más típusú politikus volt.

Mária 2013.08.28. 12:09:13

@tobeor:

"Azonban a nagymintás kutatás eléri azokat is, akiknek amúgy esze ágában sem lenne személyesen elmenni egy két párt belügyének számító előválasztásra."

Ez butaság.

3000 ember telefonos megkérdezésével semmit nem lehet megtudni. Ez választókerületenként átlagosan 28 ember megkérdezését jelenti.

Ennek a sokszorosát lehet elérni egy blogposztba illesztett kérdőívvel.

Mária 2013.08.28. 12:11:16

@barli:

"Aztán meg nehogy már összehasonlítsuk Mesterházy kvalitásait a patáséval."

Isten őrizz :)

Mária 2013.08.28. 12:15:16

@tisztapista:

"Senkit nem érdekel az "előválasztás" során a 106 mandátum. Erről már megegyeztek - legalábbis Bajnai minden további feltétel nélkül elfogadta a Mesterházy listát."

Ez nem egészen így van.

Mesterházy a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy minden addigi megegyezés a múlt. Azt mondta, hogy péntektől az van, hogy vagy lesz "hús-vér" előválasztás, amelyen eldől a miniszterelnök-jelölt személye ÉS (!) a 106 körzetben indulók személye, vagy nem tárgyalnak tovább Bajnaiékkal. SEMMIRŐL.

Most ez van.

Ha Mesterházy ettől visszatáncol, és segegt csinál a biztos szavazói előtt a szájából, akkor megérdemli a sorsát.

barli 2013.08.28. 12:16:47

@Mária: nem állítom hogy orbán zseniális államférfi, azt állítom, hogy zseniális politikus. Mesterházy meg hát lássuk be, egyik sem.

Mária 2013.08.28. 12:20:05

@E.Csaba:

"Úgy tűnik az Index bloggereinek nagy része "

Szerintem ők nem az Index bloggerei, hanem Szigetvári bloggerei, akiket most, hogy az MSZP bekeményített, Bajnaiék naponta befizetik a címlapra, hogy úgy tűnjön, a nép hangja azt zúgja, hogy a libás legyen az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Az Indexnek meg tökmindegy, ha kifizetik a helypénzt, meg még a letöltés is pörög hozzá :)

Mária 2013.08.28. 12:21:32

@barli:

Mesterházy a saját pártjának a foglya.

qwertzu 2013.08.28. 12:37:11

Szerintem az MSZP arra játszik, hogy a teljes FIDESZ vezérkar elhalálozik röhögőgörcs és kávé túladagolás* miatt, és simán nyerik a következő választást.

*Én már csak egy kávét kérek.

barli 2013.08.28. 13:24:47

@Mária: ergo nem zseniális politikus..

E.Csaba 2013.08.28. 13:28:34

@Mária:" Ha Mesterházy ettől visszatáncol, és segegt csinál a biztos szavazói előtt a szájából, akkor megérdemli a sorsát."
Ha ez megtörténik, vagy ne adj isten átengedik a szocik a miniszterelnök-jelöltséget, akkor egyetértek azokkal, akik alkalmatlannak találják Mesterházyt.De én egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ha valaki idáig eljut a politikában,akkor ekkora blődséget csináljon..
És akkor mi lesz?Szavazzak egy harmatgyenge E14-re,akit támogat egy olyan párt,aki átadta a vezető szerepet, egy olyan formációnak,akinél háromszor-négyszer nagyobb a támogatottsága.?Csodás kilátások..

Dr.Bio74 2013.08.28. 14:32:34

A kérdés, hogy pontosan mire is kell most a harc a két lehetséges partner párt között, akkor amikor még azt sem tudható, hogy mekkora szavazói szimpátiával, és az mire is lesz elegendő.
Kérdés, hogy ha ennyire a saját erejük felmérésére hajtanak a lehetséges szövetséges ellenében, akkor mennyire hihető, hogy orbanescu váltás a lényeg, nem pedig a szimpla hatalom megszerzése, amely valljuk be az elmúlt 3 év alatt eléggé kinyitotta a lehetőségek tárházát egy újabb hataloméhes elitnek.

tobeor 2013.08.28. 14:55:10

@Mária: Lehengerlő érveid vannak ;)
Na ennyi erről...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:11:55

@odamondom: az államok súlyozása eredetileg tulajdonképpen képviselőkről (electors) szólt, akik megválasztották az elnököt. ez kb olyasmi, minthogy Magyarországon is megyénként más a képviselők száma.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:13:35

@drkovax: olvasd el a cikket, mielőtt hozzászólsz, te hülye! kétfordulós választásoknál, koalíciós tárgyalásoknál szokott visszaléptetni az erősebb párt olyan képviselőt, aki elvben erősebb, mint a gyengébb párt képviselője. volt már ilyen, ne mondd, hogy nem!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:14:35

@barli: a közvéleménykutatás van messzebb az igazi választásoktól. ez egyértelmű. sokkal nagyobb a populáció egy előválsztásnál.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:15:32

@Kivlov: Orbán bemondaná a tévében, hogy Mesterházyt támogatja? hülye-e vagy?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:18:45

@Mária: korábban is történt ilyen, és működött. süt belőled a gyűlölet, maradj inkább csendben, minthogy hülyeségeket írj!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:22:20

@tobeor: ha az E14 nem tudja elvinni a híveit a választásra, akkor mirefel ugrálnak?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:24:07

@tobeor: "Azonban a nagymintás kutatás eléri azokat is, akiknek amúgy esze ágában sem lenne személyesen elmenni egy két párt belügyének számító előválasztásra."

viszont annyival kisebb a minta, hogy ezt a fejedre is kenheted.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:25:08

@tobeor:

"Azonban a nagymintás kutatás eléri azokat is, akiknek amúgy esze ágában sem lenne személyesen elmenni egy két párt belügyének számító előválasztásra. "

viszont ugyanez a gyengéje is. azt sem méri őszintén, hogy mennyire hajlandó tényleg elmenni a szavazó az igazi választásra, vagy csak a pofája jár.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:29:54

@tisztapista: "legalábbis Bajnai minden további feltétel nélkül elfogadta a Mesterházy listát."

amely lista Bajnai lemondásával volt érvényes, te hülye.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:30:50

@E.Csaba: te a postról beszélsz, vagy bekokóztál?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:33:28

@barli: orbán nem zseniális politikus. iszonyat hülye politikus.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.28. 23:36:44

@Dr.Bio74: nyilván a parlamentbe jutás a lényeg. az elmúlt 3 év megmutatta, hogy ha Orbánék vannak hatalmon, az durván rosszabb. tehát a kisebbik rosszat kell választani

panelburzsuj 2013.08.29. 13:32:38

@Mária:

Ugye te vagy az a Mária, aki az MSZP-grupisága mellett időnként marketingesnek is festi magát?

És te nézel most villámló bociszemekkel - (a képzavar oka benned van: topogsz, hogy most itt vajon grupie vagy üzletasszony legyél-e?) - hogy "ugyanmá mi különbség egy anonim közvéleménykutatás és egy "real" (felöltözős, odamenős, fülkés, cédulás, kukkolós) előválasztás között?!"

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.29. 17:59:40

@Kivlov: merahülyeszavazóhogyanteljesítenéaparancsothanemmondjákbe?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.30. 09:33:37

@Andráska8: azt észrevetted, hogy ebben a cikkben nincs érv, csak hangulatkeltés?! miért akarja Makai, hogy összefogjon két politikus, akiket eleve utál?!

mert aki Mesterházy frizurájáról ír, az eleve utálja Mesterházyt, és aki arról ír, hogy baj, hogy az E14 próbálta elfedni, hogy nincs infrastruktúrája, az eleve nincs oda az E14-ért.

ezek nem tartalmi érvek. ez hangulatkeltés. valójában egyébként a nyerés szempontjából a közös egyéni képviselők, külön lista mellett nagyon is sok érv szól, és ezt már mások is felvetették. csak közben annyira sokan nyomták, hogy a totális megegyezés a legjobb, hogy Makai is elhitte. de egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb. nincs objektív, valamennyire is megbízható érv, ami mellette szól, nem lehet tudni, hogy jobb-e.

Makai cikke nettó hangulatkeltés. és az ellenzék baja az, hogy az ellenzéki újságírás nagy része nem tud ennél többet. Makai nem tud többet, mint leírni az érzelmeit. gondolkodni, érvelni nem tud. és ha nem tetszik neki valami, akkor rögtön hangulatot kelt, rontja a nép hangulatát, rombol.

Andráska8 2013.08.30. 17:10:01

Kb ilyen rossz hangulatú az ország is.
De lehet, h három lista lesz, nem kettő:
nol.hu/belfold/onallo_listat_allit_es_106_egyeni_kepviselojeloltet_nevez_meg_a_dk?ref=sso

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.30. 23:19:55

@Andráska8: ugyan már! a DK csinálhatja ugyanazt, mint az MSZP és E14, indulhat külön listán, csak akkor a bejutásért küzd. valószínűleg az MSZP-vel fognak megegyezni, és közös lista is lesz, hogy ne vesszen el a pár százalék

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.08.30. 23:22:16

@Andráska8: Gyurcsány most azért van nehéz helyzetben, mert az E14 nem fogott teljesen össze az MSZP-vel, mert be tudnak jutni külön is. a DK viszont nem, és a DK-nak látványosan jobban be kell majd feküdnie. ez a DK-nak kínos, mert ki fog lógni a lóláb. Gyurcsámy remélte, hogy nem fog kilógni, ha az E14 is teljesen megállapodik

Andráska8 2013.09.06. 18:08:33

@Brendel Mátyás:
Nos, ma így állunk:
Ezek szerint a mai napon az "egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével" jelszó a következőképpen néz ki:
Egyéni képviselő jelölteket állít mind a 106 körzetben:
MSZP-Együtt, Fidesz, LMP, DK, Schmuckék, Jobbik.
6 jelölt, minden körzetben!

Andráska8 2013.09.06. 18:10:21

@Brendel Mátyás: Be tudnak jutni? Biztos?

DK 106 jelölt, önálló lista, saját listavezető. MSZP 75 jelölt, önálló lista, saját listavezető. Együtt-PM 31 jelölt, önálló lista, saját listavezető. Melyiknek van nagyobb esélye bejutni a parlamentbe?

A DK-nak 106 helyről 5 százalékért országos szervezettel, vagy Bajnainak 31 helyről 10 százalékért országos lefedettség nélkül?
süti beállítások módosítása