Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A brit katasztrófavédelem a hétvégén sokkal jobban helytállt, mint a magyar az előzőn

2013.03.23. 21:07 | Brendel Mátyás | 8 komment

Címkék: katasztrófa nagy-britannia

brithokatasztrofa.pngAki követi a nemzetközi híreket, például a BBC híradójában, az tudja, hogy ezen a hétvégén Nagy-Britanniára ugyanolyan súlyos havazás csapott le, mint Magyarországra március 14-én. Sok tucat centiméteres hó esett, a szél pedig sok méteres torlaszokat épített, amely a képek alapján képes volt betemetni a kocsikat. A katasztrófahelyzet nagy területre terjedt ki.

Természetesen ilyen időben nagy területeken kiesik az áram, ezt nem lehet megakadályozni, jelenlegi technológiánkkal az áramvezetékek már csak leszakadnak nagy szélben, ónos esőben, hóban. Bár az sem mindegy hogy az elektromos hálózat milyen állapotban van, és egy kormány egy erőltetett rezsicsökkentéssel és az ebből eredő elmaradó beruházásokkal ezt is veszélyezteti, de ez egy másik téma, ne menjünk most itt bele!

Természetesen ilyen időben halhatnak meg emberek, például valakit gyalog, hazafele temetett be a hó, másvalakire rászakadt a tető. Ilyenért a kormány nem tehető felelőssé. És természetesen sokan ragadtak repülőtereken, illetve nem tudtak hazamenni. De nem azért, mert bent ragadtak az autópálya közepén egész éjjelre, mert a kormány nem tájékoztatta őket elég hangsúlyosan, nem zárta le időben az utat, és nem menekítette ki őket időben. És persze vannak betemetett kocsik, mert a hó a normálisan kint parkolt kocsikat is betemeti, és a jó tájékoztatás, az időbeni útlezárás miatt az út szélén hagyott kocsikat a hó betemeti. Az útszéli kocsik tehát ne tévesszenek meg senkit!

A BBC híradása egyetlen útszakaszról mondja, hogy 73 embert kellett kimenekíteni. A filmből látszódik, hogy ez egy rövid útszakasz, pár kocsi van ott, ezek tényleg teljesen bennragadtak. A riportban az is elhangzik, hogy a havazás hirtelen csapott le, pár óráig ragadtak ott. A beszámolóból arra lehet következtetni, hogy péntek este ragadtak ott, és nem hagyták ott őket egész éjjel. Szombat reggel ugyanis csak ellenőrizni mentek vissza. Ez nyilván egy elszigetelt eset volt, ezért tudtak ilyen gyorsan menteni.

Ez a bizonyos hely, ahol a videó szerint autókat betemető hótorlaszok voltak, Cumbriában van. Ha valaki azt mondja, hogy jó, de ott nincs olyan autópálya, mint az M1-es, akkor a válasz, de, ott van az M6-os, a fő autópálya Skócia fele, bizonyára van ez olyan forgalmas, mint az M1-es.

A BBC cikkei a figyelmeztető rendszerről is beszélnek, és láthatóan maguk a BBC oldalai részletes információkat tartalmaznak a helyi körülményekről. És nyilván ennél még jobb hírforrás is van.

Az emberek beszámolói repülőtéren ragadásról, áramkimaradásról szólnak, és arról, hogy útközben valamely városban ragadtak, mert nem volt tovább út. A városban ragadtak, nem kint az úton. Azon 73 emberen kívül nem arról szólnak a beszámolók, hogy ezrek éjszakáztak a hóban.

Tehát Nagy Britanniában legalábbis annyi információ alapján, amennyit a BBC-ből le lehet venni, a katasztrófaelhárítás, a tájékoztatás, a kormány jobban végzi a dolgát, mint Magyarországon. Nemzetközi összehasonlításban az Orbán kormány megint megbukott.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr525164702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2013.03.24. 01:25:35

A brit katasztrófavédelem ezen a hétvégén sokkal jobban helyt áll, mint a magyar...

Kedves Mátyás! Tedd hozzá jól látható, olvasható helyen, hogy Angliában.
Úgy könnyű!

És itt abba is hagyhattad volna.

dr. jenőke (jenőke) 2013.03.24. 01:36:16

Egyébként:
Érdekes ez az ónos eső, hó, madarak és más terhek a vezetéken.
Tervezéskor mindezekkel számolnak. Tankönyv: zúzmara pótteher.
Ezt, hogy a pótteher, kicsit aggódva írtam, mert ez nem egy újabb orbáni adó.
Tervezik földrengésre, széllökésre és más okokra a tartó szerkezeteket is.
A kiviteli tervekkel van a baj. Hátha nem is lesz akkora szél, hó, hideg, földrengés, vagy ha igen, hol lesz már az, aki döntött, gondolja az aki dönt.
Lásd: MAL.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.03.24. 08:13:07

@Dr. jenőke (jenőke):

"Angliában."

Nagy Britanniában. Skócia, Wales, Észak-Írországban, és Anglia északi részén.

"Úgy könnyű!"

Miért, az angliai méteres hó az miben könnyebb, mint a magyar?! Udvariasan eltakarodik, ha megkérik rá?!:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.03.24. 08:16:12

@Dr. jenőke (jenőke): valószínűleg jó esetben is úgy terveik, hogy ha X évente egyszer kell kimenni, akkor olcsóbb, mint a még biztonságosabb megoldás. van egy olyan X év, amire ez igaz.

rossz esetben ehhez képest alul tervezik. te ezt szerintem nem tudod megítélni. az biztos, hogy ha rezsicsökkentéssel erőszakoskodik a kormány, akkor a rossz eset kényszer lesz

dr. jenőke (jenőke) 2013.03.24. 11:57:41

@Brendel Mátyás:
A hálózatokat tervezett időszakaszokban végig kell járni, de mindegy is mit írnék neked, ha szövegértési problémáid vannak, mint előző válaszodból kiderül.
Most például mint volt erőművi dolgozó, villamosmérnök nem a valószínűségről írtam volna, de minek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.03.24. 12:26:37

@Dr. jenőke (jenőke): "A hálózatokat tervezett időszakaszokban végig kell járni,"

Még ilyet, ki gondolta volna! És? Mit akartál ezzel? Mi köze ennek az előzőhöz?!

dr. jenőke (jenőke) 2013.03.24. 13:20:58

@Brendel Mátyás:
Te most tényleg nem vagy értelmes. Bepiáltál? Ha nem, annál rosszabb!
Elég régen olvasgatom írásaidat, többnyire egyetértek. Úti élményeid jobbak, mint a piroslap.
Azonban merhetetlenül el vagy telve magaddal, nem szeretek hozzászólni. Viszontválaszaid az általad nem ismert témákban vagy gúnyosak, vagy primitívek, mintha a
"most írtam egy fasza cikket, most jöhet a fekete-címkés cseresznye, a baracknak (aki nem Obama) meg elég, ha füttyentek"
hangulatba kerülnél.
Úgy tűnik, összeférhetetlen személyiséged van. Te dolgod.
Most láttál utoljára.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.03.24. 13:39:21

@Dr. jenőke (jenőke): az összefüggések értése az én szakterületem. ha úgy látom, hogy össze-vissza írsz, akkor a hiba valószínűleg nem az én készülékemben van.

miután összefüggéstelenül írogattál, elkezdtél sértegetni. ez mire jó?!
süti beállítások módosítása