Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Vörös festéket kapott a Wass Albert szobra is

2012.05.22. 16:05 | balközép | 4 komment

Címkék: náci debrecen wass alber vörös festék

 Horthy Miklós és Tormay Cécile után most Wass Albert debreceni szobrára került vörös festék. A vagy.hu értesülései szerint fordított horogkeresztet és náci feliratot festettek a szobor talapzatára.

forrás:vagy.hu

Wass Albert megosztó személyiség, többen antiszemitának vélik és a háború idején nyilas kapcsolatokat ápolt. A Népszabadság és az Élet és Irodalom publicisztikája alapján elmondható, hogy a Wass Albert-image alakítói kínosan ügyelnek arra, hogy Wass szalonképes maradjon, így sötét eszmékhez kapcsolódó megnyilvánulásait igyekeznek elhallgatni, vagy bagatellizálni.

Az a náci iga alól felszabadult többségében mérsékelt jobboldali politikusokból álló Ideiglenes Nemzeti Kormány 1945-ben - fasiszta szellemisége miatt, számos antiszemita és nyilas könyvvel egyetemben - megsemmisítésre ítélte Wass Albert „Jönnek” című írását, a magyar csapatok Észak-Erdélybe való bevonulásáról szóló kisregényét.

A tengerentúlon letelepedett gróf a magyar emigráció elkötelezetten szélsőjobboldali tagjaival tartotta a kapcsolatot. A Floridában élő Wass Albert több alkalommal publikált a Hídfő című szélsőjobboldali lapban, illetve más újságoknak írt cikkeit vette át a Marschalkó Lajos által szerkesztett lap.

forrás:vagy.hu

A Hídfő - a "keresztény nemzeti magyarság legbátrabb harcos lapja" - az antibolsevista jobboldali emigráns csoportokat próbálta összefogni, valamint a hungarizmus gondolatát szolgálni. A Hídfő több évtizedes fennállása alatt szinte kizárólag néhány témát tárgyalt: Trianon, zsidók, kommunisták.

Wass úgy véli, a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásuk után "a zsidóknak nem volt több esélyük a kommunizmus életben tartására"

Lehet, jó volna, ha a politikai pártok nem olyan személyiséget avanzsálnának szimbólummá, akik összehozhatóak bármely ember ellenes diktatúra működésével segítésével vagy támogatásával. Mert, hogy vannak olyan történelmi személyek akiket ez a vád nem érhet, igaz nem sok... de őket kellene felemelni...

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr324532026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.22. 19:00:35

kibaszott kulturkampf

Jön ez a lektürhuszár, szobrot emelnek neki, erre összefújkálják.

Aztán holnap József Attiláról találják ki, hogy komcsi volt, oszt az is mehet a rézbe.

Az, hogy Wasst a kultúra netovábbjának gondolja valaki, az is elmond arról az emberről úgy kb mindent.
Wass ugyanis Szabolcska Mihály, prózában.

istvankah 2012.05.22. 20:58:50

Hadak útján a szekér lassacskán ballagott!Megérkezett a SENKIK főldjére!

pocaklakó minimanó 2012.05.23. 01:17:13

Hú, ez a Piroslapok nagyon jó blog. Látszik rajta, hogy sok szeretettel és érzéssel hozták létra, izé, létre. Nekem biztos a nagy kedvencem lesz, hiszen itt nem járkálnak trollok, akikkel nem lehet logikusan vitázni.

Ki a blogtulaj? Szeretnék neki gratulálni.
:)
süti beállítások módosítása