Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Lassan mondom, hogy mindenki értse: neeem leeeszneeek megszorííítááásokkk!

2011.05.12. 00:44 | Brendel Mátyás | 29 komment

Címkék: orbán gyurcsány medgyessy megsyor0tások

Ezért igazán kár volt hazudozni...

***

Választások előtt egy párt nem szokott megszorításokkal kampányolni. Magyarországon semmiképpen nem. Itt választást nyerni mással nem lehet, mint ha az ember semmiféle megszorításról nem beszél, és ígérget. Ha ez hazugság - márpedig a Fidesz, Orbán Viktor szerint mindenképpen az, 4 évig ezt hallottuk tőlük - akkor egy pártnak mozgástere csak abban van, hogy mennyit ígér, avagy mennyit "hazudozik".

Olcsó dolog lenne a Fideszen pusztán azt számot kérni, hogy megszorítanak. Ez a Fidesz szánalmas politikája volt 4 évig. Szánalmas, de bejött, 2,7 millió embert még ezzel is be lehetett etetni.

Azt már inkább számon lehet kérni, hogy ezen megszorítások az égadta világon semmiféle koncepciót nem mutatnak, semmiféle reformszándék nincs mögöttük, csak és kizárólag Orbán Viktor saját hülyeségéből elkövetett elkúrását kell, hogy kiigazítsák.

"Elkúrtuk", ugye emlékszünk még erre a kifejezésre? Valójában már 5 éve Őszödön megfogalmazta valaki azt, hogy nem kéne hazudozni, nem szabad ígérgetni, majd az elfutott költségvetési hiányt megszorításokkal megoldani. Egy olyan miniszterelnök mondta ezeket, aki maga elkövette ezt a hibát.

A zemberek nagy része megvetette ezért Gyurcsányt, ami még hagyján, a nagy böszmeség az volt, hogy ezután még (nagyrészt ugyanazt a) 2,7 millió embert újra be lehetett etetni ígérgetésekkel. Hogy nem lesznek megszorítások, hogy a Fidesszel minden máshogy lesz, és jobb lesz. A Fidesz "kétharmadot" ért el azzal, hogy Medgyessy és Gyurcsány együttes hibáját újra elkövette, csak még pofátlanabb módon.

Mert a Fidesz azzal kampányolt, hogy "a megszorítások ideje lejárt", "a további megszorításokat kizárhatjuk" és "nem megszorításokban, hanem a növekedést elősegítő lépésekben gondolkodunk".

A Fidesz elképzelése szerint a beígért adócsökkentések annyira belendítik a gazdaságot, hogy kitermelik a bevételkiesést. Azért egy pár különadót bevetettek. Pár hónap múlva kiderült, hogy ez sem elég, és a választható magán-nyugdíjpénztári befizetéseket einstandolták. De idén kiderült, hogy további megszorítások kellenek. 200 milliárd, majd 1000 milliárd.

Orbán Viktor mindezt azzal kezelte le, hogy ez nem megszorítás. Miniszterelnök ilyen pofátlanul még nem hazudott a zemberek képébe. Hasonlítsuk össze egy kicsit Gyurcsány megszorításait Orbán megszorításaival! Mi is a különbség?

1) Mi az oka a megszorításoknak? Mindkét esetben korábbi, választási ígérgetések.

A) Gyurcsány esetében még az első Orbán kormány intézkedései (lakástámogatás), a Medgyessy kormány beváltott ígéretei (jóléti rendszerváltás), majd a saját kormányzása a választásokig (ÁFA-csökkentés).

B) Orbán esetében a saját ígéretei a nagyarányú adócsökkentésről.

2) Mi a megszorítások mértéke?

Mindkét esetben sok száz milliárd, akár ezer-milliárdos nagyságig.

3) Kik voltak az ígérgetések kedvezményezettei és a megszorítások kárvallottjai?

A) Gyurcsány esetében a Medgyessy kormány jóléti intézkedései elsősorban a szegényebb középosztályt, a közszférát erősítették. Gyurcsány megszorításai mindenkit érintettek, de a szegényeket azért próbálták védeni.

B) Orbán egykulcsos adója a szegényektől vett el és a gazdagoknak adott, a megszorítások is a szegényeket sújtják jobban (pl. munkanélküli támogatás idejének csökkentése).

Szociális szempontból tehát a Medgyessy-Gyurcsány páros messze jobb volt. Orbán szociális szempontból az osztogatásnál és a megszorításoknál is rombol.

Ezért igazán kár volt hazudni.

4) Mi volt az ígérgetés célja?

A) Medgyessy és Gyurcsány esetében a választások megnyerése, mindkét esetben igen kis többséget sikerült csak szerezni.

B) Orbán nem a puszta nyerésért, hanem a kétharmadért ígérgetett. A választásokat az előző 4 év karakterrombolásával már megnyerte.

Míg tehát Gyurcsány és Medgyessy nem nagyon engedhette volna meg magának, hogy ne ígérgessen, ha nyerni akart, Orbán simán ígérhetett volna kevesebbet, legfeljebb nem kapott volna olyan totális hatalmat, amellyel azóta totálisan fel is forgatta az országot. Orbán messze kapzsibb volt.

Ezért hazudni igazán kár volt.

5) Milyen reformok jártak a megszorításokkal?

A) Gyurcsány egészségügyi reformot indított be, amelyből Orbán alkotmányellenes szabotázsa ellenére megmaradt a TB befizetések reformja. Ami azért nem semmi. Az ország még rosszabb állapotban lenne, ha még a TB befizetések elcsalása is százmilliárdos hiánnyal terhelnék a költségvetést.

B) Orbán nem csinál semmiféle reformot. Azok a felforgatások, amelyeket csinál, nem reformok. Az egykulcsos adóval a gazdagoknak való osztogatás nem strukturális reform, hanem antiszociális nagyzolás. A nyugdíjrendszer "kommunista" visszarendezése antireform, és megszorítani majd csak pár év múlva kell miatta. A médiatörvény, a tákolmány meg nem gazdasági típusú felforgatás: nem kell hozzá megszorítás.

Ezért igazán kár volt hazudozni.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr132897266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peripetia 2011.05.12. 10:07:16

Mikor fizetünk már meg végre a mocskos uralkodó osztályunknak? Az un. n"nemzeti" hazugsággyárnak legelőbb, utána meg a többinek? torgyán még ne aludjon jól-miért hagyjuk, hogy így legyen?

bogenschutze 2011.05.12. 15:11:39

Peripetia!
Igazad van. Az eladósítók, a tolvajok megérdemelnék a felelősségre vonást.
Gyurcsánnyal Lendvaival az élen. Ha nem kúrják el, nem volna "nagybaj" amit helyre kell hozni, nem kellene akrobatamutatványokat csinálni Orbánéknak. És ezek még mindig ott pöffeszkednek a parlamentben. Abban tévedsz, hogy a hazugsággyár nemzeti. Az még mindig a szocialisták hazugsággyára, amit már Brüsszelig elvisznek, ott folytatva a hazaáruló pofátlan tevékenységüket. Az eladósításért legalább börtönt érdemelnek.

Csabapa 2011.05.12. 17:01:43

@bogenschutze:
Téged nagyon beoltottak, ha mindezt el is hiszed!
Ha meg nem hiszed el, ne szajkózd, unalmas!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.12. 18:11:58

@bogenschutze: "Ha nem kúrják el, nem volna "nagybaj" amit helyre kell hozni, nem kellene akrobatamutatványokat csinálni Orbánéknak."

1) Ha valamit elkúrtak, akkor azt Gyurcsány a második kormányzása idején helyrehozta. Bajnai a 13. havi nyugdíjjal meg tényleg bezárta a dolgot. Erre most már nem lehet kenni a dolgot.

2) Amit nem hoztak helyre, az a világválság, nem is lehetett.

3) Amit Orbán kúrt el, az az egykulcsos adó. Ez nem Gyurcsány elkúrása. És most már nettó csak emiatt kell Orbánnak megszorítania. Bajnai már jó állapotban adta át az országot, Orbánnak csak nem kellett volna elkúrnia. De elkúrta.

Sine ira et studio... 2011.05.13. 12:02:50

@Brendel Mátyás:
Mátyás, te egy igazi gazdasági zseni vagy. Igaz, hogy kormányzati intézkedések gazdasági hatásának vizsgálatához több év kell, de te már az egykulcsos adórendszer bevezetésének másnapján tudtad, hogy ez elkúrás, ami mellett rendületlenül ki is tartasz. Ha valamiért megszorítani kell, az igenis az elmúlt időszak, mert Orbánék kormányra kerülésével a pénz nem kezdett el a csapból folyni, és idő kell, míg előteremtik. Bájos, hogy a Fidesz-szavazókat úgy írod le, mint a hülyéket, akik a csodát egyik napról a másikra várják, miközben ezt a csodát te magad kéred számon. Csodák nincsenek, és most már a "trükkök százai" is elfogytak - elég baj, hogy azokat annak idején nem a megfelelő érdekből alkalmazták.

Még pár dolog:

1. Azért Gyurcsány "öszödi" beszédét valamiféle vallomásnak és a tisztességes politikával kapcsolatba hozni több, mint arcpirító. Ha én egy vállalat vezetőjeként - csak mert szereted a vállalatos hasonlatokat - elherdálnám az összes pénzt, és erre csak annyit tudnék indokként felhozni, hogy "legalább az igazgatói tanács hatalmát sikerült megőriznem" hát nem biztos, hogy a becsület bajnokaként tartanának számon.

2. Megint csak aranyos dolog egyik kézből a világválságot hozni a szocialista kormányzat idején, Orbánéknál pedig még a benzinárat és a svájci frank-euró mérleget is a kormány hibás politikájának következményeként feltüntetni.

3. Azt szépen okosan, a szocialista kampánynak megfelelően leírtad, hogy Medgyessy volt a rossz, ő költötte el igazából a pénzt - de honnan volt pénz? Ki is kormányzott Megyó előtt? Mit is nyilatkozott ő erről a napokban?

4. A világválságot valóban nem lehetett helyrehozni, de azért abban egyetértünk, hogy a térség államaiban Magyarországot sújtotta leginkább. Biztosan merő véletlenségből.

5. Ami pedig végképp megerősíti bennem azt, hogy szakértő vagy, az az "először a szegényeknek adjunk pénzt" jellegű demagógia. Én még sohasem hallottam arról, hogy ez megoldotta volna a problémákat. Igazságos lenne, valóban, csak éppen értelmetlen, mert amire elsősorban az országnak szüksége van, az pénz, abból munkahely és a többi, és a többi. Orbánék majd úgy esnek bírálat alá, hogy ebből 2014-ig mennyit valósítanak meg.

6. Gyurcsányék a győzelemért, Orbán a kétharmadért ígérgetett - szerintem minden politikus a győzelemért ígér, és ezt helyén is kell kezelni. Abba már ne is menjünk bele, hogy a politikusnak egy liberális államban mennyi lehetősée van az ígéretek megvalósítására, és mennyi múlik a magántőkén - párttól függetlenül. De öröm, hogy te megtaláltad itt is az erkölcsi fölényt az MSZP oldalán.

7. Ja, és még valami, sokadszor: az emberek nem azért vetették meg Gyurcsányt, mert hazudott. A politikus mindig hazudik. Ami az ő esetében vérforraló volt, az a cinizmus, hogy tudniillik ő bármit megtehet, és meg kell tegyen, mert övé a hatalom. "a békákat nem kérdezik meg a mocsár lecsapolásakor", "majd megunják és hazamennek" - emlékszünk erre? Ez volt a Gyurcsány-kormány kommunikációja, ami egyrészt arroganciájával sértett sokakat, de azzal is, hogy az általa ígért reformok nem jöttek be. Nem gazemberségből, csak egyszerűen nem ment, na, de aki így politizál, hogy " én okosabb vagyok nálatok, és megmondom nektek a tutit", az ne csodálkozzon, ha kétszer annyira utálják majd, ha belebukik. Gyurcsány bukott politikus és el nem tudom képzelni, mi a francot keres még itt.

Az a baj veled, hogy végtelenül elfogult vagy. Tudnál értelmesen gondolkodni, normális kritikát is írni (mert volna miről), miért kell akkor idáig süllyedni?

Sine ira et studio... 2011.05.13. 12:05:01

@Peripetia: Ne zavarjon össze, hogy az elmúlt hatvan évben négy év Fidesz, négy év MDF kormányzás volt az országban, ezen felül a baloldal részéről 12 év MSZP-kormányzás és 40 év diktatúra. De azért tényleg a jobboldali uralkodó osztálynak kell megfizetni... jut eszembe, a kommunista éra főbűnöseit megbüntettük már, ugye? Bátran léphetünk tovább, ugye?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.13. 17:39:25

@Sine ira et studio...: "a kommunista éra főbűnöseit megbüntettük már, ugye? "

nem, ott vannak a Fideszben (is). ez a szöveg unalmas baromság. százszor pattantak már le ezzel a Fidesznyikek, de jönnek elő az ostoba rögeszméjükkel. a Fideszben ugyanúgy van exkommunista, mint az MSZP-ben. ilyen szempontból nulla a különbség.

abból a szempontból van, hogy a Fidesz ennek ellenére nyomja az álszent antikommunista blödlit, te meg beszopod.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.13. 17:53:23

@Sine ira et studio...:

0) Ez egykulcsos adóról nem a kihirdetés másnapján, hanem hónapokkal előtte tudtam, hogy rossz. Tudta minden értelmes közgazdász, le is írták. A hülye Orbánt nem érdekelte. Ő bizony azt mondta, hogy itt a közgazdászok modellje nem érvényes, itt csoda lesz. Nem lett. Ezek után ne gyere nekem azzal a marhasággal, hogy nem is mondta. Mivel kampányolt, azzal, hogy lesz megszorítás? A fenét. Akkor meg ne hazudozzál itt!

1) Itt nem sikerült megfogalmaznod semmiféle érvet.

2. "Megint csak aranyos dolog egyik kézből a világválságot hozni a szocialista kormányzat idején, Orbánéknál pedig még a benzinárat és a svájci frank-euró mérleget is a kormány hibás politikájának következményeként feltüntetni."

Orbánék idején a forint nem csak a svájci frankkal szemben gyengült, hanem mindennel szemben. Ezt megbeszéltük már ezerszer, ragaszkodsz a hülye rögeszméidhez.

"3. Azt szépen okosan, a szocialista kampánynak megfelelően leírtad, hogy Medgyessy volt a rossz, ő költötte el igazából a pénzt - de honnan volt pénz? Ki is kormányzott Megyó előtt? Mit is nyilatkozott ő erről a napokban?"

A Bokros csomagból.

"4. A világválságot valóban nem lehetett helyrehozni, de azért abban egyetértünk, hogy a térség államaiban Magyarországot sújtotta leginkább. Biztosan merő véletlenségből."

nem egyezhetünk meg, hülyeséget mondasz. ráadásul már ezen is túl vagyunk. most már abszolút értelemben is, és a térség országaihoz képest is jól állunk, Orbán mégis elbassza. van GDP növekedés, mégis meg kell szorítani, mert Orbán elkúrta.

5. "Ami pedig végképp megerősíti bennem azt, hogy szakértő vagy, az az "először a szegényeknek adjunk pénzt" jellegű demagógia. Én még sohasem hallottam arról, hogy ez megoldotta volna a problémákat. Igazságos lenne, valóban, csak éppen értelmetlen, mert amire elsősorban az országnak szüksége van, az pénz, abból munkahely és a többi, és a többi. Orbánék majd úgy esnek bírálat alá, hogy ebből 2014-ig mennyit valósítanak meg."

Az egykulcsos adó egyetlen munkahelyet nem hozott. Miben hiszel, te szánalmas? A jövőben miért hozna?!

"6. Gyurcsányék a győzelemért, Orbán a kétharmadért ígérgetett "

Nehezen fogod fel, hogy ez utóbbi egy nagyságrenddel nagyobb aljasság, és politikai realitással sem indokolható.

"Abba már ne is menjünk bele, hogy a politikusnak egy liberális államban mennyi lehetősée van az ígéretek megvalósítására, és mennyi múlik a magántőkén - párttól függetlenül. De öröm, hogy te megtaláltad itt is az erkölcsi fölényt az MSZP oldalán."

Tehát ha Gyurcsány kúrja el, Gyurcsány a hibás, ha Orbán, akkor a magántőke. Igaz, a magántőke ott van a Videoton stadionban Orbán mellett.:)

"7. Ja, és még valami, sokadszor: az emberek nem azért vetették meg Gyurcsányt, mert hazudott. A politikus mindig hazudik. Ami az ő esetében vérforraló volt, az a cinizmus, hogy tudniillik ő bármit megtehet, és meg kell tegyen, mert övé a hatalom. "

Ebben a cinizmusban Orbán most már nagyságrendekkel megelőzte. A Tákolmányhoz, nyugdíj-einstandhoz mérhető pofátlanság nem volt Gyurcsány idejében. 24 százalékkal alkotmányozni! Felfogod, hogy ez micsoda bornírtság?!

""a békákat nem kérdezik meg a mocsár lecsapolásakor", "majd megunják és hazamennek" - emlékszünk erre? Ez volt a Gyurcsány-kormány kommunikációja,"

jelenleg kb ugyanakkora tüntetések vannak Orbán ellen, nem látni, hogy megértőbb volna bármiben is. le se szarja őket. ezt az arroganciát nem lehet felülmúlni.

az a baj veled, hogy mindaz, amit Gyurcsányról mondtál, százszor igazabb Orbánra. és ez most már nem hipotézis, hanem itt van a szemed előtt. de vak vagy, mint az ágyú.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.13. 18:04:32

@Sine ira et studio...: itt egy viszonylag friss adatsor:

www.napi.hu/print/483016.html

a GPD-nk rosszabb Szlovákiánál, de ez a korábbi iszonyatos különbséghez képest semmi. rosszabb Lengyelországénál, de Lengyelország a gazdasági válságot pusztán azzal megúszta, hogy egy óriási ország, belső piaccal, azaz nem exportorientált. ott nem volt válság.

Csehország ugyanolyan, mint mi, Románia meg sokkal rosszabb.

szóval nem állunk már rosszul GDP-ben. amiben rosszul állunk, azt Orbán Viktornak nevezik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.13. 18:13:40

@Sine ira et studio...:

1) a szegényeket sújtja. azon kívül, hogy rossz nekik, nyilvánvalóan növekszik tőle a bűnözés, csökken a közbiztonság, rossz kihatással van a szegények oktatására, és számos dolog. továbbá csökkenti a fogyasztást. és a szegények fogyasztásának legalább egy része a magyar gazdaságot élénkíti. most ez a fogyasztás csökken. a GDP is azért nem olyan jó, mert kicsi a fogyasztás. az ipar és az export nagyon jól növekszik

2) a gazdagoknak jó. de a gazdagok az szja megtakarítással mit csinálnak? befektetik a vállalkozásba? ugyan már. odaadják béremelésként? a fenét. import luxuscikkeket és külföldi utazást vesznek belőle. nem serkentik a magyar gazdaságot.

megmondták ezt már a választások előtt a közgazdászok, én is megmondtam, Gyurcsány is megmondta. lehetett ezt tudni, nem kellett kipróbálni a szart ahhoz, hogy lehessen tudni, szar.

csak a hülye Fidesznek kell kipróbálni a szart, hogy rájöjjön, szar. de el nem ismernék. inkább lenyelik. vagyis hát nem ők, hanem a szegényekkel nyeletik le.

Sine ira et studio... 2011.05.13. 19:02:55

@Brendel Mátyás: Nekem ne a Fidesszel háríts, mert nem vagyok fideszes... és vannak nagyságrendek is, nyilvánvaló, hogy mindenki, aki a kommunista érában élt és dolgozott, még nem kommunista. Párttól függetlenül. De számomra kissé disszonáns jelenség az, hogy 97 éves, állítólagos huszadrangú csendőröket előveszünk az amúgy meglehetősen tisztázatlan délvidéki eseményekért, egy kommunista, 56-os megtorlást vezető belügyminiszter meg kiemelt nyugdíjjal élhet Budán, és perelhet a jó híréért. Vagy szerinted ez így normális? Szerinted ezt így el kell fogadni, és a Fideszre mutogatni? Csak egy igennel vagy nemmel válaszolj.

Nagyon nem tetszik, hogy ha ellenvéleményem van, a Fideszre akarod rátolni. Semmi közöm a Fideszhez.

Sine ira et studio... 2011.05.13. 19:27:07

@Brendel Mátyás: Szerintem ne foglalkozz gazdaságpolitikával, mert a világ nem A gazdagokból és A szegényekből áll. Teljesen más kategóriák vannak, ezt még én is felfogom, pedig nem vagyok közgazdász. Ahogy azt is, hogy ha állami támogatással a fogyasztást segítjük, akkor a befektetett pénznek az adó részét kapja vissza (ami most általában 25% ÁFA), tehát ráfizet. Szerintem ez a segélyrendszerből marhára jól kiderül, mert annak ellenére, hogy sokan élvezeti cikkekre költik, még nem jár jól az állam. A fogyasztás önmagában nem old meg mindent, hiába reménykedik ebben bárki is. Az meg különösen bájos, hogy Gyurcsány ad tanácsot, ha jól emlékszem, neki is volt egy terve, és mintha csúfosan megbukott volna vele... szóval bocsánat, ha laikusként kicsit szkeptikus is vagyok.
Amiről te és Gyurcsány beszéltek, az nem gazdaságpolitika, hanem a gazdag-szegény ősi demagóg szembeállítása, amivel a baloldal marhára jól tudta hülyíteni kezdetben a birka népet. Hogy tudniillik majd a szegények is lehetnek (kollektíve) gazdagok. Nem azt mondom, hogy aki szegény, maradjon az, egyáltlaán nem, ahogy azt sem, hogy az állam hagyja az ilyeneket cserben. De tényleg nevetséges ez az "egyből legyen minden jobb mindenkinek" - ilyen még soha nem volt, és ha így lesz, akkor majd aszerint választunk. De ezekkel a cikkeiddel baromira szánalmas vagy, leeshetett volna már. 5 után gyakorlatilag egy generátorral meg lehetne őket írni, ennél több van benned.

Ja, a 24%-kal való alkotmányozás az honnan jött? Ez tényleg érdekelne. Vagy most már a csecsemők felhatalmazását is kérnie kellett volna a kormánynak?
Szánalom a köbön.

Még azt is áruld el, hogy ha a Bokros-csomag bevált, és az Orbán-kormány 2002-ig halmozta az államadósságot, akkor Megyónak honnan lett pénze? Szerintem ez meglehetősen illogikus.

Mátyás: most hogy áll a forint? Nem hinném, hogy rosszabbul állna, mint 2010 áprilisában.

Jelenleg kb. ugyanakkora tüntetés van Orbán ellen? Ez valami vicc? Vagy Tarlós most is kitiltja a gazdákat a fővárosból? Netán megbénult az ország közlekedése? Vagy a Parlament kordonok mögött áll ismét? Netán zavargások vannak Budapesten? Kérlek, világosíts fel. Én csak szánalmas erőlködést látok, ahol a tüntetők sokan még azt sem tudják, miért vannak az utcán, és ebben a tüntetésekről készülő videók maximálisan megerősítenek.

Amúgy egy csomószor írod azt, hogy a gazdaság állapota javul - ez akkor most nem Orbánékhoz köthető?

Egyezzünk meg abban, hogy amit ez a kormány csinál, arról pár év múlva tudunk majd véleményt mondani, tényszerűen. Mi történt, miért történt, ki mit kúrt el. Gyurcsány reformterveiről például 2009-re kiderültek, hogy elhibázottak, pedig nagyon sokan támogatták, sőt, Angliában ugyanezzel próbálkoztak. Mégsem jött be. Csupa olyan dologról vitázunk, ami percenként változik (mint pl. a forintárfolyam), és amiből még bármi lehet. Egyezzünk meg abban, hogy erről írj cikket 2014-ben és akkor nem véleményekről, hanem statisztikákról fogunk beszélni. De most komolyan, foglalkozz inkább a filozófiával.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.14. 00:04:54

@Sine ira et studio...: "De számomra kissé disszonáns jelenség az, hogy 97 éves, állítólagos huszadrangú csendőröket előveszünk az amúgy meglehetősen tisztázatlan délvidéki eseményekért, egy kommunista, 56-os megtorlást vezető belügyminiszter meg kiemelt nyugdíjjal élhet Budán, és perelhet a jó híréért. Vagy szerinted ez így normális?"

ha jól gondolom, akkor mindkettő ügy járt bíróságon, és a bíróság Magyarországon nem a legjobb, de ebben például szerintem nem pártos. akkor meg mi a bajod?

feljelenthetsz te is, ha valami zavar. ha nem teszed, akkor ne ugrálj! ha nem tudsz bizonyítékokról, akkor ne ugrálj!

" Szerinted ezt így el kell fogadni, és a Fideszre mutogatni? Csak egy igennel vagy nemmel válaszolj."

igen, ezt így el kell fogadni, el kell fogadni, hogy Magyarországon az a bűnös, akiről a bíróság kimondja, hogy bűnös, és az ártatlanság vélelme az elfogadott jogi alapelv.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.14. 00:24:51

@Sine ira et studio...:

"mert a világ nem A gazdagokból és A szegényekből áll."

szerintem te ne foglalkozz szellemi munkával, mert nem értesz hozzá.

"Ahogy azt is, hogy ha állami támogatással a fogyasztást segítjük, akkor a befektetett pénznek az adó részét kapja vissza (ami most általában 25% ÁFA), tehát ráfizet."

Pont ezért hülyeség az egykulcsos adó, mert a gazdagoknak elfüstölt pénz nagyrészt import luxuscuikkekre megy, amiből Magyarország csak a 25 százalékot látja viszont. Pont ezért nincs igazad, te észkombájn!

"Gyurcsány ad tanácsot, ha jól emlékszem, neki is volt egy terve, és mintha csúfosan megbukott volna vele... "

Orbánnál nehezebb helyzetben jobban helyt állt.

"Amiről te és Gyurcsány beszéltek, az nem gazdaságpolitika"

nem csak. hanem szociális politika is. tán csak nem bűn.

" 5 után gyakorlatilag egy generátorral meg lehetne őket írni, ennél több van benned."

elég szánalmas egy alak lehetsz akkor, hogy elolvasod a generált szöveget.:)

"Ja, a 24%-kal való alkotmányozás az honnan jött? Ez tényleg érdekelne. Vagy most már a csecsemők felhatalmazását is kérnie kellett volna a kormánynak?"

innen www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/tovabb-csokkent-a-fidesz-tamogatottsaga-348702

"az összes választókorú körében 23,5 százalékon áll a Fidesz"

csecsemők nincsenek benne.

Szánalom a köbön.

"Még azt is áruld el, hogy ha a Bokros-csomag bevált, és az Orbán-kormány 2002-ig halmozta az államadósságot, akkor Megyónak honnan lett pénze? Szerintem ez meglehetősen illogikus."

a Bokros csomag bevált. Orbánnak innen volt pénze. Medgyessynek innen volt pénze az osztogatáshoz, de ez csak rövid távon igaz, hosszú távon nem volt ennyi pénze Magyarországnak. logikus ez, csak te kevés vagy hozzá, hogy felfogd.

"Mátyás: most hogy áll a forint? Nem hinném, hogy rosszabbul állna, mint 2010 áprilisában."

most már jobban áll, de ugye ehhez kellett a megszorítások bejelentése. nem kellett volna, ha Orbán nem hülye, és közben is jobban állt volna, ha Orbán nem hülye. most korrigálta vissza a hülyeségét. de az árát az ország fizeti.

"Jelenleg kb. ugyanakkora tüntetés van Orbán ellen? Ez valami vicc? Vagy Tarlós most is kitiltja a gazdákat a fővárosból? Netán megbénult az ország közlekedése?"

nem bénult meg 2006-ban sem.

" Vagy a Parlament kordonok mögött áll ismét? Netán zavargások vannak Budapesten? "

nem, mert most kulturáltabb, baloldali tüntetők tüntetnek, és nem szélsőjobbos csürhe.

de a tüntetők száma az hasonló.

"Kérlek, világosíts fel. Én csak szánalmas erőlködést látok, ahol a tüntetők sokan még azt sem tudják, miért vannak az utcán, és ebben a tüntetésekről készülő videók maximálisan megerősítenek."

2006-ban is futballhulligánok voltak az utcán, és csak romboltak. azok se tudták, hogy miért. most legalább nem rombolnak.

de a számok hasonlók.

a számokat nézd, és ne valamifajta erőltetett, hülye magyarázkodással gyere, amiről, ha jobban megnézed, inkább ellened szóló érv!

"Amúgy egy csomószor írod azt, hogy a gazdaság állapota javul - ez akkor most nem Orbánékhoz köthető?"

nem. ez a konvergenciaprogramhoz köthető, Gyurcsányhoz és Bajnaihoz. az ország X időpontbeli GDP-je mindig a kb 3-5 évvel előtti intézkedések gyümölcse. kivétel a világválság.

az Orbán kormány alatti jó gazdaság a Bokros csomagnak köszönhető.
a 2006-os rossz állapot az Orbán és Medgyessy kormánynak.

a GDP fáziskésése kb 3-5 éves. érdemes lenne felfogni hülye Fidesznyikeseknek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.14. 08:14:19

@Sine ira et studio...: Itt van neked egy közgazdász, aki még csak nem is balliberális, és Orbán maga akarta miniszterelnöknek megtenni, amikor éppen nagyon szűkölt a kis butus.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/13/a_kormany_igereteibol_egy_ev_alatt_nem_lett_semmi/

neki tán csak elhiszed. őt tán csak nem hurrogod le azzal, hogy nem ért a közgazdasághoz, bezzeg te igen. (mondjuk nem értem, honnan veszed, hogy te értenél, amikor láthatóan tök hülye vagy mindenhez, miért pont ehhez értenél?)

Sine ira et studio... 2011.05.14. 10:20:20

@Brendel Mátyás: Jól van, oszd csak tovább az észt a wikipédiáról összegyűjtött bölcsességeiddel. Amúgy egy szóval nem mondtam, hogy értenék a közgazdasághoz, egyszerű laikus kérdéseim vannak, de persze neked megint sikerült - kérdésekből - eljutnod a gyalázkodásig és sértegetésig. Erre mondják azt, hogy tahó viselkedés.
Hozhatsz nekem bárkit, én azt fogom mondani: várjunk 2014-ig, akkor meglátjuk, mi lesz belőle. Ha hiszed, ha nem, 2006-ban ugyanezt mondtam. Addig nem is ítélkeztem az egész folyamatról, míg le nem zárult. Mondhatod, hogy Gyurcsány itt hű de jól helytállt, a valóság akkor is az lesz, hogy rossz utat választott és belebukott. Nem a gonosz jobboldal, meg a buta tömegek miatt, hanem azért, mert amit kipróbált, az nem működött és katasztrofális következményekkel járt volna a liberalizáció egy olyan országban, amelyet a nagytőke csak rablóterepnek használ. Ez van. Az, hogy Orbán mit csinál, valóban 3-5 év múlva fog kiderülni, ezt elismered mondjuk Bajnai esetében. akkor a mostani kormány állítólagos elkúrásait hogy tudod ilyen óramű pontossággal megállapítani? Komolyan érdekelne a válasz, de kicsit unom már, hogy ha kérdezek, hülyézel, ha válaszolok, hülyézel. Előbb leszel te bkv-ellenőr, mint entellektüel barátocskám, ha hazatérsz a fővárosunkba.
Arról meg már szakadjál le, hogy Fideszes vagyok. Még soha, semmilyen választáson nem szavaztam rájuk, tényleg, fejezd már be ezt az ideológiai tologatást. Tiszta Rákosista logika: nem velem vagy, akkor ellenem. De persze ez Brendel Mátyásnál más, ez olyan entellektüel módi.
A gazdaságpolitika meg azt kell mondjam, egy bazi nagy szerencsekerék, amibe mindenki bele fog rokkanni. Az egész világ. Nem tartom normálisnak, hogy milliárdok sorsa azon múljon, hogy X.Y. miniszterelnök mit nyilatkozik ma, olyan dolgokról, melyeknek csak évek múlva lesz hatása. Obama fingik, a dollár emelkedik. Bin Laden kifingik, a forint zuhan (most csak mondtam valamit, nem KONKRÉT dologról beszélek, mielőtt belekötsz). Ezeknek most igazából marhára nincs jelentőségük, majd reális intézkedések formájában valamikor lesz, a valuták mégis ingadoznak, részvények nőnek-esnek. Na, mégis ki szedi meg magát rajta? Akinek részvénye van. Pénzből csinál pénzt, és nem úgy, mint régen, amikor befektették, hitelbe kiadják, egyszóval termelnek, munkahelyet adnak, reálprofitot szereznek. Ó, nem. Most már a tőkét koncentrálók egymás között bonyolítják le a hasonló jellegű valuta- és részvényspekulációkat, gyakorlatilag egy zárt rendszeren belül szaporítják a - javakban meg nem nyilvánuló - tőkét. Hogy te is értsd, fújnak egy rohadt nagy buborékot épp, ami majd kipukkan. Mindezt azért írom le, mert úgy gondolom, egy ilyen zűrzavaros rendszerben szerintem lehetetlen bármit is előre jósolni. Illetve lehet, csak nem érdemes. Ha én gazdasági miniszter lennék, először arra törekednék, hogy minden embert el tudjak látni élelmiszerrel, ha összeomlik a világgazdaság.
És még egy gondolat, de akkor zárjuk is le itt. Lehet, hogy vannak dolgok, amiket rosszul tudok. Lehet, vannak dolgok, amikhez egyáltalán nem értek. De hogy egy ilyen nagyképű bunkó osszon ki, akarjon megalázni, aki a bölcsességeit a wikipédiáról és az internetről szerzi be, azért mégis csak túlzás! Arról meg már nem is beszélek, hogy ha valaki hülyeséget ír, akkor emberi módon is lehet vele beszélni - már ha értesz hozzá, de szemmel láthatólag te is laikus vagy, aki mások szavaiból akar bölcsességet felmutatni - mert ez mégsem személyes ellentét, csak egy vita, de szerintem ezzel számodra teljesen ismeretlen terepre tévedtem. Valami komoly bajod lehet, ha verbálisan ennyire agresszív vagy, őszintén sajnállak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.14. 16:26:59

@Sine ira et studio...:

"Amúgy egy szóval nem mondtam, hogy értenék a közgazdasághoz"

maradjunk akkor ebben!

"egyszerű laikus kérdéseim vannak"

az a helyzet, hogy hazudsz. nem egyszerű laikus kérdéseid voltak, hanem néhány kérdés formájába csomagolt ítéleted. az olyan kijelentéseket meg, mint "szánalom a köbön" aligha nevezheted laikus kérdésnek.

" de persze neked megint sikerült - kérdésekből - eljutnod a gyalázkodásig és sértegetésig."

a "szánalom a köbön" kifejezésed után aligha van alapod ugrálni.

" Erre mondják azt, hogy tahó viselkedés."

bizony.

"Hozhatsz nekem bárkit, én azt fogom mondani: várjunk 2014-ig,"

igen, a Fidesznyikek mindig azzal jönnek, hogy várjunk. de nem vagyunk hülyék. nem kell nekünk megvárnunk a szakadék alját, hogy rájöjjünk, baj van.

"Az, hogy Orbán mit csinál, valóban 3-5 év múlva fog kiderülni, ezt elismered mondjuk Bajnai esetében."

nem egészen. nem figyeltél. a GDP-nek van egy 3-5 éves késése. de Orbán attól még elkűrt olyan dolgokat, amik azonnal látszódnak. a forintárfolyam például azonnal reagált az elkúrásra. a költségvetési hiány is egy éven belül megmutatja Orbán elkúrásait. nem mindenre kell várni 3-5 évig.

egyébként meg ha végre elfogadod a 3-5 éves késést a GDP-ben, akkor rájössz, hogy az Orbán kormány alatti magas GDP Bokros érdeme volt, a Medgyessy kormány alatt lecsökkenő GDP viszont Orbán "érdeme".

" Pénzből csinál pénzt, és nem úgy, mint régen, amikor befektették, hitelbe kiadják, egyszóval termelnek, munkahelyet adnak, reálprofitot szereznek. Ó, nem. Most már a tőkét koncentrálók egymás között bonyolítják le a hasonló jellegű valuta- és részvényspekulációkat, gyakorlatilag egy zárt rendszeren belül szaporítják a - javakban meg nem nyilvánuló - tőkét."

még, hogy nem vagy Fidesznyik. egy az egyben böfögöd fel Orbánt.

"De hogy egy ilyen nagyképű bunkó osszon ki, akarjon megalázni, aki a bölcsességeit a wikipédiáról és az internetről szerzi be, azért mégis csak túlzás!"

mégiscsak jobb, mint te, aki semminek nem néz utána, és saját kútfőből mondja a hülyeségeket.:) mert mondjuk saját kútfőből mi mást is mondhatna, amikror a valóságtól elvágta magát?

" Arról meg már nem is beszélek, hogy ha valaki hülyeséget ír, akkor emberi módon is lehet vele beszélni "

te hülyeségeket írsz, és arrogáns vagy. az ilyet kutyába se veszem. a legrosszabb fajta vagy: az arrogáns hülye. az ilyet ott rúgom, ahol érem. mert megérdemled. mert másból nem értesz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.14. 16:29:48

@Sine ira et studio...: de tényleg nem tudom, mit nyivákolsz itt a hangnemet illetően. pont olyan a hangnemed, mint az enyém, se jobb, se rosszabb. azt kapod vissza, amit adsz. ne reklamálj!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.14. 16:37:59

@Sine ira et studio...:

én "értem", hogy a Wikipédia, az Internet a Bod Péter Ákos, és mindenki hülye, csak te tudod a frankót.:)

Sine ira et studio... 2011.05.14. 20:48:23

@Brendel Mátyás: Nem én nyilvánultam meg így először. Jogom van tehát reklamálni.

Sine ira et studio... 2011.05.14. 20:51:35

@Brendel Mátyás: javaslom, olvasd el a Lugánói tanulmányt. És értelmezd és gondolkodj rajta. 1. "Nem felböfögöm" 2."nem Orbánt"
Amúgy meg kívánom, az legyen a legnagyobb sikered, hogy ott rúgj, ahol érsz :) És legyél ettől nagyon-nagyon boldog a kétdimenziós Fidesznyik-nem Fidesznyik világodban. Így is túl sok türelemmel voltam már irántad, gondolom meglepett.
Na, további szép napot. Lázítsd csak itt a forradalmi tömegeid, nekem emellett az életem is kell élnem. De szórakozásnak azért nem rossz :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.15. 08:24:30

@Sine ira et studio...: a fenét van jogod. gyerekes vagy. a hangnem vagy egy olyan iszonyat fontos, döntő dolog, hogy sziklaszilárdan kitartasz mellette, vagy ne kötözködj!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.15. 08:41:04

@Sine ira et studio...:

"Az a gondolkodásmód, hogy először megszerzem a javakat hitelből, és majd utána fogok dolgozni, aránytalanná vált a közgazdasági és a társadalmi gondolkodásban. És az a gondolkodásmód, hogy először dolgozok, és csak utána jutok bizonyos javakhoz, háttérbe szorult. Fölborult az egyensúly, ebből fakadt aztán az a fajta spekuláció, amely –meggyőződésem szerint – végül is nyilvánvalóvá tette a nyugat-európai gazdaságok gyengeségét."

Orbán Viktor
www.orbanviktor.hu/beszed/visszarantottuk_az_orszagot_a_szakadek_szelerol

te:

" Pénzből csinál pénzt, és nem úgy, mint régen, amikor befektették, hitelbe kiadják, egyszóval termelnek, munkahelyet adnak, reálprofitot szereznek. Ó, nem. Most már a tőkét koncentrálók egymás között bonyolítják le a hasonló jellegű valuta- és részvényspekulációkat, gyakorlatilag egy zárt rendszeren belül szaporítják a - javakban meg nem nyilvánuló - tőkét."

Még, hogy nem Orbán Viktort böfögöd vissza.

és Orbán Viktornak marhára nincs igaza. régen a mezőgazdaságban dolgozott szinte mindenki. (parasztok voltak) aztán a fejlődéssel felszabadultak, mert el lehetett látni az országot kevesebb munkával is. az ipari forradalom először a mezőgazdaságot gépesítette, ami által felszabadult a munkaerő az iparnak. ez tette lehetővé az ipari forradalom teljes kibontakozását.

ugyanolyan társadalmi problémák voltak, mint most. voltak a géprombolók, akik ellene akartak állni a fejlődésnek. de nem lehet.

mára már az iparban sincs szükség annyi emberre. a nyugati országokban a szolgáltatási szektor a legerősebb. és lesz, amikor ezt is automatizálják, és mindenkinek művésznek, tudósnak, spekulánsnak, és még ki tudja minek kell válnia. újabb szektor fog megnyílni. afelé kell haladni.

Orbán Viktor meg egy egyszerű, bornírt, konzervatív, fantáziátlan, hülye gépromboló. nem lehet különutas megoldásokkal visszamenni a középkorba.

ő azt hiszi, hogy ha felfejleszti a mezőgazdaságot, és az ipart, és középkori alkotmányt ad az országnak, akkor visszamehet a Horthy korszakba, és minden jó lesz. nem lehet visszamenni. nem működik.

a fejlődést soha nem lehet visszacsinálni, csak meglovagolni lehet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.15. 08:45:24

@Sine ira et studio...: a megoldás az elkövetkező évtizedekben nyugaton a környezetvédelem lesz. óriási munkahelyeket, piacot fog teremteni a környezetbarát technológia.

ehhez kéne csatlakozni, de Orbán ezt egyáltalán nem teszi. ő hülye. egy hülye kis horthysta falanszterben él, ami nem volna baj, ha az országot békén hagyná.

gorcsev54 2011.05.16. 15:41:15

@bogenschutze: Te még mindig ezt szajkózod?"mit már Brüsszelig elvisznek, ott folytatva a hazaáruló pofátlan tevékenységüket. Az eladósításért legalább börtönt érdemelnek. "Erős a gyanúm ,hogy a királyod előbb lesz börtönben mint a Ferenc! Pedig én sem szeretem!

gorcsev54 2011.05.16. 15:43:40

@Csabapa: Tipikus fülkeforradalmár!(bogenschutze)!Az ilyeneknek mindegy mit mondanak tesznek csak a Viktor tegye!Más mindenki úgy is hülye meg tolvaj meg minden.

bs11 (törölt) 2011.05.16. 20:02:08

"" Vagy a Parlament kordonok mögött áll ismét? Netán zavargások vannak Budapesten? "

nem, mert most kulturáltabb, baloldali tüntetők tüntetnek, és nem szélsőjobbos csürhe.

de a tüntetők száma az hasonló."

Itt pontosan mire gondolsz, amikor hasonló számokról írsz? Az egymilliós sajtószabadságért féle háromszáz fős délutánokra? Vagy ha a rendvédelmisekre gondolsz, akkor a szám az tényleg hasonló, viszont azok mióta baloldali tüntetések?

Amúgy vicces ez az álszentség, ahogy a 2006-os zavargások résztvevőit csürhének nevezed. Fogadni mernék, ha Orbán adta volna elő azt a bizonyos beszédet, akkor a blogon egy gigantikus Che Guevarás zászló lengene, alatta meg "Elkezdődött a Dicsőséges Magyar Baloldali Forradalom! Állj Közénk" szlogenek 72 pontos betűméretben díszelegnének. Nem mondom, hogy nem volt 2006-ban sok oda nem illő, balhés elem, meg a későbbi tüntetések többsége tényleg egyre inkább szánalmassá vállt, viszont kollektíve lecsürhézni a (jogosan) feldühödött tömegeket elég nagy pofátlanság.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.05.17. 23:26:41

@Rotwein:

"Az egymilliós sajtószabadságért féle háromszáz fős délutánokra?"

ha az neked háromszáz fő volt, akkor nincs miről vitáznunk. ideológiáőd a legegyszerűbb tényeket is vészesen eltorzítja nálad.
süti beállítások módosítása