Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Schmitt Pál, a Nemzeti Tákolmány önellentmondásai és a csőlátás

2011.04.13. 23:04 | Brendel Mátyás | 3 komment

Címkék: alkotmány schmitt pál pluralizmus alkotmányozás

Schmitt Pál (újmagyarosan: Kováts Pál) és a prulaizmus pluralizmus viszonyát röviden azzal lehetne összefoglalni: a pluralizmus tud Skicc Pálról, de Skicc Pál nem tud a pluralizmusról. A Nemzeti Tákolmányt dicsőítő ódájában ugyanis ilyeneket mondott:

"A közelmúltbeli események azt mutatják, vannak, akik tagadják, hogy lennének megkérdőjelezhetetlen értékek, támadnak mindent, ami egységbe szólít" Klubrádió

"A kétkedők nem csinálnak forradalmakat, s nem marad utánuk semmi, csak az értéktagadás." policity.eu

Skicc Pál szerint tehát a Nemzeti Tákolmány kritikusai, akik egy pluralista társadalmat képzelnek el, és a Nemzeti Tákolmányban azt kifogásolják, hogy egy egyoldalú ideológiát nyom le az emberek torkán, azok - ismétlem, Skicc Pál szerint - értéktagadók. Nos, kedves Skicc Pál:

0) Értéktagadó a nénikéd!

1) Aki pluralista, az nem tagadja az értékeket, pont, hogy sokféle értékek létezését állítja.

Továbbá:

2) Lehet valaki olyan érkölcsi-realista (aki szerint egy, objektív értékrendszer van) mint Skicc Pál, de nem gondolja, hogy ő, vagy bárki ennek ismeretében van, azt meg pláne nem, hogy megkérdőjelezhetetlen, azaz tévedhetetlen volna ezen tudása. Azt már megszoktuk (nem elhittük), hogy a Pápa állítólag tévedhetetlen, de ezek szerint most már járhat Skicc Palihoz tanácsért (ld. a képet, amely gy.k. nem valós).

Az objektivitás és a megkérdőjelezhetetlenség különbségének illusztrációjára egy példa: vannak, akik szerint léteznek tudományos kérdésekben objektív igazságok (ők tudományos-realisták), de elismerik, hogy a tudományos elméletek megkérdőjelezhetőek, mert nem gondolják, hogy a tudomány jelenleg tévedhetetlenül ismeri a végső igazságot. Látod Pali, az unicitás (objektivitás, realizmus), és a bizonyosság (tévedhetetlenség, megkérdőjelezhetelenség) az két külön dolog. A tudományos realizmus egyébként jobban védhető, mint az erkölcsi realizmus.

3) Lehet valaki erkölcsi realista , aki viszont azt gondolja, hogy talán valakik esetleg tudják is ezt az igaz értékrendszert, de mondjuk éppenséggel nem a Fidesz az, és nem a Nemzeti Kínvallás hittételei azok, amelyek igazak, hanem mások.

4) Lehet valaki pluralista (mint mi többségében), aki szerint ugyan nincsenek abszolút értékek, de bizonyos értékekről egy társadalomban lehet nagy fokú konszenzus. Ezen konszenzus alapján akár alkotmányba is lehet fektetni bizonyos értékeket. A pluralizmus tehát nem teszi lehetetlenné az alkotmányban bizonyos közös értékek lefektetését, és a nemzeti egység megfogalmazását. Konkrétan: azt elfogadhatjuk, hogy a lopás bűn, illetve a becsületesség (az emberek tulajdonát illetően) érték, mert erről nagy konszenzus van. Emiatt ennek van helye az alkotmányban. Arról, hogy a (keresztény) hit érték volna, arról már kevésbé van konszenzus. Emiatt ennek nincs helye. Erről nincs nemzeti egyetértés, ez alapján nem lehet nemzeti összefogás.

A Fidesz féle Nemzeti Tákolmányban nyoma sincs nagy fokú konszenzusnak. A 2,7 millió szavazónak a választási programban nem alkotmányozást ígértek, becsapták őket. Az 1 millió visszakapott kérdőív (kb. az MSZP támogatottsága volt ennyi a választásokon) a Nemzeti Tákolmány tekintetében alig pár kérdést tartalmazott, és konszenzus egyetlen, az Tákolmányban szereplő kérdésről volt (ha elhisszük a Fidesznek, bemondásra(?)).  Hol van ez a nemzeti konszenzustól, pláne a megkérdőjelezhetetlen értékektől?

5) Feltéve, de nem elfogadva, hogy a Nemzeti Kínvallásban valóban megkérdőjelezhetetlen értékek vannak, akkor miért is nem bocsátják Népszavazásra?

6) Folytatva a fenti sorozatot: lehet valaki erkölcsi realista, és gondolhatja, hogy a Fidesz tudja az egyetlen, megkérdőjelezhetetlen igazságot, és ezt le is kell nyomnia a társadalom torkán. Nos, ők csőlátók. Még inkább csőlátók azért, mert még csak azt sem veszik figyelembe, hogy ha elnyomják a társadalom torkán, akkor a társadalom később el fogja söpörni őket. Nem kicsit, nagyon.

Vannak persze olyan bárgyú emberek is, akik mindezek ellenére bíznak a Nemzeti Tákolmányban, hiszen - mondják - szerepel benne a vélemény és a gondolat szabadsága, ezért minden rendben van.

"VI. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához.

VIII. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.
(2) Magyarország elismeri és védi a sajtószabadságot."

Ezeket a cikkeket egyébként nem a Fidesz találta fel, ezeket az Alkotmányból vették át. Szóval még inkább gondolhatnánk, minden rendben van, hiszen a gondolat és vélemény szabadsága az Alkotmányban és a Nemzeti Tákolmányban is szerepel.

No de mit szóljunk akkor a bevezetőhöz, a Nemzeti Kínvalláshoz, amely egy ideológiailag roppant egyoldalú szöveg, tele a magyar történelem egyoldalú értelmezésével, szelektív válogatásával, továbbá szubjektív, erkölcsi értékek egyoldalú leszögezésével? Értsd: a vélemény szabadságának totál ellentmondó.

Emeljünk ki ebből két részt a további példák kedvéért!

"Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet."

"Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét."

Példaként pedig képzeljünk el egy ateistát, aki nem ismeri el a kereszténység nemzetmegtartó erejét, és akinek a hit nem érték, sőt, kifejezetten hiba.

"Nagy ügy" - olvastam sokaktól - "a Nemzeti Kínvallás csupán egy szimbolikus szöveg, attól, hogy valaki ateista, és nem ért egyet vele, nem rekeszti ki. Lehet, hogy neki nem tetszik, de hát ez van." A Nemzeti Kínvallásnak jobboldali tudatlan olvasók tömegei szerint nincs törvényi ereje.

Ők bizonyára megdöbbennének, és leesne az álluk, ha végigolvasták volna a Nemzeti Tákolmányt, ugyanis később ez szerepel benne:

"Q. Cikk
(1) Az Alkotmány Magyarország jogrendszerének alapja.
(2) Az Alkotmány és a jogszabályok mindenkire kötelezőek.
(3) Az Alkotmány rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti Hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni."

Tehát még egyszer megkérdezzük, hogy mi van, ha eme ateistánk azt mondja, hogy ő nem ismeri el a kereszténység nemzetmegtartó erejét, a hit értékét? Mi több, eleve nem fogadja el a "történelmi alkotmány" koncepcióját, mint olyat. Akkor Tákolmányt sért?

Még mindig lesznek olyan jobberek, akik esetleg azt mondják "nagy ügy, alkotmányt sért, de hát nem kell ennek jelentőséget tulajdonítani, mert hát nem tesz semmit, csak éppen olyan véleménye van, amely alkotmányellenes".

Mert ugye - példának okáért - az Alkotmányban és a Nemzeti Tákolmányban is szerepel, hogy Magyarország Köztársaság. Ha valaki azt gondolja, hogy királyság, akkor ez még nem baj. Ha valaki a Kossuth téren ordibál, hogy Magyarország királyság, akkor az már kicsit kínos, de nem olyan nagy ügy. A dolog akkor lenne komoly, ha az illető mondjuk királlyá koronázná magát, és elkezdené építeni királyságát.

Nos, de képzeljük el, hogy ateistánk mit nem gondol, él is másfajta alkotmányos és tákolmányos jogaival a véleménye kapcsán, méghozzá a tettek mezején. Például:

"IX. Cikk
(1) Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és a tanítás szabadságát."

Mondjuk ateistánk tanító, és osztályfőnöki órán azt tanítja a gyerekeknek, hogy a hit nem érték, és a kereszténység nem nemzetmegtartó. Véleményét tudományos kutatásaival: a kereszténység nevében elkövetett bűnök tanításával támasztja alá. Történelmi adatokkal azt is alátámasztja, hogy miért nem beszélhetünk történelmi alkotmányról.

Egy másik ateista szülő pedig beíratja gyermekét ebbe az iskolába, merthogy:

"XV. Cikk
(1) Minden gyermeknek joga van a megfelelő gondoskodáshoz testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és
(2) A szülőknek joguk van ahhoz, hogy a gyermeküknek adandó nevelést megválasszák."

Kérdezem én, hogy akkor ez tákolmánysértés lesz? Akkor ezt a tanárt, és szülőt elviszik, mivelhogy nem felelnek meg a Nemzeti Kínvallásnak és a "történelmi alkotmánynak"? Börtönbe fogják zárni ezt a szülőt és a tanárt? Pénzbüntetéssel sújtják? Vagy megakadályozzák őket alkotmányos és tákolmányos jogaik megvalósításában a tákolmányos ellentmondás miatt?

Vagy ha nem, ha mindezt következmények nélkül lehet csinálni, akkor mi a fenére is kell ez a szöveg a Nemzeti Kínvallásban? Ha lehet a Nemzeti Kínvallásnak ellent mondani, azt tanítani, publikálni, és mindent, akkor mire jó ez a Nemzeti Kínvallás? Mi lesz, ha a vérfideszeseken kívül ad abszurdum már mindenki a másik véleményen lesz, mindenhol ezt tanítják, és tanulják?

Aki esetleg felháborodik egy ateista tanítón, az gondoljon bele abba, hogy jelenleg az ország iskoláinak nagy részében teszik hittanórán az ellenkezőjét lelkészek és papocskák. Időnként olyan lelkészek és papocskák, aki a Nemzeti Kínvallás "hit és szeretet" értékeit a gyerekek irányában kissé túlbuzgó módon juttatják érvényre.

Harrach Péter (KDNP) a Hírszerző cikke szerint Skicc Pál beszédére azzal válaszolt, hogy:

"Az alkotmány jelenlegi szövege szerint egyetlen egy csoportot sem sért, vagy ér majd hátrány, minden magyar ember alkotmánya lesz ez."

Hát ez már kétségbeejtő. Úgy tűnik, Harrach nem csak a pluralizmust, de már a fentebb idézett, még alapvetőbbnek tekinthető gondolat szabadságát sem tiszteli, hiszen ő akarja nekem megmondani, hogy a Nemzeti Tákolmány azt bizony én a sajátomnak gondolom. Már azt sem gondolhatom, hogy nem sajátom, a Fidesz-KDNP gondolatrendőrsége már azt is meg akarja nekem határozni.

Harrach Péter, van egy rossz hírem: itt még nem tart a technológia. Hogy mit gondolok a sajátomnak, azt én mondom meg, és neked ebbe semmi beleszólásod nincsen, akárkinek az akármije vagy!

Hadd zárjam a cikkemet két kis információmorzsa egymás mellé tételével:

"Enyhe alkoholos befolyásoltság. Megjelennek az első egyensúlyzavarok, a látómező beszűkül, csőlátás alakul ki. A gátlások jelentősen csökkennek és beszédzavarok lépnek fel. Tovább növekszik a kockázatvállalási hajlandóság és az agresszivitás." alkoholszonda.hu

"A szabad pálinkafőzés jogának megadása egy kormányzati felhívással is felér: arról szól, hogy "csak csináld, csak csináljátok. Ha reklámfilm lenne, azt mondanám: +Just do it+". Orbán büszke a házi pálinkafőzésre nol.hu

No comment.:)

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr702824568

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óriásit hibáztak a tűzoltók! 2011.04.16. 21:02:22

  Egyenruhások tartottak demonstráló felvonulást szerzett jogaik megtartásáért, köztük a tűzoltók is. Össze is jöttek több tízezren. Pedig a helyi parancsnokaik mindent megtettek (kötelező túlóra elrendelés, próbariadó, szabadság kiadás megta...

Trackback: Minek nekünk Alkotmány? 2011.04.15. 07:57:41

 Esztergomban, ami szerintem a Fidesz kísérleti telepe ahol kicsiben tesztelik a különböző törvénytelenségeket (amiket aztán majd nagyban bevezetnek, persze úgy, hogy ha kell, módosítják hozzá a törvényeket) újabb fejezetéhez érkezett a kísérlet.&...

Trackback: Még kilenc évem van a teljes elhülyülésig 2011.04.14. 08:31:03

  Legalábbis Lézerblokkoló János szerint.  A napokban betöltöttem 53. életévemet, ami nem rázott meg túlságosan (kezdek hozzászokni a koromhoz, bár néha elfelejtkezek magamról és csikó módjára ugrándozok, de hamar észhez térítenek az ízü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peripetia 2011.04.14. 09:04:58

Minden falunak van ún. "Falu bolondja". Minden országnak van bolondja, így természetesen Magyarországnak is. Ez pedig Magyar-honban Csili Csala Pala bácsi, azaz schmitt pala a "Nemzet Hűlyéje"!A zorbán hű cselédje! Hát kellett ez nektek, magyarok?

thinker_ 2011.04.14. 15:43:48

ennyire azért nem kéne rettegni :)

Asszem 2011.04.14. 18:48:45

Lesz itt hadelhad hacsak nem smittesen irtad egy devel
süti beállítások módosítása