Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Elkaptuk a kormány alkotmány-tervezetének angolul kiküldött verzióját

2011.03.14. 00:54 | Brendel Mátyás | 19 komment

Címkék: fidesz orbán viktor alkotmány preambulum hírcsárda

A Fidesz-KDNP kormány külföldre ismét a maga, hivatalos fordításában küldte ki az alkotmány-tervezetét, melyből azonban az Internet ördögének köszönhetően a mi spamfolderünkben is landolt egy példány. Íme tehát az alkotmány tervezetének azon verziója, melyet a kormány a Moody's-nak szánt. Szóval először a magyar, aztán az angol szöveg.

Preambulum

Mi, a magyar nemzet tagjai, kinyilvánítjuk az alábbiakat:

Büszkék vagyunk arra, hogy  ezer évvel ezelőtt a Magyar Állam megszilárdult és Európa részévé vált.

Büszkék vagyunk országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.

Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi teljesítményeire.

Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban ellenségeivel szemben védte Európát is, és tehetségével, szorgalmával gyarapította annak közös értékeit.

Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait.

Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.

Vállaljuk, hogy örökségünket, a magyar kultúrát, nyelvünket, országunk ember alkotta és természet adta értékeit, ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos felhasználásával védelmezzük az utánunk jövők életfeltételeit.

Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével.

Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.

Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.

Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.

Valljuk az elesettek, és a szegények megsegítésének parancsát.

Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a békesség, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.

Valljuk, hogy valódi népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.

Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Meggyőződésünk, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelki erejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.

***

Preamble

We, the members of the Hungarian nation, declare the following:

We are proud that thousand years ago the firmly established Hungarian State became a part of Europe.

We are proud of our ancestors,  fighting for
the survival of our country, and for freedom and independence.

We are proud of the great intellectual achievements of the Hungarian people.

We are proud that our people by fighting for centuries against the enemies were also defending Europe, and with their talent and diligence have enriched its common values.

We value the various religious traditions of our country.

We promise to defend our
nation's intellectual and spiritual unity thorn apart by the storms of the past centuries.

We stand for protecting and cherishing our heritage, the Hungarian culture, language, the man-made and natural values of our country. We take responsibility for our descendants, therefore, we protect the living conditions of future generations by the prudent usage of our material, intellectual and natural resources.

We respect the freedom of other peoples and cultures, we seek the cooperation of all nations of the world.

We believe that human life is based on human dignity.

We believe that individual freedom can only unfold in collaboration with others.

We believe that the
the power of every community and every man's honor is based on work and on intellectual achievements.

We stand for the command to aid the fallen, and the poor.

We believe that the
common goal of the citizens of the state are to achieve peace, security, order, truth, and freedom.

We believe that there is only genuine people's power where the state serves the citizens, handles their affairs fairly, impartially and without abuse.

We look forward to the future, developed jointly by the dedication of young generations. We believe that Hungary becomes great again by the talent, persistence and mental strength of our children and grandchildren .

***

Természetesen ez egy álhír. A kormány valószínűleg nem meri megismételni azt a kettős kommunikációt, amelyet a Médiatörvény és a Matolcsy megszorító csomagjával csinált: hogy külföldre mást ad ki fordításban, vagy mást kommunikál, mint itthon. Az Orbán-kormány jelenlegi, hivatalos és sajnálatos tervezete itt olvasható. Össze lehet hasonlítani.

Miért hát ez a vicc? Mert van komoly mondanivalója. Akartunk ezzel valami nagyon fontosat mutatni. A komoly mondanivalója az, hogy ez volna egy olyan preambulum, amelyet esetleg a többség tényleg elfogadhatna. Még mindig a Fidesz szájízének való, de ez már tisztességesebb bevezető volna. Kigyomláltuk belőle a hülyeséget, amelyet nyugaton kiröhögnének. A kettős kommunikáció azt is jelzi, hogy Viktor tudja, hogy nyugaton mit vesznek komolyan, tudja, hogy mi volna a helyes, tudja, hogy hogy kellene viselkednie. Csak fű alatt mégiscsak rosszkisfiú. Mert azt hiszi, megússza. Akárcsak a tényleges rossz kisfiúk.

Az alkotmány-tervezethez mi semmit nem raktunk hozzá. Nem arról van szó, hogy a mi szájízünk szerint írtunk tervezetet. Csupán segítünk. Mert azt gondoljuk, hogy Viktor és mindenki jobban járna, ha külföldre és itthon is ez a végleges verzió menne. (Ráadásul már itt is van egy nyers fordítás.)

Mert ugye emlékszünk, hogy mi lett volna Orbán Viktor terve a preambulummal:

"Éppen azért van szükség az alkotmány elején néhány veretes, komoly mondatra, hogy mindenki érezze, ebben a misében, történetben ő is benne van."

Nos, Viktor, ennek a törekvésnek halvány nyomát sem látni a jelenlegi tervezetben, és igazán nem erőltetted magad, ha csak ilyen szentkoronás-kereszténykedős verzió sikeredett. Viszont ezzel a kigyomlált verzióval esetleg volna esélyed. Esetleg. Nem vagyok benne biztos, a legbiztosabb megoldás szerintem továbbra is az lenne, ha a nem lenne preambulum, vagy nagyon-nagyon minimális. Ennél kevesebb is bőven elég volna. És akkor tényleg egyet tudna érteni majdnem mindenki. A "csak a Fidesz" alkotmányban biztosan nem.

· 7 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr612737183

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vidám percek: Szili Katalin alkotmánya 2011.03.18. 06:44:27

Miközben Szili Katalin Szájer József hátoldalán kérdezi a népet a Fidesz-kormány megbízásából, hogy milyen alkotmányt akar a nép, maga már a válaszokat be sem várva saját alkotmány-koncepciót terjesztett az Országgyűlés elé. Itt valami már megint nagyo...

Trackback: Újulás vetése + költség 2011.03.16. 18:55:42

,,A megújulás költségvetése” címet adta Újbuda első (,,a legnagyobb homlokú fideszes”) embere a 2011. évi költségvetésnek. A címet nem véletlenül módosítottam, hiszen az újbudai városatyák nem azt teszik, amit mondanak -ISMÉT!Vártam, hogy a...

Trackback: Elhatalmasodik a „forradalmi” téboly! 2011.03.16. 07:05:03

  Kezdetben egy kicsit furcsa, de inkább megmosolyogtató kiszólásnak véltem a forradalmi jelzőt a 2010-es választási győzelemre. Úgy gondoltam, hogy majd szépen alábbhagy a hév, és elkezdenek kormányozni, a napi teendőkkel foglalkozni, és maj...

Trackback: Nem véneknek való vidék 2011.03.15. 15:34:04

Ténytár A jóléti állam alkotmányos felszámolása   Az alkotmányterv alig észrevehetően a szociális biztonsághoz val&oacu

Trackback: Nem akarok nyertes lenni! 2011.03.15. 09:11:57

  Ezért:  További százmillió forintot vonnak el az Országos Mentőszolgálattól. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak a gépkocsik beszerzésére szolgáló pénzkeretet, hanem a működési költségeket is csökkentik. Tavaly még azt mondta az egés...

Trackback: Politikai parasztbarokk 2011.03.14. 23:42:45

Pártunk és kormányunk új alaptörvénnyel örvendeztette meg Magyarország vármegyéinek honfiait és honleányait. Nagy a vigasság, áll a bál. Tulajdonképpen az iromány, amit letettek az asztalra jól jelképezi mindazt, amit az elmúlt – te jó ég –...

Trackback: Söralátét méretű közbeszerzési törvényt! 2011.03.14. 11:31:03

    Mert a mostanit már meghaladta az idő. Ez abból is látszik, hogy egyre több hirdetmény nélküli -egyszereplős - tárgyalásos tendert írnak ki, vagy kérik a közbeszerzés alóli felmentést. Két példa a hét terméséből: a Terrorelhárítási K...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cogito verus 2011.03.14. 09:18:00

Maximálisan egyetértek. A hitvallás minden szempontból gyalázatos.
Ideologikus és sértő, a multunk olyan szegmenseit is vállaló, amelyek a legnagyobb szégyefoltot ejtették történelmi múltunkon. Az orosz megszállás, a nemzeti szuverenitás elvesztése is a háboru előtti politikánk következménye.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.03.14. 09:40:46

LE A FIDESZ ALKOTMÁNNYAL. Nem ismerjük el..nem a miénk!

jag3 2011.03.14. 09:59:36

Sok minden vagyok, de nem vagyok "nemzettag". Nem tudom ez a böszmeség hogy nem tünt még fel egyetlenegy újságirónak, vagy bloggernek sem.

Szergej55 2011.03.14. 10:36:36

Le velük, így igaz!

svetapop 2011.03.14. 10:48:57

cogito verus > attól, hogy nem vállalod a számodra kínos dolgokat, azok még sajnos megtörténtek.
Ezt elkúrtad Gonosz Törpe > Te biztos "demokrata" vagy. Emlékeztetlek, volt egy szabad, demokratikus választás, amikor a FIDESZ-KDNP-t választotta a választók túlnyomó többsége.
jag3 > ha nem vagy nemzettag, mi közöd az egészhez? - Ne kommentálj!
Szergej55 > Éljen a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.03.14. 10:58:17

@svetapop: "a FIDESZ-KDNP-t választotta a választók túlnyomó többsége."

nem, csupán a tényleges szavazók 53%-a. ez a választóknak nem többsége, pláne nem túlnyomó.

Persze elismerem, hogy legitim módon alakított kormányt, elismerem, hogy formálisan legitim módon Alkotmányoz, de azért az Alkotmány szelleme szerint nem legitim, amit tesz. És Orbán saját nyilatkozatának sem felel meg.

És ha ezt keresztül erőltetik, akkor abból az lesz, hogy legközelebb kétharmaddal fogják a Fideszt leváltani, hogy ki lehessen gyomlálni a marhaságot.

pirimogyoró 2011.03.14. 11:21:12

Nem lehetne Orbánt szentté avatni? Attól hátha lenyugodna. Bár már van egy szőlővédő szent Orbán, de őt akkor eltörölnénk :)

AkarkiJ 2011.03.14. 12:22:17

demokratikus az lenne, ha lehetne szavazni az új alkotmányról, hogy elfogadja-e a nép, akinek szánják...

persze, nem úgy, mint a manyupnál, hogy automatikusan elfogadja mindenki, aki meg nem, az menjen el munkaidőben szavazni, de ennek következtében a jövőben nem jár neki egészségügyi ellátás...

Gabor79 · http://www.kibulizottorszag.net/ 2011.03.14. 13:06:00

@svetapop: 1989-ben a Nemzeti Kerekasztal pártjai úgy tárgyaltak a kommunista vezetőkkel, hogy erre a néptől semmilyen felhatalmazásuk nem volt, így minden általuk hozott döntés illegitimnek tekinthető, és teljesen antidemokratikus.

Többek között ilyen a választási rendszerünk, ami világviszonylatban is kiemelkedő módon távol áll a demokratikustól. A jelöltállítás (kopogtatócédulák) rendszerével gyakorlatilag nyílt szavazásunk van, ahol mindenkiről lehet tudni, hogy kire adja le a voksát, és ezzel vissza is élnek.

Egyrészt a pártok, akiknek részletes adatbázisuk van így névvel, címmel és személyi igazolvány számmal mindenkiről, és ugyanez az állam birtokában is megvan, mivel a cédulákat le kell adni. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a nem megfelelően szavazó embereket retorzió érje (nem állítom, hogy volt ilyen, de a lehetőség megvan).

A problémára már a legutóbbi szavazáskor több szakember és cég felhívta a figyelmet, de sem akkor, sem máig nincs szó a választási törvény megváltoztatásáról.

hvg.hu/velemeny/20100324_kopogtato_cedula
www.168ora.hu/itthon/kopogtatocedula-rendszer-veres-a-torka-51141.html

Ami a legfontosabb, hogy mindez megváltoztatható. A pártok szemlátomást ebben nem érdekeltek, viszont minket sem kényszerít senki, hogy rájuk szavazzunk. Ha úgy érzi bárki is, hogy az ő érdekeit senki sem képviseli, akkor fontos tudnia: nem kötelező szavazni, az is a véleménynyilvánítás egy módja.

Bővebben:
www.kibulizottorszag.net/

a-kis-herceg 2011.03.14. 13:58:59

a fides től (sem) fogok elfogadni semmit.

szurkolnék, hogy mi hamarabb dögöljenek meg... de mivel keresztény vagyok és szívem is van. inkább nem mondok semmit...

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2011.03.14. 14:43:37

"A komoly mondanivalója az, hogy ez volna egy olyan preambulum, amelyet esetleg a többség tényleg elfogadhatna."

A többség a mostani alkotmánytervezetet is elfogadja, ha szerző továbbra is a radikalizált utódpárti rajongótábort gondolja többségnek, talán tekintse át a legutóbbi ogy-választások eredményeit.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.03.14. 15:17:32

@Attitude Adjuster: 2.7 millió ember nem a többség, ráadásul semmiféle alkotmány-tervezetről nem kérdezték. Szóval le lehet szállni erről a marhaságról.

Dr Kangörény 2011.03.14. 17:52:12

Ez az új förmedvény nem tisztelhető, nekem nem lesz az alkotmányom, az tuti.

okkeriusz 2011.03.15. 10:07:56

dolgozatok már,és ne fanyalogjatok!!! gondolom a hass, alkoss, stb se tetszik már rusnya lelketeknek. hát csak mérgezzétek magatokat tovább!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.03.15. 18:52:42

@okkeriusz: Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? :)

brlv24 2011.03.15. 19:25:53

@Brendel Mátyás: Hülyeségeket beszélni mit ér? :)

anonymand 2011.03.25. 19:06:59

Tisztelt Posztoló!

Tévedtél!
Baromi nagyot.

"A kormány valószínűleg nem meri megismételni azt a kettős kommunikációt, amelyet a Médiatörvény és a Matolcsy megszorító csomagjával csinált: hogy külföldre mást ad ki fordításban, vagy mást kommunikál, mint itthon."

Nem meri?
2/3!
Arra tippelj inkább, milyen trükkel nyúlják le majd a magánmegtakarításokat.:D

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása