Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Üzlet-egyházak és a kormány törvény-szigorítása, avagy nagy lopás nem lopás?!

2011.02.26. 15:23 | Brendel Mátyás | 308 komment

Címkék: egyház kormány törvény szekularizmus

A kormány mostani megoldása arra emlékeztet, mint amikor a régi, hatalmas drog-dealerek le akarnak számolni az új dealerekkel. Amikor a régi maffia harcol az újjal a területért. Amikor a prostituáltak kiutálják a területekről az új lányokat. Szó sincs itt arról, hogy az igazi egyházak védik az igazságot az ál-egyházakkal szemben. Arról van szó, hogy az erős, régi egyházak háborúznak az újabb, sokszor gyengébbek ellen. Élettérért való harcról van szó.

***

A Fidesz-kormány szigorítani készül az egyházak bejegyzéséről szóló törvényt. Nem is tudom, ünnepeljek, vagy gyászoljak? A szekularizmus, az állam és egyház szétválasztásának elkötelezett hívei, hívők és nem hívők, sírjanak vagy nevessenek? Mert kettős ez a történet.

A probléma egyrészt létező, valós probléma: a cikkben felsorolt 50 leggyanúsabb egyház közül sok valószínűleg valóban üzlet-egyház: azért alakultak, hogy a második 1 százalékos felajánlásokat begyűjtsék. Emellett vagy hisznek valamiben, vagy valami nagy butaságban hisznek.

A probléma az 1+1 százalékos felajánlásokkal van (nem kizárólag azokkal). Adózáskor fel lehet ajánlani az első egy százalékot civil szervezeteknek, alapítványoknak, különféle intézményeknek. A második egy százalékot pedig valamelyik egyháznak vagy a kiemelt költségvetési irányzatnak.

A civil szervezeteknek, alapítványoknak, különféle kis intézményeknek történő egy százalékos felajánlásokkal nincs nagy gond: az adózó állampolgár az adója első százalékáról maga dönthet, nem a kormányra bízva azt. Ez az összeg nagyon sok szervezet között oszlik meg, ezek a szervezetek általában kötelesek elszámolni azzal, hogy mennyit kaptak, mire költötté. Nem vagyok benne biztos, hogy mindegyik köteles-e, és hogy ez mennyire szigorú elszámolást jelent.

A rendszernek ez a része ártatlannak tűnik. Hiszen sok, kicsi szervezet kap kevés pénzt, és a felajánlók sokszor közelebbi kapcsolatban vannak az egész szervezettel. Lehet számolni azzal, hogy tisztességes verseny alakul ki, hogy van visszacsatolás. Nyilván itt is van sok visszaélés, de ezek nem olyan szörnyűek, mint az az előny, hogy a felajánlások által különféle kis intézmények, szervezetek az emberek valós igényei, értékrendje szerint kapnak némi pénzt. A civil élet, alapítványok, a kultúra, bizonyos intézmények, sportkörök működése szempontjából ez egy fontos, egyébként nem elégséges hozzájárulás.

A második egy százalékkal van a gond. Az ember ezt vagy egyházaknak vagy a kiemelt költségvetési irányzatnak ajánlhatja fel. Ez évekig a parlagfű-mentesítés volt. Arról van tehát szó, hogy ha valaki nem az egyházaknak ajánl fel, akkor mondjuk annak, hogy irtsák a parlagfüvet. Nem tudom, hogy valóban irtották-e ezekből a pénzekből a parlagfüvet. De nem is ez a nagy gond, mert ez az összeg 2 milliárd sincs. Ha ezt a pénzt az állam máshova tette, akkor is valami közösbe ment. Ellenben ment több, mint 3 milliárd a Katolikus Egyháznak. Én nem tudom, hogy mire. Szóval én fizettem mindannyiunk parlagfű-mentesítéséért, a hívők pedig a saját egyházuknak. De az én pénzemből "az ő parlagfüvét", vagy a közös parlagfüvet is írtották. Hol itt az igazságosság? Ráadásul az egyházak még kiegészítést is kapnak az egy százalék mellé:

"2002-ben az adófizetők 2,2 milliárd forintot ajánlottak fel az egyházaknak, ezt az állam 6,7 milliárd forinttal 8,9 milliárdra egészíti ki." Írja a Hírszerző.

Ennek az az eredménye, hogy akármennyire is csökken le az egyházaknak tett felajánlások száma, akkor is megkapják mindenki mástól is a felajánlást. Konkrétan: az egyházaknak tett összes járadék nagyjából konstans, csak a szétosztás változhat. Olyasmi ez, mint egyfajta hátország, élettér. Egy a felajánlások arányától függetlenül megadott életjáradék. Ha az egyházi felajánlások összege mondjuk csak öt százalék lenne, akkor is nyolcvanöt százalékot kapnának.

Természetes, hogy erre a második százalékra, erre a koncra rástartolnak bizonyos egyházak, és bizonyos emberek egyházat alapíthatnak, akár vallásosak, akár nem. Csak tisztességtelenség kérdése. Tisztességtelen emberek mindig is lesznek, a baj tehát inkább a rendszerrel van.

Mert ugye az első egy százalékból mindenki részesülhet, aki létrehoz egy alapítványt, civil szervezetet, sportkört stb. Ez persze nem olyan egyszerű, és el is kell számolni, szóval nem olyan jó üzlet. Ráadásul azért mondjuk ha valaki létrehoz egy Sakk-klubot, akkor elég világos, hogy ott tényleg sakkoznak-e, vagy nem. Majdnemhogy objektív. Nagyjából világos, mi az "igazi sakk", és mi nem "igazi sakk". Aztán az, hogy jó-e ez a klub, már szubjektív, de még mindig az emberek normális tapasztalatain alapul: Bemehetsz, megnézheted, vannak-e készletek, vannak-e jó versenyek.

A vallás lényege viszont az, hogy empirikusan ellenőrizhetetlen. Így az, hogy mi az "igazi vallás", értelmetlen kérdés. Az is, hogy "kié az igazi isten". És még ha tudnánk is, hogy melyik az "igazi" isten, akkor még az is eldönthetetlen, hogy "melyik vallás az igazi", azaz melyik szolgálja istenét a megfelelő módon. Nem igazán mondható meg, hogy a katolikus szertartás eredményesebb-e, mint a protestáns. Legfeljebb az, hogy kinek melyik tetszik.

Ebből következően az egyházaknál nincs "igazi, és nem igazi". Mindegyik hívőnek a sajátja az igazi. Nem lehet számon kérni a teljesítményt, nehezebben beszélhetünk versenyről. Persze el lehetne intézni ezt azzal, hogy az egyházak is a hívekért versenyeznek, és ha valamely hívő fel akarja nekik ajánlani az egy százalékát, akkor mi bajunk nekünk ezzel? Fogjuk fel a dolgot úgy, mint színházak támogatását! OK, ne ragadjunk le itt!

Az viszont baj, hogy az egyházak nem versenyeznek a civil szervezetekkel, világi intézményekkel: a második egy százalékot kötelező vagy az államnak vagy az egyháznak felajánlani. Aki inkább valamilyen helyi szervezetet szeretne választani, az a második egy százalékkal ezt nem teheti. Tehát bizony a szentmise nem versenyzik a Shakespeare-drámával.

Ha viszont mindettől eltekintünk, akkor nem látszik az, hogy miért volna a kormány szigorítása jó. A szigorítás a hívek száma, és a történelmi hagyomány szerint működne. Mindkettő orbitális érvelési hibához kapcsolódik: sem a hívők számának, sem a történelmi hagyománynak nincs köze sem az egyház igazához, sem pedig a tisztességéhez. Mindkettő érvelési hibának neve is van: argumentum ad populum és  argumentum ad antiquitatem.

De hozzunk példának két "esettanulmányt"! az egyik a Katolikus Egyház, amelyik a felajánlások többségét kapja. Mint ismeretes, a Pécsi Egyházközösség az utóbbi időben részben elismerten százmilliós sikkasztás gyanújával nyomoznak. És ez csak egy egyházmegye egyetlen esete. Ha összeszámoljuk a cikkben említett összes kisegyházat, és megalapozatlanul, előítéletesen, rosszindulatúan azt feltételeznénk, hogy mindent elcsalnak, akkor az lenne ez a nagyságrend. De nem feltételezzük, és nem is feltételezhetjük, hogy mindegyik egyház mindent elcsal. Szóval a Katolikus Egyházzal kapcsolatos gyanú jóval nagyobb összegről szól, mint az összes kis-egyházzal felmerülhető összes gyanú.

De a Katolikus Egyház még sem szerepel a gyanús egyházak között, holott a rendőrségen messze a legnagyobb gyanúsított. Mintha a nagy lopás nem volna lopás, csak a kicsi.

Fel van viszont sorolva az ötven gyanús egyház között például a Gó Egyház. Ezzel kapcsolatban nekem személyes ismereteim vannak, hiszen gójátékos vagyok. Egész konkrétan az első százalékomat a Gószövetségnek szoktam felajánlani.

A Gó Egyház viszont meglátásom szerint a második százalék megszerzésére alakult. Gójátékosként én semmiféle go-vallás reális lehetőségét nem látom. Valamiféle hittételeket a fantázia világában el tudok képzelni, de nem gondolom, hogy ezekben jelentős mennyiségű gójátékos, vagy más ember ténylegesen hinne.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy a Gó Egyháznak felajánlott egy százalékot nagyjából ugyanolyan hasznosan használják fel, mint a Gószövetségnek felajánlott összeget. Legalábbis nincs okom azt gondolni, hogy nem, és nem tudok ilyenre utaló jelekről.

A Gószövetség helyes cél érdekében helyes módon létrehozott szervezet. A Gó Egyház egy pozitív végcél érdekében nem helyesen létrehozott szervezet. És a cél nem szentesíti az eszközt.

A Gó Egyház létrejöttét tehát egy rossz törvényre való helytelen reakciónak tartom. A rossz törvény az, hogy a második egy százalékot egyházaknak lehet felajánlani, és csak annak. Az egyházak státusa, természetük szerint ellenőrizhetetlenek. Ennek a rossz helyzetnek a megoldása a törvény megváltoztatása, és nem üzletegyházak létrehozása. A Gó Egyház tehát például nem a megoldás, hanem a problémával való visszaélés.

A kormány tervezete viszont még annyira sem a megoldás része, mert nem létszám és történet szerint kellene szortírozni az egyházakat. Mutattam példát olyan kis-egyházra, amely legalábbis nem sikkasztja el a pénzt, és a történelmi, nagy, Katolikus Egyháznál nem alaptalan az a gyanú, hogy ilyen előfordulhat.

El kellene fogadni, hogy az egyházak valódisága, mint olyan, objektíven ellenőrizhetetlenek. A helyes megoldás az lenne, hogy mind a két százalékot mindenféle szervezetnek fel lehessen ajánlani. Döntsék el az emberek, hogy mi tetszik nekik, és mi nem!

A szekularizmus elkötelezett hívei egy ennél is radikálisabb megoldást is el tudnak fogadni: ne lehessen semelyik egyháznak sem felajánlani semmit! Éljenek meg a hívők által privát felajánlott perselypénzből! Az oktatási, egészségügyi, kulturális tevékenységeikre pedig hozzanak létre olyan szervezeteket, amelyek a többi, hasonló szervezetekkel egyenlőként versenyeznek a felajánlók kegyeiért, és a különféle pályázatokért.

A kormány mostani megoldása arra emlékeztet, mint amikor a régi, hatalmas drog-dealerek le akarnák számolni az új dealerekkel. Amikor a régi maffia harcol az újjal a területért. Amikor a prostituáltak kiutálják a területekről az új lányokat. Emlékszünk? A felajánlások teljes mennyisége nagyjából fix. Szó sincs itt arról, hogy az igazi egyházak védik az igazságot az ál-egyházakkal szemben. Arról van szó, hogy az erős, régi egyházak háborúznak az újabb, sokszor gyengébbek ellen. Élettérért való harcról van szó.

Ennek a cikknek a kicsit hosszabb és élesebb változata itt található meg. Ateista és Agnosztikus Klub a Facebookon.

· 5 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr582692661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyházállami pártmutyi összeesküvés elmélet 2011.02.27. 12:38:57

Ez egy UP TO DATE, azaz naprakész, napjainkban is játszódható összeesküvés elméletet, csak éppen tűrörfordításban adom elő (Meg van-e keresztelve helyett, hisz-e ön Zeuszban? - verzióban): A népszámlálás vallási hovatartozás felmérési csalás, lop...

Trackback: Egyházi halállista 2011.02.27. 12:36:37

Jelenleg 50 egyház van rajta, Az 50 legkétesebb magyarországi egyház listája címlapreklámmal. Tóta W. Árpád már röviden beszólt a témába, hogy nem lesz ez így jó gyerekek, de várható ettől sokkal nagyobb, a médiatörvényhez hasonlatos felbolydulás is.Eg...

Trackback: Vallásreform és az új egyház-finanszírozás 2011.02.27. 12:34:53

Vallásreform és az új egyház-finanszírozás egy új értékrendet teremt és végre tényleg az az irány, melybe Magyarországnak el kellene indulnia ahhoz, hogy mostani nehéz helyzetéből ki tudjon törni. Ha úgy látjuk, hogy a vallásreform törvény gyakorlati ...

Trackback: A sötét irigység ellenzi az egyházak 1 százalékát 2011.02.26. 21:06:28

"A kormány mostani megoldása arra emlékeztet, mint amikor a régi, hatalmas drog-dealerek le akarnak számolni az új dealerekkel. Amikor a régi maffia harcol az újjal a területért. Amikor a prostituáltak kiutálják a területekről az új lányokat. Szó ...

Trackback: Üzlet-egyházak és a kormány törvény-szigorítása, avagy nagy lopás nem lopás?! 2011.02.26. 20:22:30

A kormány mostani megoldása arra emlékeztet, mint amikor a régi, hatalmas drog-dealerek le akarnak számolni az új dealerekkel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggie 2011.02.27. 00:17:08

@tarzus: Kifejezetten elutasitom a kommunizmust. De annyi elonye volt, hogy az egyhazaktol visszavette az osszeharacsolt vagyont.

tarzus 2011.02.27. 00:20:06

@gombaszakértőke:

Te is csak álltál karbatett kézzel, vazze!

tarzus 2011.02.27. 00:22:43

@Reggie:

Az összeharácsolt vagyont államosítani kell! Mi ez, ha nem kommunista ideológia?
(Vagy ki állapítja meg egy vagyonról, hogy az nem harácsolt?)

tarzus 2011.02.27. 00:24:48

@sirdavegd:

Nem lottózok:-)
Mik ezek a számok?

sóhegy049 2011.02.27. 00:25:42

@tarzus:
Szerintem egy valós vagyon eredete igazolható. Ha nem az és eddig nem érkezett kárpótlási kérelem valamiért, akkor az a vagyon, vélelmezem, hogy nem valami frankón szerzett volt?!

gombaszakértőke 2011.02.27. 00:26:11

@tarzus: hát rohadtul nem. Ahol dolgozom, képviselem azt amit gondolok. Például amikor megkértek , hogy trianoemlékünnepen tartsak áhítatot, végül elmentem. ELmondtam, hogy az aki csak a múltjába fordulva tudja meghatározni magát, halott ember. Nem hívtak többet. De csak egy megtűrt századik senki vagyok, és jó ha fel nam akasztanak a Fidesz kormány alatt :-)

Reggie 2011.02.27. 00:27:04

@tarzus: Nem mondtam, hogy allamositani kell, csak mivel eleg nehez lenne utanajarni, hogy kiknek a sanyargatasabol szedtek ossze igy vagy az allamnal marad vagy szetosztjak a lakossag kozott. Ebbol az elso variacio tortent. A lenyeg az, hogy az egyhaznal helye nincs.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 00:27:55

@tarzus: az ateizmus. nem kell találgatni. ott a statisztika.

mondom, te ontod magadból a hülységeket, amit cáfol a statisztika. amikor meg cáfol, akkor eljátszod, hogy nem mondtál semmit.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 00:31:21

@tarzus: "Az összeharácsolt vagyont államosítani kell! Mi ez, ha nem kommunista ideológia?"

speciel ez a Fideszes ideológia a magány-nyugdíjakról.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 00:31:56

@tarzus: de buta valaki.:) én tudom, mik ezek a számok.

tarzus 2011.02.27. 00:37:13

@Brendel Mátyás:

Te is csak egy magadból kiinduló, lendkerekes csávó vagy.
A tiszta és steril ateizmus valószínűleg soha nem lesz statisztikailag lényeges tényező a világban.

sóhegy049 2011.02.27. 00:37:37

@sóhegy049:
És mi van itt?

Judit utca 2-58
6726 Szeged, Magyarország

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.02.27. 00:45:45

@sóhegy049:
A második nyaraló az utcában. A pontos házszám nem látszik mapson, így inkább betettem a koordináta. Pöpec kis hely, van málna is :)

sóhegy049 2011.02.27. 00:48:42

@sirdavegd:
Egy ásónyommal odébb van, mint én, így a málnát nem legelem le, az tuti! :D

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.02.27. 00:51:43

@sóhegy049:
én se a jövőbe asszem, azok után, hogy elküldtem a teológus kis kedvencüket a rákba :/

sóhegy049 2011.02.27. 01:10:49

@tarzus:
"Keresztény 33.32%"

Ez melyik oldalról van? Avagy ki rakta a wikire? :-)

sóhegy049 2011.02.27. 01:13:44

@sirdavegd:

Én a Jehovákat űztem egy időben... :-) De úgy néz ki, hogy itt a fellegváruk mellett parkolópályára lettek rakva?!

ember67 2011.02.27. 01:20:07

Középkor.
Akkor volt, hogy erőszakkal a keresztény egyházat favorizálta az állam.
Tegyenek a papok azért, hogy tiszteljék őket. Ha mérvadó emberek lesznek, hallgatni fognak rájuk sokan.
Én utálom a papokat, mert semmi elhivatottság nincs bennük (tisztelet a kivételnek).
Könnyű pénzkeresetnek tekintik még ők maguk is a hivatásukat. Akkor meg mit várnak a közembertől?
Pfuj.

Bergeroth 2011.02.27. 01:20:19

Már megint egy cikk, ami rácsodálkozik a valóságra.
Azért támogatja a fidesz az egyházakat, mert a vallás sok embert érint, ergo azok az emberek jó ha tudják, hogy mikor és kire kell szavazni, amikor majd választások lesznek.
Ugye rémlik még 2005 környékéről (azt hiszem akkor volt), hogy szórólapokat osztogattak valamelyik templomban, "szavazz a fideszre" felszólítással.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.02.27. 01:40:53

@sóhegy049:
Valóban, a jehovák mostanság eltűntek. Boldog kilencvenes évek, amikor haver bratyója futtatta őket végig az utcán, mert éjszakás műszak utáni szunyókálását és a Tanakcsapda/Pokolgép párhozamos élvezetét zavarták meg a becsöngetéssel.
Pár éve futottam bele két Mormonba a Déli pu mellett. Aranyosak voltak, kérdezték mit keresünk. A PSZÁF említése sajátosan hatott rájuk XD
De a csúcs most szeptemberben volt, amikor ez a két nyominger lecsapott rám, hogy csatlakozzak a bibliakörükhöz. Egész nap html-ben droidoltam egy honlapot (mert a javás fos szerkesztő felület méltóztatott nem működni és kézzel gépelve is gyorsabb volt :P ), szóval kellően agyamputálva, egyenes agyhullámokkal vártam havert a Dóm mellett. Erre valami nő beszélni kezd mellettem. Olyan tíz perc után rájöttem, hogy valószínűleg hozzám, szóval válaszolgattam is neki. Szóval kiderült, hogy meg akar téríteni és szeretnék-e beszélgetni róla. Kutatóféleként lenyűgöz világunk sokfélesége, szóval kipróbáltam, mit bírnak. Volt Biblia is, meg minden. Ami számomra meglepő volt, hogy milyen jól emlékszem az irodalom órán tanultakra még ennyi év távlatából is (igen, világi gimiben anno tanultuk a Könyvet), és ők meg mennyire nem. Tanulságos menet volt: nekiálltak a megvilágosodásról hablatyolni. Oké mondom, de mi a megvilágosodás? Definíció nulla, csak hablaty megint, hogy az mi a jó. És így tovább, próbáltak bedobálni új változókat, peremfeltételeket, akármit, hogy azok "rosszak" vagy "jók", de definíció nudli. Vizsgán ilyenkor mondja azt az ember, hogy oké akkor legközelebbre készüljél fel rendesen, de itt kíváncsi voltam, meddig bírják. Hát olyan jó órán át küzdöttek, aztán menekülőre fogták - aszongya látják, hogy nekem nincs szükségem a megvilágosodásra. Hát mondom, miután az előbb még Önök se tudták elmondani, hogy micsoda, így a megállapítás vitatható.
Illetve szokott még létezni valami pénzgyűjtős gyerek a krisnásoktól, aki vidám egyetemistáktól gyűjtöget, de engem egyszer megállított a munka és az táplálékfelvétel között fél úton, és azóta nem meri újra.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.02.27. 01:55:51

@ember67:
"Akkor volt, hogy erőszakkal a keresztény egyházat favorizálta az állam"

Hát, így is lehet mondani. Konkrétabban: a rendiség megszilárdulásáig úgy próbálta dróton rángatni az egyház az államot, ahogy nem szégyellte - lásd kiátkozás intézménye és a canossa-járás esete :) (aztán vagy bejött, vagy nem) Más kérdés, hogy akkoriban egyedül az egyház rendelkezett stabil intézményrendszerrel Európában, viszont legalább kezdettől fogva szét volt vágva az állam és az egyház. Gy.k. az uralkodó nem volt főpap, Isten, akármi, csak "felkent/szentelt" koronás fő. Más kérdés, hogy az egyház masszív világi hatalommal is rendelkezett, de az előbbiek járultak hozzá ahhoz, hogy a kontinens végig széttöredezett sokszínű valami maradt, amiből aztán kinőtt a felvilágosodás és a tudományok. Szóval a középkor során az egyház egy rendkívül fontos szereplő volt a tudomány világában is az ókori műveltség átmentésével, a mezőgazdaság fejlesztésével. Occam bácsi is szerzetes volt, de a logikai borotváját mind a mai napig használjuk. Tehát a 12-14. századi viszonyok között az egyház ellátta a feladatát, de Luther korára a reformáció nem véletlenül kapott széleskörű társadalmi támogatottságot (jó, a cseheknél Husz száz évvel korábban lerendezte a dolgot, de az lokális maradt, akárcsak a szigetlakók egyháza). Lehet mondani, hogy a középkor során a különböző "eretnek" mozgalmak is ugyanúgy az egyház világi hatalmának visszaszorítását szerették volna elérni, de a valóságban ez csak a kapitalizmus megjelenésével vált elérhetővé.

brekkk 2011.02.27. 03:36:28

egy átlag ateista szoci értekezik az egyházakról? vicces...vonjanak meg minden pénzt a mazsi-tól...megnézném mi lenne utána...

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.27. 06:50:11

ha van isten, miért enged szenvedni kisgyerekeket mindenféle szervproblémákkal? mit tehetett egy ötéves kisgyerek, hogy isten elveszi a máját vagy a szívét? milyen bűnt követhet el?

és ne gyertek azzal, hogy "próbára tesz". miért nem tesz próbára többszörös gyilkosokat, maffiózokat vagy politikusokat? mert olyan végtelenül bölcs?

a sok gyökér bigott hívő erre válaszoljon, ne pedig komcsizással takarózzon!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 06:54:40

@brekkk: Eltévesztetted a házszámot, nem vagyok szoci. És vonják!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.27. 06:55:50

@ember67: eztet azért cáfolnám, elkötelezett ateizmusom ellenére is. személyesen ismerek olyan fiatal (és nem katolikus) papot, aki farmerben jár, gitározik és tájékozott az élet jeles dolgaiban is (sport, zene, filmek). de ahogy beszél, arra oda kell figyelni, magával ragadja az embert... a fenti kérdéseimet feltettem neki is, érdemi válasszal ő sem tudott szolgálni...

dbeata 2011.02.27. 07:17:10

@sixx a bolsevik:

Köszi a hozzászólást, mára már jó napom lesz. :-)

Amúgy én római katolikusként lettem megkeresztelve, de nem vagyok hívő. Esküvőnket pedig az unitárius egyház templomában tartottuk (szülők ragaszkodtak az egyházi szertartáshoz), szándékosan nem római katolikus templomban. Túl sok vér és szenny tapadt már eme egyházhoz.

Most csak kíváncsiságból rámentem a katolikus egyház és a baptisták oldalára. Érdekes, hogy a katolikus egyházat sosem látom, hogy iparkodna maga jótékonykodni, a baptisták meg szinte minden tevékenységükkel segítenek. Ha majd egyszer vallást szeretnék gyakorolni, biztos, hogy egy kis egyházat fogok magamnak keresni.

thinker_ 2011.02.27. 07:36:40

@Brendel Mátyás: néha nem is baj. egyébként ez az óriási "visszafogás" nagyon meglátszik ám. mennyit fejlődött az emberiség az elmúlt 100-120 évben? rengeteget. sajnos sokszor negatív irányban. de hát magyarázhatja ezt az ember egy liberálisnak....

heraldry 2011.02.27. 07:37:22

Két nagy csúsztatás látok a cikkben.
- A szerző soha nem nézett utána, hogy mennyi iskolát, idősotthon, kórházat műemléket, stb. tartanak fenn a történelmi egyházak. A pollenes példához hasonlóan ők sem kérdezik meg, hogy az adott beteg, stb. befizette-e az egy %-ot.
- Egy kisegyháznál akár az is belefér a hogy a guru a hívők pénzéből építsen villát magának, sportautóval járjon, stb. A pécsi példával említett esetben látható, hogy a nagyoknál működhet a felelősségrevonás.

Az előttem szólóhoz. A baptisták óriási pénzeket áldoznak a médiareklámra, Karitász-ra ez nem igaz. A hozzászólásból látható, hogy ez milyen sikeres.

thinker_ 2011.02.27. 07:40:44

@Brendel Mátyás: ha lenne egy óriási bakancsod, akkor el is taposnád a vallásokat mi? el kell, hogy keserítselek, vallások mindig lesznek, vallásos emberek mindig lesznek. szerencsére.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 08:08:39

@thinker_: butaságodért megérdemelnél egy egy hónapos nevelőtábort 1910-ben. egyszer láttam egy német adón egy ilyen reality-showt, amelyben megpróbták hitelesen megteremteni azt a környezetet. nem nagyon szerették a naív jelentkezők.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.02.27. 08:13:59

@midnight coder: pontosan így van, ennek ellenére a tudomány nevű szekta hittételeit állami intézményekben magoltatják be, és vizsgázni kell, hogy vallod-e a hitet

ideje lenne, ha szétválna már az állam és a hittérítés

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 08:23:27

@heraldry: "- A szerző soha nem nézett utána, hogy mennyi iskolát, idősotthon, kórházat műemléket, stb. tartanak fenn a történelmi egyházak."

1) Ezekre még külön támogatást kapnak az egyházak államtól.
2) Ilyen intézményekre külön fel lehet ajánlani az adód 1 százalékát, és sokan teszik is.

" A pollenes példához hasonlóan ők sem kérdezik meg, hogy az adott beteg, stb. befizette-e az egy %-ot."

Viszont kérnek is külön belépőt, vagy kell külön fizetni az ellátásért, vagy az államtól kapnak támogatást.

"- Egy kisegyháznál akár az is belefér a hogy a guru a hívők pénzéből építsen villát magának, sportautóval járjon, stb. A pécsi példával említett esetben látható, hogy a nagyoknál működhet a felelősségrevonás."

Ez kb olyan érvelés, mintha valaki azt mondaná, hogy mint a példákból is látszik, az MSZP-nél működik a felelősségre vonás a korrupciót illetően. Úgy tánik egy, ilyen érvelés nem sok embert győz meg.:)

keramia53-1 2011.02.27. 08:26:38

Amíg veréb van, addig verébszar is lesz... Amíg olyan hülyék vannak a Földön, akik(?) jézusban, szűzmáriában, istenben és egyéb baromságokban hisznek, addig a vallás mindig is nagy biznisz lesz az élelmesebbjének! Ha valaki hajlandó az agyhalott pedifil papokat támogatni, hát támogassa! De állami adóforintokból EGY FILLÉRT SE!!! Én, mint tündérmesékből kinőtt felnőtt, NEM akarom ezeket az agymosottakat (hitgyülisek, keresztények, stb.) támogatni!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 08:27:27

@wmiki: "a tudomány nevű szekta"

te ezt a mondatot egy a "tudomány nevű szekta" felfedezései alapján kifejlesztett, a tudomány nélküól soha működni nem képes gépen gépelted be, és küldted el az Webre, amelynek alapjait a CERN-ben találtak ki bizonyos fizikusok, tudományos eredmények megosztására. te "hiszel" a tudományban.

speciel a tudomány tényleg működik is.

keramia53-1 2011.02.27. 08:29:49

@thinker_: Nem szerencsére, hanem sajnos... A "vallásos" embereknek vagy a bölcsödében, vagy az óvodában van a helyük -vagy ha 6 évnél idősebbek, az elmegyógyintézetben. De tény és való, hogy hülye retardáltak voltak, vannak és lesznek. Az ilyeneknek nem adnék sem fizetést, sem orvosi ellátást - majd az istenük gondoskodik róluk! :-)

Namir 2011.02.27. 08:37:29

Ez a cikk rendes maszatolás.

pl.
"Ennek ellenére azt gondolom, hogy a Gó Egyháznak felajánlott egy százalékot nagyjából ugyanolyan hasznosan használják fel, mint a Gószövetségnek felajánlott összeget. Legalábbis nincs okom azt gondolni, hogy nem, és nem tudok ilyenre utaló jelekről."

Ez igen erős érv! :)
Miközben maga a szerző elismeri, hogy már a Go Egyház megalakulása is törvénytelen: "A Gó Egyház viszont meglátásom szerint a második százalék megszerzésére alakult."

De rögtön fel is menti őket: "A Gó Egyház létrejöttét tehát egy rossz törvényre való helytelen reakciónak tartom."

Ezzel szemben, amikor a Pécsi püspökség néhány tagja törvényt hág, azt azonnal összemossa magával az egyházzal, jogtalanul megvádolja, és persze itt zéró tolerancia:
"De a Katolikus Egyház még sem szerepel a gyanús egyházak között, holott a rendőrségen messze a legnagyobb gyanúsított."

Ez meg egyszerűen ostobaság, mert ezzel az érveléssel, ha a Gószövetség egyik tisztviselője sikkaszt, akkor állíthatjuk, hogy a Gószövetség sikkaszt?

Nem véletlen, hogy ez a cikk itt jelent meg. :)

Egy kis segítség a szerzőnek: a történelmi egyházak (tudomásom szerint) nem a hitéletre, hanem a társadalmi szerepvállalásukra kapják az államtól a pénzt. Az, hogy nem kapnak a kisegyházak, talán annak köszönhető, hogy még nem bizonyítottak hosszú távon.

Megjegyzem 2009-ben baloldali politikusok (MSZP) által összeállított Magyarország jövőjéről szóló tanulmányban leírták, hogy a történelmi egyházaknak fontos szerepük van a társadalom megújulásában (aminek szükségességéről, gondolom nem kell vitatkoznunk), és több pénzt kellene nekik adni. :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.02.27. 08:41:32

@Brendel Mátyás: én meg egy olyan filmet láttam amelyben bemutatták hogy Sztalin hatalomrakerülése után a szovjetúnióba települt külföldi telepeseket hogyan irtották ki. Rengetegen mentek oda az USÁból például egy szebb jövő reményében, olyanok akik valóban elhitték ezt a kommunista hazugságmesét, hát jól rábasztak. Kivégezték szinte az összeset, nőket is. Ilyenek vagytok. Aljas, gyilkos, hazug banda. A legalja. A pöcegödör legalja. Ez a kommunista. Ez vagy te Brendel.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.02.27. 08:51:15

@Brendel Mátyás: arra célzol, hogy ma már a tudomány mindent tud a világról, és sosem téved, ezért joggal magoltatjuk be szent igazságait az emberekkel?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:01:07

@heraldry: "A pollenes példához hasonlóan ők sem kérdezik meg, hogy az adott beteg, stb. befizette-e az egy %-ot."

Ez elég zavaros helyzet.

1) Ahogy mások is megjegyezték fent. Ha én egy kórházat akarok támogatni, akkor az 1 százalékot a kórháznak ajánlom fel. Minek az egyháznak felajánlani?

2) Az állami kórházakban Gyurcsány Ferenc reformja óta kérik, hogy fizettél-e TB-t. Nagyon is helyes.

3) Olyan ugyebár nincs, hogy "Én a TB-met inkább a sakkszakkörnek utalnám, mert őbennük hiszek".

Szóval az egészségügyi ellátás úgy volna a legtisztább, ha mindenkinek kellene fizetnie, és mindenkitől számon kérnék. Ezen belül lehet szolidáris, vagy biztosító alapú, de az egyházakat ide keverni csak egy nagy disznóólt csinál az egészből. Ugyanígy van ez más karitatív dolgokkal és a műemlékekkel.

A) Vagy elhatározzuk, hogy mindenki érdeke, és állami dolog.
B) És/Vagy elhatározzuk, hogy mehet rá egy százalékos felajánlás, de akkor legyen szabad a verseny! Megjegyzem, értelmes ember az intézménynek ad, nem pedig valami fedőszervezetnek, az egyháznak.

C) És/vagy mindenki privát felajánlhat annak, akinek akar, azt amit akar. Itt már az egyházaknak is nyugodtan lehet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:02:04

@wmiki: arra célzok, hogy a tudomány nem hit. nem azért, mert mindent tud, nem azért mert tévedhetetlen, hanem azért, mert empirikusan igazolt.

a tudomány nem hit, nem vallás. a tudomány más. jobb.

keramia53-1 2011.02.27. 09:02:57

@Brendel Mátyás: A tudomány valóban működik, de az agyhalottak ezt soha nem lesznek képesek felfogni! "A vallás a nép ópiuma!"

T mint T 2011.02.27. 09:03:22

Teljesen egyetértek a szerzővel. Nem is nagyon tudok mit hozzátenni, cask a magam példáját.
Én is támogatok egy szervezetet, akik a listán szerepelnek. Tudom, hogy nem ellopják a pénzt, hanem a legemberibb tevékenységek egyikére szánják. Tudom, milyen körülmények között élnek az ott dolgozók, csak azért mert erejükön felül adnak.
Azt is tudom, hogy régeb az állam minden 1 Ft 1%-os felajanlás mellé odatette a maga 1 Ft-ját. Utána már csak 50 fillérjét. Utána már azt sem.
A megoldandó feladatok és a költségek viszont csak nőttek.

Tehát, ha megkérdeznek, akkor eme tevékenység folytatása során én érzem a kellő spirituális késztetést és hiszem, hogy olyankor Istennek tetsző dolgot cselekszem!

Ez miért kevésbé vallás, mint hogy Krisztus testét eszem és Krisztus vérét iszom és hiszek abban, hogy ez jó?!

mahet 2011.02.27. 09:03:44

@wmiki: segítek, nem arra célzott. Hanem pl. arra, hogy a számítógép és az internet nem azért működik, mert hiszel benne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:05:54

@Namir: ""Ennek ellenére azt gondolom, hogy a Gó Egyháznak felajánlott egy százalékot nagyjából ugyanolyan hasznosan használják fel, mint a Gószövetségnek felajánlott összeget. Legalábbis nincs okom azt gondolni, hogy nem, és nem tudok ilyenre utaló jelekről."

Ez igen erős érv! :)"

mivel erről privát információim vannak, ez egy erős érv.

"Miközben maga a szerző elismeri, hogy már a Go Egyház megalakulása is törvénytelen: "A Gó Egyház viszont meglátásom szerint a második százalék megszerzésére alakult."

De rögtön fel is menti őket: "A Gó Egyház létrejöttét tehát egy rossz törvényre való helytelen reakciónak tartom.""

ez nem maszatolás ás nem felmentés. logikailag rendben van. azt értem, hogy te nem fogod fel.

"De a Katolikus Egyház még sem szerepel a gyanús egyházak között, holott a rendőrségen messze a legnagyobb gyanúsított."

ebből az összetett mondatból szerinted melyik rész nem tény? mert szerintem mind a két félmondat tény, hivatkozással láttam el.

"Ez meg egyszerűen ostobaság, mert ezzel az érveléssel, ha a Gószövetség egyik tisztviselője sikkaszt, akkor állíthatjuk, hogy a Gószövetség sikkaszt?"

nem állítottam, hogy a Katolikus Egyházban mindenki sikkaszt. amit állítottam, az ennél két fokozattal árnyaltabb. például a szövegben még az az állítás sem szerepel, hogy Mayer Mihály sikkasztott. szövegértésed igen silány.

Egy kis segítség a szerzőnek: a történelmi egyházak (tudomásom szerint) nem a hitéletre, hanem a társadalmi szerepvállalásukra kapják az államtól a pénzt. Az, hogy nem kapnak a kisegyházak, talán annak köszönhető, hogy még nem bizonyítottak hosszú távon.

Megjegyzem 2009-ben baloldali politikusok (MSZP) által összeállított Magyarország jövőjéről szóló tanulmányban leírták, hogy a történelmi egyházaknak fontos szerepük van a társadalom megújulásában (aminek szükségességéről, gondolom nem kell vitatkoznunk), és több pénzt kellene nekik adni. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:06:39

@Blassius: nem vagyok kommunista. nem tudom, honnan vetted.

Nemhívő 2011.02.27. 09:17:11

Blassius · iluster.blog.hu/ 2011.02.27. 08:41:32

Helló Gyökérke!

Nézz utána, Sztálin 21 éves koráig papnövendék volt, megalapozta a módszereit :-))

A kommunizmus és a fasizmus államvallások voltak, sok sok támogató hívővel. Sajnos.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.02.27. 09:21:07

@mahet: és akiknek nem működik a számítógépük, azokkal mi van?
vagy akik nem gyógyulnak meg egy kórházban?

vagy ezek az esetek nem számítanak, csak azok, amikor valamit épp eltalálnak a szent tudományban?
mert ennyi erővel a vallásnak is nézzük, csak a jó oldalát, amikor téved, azt ne vegyük figyelembe

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.02.27. 09:21:56

@Brendel Mátyás: ha nem tud mindent, akkor hogy lehet, hogy nem hit?
minek lehet még nevezni nemtudást, a hiten kívűl?

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.27. 09:28:31

Furcsa, hogy a piroslapon olyan cikket is lehet olvasni ahol érveket is felhoznak. Ahogy már előttem is elmondták aaz állam hasznosság alapján igyekszik dönteni és a jelenlegi kormány a régi nagy hagyománnyal rendelkező egyházakat favorizálja amelyek tucatnyi intézményt tartanak fel amik nem csak a hitéleti tevékenységre szolgálnak, hanem más társadalomnak is hasznos tevékenységet folytatnak. (Iskola, gyerekotthon, stb.)
egyébként meg a hitélet is lehet hasznos, ha nem deviáns viselkedésre buzdít, hanem lelkileg feltölti az embert és pozitív szemlélettel ruház fel. Régen pl. nem volt ennyi depressziós ember és többek között ez a vallásos, hittel teli életnek köszönhető.

Wolfie77 2011.02.27. 09:28:47

Több előttem szólóval értek egyet, miszerint a poszt írója abszolúte nem nézett utána annak, hogy milyen kötelezettségeket várnak el az egyházaktól és annak sem, hogy még milyen támogatást kapnak az egyházak az 1%-on felül. Társasági adómentesség, illetékmentesség, hogy csak a két legfontosabbat említsem. Sokan azért alapítanak egyházat, hogy a 40-50 milliós házukat megvegyék mint egyház és egy fitying illetéket ne fizessenek utána, vagy zoknival kereskednek és TAO-t nem fizetnek. A történelmi egyházak pedig valóban fontos közéleti teendőket látnak el többek között saját pénzükből (pl. iskola, óvoda, kórházfenntartás, stb.) Ha ezek nem lennének, az állam nem tudná biztosítani a közszolgáltatásokat még ilyen (szar) módon sem. Végül azt hinni (ismétlem HINNI), hogy a katolikus egyházon belül mindenki tolvaj, csibész, gazember kicsit sarkítás. A társadalom minden rétegében kb- ugyanakkora eséllyel vannak tisztességtelen alakok, így a poszt írója sem biztos, hogy MINDEN VÁSÁRLÁSAKOR kért áfá-s számlát és azt sem tudom feltételezni, hogy egy vízvezeték szereléskor a "szakember" kérdésére, miszerint "kell-e számla, mert akkor drágább?" nem válaszolt "akkor inkább nem"-mel... Már pedig ha a posztoló, vagy a vele teljes mértékben egyetértő kommentelők közül legalább egy ember adott ilyen választ, akkor üdvözlöm őket is a "nagy adócsaló"-k táborában vallási meggyőződéstől függetlenül, így biztos lesz közöttük katolikus, evangélikus, hitgyülis, zsidó és gó vallású is... :)

kubatov_kommunista 2011.02.27. 09:31:40

Az első hiba az egyházi 1%-ról való rendelkezéssel van!
Mi az, hogy egyháznak lehet CSAK VAGY az államnak??? Most akkor ki rendelkezik - az állam vagy az adózó? (ezt az 1%-ot is ateista honpolgárain oda rakhassák ahová nekik tetszik - nem adhatom az államnak, vagy lemondok arról, hogy valakinek adom)
Szóval első nekifutásra ezt javítani.

Másodszor ellenőrizni mindenkit lehet.

Harmadszor ha megnyerték ezt a pénzt az egyházak akkor éljenek belőle és ne az államot pumpolják. Tartsák el belőle amit tudnak, amit nem adják vissza az államnak vagy adják el! Adják el a templomot/zsinagógát - ezek központi fekvésű helyek általában, adják vissza az iskola, stb. üzemeltetését ha nem bírják. Az egyházak is csak gazdasági szervezetek, akárcsak én mint egyén.

Ugyanúgy működöm mint egy egyház - vannak bevételeim, kiadásaim, fenntartok és üzemeltetek ezt-azt (nevezhetjük akár templomnak is bár én nem úgy hívom), bennem is hisznek és én is hirdetek dolgokat - és engem is ellenőrizhet az APEH.
Szóval csak ugyanezt akarom az egyházaknál is.

keramia53-1 2011.02.27. 09:31:51

@T mint T: "Ki a krisztus vérét issza, saját húgyát issza vissza!" -:-) (A "krisztus testét" evők meg - ugye nem kell kifejtenem, mit esznek? :-))) De ha te hiszel benne, hogy jó fekáliát zabálni és húgyot inni, hát tedd! :-))) Csak ne az én pénzemből támogassák ezt az elmebeteg szokásod!!!!

Nemhívő 2011.02.27. 09:38:42

@wmiki:

"minek lehet még nevezni nemtudást, a hiten kívűl?"

Tanulatlanságnak Mikikém. Tanuld meg ezt is :-))

lendit 2011.02.27. 09:43:29

Az egyház nagyon sok állami támogatást kap, amiről nem kell elszámolnia. Más országokban már kiderültek dolgok, nálunk még mindig védik őket, nagyon sok kiskorút bántottak, illetve bántanak a mai napig is, és a pécsi ügy is csak a jéghegy csúcsa szerintem. És nem fognak semmit kapni, ekkora összegért én is simán bevállalnám a megrovást, vagy max felfüggesztettet.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.02.27. 09:43:53

@Nemhívő: tehát akkor tanulatlan hittérítők nevelik az ifjakat a tudomány nevű szektanevében

:((
hát ez elég szomorú
ideje lenne, ha már szétválna az állam és a hittérítés

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:45:03

@wmiki: "és akiknek nem működik a számítógépük, azokkal mi van?"

azoknak elromlott.

"vagy ezek az esetek nem számítanak, csak azok, amikor valamit épp eltalálnak a szent tudományban?"

nézz utána a kettős vak kísérleteknek, és a statisztikus kiértékelésnek!

ne legyél már primitív!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:47:31

@wmiki: "ha nem tud mindent, akkor hogy lehet, hogy nem hit?
minek lehet még nevezni nemtudást, a hiten kívűl? "

a hit definíciója NEM az, hogy nem tud mindent. a hit definíciója az, hogy valaki igaznak állít valamit, amit nem tud (igazolni)

ha a tudomány nem tud mindent, attól még nyugodtan lehet nem hit, amennyiben nem állít semmit azokról a dolgokról, amelyeket nem tud. a tudomány alapelveiből pedig pontosan ez következik. a tudomány alapelve pontosan ellentétes a hit alapelvével.

Nemhívő 2011.02.27. 09:49:44

@wmiki:

Valahonnan nagyon ismerős nekem ez a dilettáns tudomány-köpködés. :-((
Persze ha te mindenkinél okosabb és tanultabb vagy akkor az más, kár hogy nem tudod ezt bemutatni. :-))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:54:18

@Judea:

"Furcsa, hogy a piroslapon olyan cikket is lehet olvasni ahol érveket is felhoznak."

nem furcsa. részemről továbbra is várhatsz ilyet. nem mindig, de gyakran.:)

tarzus 2011.02.27. 09:56:45

@Brendel Mátyás:

„A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés” (Zsid 11,1 Károli)

Ha jól belegondolsz, a tudósokat is ez vezérli és nem valami véletlenszerű kisérletezkedés.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 09:59:58

@Wolfie77: "Több előttem szólóval értek egyet, miszerint a poszt írója abszolúte nem nézett utána annak, hogy milyen kötelezettségeket várnak el az egyházaktól és annak sem, hogy még milyen támogatást kapnak az egyházak az 1%-on felül."

a cikk az egy százalékra fókuszál. szóval sok mindenről nem írtam benne. ez nem egy könyv, ez egy blogpost!

" Társasági adómentesség, illetékmentesség, hogy csak a két legfontosabbat említsem. Sokan azért alapítanak egyházat, hogy a 40-50 milliós házukat megvegyék mint egyház és egy fitying illetéket ne fizessenek utána, vagy zoknival kereskednek és TAO-t nem fizetnek."

ez ugye mellettem volna érv?:)

" A történelmi egyházak pedig valóban fontos közéleti teendőket látnak el többek között saját pénzükből (pl. iskola, óvoda, kórházfenntartás, stb.)"

ha sok támogatást kapnak, és sok mindent tartanak fent, akkor kérdéses, hogy a saját pénzükből? egyáltalán, miért ilyen zavaros ez a helyzet?!

" Ha ezek nem lennének, az állam nem tudná biztosítani a közszolgáltatásokat még ilyen (szar) módon sem."

az állam ezekre a dolgokra sok pénzt kap. ha nem az egyházaknak adná, hanem az intézményeknek, akkor mi lenne más? mennyi az egyházak hozzáadott pénze? szerintem nem sok.

" Végül azt hinni (ismétlem HINNI), hogy a katolikus egyházon belül mindenki tolvaj, csibész, gazember kicsit sarkítás."

azt hinni, ismétlem, HINNI, hogy a cikkben ezt írtam, szövegértelmezési hiba.

" A társadalom minden rétegében kb- ugyanakkora eséllyel vannak tisztességtelen alakok"

"üdvözlöm őket is a "nagy adócsaló"-k táborában vallási meggyőződéstől függetlenül, így biztos lesz közöttük katolikus, evangélikus, hitgyülis, zsidó és gó vallású is... :) "

akkor egyetértesz, hogy a történelmi egyházak nem különbek.

QED.

Namir 2011.02.27. 10:00:46

@Brendel Mátyás:

0. Nem tudtam, hogy tegeződünk. Ám legyen.

1. Jellemző, hogy a levelem végét (MSZP-s tanulmány és mire is kapnak pénzt a történelmi egyházak) egyszerűen figyelmen kívül hagytad, mert vagy nem tudsz rá ellenérvet, vagy nem fér bele a "világképedbe".

2. Csak akkor lehet privát információd a Go egyházról, ha tagja vagy, vagy szoros kapcsolatot ápolsz tagjaival. Mivel kijelented, hogy egyértelműen törvénytelen a Go egyház, ezért te is részese vagy ennek a törvénytelenségnek, ha másként nem bűnpártolóként.
De remélem, jogkövető állampolgárként már tettél feljelentést. Ugye?
Hiszen épp az egyházak törvénytelenségei ellen tiltakozol. És nem lehetsz elnéző a saját "egyházaddal" szemben.

3. "legnagyobb gyanúsított" A Katolikus Egyház? Biztos vagy te ebben? És ez szerinted nem nyílt vádaskodás? Szerintem igen, és szerintem szándékos összemosás, maszatolás. Ezért nem az én szövegértésem silány, hanem a te fogalmazásod. Vagy marad az előbbi: szándékos összemosás és maszatolás. Ami aljasság. miközben a másik oldalon a saját egyházaddal szemben igencsak elnéző vagy.

Ui: Várom a válaszodat az MSZP-s vezető politikusok által jegyzett társadalmi megújulás programjáról, ahol szerepel a történelmi egyházaknak szánt támogatás növelése.

Nehogy azt hidd, vakon meg kívánom védeni bármelyik egyházat. Szó nincs róla. Ha egy tisztviselője törvénytelenséget követ el, ítéljék el.

De ez vonatkozik az egész Go egyházra és minden tagjára is, ha az egyház csupán anyagi haszonszerzésből alakult, és ezzel a "hívők" tisztában voltak, vannak.

Nemhívő 2011.02.27. 10:03:00

@tarzus:

Marhaság.
Manapság a tudósok valamiféle megalapozottsággal bíró hipotézisek alapján kutatnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 10:03:34

@tarzus: "„A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés” (Zsid 11,1 Károli)

Ha jól belegondolsz, a tudósokat is ez vezérli és nem valami véletlenszerű kisérletezkedés. "

nem. a tudományosság elve ezzel pont ellentétes. a tudományban nem azért fogadnak el egy elméletet igaznak, mert remélik, hanem azért, mert empirikusan igazolt. kvázi Pál a maga primitív módján ezt úgy fogalmazta meg, hogy "a látott dolgokról való meggyőződés". ez lenne a tudomány egy primitív definíciója. persze ez közel sem pontos, de az kiderül, hogy a tudomány pont az, amit Pál a hittel szembe állít.

tarzus 2011.02.27. 10:06:52

@Nemhívő:

És mi vezeti őket? A "majd csak jutok valamire."

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 10:09:10

@Namir:

"Jellemző, hogy a levelem végét (MSZP-s tanulmány és mire is kapnak pénzt a történelmi egyházak) egyszerűen figyelmen kívül hagytad, mert vagy nem tudsz rá ellenérvet, vagy nem fér bele a "világképedbe"."

nem vagyok MSZP-s így egy MSZP-s tanulmány nem igazán renget meg.

"2. Csak akkor lehet privát információd a Go egyházról, ha tagja vagy, vagy szoros kapcsolatot ápolsz tagjaival."

így van.

" Mivel kijelented, hogy egyértelműen törvénytelen a Go egyház, ezért te is részese vagy ennek a törvénytelenségnek"

nem vagyok részese.

" "legnagyobb gyanúsított" A Katolikus Egyház? Biztos vagy te ebben? És ez szerinted nem nyílt vádaskodás?"

egy cikkre hivatkoztam, amelyben ügyészi gyanúról, nyomozásról van szó.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 10:12:56

@tarzus: a vallást és a tudományt nem az különbözteti meg, hogy mit remélnek.hanem az, hogy mi a meggyőződésük, mit fogadnak el igaznak, valósnak.

ahogy Pál fogalmaz:

„A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés” (Zsid 11,1 Károli)

Pál nem azt írta, hogy:

„A hit pedig a reménylett dolgok" a hívő nem attól hívő, hogy remél. Remélni a hívő és nem hívő is remél, és a tudós is reméli, hogy sikeres lesz.

Ellenben a hívő a reményét elkönyveli valóságnak.

A tudós viszont megfigyelések, kísérletek során ellenőrzi, és akkor fogadja el valóságnak, ha igazolt.

Ez a különbség. Az igazság elfogadásának kritériuma.

Nemhívő 2011.02.27. 10:13:14

@tarzus: A "majd csak jutok valamire."

Helyettük képzelsz el dolgokat? :-))
Az vezeti őket - gondolom - hogy igazolják kísérletileg a hipotézis helyességét.
De javaslom kérdezd meg őket, itthon is sokuknak nyilvános az e-mail címük.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 10:25:38

@Brendel Mátyás:

ahogy Pál fogalmaz:

„A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés” (Zsid 11,1 Károli)

Tehát már Pél is célzott rá, hogy remélni a hívő és nem hívő is remé.

Ellenben a hívő a reményét elkönyveli valóságnak. A tudós viszont megfigyelések, kísérletek során ellenőrzi, és akkor fogadja el valóságnak, ha igazolt. Ez a különbség. Az igazság elfogadásának kritériuma.

Ezt a különbséget már Pál is látta. Furcsa, hogy te nem látod, pedig te idézted be. Beidéztél valamit, de nem értetted.

Pávor Jál 2011.02.27. 10:40:57

A maradék 98% viszont sokkal jobb helyekre megy. Egyszerűbb lenne, ha senki nem adózna, hanem minden használatáért fizetni kéne.

funfun 2011.02.27. 10:42:08

@Namir: "0. Nem tudtam, hogy tegeződünk. Ám legyen." Jézus Atya Úr Isten, hogy stílszerű legyek! Téged a modoros blogon kéne mutogatni. Olvasd már el, ki magázódik kivel a kommentelők közül, baromírc.

Sajnos sokan nincsenek tisztában az egész egyházfinanszírozással, mégis osztják itt az észt. Az egyházak minden egyes intézményükért, legyen az iskola, kórház, szociális otthon, állami normatívát kapnak, valamint kiegészítő normatívát pusztán azért, mert ezt egyházként teszik. Tehát ha X alapítvány háromfejű gyerekek simogatásáért, mint közfeladatért kap 100 egység pénzt, ugyanezért a feladatért Y egyház kb. 170 Ft-ot kap! Tehát megkapják azt a pénzt az államtól, amiből az intézményt fenntartják, nem a saját pénzükből olyan jóságosak.
A nagy egyházaknál befolyó egyéb pénzek, legyen az állami támogatás, perselypénz, egyházadó, bármi, valami homályos úton kerülnek felhasználásra, ugyanis nem kell közzétenniük éves beszámolót, sem semmit. Ugyan miért van az, hogy vannak fekete pénzek pl. most a pécsi püskökségen, és korábban Gyulai Endre nyugalmazott püskök is bevallotta, hogy létezik B kassza. A többi helyen is van, plébániákon is van. Nem azt mondom, azt mind lenyúlják, mert megy abból normális célokra is, de jelentős része kényelmi-luxus kiadásokra megy. A katolikus egyházat ismerem belülről viszonylag jól. Amit látok, az a jéghegy csúcsa, de attól is már hányingerem van. Mammon nagyobb úr, mint Jahve/Elohim. Tisztelet a - sajnos - törpe minoritás kisebbségnek.
Ahogy tegnap írtam egy kommentben, a magukat katolikusnak vallók arányához viszonyítva lényegesen kevesebb karitatív intézményt tart fenn a katolikus egyház, mint amennyit kellene. KSH honlapon meg lehet nézni egyes ellátási formákra vonatkozóan, összesen hány férőhelyből mennyi az, amennyit a különböző egyházak tartanak fenn, és mennyit abból a katolikusok. Az iskolát ne vegyük ide, mert az duplán jó üzlet: van utána mormatíva egyházi kiegészítő normatívával, és lehet a gyerekeket saját ideológiára nevelni.
Tehát még egyszer, ha valaki itt beájul a katolikus egyház karitatív tevékenységétől: ARÁNYOK!

Rántott máj (törölt) 2011.02.27. 10:48:32

@Brendel Mátyás: Es az nem hit, hogy melyik kiserletek vegeredmenyet es milyen statisztikai alapokon lehet empirikus igazsagnak elfogadni? Vagy hogy milyen inerciarendszerekben dolgozunk?
Mert a kozepkor tudomanya is a kiserleti igazsagokon alapult meg a felvilagosodase is, aztan egesz sok allitasukrol allitjuk manapsag, hogy oriasi okorseg.
Amit a bizonyitasokrol irsz, abban igazad van, abban, hogy azok empirikusak lennenek, abban nincs.
Egyebkent az egyhaz is erzi, hogy a hit onmagaban keves, ok is probalnak bizonyitani, bar sokszor - de nem minden esetben - derult ki, hogy a bizonyitekaik - amiket csodaknak neveznek - hamisitvanyok. Ez egyebkent elofordult mar tudomanyos eredmenyekkel is, bar ritkabban.
Ami a vallasos es tudomanyos kozeletet illeti, nagyjabol ugyanaz a ketto, a szabalyozasaikkal, eretnekuldozeseikkel, lobbikkal, egymas elvtelen akadalyoztatasaval illetve elvagasaval stb. Persze, mindkettot a penz utani hajsza iranyitja alapvetoen (tisztelet a kivetelnek, mindket oldalon).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 10:54:37

@szarvasbogar:

"Es az nem hit, hogy melyik kiserletek vegeredmenyet es milyen statisztikai alapokon lehet empirikus igazsagnak elfogadni?"

Nem.

"Vagy hogy milyen inerciarendszerekben dolgozunk?"

Az inerciarendszer per definicionem olyan, hogy mindegy.

"Mert a kozepkor tudomanya is a kiserleti igazsagokon alapult meg a felvilagosodase is, aztan egesz sok allitasukrol allitjuk manapsag, hogy oriasi okorseg."

Van ilyen. A felületes gondolkodással ellentétben ez is alátámasztja, hogy nem hitről van szó.

"Amit a bizonyitasokrol irsz, abban igazad van, abban, hogy azok empirikusak lennenek, abban nincs."

Igazolásról írtam, és nem bizonyításról. És a tapasztalati tudomány igazolásai empirikusak.

"Egyebkent az egyhaz is erzi, hogy a hit onmagaban keves, ok is probalnak bizonyitani, bar sokszor - de nem minden esetben - derult ki, hogy a bizonyitekaik - amiket csodaknak neveznek - hamisitvanyok. Ez egyebkent elofordult mar tudomanyos eredmenyekkel is, bar ritkabban."

Amit az egyház csodának és azok bizonyításának nevez, az a tudományban anekdotális evidenciának nevezik, és általában igen gyengének számít. Főleg "csodák" esetén.

Namir 2011.02.27. 10:58:44

@Brendel Mátyás:
Lehet, hogy nem vagy MSZP-s, de egy baloldali portálon jelentetsz meg írást.
Én baloldali politikusok jelentéséről írtam neked. Nem érdekel? Nocsak .:)
Azért írsz cikket az egyházi törvénytelenségekről (hangsúlyosan a Katolikus egyházban történtekről), mert a pingvinek vándorlása érdekel? Ugyan már!

Ha egy szervezet egy, vagy több tagja törvénytelenséget követ el, akkor szerinted maga a szervezet követte el? Lásd cikkedben a Katolikus Egyház besározása. (Szerinted a nyomozás az egyház, vagy annak tisztviselői ellen folyik? Ugye, nem mindegy, és nem azonos a kettő?)

Ezzel szemben a Go Egyház a te állításod szerint eleve anyagi haszonszerzésre alakult. Szerintem ez esetben a szervezet maga, és minden tagja, aki erről tudott, törvénytelenséget követ el. Szerinted?
Csak azért kérdezem, mert úgy tűnik, ezt te nem találod törvénytelennek, csak "reakciónak egy rossz törvényre".
Ilyen alapon a lopás is lehet egyfajta igazságos reakció a magántulajdon védelméről szóló rossz törvényeknek. :)

És te, aki tudsz erről a törvénytelenségről, nem tekinted magad bűnpártolónak? :)
Komolyan gondolod? :)
**********************

Szerintem az történt, hogy nagy hévvel, meggondolatlanul megírtad a Go egyház csibészségét, majd rájöttél, hogy ezzel hülyeséget csináltál. Azóta ezt a válaszaiddal próbálod elbagatelizálni, és folyamatosan a Katolikus Egyházra terelni a figyelmet. De már késő.

Namir 2011.02.27. 11:10:33

@funfun:
baromírc? Az mi? :)
A tegeződés nem törvényszerű még a neten sem. Csak tanulatlan, és agresszív emberek nem tudnak disztingválni.

Ahogy olvasni sem mindenki. Azt írtam társadalmi szerepvállalás, és szándékosan nem konkrét tevékenységről tettem említést.

Azt gondolom, a hely szelleme (piroslapok.hu) megengedi, hogy Lenint idézzem neked: "Tanulni, tanulni, tanulni!"

A törvénytelenségeket én sem fogadom el, bárhol is vannak, és arra biztatlak, hogy tegyél feljelentést, ha ilyenről tudsz, mert az a helyes. De ha nem tetted, teszed meg, ne itt hőzöngj.

Namir 2011.02.27. 11:17:26

@Brendel Mátyás:
Az 1%, amiért 117-en tudatosan törvénytelenséget követnek el:

Magyarországi Gó Egyház - A japán eredetű társasjáték híveinek szabadidőklubja. 117 fő/1,7 millió Ft

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 12:35:30

@Namir: "Lehet, hogy nem vagy MSZP-s, de egy baloldali portálon jelentetsz meg írást."

Lehet, hogy azért mert baloldali liberális vagyok. És akkor mi van? Ettől még számomra az MSZP nem szentírás.

"Én baloldali politikusok jelentéséről írtam neked. Nem érdekel?"

Hát nem szentírás. Bármikor ellent mondok, kritizálok sok baloldali írót, politikust. Nem vagyok lakáj, önálló gondolkodó vagyok. Tudom, ez meglepő lehet.

"Ha egy szervezet egy, vagy több tagja törvénytelenséget követ el, akkor szerinted maga a szervezet követte el?"

nézd, lehet itt védeni a Katolikus Egyházat, de fele ennyi védekezéssel a kisegyházak tisztára moshatóak. szóval akkor, mi a végeredmény?

"Ezzel szemben a Go Egyház a te állításod szerint eleve anyagi haszonszerzésre alakult."

szerintem a Katolikus is.

"És te, aki tudsz erről a törvénytelenségről, nem tekinted magad bűnpártolónak? "

Nem hinném, hogy a Gó Egyház feljelentésével el lehetne érni valamit. Egy törvényi kiskapu kijátszását a bíróság szerintem nem ítélheti el.

"Szerintem az történt, hogy nagy hévvel, meggondolatlanul megírtad a Go egyház csibészségét, majd rájöttél, hogy ezzel hülyeséget csináltál."

Szerintem meg nem. Ha meggondoltam volna magam, akkor tudnám törölni, nemde?

A Gó Egyház szerintem nem a helyes megoldás. A törvénysértésről nem nekem kell ítélkeznem. Nem tartom érdemesnek feljelenteni őket.

A Katolikus Egyház törvénysértéseivel szemben viszont komolyabb gyanú merül fel.

Namir 2011.02.27. 13:52:36

@Brendel Mátyás:
Én nem. Nincs bizonyítékom rá, állítólag egyébként nyomoznak már, az itt folytatott vita ebből a szempontból lényegtelen.
*******************--
Azt továbbra is furcsállom, hogy egyik esetet (Go egyház) általad ismert tények alapján sem ítéled el, és mindössze törvényi kiskapunak tartod, miközben kijelented a törvénysértést: csupán anyagi haszonszerzés volt az egyházalapítás célja. Ez nem csupán kiskapu.

A másik esetben (Katolikus egyház) viszont erős csúsztatásokkal összemosod az egyházat a tisztviselőinek cselekedeteivel.

Persze így is lehet mérni, de ezt nevezik kettős mércének.

Mellesleg én nem a Katolikus egyházat védtem, megvédi az magát, hanem a maszatolás, összemosás, csúsztatás és kettős mérce ellen léptem fel.
Mert ezek senki részéről nem megengedett eszközök. Semmilyen cél érdekében.

Ui: Nem gondoltam sosem, hogy szentírás kellene, hogy legyen számodra bárki írása, de azért ez a lakájos megjegyzés miközben körömszakadtáig véded a Go egyházat, elég mulatságos. :)

Áruld már el, miből áll a te önálló, kritikus gondolkodásod, ha elvtelenül véded mások törvénytelenségét? Hol a bátor kiállás az igazságért?

Amúgy utolsó válaszaidból az tűnik ki számomra, mégiscsak megszeppentél, hogy kibeszélted a stiklijüket. Teljesen jogosan, mert akár számon is kérheti valaki rajtad. De ne aggódj, nem én.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 14:08:33

@Namir:

"Azt továbbra is furcsállom, hogy egyik esetet (Go egyház) általad ismert tények alapján sem ítéled el"

én azt furcsállom, hogy azt írod, nem ítélem el, amikor sokadszorra írom, hogy nem helyes. valami iszonyatosan nagy gond lehet a szövegértelmezési képességeddel.

egyébként a feljelentés szempontjából tényt te pontosan annyit ismersz, mint én. és te nem jelented fel őket, csak engem uszítasz. szánalmas vagy.

"A másik esetben (Katolikus egyház) viszont erős csúsztatásokkal összemosod az egyházat a tisztviselőinek cselekedeteivel.
Persze így is lehet mérni, de ezt nevezik kettős mércének."

ha ez neked kettős mérce, akkor mit szólsz a kisegyházakkal szembeni kettős mércéhez?!

"Mellesleg én nem a Katolikus egyházat védtem, megvédi az magát, hanem a maszatolás, összemosás, csúsztatás és kettős mérce ellen léptem fel.
Mert ezek senki részéről nem megengedett eszközök. Semmilyen cél érdekében."

akkor itt az idő, hogy gyorsan feljelentsd a kormányt az Alkotmánybíróságon. mert miféle kettős mérce ez a kisegyházak körül?!

"körömszakadtáig véded a Go egyházat, elég mulatságos. "

nem védtem körömszakadtáig. bizonyos mértékig védtem, bizonyos mértékben elítéltem. tudom, neked nehéz felfogni.

"Áruld már el, miből áll a te önálló, kritikus gondolkodásod, ha elvtelenül véded mások törvénytelenségét? Hol a bátor kiállás az igazságért?"

hidd el nekem, bátrabban kiállok a Gó Egyház ellen, mint bármelyik go játékos!

"Amúgy utolsó válaszaidból az tűnik ki számomra, mégiscsak megszeppentél, hogy kibeszélted a stiklijüket."

még mindig röhögséges, ahogy erőlködsz, hiszen ha megszeppentem volna, törölhettem volna. de mondjuk, ha elgondolkodnál azon, hogy ne egy go játékostól kérd számon, hogy feljelentést tegyen a Gó EGyház ellen, akkor leeshetne valami.

szánalmas az, ahogy egy köztes véleményt mindenképpen megpróbálsz valamelyik szélsőségbe sorolni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.27. 14:09:23

@Namir: "Én nem. Nincs bizonyítékom rá"

nekem sincs több, mint neked.

kérdés lezárva.

thinker_ 2011.02.27. 16:12:50

@keramia53-1: még hirdeted is, hogy milyen sötét vagy! gratulálok!

Reggie 2011.02.27. 17:14:44

@thinker_: Pedig nem hulyeseg amit mond. Az intelligencia es a vallasossag forditott aranyban all.

pereszke 2011.02.27. 17:36:35

@torró: inkább fetrengjen részegen, minthogy agymosott birkaként tengesse az életét.
amúgy meg az országban eddig történt zendüléseket, gyújtogatást és törés-zúzást a magukat keresztény-jobboldalinak tituláló csőcselék követte el. akkor hol maradt az a híres vallásos neveltetés vajon?
az egyházak verik a mellüket, hogy ők a közoktatásban óriási hiánypotló szerepet töltenek be, nagy lópikulát, azért erőltetik az egyházi iskolákat, mert az ott tanulók később jó eséllyel maradnak az egyház támogatói. Gondoltad majd azért csinálják mert jófejek?
ezek nélkül az iskolák nélkül mára kb tizedére csökkent volna a támogatottságuk, hát sajnos ez a nagy helyzet a nagyszerű egyházakkal.
évezredek óta élősködnek az embereken, a mostanánban alakult kis egyházaknak copyright díjat kellene fizetniük a vatikánnak (ha még nem fizetnek)
végül pedig a részegen fetrengő fiatalok, lopás, ocsmány beszéd ellen nem véd a vallás, csak hallgass meg egy papot vidéken pár feles után :)

thinker_ 2011.02.27. 18:17:48

@Reggie: asszem ez az év legnagyobb baromsága. ilyet egy épeszű ember nem mond.

thinker_ 2011.02.27. 18:21:21

@pereszke:. pár száz beteg barom alapján ítélsz meg egy olyan vallást, aminek több mint egy milliárd tagja van. a gyűlölettől nem látsz előre 10 centit. veled vitatkozni sem érdemes, mert csak mantrázod a baromságodat. és még te nevezel valakit agymosottnak?

Namir 2011.02.27. 18:49:07

@Brendel Mátyás: -nak utolsó válaszom.

Tények ahhoz, hogy eldönthető legyen kinek mennyi információja volt, van a Go egyházról, és ki is a szánalmas, mert bár tud a törvénytelenségről, mégis hallgat róla.

Korábbi válaszom:
Tőlem: - Én nem. Nincs bizonyítékom rá
Válaszod: - nekem sincs több, mint neked.

Tehát szerinted mindketten ugyanannyit tudunk az egészről. Én, aki ma hallottam a Go egyházról, és te aki régóta ismered. Ezek után lássuk, mennyire nincs információd róla neked.

Részletek a levelezésünkből:

Tőled: - A Gó Egyház viszont meglátásom szerint a második százalék megszerzésére alakult.

Tőled: - mivel erről privát információim vannak...

Tőlem: - Csak akkor lehet privát információd a Go egyházról, ha tagja vagy, vagy szoros kapcsolatot ápolsz tagjaival.
Válasz tőled: - így van.

Tőlem: - Ezzel szemben a Go Egyház a te állításod szerint eleve anyagi haszonszerzésre alakult.
Válasz tőled: - szerintem a Katolikus is.

Nos? Ki ismeri a Go egyházat, te vagy én? Úgyis, mint go játékos. És kinek vannak infói, és kinek nincsenek a törvénytelenségekről? És ezek után ki a szánalmas?

Téma ezzel lezárva.

Asszem 2011.02.28. 09:36:23

off.

A cikk hatására elkezdtem ismerkedni a go-val, már régóta terveztem, most végre, úgyhogy ha életem szerves részévé fog válni a játék, akkor örökké hálás leszek ennek a cikknek és az 1%-om a gószövetségnek fogom felajánlani.

köszönöm.

on.

pereszke 2011.02.28. 17:02:50

@thinker_: melyik rész uta ittl gyűlöletre? azt még akkor olvassd át párszor szerintem, miért gyűlölnék bárkit is, maximum sajnálom őket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.28. 18:46:10

@Namir: @Namir: "Tőlem: - Én nem. Nincs bizonyítékom rá
Válaszod: - nekem sincs több, mint neked.

Tehát szerinted mindketten ugyanannyit tudunk az egészről."

Te hülye vagy. Ha nekem nincs több bizonyítékom arra, hogy a Gó Egyház követ el törvénytelenséget, abból hogy a jó büdös fenébe következik, hogy ugyanannyit tudunk az egészről, azaz a Gó Egyházról?! Én emellett akármennyit tudhatok a Gó Egyházról, például, ha a Gó Egyház tényleg nem követ el törvénytelenséget, akkor ez totál érthető.

Példa: abból, hogy Albert Einstein és Orbán Viktor ugyanúgy nem tud(ott) perpeetum mobilét készíteni, nem következik, hogy Orbán Viktor ugyanannyit tud a fizikáról, mint Albert Eisntein tudott.

Továbbá például az, hogy Albert Einstein nem tudott perpeetum mobilét készíteni, sokkal többet mond, mint az, hogy Orbán Viktor nem tud. Tehát egy bizonyos dolog nem tudása, vagy egy bizonyos dologról nem meglévő információ egészen más lehet egyik személynél, mint egy másik személynél.

A másik dolog, hogy az, hogy ki mit tud, és miről van bizonyítéka, az is egy külön dolog. Harmadik, ezt már mondtam, hogy a helytelen dolgot elkövetni és a törvénysértés sem ugyanaz.

De ezeket te hogy is érthetnéd, hiszen bemutattad, mennyire hülye vagy.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.06.09. 06:52:34

Ezen írás megosztásra került a Szórakoztató Valláskritika facebook oldalon.

www.facebook.com/pages/Sz%C3%B3rakoztat%C3%B3-Vall%C3%A1skritika/122713367809424
süti beállítások módosítása