Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán most a 97% állami nyugdíjban maradót szívatja meg?

2011.02.04. 14:35 | balközép | 14 komment

Címkék: orbán fidesz orbán viktor nyugdíj nyugdíjpénztár orbán kormány nyugdíj megtakarítás

Én maradtam magánnyugdíj pénztári tag. Biztos, ami biztos. Ugyanakkor majdnem  mindegynek éreztem, mivel az elmúlt pár hónap zseniális kapkodása teljesen szétverte a magyar nyugdíjrendszert. Nyugalom, nem a mostanit, hanem azt, ami lesz majd jó néhány tíz év múlva. Gyalázat, milyen jövőt fog hagyni maga után a Fidesz színkör… azért színkör mert remekül megjátszották, hogy értenek a kormányzáshoz… de eddig csak egy hatalmas rombolást és kőkemény visszalépést láttunk…

A kép forrása: nol.hu

Azt, hogy hogyan zsaroltak be hárommillió magánnyugdíj pénztári tagot, nem írom le még egyszer. Arról viszont, ha tetszik egy tanmeseként, mégis érdemes egy pár gondolatot elengedni, hogy most miként verik át azt a 97% maradót, aki vagy kényszerből, vagy, mert így biztosabbnak látta a nyugdíját, vagy, mert bízott a kormányban, ez most már mindegy, de az állami rendszerben maradt. Nagy hiba volt, de ez majd jó pár év múlva fog csak kiderülni.

Kezdjük sorjában. Nem olyan régen, amikor ez a bolondéria elindult, miket is ígért a kormány?

Először is lesz saját névre szóló számla. Persze a valóságban ez teljesen más, mint a nyugdíjpénztáraknál, ahol a számlán lévő pénz mögött van valódi fedezet. Hiszen az állami rendszerben a befizetéseket a ma nyugdíjasainak fizetik ki; tehát azon a saját névre szóló számlán csak kvázi jóváírás lehet: kösz, hogy befizettél ennyi és ennyi pénzt.

Most jön az, amiben baromira nem korrekt a kormányzat.
Másodszorra, az volt az érv, hogy reálhozamot tekintve az állami nyugdíjban jobban kamatozik a pénzünk, biztonságban van. Ergo jobban megéri az államiban fialtatni a nyugdíj-megtakarítást. A pénztárak meg eltőzsdézik a pénzünket.

Ugye ez a mondat azt jelenti, pontosabban, aki ilyet mond, attól azt várnánk el, hogy olyan rendszert dolgoz ki garanciákkal meg felelősségvállalással, amelyben, ha én befizetek mondjuk 1000 forintot, akkor abból 2000, 3000, 4000 forint lesz. Magyarul több pénzt kapok mint amit befizetek.

Kedves barátaim. Ezt ne várjátok az állami nyugdíjtól, meg ettől a kormánytól. Ezt olvashatjuk Orbán Viktor és „ezek olyan jól csinálják” kormánya lehújabb megnyilatkozásaiból. (Avagy: mit ér a fideszes garancia és felelősségvállalás.)

Először is, azt még januárban lenyilatkozták, hogy az állami kassza nem fog több nyugdíjat kifizetni, mint amit befizetnek… Már pedig, ha kevesebb pénz folyik be, mondjuk pár év múlva, mint amit kifizetnek, akkor ez alapján csökkenni fog a nyugdíj… Nem, hogy reálhozam nem várható, de ez alapján folyamatos reálcsökkenés a valószínűbb… (ezt, amúgy Orbán is elmondja, persze egy bullshitbe csomagolva… mindjárt).

Orbán megint ígér: „De világossá kell tenni, hogy a közösségi rendszer többet garantál, és többet fog a jövőben is”

De, hogyan is fog ez teljesülni, arra lássunk egy szó szerinti idézetet, magától Orbán Viktortól, mely aztán olyan megnyugtató garancia, hogy erre aztán érdemes befektetni: "A mai foglalkoztatási és demográfia mutatók mellett semmilyen pénzügyi trükkel nem lehet a rendszert fenntarthatóvá tenni. A jó nyugdíjrendszerhez növelni kell a foglalkoztatási arányt és több gyermeknek kell születnie, amihez családpolitika kell, ezt a célt szolgálja a családi adórendszer példája."

Mi van? Nem fenntartható??? Ezt nem mondták… sőt az állami nyugdíj biztonságosabb ezt mondták! Eddig leginkább ez MSZP mondta, hogy ez nem fenntartható - akkor mégis nekik volt igazuk???!! Na, barátom, erre a bullshitre tetted be a pénzed… a nyugdíjad és a jövőd!

Ne haragudjatok az őszinte szóért, de ezek össze-vissza beszélnek.

Kedves MSZP (vagy ha más kormányképes alternatívát láttok, akkor írjátok meg), na erre, tessék kidolgozni egy megoldást. Legkésőbb 2014-re.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr682635593

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházi Márton - A HATALOM SZÖRNYŰ ANATÓMIÁJA 2011.02.05. 10:42:30

Szaltikov-Scsedrin 1869-es művének – Egy város története – „forrása” a Glupovi krónika, mely „az 1731-től 1825-ig terjedő időszakot öleli fel.” Az író erősen igyekezett, hogy a cári cenzor gyanúját elaltassa. Ma másf...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giraffa 2011.02.04. 15:22:39

Pontosan ezeket a problémákat láttam az egésszel kapcsolatban, már a "döntés" előtt.

Csökkenni fognak az állami nyugdíjak, hiába mondták tagoltan, hogy nem fognak csökkenni. A gázár se értette, hogy miért ne emelkedhetne attól, ha tagoltan mondják, hogy nem fog! :)

puszt 2011.02.04. 16:38:24

Ez egy nagyon, de nagyon aljas dolog volt, csak nem hallatszik a hangunk, a nagy örömmámorban, hogy 2,7M-n (már biztos jóval kevesebb!) lealázhatnak, földbe taposhatnak 7,3M-t.
Suttyó Selmeczi, Szíjjártó akik kiszolgálják a mániát (a történelem mellesleg azt mutatja ezek a fajta szolgák nem jutnak el ahova gondolják, rosszul végzik, nagyot esnek). Még mindig állítják a választás szabadságát. Pedig főnökük elmondta, hogy megváltoztatja a rendszert már egy hónap múlva és máskor is, bármikor, csak nyilván megvárja, hogy a polgárok válasszanak, azután majd megtudják, mit választottak avval, hogy visszamentek az államiba... Tudják mikor mennek nyugdíjba, mennyi lesz a nyugdíjuk? Jellemző a kommunikáció: sokáig "megvédjük a nyugdíjak értékét", most már Petike következetesen a törvényes nyugdíjat garantálja. Nem mindegy! Orbán tövényeiről, gátlástalanságáról egyre jobban rajzolódik a kép. Itt és most fogadjunk. A bosszú, mivel alap mozgatója Viktornak, egy éven belül kinyírja a megmaradt pénztárakat, lenyeli a maradék 4-500Milliárdot is, mert kell neki, és ellentmondást nem tűrhet el a hatalma!

Lengyel 2011.02.04. 17:07:13

Ez jó...

Mit kérdezne OV-tól?

"Igaz-e az az állítás, amit ma is lehet látni, de 50 év múlva valószínűleg mindenki tudni fog, hogy ti.:

A pártok bűnözői csoportosulások, melyek a demokrácia, és a szabad választás jelszavai mögé bújtatott kizsákmányoló, elnyomó szervezetek?

Ha igaz ez, mit lehet, és mit kell ez ellen tenni?

- Igaz-e az, hogy sohasem volt olyan generáció, amelynek az állam fizetett nyugdíjat?

- Igaz-e az, hogy minden generáció befizette a maga járulékát, melyet reá kiróttak?

- Igaz-e az, hogy minden generáció az alapokba helyezett, megőrzött, kamatoztatott alapokból kapott nyugdíjat, kivéve a mai nyugdíjas generáció, amelynek kétszer ürítették le a nyugdíj alapját.

- Igaz-e az, hogy az így hiányzó pénzt a mai fiatal dolgozó generációval fizettetik meg, mer nem pótolták vissza az alapokat?

- Igaz-e az, hogy a mai aktív generáció kétfelé kell járulékot fizessen, a szüleinek, és magának?
Mért nem elég csak a szüleinek, vagy csak magának?

- Mit tesz az állam az elsikkasztott, és/vagy el hűtlen kezelt nyugdíj, és TB alapok visszapótlására? Mért nem a magánvagyonokból veszi az alapokat vissza, mért a dolgozó kis és középréteget sújtja elvonásokkal?

- Mért a kis és középrétegeket sújtja adóemeléssel, és mér dob a gazdagoknak oda havi százezreket?

A sávosan progresszív adóztatás széthúzta a jövedelmeket. pl. 40-60 ezertől 2 /8/ millió Ft-ig. A bérviszonyok eltorzultak, nem utolsó sorban a sávos adóztatás miatt is. A bérnettósítás, degresszálás kihagyása miatt a bérolló még jobban szétnyílt. Az emberek zsebében a bicska is.

- Hogyan kívánja korrigálni az elrontott igazságtalan adórendszert?
Az ország adóbevételét az elmúlt időszakban hűtlen kezelték. Eladósították az országot.

- Milyen retorziót kíván alkalmazni, hogyan akarja a kárt megtéríttetni."

pirimogyoró 2011.02.04. 19:41:48

@Lengyel: Ezt a kérdést hadd tippeljem meg én :)

"- Mért a kis és középrétegeket sújtja adóemeléssel, és mér dob a gazdagoknak oda havi százezreket?"

Mert így ők és a haverok jobban járnak. Mi abban a pláne, ha Orbán és a szívéhez oly közelállók havonta 100 000-rel kevesebbet keresnek? Oly kevés 1,5-2 millió, aki már keresett annyit, az úgyis tudja :) Legjobb, ha a a sógor, koma, slepp többet keres, kevesebbet adózik és ezt az a sok kis jelentéktelen senki, aki nem bír összekaparni havonta 80-180 ezernél többet, megfinanszírozza. Mert mi más lehet az oka?

Mozsó 2011.02.04. 21:32:39

A magánnyugdijpénztárak ezt a saját maguknak köszönhetik Levontak kezelési költséget + vagyonkezelési költséget a teljes tőkére pofátlanul magas összeget Ráadásul hozzáértésükről adtak tanubizonyságot amikor a koholt válság elött vitték tözsdére a pénzt ,hogy jó sokat lehessen bukni Ez olyan bődületes melléfogás volt , akkori politikusaink biztatására. Kóka úr kijelentette a" magyar ember pénzügyi analfabéta mert nem viszi magától tözsdére a pénzét ," hát majd akkor mi oda toljuk --meg is lett az eredménye
A nyugdijpénztárak kaptak egy lehetőséget,hogy bizonyítsanak (elkurták)
addig kell visszavenni amíg van mit
Emlékezzünk -- egy pár éve a nyugdij elött álló embereket a nyugdíjpénztárak visszalökték az államiba mert nem tudtak annyit fizetni ,mintha tiszta állami nyugdíj lenne ebből is látszik a hozzáállásuk - ha bejön elteszük a hasznot ha nem fizessen az állam -- ez biztató hozzáállás nem ??

Megdobbent 2011.02.04. 22:19:25

Naigen, nagyon megeri erre tenni penzt, mert ilyen remek kilatasok vannak minden tavon:

- Kifejezetten ellenseges, rablo piaci kornyezet
- Kormany altal ellehetitlenitett penz- es devizapiac
- Aggalyos banki rendszer (kulonado miatt 0 kamat, megszuno bankok)
- Leertekelt es folyamatosan csokkeno megiteles

Ezek alapjan kellene:

- Jonnie sok-sok-sok befektetonek, akik
- munkhaelyeket teremtenek azoknak,
- akik ilyen kornyezetben szulettek lenyegesen jobb utemben, mint az elvarhato

Naigen, ennel mar a fekete/piros, fej/iras is biztosabb es kiszamithatobb, plane jobb kockazat ;)

Cantona38 2011.02.05. 11:22:24

X + 0% = X
X+(10%-3%)= X+7%

Szeretnék elnézést kérni mert a saját béremből levont megtakarításomat nem adtam oda a közösbe, hogy azt államháztartási hiányra, (2milliós fizetésekre, a debreceni stadion építésére (12Milliárd) a terrorelhárításra 12milliárd évente és sorolhatnám még.. szóval kilóg a lóláb itt el vesszek amott meg 2 kézzel szórom a vagyont... A szemétláda magáról ön gondoskodni akaró polgártól elveszem (aki tisztában van azzal, hogy a pénze tőzsdén van ami egyszer fenn egyszer lenn.. arról ne is beszéljünk hogy legrosszabb esetben is 40%-ot államkötvényekbe kellett fektetni, mert kötelező... ami azt jelenti az állam bukott ....

Lumieres 2011.02.05. 12:58:43

mindenkivel kibasznak. Azzal a legjobban aki maradt. azt hiszem TB-t se kap.

Kicsi79 2011.02.05. 14:29:36

@Mozsó: Kedves barátom! Elárulom Neked, hogy a nagy eltőzsdézés közepette nekem a magánnyugdíj-számlám reálhozama akkor is pozitív volt, amikor a legjobban tombolt a válság. Ja, az igaz, hogy ehhez még anno az elején kellett tudni jól választani... :-)

Kicsi79 2011.02.05. 14:33:09

@Kicsi79: Ebből kifolyólag én maradtam. Ráadásul teljesen máshogy nézett volna ki az egész, ha annak kell nyilatkoznia az átlépésről, aki menni akar. Meg merem kockáztatni, hogy ha nem is fordítva lenne az arány, de 20%-nál többen biztosan nem léptek volna át. Ezt ők pontosan tudták, erre játszottak. Különben lett volna hatalmas pofára esés. De remélem, hamarosan lesz ilyenre alkalom.

Mozsó 2011.02.05. 18:34:46

@Kicsi79: Kedves Kicsi79 2007 végén amikor készültek a pénztárak a tőzsdére
küldtek elötte egy levelet amire ,ha nem válaszolsz akkor átraknak kockázatos portfólióba automatikusan mindenkit . Én válaszoltam visszaküldtem az adatlapjukat megjelölve ,hogy engem hagyjanak a klasszikus portfoliójukban ajánlott levélben feladva .Kaptam is rá választ mivel még nem vagyok 41 éves ezért nekem az lesz jó ,hogy átraknak és kész Ez 3 levélváltáson ment keresztül
aztán belefáradtam sajnos és rájuk hagytam jól meg is szívtam ,mert emiatt nem kapok most majd reál hozam kifizetést KIJELENTHETEM EZT TŐLEM AZ OTP NYP ELLOPTA ugyhogy nem kell kioktatni , hogy mit is választottam nagyívben tettek rá majd ők idézem "jógazda módján kezelik " és atraktak akaratom ellenére Ja és még megadtak egy telefonszámot ahol x kolegával megbeszélhetem ezt a számot 2hónapig hívtam de x kolega vagy szabin volt vagy házon kivül

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.02.06. 09:23:22

@kerek perec:

Én azok közé tartozom, akik jól járnak (munkával töltött életükben először) az adóváltoztatással. A hozzászólásodból azt érzem, hogy talán Te nem. Nem vagyok ettől Orbán "sleppje", csak egyszerűen a munkáltatóm (nem fekete fajta, tehát adózott munka) úgy gondolja, hogy átlag feletti fizetést érek neki.
Valaki vezesse le nekem, hogy miért nem az az igazságos, hogy ha 10-szer annyit keresek, akkor 10-szer annyit adózzak (és nem 20-szor annyit)! Egyszerűen nem értem, de bárkivel, aki ezt korrektül leírja szívesen megbeszélném.

XPS 2011.02.07. 17:09:26

Orbán megint ígér: „De világossá kell tenni, hogy a közösségi rendszer többet garantál, és többet fog a jövőben is”
Ezért akarják megfingatni a MaNyuP-okat, mert akkor tényleg többet nyújt az állami.
Szavatartó egy ember a Gazda.

erdomezojaro 2011.02.22. 16:45:39

Kedves sagia77!
Remélem nem mindenkinek határozza az meg az értékitéletét, hogy jól vagy rosszul jár.
Én a nyereséget elkönyvelők közé tartozom, aki 3 gyereket felnevelt, de ennek ellenére vagy épp ezért, mélységesen igazságtalannak tartom az arányos adózást. Ezt több szempontból ki tudnám fejteni, de most csak arról amiről keveset beszélnek :(
Úgy gondolom, ha ilyen mértékben nő a társadalmi különbség, azért még nagy árat fogunk fizetni.
Leszakadó réteg nő, ebben a rétegben kultúrára, tanulásra (pl könyvek, számítógép, nyelvóra), egészséges ételre nincs pénz. Szociális segélyeket, orvosi költségeket ki fogja fizetni? Azok, akik most úgy gondolják jól jártak! Veszélyes rövid látás.
És most a kriminalitás esetleges növekedéséről és ezzel párhuzamosan a rendőrség szerepének megerősítéséről nem is beszélek.
Nem szeretném, ha unokáim csak védett lakóparkokban élhetnének, mint néhány délamerikai országban.
Emiatt egyre szomorúbb vagyok :(
süti beállítások módosítása