Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Lapszabadság - ugyanazzal a címlappal tiltakozik egy német és egy magyar napilap

2011.01.03. 13:17 | balközép | 3 komment

Címkék: népszabadság médiatörvény

A már hatályos magyar média törvénnyel szembeni álláspontok nem csillapodnak. 2011 első napilapjai ma jelentek meg, közülük az egyik, a magyarországi Népszabadság ugyanazzal a címlappal jelent meg, mint a német Die Tageszeizung. A vélhetően összehangolt akció címmondata: Magyarországon megszűnt a sajtószabadság.

A Népszabadságban az akció mellet megjelent egy magyarázó cikk is, melynek célja, hogy hosszasabban is megmagyarázza a címlapon található tiltakozást:

„Meggyőződésünk, hogy a médiatörvény minden hangzatos jelszava ellenére valójában a Fidesz-KDNP vezette kormány autoriter törekvéseit szolgálja azzal, hogy megteremti a lehetőségét a velük ellentétes véleményen állók megzabolázásának, megbüntetésének, végső soron akár a tönkretételüknek. És bár most mindenki fogadkozik, teszi ezt például a médiahatóság egyik tagja, aki arra hívja föl a figyelmet, hogy ők majd jól és méltányosan élnek a bírság lehetőségével, teszi ezt a Fidesz egyik vezető kulturális szakembere, aki arra utalt (bár ki nem mondta), hogy politikai véleményért nem fognak bírságokat kiróni a lapokra, de hogy ha ez mindössze félreértés, akkor minden hazai és Magyarország rendszerváltás utáni történetében eddig nem látott méretű és minőségű nemzetközi tiltakozás ellenére miért nem vették ki a törvényből ezt a passzust?”

A cikk további részében két költői kérdés tesz fel a szerző: Vajon miért biztosít ilyen lehetőséget a médiatörvény, ha nem azért, hogy ezzel élni is lehessen? És ha élni lehet vele, akkor miért ne élnének?

Tudomásom szerint a Médiatanács még nem reagált az akcióra.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr202556953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.01.03. 17:20:25

"Tudomásom szerint a Médiatanács még nem reagált az akcióra."

sokra mennél vele. leírjam szó szerint, mi lesz a közleményükben?

2011.01.04. 02:13:24

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=16247

"A Fidesz Kulturális Tagozata megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja azt a hatalmi arroganciát, amellyel Medgyessy Péter beleavatkozik a közszolgálati televíziók hírszerkesztésébe. Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy diktatórikus törekvéseit szüntesse be!
Hisszük, hogy a sajtószabadság olyan érték, amelyet minden józan értékrendű politikus és közszereplő alapvetőnek tart, és elfogadhatatlannak tartja a visszatérést a végrehajtó hatalom által közvetlenül irányított sajtó korába.
Kéréssel fordulunk ezért a magyar és a nemzetközi sajtó képviselőihez, hogy a fenti - nézetünk szerint demokráciában elfogadhatatlan - törekvések ellen emelje fel a szavát.
Meggyőződésünk, hogy Medgyessy magatartása az Európai Unió bármely országában a kormányfő lemondását vonná maga után. Nálunk, mint tudjuk, még a titkosszolgálati múlt sem elegendő erre.

Budapest, 2003. október 21.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
Kulturális Tagozatának
Elnöksége"

hihi

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.04. 16:54:53

@Belpo: És erre reagált valamit Európa? :)
süti beállítások módosítása