Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az Astoria legyen az Őszirózsák tere!

2010.12.05. 08:49 | szocdemman | 9 komment

Címkék: 4k károlyi negyedik köztársaság őszirózsás forradalom 1918 atoria

„Kevesen tudják, hogy az Astoria néven közismert kereszteződés hivatalosan nincsen elnevezve. Jelenleg használatos neve a kereszteződés sarkán álló szállodáról honosodott meg, a metróállomás 70-es évekbeli elnevezése ehhez a helyzethez alkalmazkodott.

Forrás: negyedikkoztarsasag.hu

Az 1918-as Őszirózsás forradalom döntő eseményei az Astoria szálló előtt játszódtak, és a fellázadt katonák itt tűzték ki először a császári rózsa fölé az őszirózsát. Miért nem hívjuk Őszirózsák terének?”

Kérdezi a Negyedik Köztársaság… az utóbbi időben kevesebb média figyelemnek örvendő szervezet egy olyan témát nyitott ki ezzel, melyről pozitív véleménnyel ezidáig az MSZP rendelkezett. Sőt, a szociknál volt sikk egyedül megemlékezni az Őszirózsás forradalomról.

Bár, hazánk kevés sikeres forradalmának egyike volt, és a feudális rendszer megszűnéséhez és az első köztársaság megszületéshez vezetett mégis jobboldali körök, bűnös és idegen forradalomnak tartják… Az MSZP meg az utóbbi évtizedekben nem volt elég hangos, hogy megvédje… ezért az 1918-as forradalom háttérbe szorult. A kérdés költői: miért nem érzete fontosnak egyetlen baloldali szervezet sem a téma erőteljesebb képviseletét vagy lehet az ügynek jobb, hogy a civilek karolták fel?

Ezt a parlagon heverő témát karolta, tehát fel a 4K!, amiért hatalmas tiszteletemet is kivívták, az ügyet elég komolyan gondolják és roppant bölcsen nem ideológiai alapon, közelítik meg a kérdést. Civil szemmel, ami időnkét azért túlzó, de viszonylag tárgyilagos és tényszerű.

Nyáron tartottak egy szavazást, ahol mindenki, aki magáénak érzi a 4K!-t, szavazhatott, hogy mi legyen az a pár dolog, amire koncentráljon a szervezet. Ezen a szavazáson győzött: a pozitív történelmi eseményeink közösségi akciókkal való megünneplése. A közterek visszafoglalása mellett a közös múltunk visszafoglalása. Mi másról emlékezhetne meg az első ilyen akciónk, mint a köztársaság kikiáltásáról? Első köztársaságunkat, az 1K-t, 1918. november 16-án kiáltották ki - vonja le a következtetést a 4K!.

Forrás: negyedikkoztarsasag.hu

Persze, az akciókon túl a szerveződés honlapján igen jó minőségű tájékoztató anyagokat is közölnek a forradalom céljairól, eseményeiről. Nem minden részével értek egyet, de összességében: Végre egy olyan korrekt írás az első Magyar Köztársaság kialakulásáról, amely viszonylag semleges. Szívem szerint, a teljes írás következne most, de termetes mérete miatt igyekszem a számomra érdekes részeket kiemelni:

„18-ban az őszirózsás forradalommal és a köztársaság kikiáltásával lett ismét önálló Magyarország. Az emberek Magyarország teljes függetlenségét követelték, meg akarták végre valósítani a 48-as célokat. Köztársaságot akartak, a királyság megdöntését…. A 18-as forradalom méltó folytatása 48-nak és megelőlegezte 56-ot, ennek ellenére szinte elfelejtett forradalmunk, amit egyik nagy 20. századi politikai hagyomány sem érez magáénak. …18-at, a horthysta történelemszemlélet pedig a hiteles népfelkelést megpróbálta összemosni a 19-es kommunista puccsal….Történelmünknek kevés hiteles, alulról jövő népi akciója van. Bűn lenne hagynunk elveszni 18-at."

A 4K! nem töketlenkedik, az igazán meleg pitébe, a Károlyi vitába is bele mer nyúlni és végre kimondja valaki, hogy:

„ Károlyi nem átadta a hatalmat a kommunistáknak. Pont ellenkezőleg, Károlyi lecsukatta Kun Béláékat. 1919-ben a kommunisták puccsal kerültek hatalomra. Nem Károlyi vesztette el a történelmi Magyarországot. A történelmi Magyarország megőrzéséhez meg kellett volna nyernünk a világháborút. Olyan lehetőség nem létezett, hogy katasztrofálisan elveszítjük a háborút, de közben mégis megőrizzük a Magyar Királyság területét – ez csak a mai széljobberek fantáziavilágában lehetséges. A történelmi Magyarország elvesztése azoknak a felelőssége, akik belevitték Magyarországot a világháborúba, és akik a háború során vezették az országot. Többek között Tisza Istváné. Miért próbálják Károlyira kenni az egészet? A világháború elvesztése és a történelmi Magyarország feldarabolása annak a nemesi osztálynak a katasztrofális kudarca volt, ami a Monarchia idején, majd a Horthy-korszakban vezette az országot. A Horthy-korszakban legitimitásuk megőrzése érdekében jobbnak látták, ha megpróbálják rákenni az egészet az ellenzékükre, a szabadelvűekre és a szociáldemokratákra Úgy csináltak, mintha egy cég csődbemenéséért nem a vezérigazgató, hanem a kudarcot kezelő csődbiztos volna a felelős.”

A 4K!-nem csak tisztázza a múltat, de konkrét lépések is tenne: November 16-a, az első köztársaság kikiáltásának napja: legyen a Köztársaság Ünnepe. Az Astoria, meg legyen az Őszirózsák tere. Támogatom. Riszpekt 4K!
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr222492785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hanyasvagy 2010.12.05. 14:42:51

Hát azt hiszem,ez csak álom marad.De az én álmom megtörtént.Nem pontosan úgy ahogy állmodtam,de azért megtörtént.
Valahol a Duna partján egy kupolás,nagy épületben.
Vitya így szól Petyához:
-Azt gondoltam kiugrok Moszkvába hozok egy kis Krasznaja Moszkvát Anyecskának.
-Te Vitya csak nem akarod Moszkva egy részét elcsórni?
-Te nagyon hülye Petya!Mire visszajövök ezerszer leírod,hogy a Krasznaja Moszkva a legjobb parfűm a világon!
-De Vitya,tavaj még mindent utáltunk amit Putyin szeretett.
-Az tavaj volt.De igazad van,ha már arra járok beugrok Vlagyimirhoz,figyelmeztetem az intelmeim betartására.Vedd elő az érettségi
öltönyömet,hogy sportosabbnak nézzek ki.Ja és a nagyobbik mellényemet veszem fel,hogy lássa vacsora közben,hogy mekkora van.
-Petya,mig vissza nem érek,addig minden rosszra azt kell mondani,hogy az MSZP.bűne.
-De Vitya csak ez van bekódolva az agyamba, mást nem is tudnék mondani.
Vitya el, majd vissza.
Hogy nézel ki Vitya?
-Ne is mondPetya.Se vacsora,se parfűm,de még csak meg sem csókolt a Vlagyimir.Csak azt nem tudom miért mondta,hogy ne hergeljem az orosz medvét.
Én nem láttam ott sehol egy fia medvét sem.
-Hát Vitya én sem.
Te petya! Mit lehetne csinálni a mellényemmel,mert az Orosz télben összement.
-Ez nincs bekódolva a feleletek közé.

Felébredtem. Remélem a Vitya is ébredezik!

-

15 perc hírnév 2010.12.07. 16:51:12

"Miért nem hívjuk Őszirózsák terének?"

Azon kívül hogy hülyén hangzik? Mert talán hazaáruló csürhe összejöveteléről ne nevezzünk már el teret.

Nucklear 2010.12.09. 14:04:50

Méghogy őszirózsa!

Akkor lessz a hazaáruló vörösgrófnak forradalmáról elnevezve tér Magyarországon,ha ti dög kommunisták visszajöttök!Ami remélem SOHA nem történik meg!XD

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.20. 22:43:01

Gyerekek, ez tömény hülyeség, nem tudok rá jobbat írni.
Körülbelül olyan, mintha a Hősök terét Augusztus 29-e térnek neveznénk el, az Andrássy utat Trianon fasornak, és akkor még nem is beszéltünk a Muhi körútról, a Voronyezs térről vagy a Majtény körútról.
Kinek az ötlete ez a baromság?

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.21. 13:28:03

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején az emberek valóban az önálló Magyarország megvalósítását tűzték ki célul, de semmiképpen sem azon az áron, hogy a magyar nép majdnem egynegyedét idegen uralom, üldöztetés alá vonják, hogy 3,5 millió embernek azt az embertelen bánásmódot kelljen éreznie, amit Romániában, Csehszlovákiában és Jugoszláviában a magyarok is éreztek.
A Károlyi-féle köztársaság valóban létrehozta a jogokat, de elfelejtette őket megvédeni, és ez olyan következményekkel járt a magyar nemzetre nézve, létszámban és területben mérve egyaránt, amit még ma is nyögünk. Trianon egy nemzet megnyomorítását jelentette, és nem a színromán Hunyad és színjugoszláv Valkó, vagy Túrócszentmárton elvesztése, hanem a színmagyar Kolozsvár, Kassa, Brassó, Pozsony, Temesvár, Újvidék, és a többi miatt.
Egyetlen ideológia és államforma sem lehet annyira fontos, hogy egy nemzet ilyen áldozatot hozzon érte.
Pontosan ezért nem lehet Őszirózsák tere, ahogy normális esetben nem lehetne Károlyi Mihály utca, de szobor sem a parlamentnél, mert jó szándéka ellenére kudarcot, melléfogást és politikai analfabetizmust testesít meg, politikája gyakorlatilag segédkezet adott Magyarország megnyomorításához.

Kiß B. 2011.01.12. 15:54:11

„Szabadság! És lelövik Tiszát és sorra szedik a túszokat. Püspököket, tábornokokat, becsületes embereket. Csak azért, mert nem rohantak hűségesküre a nemzeti tanácshoz! Egyenlőség! És letépik a katonák csillagait, meg kitüntetéseit! Testvériség! És elrekvirálják a ruháinkat, fehérneműnket! Közben maholnap vagy holnapután ellenség áll majd az országban. Mert ezek az agyalágyultak tiltják az ellenállást és letétetik a fegyvert. S tudjátok miért?
Mert ezek a gazemberek rettegtek attól, hogy fegyverrel jön haza a front s minden lógóst, csaló hadseregszállítót, szimulánst, lánckereskedőt, katonaszökevényt, szalonforradalmárt és más szemetet a front törvényei szerint von majd felelősségre! Ezért kellet a forradalom, ezzért kellett szétzülleszteni a hadsereget, ezért kellett a köztársasági szabadság, függetlenség és a többi maszlag! Pusztán a saját bőrük biztosítására. S mindezek után, ez a barom, ez a részeges, frontlógós Linder hadügyminiszter úr, még kijelenti, hogy hadseregre a jövőben nem is lesz többé szükség, tehát nem akar katonát látni! Az embernek megáll az esze. Üvöltik a szabadságot. Mintha volna szabadság rend nélkül, rend és fegyelem tekintély nélkül, fegyelem: katona nélkül. Ilyen ökröket még nem hordott a hátán a föld. Szabadságot ordítanak és megölik a szabadságot. És az a sok szamár újság – alig néhány kivétellel - tovább szajkózza ezeket az emeletes badarságokat! Csodálom, hogy erre a „nem akarok katonát látni” kijelentésre már felhördültek. Mert nyakig lubickoltak az őszirózsás gyönyörűségbe.
No: a szimbóluma stílusos volt ennek a boldogító forradalomnak. Temetővirág. Hullavirág. Szegény halottakról lopták el.”

gabesz7004 2011.01.12. 16:29:43

"Nem Károlyi vesztette el a történelmi Magyarországot. A történelmi Magyarország megőrzéséhez meg kellett volna nyernünk a világháborút. Olyan lehetőség nem létezett, hogy katasztrofálisan elveszítjük a háborút, de közben mégis megőrizzük a Magyar Királyság területét"

Normális vagy? JA, NEM!!! Olvass már utána, hogy hol harcoltak katonáink akkor! Az olasz fronton! Nem Zalában, vagy Somogyban, hanem olasz földön! Miután már az oroszokés a románok letették a fegyvert a Monarchia hadai előtt! Akkor hogy került Romániban majd kétmillió magyar? Úgy hogy a dilettáns károlyi és a zs. komcsik eljátszották az esélyt a normális békére! Tudod mi az a Padovai Szerződés? Ami garantálta az eredeti határokat! Na ez nem kellett károlyinak és lindernek! Komolyan mondom még egy ilyen poszt erről a mocskos hazaárulóról és én magam döntöm le a szobrát!
Vesszen károlyi és az őszirózsás lumpen banda!

Contra 2011.01.12. 17:56:50

Hol vagy, jó Prónay Pál, derék Héjjas Iván, bátor Ostenburg-Moravek Gyula? Hol késel, hős Francia-Kiss Mihály? Ismét nagy munka vár rátok, van még hely Orgoványon!

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.13. 21:49:08

@Contra: Még Prónay és Ostenburg, minden gazembersége ellenére, még ez a két ember is tett annyi jót, hogy Sopron magyar maradt. Mi mindent tehetett volna a kormány, ha... ha nem az vezette volna, akiről éppen teret akarnak elnevezni, mert akkora hazafi volt és politikus, hogy mindenkivel összeállt a Horthy-rendszer ellenében, és gyakorlatilag baklövéseken kívül más nem jellemezte nemzetpolitikáját. Gratulálok és várom a Kossuth teret Haynau nevére átkeresztelő javaslatot.
süti beállítások módosítása