Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mit vesztett a Fidesz az alkotmánybíróság befenyítésével?

2010.10.27. 17:50 | balközép | 4 komment

Címkék: fidesz alkotmánybíróság alkotmány

Megpróbálok értéksemlegessen és tárgyszerűen mérleget vonni. No pláne higgadtan. Szóval mit ért el a Fidesz ezzel az alkotmánybírságot sújtó retorzióval?

Először, hogy mindenki számára világos legyen tegnap az alkotmánybíróság nem egy jelentős költségvetési tételt meszelt el, sőt… Inkább egy szimbolikus döntésben talált hibát, nem is önmagában a döntést kritizálta. Tehát, igazából az AB-nek a döntése gyakorlatilag tét nélküli volt. A költsége az AB döntésnek egymilliárd forint, ami az államkaszában aprópénz.

Azonban a Fidesz erre a tét nélküli ügyre reagált, úgy, hogy gyakorlatilag kiherélte az alkotmánybíróságot. Ha nem is teljesen, a büdzsére egész biztos nem lesz ráhatása ezután. Ha tetszik a kormányzata ellenőrizetlenül vethet ki adókat… ez értéksemlegesen úgy hangzana: dönthet költségvetési kérdésekben.

Bár őszintén szólva nem hiszem, hogy a fenti AB döntés és a fenti adó megmentése miatt történt az egész. Szerintem remek ürügy volt ez, hogy egy esetleges negatív AB döntést meg tudjanak előzni a magánnyugdíj rendszeri befizetések kapcsán. Plusz egy füst alatt a hasonló tárgyú MSZP-s javaslatot is ki lehetett herélni. Magyarul minden olyan eszközt amivel a magánnyugdíj rendszer megszüntetését, befagyasztását meg lehetett volna akadályozni ennek az ügynek a kapcsán felszámoltak. Na ez az intézkedés azonban nem aprópénz, alsóhangon is évi 360 milliárd forintos story.

 

Ezt nyerte a Fidesz.

A kérdés azonban az, hogy vesztett-e vele valamit? Szerintem lényegében nem. Nem rohantak az emberek a Kossuth térre, nem akarja őket elzavarni senki sem. Az, hogy Török Gábor, Torkos Matild, Stumpf István és Sólyom László nem dicséri a Fideszt ezért… majd fogja másért.

Azzal, hogy az MSZP meg az LMP közösen fordultak a köztársasági elnökhöz, még nem dőlt meg a kormány. Jelzem csendben, hogy Schiffer nem bírta ki, hogy egy ilyen szituban se döfjön egy kést az MSZP hátába és ne az LMP érdekeit nézze, muszáj volt neki kiadósat Gyurcsányoznia, egyébként Mesterházy okosan nem reagálta le zöldségek vezérének kicsinyes gesztusát. Szóval ebből a kis közjátékból is látszik az ellenzék megosztottsága sem szűnt meg. Sőt ezt már nem értékmentesen mondom: én ezután még jobban nem szeretem az LMP-t. Persze ez Önmagában senkit nem érdekel, de az LMP sem az MSZP-t és talán ez a viszony kezd kölcsönös lenni.

Ja és létrejött egy-két Facebook csoport, amibe van 1000 ember, akik nem lettek rögtön, az MSZP szavazói. Sőt a Fideszből sem lépett ki senki, nem álltak át emberek a narancsos táborból a vörös táborba.

Hát, akkor kérdezem én miért is nem léphete volna meg ezt a Fidesz? Semmiféle következménye nincs és szerintem nem is lesz. Magyarországon a demokrácia védése illetve a demokráciára való igény csak akkor van meg, amikor diktatúra van. Az emberek sokaságát ez nem érdekli csak a pénztárca kérdésköre. Demokráciavédéssel nem lehet még választást nyerni nálunk és pusztán a demokratikus intézmények csorbításával, nem lehetet választást veszteni nálunk. Őszintén szólva nem is hiszem, hogy értik-e  sokan, hogy milyen súlyú dolog ez.

Az alkotmánybíróság tette a dolgát. Teszi ezután is, megcsorbítva megnyesve. A Fideszen nincsen semmi ellensúly nincs korlátja. Bármit megtehet ezután is.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr922403350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andzsin 2010.10.28. 09:12:34

Sőt: ha holnap kihúzzák az alkotmányból az AB-t, mi történne semmi? ha történetesen a parlamentnek ezentúl csak tavaszi és őszi ülésszaka lenne, mi történne? Semmi. Ha esetleg a min.elnök hatáskörébe kerülne a fegyveres erők parancsnoksága, mi történne? Semmi.

Jelenleg nem tudok olyan szitut elképzelni, amiért az emberek az utcára mennének. Ez csak a pénzelvonás miatt lehetne, vagy drasztikus áremelésmiatt, de ilyenről szó sem lesz. Úgyhogy mindenki hajtja bele szépen a fejét az igába.

Waldi! 2010.10.28. 09:21:48

Zoldsegek vezére, ez jo.
Schiffernek a viktatura kivegzoosztaga elott allva is az lenne a legfobb problemaja, hogy nem akar Gyurcsany melle allni. :D
Elvi politika helyett olcso nepszeruseg hajhaszas, nem nem lehet mas a politika, Schifferrel biztosan nem.

kirkezoa 2010.10.28. 12:34:42

Sajnos önként és dalolva vonulunk egy diktatúrába, de ez inkább siralmas, az emberek nem veszik észre mi történik körülöttük:((
Remélem azért csak kinyílik a szemük...örökké ez sem tarthat!
süti beállítások módosítása