Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Egy 90 éves, eltusolt ügy

2010.03.03. 12:00 | partizano | 3 komment

Címkék: népszava józsefváros 8ker somogyi béla bacsó béla

Kilencven évvel ezelőtt gyilkolták meg Somogyi Bélát és Bacsó Bélát

1920. február 17-én az esti órákban Somogyi Bélát és Bacsó Bélát az Ostenburg különítmény tisztjei, Kovarcz Emil főhadnagy és Megay László hadnagy a nyílt utcán elrabolták, autóval az Újpest – közeli Duna – partra vitték őket, ahol később megtalálták a folyóból kivetett holttestüket.

Kik voltak az áldozatok és miért kellett meghalniuk?

Somogyi Béla (1868 – 1920) pedagógus, újságíró, a Népszava munkatársa, majd 1919. szeptemberétől a lap szerkesztője. Következetesen küzdött a fehérterror ellen, így vallomásokat közölt a dunántúli és a Duna – Tisza közi vérengzésekről, a különítmények kegyetlenkedéseiről. Bacsó Béla (1891 – 1920) a Népszava belső munkatársaként szintén írt cikkeket a fehérterror ellen. A halálos ítéletet Horthy Miklós, a Nemzeti Hadsereg fővezére mondta ki rájuk.

Beniczky Ödönnek, a szóban forgó időben a belügyminiszteri tárcát betöltő politikusnak Az Újság c. napilapban 1925. május végén megjelent vallomása szerint 1920. február elején „egy, a Népszavában megjelenésre szánt cikk kefelevonatát a cenzúráról átküldték a fővezérség Gellért szállóbeli szállására, ahol egy esti társaság előtt, amelyben a fővezér is jelen volt, felolvasták. Általános megbotránkozást keltett, többen a vezérkar tagjai közül megjegyezték, hogy a gaz Somogyi Bélát a Dunába kell tenni. Horthy Miklós fővezér úr azután e kijelentéssel bontott asztalt: Nem beszélni kell itt, hanem cselekedni! Nemes verseny indult meg e kijelentésre a Prónay- és az Ostenburg különítmények között.” Ez utóbbi előnyhöz jutott, mert a fővezérségtől szép új gépkocsit kapott.

Bár a rendőrség mindent kiderített, az ügyet eltussolták. Több évi huzavona után a budapesti királyi ítélő tábla 1930. novemberében megszüntette az eljárást. Az indok: ”… a terheltek, ha tettüket el is követték, azt abban a téves meggyőződésben, hogy cselekményükkel a magyar faj és nemzeti eszme érdekeit szolgálják, követték el”.

Somogyi Béla és Bacsó Béla temetése a budapesti munkásság hatalmas politikai demonstrációjává változott, amelyen tízezrek fejezték ki tiltakozásukat az ellenforradalmi rendszer ellen.

A rendszerváltozás után Józsefváros önkormányzata megkísérelte, hogy megváltoztassa minden olyan utcának a nevét, amelyet baloldali mártírokról neveztek el. Így lett, pl. a nyilasok által 1944.-ben meggyilkolt szintén szociáldemokrata Koltói Anna utcájának neve a ”megőrzendő szép hagyományok” nevében „Dologház” utca. Somogyi Béla és Bacsó Béla nevét azonban nem sikerült teljesen letörölni: utcájukat akkor csupán megfelezték.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr401804323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab Andor 2012.02.17. 22:11:41

Azt hiszem mindenféle pártállástól függetlenül bloggerek, újságíróknak azért szót kellene emelni, hogy eddig ne fajulhassanak el a közöttünk lévő ellentétek. A játszma végén a vélemény nem lehet halálos bűn!

Jakab Andor 2012.02.17. 22:14:21

Ja, nem mintha ez ma sokkal nagyobb veszély lenne, mint régebben volt. Régebben is voltak sötét ügyek, ma is vannak. Most vannak olyan hangok, hogy a negatív vélemény "hazazárulás". Az ilyesmi ellen mindenkinek tiltakozni kell. Ugyanúgy, ahogy tiltakozni kell MSZP kormányok alatt meghurcolt, megfélemlített újságírók miatt is. A lényeg, hogy ebben bloggerek, újságírók között nem lehet ellentét.
süti beállítások módosítása